![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim ekşi kara dutumun fotoğrafını ekliyorum. Damla sulamadan sonra gelişme müthiş fidanda. Bu hızla nasipse ertesi sene meyvelerinin de fotoğraflarını ekleyebileceğim umudundayım. Fidan, çelikten üretildi. Ekşi karadut piyasaya da çıktı. Çeşme pazarında Tireden geleni var ama pahalı satmaktalar ( kg. 10 TL.). Alsancak pazarında da Foça tarafından getiren bir köylü var onda 1/2 kg. lık kutu 3.- TL. Düzenleyen hosseda : 02-07-2009 saat 10:43 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 39
|
bir şey sormak istiyorum.Geçenlerde dut ağacına üzüm aşılanarak daha lezzetli meyveler verdiğinden bahsediliyordu.Bunu yapan arkadaşlar var mı acaba?Eğer yaptıysanız ne gibi işlem yaptınız? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
|
Elimizde çok farklı Dut çeşitleri mevcut olup bunları yakın zamanda web sitemize ekleeyceğiz. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-01-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 54
|
Sn:Romantik elinizde ekşi karadut var mı?. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
arkadaşlar bu dut ağacından bende 2 adet ağac vardı bir tanesi diğer dut meyvesine oranla tatsız bahsedilen ekşi dut ise adı üstünde ekşi. aroması kötü belki ilaç niyetine üç beş adet yenilebilir. gerçekten ekşi tam olgunlaşmamış börtlen türü olan ahudutundan bile ekşi. yenmesi zevk vermediğinden onları kesip yerlerine pembemsi 5cm kadar meyvesi olan uzun dut ağacı dikmiştim. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Alıntı:
Benim zeytinlikteki beyaz dutun iki dalına 8 kalem aşı yaptı bu yıl..7 si tuttu..ve birkaç kalemde dut ta var.. Temmuz dönüşü fotolarını yayınlarım. Evet..çok zordur aşısını tutturmak.. Ben en son 15 gün önce köydeydim..yani 25 mayıs falan..aşı için en ideal zaman dedi.. Bizim köyde bu güzelim karadutlardan tahminim 200-300 yaşında olanları var.. Kim,ne zaman dikmiş,bilen yok.. O zaman Rum Ermeni de yaşarmış bizim kasabada..Her taraf bağlıkmış..Mavnalar hep şaraplık üzüm çekermiş Tekirdağ/Mürefte'ye.. Sanırım Rumlar ekmiştir onları.. Şimdi ne bağ var,ne bademlik.. Türk mileti olarak varolanları bile koruyamıyoruz. Evet,gerçek KARADUT budur..Tadına doyulmaz..Elli yıldan beri dalından bu zevki tattım: http://www.agaclar.net/forum/showpos...7&postcount=11 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 314
|
Arkadaşlar bende Kapıdağ yarımadasında bir koyda devasa bir ekşikara dut gördüm. Meyvesi ekşi ve aromatikti. Elerimi acaip boyamıştı. ben de bu ağaçtan bulunabilirse istiyorum. Ocakları 12 km geçince bir koydaydı... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Nedenini bilmiyorum, öyle olduğunu biliyorum ![]() Üç ayrı yerden üç ekşi karadut aldım, üç üreticide aynı şeyleri söyledi. Birinci satıcı belkide pazarlık için öyle yapıyor diye düşünmüştüm, üçüde benzer şeyi söyledi. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Ekşikara dut var Halil bey.Tadanlar bilir, benim bildiğim ağacın gövdesi belimiz (şimdi epey geniş) kadardı. Hemen yanında beyaz dutlarımızda vardı. Tadı olğunlaştığında ekşi, mayhoş ve tatlı yani; bir başka ![]() Ev yapmak için kesildiğini çook sonraları öğrendim. ![]() Ekşikara ustası Tokat'ın ünlü fidancısı Hüseyin usta. ![]() Aşılı ekşikara. ![]() Aşı tutmayanların (kurumuş anlamında değil) dal yapıları farklı. ![]() 700 aşıdan 92 adedini tutturmuş, tutmuşu arıyor ![]() ![]() Son not : boyası kolay kolay çıkmaz, dikkat edilmeli ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-01-2010
Şehir: AMASYA
Mesajlar: 65
|
Amasya'da bazı arkadaşların uyguladığı köklendirme sisteminden bahsedeceğim.Genç bir sürgünün daldan ayrıldığı yerin biraz üstünden bir kaç küçük çizik dala atılır.Daha sonra çizik atılan yere bir teneke(konserve kutusu gibi) veya pet şişe yarılarak geçirilir.İçi nemli toprak doldurulur.Güzün veya gelecek baharda köklenmiş toprağıyla beraber dikilir.Toprak sık sık kontrol edilerek nemli olup olmadığına bakılmalı.Çok yaş olması iyi değildir,ama kuru da olmamalı. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-06-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 162
|
11 ve 68 nolu mesajlardaki ekşi karadut komsumuzun bahcesinde var ve ne zaman dikildiğini kimse hatırlamıyor. o kadar yaşlı yani. yıllardır aşılama yapmamıza rağmen hiç tutumadı. çocukluğumuz onun dallarında gecti. bu yıl tepe dalları kurumaya başladı . yeni bir fidan istiyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu.
|
Ekşi kara dut veya bizim yöresel ismiyle urmu dut'un çelikten köklendirildiğini ne duydum nede gördüm.Çoğunlukla aşılama yöntemiyle meyvesiz dut veya meyve veren dut ağaçlarına mart ve nisan aylarında aşı yapılarak çoğaltılır.Burda çelikle köklendirildiğini öğrenip, köklendirme hormonu kullanarak perlit ve torf karışımındaki toprağa diktim.Şuan seramda.İlk kez ters dut çelikleri dikmiştim. Şuan gözleri patlamak üzere. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Feneryolu, Dünya Göz Hastanesi önünde epey yaşlı bir kara dut var.Ellerimin, siyah renk olmasına aldırmadan geçen sene biraz toplayıp yedim.Dediğiniz gibi hafif mayhoş bir tadı vardı. Hatta geçen sene, çelik alıp üretmeye çalıştım. Belki acemilikten, belkide gerçekten zor köklenmesi nedeniyle tutturamamıştım. Bu sene tekrar denemeli.. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhabalar arkadaşlar, Karadut ve Akdut türlerinin yetiştirilmesi ile ilgili bilgi almak istiyorum. Forumdan ve diğer internet sitelerinden takip ettiğim kadarıyla "Dut" en iyi olarak çelik ile verimli çoğalma sağlıyor. Çelik alımı da ilkbaharda toprağa su yürümeden birkaç hafta önce yapılıyor. (Yaklaşık Mart ayı ortası ve sonuna doğru) Hem fidanı üretme hem de yetiştirme konusunda, çelik zamanı, sulama, gübreleme ve ışık miktarı bakımından bilgiye ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim, ben de yeni şeyler öğrendikçe eklerim, dut hakkında bir veritabanı oluşturmaya çalışırız. Bir de bu konuya ilgilenme nedenimi belirten özel durumumu bildireyim; Bizim köyümüzde de asırlık dut ağaçları var (karadut). Çok verimliler ve çok iyi meyve veriyorlar. Onlardan çelik almak istiyorum. Fakat Eskişehir'in bir köyündeyim ve iklimi biraz karasal, toprak çok su göremiyor. Bu durumda nasıl bir metot izlemeliyim nasıl bir gübreleme yapmalıyım? Teşekkür ederim şimdiden Bir de duyduğuma göre köyümüzde yetiştirmeye çalışan birçok kişi dutu yetiştirememişler, fakat sadece bir kişi yetiştirebilmiş o da çelik almış ve at gübresi ile dikmiş fidanı. Bilmiyorum bilimsel açıdan hakikatı var mıdır... At gübresinde özellikle dut yetiştirme açısından özel organik materyal bulunuyor mudur? |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ediyorum bahtiyar02, özellikle 3 sayfadaki bilgiler çok faydalı olacağa benziyor. Ben bulamamıştım bu sayfayı. Bir de dolaylı yoldan ulaştığım bir alıntı var onu vermek istiyorum: -alıntı- Tekin Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Ekşi kara dut için tohumdan çöğür yetiştirip kalem aşısı veya göz aşısı yapmalısınız. Elimde şu an 1000 kadar çöğür var ve kalem **** göz aşsıyla aşılayıp sonbahara fidan olarak çıkartacağım. O kadarda kolay değil üretimi geçen yıl yaptığım aşışların çoğu tutmadı. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sevgili dostum Ekşi karadut tam olgunlaştığında kara rengini alır.Tadı da meyhoş tatlı.Tam olgunlaşmayan ise koyu pembe renkte,sert yapılı ve çok ekşidir. Saygılar |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Denizakvaryumu endişenizi anlıyorum ama yapraklanmadan anlamak bence mümkün değil. Normal karadutu ekşi kara diye satıyorlar. Bence en iyi ayırabileceğiniz kıstas fiyatı. Diğer dut fidanlarıyla aynı fiyata satılıyorsa kesinlikle ekşikaradut değildir. Güvenmekten başka çare kalmıyor... |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| karadut |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|