![]() |
Çok özür dileyerek soruyorum, ben mi yanlış anladım acaba. Siz arapsabunu ile kaktüsünüzü mü yıkadınız?
|
Ben de ilk defa duydum yıkandığını, bir sorun olmuyor mu o şekilde?
|
Evet arkadaşlar yanlış okumadınız. Evde hazırlanan ilaçlar bölümünde okumuştum külleme hastalığı için arap sabunu sirke karbonattan oluşan bir karışımla karanfillerimi yıkamam tavsiye edildi ve denedim karanfillerim sağlıklarına kavuştu. Bu kaktüsünde külleme olabileceği ılık su ile yıkamam ve toprağından kurtarmam gerektiğini söyledi facedeki kaktüs grubunda ki arkadaşlar. Bende karanfillerimi arap sabunu ile yıkadım işe yaramıştı kaktüsü yıkayım mı dedim yıka belki işe yarar dendi yıkadım ve kaktüsüm o beyazlıklardan arındı ve güzelliği ortaya çıktı. Ben ayrıca yaprak güzelimdeki pamuklu bitleride aynı yöntemle temizlemiştim ve yine işe yaramıştı.
|
Alıntı:
|
Kaktüste çürük gözükmüyorsa toparlar.
İstanbul'dayım. Benimkiler balkonda kışı geçiriyor. Bir kar yağarken içeri aldim Hastalıklara direçliler. Belki bir banyo daha gerekir. ama sakın çitileme:) |
yeni bir şey daha öğrenmiş oldum :) çok teşekkür ediyorum.
sanırım bütün başlıkları tek tek gezmem gerekecek, her konu daha çok bilgi edinebilmem için. |
Arap sabunu gerçekten bana da ilginç geldi daha kim bilir bilmediğim neler var. İnşallah kaktüsünüz de sorun yoktur bence bu şekilde saksıya dikin ve fazla sulamayın.
|
Çok sevdiğiniz bir bitkinize bişey olduğunda onu kurtarmak için her yolu deniyor ve araştırıyorsunuz. Karanfillerim ve şeker begonyalarım külleme olduğunda ne yapacağımı bilemedim çok güzel açan karanfillerim ve yıl boyunca çiçeklerini benden esirgemeyen begonyalarım gözümün önünde yitip giderken öyle seyredemezdim. Karanfil başlığına yazdım cevap veren olmadı sonra araştırmaya başladım ve evde hazırlanan ilaçları buldum ağaçlar nette çünkü kimyasallara bulaşamazdım küçük bir kızım var. Sirkeli karbonatlı arap sabunlu karışımla yıkadım karanfillerimi ve şeker begonyalarımı, begonyaları bir karanfilleri iki defa yıkadım ve sonuç begonyalar ve karanfiller küllemeden kurtuldu. Kaktüsüm külleme olmuşsa aynı işlem ona da yarar diye düşündüm ama sirke ve karbonat koymaya cesaret edemedim arap sabunu ve ılık su ıle hafif hafif ovalayarak yıkadım ve sonuç şimdilik bu. Kaktüsümde herhangi bir çürüme olmadığı için bekletme gereği duymadım iyice kuruduktan sonra bol kumlu ve nemli toprağa ektim gelişmelere göre değerlendirme yapacağım.
Bu sabah kaktüsüm gayet güzel görünüyor. Sevgili Emelkmy'nin dediği gibi aslında ağaçlar.netteki bütün başlıkları baştan sona kadar üşenmeden okumak lazım özellikle hastalık ve zararlılardan korunma başlıklarını... İşte o zaman bitkimize bir şey olduğunda panik yapmadan çözümü nerde bulacağımızı bilir direk oraya bakarız. Bitkilerinizin hep sağlıklı kalması dileği ile... |
Bu kaktüsün başına gelen bana aslında satın aldığımz kaktüsün mevsimine bakmadan hemen toprağını değiştirmek gerektiğini öğretti. Çünkü minik kaktüsümün toprağı kaskatı olmuş ve kılcal kökler tamamen kurumuştu. Bence bu yüzden kaktüsüm havasızlıktan bu hale geldi.
Acaba yeni aldığım diğer kaktüslerimin toprağını değiştirsem mi karar veremiyorum. Bizim buradaki hava koşullarına göre 2 aylık bir kış mevsimimiz kaldı. Bu iki ayı onları sürekli kontrol altında mı tutayım yoksa uyanmalarını göze alarak toprak değişimi yapayaım mı... Düşünce ve fikirlerinizi bekliyorum dostlar... |
Eminim çok daha fazla tecrübesi olanlar daya iyi cevaplayacaktır ama ben yeni aldıklarımı mevsime bakmaksızın köklerini toprağından temizliyorum ve dikiyorum.
Belki yanlış yapıyorum, ben de gelecek bilgilere göre davranmak isterim. |
Sevgili Eceyıldız ben yaz kış demem aldığım tüm bitkileri hemen değiştiririm.Şimdiye kadar sorun yaşamadım.Çünkü bitkilerin ekili oldukları topraklar çok kötü bu yüzden onları kaybedebiliriz.
|
Normalde yeni ortamlarına alışma dönemlerimden sonra bitkilerimin toprağını bende değiştiriyorum ama kaktüslerin uykularından uyandırılmaması gerektiği söylendiği için değiştirmedim kışın aldığım kaktüsleri. Şİmdi deneyimli arkadaşların vereceği cevaplara göre bende ne yapacağıma karar vereceğim.
Normalde burada şubat ortalarından sonra ilkbahar kendini gösterir hatta bizim burada şöyle bir söz vardır şubat ne kadar uğraşırsa uğraşsın güneşini saklayamaz diye işte bu yüzden baharı beklemekte mantıklı geliyor ama yine de gelecek cevaplara göre hareket edeceğim. |
Alıntı:
|
İşte bende bu mantıktan yola çıkarak hareket ediyorum. Ama o her tarafı beyazlanan kaktüsün toprağını görünce endişe etmedim değil.Ama baharı beklemenin daha mantıklı olduğu da aşikar...
|
şimdiye kadar hiçbir kaktüsümü kaybetmedim ama eğer değiştirmemek daha doğruysa, bundan sonra benim de öyle yapmam gerekecek.
|
Sevgili Emelkmy, ilk bahardan kasıma kadar hiçbir sorun yok o zaman değiştirebiliriz saksı ve toprağı, ama kasım - mart arası uykuda olduklarından ve uyku dönemleri yazın daha iyi gelişip çiçeklenmeleri için gerekli olduğundan uyandırılmamaları gerek diyor uzmanlar bizimde yapacağımız uzmanların dediklerini uygulamak olmalı bence...
|
Kışın toprak değiştirme konusunu ben de çok düşündüm. farklı forumlara da baktım. bu konuda sağlam bir görüş birliği yok Türkçe forumlarında. zaten çok az bilgi var. birkaç yabancı kaktüs forumunda ise önerilen mevsim kış sonu ama kışın da toprak değiştirmek ölümcül değildir diye bir kanı var.
Benim fikrime göre değiştireceğiniz toprağın yapısı da önemli. kusursuz bir kaktüs toprağı karışımınız varsa ve gerçekten toprağın değişmesi gerektiğini düşünüyorsanız, acil bir durum varsa bence kışın toprak değiştirmek çok büyük bir sorun değildir. |
Alıntı:
Bu arapsabunu olayını ben de denedim. Bana yeni gelen echeveriamdaki oluşan unlu bitle ancak bu şekilde başa çıkabildim. Arapsabunu+elma sirkesi karışımı ile bitkimi resmen yıkadım. Çok zor temizlendi.. Zaten yeni dikilmişti, bir de bu unlu bitle mücadele etmek zorunda kaldı. Ardından benim temizlik şokum :) Şimdi üzerinde yaraları var ama ölmedi :) Arap sabunu zarar vermediği için ev yapımı ilaçlarda sık sık kullanılıyor. Umarım sizinkilerde de işe yarar. Sevgiler |
Sevgili Seabert74, hoşgeldiniz. Arap sabunu sirke ve karbonat küllemeye çok iyi geliyor. Ayrıca unlu bitlerde de işe kesinlikle yarıyor yaprak güzelim balkondan aşağı uçmadan önce iki defa unlu bitin saldırısına uğradı ve her seferinde de bu karışım sayesinde kurtuldu. Arap sabununun eğer kaktüsüm külleme olmuşsa işe yarayacağından eminim zira kaktüsüm çok iyi görünüyor şimdilik inşallahta hep öyle kalır.
|
Sayın Morkaktüs sayfama hoşgeldiniz. Kışın toprak değiştirip değiştirmeme konusu sanırım hepimizin çözüme ulaşmasını en kısa sürede arzu ettiğimiz bir sorun bence. Ama görünen o ki deneme yanılma yoluyla ya kaktüslerimiz kurban olacak **** sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edecek ne dersiniz.
|
Aynı fikirdeyim bazen en sağlıklı bilgi tecrübeyle kazanılan bilgidir. çünkü çoğu forumda sıcaklık, ışık, toprak gibi değişkenler sabit düşünülerek bilgiler veriliyor. örneğin ege bölgesiyle trakya arasında sıcaklık, güneşli gün sayısı vs.. çok fark var. bu iki bölgedeki kaktüsler için aynı stantart bilgileri kullanmak yetersiz kalır diye düşünüyorum. biz kendi toprak yapımız ışık ve ısı miktarımızla en iyi bilgiyi kendi tecrübelerimizle edinebiliriz sanırım. bir de çoğu kaktüs türünün ihtiyaçları farklı oluyor. en ideal ortamı bilmek için o kaktüs türünün doğal ortamındaki iklim koşullarını bilmek faydalı olabilir.
|
Alıntı:
Aslında benim gibi kaktüs yetiştirmede yeni olan bütün arkadaşların ilk yapacağı şey bu olmalı... |
Yeni yılda kaktüs ve sukkulentlerim...
5 Eklenti(ler)
05.01.2014 itibari ile kaktüs ve sukkulentlerim
Sempervivumum benim Eklenti 463296 Kenarlarına bakar mısınız oyalı gibi Eklenti 463297 Sevgili Loveforlife'nin armağanlarından isimlerini bilmiyorum Eklenti 463298 Bu güzelin adını bilen yazar mı acaba Eklenti 463299 İkisi bir arada çok mutlu görünüyorlar değil mi... İsimlerini bilen var mı acaba Eklenti 463300 |
3 Eklenti(ler)
Arajmanlarım...
|
5 Eklenti(ler)
Kaktüs ve sukkulentlerden seçmeler...
|
5 Eklenti(ler)
Kaktüs ve sukkulentlerden seçmelere devam...
|
5 Eklenti(ler)
Birazda balkondan...
|
5 Eklenti(ler)
Balkondan devam...
|
4 Eklenti(ler)
Son fotolar
Sevgili loveforlife'nin hediyelerinden adını bilmiyorum :p Eklenti 463324 Şebboyla beraber çok mutlular Eklenti 463325 Dostlar bu minik kaktüsüm sizce kurumuş mu yoksa hala hayatta mı... Eklenti 463326 Onun bu haline dayanamadım ve iki hafta önce onu fısfıslayıp sulamaya başladım, ısıtılan odaya aldım ama hala değişiklik yok. Eklenti 463327 |
Alıntı:
İlk fotoğraftaki sedum sarmentosum. Baharda daha fazla coşacak ve güzelliğini sergileyecektir. Sedum palmeri iklim farkından olsa gerek erkenden çiçeklerini göstermiş. Benimkiler henüz tomurcukta. Kaktüsün ise echinopsis subdenudata. Ölmemiş ama çok fazlasıyla buruşmuş. Toprağı mı az acaba? Benimkiler aylardır sulanmıyor, hiç bu şekilde buruşanı yok. sizin oralar daha sıcak olduğundan birazcık su istemiş galiba. Havalar da oldukça iyi gidiyor zaten. Bence alıştıra alıştıra, az da olsa sulamayı dene. Dayanıklı bir tür, kurtulacaktır diye düşünüyorum. Isıtılan odada tutma bence. Sevgi ve selamlarımla... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025