agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   Sakdag / Kaktüs ve Sukulentler (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/25448.htm)

sakdag 15-10-2012 11:52

2 Eklenti(ler)
Kalanchoe longifolia, son günler de uzadıkça uzadı ve ucu çatallandı, çiçek açacak galiba. Kırmızı-yeşil yapraklarıyla çok beğendiğim bir tür. Geçen yıl yavru idi, kışı içerde geçirdi, bu yıl o muhteşem renklerini belli etmesi için, hiç şansı yok kışı dışarı da geçirecek.
Eklenti 338950

Kamuflaj diye ben buna derim... Seni şirin böcek, gözümden kaçamadın ama...:dilli: Gerçi yapraklar, böceği yiyecekmiş gibi duruyor ben yetişmeseymişim .
Eklenti 338951

selenn 15-10-2012 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1032252)
Teşekkür ederim Selen Hanım, ne zaman kış yaklaşsa yeni türler edinmeyeceğim diyorum ama tam tersi oluyor nedense... :D
Bazen düşünüyorum da ne zamana kadar bitki türü edinmeye devam edeceğim, doyum noktası ne olmalı. Nerede kendimize dur demeliyiz. Gerçi yer sıkıntısı şimdilik yok, 2 tane kocaman açık balkonum var, kışlar biraz sorun, bazı hassas türleri içeri almazsam rahat edemiyorum. En kötü ihtimal balkonlardan birini kapatır, balkon sera yaparım herhalde.:D

Yok yok... Doyum noktası hakikaten yok. Benim evimde balkon da yok. Eskiden 2 balkona güvenip aldığım bitkilere yenileri de ilave oldu ve evde her yer bitki içinde. Çatı katı olduğundan düz cam sayısı da az. Tüm cam içleri doldu. Çatı açısına uygun olan eğik camların kulplarına da askılı saksılarda bitki astım. Küvetin üzerinde geniş bir cam var. Orada bile sukulent saksısı asılı:)

İmkanları zorlarız ama bu tutkudan vazgeçemeyiz:)

yener.T 15-10-2012 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1032252)
Bazen düşünüyorum da ne zamana kadar bitki türü edinmeye devam edeceğim, doyum noktası ne olmalı. Nerede kendimize dur demeliyiz. Gerçi yer sıkıntısı şimdilik yok, 2 tane kocaman açık balkonum var, kışlar biraz sorun, bazı hassas türleri içeri almazsam rahat edemiyorum. En kötü ihtimal balkonlardan birini kapatır, balkon sera yaparım herhalde.:D

Sayın Sakdağ aynen benim düşüncelerimi tarif etmektesiniz.Ev içersinde tam
420 adet saksı Kaktüs-Succulent-lithops çeşitleri ile mücadele verirken gördüğüm veya gezdiğim seralardan alım yapmaktan nedense kendimi dizginliyemiyorum.Bu bir delilik mi adını koyamadın.Bende yer sorunu had safhada bu sene aklıma koydum açık balkonu kapatıp cam balkon seraya dönüştüreceğim.Bu yüzden size hak vermekteyim.

sakdag 16-10-2012 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yener.T (Mesaj 1032467)
Sayın Sakdağ aynen benim düşüncelerimi tarif etmektesiniz.Ev içersinde tam
420 adet saksı Kaktüs-Succulent-lithops çeşitleri ile mücadele verirken gördüğüm veya gezdiğim seralardan alım yapmaktan nedense kendimi dizginliyemiyorum.Bu bir delilik mi adını koyamadın.Bende yer sorunu had safhada bu sene aklıma koydum açık balkonu kapatıp cam balkon seraya dönüştüreceğim.Bu yüzden size hak vermekteyim.

Yener Bey, bizim buralarda gezebileceğim seralar yok, (Allah'tan yok :) ) ona rağmen bu haldeyim. ;) Genelde para biriktirip toplu sipariş veriyorum. Çocukken bile böyle para biriktirme huyum yoktu. Birkaç yıldır alışveriş üstlerinden kalan 50 kuruş- 1 tl'ler doğru biriktirme kumbarasına. ;)
Bu arada gerek kaktüs gerek diğer çiçeklerin koleksiyonerliğini yapan tüm arkadaşları gerçekten kutluyorum. Çiçeği, toprağı, saksısı ve tüm bunların bakımının gerçekten mali bir yükü de var.

Sabah bir sayımda ben yaptım, 200 türe doğru gidiyorum ben de.
Her alışverişimden sonra tamam bu sondu diyorum, ama bir süre sonra bir bakmışım listede yeni bitkiler belirivermiş. Bir de yurtiçinde bulamadığım, belki birgün yurtdışı siparişi için beklediğim uçuk bir listede mevcut ama beklemede işte... Beklesin bakalım, bu işin bir güzel yanı da ulaşamadığımız bitkilere belki bir gün sahip olma umudu... ;)

sakdag 16-10-2012 12:16

2 Eklenti(ler)
Her ne kadar adı leş olsada bence muhteşem. Hele de bir çelikten yetiştirilip bu hale gelmesi onu benim için özel kılıyor...
Tomurcuğumuz açılınca süprizimizin ismi de kondu: Stapelia grandiflora.

Eklenti 339134

Eklenti 339135

gülenmelek 16-10-2012 12:55

Sevgili sakdag, 604. mesajınıza bayıldım. Bu içtenliği, doğallığı seviyorum forumda ve bazı üyelerde ;)
Benim Stapelia grandifloram da açtı, bu gün elime alıp bir dışarı çıkarıyorum, belki sinekler sayesinde ileride tohum oluşturur diye, sonra alıp tekrar içeri getiriyorum, o kımıl kımılları görmeyeyim, varsın tohumu da olmasın diye ;) Bu gün çok kararsızlık yaşattı bana ama seviyorum bu bitkiyi :p

Sevgi Durul 16-10-2012 17:59

Sevgili sakdag, ama olmaz ki, açan var açmayan var, açsın diye güneşe götürürken elinden düşürüp saksısı dağılan var.:)

İyi ki düşmüş, dipleri hep saramış, düşmeseydi görmezdim. Kestim şimdi bekliyor, kuruyunca yeniden dikilecekler.:rolleyes: Çiçeklerini göreceğim zaman ötelendi.:mad:

Pardon, kendi derdime düştüm, tebrikler... Stapelia Grandifloranız harika görünüyor. Rengi çok güzelmiş.;)

Nasıl bir toprakta olduğunu öğrenebilir miyim?

sakdag 16-10-2012 19:37

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 1032849)
Sevgili sakdag, 604. mesajınıza bayıldım. Bu içtenliği, doğallığı seviyorum forumda ve bazı üyelerde ;)
Benim Stapelia grandifloram da açtı, bu gün elime alıp bir dışarı çıkarıyorum, belki sinekler sayesinde ileride tohum oluşturur diye, sonra alıp tekrar içeri getiriyorum, o kımıl kımılları görmeyeyim, varsın tohumu da olmasın diye ;) Bu gün çok kararsızlık yaşattı bana ama seviyorum bu bitkiyi :p

Sevgili Gülenmelek, içtenliği, doğallığı ben de seviyorum ve konuşur gibi yazmayı da seviyorum.

Bu arada benim bitkim balkonda duruyordu, o muhteşem kokuyu duyan misafir hemen yapacağını yapmış. Kımıl kımılları çekmedim, anne sinek henüz ortamı terketmemişti.:D

Eklenti 339184

sakdag 16-10-2012 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1032974)
Sevgili sakdag, ama olmaz ki, açan var açmayan var, açsın diye güneşe götürürken elinden düşürüp saksısı dağılan var.:)

İyi ki düşmüş, dipleri hep saramış, düşmeseydi görmezdim. Kestim şimdi bekliyor, kuruyunca yeniden dikilecekler.:rolleyes: Çiçeklerini göreceğim zaman ötelendi.:mad:

Pardon, kendi derdime düştüm, tebrikler... Stapelia Grandifloranız harika görünüyor. Rengi çok güzelmiş.;)

Nasıl bir toprakta olduğunu öğrenebilir miyim?

Çiçeğinizin her iki durumuna da üzüldüm Sdurul Abla. Umarım tekrardan canlanırlar.

Ah, renk çok güzel de, denemek için bir koklayayım dedim... Kısaca bööğğ..:dilli:

Toprağına gelince eşit ölçülerde kum, yanmış hayvan gübresi ve bahçe toprağı karışımı mevcut. Saksının en dibine taş, tuğla kırıkları atmıştım bi de. Saksıdaki diğer çeşidi de kışın 2-3 çelik olarak sokmuştum saksıya, taştı gitti saksıdan yine. Çok arsızlar.

züleyha 16-10-2012 21:35

Yok yok sevgili sakdag, bana verdiğin leş kaktüsü daha güzel :) Zira buna güzel dersem, küçük bir operasyon yapmam gerekecek balkonuna. Bu arada sayende resmen kaktüsçü oldum. İşin kötü tarafı iş yüküm arttı çünkü eskiden balkondaki çiçekleri bir seferde sulayıp çıkıyordum, şimdi bu kaktüs bunu sulamamalıyım, bu japon gülü şimdi sulayayım akşamada su ister, bu succulent acaba sulasam mı diye 3 bilinmeyenli denklem çözüyorum resmen :)

sakdag 17-10-2012 10:15

Evet, Züleyha Hanım, sendeki de çok güzel gelişmiş ve açmıştı. İstediğin zaman operasyon yapabilirsin balkonuma, şartlar müsait arkadaşım. ;)

3 bilinmeyenli denkleme çok güldüm inan ama sen de haklısın doğrusu. En iyisi alışana dek kaktüsleri- sukulentleri- normal çiçekleri ayrı grupla. Çünkü normal çiçekleri sularken bir bakıyorsun kaktüs saksısı kupkuru, dayanamayıp ''ah canım, kıyamam ben sana'' deyip suyu boca ediyoruz sonra da. ;)

sakdag 18-10-2012 09:50

2 Eklenti(ler)
Yapraktan üretimlerde bazen tek yavru, bazen bir sürü yavru oluşuyor. Yoksa çok yavrulular, cristata mı olacak? :p

Eklenti 339333Eklenti 339334

AizoaceaeFAN 19-10-2012 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1030808)
Bazı kaktüsler süpriz yapıp çiçek vermeyi sürdürüyor. Bu arada önemli bir uyarı, güneş eskisi gibi değil artık, sulama yaparken su miktarını muhakkak düşürün artık.
Eklenti 338279

Ve lithopslar, tek lithopsumla bir yıllık tanışıp kaynaşmanın ardından yenilerini alma zamanı gelmişti. Çok tatlılar... Hepsini bir araya getirip aranjman şeklinde toplamayı düşünüyorum. Tabi güzel, yayvan bir saksı bulmam lazım. Bu arada dağdan bayırdan değişik renkli taşlar topluyordum. Lithops aranjmanıma eklemek için, bir sürü de biriktirmiştim. Kayınvalidemin evinde poşette duruyordu, o da çocuklar topladı herhalde deyip hepsini atmış... :( Artık sesimi çıkarmadım ben de. :p

Eklenti 338280

Sayın sakdag, lithopslarınız çok sağlıklı maşallah. Size tavsiyem onları birleştirmemeniz, her birinin su ihtiyacı farklı. Yavru olsalar farketmezdi ancak yetişkin lithopsların aynı saksıda farklı türlerinin birlikte olması pek makul değil.

sakdag 19-10-2012 10:44

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AizoaceaeFAN (Mesaj 1034553)
Sayın sakdag, lithopslarınız çok sağlıklı maşallah. Size tavsiyem onları birleştirmemeniz, her birinin su ihtiyacı farklı. Yavru olsalar farketmezdi ancak yetişkin lithopsların aynı saksıda farklı türlerinin birlikte olması pek makul değil.

Gerçekten çok teşekkür ederim Sayın AizoacaeFan, tam zamanında uyardınız, bu hafta sonu eksiklerimi giderip birleştirmeyi planlıyordum. Hatta ön çalışmaları yapıp, bırakmıştım bile... Bu şekilde herkes kendi saksısında kalacak galiba... ;) Saksı aralarındaki boşluklara çakıl doldurayıp bari, böyle birarada olmalarını, herbirinin değişik renk ve desenlerini birlikte izlemeyi seviyorum..

Eklenti 339624

ipektuğçe 19-10-2012 16:31

Sevgili sakdağ,yeni bitkileriniz de çok güzeller,hayırlı olsun.İnşallah kazasız büyürler;) Şimdilik hiçbirimizde doyamıyoruz, böyle güzel bitkileri gördükçe aldıkça alasımız geliyor.Bende yeni türler aldım,yakında fotoğraflarım;)

sakdag 21-10-2012 08:27

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ipektuğçe (Mesaj 1034762)
Sevgili sakdağ,yeni bitkileriniz de çok güzeller,hayırlı olsun.İnşallah kazasız büyürler;) Şimdilik hiçbirimizde doyamıyoruz, böyle güzel bitkileri gördükçe aldıkça alasımız geliyor.Bende yeni türler aldım,yakında fotoğraflarım;)

Teşekkür ederim, İpektuğçe hanım... Sizin fotoğraflarınızı da merakla bekliyor olacağım...

İnşallah kazasız büyürler derken tam da denk geldi. Kargoyla sağlam gelen caralluma luteamın tam da tomurcuklu dalını kazara kırmıştım... Tekrar toprağa sapladım ama açması mucize demiştim. Sanırım bu sabah mucize gerçek oldu. :eek: 5-6 tomurcuk vardı başta, zavallı çeliğimin gücü bir tanesine yetti, olsun açtıya sonunda...:cool:

Eklenti 340134

Eklenti 340135
Çiçeğin etrafındaki iplikçikler rüzgar olmasa bile devamlı hareket halindeler. Stapeliagillerden olduğu için koku malum, bu iplikçikler sineğin dikkatini çekmek için herhalde. :eek:

zenfree 21-10-2012 12:57

Olağanüstü, çook beğendim.

sakdag 21-10-2012 13:59

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 1035460)
Olağanüstü, çook beğendim.

Teşekkür ederim Zenfree...;)

Gün stapeliaların günü galiba...
Biri daha açmış... Bu çiçeğe de güneşte bakıyorsanız sarı fon üzerinde bordo noktalı; gölgede bakıyorsanız bordo fon üzerine sarı noktalı açıyor...:eek:

Onlarca bohçası açılmayı bekliyor, bu yıl çok bereketli.Sağdaki resim geçen yıldan, bordosu fazlaymış.Karşılaştırma olsun.
Eklenti 340172 Eklenti 340177

Eklenti 340173

selenn 21-10-2012 15:09

Böyle karşılaştırmalı fotoğrafları çok seviyorum. Bitkinin gelişimini net görmek mümkün oluyor.

Sevgili Sakdag sizin Stapelia'nız ne güzel gelişmiş. Tüm tomurcukların açmış halini düşününce ortaya muhteşem bir görüntü çıkıyor. Kokusu pis, leş ama bu görüntü için katlanılır:)

ipektuğçe 21-10-2012 20:28

Caralluma luteamın çiçekleri çok zarifmiş,gözünüz aydın iyiki de açmış.;)

sakdag 28-10-2012 08:36

1 Eklenti(ler)
(Bu bitkimin adını nihayet buldum... ;) Graptosedum francesco baldi...)

Eklenti 342995

Yine arka taraftaki açık yeşil, tek rozet halinde duranın adını da bir türlü belirleyemedim. Echeveria mı, graptopetulum türü mü, hala araştırıyorum.

sakdag 28-10-2012 08:47

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 1035519)
Böyle karşılaştırmalı fotoğrafları çok seviyorum. Bitkinin gelişimini net görmek mümkün oluyor.

Sevgili Sakdag sizin Stapelia'nız ne güzel gelişmiş. Tüm tomurcukların açmış halini düşününce ortaya muhteşem bir görüntü çıkıyor. Kokusu pis, leş ama bu görüntü için katlanılır:)

Stepaliamı geçen yıl neredeyse bir iki minik çelik bırakmıştım, bir yılda çok fazla büyüdü, tepeden bir fotoğrafını ekliyorum ama bu seferde yana sarkanlar görünmüyor. ;) Saksı geçen yıl okadar boştu ki, başka türden de bir çelik saplamıştım o bile coştu. Tomurcuklar dörder beşer açıyor bu arada.

Eklenti 341715

Eklenti 341716Eklenti 341717

Sayın İpektuğçe, sayın Sibelim; carralluma luteanın çiçeğini bu yl görebildiğime gerçekten çok sevindim. Sapsarı çiçeğiyle balkonuma renk ve de koku! verdi. Beğeniniz için çok teşekkür ederim.

sakdag 28-10-2012 08:56

2 Eklenti(ler)
Adeniumlarım sayfamda hiç boy göstermediler sanırım.:p Geçtiğimiz şubat ayında tohumdan yetiştiler. 9 adet tohumdan 5 adet büyütüp, birer karış boya getirdim. Bu yıl çiçek bekledim hep ama kısmet olmadı. Üstelik süpriz renkli oldukları için daha bir heyecanla beklemiştim. Havalar serinlediğinden beri büyümeleri durdu, uyku moduna giriyorlar artık sanırım. Sulamalarını çok çok azaltım artık, bu kadar büyüttükten sonra ölmelerini istemiyorum, bakalım kışı atlatabilecek miyiz? Kırağılar başlayana dek balkonda tutup sonra kalorifer yanmayan bir oda penceresinde duracaklar.

Eklenti 341720Eklenti 341721

sakdag 28-10-2012 09:19

4 Eklenti(ler)
Bakın burda kim var...:D:D Güler Atlas...;)
Kollardan biri tam 1,5 metre oldu.Toplam 3 tane kolu var şimdilik.
Eklenti 341724Eklenti 341725

Ve lithopslarım, ana saksıyı taşlarla doldurdum, biri bunu beğenmiş olacak ki, çiçek açacağına dair hiçbir iz yokken, 3 günde bir tomurcuk patlatmış.:p
Eklenti 341726
Eklenti 341727

sakdag 28-10-2012 09:44

3 Eklenti(ler)
Ve günün son fotoğrafları...

Genel olarak tüm bitkileri ayrı ayrı saksılarda yetiştirmek yerine biraraya getirmek daha güzel sonuçlar veriyor. Ve sukulent yetiştirecekseniz büyük saksıları tercih edin, kışta geldiğine göre saksıları birleştirmemek olmazdı... İşte benim -şimdilik- küçük aranjmanlarım. Gözünüz toprağın göründüğü yerlere takılmasın, baharda oralar tamamen kapanacak, yeşillik fışkıracak ;)

Eklenti 341734

Eklenti 341735

Eklenti 341736

sakdag 29-10-2012 18:37

5 Eklenti(ler)
Balkonda herşey güllük gülistanlık... değilmiş...
Çiçekleri geçen sedum joy'u tohum oluşturur belki diye bekletiyordum, bu bitleri nerden sardı bu kadar. :mad:Derhal bitkiden koparıp uzaklaştırdım çiçek başaklarını.

Eklenti 342014

Bitki bitleriyle uğraşırken aynı bitkinin yaprağının birinde bir tuhaflık gözüme çarptı, Yaprağın arka kısmında örümcek yuva yapmış sandım önce. Bitkiyi inceleyince 5-6 yaprağın balon gibi şişmiş olduğunu farkettim. Çok ilginç geldi bana, neden oluştuğuyla ilgili bir fikrim yok açıkçası. Onları da bitkiden uzaklaştırdım. Merak edip birini patlattım, ama bir sonuca varamadım.
Eklenti 342015Eklenti 342019

Eklenti 342020Eklenti 342021

sakdag 31-10-2012 19:40

3 Eklenti(ler)
Lithosum açtı bile...:eek:
Eklenti 342654
Eklenti 342655

Açmasını umut ettiğim de beni üzmedi, açacak...Tomurcuk göründü. ;)
Eklenti 342656

sakdag 31-10-2012 19:55

2 Eklenti(ler)
Sevgi sieboldii... ;)

Bu çiçeğin eşit uzunlukta dallar çıkarıp açması gerekmiyor muydu?:p Olsun böyle de çok güzel bence...
Eklenti 342660

Balkonumun kadrolu arıları var, bunu farkettim. Cinsi nedir bilemiyorum ama bal arısı renginde, bal arısının çeyreği kadar büyüklükte ve saksıların içindeki toprakta yaşıyorlar ve 4 taneler...;)
Eklenti 342661

elta 31-10-2012 21:46

Benim sieboldii sadece 3 küçük dal. Gelişimi öyle yavaş ki. Bir dalı tomurcuk verdi, açamadı gitti. Önümüzdeki hafta artık açacak diye ümit ediyorum. Toprağını mı ayarlayamadım bilmiyorum. Sizinkinin gelişim hızı nasıldı?

sakdag 01-11-2012 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elta (Mesaj 1039948)
Benim sieboldii sadece 3 küçük dal. Gelişimi öyle yavaş ki. Bir dalı tomurcuk verdi, açamadı gitti. Önümüzdeki hafta artık açacak diye ümit ediyorum. Toprağını mı ayarlayamadım bilmiyorum. Sizinkinin gelişim hızı nasıldı?

Sieboldiiler baharda gelişim gösteriyorlar Sevgili Elta, bu mevsimde açtıktan sonra, dallar kuruyacak, sadece kökü canlı kalacak. Ve o kökten baharda
2 katı filiz fışkıracak.
İlk başlarda ben de çok sığ bir kaba ekmiştim. Fotoğrafta görünen en uzun dalı büyütmüştü sadece, toprağı çok çabuk kuruyordu; gelişemediğini farkettim. Yazın zamanı olmamasına rağmen saksı değişimi gerçekleştirdim, ondan sonra diğer kısa dalları büyüttü, yani biraz zoraki oldu gibi büyümesi, çiçeklenmede biraz sönük kaldı. Normalda dal uçlarının top top çiçek olması gerekir. Bu arada tomurcuklar çabuk açmıyor, benimkiler de uzun süre bekledi o halde, açmalarından umudu kesmiştim bir ara.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025