agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   yener.T / Kaktüs ve Sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/23169.htm)

yener.T 27-01-2012 15:54

Sayın SevimK ve Fatih kardeş iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Selamlar.

sakdag 28-01-2012 11:21

Yeni bitkilerinize kocaman bir maşallah Yener Bey, güle güle büyütün hepsini...

yener.T 29-01-2012 15:40

4 Eklenti(ler)
Bugün çiçek açan suculentlerim.

yener.T 29-01-2012 15:48

3 Eklenti(ler)
Bu mevsimde tozlaştırma için arı veya sinek bulamayacağımdan ev ortamında kendim fırça yardımıyla tozlaştırma denemelerine giriştim.

sakdag 29-01-2012 15:52

Yener Bey, bu yöntemi ben de mammillaria cinsi top kaktüslerimde denedim, ama işe yaramadı... Tohum kesesi falan oluşmadı nedense...

zenfree 29-01-2012 21:39

Çok güzeller Yener Bey, kar yağarken çiçek seyretmek ayrı bir keyif. Yenileriniz de hayırlı olsun.:)

yener.T 30-01-2012 07:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 905345)
Çok güzeller Yener Bey, kar yağarken çiçek seyretmek ayrı bir keyif. Yenileriniz de hayırlı olsun.:)

Teşekkür ederim

yener.T 01-02-2012 12:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 905252)
Yener Bey, bu yöntemi ben de mammillaria cinsi top kaktüslerimde denedim, ama işe yaramadı... Tohum kesesi falan oluşmadı nedense...

Çiçeklenen bitkilerinizden tohum elde etmek için...

Kaktüs ve sukkulentlerinizden tohum elde edip tohumdan yetiştirmek istiyorsanız, bitkilerinizin çiçeklenme dönemlerinde döllenmeye gereksinimleri olduğunu unutmayınız. Açık alanda yetiştirilen bitkiler için bu döllenme arı, sinek, rüzgar gibi (türden türe farklılıklar göstererek) doğal tozlama aracılarıyla sağlanır. Ancak sera, oda vb iç mekanlarda yetiştirdiğiniz bitkilerin çoğunlukla böyle bir şansı olmaz. Dolayısıyla bitkileriniz çiçek açsa da tohuma dönemez, dolayısıyla da tohum kesesi ya da kapsülü oluşturamazlar.
Bu yüzden onlara yardımcı olmanız gerekir. İçeriye arı ve sinek sokamıyorsanız bu işlem için küçük bir suluboya fırçası ya da kulak pamuğu işinizi görecektir. Bitkinizde açan çiçeğin içine sokup hafir döndürerek yapacağınız işlem çoğunlukla sonuç verir. Benzer şekilde bir fön makinesini soğuk rüzgar etkisi yaratmak için de kullanabilirsiniz. Ancak bu yöntem daha az sonuç vericidir.
Yapay tozlaştırma kendine kısır türlerde yeterli olmaz. Bunun için aynı türün aynı dönemde çiçek açmış bir başka bireyine daha gereksinim vardır.
Yine kullanacağınız suluboya fırçası ya da kulak pamuğunu her iki bitkideki çiçeklerin içinde arka arkaya gezdirirseniz döllenmenin sağlanma olasılığını yükseltirsiniz. (Kendine kısır türlerdeki dişi erkek ayrımları da döllenme de etkili olur)
Son olarak, tohum kapsüllerinin/keselerinin ne zaman bitkiden ayrılacağı konusu önemlidir. Atlamayınız. (Bir başka yazıya:-)
Sera Liliput Sukkulent ve kaktüs Serası

yener.T 09-02-2012 09:04

2 Eklenti(ler)
Lithopslarımda gelişmeler var.Yavrulamaya başladılar.

sakdag 09-02-2012 09:08

Yener Bey , lithopslarınızın ortam sıcaklığı nedir? Benimde bir lithopsum var, ancak hiç bir değişiklik yok, ben de bölünmesini izlemek istiyorum. Benim ki soğuk odada duruyor 15 derece sıcaklıkta, doğru mu yapıyorum acaba?

jineop 09-02-2012 09:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yener.T (Mesaj 909539)
Lithopslarımda gelişmeler var.Yavrulamaya başladılar.

Çok güzel bir haber, kutlarım.

sevim.K 09-02-2012 09:49

Çok güzel Yener bey:) Bu gidişle güzel bir seranız olacak. Başka yolu yok..

yener.T 09-02-2012 10:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 909541)
Yener Bey , lithopslarınızın ortam sıcaklığı nedir? Benimde bir lithopsum var, ancak hiç bir değişiklik yok, ben de bölünmesini izlemek istiyorum. Benim ki soğuk odada duruyor 15 derece sıcaklıkta, doğru mu yapıyorum acaba?

Sayın sakdağ benim lithopslarım oda içersinde 20 derece sıcaklıkta aydınlık yerde bulunuyorlar.Daha önceleri kapalı balkonda cam kenarında duruyorlardı
karlar başlayınca içeri aldım ve bölünmeler başladı.Selamlar.

yener.T 09-02-2012 10:56

Sayın Aysel ve Sevim hanımlar temennileriniz için teşekkür ederim.

yener.T 09-02-2012 11:08

5 Eklenti(ler)
Bugünlerde Bauhaustan alınan Kaktüs ve suculent çeşitleri
Aloe juvenna
Eklenti 268331

Agave parryi RUBY
Eklenti 268332

Titanopsis calcarea
Eklenti 268333

Crassula ovata
Eklenti 268334

Sinocrassula yunnaensis
Eklenti 268335

yener.T 09-02-2012 11:21

5 Eklenti(ler)
Kaktüslerim.

Notocactus Warasii
Eklenti 268337

Ferocactüs microdiscus
Eklenti 268336

Ferocactus glucescens
Eklenti 268338

Notocactus leninghausi
Eklenti 268339

Mammillaria tenango
Eklenti 268340

sakdag 09-02-2012 11:28

Yener Bey, (affınıza sığınarak) mammillaria spinossisima başka bir kaktüstür, resimdeki notocactus türü galiba...

yener.T 09-02-2012 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 909615)
Yener Bey, (affınıza sığınarak) mammillaria spinossisima başka bir kaktüstür, resimdeki notocactus türü galiba...

Sayın sakdag bilgi için teşekkür ederim.İsmi düzeltttim.Notocactüs leninghausi
imiş.Selamlar.

elta 09-02-2012 17:46

1 Eklenti(ler)
Yener bey,
Kaktüsleriniz, çiçek açan sukulentleriniz çok güzel.
Tozlaştırma işlemini anlatmanız ne iyi olmuş. Ben de deneyeceğim hemen yarın.
Benim kaktüslerimin isimlerini biliyorsanız yazabilir misiniz?

zafer1326 09-02-2012 19:53

çeşitler gittikçe çoğalıyor yener bey. Güle güle büyütün. İnşallah bol çiçekli ve sağlıklı olurlar.

MİRBE 09-02-2012 19:59

Yener bey,

Yeni bebeciklerinizde güle güle büyüsünler:)

Crassula ovata Praktirde bulmuştum görür görmez 3 küçük saksıyıda aldım nolur nolmaz bi daha gelmez falan yedekli olsun dedim:)

musbet 09-02-2012 21:43

Yener bey yeni türleriniz çok güzeller.
Sağlıkla büyütmenizi dilerim,Bende bu akşam Titanopsis calcarea aldım ama pek keyfi yerinde değil gibi nette biraz araştrdım ama bilgi bulamadım.
Sizden ricam bu bitki hakkında bilginiz varsa paylaşabilirmisiniz, su ihtiyacı nedir, nazaman sulanır **** sulanmaz gibi.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgiler.

yener.T 10-02-2012 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musbet (Mesaj 909884)
Yener bey yeni türleriniz çok güzeller.
Sağlıkla büyütmenizi dilerim,Bende bu akşam Titanopsis calcarea aldım ama pek keyfi yerinde değil gibi nette biraz araştrdım ama bilgi bulamadım.
Sizden ricam bu bitki hakkında bilginiz varsa paylaşabilirmisiniz, su ihtiyacı nedir, nazaman sulanır **** sulanmaz gibi.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgiler.

Sayın müsbet titanopsislerin bakımı aynı lithopsların bakımı gibidir.Az su bol ışık istekleridir.lithopsların bakımı;
Bir de kışın asla su verilmez. Sonbaharda çiçek açtıktan sonra Kasım-Aralık gibi bitkinin üzeri yamuşamaya başladığında sulama kesilir, İlkbaharda bitki üzerindeki yarıktan yeni bitki göründüğünde tekrar alıştıra alıştıra sulamaya başlanır. Kışın bir defa su verirseniz büyük ihtimalle bitki ölür. Yaşayan taşınız zamanla uzamaya başlarsa az güneş aldığının belirtisidir. Bitki yüzeyinde çatlamalar çok su ve az güneş belirtisidir. Gübreleme işi de sadece İlkbahar’da yapılır. Haziran’dan itibaren gübre vermeyin.Selamlar.

yener.T 10-02-2012 17:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elta (Mesaj 909771)
Yener bey,
Kaktüsleriniz, çiçek açan sukulentleriniz çok güzel.
Tozlaştırma işlemini anlatmanız ne iyi olmuş. Ben de deneyeceğim hemen yarın.
Benim kaktüslerimin isimlerini biliyorsanız yazabilir misiniz?

Sayın elta soldaki kaktüsünüz M. bambusiphila var. parva
sağdaki kaktüsünüz ise Cereus Peruvianus'a benzettim.Kati olarak öğrenmek
isterseniz aşağıdaki lingten bir kontrol ediniz.Selamlar.

Photo gallery cactus & succulents

yener.T 10-02-2012 17:57

Sayın Mirbe teşekkür ederim.Bende Bauhausta buldum Crassula ovatayı bu üçüncü saksı
fakat renkleri değişik,
Jade Plant ismiylede anılan Yeşim ağacı olarakta tanınır.Bir zamanlar uğurlu olduğuna inanılırmış.Ofis masaları için dayanıklı süs bitkisidir.Selamlar.

yener.T 10-02-2012 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafer1326 (Mesaj 909830)
çeşitler gittikçe çoğalıyor yener bey. Güle güle büyütün. İnşallah bol çiçekli ve sağlıklı olurlar.

Zafer bey bu güzel temennileriniz için teşekkür ederim.Selamlar

kartal124 10-02-2012 21:04

Yener bey merhaba,
Kaktüs ve sukulentleriniz çok güzel.Bu arada yavrulayan lithopslarınızda nüfusun artıcağını gösteriyor.
İzin verirseniz bir sorum olacak.
Lithopslar ortadan yavru verdikten sonra özel bir işlem yapıyormuyuz?Yani yavruyu ayırıyormuyuz, yoksa bir şekilde kendisi mi ayrılıyor?Benim lithopsumda da yavrulama başladı da merakım ondan.
Selamlarımla.

musbet 10-02-2012 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yener.T (Mesaj 910239)
Sayın müsbet titanopsislerin bakımı aynı lithopsların bakımı gibidir.Az su bol ışık istekleridir.lithopsların bakımı;
Bir de kışın asla su verilmez. Sonbaharda çiçek açtıktan sonra Kasım-Aralık gibi bitkinin üzeri yamuşamaya başladığında sulama kesilir, İlkbaharda bitki üzerindeki yarıktan yeni bitki göründüğünde tekrar alıştıra alıştıra sulamaya başlanır. Kışın bir defa su verirseniz büyük ihtimalle bitki ölür. Yaşayan taşınız zamanla uzamaya başlarsa az güneş aldığının belirtisidir. Bitki yüzeyinde çatlamalar çok su ve az güneş belirtisidir. Gübreleme işi de sadece İlkbahar’da yapılır. Haziran’dan itibaren gübre vermeyin.Selamlar.

Yener bey zaman ayırıp cevap verdiğiniz içim çok teşekkür ederim.
Saygılar.

elta 10-02-2012 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yener.T (Mesaj 910255)
Sayın elta soldaki kaktüsünüz M. bambusiphila var. parva
sağdaki kaktüsünüz ise Cereus Peruvianus'a benzettim.Kati olarak öğrenmek
isterseniz aşağıdaki lingten bir kontrol ediniz.Selamlar.

Photo gallery cactus & succulents

Çok teşekkür ederim, tahmininiz çok yardımcı oldu bana.
Verdiğiniz linkte benimkini bulamadım ama şu linkteki benimki
Mammillaria matudae v. spinosior - Cactaceae - Informazioni sulla specie

M. Matudae v. spinosior imiş.

Diğeri de Neocardenasia herzogiona.

yener.T 10-02-2012 22:41

Sayın Kartal124 Lithopslar yavruladıktan sonra ayrı bir işlem yapmıyorum anaç olanın kendisi kuruyor.Aynen bir sürüngenin büyürken deri değiştirmesi gibi lithopslarda yavruladıktan sonra dıştaki bitkinin kurumakta olduğunu gözlemledim.Selamlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025