![]() |
|
![]() |
#181 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2014
|
Gözünüz aydın sn. yalper ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Bayçalı, teşekkür ediyorum, size de bol çiçekli günler dilerim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Ağaç Dostu
|
Graptopetalum bellum veya Tacitus bellus İki isim de aynı bitkiyi ifade ediyor. Bilimsel olarak da adı yıllarca bu iki isim arasında gitmiş gelmiş. Sanırım en son olarak G. bellum kabul ediliyor ![]() ![]() Meksika'da yaklaşık 4500 metre yükseklikte dağ yamaçlarında ve kayalıklarda yetişen bir bitki. Doğal habitatında üzerine güneş ışığının neredeyse hiç bir zaman direk olarak gelmediği yerlerde bulunuyormuş. Bu yüzden yarı gölge ve gölgede yetiştiriliyor. Ait olduğu Crassula familyasının en büyük ve en parlak çiçekleri onda. Koyu kırmızı, çok güzel çiçekleri var. Görüntüsüyle de adını hak eden bir bitki. Çiçek açması için kışın en az bir ay boyunca 15 derece veya altı sıcaklıkta kalması şart. Kısa süreli -5 derecelere de dayanan bir bitki ancak formunun bozulmaması için hiç bir zaman don görmemesi gerekir. Sulaması diğer sukulentlerle aynı ancak yapraklarının toprak üstüne nerdeyse tamamen yatık olması sebebiyle daha dikkatli sulamak gerekiyor. Sadece saksının altından sulamak daha mantıklı bana göre. Ekim-mart ayları arası yalnızca yapraklarının yeşil kalmasını sağlayacak kadar, çok az sulanıyor. Havanın nemine karşı hassas bir bitki. Özellikle kışın, toprağı kuru olsa bile çok nemli havadan ölebiliyormuş. Havadar, esintili yerde durması önemli o yüzden. Dipten yavru vererek veya yapraklarından kolayca çoğaltılabiliyormuş. Yine kargoda üç yaprak kaybımız var, onlardan çoğaltmaya çalışacağım, bu narin ve güzel bitkinin yedeklerinin olmasında büyük fayda var ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Görüntüsü çok güzel, hayırlı olsun sağlıkla büyüyüp çiçeğini de görmek ümidiyle. |
![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim, bu sene herhalde açmaz ama inşallah sağ salim seneye çıkarırım da o güzelim çiçeklerini görürüz hep beraber ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-10-2012
|
Sayın Esin, son aldığınız bitkilerin hepsini güle güle büyütün. Ben de bu güzel sukulenti (Graptopetalum bellum) bu kış edinmiştim. Aldıktan hemen sonra bolca alttan yavru verdi. Çiçeği de açmak üzere bekliyorum. Altından sulamak konusunda yabancı bir kaynakdan ben de kesinllikle böyle sulanmasını okumuştum. Üstten suladığımda hep yaprakları zarar gördü-görecek kaygısını yaşamıştım. Yaprakdan hiç denemedim, siz tecrübenizi aktarırsınız. Sanırım Şenol beyin sayfasındaydı çiçek tohumundan çoğalttığını görselleriyle vermişti. En kısa zamanda alttan verecek yavrularıyla sizi de sevindirsin temennisiyle... Hoşçakalın. |
![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Handan Hanım. Sizin G. bellum'unuzun çiçeklerini ben de heyecanla beklemedeyim ![]() Selamlar... |
![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çiçeklenir çiçeklenmez fotoğrafını yüklerim. Sevgiler... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Ağaç Dostu
|
Aeonium Kiwi ya da bilinen şekliyle A. kiwianum ![]() Yalnızca biz ona Aeonium kiwianum diyoruz bu arada ![]() ![]() ![]() Renklerinin iyice belirginleşmesinin güneşten mi yoksa son zamanlardaki soğuktan mı olduğunu farkedemedim ama çok güzelleştiği kesin ![]() Yazın çok sıcak geçtiği yerlerde uyku dönemi yazdır. Daha ılıman iklim kuşaklarında hiç yaz uykusuna yatmayabilir. Yine yazın yıldız şekilli sarı çiçekler açar. Bitki yaş aldıkça gövdesi odunsulaşıp uzar. Rozetlerin yanlarından bolca dallanır. Yarı gölge yerler yetiştirilmesi için idealdir, çok nemli ve çok sıcak havalardan hoşlanmaz. Dona dayanıklı değildir. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2013
|
Offf çok güzelmiş bu yaaa |
![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Merhaba, sayfanızı beğenerek takip ediyorum. Adını bilmediğim sukulentleri sizin sayenizde öğreniyorum.Detaylı bilgileriniz içinde ayrıca teşekkür ediyorum. Aeonium kiwianum bende de vardı. Evime gelen bir arkadaşim ben görmeden sökmüş sonradan bak bunuda götürüyorum demişti, bende gönülsüzde olsa tamam götüre bilirsin demiştim. Topraktan söküp almıştı bende kıramadım. Şimdi keşke onu değilde sade yeşilinden alsaydı diye söylenip duruyorum. İki renkli olduğu için çok beğeniyordum neyse artık olan oldu sevgiler.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-07-2012
|
Alıntı:
Nasıl kurtuldunuz? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Merhaba sevgili sümeyra, Beğeniniz ve ilginiz için ben teşekkür ederim. Arkadaşınız size kötü bir emirvaki yapmış. Açıkçası ben bu tarz davranan kişileri ayıplıyorum. Halbuki size söylese, siz zaten uygun bir şekilde bir dalını kırıp veya bir süre sonra çoğaltıp kendiniz verirdiniz. Bence siz o arkadaşınıza bir ziyarette bulunun ve emanetimi almaya geldim deyin ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Ağaç Dostu
|
Sn. ozlemkaragoz, sorduğunuz bitkiye hiç bir zararlı gelmedi bugüne kadar. Fakat olsaydı, dediğiniz siyah böcekler ne böceğidir bilemiyorum ama elle temizlenemeyecek boyutta bitkiyi sardılarsa ben derhal bir böcek ilacı alıp üstüne fısfıslardım. Bitkiyi kaybetme ihtimaline karşı da çiçeksiz yan dallarından iki üç tane kırıp çeşmenin altında uzun süre yıkayıp ekerdim. Zaten çok kolay köklenen bir bitki, aklınızda olsun. |
![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Ağaç Dostu
|
Uzun süredir beklediğim Frithia pulchra'nın çiçeğini dün açık olarak yakalayabildim. Tam güneş altında açıyor, ışık biraz azaldığında ise tekrar kapatıyor çiçeğini. Geçen hafta sürekli yağmurlu ve kapalı hava sebebiyle açamamıştı. Bu hafta da apartmanımızın dış cephe mantolaması yapıldığı için mecburen içerde durmak zorunda kaldığından çok fazla açık göremedik ama çok dayanıklı bir çiçekmiş, solmadan uzun süredir bekliyor ve fırsat bulduğu gibi hemen açıyor. ![]() ![]() ![]() Bugün ayrıca moralimi çok bozan bir olay yaşandı. Mantolama yapıldığından evin tüm camları da naylonlarla örtülmüş durumda. Dolayısıyla ev içi de loş hale geldiğinden, çiçekler bozulmasın diye fırsat buldukça güneş almaları için balkona taşıyordum sukulentlerimi. Ustalar balkonda çalışacakları zaman da tekrar içeri alıyordum. Bugün baktım ustanın biri balkona girmiş, sigarasını içip sukulentlerimi inceliyor. Size engel olur alayım içeri dedim, yok yok çok bişey yapmayacağım, zararı olmaz dedi. Ben yine de almaya niyetlendim, bir zarar görürlerse üzülürüm sonra dedim. Usta da genç biriydi, bayaca ilgilendi bitkilerle, ben dikkat ederim uğraşmayın boşuna hiç birşey olmaz diyince eh iyi madem deyiverdim. Zaten ustanın çalışacağı yerden uzakta, alakasız bir köşecikte duruyorlardı. Bırakıverdim işte. ![]() Daha üstünden iki dakika geçmedi, lithopsun biri saksıdan çıkmış yerde yatıyor, gözünün içine baktığım Aeonium kiwi kırılmış ve Frithia pulchra'nın kendisi gözükmüyor ama yerde kopuk parmakları yuvarlanıyor! Meğer düşürüp de gazetelerin malzemelerin arasına saklamış onu da o işini bitirip gidene kadar görmeyeyim diye. Ben sana demedim mi alayım bunları diye girdim balkona ama artık iş işten geçmiş, ne desem boş. Zaten aymazlığıma gelip onları orda bırakan da benim, suçun büyüğü bende. ![]() ![]() Frithia'nın düşmeden sonraki hali ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Ağaç Dostu
|
Bu moral bozukluğuna azıcık da olsa iyi gelen Aloe variegata'nın yavruladığını farketmem oldu. Lava taşlarının arasından başını uzatmış, yeşil yeşil bakıyor. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada çok şaşırtıcı olarak lithopslarımdan iki tanesi bölünmeye başladı! Bu sene zaten şubat-mart gibi bir kere bölünmüşlerdi. Şimdi bu zamanda tekrar bölünmeye çalışmaları çok acayip geldi bana. Tam sıcak havalar başlarken, sulamayı kesmeli miyim bu durumda? ![]() ![]() Bölünenlerden biri Lithops julii fulleri brunnea ![]() ![]() Yanında bu minik de var. Bu ufaklığın çizgileri daha belirgin, çok şirin buluyorum onu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Ağaç Dostu
|
Yaşadığınız olay çok sinir bozucu... Büyük geçmiş olsun. Üzülmeyin, tekrar toparlanırlar. |
![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Ağaç Dostu
|
Sağolun Handan Hanım. En çok Frithia'ya üzüldüm, hızlı büyüyen bir bitki değil ve ilk etapta kırılmamış gibi gözüken parmakların da aslında en diplerinden kırık olduğunu farkettim. Toplamda 15-16 parmak gitmiş yani, zaten ne kadarcık bir bitki ki ![]() Usta da yani sanki iki dakika önce hiçbir şey olmaz diyen kendisi değilmiş gibi, dönüp bir kusura bakmayın bile demedi. Halbuki kazara oldu falan dese, ne bileyim bir üzüntü belirtse daha az sinir bozukluğu yaşardım. Neyse, bu da böyle bir gündü işte. |
![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili sakdağ, ben de baştan çiçek mi acaba diye umutlandım ama yarıktan yavru lithops gözükmeye başladı. Ne yapacağımı bilemiyorum şu an, sulayıp sulamamak, güneşin altında bırakıp bırakmamak gibi kararsızlıklar içindeyim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2013
|
o miniği yeni saksıya almanız gerekirse Lithops repot in pumice - YouTube |
![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Yavuz Bey. Videodaki toprak çok kuru, granüllü olduğu için kökler kolayca giriyor içine de benim kullandığım toprakta bu yöntem biraz hunharca olur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-05-2014
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Ağaç Dostu
|
Artık bekleyeceğiz, hem de uzuuun uzun. Başka yapacak birşey yok, napalım olacağı varmış. Çok sağolun Özlem Hanım... |
![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Çok güzel türleriniz var maşallah. keyfini sürün bu güzelliklerin. |
![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim sn. hira, daha güzelleri sizin olsun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2012
|
Allahım! Allahım!..... Sukulentleriniz müthiş sevgili Esin.... Çok keyifli bir hobi - mi? Hastalık- mı ? desem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Ağaç Dostu
|
Foruma girdiğimde beğeni sayısıyla şaşkınlığa uğradım, çok teşekkür ederim sevgili tarla kuşu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selamlar, sevgiler... |
![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2013
|
Sn.Esin, yukardaki duadan payıma düşeni almak istedim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Etiketler |