agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri
(https)

Beğeni Düzeni177Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-05-2014, 18:22   #181
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2014
Gözünüz aydın sn. yalper Siz yine de çok fazla yerinden çıkarıp bakmayın, o kendi kendine halleder gerisini

-Esin- Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-05-2014, 18:24   #182
Ağaç Dostu

Sn. Bayçalı, teşekkür ediyorum, size de bol çiçekli günler dilerim.

Eski 30-05-2014, 21:06   #183
Ağaç Dostu

Graptopetalum bellum veya Tacitus bellus

İki isim de aynı bitkiyi ifade ediyor. Bilimsel olarak da adı yıllarca bu iki isim arasında gitmiş gelmiş. Sanırım en son olarak G. bellum kabul ediliyor

Name:  IMG_92772.jpg
Views: 757
Size:  58.5 KB

Meksika'da yaklaşık 4500 metre yükseklikte dağ yamaçlarında ve kayalıklarda yetişen bir bitki. Doğal habitatında üzerine güneş ışığının neredeyse hiç bir zaman direk olarak gelmediği yerlerde bulunuyormuş. Bu yüzden yarı gölge ve gölgede yetiştiriliyor.

Ait olduğu Crassula familyasının en büyük ve en parlak çiçekleri onda. Koyu kırmızı, çok güzel çiçekleri var. Görüntüsüyle de adını hak eden bir bitki.
Çiçek açması için kışın en az bir ay boyunca 15 derece veya altı sıcaklıkta kalması şart. Kısa süreli -5 derecelere de dayanan bir bitki ancak formunun bozulmaması için hiç bir zaman don görmemesi gerekir.

Sulaması diğer sukulentlerle aynı ancak yapraklarının toprak üstüne nerdeyse tamamen yatık olması sebebiyle daha dikkatli sulamak gerekiyor. Sadece saksının altından sulamak daha mantıklı bana göre. Ekim-mart ayları arası yalnızca yapraklarının yeşil kalmasını sağlayacak kadar, çok az sulanıyor. Havanın nemine karşı hassas bir bitki. Özellikle kışın, toprağı kuru olsa bile çok nemli havadan ölebiliyormuş. Havadar, esintili yerde durması önemli o yüzden.

Dipten yavru vererek veya yapraklarından kolayca çoğaltılabiliyormuş. Yine kargoda üç yaprak kaybımız var, onlardan çoğaltmaya çalışacağım, bu narin ve güzel bitkinin yedeklerinin olmasında büyük fayda var

Name:  IMG_92742.jpg
Views: 680
Size:  51.5 KB

Başarılı beğendi.
Eski 30-05-2014, 21:51   #184
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Görüntüsü çok güzel, hayırlı olsun sağlıkla büyüyüp çiçeğini de görmek ümidiyle.

akçabardak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-05-2014, 22:12   #185
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim, bu sene herhalde açmaz ama inşallah sağ salim seneye çıkarırım da o güzelim çiçeklerini görürüz hep beraber

Eski 31-05-2014, 12:03   #186
Ağaç Dostu

hnd76's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2012
Sayın Esin, son aldığınız bitkilerin hepsini güle güle büyütün. Ben de bu güzel sukulenti (Graptopetalum bellum) bu kış edinmiştim. Aldıktan hemen sonra bolca alttan yavru verdi. Çiçeği de açmak üzere bekliyorum. Altından sulamak konusunda yabancı bir kaynakdan ben de kesinllikle böyle sulanmasını okumuştum. Üstten suladığımda hep yaprakları zarar gördü-görecek kaygısını yaşamıştım.
Yaprakdan hiç denemedim, siz tecrübenizi aktarırsınız. Sanırım Şenol beyin sayfasındaydı çiçek tohumundan çoğalttığını görselleriyle vermişti.
En kısa zamanda alttan verecek yavrularıyla sizi de sevindirsin temennisiyle...
Hoşçakalın.

hnd76 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 31-05-2014, 13:52   #187
Ağaç Dostu

Teşekkürler Handan Hanım. Sizin G. bellum'unuzun çiçeklerini ben de heyecanla beklemedeyim Sulama konusunda beni onaylamanız içimi daha da rahatlattı. Graptopetalum bellum'un kopan yaprakları şans eseri tam diplerinden kopmuş görünüyor. Umarım çoğalırlar. Şenol Bey'in sayfasına da göz atayım, söylediğiniz çok iyi oldu. Tohumdan yetiştirebildiyse bu bitkiyle ilgili iyice tecrübe edinmiştir. Siz kışı nasıl geçirttiniz? Açık havada korunaklı bir yerde mi kaldı?

Selamlar...

Eski 31-05-2014, 16:31   #188
Ağaç Dostu

hnd76's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- Mesajı Göster
Teşekkürler Handan Hanım. Sizin G. bellum'unuzun çiçeklerini ben de heyecanla beklemedeyim Sulama konusunda beni onaylamanız içimi daha da rahatlattı. Graptopetalum bellum'un kopan yaprakları şans eseri tam diplerinden kopmuş görünüyor. Umarım çoğalırlar. Şenol Bey'in sayfasına da göz atayım, söylediğiniz çok iyi oldu. Tohumdan yetiştirebildiyse bu bitkiyle ilgili iyice tecrübe edinmiştir. Siz kışı nasıl geçirttiniz? Açık havada korunaklı bir yerde mi kaldı?

Selamlar...
Kapalı ısıtılmayan, güneye bakan ve bol ışıklı odada kışı geçirdiler. Su konusunda da havalar güneş gördükçe kışın bolca sulamıştım. Hiç problem yaşamadım; tabii geçtiğimiz kışın ne kadar ılık geçtiği de malum.

Çiçeklenir çiçeklenmez fotoğrafını yüklerim.
Sevgiler...

Eski 05-06-2014, 18:09   #189
Ağaç Dostu

Aeonium Kiwi ya da bilinen şekliyle A. kiwianum

Name:  IMG_94042.jpg
Views: 720
Size:  35.3 KB

Yalnızca biz ona Aeonium kiwianum diyoruz bu arada Muhtemelen bu bitkiyi Türkiye'ye ilk getirip satan kişinin yanlış isimlendirmesi. Avrupa'da A. kiwionium olarak biliniyor. Aslında soyu Atlantik Okyanusu'ndaki Kanarya Adaları'na dayanan bir güzel Aeonium haworthii hibritlerinden, üç renkli Aeonium Kiwi

Renklerinin iyice belirginleşmesinin güneşten mi yoksa son zamanlardaki soğuktan mı olduğunu farkedemedim ama çok güzelleştiği kesin

Yazın çok sıcak geçtiği yerlerde uyku dönemi yazdır. Daha ılıman iklim kuşaklarında hiç yaz uykusuna yatmayabilir. Yine yazın yıldız şekilli sarı çiçekler açar. Bitki yaş aldıkça gövdesi odunsulaşıp uzar. Rozetlerin yanlarından bolca dallanır.

Yarı gölge yerler yetiştirilmesi için idealdir, çok nemli ve çok sıcak havalardan hoşlanmaz. Dona dayanıklı değildir.

Name:  IMG_94102.jpg
Views: 648
Size:  39.5 KB

Name:  IMG_94142.jpg
Views: 647
Size:  36.5 KB

şeymaonder beğendi.
Eski 05-06-2014, 18:35   #190
Ağaç Dostu

GuneSunar's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2013
Offf çok güzelmiş bu yaaa

GuneSunar Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-06-2014, 09:09   #191
Ağaç Dostu

sumeyra47's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2013
Merhaba, sayfanızı beğenerek takip ediyorum. Adını bilmediğim sukulentleri sizin sayenizde öğreniyorum.Detaylı bilgileriniz içinde ayrıca teşekkür ediyorum.

Aeonium kiwianum bende de vardı. Evime gelen bir arkadaşim ben görmeden sökmüş sonradan bak bunuda götürüyorum demişti, bende gönülsüzde olsa tamam götüre bilirsin demiştim. Topraktan söküp almıştı bende kıramadım. Şimdi keşke onu değilde sade yeşilinden alsaydı diye söylenip duruyorum. İki renkli olduğu için çok beğeniyordum neyse artık olan oldu sevgiler..

sumeyra47 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-06-2014, 15:59   #192
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-07-2012
Alıntı:
Benim bu çiçeğim siyah siyah böceklendi. Sizde böyle bir olay yaşadınız mı?
Nasıl kurtuldunuz?

ozlem39 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-06-2014, 21:47   #193
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sumeyra47 Mesajı Göster
Merhaba, sayfanızı beğenerek takip ediyorum. Adını bilmediğim sukulentleri sizin sayenizde öğreniyorum.Detaylı bilgileriniz içinde ayrıca teşekkür ediyorum.

Aeonium kiwianum bende de vardı. Evime gelen bir arkadaşim ben görmeden sökmüş sonradan bak bunuda götürüyorum demişti, bende gönülsüzde olsa tamam götüre bilirsin demiştim. Topraktan söküp almıştı bende kıramadım. Şimdi keşke onu değilde sade yeşilinden alsaydı diye söylenip duruyorum. İki renkli olduğu için çok beğeniyordum neyse artık olan oldu sevgiler..

Merhaba sevgili sümeyra,

Beğeniniz ve ilginiz için ben teşekkür ederim. Arkadaşınız size kötü bir emirvaki yapmış. Açıkçası ben bu tarz davranan kişileri ayıplıyorum. Halbuki size söylese, siz zaten uygun bir şekilde bir dalını kırıp veya bir süre sonra çoğaltıp kendiniz verirdiniz. Bence siz o arkadaşınıza bir ziyarette bulunun ve emanetimi almaya geldim deyin Belki bir daha böyle şeyler yapmaktan vazgeçer.

Eski 07-06-2014, 21:55   #194
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozlemkaragoz Mesajı Göster
Benim bu çiçeğim siyah siyah böceklendi. Sizde böyle bir olay yaşadınız mı?
Nasıl kurtuldunuz?
Sn. ozlemkaragoz, sorduğunuz bitkiye hiç bir zararlı gelmedi bugüne kadar. Fakat olsaydı, dediğiniz siyah böcekler ne böceğidir bilemiyorum ama elle temizlenemeyecek boyutta bitkiyi sardılarsa ben derhal bir böcek ilacı alıp üstüne fısfıslardım. Bitkiyi kaybetme ihtimaline karşı da çiçeksiz yan dallarından iki üç tane kırıp çeşmenin altında uzun süre yıkayıp ekerdim. Zaten çok kolay köklenen bir bitki, aklınızda olsun.

Eski 13-06-2014, 15:40   #195
Ağaç Dostu

Uzun süredir beklediğim Frithia pulchra'nın çiçeğini dün açık olarak yakalayabildim. Tam güneş altında açıyor, ışık biraz azaldığında ise tekrar kapatıyor çiçeğini. Geçen hafta sürekli yağmurlu ve kapalı hava sebebiyle açamamıştı. Bu hafta da apartmanımızın dış cephe mantolaması yapıldığı için mecburen içerde durmak zorunda kaldığından çok fazla açık göremedik ama çok dayanıklı bir çiçekmiş, solmadan uzun süredir bekliyor ve fırsat bulduğu gibi hemen açıyor.

Name:  IMG_95162.jpg
Views: 660
Size:  47.2 KB

Name:  IMG_95192.jpg
Views: 735
Size:  44.8 KB

Name:  IMG_95272.jpg
Views: 687
Size:  43.0 KB

Bugün ayrıca moralimi çok bozan bir olay yaşandı. Mantolama yapıldığından evin tüm camları da naylonlarla örtülmüş durumda. Dolayısıyla ev içi de loş hale geldiğinden, çiçekler bozulmasın diye fırsat buldukça güneş almaları için balkona taşıyordum sukulentlerimi. Ustalar balkonda çalışacakları zaman da tekrar içeri alıyordum. Bugün baktım ustanın biri balkona girmiş, sigarasını içip sukulentlerimi inceliyor. Size engel olur alayım içeri dedim, yok yok çok bişey yapmayacağım, zararı olmaz dedi. Ben yine de almaya niyetlendim, bir zarar görürlerse üzülürüm sonra dedim. Usta da genç biriydi, bayaca ilgilendi bitkilerle, ben dikkat ederim uğraşmayın boşuna hiç birşey olmaz diyince eh iyi madem deyiverdim. Zaten ustanın çalışacağı yerden uzakta, alakasız bir köşecikte duruyorlardı. Bırakıverdim işte.

Daha üstünden iki dakika geçmedi, lithopsun biri saksıdan çıkmış yerde yatıyor, gözünün içine baktığım Aeonium kiwi kırılmış ve Frithia pulchra'nın kendisi gözükmüyor ama yerde kopuk parmakları yuvarlanıyor! Meğer düşürüp de gazetelerin malzemelerin arasına saklamış onu da o işini bitirip gidene kadar görmeyeyim diye. Ben sana demedim mi alayım bunları diye girdim balkona ama artık iş işten geçmiş, ne desem boş. Zaten aymazlığıma gelip onları orda bırakan da benim, suçun büyüğü bende. Başka bir şey söylemeden hepsini toplayıp çıktım ama canım da çok sıkıldı

Frithia'nın düşmeden sonraki hali

Name:  IMG_96792.jpg
Views: 619
Size:  32.9 KB

Eski 13-06-2014, 15:47   #196
Ağaç Dostu

Bu moral bozukluğuna azıcık da olsa iyi gelen Aloe variegata'nın yavruladığını farketmem oldu. Lava taşlarının arasından başını uzatmış, yeşil yeşil bakıyor.

Name:  IMG_96602.jpg
Views: 648
Size:  72.4 KB

Name:  IMG_96412.jpg
Views: 617
Size:  70.3 KB

Eski 13-06-2014, 16:04   #197
Ağaç Dostu

Bu arada çok şaşırtıcı olarak lithopslarımdan iki tanesi bölünmeye başladı! Bu sene zaten şubat-mart gibi bir kere bölünmüşlerdi. Şimdi bu zamanda tekrar bölünmeye çalışmaları çok acayip geldi bana. Tam sıcak havalar başlarken, sulamayı kesmeli miyim bu durumda?

Bölünenlerden biri Lithops julii fulleri brunnea
Name:  IMG_96642.jpg
Views: 597
Size:  37.3 KB

Name:  IMG_96672.jpg
Views: 629
Size:  43.5 KB

Yanında bu minik de var. Bu ufaklığın çizgileri daha belirgin, çok şirin buluyorum onu Şimdi yanındaki büyük bölünüyor diye sulamayı kesersem bu miniğin de rahatını bozup saksısını ayırmak gerekecek.

Name:  IMG_96662.jpg
Views: 627
Size:  36.5 KB

Eski 13-06-2014, 20:04   #198
Ağaç Dostu

hnd76's Avatar

Yaşadığınız olay çok sinir bozucu... Büyük geçmiş olsun. Üzülmeyin, tekrar toparlanırlar.

Eski 13-06-2014, 22:50   #199
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2011
Galeri: 6
Lithops bölünmeden ziyade çiçek açmaya da hazırlanıyor olabilir.Oluşan yarıktan dikkatli bir şekilde bakın.Tomurcuk kendini belli eder.

sakdag Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 13-06-2014, 22:57   #200
Ağaç Dostu

Sağolun Handan Hanım. En çok Frithia'ya üzüldüm, hızlı büyüyen bir bitki değil ve ilk etapta kırılmamış gibi gözüken parmakların da aslında en diplerinden kırık olduğunu farkettim. Toplamda 15-16 parmak gitmiş yani, zaten ne kadarcık bir bitki ki
Usta da yani sanki iki dakika önce hiçbir şey olmaz diyen kendisi değilmiş gibi, dönüp bir kusura bakmayın bile demedi. Halbuki kazara oldu falan dese, ne bileyim bir üzüntü belirtse daha az sinir bozukluğu yaşardım. Neyse, bu da böyle bir gündü işte.

Eski 13-06-2014, 22:59   #201
Ağaç Dostu

Sevgili sakdağ, ben de baştan çiçek mi acaba diye umutlandım ama yarıktan yavru lithops gözükmeye başladı. Ne yapacağımı bilemiyorum şu an, sulayıp sulamamak, güneşin altında bırakıp bırakmamak gibi kararsızlıklar içindeyim.

Eski 14-06-2014, 04:10   #202
Ağaç Dostu

yalper's Avatar

Giriş Tarihi: 07-12-2013
o miniği yeni saksıya almanız gerekirse
Lithops repot in pumice - YouTube

yalper Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 14-06-2014, 11:55   #203
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim Yavuz Bey. Videodaki toprak çok kuru, granüllü olduğu için kökler kolayca giriyor içine de benim kullandığım toprakta bu yöntem biraz hunharca olur

Eski 14-06-2014, 16:53   #204
Ağaçsever

özlemsoylu's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2014
Alıntı:
Sağolun Handan Hanım. En çok Frithia'ya üzüldüm, hızlı büyüyen bir bitki değil ve ilk etapta kırılmamış gibi gözüken parmakların da aslında en diplerinden kırık olduğunu farkettim. Toplamda 15-16 parmak gitmiş yani, zaten ne kadarcık bir bitki ki
Usta da yani sanki iki dakika önce hiçbir şey olmaz diyen kendisi değilmiş gibi, dönüp bir kusura bakmayın bile demedi. Halbuki kazara oldu falan dese, ne bileyim bir üzüntü belirtse daha az sinir bozukluğu yaşardım. Neyse, bu da böyle bir gündü işte.
Esin hanım çok geçmiş olsun üzülmeyin sizdeki bu çiçek sevgisi eminim o kökü tekrar canlandırır.Ustaya gelecek olursak onu bi ot gibi görmüşdür oysa biz de otun bile ayrı bi değeri var önemsememişdir ...ki çiçek ve çocuk sevgisi olmayan kişide vicdan da olmaz hiç üzülmeyin canınız sağ olsun ...

özlemsoylu Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 15-06-2014, 00:27   #205
Ağaç Dostu

Artık bekleyeceğiz, hem de uzuuun uzun. Başka yapacak birşey yok, napalım olacağı varmış. Çok sağolun Özlem Hanım...

Eski 15-06-2014, 01:53   #206
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Çok güzel türleriniz var maşallah. keyfini sürün bu güzelliklerin.

hira Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 15-06-2014, 11:01   #207
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim sn. hira, daha güzelleri sizin olsun

Eski 15-06-2014, 21:35   #208
Ağaç Dostu

tarla kuşu's Avatar

Giriş Tarihi: 10-07-2012
Allahım! Allahım!..... Sukulentleriniz müthiş sevgili Esin.... Çok keyifli bir hobi - mi? Hastalık- mı ? desem ) Sağlıkla kalın...

tarla kuşu Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 16-06-2014, 01:06   #209
Ağaç Dostu

Foruma girdiğimde beğeni sayısıyla şaşkınlığa uğradım, çok teşekkür ederim sevgili tarla kuşu Beğen tuşuna tıklayan parmaklarınız dert görmesin Sukulent sevgisi bende hobi ve hastalık arasında dalgalı bir seyirde devam ediyor. Ara ara kendimi zapt-u rapt altına almaya çalışıyorum ama kontrol edemediğim zamanlar da olmuyor değil. Hangimiz böyle değiliz ki, bu sitede toplanmış olmamız da buna bağlı değil mi? Aslında birbirimizin sayfalarında gezindikçe içimizdeki bitki canavarını daha da çok uyandırmış oluyoruz. Böylelikle o canavar da hep aç, hep daha fazlasını ister hale geliyor. Aslında ben halimden memnunum da cüzdanlardan duman çıkmıyor değil, laf aramızda

Selamlar, sevgiler...

Eski 16-06-2014, 06:46   #210
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-08-2013
Sn.Esin, yukardaki duadan payıma düşeni almak istedim) ellerinize sağlık.

resimsel Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Etiketler
aloe variegata, echeveria, frithia pulchra, haworthia, lithops

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025