agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   dağçiçeği / balkon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/31695.htm)

alibaba 30-05-2013 05:42

Çok da deneysel şeyler değil AngelSour :)
Bunlar bilinen uygulamalar.
Açelya ve ortanca gibi bitkiler pH 5-6 istiyor. Bu nedenle toprağı asidik tutmak gerekiyor.. Limon tuzu veya sirkeli sulamalar olabilir. Ama limon tuzu daha iyi. Sirkede koruyucular felan var. Aynı şekilde çay artığı, kahve, soda vs..

Hamsi konusunda da balık gübresi vardır ağaçlarda kullanılan. Türkiye'de pek yok ama yurtdışında çok yaygın. Bildiğiniz balık artıklarından üretiliyor :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Angels Sour (Mesaj 1163025)
İşin aslı şu ; kahve de potasyum olduğunu duydum. Bir yerde de okumuştum. Özellikle açelya , ortanca gibi bitkiler çay , kahve , limon karışından çok hoşlanırlarmış.
Bende bir su bardağına bir tatlı kaşığı kahve (pişmemiş ) bir çay bardağı kadar çay demi ve bir iki damla limon suyu döktüm.Üzerini de su ile tamamlayıp döktüm yılbaşıma. İyi geldi. :D Yanlız döktükten sonra toprağı karıştırın. Alta gitsin bu karışım yoksa sinek yapabiliyor. Sinekler zararsız ama sinir bozucu.
Hatta geçenlerde tömürcek te tarif etmişti. Açelyasına sirkeli su veriyormuş. Bakalım bu deneyler nereye kadar gidecek. Ya genetiği oynanmış yeni yeni türlerde bitkiler elde edeceğiz. Ya da bitkilerin ruhuna el fatiha okuyacağız. Bilemiyorum yanii :D

Bugün " nasıl yani" dedim!
Neye biliyor musunuz?

Annemin komşusu kışın, menekşelerin toprağına hamsi kafalarını; küçük küçük parçalayıp gömüyormuş!

Toprağa iyice gömdüğü için sinek yapmıyormuş.
Camdan uzatıp gösterdi menekşelerini,

Muhteşemdi....[/QUOTE]

dağçiçeği 30-05-2013 09:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik (Mesaj 1163109)
Saksıyı çok beğendim. Kızınızın ellerine sağlık. Nasıl yaptı bilgi verir misiniz?

Beğenmenize sevindim. Çok teşekkürler . Kendisinden ayrıntıları öğrenip yazarım ;)

dağçiçeği 30-05-2013 09:08

Sayın Alibaba9 ben menekşelerime akvaryum suyu veriyordum bir dönem.çok faydasını gördüm. Balıklara attığımız yemlerin de etkisi var diyebiliriz o zaman.
Bu tür bilgiler sizin gibi olayın teknik yönünü bilenler için basit durabilir belki , ama bizler bu işi teknik ayrıntıları bilmeden yapıyoruz. Haliyle deneye yanıla oluyor. Bizim için deneysel ;) verdiğiniz bilgi için sağolun . Daha emin bir şekilde kullanacağım bu maddeleri artık.

"Alıntı yaptığınız mesaj bana aitti. Sayın Angels Sour alıntılama yaparken yanlışlık olmuş ve mesaj onunmuş gibi çıkmış. Bu yüzden ben cevap verdim. "

dağçiçeği 30-05-2013 09:56

Sn. Mandalinleerik , saksının malzemesi tuvalet kağıdı , ağaç tutkalı , bir miktar su ,guaj boya, süsleme için malzemeler .
Önce kaba tutkal sürüyoruz sürdüğümüz yerlere tuvalet kağıdını yapıştırıyoruz. Çok az su ile ıslatıyoruz. Bu işlem fırçayla yapılabilir. Tekrar tuvalet kağıdı ile kaplıyoruz. Bu kez tuvalet kağıdının üzerine tutkal sürüyoruz. Bu işlemi istediğiniz kalınlığa gelene kadar tekrarlayabilirsiniz. Kalın olması daha iyi oluyor muş. Kuruması için bir iki gün bekletiyoruz . En son da boyayıp süslüyoruz. Boyanın üzerine vernik türü bir koruyucu yapılabilir. Böylece saksımız daha dayanıklı olur.

mandalinleerik 30-05-2013 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1163183)
Sn. Mandalinleerik , saksının malzemesi tuvalet kağıdı , ağaç tutkalı , bir miktar su ,guaj boya, süsleme için malzemeler .
Önce kaba tutkal sürüyoruz sürdüğümüz yerlere tuvalet kağıdını yapıştırıyoruz. Çok az su ile ıslatıyoruz. Bu işlem fırçayla yapılabilir. Tekrar tuvalet kağıdı ile kaplıyoruz. Bu kez tuvalet kağıdının üzerine tutkal sürüyoruz. Bu işlemi istediğiniz kalınlığa gelene kadar tekrarlayabilirsiniz. Kalın olması daha iyi oluyor muş. Kuruması için bir iki gün bekletiyoruz . En son da boyayıp süslüyoruz. Boyanın üzerine vernik türü bir koruyucu yapılabilir. Böylece saksımız daha dayanıklı olur.

Benim için yapımı zormuş :) ama bahsettiğiniz yöntemle çok güzel saksılar elde edilebilir.
Teşekkür ederim.

dağçiçeği 30-05-2013 11:46

Çocuklar böyle uğraşları sevebiliyorlar , bana göre de zor bir şey. ;)
Ben teşekkür ederim.

dağçiçeği 30-05-2013 11:48

1 Eklenti(ler)
Paskalyam açtııı ;)

dağçiçeği 30-05-2013 11:51

1 Eklenti(ler)
Bu gün yabani sıklemenimin saksısını kontrol ettiğimde tohumların olgunlaşıp saksıya döküldüğünü gördüm. Tohumları merak edenler olabilir diye resmini yüklüyorum. ;)
Sağdaki tohum kapsülünün önündeki minik kırmızı şeyler tohum.

dağçiçeği 30-05-2013 12:58

1 Eklenti(ler)
Minişim de açtı. :D

Cymbelina 30-05-2013 16:59

Dağçiçeğiciğim, minişin çok tatlı çıkmış:)

Sıklamenin tohumlarını paylaştığın için de teşekkürler, ilk kez görüyorum. Birazcık biber çekirdeğine benzettim şekil olarak - rengi farklı olsa da. Bir iki tanesini sakla bence, ileride hava atarsın bende sıklamen tohumu bile var diye;)

Sevgili Angel, balık artıklarının saksı harçlarına eklenmesi ile ilgili bir başlık var, çok önceleri göz atmıştım. Bu konuda Sn. birnefestoprak ve Sn. Ciroz'un örnek uygulamaları son derece faydalı. Ben de düşündüm bir ara açıkçası ama denemedim. İlgili başlıkta karidesten bahsedilse de aynı işlem balık kafası ve artıkları için de uygulanabilirmiş.

http://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/28547.htm

Bunu denesem sadece menekşe ile sınırlı tutmazdım kullanımı, diğer çiçeklerde de denerdim. Aynı türden birden fazla çiçek varsa, birini denek olarak da kullanabiliriz aradaki farkı gözlemlemek için.

Gene forumda bahsedilen ve son derece faydalı olduğu söylenen bir başka şey de yosun. Ancak onun ayrıntılarını tam net hatırlamıyorum. Denizden toplanan yosunda tuz olacağı için dikkat etmek lazım, topraktaki tuzluluk oranını arttırmamak için. Aslında siz ve Dağçiçeğiciğim şanslısınız yosuna ulaşma konusunda, ama dediğim gibi kullanıma hazır hale getirmek için neler yapılmalı onu tam bilemiyorum, araştırmak lazım forumda ve nette.

Tüm bu bilgi paylaşımlarında da en önemli husus birbirimizden öğrenmemiz, kimse bunları bilerek doğmuyor, mutlaka birinden veya bir yerden öğrenerek aktarıyor, işte o aktarma kısmındaki üslup çok önemli - tepeden bakarak ukalalık yapanlardan oldum olası hiç hazetmem.

bay tömürcek 30-05-2013 19:02

Dağçiçeği ablacım açan paskalyanın rengi turuncu mu yoksa gözlüklerimi bi silmem mi gerekiyor karar veremedim ;);)

dağçiçeği 30-05-2013 19:22

Turuncu kardeşim.

Rana+miraç 30-05-2013 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1163232)
Paskalyam açtııı ;)

Pek şekermiş . Balkonda güneş gören bir yerde galiba. Benimde kırmızı bir paskalyam var. İki tane de bauhaustan almıştım pembe ve beyaz,ama biri hemen bozuldu. Diğeri de küçük bir yaprak çıkardı pek nazlı.Kırmızı paskalyam açtı, boyu küçük olmasına rağmen.

Benim saksılar evde pencere önünde. Dışarıda seninkilerin keyfi yerinde ben de balkona çıkarayım.

Toprak yapısı olarak kumlu toprak mı seviyor. Nazlı pek büyümeyen paskalyamın toprağı gevşek suyu tutmuyor. Acaba ondan mı büyümüyor?Kırmızı açan paskalayı daha kötü bir toprağa dikmişim ama gelişimi iyi.

Bir de sulama sıklığını merak ediyorum.

Velhasıl paskalya konusunda kafam karışık

Cymbelina 30-05-2013 20:31

Dağçiçeğiciğim, benim de kafam karıştı:dilli: Sizinki karışır da benimki karışamaz mı? Benim neyim eksik?:dilli::D

Senin bu paskalyan haricinde bir de ayriyeten yılbaşın var değil mi? İkisi birbirine çok benziyor. Ama birinin boğumları yuvarlak diğerlerinin sivri oluyor (muş).

O kayfeli olayı sen bu resimdekine değil, yılbaşı çiçeğine uyguladın, değil mi?

Ranamiraç, sana narını sormuştum, niçin görmezden geliniyor benim sorum? Hıı??:dilli:;)

Ranacığım, mesajını bir daha okudum. Ben yılbaşını üstten sulamıyorum, alttan tabaktan sulanıyor (muş). Paskalya üstten mi sulanıyor? Gerçi bazen üstten suladığım da oldu.

Rana+miraç 30-05-2013 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1162462)
Bu benim aklıma hiç gelmemişti evet biz bakarız sayfana istersen .;) Lütfen sen de aç . Çok güzel bitkilerin olduğuna eminim.

Şarjım bittiği için cevap veremedim. Tükkanı açarsam gündüzleri siz,akşamları da cymbelina gelen gideni ağırlar. Ücret olarakta her hafta bir bitki gönderirim artık size.

Ben paskalya ve yılbaşı çiçeğinin aynı bitki olduğunu zannediyordum. Cahillik diz boyu.

Süs narı sorunuzu ihmal etmedim sayın cymbelina. Şimdi şöyle oluyor. Yıllar önce ortaokul talebesiyken,bir akrabam bana saksılı şekilde süs narı vermişti.Yılardır balkonda yaşar dururdu. Babam narın minyatür meyvelerini sanırım kuruduktan sonra toprağa gömerek ,çoğaltmak için bir deneme yapmış. Nur topu gibi dört fidemiz oldu. Fideler büyüyünce ayırıp hepimize birer saksı verdi. tohumların büyüyüp yetişkin hale gelmesi kaç yılı aldı bilmiyorum. Sende denemek istersen bu seneki miniş meyvelerden sana gönderebilirim.

dağçiçeği 30-05-2013 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç (Mesaj 1163442)
Pek şekermiş . Balkonda güneş gören bir yerde galiba. Benimde kırmızı bir paskalyam var. İki tane de bauhaustan almıştım pembe ve beyaz,ama biri hemen bozuldu. Diğeri de küçük bir yaprak çıkardı pek nazlı.Kırmızı paskalyam açtı, boyu küçük olmasına rağmen.

Benim saksılar evde pencere önünde. Dışarıda seninkilerin keyfi yerinde ben de balkona çıkarayım.

Toprak yapısı olarak kumlu toprak mı seviyor. Nazlı pek büyümeyen paskalyamın toprağı gevşek suyu tutmuyor. Acaba ondan mı büyümüyor?Kırmızı açan paskalayı daha kötü bir toprağa dikmişim ama gelişimi iyi.

Bir de sulama sıklığını merak ediyorum.

Velhasıl paskalya konusunda kafam karışık

Şimdi şöyle açıklayayım Ranacım , benim paskalya ve yılbaşı çiçeklerim balkonda duruyor. Sonbahara kadar (çok şiddetli soğuklara kadar ) içeri almıyorum. Keyifleri yerinde. Sende dışarı alacaksan birden bire değil alıştıra alıştıra çıkart balkona. Yılbaşı çiçeğimin toprağını geçen yıl değiştirmiştim ve hazır aldığım şekilde kökleri oynatmadan almıştım yeni saksıya. Toprağında bahçe toprağı ve koyun gübresi vardı.
Paskalyaların saksı değişimini bu bahar da yaptım. Aynı şekilde hazır aldığım toprağı ile birlikte yani saksıdan çıktığı şekilde yeni saksıya aldım. Paskalyaların toprağında biraz odun külü koyun gübresi ve bahçe toprağı var. Toprağı kumlu toprak gibi pek geçirgen sayılmaz. Bu dönemde her gün suluyorum çünkü hava iyice ısındı toprak çok çabuk kuruyup taş gibi oluyor.

dağçiçeği 30-05-2013 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 1163445)

Senin bu paskalyan haricinde bir de ayriyeten yılbaşın var değil mi? İkisi birbirine çok benziyor. Ama birinin boğumları yuvarlak diğerlerinin sivri oluyor (muş).

O kayfeli olayı sen bu resimdekine değil, yılbaşı çiçeğine uyguladın, değil mi?

Ranacığım, mesajını bir daha okudum. Ben yılbaşını üstten sulamıyorum, alttan tabaktan sulanıyor (muş). Paskalya üstten mi sulanıyor? Gerçi bazen üstten suladığım da oldu.

Benim hem yılbaşı hemde paskalyam var bende forum sayesinde öğrendim ikisinin ayrı bitkiler olduğunu. Hatta paskalya dan haberim bile yoktu. ;) paskalya nın yaprak yapısı yuvarlak kenarlı yılbaşınınki ise daha düz köşeli . Kahveli karışımı sadece geçen yıl aldığım yılbaşında denedim. Paskalya da değil. Bu sonbaharda yeni aldığım iki kök yılbaşı ve eski yılbaşı çiçeklerinde tekrar deneyeceğim kahveli karışımı.
Üstten sulama ile ilgili ayrıntıyı kaçırdım galiba. Ben hep üstten suluyorum. Alttan sulamayı hiç sevmiyorum. Ben sevmiyorum yani bitkiler değil. :D Onlara sormadım bile. :D sevmememin sebebi su miktarını ayarlayamamak ve altkısımdaki köklerin suyun içnde kalıp üst kısımdakilere suyun ulaşmaması. Ben böyle düşünüp hiç denemedim bile. :dilli: ne derece doğru tartışılır tabii. Ranacım sen uyguladın mı bu tür sulamayı ?

dağçiçeği 30-05-2013 22:42

[QUOTE=Rana+miraç;1163455]Şarjım bittiği için cevap veremedim. Tükkanı açarsam gündüzleri siz,akşamları da cymbelina gelen gideni ağırlar. Ücret olarakta her hafta bir bitki gönderirim size. [/
Biz karşılık beklemeden de yaparız. :D

Rana+miraç 31-05-2013 07:14

Paskalya ve yılbaşı farkını öğrenmek için bu hafta sonu ilgili bölümleri okusam iyi olacak. Ben de bitkilerimin hepsini orkidem hariç üstten suluyorum. Bitkilerim nasıl sulanmayı sever bilmem ama bana üstten daha kolay geliyor. Menekşelerimi de yapraklara su değdirmeden üstten suluyorum. Şimdiye kadar bir problem farketmedim.

Cymbelina 31-05-2013 07:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç (Mesaj 1163455)
Şarjım bittiği için cevap veremedim. Tükkanı açarsam gündüzleri siz,akşamları da cymbelina gelen gideni ağırlar. Ücret olarakta her hafta bir bitki gönderirim artık size.

Ben paskalya ve yılbaşı çiçeğinin aynı bitki olduğunu zannediyordum. Cahillik diz boyu.

Süs narı sorunuzu ihmal etmedim sayın cymbelina. Şimdi şöyle oluyor. Yıllar önce ortaokul talebesiyken,bir akrabam bana saksılı şekilde süs narı vermişti.Yılardır balkonda yaşar dururdu. Babam narın minyatür meyvelerini sanırım kuruduktan sonra toprağa gömerek ,çoğaltmak için bir deneme yapmış. Nur topu gibi dört fidemiz oldu. Fideler büyüyünce ayırıp hepimize birer saksı verdi. tohumların büyüyüp yetişkin hale gelmesi kaç yılı aldı bilmiyorum. Sende denemek istersen bu seneki miniş meyvelerden sana gönderebilirim.

Bu mesaja ilave sonradan yapılmış, ben de aşağılarda cevap aradım kendi soruma, dedim Rana bana küsmüş herhalde. Allahtan sonradan tekrar baktım yukarılara.

Süs narı olduğunu bilmiyordum, ben normal nar zannettim. Hmm, o zaman ben bu süs narını biraz incelesem olur mu? Ona göre benim (habire ertelediğim:() listeme eklesek olur mu?;)

Bir de şu var. Niye gece nöbetleri bana kitlendi şimdi?:dilli: Lütfen Sayın Başhekimim, ben gece nöbeti filan istemem, ne zaman gireceğim belli olmuyor, bayram nöbeti de istemem - belirteyim. İcapçı yok mu ya?:dilli: Geceleri gençler devralsın, Tömürcek'e verin:) Ama için rahat olsun, müdahele edilmesi gereken yerde ederiz, senin çiçeklerine burun kıvırmaya kalkan olursa burnunu kırarız, çemkirilecekse çemkiririz:dilli::D

Ve de bir daha duymayalım öyle cahillik filan, ben de bilmiyordum ki ikisinin farklı olduğunu, çoğumuz çoğu şeyi sonradan öğreniyoruz. Ayrıca, Rana'nın böyle mütevazi takılması sizi yanıltmasın, çiçek konusunda kara kuşak sahibi bence.

dağçiçeği 31-05-2013 08:56

1 Eklenti(ler)
Sizlere sabah şekeri ile merhaba diyorum bu sabah. Gününüz aydın , hayatınız sağlıklı olsun. ;)

dağçiçeği 31-05-2013 08:58

1 Eklenti(ler)
Akide şekeri gibi :D

dağçiçeği 31-05-2013 08:59

Rana ben orkidemi de üstten suluyorum. :D

Cymbelina 31-05-2013 09:38

Amin, senin de, herkesin de:)

Rana'nın da orkidesi varmış, bak laf arasında gene görmesem, saklıyorsunuz işte. O da feci bir kirli çıkı:) Rhepsag'ın da bu konuda sizden aşağı kalmadığını düşünüyorum, o da sayfa açmalı. Sanırım senin sayfanı görmedi henüz. Bir de Güzin hanım da olsaydı, tamam olurduk:)

İşte günün sorusu şekerim;):

Sardunyalarından sen tohum alıyor musun peki? Ayrıyeten gül sardunya tohum yapıyor mu ve sen aldın mı hiç?

Sana bendeki sardunya tohumlarından bahsetmiştim ya, heveslendim buradaki örnekleri görünce, birkaç tane ektim. Bir tane çimlendi:) Ne renk çıkacak bilmiyorum.

dağçiçeği 31-05-2013 09:50

Cymbelina 'cım ben maalesef sardunyalarımda hiç tohum görmedim şimdiye kadar. Ama senin çimlenen tohumunu çok merak ettim. Nasıl miniş bir şekerdir kimbilir. Resmini ekler misin ? Ne kadar değerlidir senin için . Tohumdan yetişenler daha bir dayanıklı ve değerli oluyor bence. Ellerine sağlık.

Rhepsağ bu aralar foruma girmiyor galiba. Güzin hanımı da onu da özledim.

bay tömürcek 31-05-2013 10:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rana+miraç (Mesaj 1163618)
Paskalya ve yılbaşı farkını öğrenmek için bu hafta sonu ilgili bölümleri okusam iyi olacak. Ben de bitkilerimin hepsini orkidem hariç üstten suluyorum. Bitkilerim nasıl sulanmayı sever bilmem ama bana üstten daha kolay geliyor. Menekşelerimi de yapraklara su değdirmeden üstten suluyorum. Şimdiye kadar bir problem farketmedim.

Rana ablacım yılbaşı kışın, paskalya yazın açar ;) Zaten paskalyanın adı burda yaz yılbaşı :p

dağçiçeği 31-05-2013 14:52

1 Eklenti(ler)
Bakın az önce glayöl saksısının içinde ne gördüm. :D
Bu minişleri unutmuştum ben. Üstteki ayrı yapraklı olan yıldız çadırı. Öndeki ise sabah sefası. İlgili başlıkta da sordum ama bu yıl çiçeklerini görmem mümkün mü sizce ? İnşallah görürüm de tohum alabilirim.

Cymbelina 31-05-2013 16:34

Her ikisini de geçen yıl ilk kez ektim ama saksıda olunca bahçedeki gibi güzel gelişmiyor sanırım. Geçen yılki saksıdakiler tam bilemediğim bir hastalık veya zararlıdan ötürü öldüler - halbuki özellikle sabah sefası boylanmıştı. Hatırlarsan apartmanın önünde küçük bir yeri çapalamıştım geçen yıl, oraya da 2-3 sabah sefası fidesi (tohumdan) dikmiştim, çok geç kalmıştım falan filan ama iyi kötü çiçeklendiğini gördüm. Bu sene de her ikisinden de numunelik:) 2'şer adet ektim, çünkü hem yerim yok hem de illa ki hastalık veya zararlı dadanacak - artık kabullendim yenilgiyi:( O yüzden hevesimi alayım diye az ektim. Yıldızları şaşırttım ama büyümüyorlar nedense, saksı mı küçük bilmiyorum. Öbürlerini daha şaşırtamadım. İmkanın varsa bahçeye dik, hiç değilse 1 kökünü, çok fark atıyor saksıdakine göre.

Daha tecrübeli arkadaşlar da fikir verir sanırım.

İnşallah çiçeklendiğini görürüz ikimiz de, çok merak ediyorum:)

Rana+miraç 31-05-2013 19:00

Yıldız çadırı demeyin bana içim yanıyor,içim yanıyor. Yıldız çadırı sevdasına tohum takasa katıldım. Gelen tohumları iki kez ektim hiç bir şey çimlendiremedim. Hevesim kursağımda kaldı. Cesaretimi toplayıp yeniden denemek için başka baharı gözleyeceğim artık.
İnşalah seninkinin mürüvvetini görürüz.

Rana+miraç 31-05-2013 19:12

[QUOTE=Cymbelina;

Süs narı olduğunu bilmiyordum, ben normal nar zannettim. Hmm, o zaman ben bu süs narını biraz incelesem olur mu? [SIZE="1"]Ona göre benim (habire ertelediğim:() listeme eklesek olur mu?;)[/SIZE]

Sevgili namı diğer ;altıncı his Cymbelina

Normal narımda var. Büyükçe bir saksıda ama çiçek meyve filan derdi yok. Garibim sadece yaşamaya çalışıyor. Süs narım çiçekli çok güzel , İlgili sayfaya resmini yüklerim. Listenin başına yerleşeceğinden eminim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025