agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   gilan / Balkon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27109.htm)

gilan 18-05-2012 07:00

5 Eklenti(ler)
Yakın çekimler:

Değişik bir açelya. Yaprak yapısı bile farklı. Çok güzel vanilyamsı bir kokusu var. ;)

Eklenti 297134

Bir değişik orman gülü:

Eklenti 297135

Açelya, orman gülü bir arada:

Eklenti 297136

Yanyana 2 farklı renk:

Eklenti 297137

Tek bir kareye sığan şu güzelliğe bakar mısınız? ;)

Eklenti 297138

gilan 18-05-2012 07:04

2 Eklenti(ler)
Biraz da balkondan gelişmeler... :)

Acer'in güneş alan tarafı capcanlı bir kırmızıyken, arkada kalan tarafları yeşermeye başladı. Rengini muhafaza etmek için direk güneş ışığına ihtiyaç duyuyor. Arka taraf da güneş alsın diye biraz çevirdim. Artık burası mı düzelecek yoksa iki taraf da yeşil mi olacak göreceğiz. :rolleyes:

Ön:

Eklenti 297139

Arka:

Eklenti 297140

gilan 18-05-2012 07:06

1 Eklenti(ler)
Yeni bir misafirimiz var: ;)

Heuchera 'Pinot Gris'

Eklenti 297141

gilan 18-05-2012 07:09

2 Eklenti(ler)
Acer sonunda saksısına dikildi. :) Dibine de şimdilik 2 heucherayı diktim. Eğer ufak saksıda güzel türler bulursam, bir ya da iki heuchera daha dikmek istiyorum. Boşluklara da çakıl taşı eklersem güzel olacak.

Eklenti 297143

Heuchera 'Caramel' ve Heuchera 'Pinot Gris'

Eklenti 297144

gilan 18-05-2012 07:15

2 Eklenti(ler)
Limon serviye benim klasiğim olan küçük çiçekli hercai menekşeler eşlik ediyor. :)

Ben fotoğrafı çekene kadar bir haftada ne çok büyümüşler. Viyolde almıştım bu ufaklıkları...

Eklenti 297145

Eklenti 297146

gilan 18-05-2012 07:19

2 Eklenti(ler)
Bitkileri dikerken 3 ölçek saksı toprağı, 2 ölçek hazır bitkisel kompost kullandım. Hayvan gübresi içermediği için yakmayacağını umuyorum.

Eklenti 297149

Bitkileri saksılarından çıkarmadan bin türlü kombinasyon denedim. :p

Eklenti 297150

gilan 18-05-2012 07:27

1 Eklenti(ler)
Sonuçta ortaya bu çıktı. :)

Çarpıcı:
- Cordyline australis

Doldurucular:
- Desenli sardunya (Geranium 'Indian Dunes')
- Mor fesleğen
- 2 çeşit yaprak güzeli (Coleus 'Tiny Red Toes' ve Coleus 'Ox Blood')

Sarkıcı:
- Lysimachia nummularia 'Goldi'

Eklenti 297152

gilan 18-05-2012 07:31

1 Eklenti(ler)
Yalnız bir hata yaptım, siz aranjman hazırlarken aynı hataya düşmeyin. Ben çarpıcı bitkiyi saksının ortasına diktim, daha sonra fark ettim ki önceden eklediğim örneklerde hep saksının en arkasına dikmişler. Böylece önde daha geniş yer kalıyor. Benimkinde yaprak güzellerinden biri çok arkada kaldı.

Daha önce eklediklerimden birinde bu örnek çok net:

Eklenti 297153

gilan 18-05-2012 07:38

1 Eklenti(ler)
Bunu hazırlarken akıllanmıştım, çarpıcı en arkaya gitti. :)

Çarpıcı:
- Iris Kaempferi

Doldurucular:
- 3 çeşit sardunya (Geranium 'Wilhelm Langguth', Geranium 'Vancouver Centennial', Geranium 'Persian Queen')
- Sarı çiçekli çim (Sisyrinchium)

Bu görüntüde yaprak desenleri ve şekilleriyle çok güzel görünüyorlar ama aslında düşününce hepsi de çiçekli bitki. :p

Eklenti 297154

gilan 18-05-2012 07:42

2 Eklenti(ler)
Türünü bilmediğim yeşil hosta cam güzelleri ve calibrachoa ile eşleşti. Calibrachoa balkonun gölge tarafında kaldı ama bakalım nasıl olacak...

Eklenti 297157

Eklenti 297158

gilan 18-05-2012 07:43

2 Eklenti(ler)
Mavi hosta tek başına bir saksıya kuruldu. :p

Şimdi fotoğraflardan bakınca bayağı da maviymiş aslında diyorum. :)

Eklenti 297159

Eklenti 297160

gilan 18-05-2012 07:46

1 Eklenti(ler)
Son olarak da böyle bir karmaşa saksı çıktı ortaya. :p

Siyah çim
3 renk İngilz papatyası
2 renk bacopa
2 de sardunya

Eklenti 297161

Şimdilik bu kadar. Daha dikilmemiş birkaç bitki var. Onlar da bu haftasonunu bekliyor. :)

rhepsag67 18-05-2012 07:59

Sevgili Gilan fotoğraflar harika. Son yaptığınız bitki kombinasyonu çok hoş görünüyor, ellerinize sağlık. Aceriniz balkonunuza çok güzel bir hava katıyor. NGBB'de bir kursta Prof. Rahim Anşin, bir ağacın balkonda 10 sene rahat yaşayabileceğini söylemişti. Bu arada çalı türleri de 5 m. kadar büyüyebiliyormuş. Saksıdaki gelişimine göre bu nasıl olur, ben de çok merak ediyorum. Balkonunuzdaki gelişmeleri takipteyim :)
Selam ve sevgilerimle...

denizakvaryumu 18-05-2012 08:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 968116)
Sevgili gilan acerlerin hepsini çok sevdim, ne olacak şimdi?:p

Gilan, USA da bir şirket kurar... sonra Türkiye'deki bir ithalatçı ile anlaşır (akdoğa gibi)

Hem kendi köşeyi döner, hem de biz istediklerimize kavuşuruz...Hem de sevap kazanır :D

zirmühtekirdag 18-05-2012 08:10

Sayın gilan çok güzel kombinasyonlar ortaya çıkarmışsınız, emeğinize sağlık. Şu durumda bizde, onlar gibi haftasonunu bekleme durumundayız.
Sağlıcakla kalın...

Adalet Yağcı 18-05-2012 08:10

Bunca bitkiyi bu balkona sığdırdınız ya, bravo!!!

Ama ben bu balkona gelmeyeceğim artık, bana hiç iyi gelmiyor, bir aydır uykularımı kaçırdı :dilli:

denizakvaryumu 18-05-2012 08:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 968202)
Biraz da balkondan gelişmeler... :)

Sadece heuchera ve hostalar bile balkonu muhteşem yapmış...

Heucheraların muhteşem bir çekiciliği var...

Dikimler tamamlandığına göre artık bitki bakımına da 2-3 hafta sonra başlanacak demektir.

Özellikle alıştığı koşullardan ayrılan bitkiler hastalıklara hassas olacak...

Balkonda oldukları için doğal ilaçlarla çözüm bulunacak mecburan...Bu nedenle gezdiğin seralarda organik-doğal ilaçlara mutlaka bir göz at derim.

Asya Ceylan 18-05-2012 08:37

Bu harika kombinasları yaparken özellikle nelere dikkat ediyorsunuz? Yani o bitkiler birbirine temasla zarar görebilirmi? Bakımı, sulanması farklı olanlar için özellikle.sadece renkleri birbirine uydu diye böyle bir uygulama yapabilirmiyiz? Ya da Ankara'yı düşünürek diyorum her akşam sulama, yarı güneş görmesi yeterlimi (genel bitkiler için)? Ne zamandır sormak istiyordum aklımdaydı yardımcı olabilirseniz sevinirim.Eminim bir çok kişininde merak konusudur.

gilan 18-05-2012 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 968229)
Gilan, USA da bir şirket kurar... sonra Türkiye'deki bir ithalatçı ile anlaşır (akdoğa gibi)

Hem kendi köşeyi döner, hem de biz istediklerimize kavuşuruz...Hem de sevap kazanır :D

Amerika'dan zor olur. Gemiyle getirmek lazım, o da birkaç hafta alır, bitkiler harap olur. Ben en iyisi Avrupa'da bir yerde kurayım. :) İngiltere'de falan mesela. :p

Şaka maka bir gün gerçekten bu işe girersem çok komik olur. :)
Zaten bu göz kuruluğu illeti yüzünden bilgisayar işlerinde ne kadar geleceğim var bakalım... :(

gilan 18-05-2012 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 968232)
Sadece heuchera ve hostalar bile balkonu muhteşem yapmış...

Heucheraların muhteşem bir çekiciliği var...

Dikimler tamamlandığına göre artık bitki bakımına da 2-3 hafta sonra başlanacak demektir.

Özellikle alıştığı koşullardan ayrılan bitkiler hastalıklara hassas olacak...

Balkonda oldukları için doğal ilaçlarla çözüm bulunacak mecburan...Bu nedenle gezdiğin seralarda organik-doğal ilaçlara mutlaka bir göz at derim.

Evet maalesef ilk sarsılmaları görüyorum. :( Sardunyaların bir kısmının tomurcukları kurudu. Acaba kompost oranını mı çok abarttım diye korktum ama genel bir bozulma yok, Sanırım ortam değişikliği sarsıntısı.
Yaprak güzelinin birinin bir dalında çürüme var. Henüz tam olarak sulama düzenini de oturtamadım.

Şu an için ilaç gerektirecek bir durum yok gibi ama bilgi almak, neler var neler yok görmek açısından bile faydalı olur. Ben bunu da aklımda tutayım. :)

gilan 18-05-2012 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 968231)
Bunca bitkiyi bu balkona sığdırdınız ya, bravo!!!

Ama ben bu balkona gelmeyeceğim artık, bana hiç iyi gelmiyor, bir aydır uykularımı kaçırdı :dilli:

Ben de bütün bunlar nasıl sığacak diyip duruyordum ama çiçekleri üçer beşer dikince şimdi boş yerim bile var gibi geliyor sevgili Adalet Hanım. :) Hala balkona hiçbirine çarpıp etmeden girebiliyorum mesela. :D

Haftasonunda belki bir iki şey daha bile eklerim diyorum. :) Acaba bir kök cherry domates alsam, öğlene kadar güneş alarak meyve verebilir mi ki?

Bu arada uykularınız kaçsa da burası sizsiz olmaz, ona göre! :cool:

gilan 18-05-2012 20:42

Sevgili rhepsag67 ve zirmühtekirdag, çok teşekkür ederim. :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asya ceylan (Mesaj 968242)
Bu harika kombinasları yaparken özellikle nelere dikkat ediyorsunuz? Yani o bitkiler birbirine temasla zarar görebilirmi? Bakımı, sulanması farklı olanlar için özellikle.sadece renkleri birbirine uydu diye böyle bir uygulama yapabilirmiyiz? Ya da Ankara'yı düşünürek diyorum her akşam sulama, yarı güneş görmesi yeterlimi (genel bitkiler için)? Ne zamandır sormak istiyordum aklımdaydı yardımcı olabilirseniz sevinirim.Eminim bir çok kişininde merak konusudur.

Sevgili asya ceylan, güneş ve su isteği benzer bitkiler seçmek uzun vadeli başarı için şart. Ben işin güneş kısmına çok dikkat etmedim, neden derseniz balkonum zaten çok fazla direk güneş almıyor. Güneş sevenler bununla yetinmek zorunda, gölge sevenleri ise yakabilecek derecede bir güneş zaten yok. O yüzden iki taraf da mevcut şartlarla yetinecek. :)

Su isteklerini biraz özel muamele ile halledeceğim. Mesela ilk aranjmanda sarıkızın tarafını iki günde bir sularken sardunyanın tarafını daha uzun aralıklarla suluyorum. Ne kadar uyumlu bitkiler seçerseniz o kadar az uğraşmanız gerekir.

Bitkilerin kök yapısı da ayrı bir dikkat konusu. Mesela ben siyah çimi ilk olarak Acer saksısına dikmeyi düşünmüştüm. Ama saksıda çiyanlar fark ettim. Sitede çiyan başlığını okuyunca bunun büyük olasılıkla saksıda solucan varlığına işaret ettiğini öğrendim. Saksıyı suya sokup baktım, gerçekten de solucan dolu. Mecbur siyah çimin bütün toprağını boşaltıp köklerini iyice yıkadım. Bir baktım ki ufacık bitkinin kendinin iki misli, çok yoğun kök yapısı var, bunlar aynı saksıda Acer'i boğar. Böyle olunca mecbur başka saksıya transfer oldu.

Ankara için konuşursak direk olarak her akşam sulayın ya da sulamayın diyemem çünkü bu konu bitkisinden toprağına kadar çok fazla etkene bağlı. En azından düzen oturana kadar toprağı sık sık kontrol etmek gerekli. Ama kavurucu yaz sıcaklarında muhtemelen en az gün aşırı su isteyecektir. Ve de yaz aylarında genellikle yarı gölgede daha iyi sonuç alırsınız. Geçen gün bir dergide saksı aranjmanı hazırlamakla ilgili çok güzel bir yazı okudum. Eğer haftasonu vakit bulabilirsem uygun bir başlıkta paylaşmak istiyorum, buradan da haber veririm.

Sevgiler :)

Adalet Yağcı 18-05-2012 20:54

Gilan'cığım, domates için fazla ümitlenmeyin ama denemekte fayda var, cherry yerine salkım domates ekerseniz dikine uzayacağından daha fazla güneş görme ihtimali olabilir.
Fazla yapraklarını da keserseniz meyveleri daha iyi ışık alacağından şansınız artar.

Siz bakmayın "gelmeyeceğim" laflarıma, bu başlığa son kez göz atmadan ps.yi kapatmıyorum, siz kapıdan kovsanız bacadan yine gelirim :)
Sevgiler.

Yaylacı 18-05-2012 21:02

Sayın gilan, çok farklı bir bitki aranjmanı sundunuz bize, çok güzel fikirler veriyor insana, ellerinize sağlık. Renk kombinasyonları çok hoş, göz zevkine hitap ediyor.Balkonunuzun takipçisi olacağım, uygulamalarınız dikkate değer.

jineop 18-05-2012 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 968219)
Bunu hazırlarken akıllanmıştım, çarpıcı en arkaya gitti. :)

Çarpıcı:
- Iris Kaempferi

Doldurucular:
- 3 çeşit sardunya (Geranium 'Wilhelm Langguth', Geranium 'Vancouver Centennial', Geranium 'Persian Queen')
- Sarı çiçekli çim (Sisyrinchium)

Bu görüntüde yaprak desenleri ve şekilleriyle çok güzel görünüyorlar ama aslında düşününce hepsi de çiçekli bitki. :p

Eklenti 297154

Bu arajman beni nakavt etti. Çok güzel, nefis uyum, adeta renkler dansetmiş gilancım. Balkonunu talan edebilirim.

Asya Ceylan 19-05-2012 11:18

Bu çiyan işi çok korkuttu beni gerçekten.Ben toprağa dokunmayı severim, pozitif enerji verdiğini düşünürüm rahatlatırdı beni.(-dı) diyorum artık saksılarımdaki toprakları kontrol ederken çubuk yardımıyla yapacağım :) teşekkürler Sayın GİLAN

Sudenur 19-05-2012 11:27

Arajmanlarınız çok güzel olmuş sevgili gilan, elinize emeğinize sağlık. Sukulent dikilecek kaya saksıyı heyecanla bekliyorum. ;)

kartal124 19-05-2012 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 968592)
Amerika'dan zor olur. Gemiyle getirmek lazım, o da birkaç hafta alır, bitkiler harap olur. Ben en iyisi Avrupa'da bir yerde kurayım. :) İngiltere'de falan mesela. :p
Şaka maka bir gün gerçekten bu işe girersem çok komik olur. :)
Zaten bu göz kuruluğu illeti yüzünden bilgisayar işlerinde ne kadar geleceğim var bakalım... :(

Sayın gilan,
Amerikadan da olur.:DAma bakın burada güller gene ön plana çıkacak.Niye?Çünkü, Ekim-Mart arası açık kök olarak her yere giderler.ABD'li gül üreticileri önemli firmalar kurmuşlar.
Örneğin İngiliz kökenli ama ABD'de de üretimi olan şu firma yakın mı size?
Contact us - David Austin Roses
ya da asıl kaynak olan şurası.
American Rose Society
Selamlarımla.

zenfree 19-05-2012 20:55

Aranjmanlar çok çok güzel olmuş. Seni kutluyorum, çok zevklisin.:)

Adalet Yağcı 19-05-2012 21:30

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartal124 (Mesaj 968850)
Contact us - David Austin Roses
ya da asıl kaynak olan şurası.
American Rose Society
Selamlarımla.

David Austin lerin en büyük hayranlarından biriyim, kendimce bir liste bile yapmıştım.

A Shrobshire

Eklenti 297794

Anne Boleyn

Eklenti 297795

Charles Darwin

Eklenti 297796

Grace

Eklenti 297797

Kardeş Cadfael

Eklenti 297798

Bunlar listemdeki en beğendiklerimden bazıları.
Ah.. bir firma bulsak bunları bize sorunsuz gönderecek :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025