![]() |
2 haftadır bir türlü zaman bulup gelişmeleri paylaşamadım. Bu haftasonu arayı kapatmak için iyi bir fırsat oldu. :)
Bu arada 2 sera gezdim, görüntüler ve değişik bitkileri sizlerle de paylaşmak istedim: ;) http://www.agaclar.net/forum/geziler...lari/31631.htm http://www.agaclar.net/forum/geziler...lari/31669.htm |
5 Eklenti(ler)
Bu kadar sera gezip de elim boş dönmek olmazdı tabii. :p
İlk önce Annie's Annuals serasından balkona gelenler: Toplu görüntü: Eklenti 406341 Latince isimleri de çıkacak şekilde fotoğrafladım. :) Mercanköşk: Eklenti 406342 Altın renkli oxalis: ;) Eklenti 406343 Sarkan prenses çiçeği. Pembe çiçeklerini görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. ;) Eklenti 406344 Aranjmanlara sarkıcı olarak kullanılmak üzere gümüş yapraklı dichondra: Eklenti 406345 |
5 Eklenti(ler)
Koyu mavi çiçekleri gelmek üzere. ;)
Anagallis monelli Forumdaki başlığı: http://www.agaclar.net/forum/bahce-s...leri/21669.htm Eklenti 406347 Fırfırlı hercai. ;) Yaz başında hercai almak ne kadar mantıklı, ne zamana kadar dayanacak göreceğiz... :p Eklenti 406348 Açık mavi, koyu mavi ve beyaz sarkan lobelyalar. Maalesef pembesini bulamadım, o yüzden başka pembe bir çiçekle aranjman yapacağım. Eklenti 406349 Mor fesleğenlerim: Eklenti 406350 Mavi gözlü çim: ;) Eklenti 406351 |
5 Eklenti(ler)
Bunlar da Summer Winds serasından gelenler:
Eklenti 406352 Turuncu mimulus. Mimulus'a maymun çiçeği deniyormuş, çünkü çiçeklerinin şeklini maymun suratına benzetiyorlarmış. Ben pek benzetemedim. :p Eklenti 406353 Alacalı yapraklı ve çingene pembesi çiçekli sardunyam. :) Pelargonium catalina Eklenti 406354 Pembe sakız sardunyam. Lobelyalarla birlikte askılı saksıya dikeceğim. Eklenti 406355 İki çeşit delosperma. Pembe Delosperma 'John Proffit' ve yavruağzı Delosperma 'Mesa Verde' İki türü daha vardı ama onlar 6'lı satıldığı için alamadım. :mad: Eklenti 406356 |
2 Eklenti(ler)
Sebzelere eşlik etmeleri için 2 adet kadife çiçeği.
Eklenti 406357 Minicik fideleriyle 6'lı mavi yıldız yer örtücü. http://www.agaclar.net/forum/yerortu...ilar/31549.htm Onlarla çok güzel planlarım var ama bakalım güzel olacak mı... ;) Eklenti 406358 |
3 Eklenti(ler)
Bu gibi örnek saksı aranjmanı fotoğraflarında hep çok beğendiğim ve uzun zamandır istediğim bir bitki vardı:
Eklenti 406362 Kırmızı muz! Geçen sene almayı düşünmüştüm ama iklim uygun olmadığı için alamamıştım. ;) Veee artık benim de bir kırmızı muzum var! ;) Eklenti 406363 Yapraklarına bayılıyorum. ;) Eklenti 406364 |
Bitki seçimlerin her zaman ki gibi harika Sevgili Gilan, yapacağın aranjmanları, balkona yerleşimlerini merakla bekliyoruz.
Bu arada sera gezilerinin birinde epiphyllumları(Atlas) görünce inşallah onlardan da almıştır demiştim kendi kendime... ;) |
Bugün bütün gün bu bir yığın ufaklıkla aranjman oluşturmaya çalıştım ama henüz çok yol kat edemedim. :o Renkleri, tarzları, boylarını uydurmak ve de hepsini biryerlere sığdırmak çok zor.
Saat çok geç olmuş, kalan gelişmeleri yarın paylaşırım. :) |
Müthiş bir ziyafetti yine, ellerin dert görmesin gilan'cığım.
Her nereye gidersen git, kısa zamanda orayı cennete çeviriyorsun. Aslında artık sana bahçeli bir ev lâzım, küçük de olsa aklında kalan bitkilere yer bulacağın bir bahçen olmalı. Yeni güzellere bayıldım, dikkatimi ilk çeken mavi gözlü çim oldu, sonra o nasıl kırmızı muz öyle darılma ama aceri sollamış :) Yer örtücü mavi yıldız da çok hoş aslında hepsi de çok güzel. Önceden aldığın nemesia ve calibrochoalar ne alemdeler, onları da fotoğrafla, özlüyoz biz :) Dikkat ettim de, sen de benim gibi mavicisin, burada şöyle doygun bir maviye ulaşmak çok zor, tadını çıkar canım. |
Sevgili gilan; her zamanki gibi bitki alışverişlerin harika geçmiş belli. Aldığın çiçekler de çok güzeller. Balkonun son halini merakla bekliyoruz. Gönlüne sağlık...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Mavi gözlü çim söylendiğine göre tohumdan kolay üretiliyormuş. Geçen sene bendeki sarısı bol bol tohum yapmıştı. (Sonra ben o tohumları Türkiye'ye getirmek yerine kazara ev eşyalarıyla bir paketletip depoya yollamıştım. :o). O yüzden şimdi de tohum için takipteyim. :) Kırmızı muz çok çekici gerçekten. Ama Acer'in yeri başka, onun baş köşede yeri hazır. Yeri var, kendi yok. :D Ufak bir bahçe... Bakalım, belki seneye olur. :) |
2 Eklenti(ler)
Bodur cosmosları tohum için gözlüyorum ama tam olarak anlayamadım. Bu görünen geçmiş çiçeğin ucundaki kurumuş yerleri dağılıp ele geliyor ama tohuma benzetemedim. Tüy gibi, toz gibi bir şey, tohuma benzer bir dolgunluğu yok. Acaba tohumu onlar mı, yoksa onların alt tarafındaki yeşil çıkıntılı yer mi kuruyup tohum olacak, yoksa bunlarda tohum yok mu anlayamadım...
Eklenti 407614 Ekleme: Tam olarak aradığım fotoğrafı buldum. Kurumuş kısımın altındaki yeşil çıkıntılı dediğim yer olgunlaşıp tohum olacakmış. Bekleyelim bakalım. :) Eklenti 407625 |
3 Eklenti(ler)
Balkonumun son eklenen sakinleri: ;)
Siyah fil kulağı Colocasia esculenta 'Black Magic' Suya ve sıcağa bayılan ama yakıcı güneş istemeyen, uygun ortam olursa dev boyutlara ulaşabilen, saksı aranjmanlarında sık sık çarpıcı olarak kullanılan soğanlı bir bitki. Eklenti 408117 Bu kadar büyüyebiliyor, ama benim saksıda bu şansı yok. :) Eklenti 408119 Ve de mor rengine bayıldığım, sayın kgursan sayesinde tanıyıp sevdiğimiz lisianthus. Eklenti 408118 |
5 Eklenti(ler)
Balkonda adım atacak yer kalmayınca artık saksıları düzenleme, aranjmanları oluşturma vakti geldi dedim. :)
Aranjmanlar için meşhur filler-thriller-spiller tekniğini uygulamaya çalışıyorum. Geçen sene şurada özetlemiştim: http://www.agaclar.net/forum/952509-post79.htm Çok başarılı bir teknik, tavsiye ederim. İşe kırmızı muz ile başladım. Ama hiç kolay olmadı. :p Bitkileri dikmeden önce saksılarıyla bir sıraya dizip, oluşan kombinasyonu beğenip beğenmediğime bakıyorum. Önce Heuchera Obsidian ile denedim. Heuchera çok koyu kaldı, kayboldu. Eklenti 408120 Sonra tatlı patates sarmaşıklarıyla denedim. Bayağı hoşuma gitti ama muz da yaprak bitkisi, bunlar da. Biraz daha çiçekli bir şeyler gerekli diye düşündüm. Eklenti 408121 Calibrachoalar çok güzel uydu gibi. Ama bir şeyler daha eklesek? Eklenti 408122 Heuchera hala çok koyu kalıyor. Eklenti 408123 Siyah tatlı patates de arkada çok kayboldu. Eklenti 408124 |
4 Eklenti(ler)
Dur bir dakika, kahverengi patates sarmaşığı nasıl oluyordu?
Olmadı, o da çok kayboldu. Eklenti 408125 Açık yeşil patates sarmaşığı güzel bir aydınlık veriyor gibi? Ama calibrachoalar çok ayrı düştü. Eklenti 408126 Hah! İşte bunu beğendim! ;) Eklenti 408127 İşte böyle bir saat kadar bir onu bir bunu koya koya denedikten sonra son kararı verebildim. :) Kırmızı muz, calibrachoa, açık yeşil tatlı patates sarmaşığı aranjmanı: - Ensete maurelii 'Red Abyssinian' - Calibrachoa - Ipomoea batatas 'Margarita' Eklenti 408128 |
2 Eklenti(ler)
İkinci sırada brugmansia vardı. Brugmansia suya bayıldığı için altına da suyu seven bitkiler gerekli.
Ortaya doğru mavi gözlü çimleri, etrafa da mavi yıldız yer örtücüyü diktim. İkisi birlikte açtığında çok güzel mavi bir kombinasyon olur diye düşündüm. Yalnız son bir iki günde fark ettim ki brugmansia'nın yaprakları nedeniyle bu kısım biraz gölge kalıyor. Alttaki bitkiler bu durumdan çok hoşlanmadılar gibi. Bir süre gözleyeceğim bakalım... Eklenti 408129 Eklenti 408130 |
5 Eklenti(ler)
Bu arada uyguladığım toprak karışımından da bahsedeyim. Az miktarda toprakta çok sayıda bitkiyi ve sebzeyi bir arada yaşatmaya çalıştığım için çok zengin bir toprak sağlamak çok önemli. Bu nedenle bol bol kompost kullanmak lazım.
Gübre olarak da organik 5-5-5 gübre kullandım. Kemik, kan, tüy gibi organik maddelerden üretilmiş. Hümik asit de eklenmiş. Eklenti 408134 Gübrenin görüntüsü: Eklenti 408135 Balkonum çok güneş aldığı için bir diğer önemli konu da toprağın su tutuculuğunu arttırmak. Bu amaçla satılan minik kristaller var. (Vazoda bambu yetiştirmek için de kullanılıyorlar, o şekilde de rastlamış olabilirsiniz.) Bu kristalleri bir süre suya koyduğunuzda suyu emip depoluyorlar, daha sonra toprak kuruduğunda geri veriyorlar. Böylece hem fazla suyu emerek fazla sulamanın zararını azaltıyor, hem de gerektiğinde suyu geri vererek az sulamanın zararını engelliyor. Kristaller: Eklenti 408131 Sadece 3 çay kaşığı kadarı suda bekletildiğinde bir kap dolusu hacme ulaşıyor. Eklenti 408133 Tek bir kristal tanesinin normal hali ve su emmiş hali yanyana: Eklenti 408132 |
1 Eklenti(ler)
Açık kahverengi olan saksı toprağı, sağ taraftaki koyu kahverengi olan ise kompost. Saksının ücte biri oranında kompost kullanıyorum. En soldaki beyaz yığın su emdirilmiş kristaller. Hepsinin üzerine serpilmiş açık renkli toz da organik gübre.
Bu kadar karışıma beni diksen büyürüm. :D Eklenti 408136 |
3 Eklenti(ler)
Adalet Abla, nemesiayı sormuştun. Ufaklık bu aralar çiçekleri azalttı, kendini yaprağa verdi. Ama sağlığı yerinde. Şimdi yavaş yavaş tekrar tomurcukları açmaya başlıyor. Bu dinlenmeye fazla su falan vererek bir şekilde ben mi neden oldum yoksa normal bir durum mu bilmiyorum. Belki de geçen çiçekleri kesmem falan gerekiyordu... Henüz net bir tohum oluşumu da görmedim.
Eklenti 408141 Bu da nemesia'yı da kullanarak pembe-mor tonlarında bir aranjman yapma çalışmaları: Resmen dip dibe dikiyorum her şeyi, bitkiler bana kızmıyordur umarım. :D Ama inanın bu haliyle bile sığmayacaklar... Eklenti 408142 Ve sonuç: Nemesia biraz daha çiçeklenince daha güzei olacak. Lisianthus'un çiçeklenmesine daha var ama çiçeklenirse çok güzel bir renk katacak. - Pelargonium catalina (sardunya) - Nemesia - Lisianthus - Vinca (pervane çiçeği) 6 farklı renkte. - Dichondra argentea 'Silver Falls' Eklenti 408143 |
2 Eklenti(ler)
Bu askılı saksıya da beyaz, açık mavi, koyu mavi sarkıcı lobelya ve pembe sakız sardunya diktim. Gelişip açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum. ;) Lobelyanın bu iklimi seveceğini düşünüyorum.
Eklenti 408144 Hazır aldığım askılı calibrachoa saksısı da kabardıkça kabardı. Fotoğraftan çok belli olmuyor ama hemen altındaki tekli koltukla aynı ene sahip olmasından anlaşılabilir. :p Eklenti 408492 |
1 Eklenti(ler)
Ve bu da şu an için hazırlaması biten son aranjman:
Şu an çok güzel görünmüyor. :p Ama cosmoslar daha bol çiçeklenince ve de sağ öndeki prenses çiçeği de pespembe çiçeklere bürünüce daha güzel görünecek. :) Siyah patates sarmaşığı da canı isterse mor çiçekler açıyor, o da olursa daha da güzel olur. :) Çarpıcı: - Colocasia esculenta 'Black Magic' (Siyah fil kulağı) Doldurucu: - Cosmos (beyaz, açık pembe, koyu pembe) Sarkıcı: - Ipomoea batatas 'Blackie' (siyah tatlı patates sarmaşığı) - Centradenia floribunda Eklenti 408150 |
Düzenleme örneklerine baktığımızda nasıl da kolay görünüyor değil mi ...bir saksı ile
saatlerce uğraşıp , yine de memnun kalmadığım ,sil baştan yaptığım çok olmuştur :) Ama sonunda belimizi doğrultup , şöyle bir baktığımızda gözlerimiz gülümser :) Çoğumuzun aynı şeyi yaşadığından eminim . Muzlu düzenlemeniz de göz doldurucu olmuş, hele beyaz duvarın önünde daha bir çarpıcı görünüyor. Balkon çok sıcak olursa , brugmansia'lı saksı da da sorun yaşamazsınız belki , hatta gölgelediği için daha iyi bile olabilir .En kötü ihtimalle çimin yerini değiştirmeniz gerekir. Siyah fil kulağı da rengi ve şekliyle çok güzel , sırada o var sanırım ...kolay gelsin :) |
Ben yazana kadar yapılmış bile :))
|
Çok hızlıyımdır. :p
Çok teşekkürler. :) Brugmansia'nın altındaki mavi yıldız çiçek açmak yerine boya gitmeye başladı gibi geliyor, ama henüz sadece birkaç gün geçtiği için kesin bir şey söyleyemiyorum. Mavi gözlü çimin de çiçekleri azaldı sanki. Ya da belki de sadece yeni saksılarına alışma çabasındalar. :o |
Brugmansia'nın alt tarafındaki bir kaç yaprağını kopararak bitkiye güneş açabilirsin Sevgili Gilan. Ben öyle yaptım da. Bir kaç karışı tohumu(Brugmansia,sabah sefası,selluka ve saraypatı)bir araya ekmiştim. Selluka ve sabah sefaları uzadı gitti, sarılıcı çubuklara sarıldılar, brugmansia da coşkulu bir şekilde hızla büyüyor, en dipte saray patları kaldı. Saksıları çok iyi güneş almalarına rağmen yapraklardan cılızlaşmışlardı. Yaprakları kopararak güneş açtım onlara, şu an çok iyi oldular.
|
2 Eklenti(ler)
Kırmızı muz, siyah fil kulağı ve patates sarmaşıkları harika...
Çok başarılı ve bilgilendirici saksı düzenlemeleri... Kendi yaptığım saksı düzenlemesinde ki eksik ve fazlalıkları gördüm. Tebrikler ve teşekkürler... |
Bu sayfanın seyrine doyum olmuyor.Aranjmanların harika olmuş,eline sağlık gilan.
Muz bitkin ve siyah renkli fil kulağına bayıldım;aslında hepsi çok güzel. |
Sevgili gilan aldığın bitkiler aranjmanların, saksıların çok güzeller çok. Bilirsin senden kopya çekerim. Fakat şimdilik senden kopya çekebileceğim bitkinden yok. :( Bu güzelliklere ben ulaşamam. Herşey mükemmel olmuş çok güzel, ellerine, gönlüne sağlık.
Şu an için tohumdan yetiştirdiğim nemesialarım var fakat onlar da sendeki gibi değil çiçek de açtılar fakat tek bir dal üzerinde bir çiçek. Gelişecekler mi, büyüyecekler mi bilemiyorum. İnşallah gelişirler çünkü gerçekten çok güzel bir bitki, çiçekleri de çok güzel. |
Yine bizi kahredecek anlaşıldı, bi daa girmem bu balkona...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025