agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Balkon ve Terasları
(https)

Beğeni Düzeni27Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-05-2020, 06:59   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-04-2020
Sn.Robinson Crusoe balkon bahçeniz hayırlı olsun.

Hiç kimse hata yapmadan doğruyu öğrenemiyor merak etmeyin.Mühim olan aynı hatayı tekrar tekrar yapmamanız.

Bir kere aldığınız kapalı paketlerdeki tohumlar eğer hibrit tohum ise sadece 1 sene ürün alabilir,bir sonraki sene için ayırdığınız tohumlar çimlense bile ilk senesi kadar ürün vermez veya hiç vermez.

Viyolleri uzun süre karanlık ortamda tuttuğunuz için ışığı almak için sürekli boya gitmişler.Bu yüzden cılız gelişmişler.

Gün ışığına,tohumlar çıkmaya başladıkları andan itibaren kademeli olarak çıkartın ve kesinlikle bitkinin üstüne değil dibine 3 günden önce su vermeyin.Elinizle toprağın nemini kontrol ederek verin.

Ayrıca bitkinin beslenmesi açısından ve iyi bir kök gelişimi sağlaması için humik fulvik asit ve EM.A (Etkin mikroorganizmalar) başlığını okumanızı tavsiye ederim.

Saksılarınıza leonardit de ilave etmenizi öneririm.Kolaylıklar dilerim.

Çamfıstığı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2020, 07:18   #2
Ağaçsever

Robinson Crusoe's Avatar

Giriş Tarihi: 10-05-2020
@Çamfıstığı, teşekkürler verdiğiniz değerli bilgiler için.

Ben de sizin bahçenizi ziyaret etmiş oldum, gerçekten çok keyifli.

Sınırlı alanda birkaç saksıda tabi o kadar olmuyor ama ektiklerimden birkaçı bile sonuç verirse bu seneyi galibiyet hanesine yazacağım

Kışın aldığım birkaç çeşit toprağı karıştırıp gübre, ilaç vs. vermeden güzel sonuçlar almıştım. Genelde sihirli toprak denen, içinde bitkinin ihtiyacı olan her şeyin olduğunu iddia eden bu topraktan kullandım.

Name:  20200602_115244.jpg
Views: 654
Size:  69.0 KB

Baharda belleme bile yapmadan önceden ektiğim toprağı tekrar kullandım. Düşününce önceki ektiğim bitkiler içerisindeki besinleri kullanmıştır, sanırım yeni bitkilerimin fazla gelişmeme sebeplerinden biri bu oldu. Yine bir başka etki edecek faktör de kışın aldığım çeşit çeşit toprağı karıştırıp kullanıyordum, bu sefer işin kolayına kaçtım, az bir perlit ve pomza eklemesiyle üstteki resimdeki toprağı kullandım tek.

Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok dedim. @Çamfıstığı'nın tavsiyeleri aklıma yattı, Orfeteknik firmasından sipariş ettiğim Leonardit geldi. En kısa sürede uygulayacağım bitkilerimin topraklarına.

Name:  20200602_113928.jpg
Views: 654
Size:  60.3 KB

Yine yolda olan Em-A ve Turkuvaz marka yarasa gübreleri var aldığım. Onları da ekleyip sonuç almaya çalışacağım kavurucu yaz sıcakları başlamadan. Bu yazdıklarım en doğal eklemeler gibi geldi, daha başka da bir şey vermeyi düşünmüyorum bitkilere. Doğal bir şey yetiştirelim diye yola çıktık, ipin ucunu kaçırmak istemiyorum.

Name:  20200605_135814.jpg
Views: 644
Size:  62.3 KB

Name:  20200605_181605.jpg
Views: 680
Size:  59.6 KB

Belirtilen oranlardan biraz fazla uyguladım aldıklarımı. En uygun zaman bitkileri taşırken sanırım ama onun için geç kaldım, bitkilerin kenarında hafif boşluk oluşturup oralara uyguladım ben de.

Name:  20200605_184613.jpg
Views: 690
Size:  65.8 KB

Düzenleyen Robinson Crusoe : 05-06-2020 saat 20:36 Neden: Resim ekledim
Robinson Crusoe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2020, 03:46   #3
Ağaçsever

Robinson Crusoe's Avatar

Biberlerime yaprak bitleri dadanmıştı.

Müdahale etmek için çok geç kaldım. Bir süre elle, kürdanla, tazyikli suyla yok etmeye çalıştım sonradan. Bir kısmı öldü.

Tek tek öldürmeyle başa çıkamayacağımı anlayınca çözümleri araştırdım. Arap sabunuyla ve/veya sigara izmaritiyle evde yapılan ilaçları buldum. Ancak bu yöntemlere pozitif yaklaşanlar olduğu kadar uzun vadede zararlı olduklarını iddia edenler de var. En doğal çözüm uğur böceği ancak bulmak zor. Neem ağacından üretilen organik bir ilaç olan Neemazal'ı alıp kullandım.

3-4 gün oldu bir sonuç elde edemediğim gibi yaprak bitleri bu sefer de çilek ve salatalıklarıma dadandı. Biberi diğer bitkilerden ayırmamıştım, sanırım hata ettim. Bugün ilacın dozajını artırıp tekrar uyguladım. Bakalım sonuç ne olacak...

Güncelleme: Ölünce beyaz beyaz oluyor bu bitler yukarıdaki fotoğrafta paylaştığım gibi. Bugün baktığımda beyaz olmasalar da keyifleri pek yerinde değildi bitlerimin, melül melül bakıyorlar sanki. Gandalf'ın dediği gibi beşinci günün şafağında doğuya bakmak lazım bu ilacı kullanınca sanırım

Düzenleyen Robinson Crusoe : 05-06-2020 saat 08:26
Eski 16-06-2020, 23:55   #4
Ağaçsever

Robinson Crusoe's Avatar

Pek bir gelişme olmayınca güncelleme gereği duymadım son durumu. Yine de deneme yanılma yöntemiyle bir şeyler yapmaya devam ediyorum.

Başka bir üyenin paylaşımında daha önce tanımlanamayan salatalık diye paylaştığım resmin China Jade olabileceğini gördüm. Tek fark o sebze yarım metrelere ulaşabiliyor gibi, bendeki normal salatalık boyutundan az irice olacak ürün alabilirsem. Viyoldeyken yaprakları yandı, bir keresinde komple yattı hepsi, ama 5 tohumdan 4 tanesi öyle ya da böyle hayatta kalmayı başardı. Çok oyalanmadan 3. yapraklar belirginleşince saksılara taşıdım, bekleyip göreceğiz bundan sonra.

Name:  20200605_224052.jpg
Views: 644
Size:  60.7 KB

Name:  20200615_090653.jpg
Views: 708
Size:  61.2 KB

Havuçlar çok dayanıklı bitkiler gibi. Ben işim gereği çok seyahat ediyorum ama bunlar benden çok yer değiştiriyorlar Daha önce rezil bir şekilde dipdibe diktiğim havuçların resmini paylaşmıştım. Önce aynı saksıda daha ayrı ayrı diktim.

Name:  20200611_092701.jpg
Views: 649
Size:  60.1 KB

Havuçlar sığ ve uzun, çilekler yuvarlak ve derin saksıdaydı. Tersinin olması gerektiğini fark ettim. Daha aralıklı diktiğim havuçları tekrar taşıyarak çileklerin olduğu saksıya aldım. Hala sağlıklı görünüyorlar ama belki de gelişimleri için çok zararlı bir iş yapmış oldum

Name:  20200615_090716.jpg
Views: 687
Size:  65.8 KB

Çok fazla sayıda havuç olduğu için yerim kalmadı, bir kısmını da 5 litrelik su şişelerine diktim.

Name:  20200615_091016.jpg
Views: 695
Size:  58.6 KB

Sanırım bu ekip dikme işinde başarısız olursam sebebi yufka yüreğim olacak. Bakıyorum insanlar rahatça buduyor, kesiyor, biçiyor bitkiler büyüdükçe. Bense 1 tanesine bile kıyamıyorum. Güçlü ve ürün alabileceğim bitkiler yerine hepsini hayatta tutmaya çalışıyorum. Genişçe bir bahçem olmadığı için de muhtemelen çoğunu ya da tamamını kaybedeceğim bu şekilde

Düzenleyen Robinson Crusoe : 17-06-2020 saat 07:19
Eski 17-06-2020, 00:14   #5
Ağaç Dostu

derin35's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Robinson Crusoe Mesajı Göster
Pek bir gelişme olmayınca güncelleme gereği duymadım son durumu. Yine de deneme yanılma yöntemiyle bir şeyler yapmaya devam ediyorum.

Başka bir üyenin paylaşımında daha önce tanımlanamayan salatalık diye paylaştığım resmin Chinese Jade olabileceğini gördüm. Tek fark o sebze yarım metrelere ulaşabiliyor gibi, bendeki normal salatalık boyutundan az irice olacak ürün alabilirsem. Viyoldeyken yaprakları yandı, bir keresinde komple yattı hepsi, ama 5 tohumdan 4 tanesi öyle ya da böyle hayatta kalmayı başardı. Çok oyalanmadan 3. yapraklar belirginleşince saksılara taşıdım, bekleyip göreceğiz bundan sonra.

Eklenti 710411

Eklenti 710412

Havuçlar çok dayanıklı bitkiler gibi. Ben işim gereği çok seyahat ediyorum ama bunlar benden çok yer değiştiriyorlar Daha önce rezil bir şekilde dipdibe diktiğim havuçların resmini paylaşmıştım. Önce aynı saksıda daha ayrı ayrı diktim.

Eklenti 710413

Havuçlar sığ ve uzun, çilekler yuvarlak ve derin saksıdaydı. Tersinin olması gerektiğini fark ettim. Daha aralıklı diktiğim havuçları tekrar taşıyarak çileklerin olduğu saksıya aldım. Hala sağlıklı görünüyorlar ama belki de gelişimleri için çok zararlı bir iş yapmış oldum

Eklenti 710414

Çok fazla sayıda havuç olduğu için yerim kalmadı, bir kısmını da 5 litrelik su şişelerine diktim.

Eklenti 710415

Sanırım bu ekip dikme işinde başarısız olursam sebebi yufka yüreğim olacak. Bakıyorum insanlar rahatça buduyor, kesiyor, biçiyor bitkiler büyüdükçe. Bense 1 tanesine bile kıyamıyorum. Güçlü ve ürün alabileceğim bitkiler yerine hepsini hayatta tutmaya çalışıyorum. Genişçe bir bahçem olmadığı için de muhtemelen çoğunu ya da tamamını kaybedeceğim bu şekilde
Balkon bahçeciliği böyle bir şey maalesef. Keşke yerimiz olsa, böyle bitkilerimizi sıkıştırmasak.

devrann beğendi.
derin35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2020, 23:28   #6
Ağaçsever

Robinson Crusoe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derin35 Mesajı Göster
Balkon bahçeciliği böyle bir şey maalesef. Keşke yerimiz olsa, böyle bitkilerimizi sıkıştırmasak.
Bu iş -maddi durumlar el verirse- ekip dikebileceğim bahçeli bir evle son bulacak gibi. Önce şu korona belasını bir atlatalım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tavsanoglu Mesajı Göster
Sayın Robinson Crusoe,
İlk günden beri balkon seranızın gelişimini büyük bir keyif ve ilgiyle takip ediyorum. Çok güzel bir balkonunuz var ve umarım zararlılarla olan mücadelenizi çok zayiat vermeden kazanırsınız. Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz ve temennileriniz için. Ama henüz ortada dişe dokunur bir şey yok. Salatalıklar var işte Hababam sınıfındaki Ahmet gibi akıllı uslu büyüyen, çiçek açan, arada tek tük de olsa meyve verip beni heyecanlandıran. Bitlerle savaşı kazandık gibi, nadiren görüyorum, onlara da bu sefer gecikmeden müdahale ediyorum.

Çilek diye ektiklerimin çilek olduğuna emin değilim. Çünkü elimde yarım çilek tohumu paketi yok ve forumda paylaşılan fotoğraflar çok farklı. Ya bendekiler farklı çeşit bir çilek ya da başka bir şey. Forumda gerekli başlıklarda sordum ama henüz cevap veren olmadı. Neyse, taşıdıktan sonra saldılar kendilerini zaten, yakın bir zamanda hepsini kaybetmem olası. Kırgızistan'dan tohum sanıp aldığım gübre ve koruyucu paketler vardı çileklere özel. Başta kimyasal olabilir diye kullanmasam da bugün denize düşen yılana sarılır misali suya karıştırıp verdim. Çilek ya da değil, umarım yaşar bitkilerim.

Önce yuvarlak saksıda keyifleri iyiydi, yaprak biti saldırısını da büyük ölçüde bertaraf etmiştik.

Name:  20200611_092644.jpg
Views: 593
Size:  67.8 KB

Taşıdıktan sonra:

Name:  20200615_090741.jpg
Views: 580
Size:  67.0 KB

Salatalıklarımdan biri çiçek açtı. Dışarıda terastalar ama ben yine de bir kulak çöpüyle bir ona bir buna dokunup kendimce tozlaşma yapmaya çalıştım. Normalde okuduğum kadarıyla bu ilk çiçekler, meyveler, sürgünler koparılıyor bitki güçlensin diye. Ama ben kıyamadım

Name:  20200613_132748.jpg
Views: 626
Size:  62.5 KB

Yarına belki budarım. Kışın da böyle gelişiyor sandığımda şiddetli bir rüzgar gövdeden kırmıştı salatalıklarımı.

Maydanozlarımı taşıyınca kaybettim. Yenilerini daha düzenli bir şekilde ektim bu sefer:

Name:  20200617_193909.jpg
Views: 582
Size:  68.3 KB

Soldaki maydanozları daha geç ektim, sağdaki frenk maydanozlar onun için daha fazla gelişmiş görünüyor. Bu tip çok küçük tohumların üzeri ya çok ince bir tabakayla örtülüyor, ya da hiç örtülmüyormuş. Ben yine 1 cm belki daha yüksek bir torfla örtmüş oldum. Neyse ki birçoğu yeşerdi. Işığın olduğu tarafa yatıyorlar, ben de saksının yönünü değiştirip daha dik büyümelerini sağlıyorum.

Yere düşen kutudan kurtardıklarımı yazmıştım. Hepsini domates saksısına ekmiştim, taşırken çoğu öldü. Kalan 1-2 domates de şiddetli bir rüzgarda kırıldı. Yeniden ekim yapmıştım, büyüyenleri taşıdım. Bu sene kaç tohumu heba ettim sayamadım. Daha bunların da devamı var viyollerde. Birçok tohum da paketlerinde duruyor. Yaptığım düzgün bir iş herhalde tüm tohumları birlikte ekip risk almak yerine sayıyla dikkatlice ekmek oldu.

Name:  20200616_192920.jpg
Views: 597
Size:  61.7 KB

Eski 18-06-2020, 22:17   #7
Ağaçsever

Robinson Crusoe's Avatar

Yaprak bitlerinin saldırdığı yaprakları buruşup kalmıştı biberimin. Bitlerin hakkından geldikten sonra belki düzelirler diye dokunmadım, bir süre bekledim.

Name:  20200611_092316.jpg
Views: 657
Size:  64.4 KB

Baktım düzelecekleri yok, kopardım hasarlı yaprakları. Büyümesi hızlandı, güzelleşti sanki canlandı.

Name:  20200618_202138.jpg
Views: 790
Size:  55.9 KB

Bunu görünce cesarete geldim salatalığa da giriştim. Videolardan izlediğim kadarıyla aynı yerlerden koparmaya çalıştım çiçekleri, hasarlı yaprakları da aldım elim değmişken.

Name:  20200618_200448.jpg
Views: 596
Size:  52.9 KB

Name:  20200618_202054.jpg
Views: 593
Size:  59.7 KB

Sadeleştirdik onu da. Önceki büyüttüklerim şiddetli rüzgarla başa çıkamıyorlardı, bu sefer yeterince güçlenirler umarım.

Aşağıdaki resimde ne görüyorsunuz?

Name:  20200616_192904.jpg
Views: 577
Size:  58.9 KB

Sağda roka, ortada tere, solda semizotu var büyüteçle bakınca görünüyorlar. Hani arsızdı bunlar, nereye eksem kısa sürede büyür giderlerdi? Belki de birlikte ekilebilecek bitkiler başlığını okumam lazım. Bu tohumları Türkiye'den almıştım, belki de kalitesiz tohumlar. Mart gibi ekmiştim, havalar hazirana kadar ısınmadı, belki sorun o. Bir şeyler yanlış ama bilmiyorum. Yeşillik yemeyi seven bir insan değilim, denemelik ekmiştim zaten. Sulamaya devam, büyürlerse de ölürlerse de artık

Dutlubahçe beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025