![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sûz-i Dilârâ / Balkon, ev
Sayfama gelen ve gelecek olan misafirlerime "hoşgeldiniz" diyerek giriş yapayım ![]() Gerek bitkilerimin gelişimleri, hepsini ilgili sayfalara tek tek ekleme, lâzım olduğunda arayıp bulmadaki zorluklar ve son olarak da sizlerin ziyaretine açmak istemem sebepleriyle bu sayfayı açma kararı aldım. Bütün bitkilerimin gelişimlerini en azından iki başlıkta topluca tutabilir ve takiplerini yapabilirim. Bu kısa girişten sonra göz bebeklerim sardunya çelikleriyle başlayalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sardunya çeliklerim, bazılarının şimdilik saksısı yok, kıyısında köşesinde yeri olan saksıların diplerine dikiverdim. İlk fotodaki çok yapraklı hariç SDurul ablamdan gelenler, diğerleri gezintilere çıktıkça bahçelerde görüp de istediklerim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar da şubat ayıydı galiba zengarden'dan fide olarak aldığım canan ve sakızlarım. Geldiklerinde çay kaşığı boyundaydılar. ![]() Bu saksılar asılı ve çelik telle bağlı oldukları için istediğim açılardan fotolarını çekemedim. Bazılarının üzerine gece yağmur yağmış ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Mercan rengi sakız sardunyam, önce yapraklanıp saksıyı sarıp öyle çiçek açmasını istiyorum ama o durmadan çiçekleniyor ![]() Boncuk mavisi - kırmızı sardunya birlikteliği çok güzel görünüyor. Bana bizim Bodrum'u ve Adalar Denizi'ndeki yunan adalarını hatırlatıyor. Aynı görüntü bir de Tunus'ta bir şehirde var. Bu şehirde belediye evlerin başka renge boyanmasını yasaklamış ![]() ![]() ![]() Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 20-04-2015 saat 14:44 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-01-2014
|
Sardunyalarınız çok güzel, özellikle canan ve sakızlar. Sayfanız ise hayırlı olsun, balkonunuzdan renk renk çiçekleriniz eksik olmasın ![]() takipteyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Sûz-i Dilârâ'cım, sevindim. Bol bitkili, bol çiçekli bir sayfa olacağı şimdiden belli. ![]() Sardunyaların şimdiden çiçeklenmiş, ceylanların da öyle. Ben ceylanları yaşatamıyorum. kaç kez aldıysam, çelikten yetiştirdiysem hep öldüler. Biraz nazlılar galiba. Ama çiçekleri çok güzel. ![]() Kızımın doğduğu zamanlarda, (Haziran'dı) çok güzel çiçekleri olan bir ceylanım vardı. Bu yüzden ceylanlar bana hep o günleri hatırlatır. ![]() Gelişmeleri takipteyim. Sevgiyle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Siklamen grubuyla devam edelim. Zamanları geçmeden elimde çiçekli hâlleri bulunsun dedim. ![]() Bu çiçeğimi kipa'dan ölmek üzereyken aldım, üç tane daha siklamenle. Onlar benim hatam yüzünden yaşamadılar. Uyanık döneminde bir soğanlı bitkinin saksısını değiştirmek gibi bir gaflette bulundum. Bu sağlam çıktı. Diğerleri ölünce kocaman saksıda yalnız kaldı. Bu saksıya papatya dikeyim diye saksısını bir daha değiştirdim yine ölmedi ![]() ![]() Ne güzel kış günü bit, böcek, örümcek derdi de yok, sadece sula ve izle ![]() Kırmızı ve beyaz olanları uykuya geçecekler, çiçek açmayı bıraktılar sandım ama hâlâ bir gayretle çiçek açacağız diye uğraşıyorlar. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar da yavru siklamenler. Alışveriş merkezinin önüne geçmişte dikilen siklamenlerden dökülen tohumlardan çimlenmişler. Ben de bir kalıp sıkışık vaziyette çimlenmişlerden söküp getirdim sonra da ayırıp bardaklara diktim. ![]() ![]() ![]() Bunlar da diğerleri ![]() ![]() ![]() Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 19-04-2015 saat 12:43 Neden: Fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Nevsune ablam zamanında söylemişti, "bir sayfa aç kendine bitkilerini ekle" diye ama bir türlü cesaret edememiştim. Bilgilerim yetersiz ve bitkilerim de Allah'a emanet olunca kaldı. Van'da çimlendirdiğim tohumları yaşatamaz, kış gelince bitkilerimi soğuktan ve aşırı sıcak evden korumak için ne yapacağımı bilemezdim. Yaşatmayı başaramadığım birçok bitkiye karşı bu yüzden ön yargı oluştu bende. Tarsus'a geldikten sonra iklim ve güneş avantajı bana da yaradı. Kendime güvenim geldi. Saksı diplerinde ocak ayında kendiliğinden çimlenen tohumları görünce bir gayret dedim. Sorunun bende olmadığını düşünmeye başladım. Hele bir de o bakımsız bahçelerde, verimsiz toprakta kendiliğinden yetişen, yıllardır uğraşıp da bir türlü yaşatamadığım değerli bitkileri görünce şaştım, kaldım. Bu kısa şokların ve şaşırmaların ardından sitede öğrendiklerimle birlikte işe yeniden başladım. Sen de bu işte önemli pay sahibisin. O bitki dolu kutuyu ömrüm oldukça unutmayacağım. O kadar şaşırdım ve sevindim ki içinde yok yok. Ne varsa toplayıp göndermişsin. Hele hele mavişim. Nevsune ablam ve Hakkı Şen abinin gönderdiklerini kedi hallettikten sonra bir türlü ulaşamamıştım bu güzelliğe. Şimdi senin sayende mavişim de oldu. Geldiklerinde miniciklerdi, "tutmaz diye korkuyorum" demiştin ama tuttu, saksıdan dışarıya minicik de bir kol uzattı. Artık benim yanımda ya... Seneye birkaç saksı daha yaparım inşallah. Ece Hanım uyandı. ![]() Her zaman gel olur mu ablacım, güzel yorumlarını sayfamdan eksik etme. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2014
|
Balkon sayfası açtığınıza ne kadar çok sevindim ![]() Şimdiden abone olmayı düşündüğüm sayfalardan birisiniz ![]() Ne yazık ki, ilk mesajı ben yazıp nazar boncuğunuz olamadım ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2014
|
Sûz-i Dilârâ ablacım balkon sayfan hayırlı olsun. ![]() Ben de benim 2 ceylanla övünüp duruyorum, maşallah sendeki güzelliklerin yanında pıssssss diye havam söndü yani ![]() İlk mesajı yazmayı ben de çok isterdim ama yazamadım ![]() ![]() Neyse tekrardan hayırlı olsun balkon sayfan, daha çok güzeller göreceğimize eminim, artık bu sayfanın da elemanıyım amma bizi de 2 buçuk yıl bekletmezsin diye umuyorum ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Kaktüs - sukulent sayfam da var ama oranın müdavimleri daha sınırlı. Bahçe, balkon sayfalarına herkes merak edip bakıyor. Sık sık beklerim sayfama, görüşlerinizi, eleştirilerinizi, öğütlerinizi yani bildiğiniz her şeyi dinlemeye ve öğrenmeye hazırım. ![]() Bu işler niyet değil kısmet işiymiş. Nasip Süveyda hanıma imiş. Ama sizin ve diğer arkadaşlarımın yeri de her zaman baş köşedir ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Senin için köklendiririm istersen ceylanlardan da diğerlerinden de. Maksat çeşidin artsın. Ben hâlâ topluyorum sardunya. Artık ara renklere geçtim, Pembe, açık pembe, koyu pembe... Turuncu, somon...Kırmızı, koyu kırmızı, kırmızı-beyaz, şarap kırmızısı, kadife kırmızı vs... ![]() İnşallah diyelim buralardayız artık ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2014
|
Fotoğraf çektim ablacım ama daha eklemedim siteye, düzenledikten sonra atacağım ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Çalı grubundan birkaç bitkimle devam edeyim ![]() İlki melissa, nam-ı diğer kolonya ya da parfüm çalısı. Henüz çiçeğini koklamak nasip olmadı, merak ve sabırla çiçekli günlerini bekliyorum. Kökü gölgede kalıp güneşe doğru uzaması gereken ve gübreleme konusunda dikkatli olunması gereken bitkilerden. ![]() Bu da yine düşkün olduğum kokulu türlerden ful arap yasemini. İlk saksıdaki Van'dan benimle geldi. Ancak gelişimi bir türlü istediğim gibi olmayınca bir saksı daha aldım. Saksısı her zaman nemli olacak, yapraklarına gün içinde su püskürtülüp nemlendirilecek ve bit, böceğe karşı arada bir arap sabunlu su fısfıslanacak. Ha bi'de asitli su seviyor. Asitli bitkiler için olan sıvı besinlerden mesela ortanca vitamini ful arap yaseminine de kullanılabilir. Ekstradan asit seven bitkilerim için hazırladığım narenciye enzimi vermeye başladım. ![]() ![]() Bu da ağaç minem. ![]() ![]() Sarı yasemini de çalı grubuna taşıdım. Beyazı kadar yoğun olmasa da kokulu. Buralarda gördüğüm sarı yaseminler kokusuz. Bunu özellikle kokulu olduğu için zengarden'dan almıştım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2014
|
Hayırlı olsun Sûz-i Dilara abla çok güzel çiçeklerin varmış , acaba bunlar enzimin hikmetimi ? De bu kadar güzel gözüküyorlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
Sevgili Sûz-i Dilârâ böyle güzel balkonun, çiçeklerin varmış da şimdiye kadar nerelerdeymişsin... Balkon sayfan hayrlı ve bol çiçekli olsun inşallah. İlk başta sardunyalar, ceylanlar ve tabi ki sıklamenler maşallah maşallah!.. Bir de bakımları ile bilgileri ekleyince çok güzel olmuş balkonunun sayfasını açmak... Rastgelsin inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Narenciye dışında diğer enzimlerimi kullanmaya başlamadım. Ancak bugünlerde açılmaya hazır hâle gelecek bir kısmı. Düzenli olarak her sulamada enzim de vermeyi düşünüyorum. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2013
|
Balkon sayfanız hayırlı olsun sevgili Sûz-i Dilârâ. Sardunyalar, sıklemenler hepsi çok bakımlı ve güzeller. Bol çiçekli günler diliyorum, sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
|
Hayırlı olsun balkon sayfanız .Sardunyalar benimde en bi sevdiklerimden ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Sevgili Sûz_i Dilârâ Balkon sayfanız hayırlı olsun, bu sayfayı açmakla ne iyi ettiniz geç bile kaldığınızı düşünüyorum. Her şey gönlünüzce olsun, sevgiyle kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Sardunyalarım sabahtan öğleye kadar güneş alan balkondalar. Siklamenler kuzeye bakan ve hiç güneş görmeyen bir kısımdalar. ![]() Sardunyalarıma iki kere sardunya besini ve iki kere de npk 20 verdim. Dört kere de demir aldılar. Toprak karışımı az miktarda bahçe toprağı, kompost gübre ve sardunya toprağı. Yağmur suyuyla sulanıyorlar. Sardunya sevenler için yaptıklarımın notunu düşmüş olalım. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2013
|
sevgili Süz-i Dilârâ, balkon sayfan hayırlı olsun.sardunyaların özellikle ceylan olanlar harika, seneye sıklemen patlaması yaşanacak gibi şimdiden tohumlar ekilmiş ne güzel ellerine sağlık sevgiler. Düzenleyen münevver48 : 24-04-2015 saat 07:19 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Bu bilgi notlarını alıntıdaki mesajlardan bağımsız olarak düşüyorum. Not: Maviş nem tutumu yüksek, verimli torf + toprak karışımına dikilmeli ve yarı gölge, doğrudan öğle güneşi almayan aydınlık yerde durmalı, çiçeklenme dönemi suya ve besine en çok ihtiyaç duydukları dönemdir. -30 dereceye kadar soğuklara dayanıklı-y- (mış) tecrübe etmedim. Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 15-05-2015 saat 07:30 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
kokulu bitkiler, sardunya, sardunya bakımı, siklamen, soğanlı bitkiler |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|