![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2011
|
Aaa çok sevindim kardeşim. Güle güle büyüt inşallah. Benden hızlı çıktın. ![]() Gloksinia için şöyle bir bilgi verebilirim. Gerçi sen biliyorsundur ama yapraklarına su değdirme sularken. Tüylü olduğu için yaprakları bozulma yaparmış. Bir de direkt yumrunun yaprak çıkan kısmına su gelmesin. Yani orta kısmına su değmesin. Suyu çok seven bir bitki. Çok güzel çiçekleri var. Benimki yeni uyanıyor resmini gördün mü ? ![]() |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2012
|
Alıntı:
Diğerlerini biliyordum ama valla su sevdiğini bilmiyordum ablacım hatta ve hatta yumrulu olduğu için hiç su sevmediğini düşünüyordum bu bilgi çok faydalı oldu ablacım Seninkini gördüm abla maşallah çabucak büyür o şimdi çıkmış ya ![]() Şey dağçiçeği ablacım kışın mı kuruyor bunun üstü hani bildiğimiz şekerpare gibi kışın üstü sararıp kuruyor yumrusunu çıkarıp bahara tekrar mı dikiyoruz? Yumrusu büyük oluyor mu? ![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Yumru çok büyük olmuyor , çok ta küçük olmuyor. nasıl tarif etsem bilemedim. yumurtadan biraz küçük galiba. Kışın hava soğudukça uyuması gerekiyor ki baharda canlansın. Ben çürütürüm korkusu ile eve almıştım. Bu yüzden uyumak yerine gayet serpilip boy attı. Bende kıyamadım suyunu kesmeye. Bu yüzden uyumadı. Tomurcuk verdi ama çiçeklerini açamadan tomurcukları tek tek döküldü. Bende kırdım köke yakın yerden. Çünkü dallarda da çürüme başlayacaktı. Mecbur kalıp uyudu. Baharda da canlanamadı haliyle. Uykusu kanmadı zavallının. neyse baktım yumru sağlam. Hatta arada kibrit çöpü ile yumruyu kontrol ettim ( dürterek ) çürüyünce kibrit çöpü batar benim çiçeğin yumrusu sağlamdı çöp batmadı. Ama çok yavaşça zedelenmeden yapmak lazım. En son baktığımda yeşillenme vardı bende artık rahatsız etmeyi bıraktım. Ama yavaş gelişecek. İnşallah zamanını şaşırmaz artık. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Ablacım eve almıştım demişsin gloksinya dışarıda mı bakılıyor aa valla ben evde zannediyorum Ama bugün abi bana menekşe muamelesi yap buna dedi menekşelerinin yanına koy onlar gibi sula dedi kafam karıştı Ozaman ben bunları şu çok sevdiğim kırmızı saksılarıma dikeyim biraz söğüt gübreli toprak yapayım ve dediğin doğrultuda bakımlarını yapayım ablacım çok teşekkür ederim ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Tömürcek ben dışarıda bakıyordum. Sabah güneşi gören yerde. Çok güneş seven bir bitki değil. Gölge bir yer varsa balkonunda orada bakabilirsin. İstersen forumda bir araştır. Ben seni yanıltmak istemem. Ama dediğim gibi ben dışarıda yani balkonda bakıyordum. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Cymbelina aklıma kavanoz bahçe ve minyatür bahçe fikrini sokunca, evi bir güzel karıştırıp malzeme topladım. Oğlumun oyuncak sepetinden cebren de olsa, bir sürü şirinler ( yumurtadan çıkan) topladım. Bunlarla ne güzel şirin köyü olur; ama mantarları nereden bulacağım derken, onu da yapmayı öğrendim. Şimdi... Asıl mevzu; kim, kimin beynini okuyor? Çok tırstım! Ütü masasını ben de zaman zaman ara kablo olarak kullanıyorum; ona da çok güldüm... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
|
Sevgili AngelsSour, bana nur filan indi de benim haberim mi yok? Aynada kendime bakıyorum, hiç öyle nur inmiş birine benzetemedim kendimi![]() Tövbe estağfurullah, gerçi nurlanmış insan nasıl görünür onu da pek bilmem Tırsmayın, lütfen ben hiç öyle önsezi filan sahibi değilimdir, aksine bazen gayet saf olabiliyorum, Dağçiçeğiciğim bunu çok iyi biliyor![]() Sevgili Angel, kısaca böyle desem , sizin de Şirinler olayına girmenize çok sevindim, gerçekten, ve yumurtadan çıkan Şirinlerinizi de kıskandım her ikinizin de, itiraf edeyim. Bizde yok onlardan, çok isterdim olmasını ama. Çok eskiden ben kardeşime çocuk menüsü oyuncağı olarak almıştım ama boyca daha büyüklerdi ve kimbilir şimdi neredeler. Oyuncak sepeti - torbası- kovası artık her ne kullanıyor isek, onlar gerçek bir hazine minyatür bahçe çalışması için. Nedeni de, o torbaların dibinde mutlaka kırılmış, kopmuş da olsa pek çok oyuncağın küçük parçaları olur. Minik bir şemsiye, küçük bir koltuk (veya onun yerini tutacak birşeyler) vs. tekerlek filan da çıkar ama o işimize yaramayabilir, kırık bebek kolu bacağı da olmaz. (Şimdi böyle deyince Rango'nun akvaryumundaki bebek gövdesi geldi aklıma ).Neyse, gerek Şirinlerin mantar evleri için gerekse kullanmayı düşündüğümüz diğer eşyalar için beyaz tutkal ve unu karıştırarak yapacağımız hamurdan istediğimiz herşeyi yapabiliriz, sonra boyarız. Veya Dağçiçeği'nin anlattığı hamur da olur, hatta o daha da pratiktir belki. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Dağçiçeğiciğim, 101 nolu mesajında latin çiçeği yaprağı da var sanırım. Ben de forumdan öğrendim o çiçeği. Bir de rica etsem karanfilden nasıl çelikle köklendirdiğini anlatabilir misin? Bir ara bahsetmiştin ancak unuttum. Yan dal filan mı demiştin? Tek sap, kesme çiçek olarak satılan bir dal karanfili mesela nasıl köklendiririz? Banu hanıma katılıyorum, sizin oranın havasından suyundan ayrıca senin sevginden, hepsi çok güzel gelişmişler, maaşallah Sizlerden göre göre ben de yakında menekşe olayına girersem şaşırmam, kanıma girmeye başladınız .Dahlia- yıldızın tohumlarını nasıl aldın? Seni tebrik ediyorum, herkes yumrulu diye hiç tohuma filan girişmez, maaşallah sen gayet güzel başarmışsın Sıklamen, dahlia - bunları tohumdan üretmek çoğu kimsenin aklına gelmez. Onu da merak ettim şimdi, dahlianın tohumları nasıldı hatırlayabilecek misin? Neye benzer ki? |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Cymbelina tam ben sürpriz olsun sonra açıklayayımdediğim bir anda şirinler köyü diye yazınca " , Aramızda casuslar olabilir ( bu kısmı hababam sınıfında ki İnek Şaban gibi söylemiştim. ) kamera falan mı koydular eve dedim Güya ben de şirinlerle bir düzenleme yapıcaktım da ekleyecektim sonra da ta ta taaaam işte sürpriz diyecektim. Bu durum ilginç oldu. Cymbelina kabul etmese de onda bir kuvvet var. İnanıyorum ben ![]() |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hoş bulduk o zaman, kesinlikle doğru yerdeyim; eminim. Cymbelina'da bence de bir şeyler var. Benim sepetin dibindeki oyuncak bebeklerin kol ve bacaklarını,araba tekerlerini de bildiğine göre ![]() Ben de sürprizin başka bir şey olduğunu düşünmüştüm. Sürpriz bozulmuş sayılmaz; şirinler köyünü merakla bekliyorum. ![]() Ben de kol ve bacaklarla zombi köyü yapayım bari... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Yenigine Bu çiçeğimi geçen baharda almıştım. O gün bu gündür baya bir çaba sarfetti yaşamak için. güllerdeki pas hastalığına benzer bir şekilde yaprakları sarardı. Tek tek kopardım. Dal halinde kalmıştı. çok şükür şu an düzeliyor. Tomurcuk bile vermiş. Suyu ve gölgeyi seviyor. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ve de artık tamam, pes ediyorum, artık adım çıktı dokuza inmez sekize hesabı, kaderimde bu da varmış demek, kabul edeyim madem . Aslında sadece yeterince oyuncak toplamış biri olarak biliyordum hadiseyi, hepsi o. Evdeki çocuk adını verdiğimiz minik bücürler oyuncak sepeti/torbasını odanın orta yerine boca etmek suretiyle seçecekleri parçaları seçerler. Sonrasında, genelde kısa bir süre sonra sıkılıp seçtiklerini de bırakırlar zaten ve de evdeki büyük insanlar (biz oluyoruz) o saçılanları tek tek toplarız. Bazen de o sepetten "özel bir parça" lazım olur, onu ararken veya bir önceki işlemde, arta kalan parçalar neler hepsini görmüş oluyoruz. Oradan biliyorum yani![]() Bu arada aklıma geldi: Toybox'u biliyorsunuzdur, o ve toto türü yımırtalardan güzel şeyler çıkabiliyor bazen, bazen de uyduruk şeyler çıkıyor. İşte, çok güzel olanları çocuklara veya kendinize ayırın. Çok uyduruk olanları da almayacağız, tam ortası olsun kullanılacak şeyler. Dağçiçeğinin saksısındaki tırtıl şeklindeki parça ve mantarlar bana Alice Harikalar Diyarı'nda masalını anımsattı. Mesela öyle bir şey de olabilir veya diğer masallardan da olur (eski, saçları yeterince yolunmuş ve yıpranmış bir barbi Alice olabilir). Buz Devri konulu bir bahçe çok tatlı olurdu ama onun oyuncaklarını bulamayız - Kar için köpük filan kullanabilirdik ama, neyse. Veya ne bileyim, illa konulu olması gerekmez, serbest takılın, serbest bir kompozisyon olsun. Aklıma geldikçe söylerim gene. Geçen gün pazarda bir tezgah vardı, ne alırsan 1 milyoncu. Plastik mutfak kap kacağı satıyordu. Resmen ağzımın suyu aktı İçimden ay bu da güzelmiş, bundan çok güzel saksı olur, buna şu dikilir filan diye geçirdim. Bir tane yayvan, geniş, derinliği az, süzgeçe benzer bir şey vardı, dedim bu tam minyatür bahçelik, gerçekten. Mandal sepetleri vardı mesela, onların kendinden kanca gibi kısmı var ya, onlar mesela tam duvara asmalık. Öyle bakındım bakındım, sonra "Benim sadık yârim yoğurt kaplarımdır" türküsünü mırıldanarak eve döndüm tabi![]() |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Verdiğin bilgiler için ayrıca teşekkür ederim ablam deneyimlerine ihtiyacım var ![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-12-2011
|
Havanın temizliği bitkilerin her zerresine işlemiş..Fotoğraflarda bile hissedilebiliyor..Maşallah çok şanslısınız.. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Tömürcekcim forumda da var bardak menekşe ile ilgili bilgiler. Faydalı olacağını düşünüyorum. Bir bak bence. Zaten sen zamanla öğrenirsin nedir ne değildir. Sen bunca bitkiyi bu kadar güzel yetiştirmişsin bardak menekşeyi mi yetiştiremeyeceksin. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
O mesajın sonunda yazdığın sürpriz o muydu? İnan, hiç aklıma gelmemişti o olacağı, ben başka birşeydir diye düşündüm, sürprizini merak ettim ama aklıma gelmedi o olacağı . Bilseydim hiç bozmazdım sürprizi, gerçekten. Neyse, o zaman sana ödev veriyoruz takipçilerin olaraktan, ilk procen Şirinler köyü. İkinci ve sonraki minyatür bahçe çalışmalarının konusunu ayrıyeten belirle istersen veya biz sana istekte bulunabilir miyiz "şu olsun" gibisinden?![]() |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Allah'ın izniyle bu şirinler köyü projesini layıkıyla yerine getirebilirsem ve de yeteneğime uygun bir ödev verirseniz neden olmasın. |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Banusemiha güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim sağolun. Havasını suyunu çok seviyorum memleketimin. Bir gün yolunuz düşerse beklerim. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Cymbelina cım benim tarifimde gazete ya da yumurta kolisini ıslatıp bir iki gün gibi beklemek gerekiyor. Sonra iyice sıkıp tutkalla karıştırıyoruz. Bu yüzden senin bahsettiğin hamur bence daha pratik. 101 Nolu mesajdaki yapraklar latin çiçeğinin evet. Merakla bekliyorum büyümelerini. Bakalım istediğim formu ortaya çıkarabilecek miyim? Saksıların kenarları dolu dolu olsun balkondan sarksın istiyorum. Bu arada latin çiçeğinin yaprak ve çiçekleri yenebiliyormuş. Salata süslemek için müthiş bir bitki. Karanfili çelikle üretmek konusuna gelince. Şimdiye kadar daldırdığım karanfil çeliklerinden tutmayan çok nadirdir. Bunu kendimi övmek için yazmıyorum. Demek istediğim karanfil çabuk tutuyor. Ya da benim acemiliğime denk geliyor. ![]() En son karanfili Kasım ayında tek dal hediyelik bir karanfilin kenarındaki daldan ekmiştim. Kış boyu dışarıda balkonda durdu. Ne öldü ne büyüdü. Bahar gelince baktımki yeni bir dal çıkartmış. Ama ne hikmetse sadece boyuna gidip tomurcuk veriyor. Yan dallar çıkartıp genişlemiyor. Cinsi ticari amaçlı olduğu için zannedersem. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Hmm, o zaman senin o karanfilde 2 dal mı vardı? Peki şeyi sorsam, mesela yan dalı olmayan, gene çiçekçiden tek dal karanfili mesela direkt saksıya diksek, tutar mı? Önce suda mı bekleteceğiz birkaç gün? Senin karanfilin uzasın, olsun ne güzel çiçek verdiği sürece. Olmazsa, bu tepe budaması diyesim geliyor, uç alma işlemi yaparsın. Zinya ve kozmosta mesela yapılıyormuş. Uç alma yapılınca yanlardan dallanmayı teşvik ediyormuşuz. Ama ay olarak ne zaman yapılmalı seninkinde bilmiyorum, yanlış yönlendirmiş olmayayım. Ya da baktın 50-60 metrelik bir ceylana benzedi![]() kısa kalacak şekilde budarsın. Gerçi karanfilde budama olur mu onu da bilemiyorum, deneysel takılmak istenirse belki budanıyordur. 50-60 metre demişken, Ranacığım'a takılıyorum sadece, bizim sardunyalar da çok uzundu, epey uzun süre budama filan da yapmamıştık. Geçenlerde budadım. Bilmem iyi mi ettim, kötü mü ettim.Balkona çivi veya raf çakma şansımız olmadığında, saksıları nasıl sığdırabiliriz, dikey düzenekler vb günlerdir kafa patlatıyorum ben de ona. Senin işine yarayacak bir formül bulursam sana da söylerim. Çıta türü birşeylerim olsa, çivilerle çakıp uzun, ayaklı birşeyler yapacaktım ama o da olmadı. Uzun bir kumaş parçasına cepler - gözler dikip küçük saksılar ona konulabilir, o kumaşı da sağlam çivilerle duvara sabitleriz mesela ama gene aynı noktaya dönüyorum, çivi çakamıyoruz. Latin çiçeğinin yendiğini bilmiyordum, artık eşine onunla süslenmiş salatalar yaparsın Tabi karşılıksız olmaz böyle romantizm, o da karşılığında eldivensiz eliyle kaktüs çeliği almalı . Boşuna mı çiçekli, güzel salata yediriyoruz ona?![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-05-2013
|
Merhabalar, sayfanız hayırlı uğurlu olsun Ben de bu siteyi uzun zamandır takip ediyorum, balkon sevdalısıyım ancak sizler kadar bilgili değilim ne yazık ki sizleri zevkle takip ediyorum, inşallah bi gün bana da sizdeki "deli" cesareti gelirse bi sayfa açarım. Balkonunuza ve çiçeklerinize bayıldım Elinize, emeğinize sağlık! |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Hoş geldiniz Sayın Gülbahçe, Güzel sözlerinize çok teşekkür ederim. Ben de çok bilgili sayılmam. Bir iki senedir bitkilere olan ilgim daha da arttı. Terapi gibi geliyor bana. Eminim sizde deneme yanılma yolu ile birçok bilgi ve deneyim kazanacaksınız. Merak ettiğiniz konularda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Cymbelina' cım benim ektiğim karanfil dalın yanındaki filiz kısmıydı. Bende senin gibi düşünüp birde çiçek sapı ile denedim ama olmadı. Yani önce bize bir karanfil filizi gerekiyor. Sonra bu filizi bir saksıya daldırıyoruz ve düzenli olarak suluyoruz . Budama konusunda ise aklıma geldi ama kıyamadım sürekli dalların ucundan tomurcuklanıyor bende kıyamıyorum. Dediğin gibi gövde gelişimi için budama düşünülebilir. Bence bahar uygundur. Tam uyanma dönemine girmeden diğer bitkiler gibi karanfil için de uygun zamandır bence. Balkon konusunda yer kısıtlı duvarları delmek yasak. Bana kalan ancak balkon demiri yaptırmak. Bazı arkadaşların sayfalarında gördüm. Bakkal rafı mı deniyor adını tam bilmiyorum onlar çok kullanışlı. Üst üste bir çok bitki yerleştirilebiliyor. Ben saksıları balkonun kenarına koyuyorum. Allah korusun saksılar düşerse birinin canı yanar diye çok korkuyorum. Demir yaptırmayı çoğuda bu yüzden istiyorum. Nasip bakalım |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Yenigine ve Sayın h-doğan hoş gelmişsiniz . Sessiz sessiz balkonumu gezerken sobeeee diyesim geldi size. Her zaman beklerim efendim. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Tömürcek abisi " bay tömürcek " sayın Sudem. Kendileri bardak menekşeyi çok seven bir bitki delisi olduğu için ben de ona şikayet etmiştim. İşin espirisi böyle tabii ama benim bardak menekşe mevsimleri şaşırdığı için ancak uyanabiliyor. Yavrulaması yumrudan oluyor galiba. Sizdeki kaç yıllık? Eğer kendi de yavru sayılacak yaştaise boşuna beklemeyin diye dedim. Benimki ikinci yılında. Yavrusu yok hala. Ben yavrudan geçtim , canlanacağından bile umudumu kesmiştim nerdeyse. Umarım bol yavru ve çiçeklerini görürsünüz. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Lavantalarım tomurcuklandı |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Sondemler Artık çiçekleri yavaş yavaş soluyor. Sırada diğeri var bakalım ne renk açacak |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Adını bilmiyorum ama rengini ve formunu çok seviyorum.Saksısı çok dayanıksızmış. Tam yeni ektiğim bir zamanda tekrar yerinden oynatmak istemediğim için şimdilik böyle idare edecek artık. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Açmasını merakla beklediğim lilyum. Lilyumların yaprakla sap kısmı arasında yumrular oluşuyor. Ben bu yumruları gördüğümde tamamen içgüdüsel olarak toprağa ekmiş ve unutmuştum. Çimlendireme kabında yapraklarını görene kadar. Bu yumrular her sene olur mu bilmiyorum. Ama olursa kaçırmak istemiyorum. ![]() |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-05-2013
|
Alıntı:
ben yaprak köklendirip diktim...oluyor öyle dedi veren kişi..diktim bir hevesle hergün konuşup duruyorum çiçekle... ![]() |
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|