agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Adalet Yağcı / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/9867.htm)

Adalet Yağcı 07-09-2012 18:27

2 Eklenti(ler)
Artık benim de lisianthusum var, hem de dört kök :cool:

Tohumdan yetiştirmiştim, çok geç kaldı, yayla havasında kendini saldı ve nihayet açmaya karar verdi.
Eklenti 330258

Uç alma işleminden sonra hızla tomurcuk yaptı, mutlaka uç alma yapılmalı lisilerde.

Eklenti 330257

Adalet Yağcı 07-09-2012 18:32

3 Eklenti(ler)
Asterler önceki seneden dökülen tohumlardan kendiliğinden çimlenmişti.
Hepsi de pembe, olsun varsın, seneye yanına mor ve beyaz arkadaşları da gelecek.

Eklenti 330259

Eklenti 330260

Bodur dahlialar, solanum, rudbeckialar ve asterler, bu köşe biraz olsun şenlendi.

Eklenti 330261

Adalet Yağcı 07-09-2012 18:37

2 Eklenti(ler)
Bahçelerde mavi ve mora bayılırım.
Mor petunya uzun soluklu çıktı, ilk defa bu kadar uzun yaşatabildiğim için mutluyum.

Eklenti 330262

Verbena her bahçede olması gereken mütevazı bir güzellik.
Havaların biraz serinlemesi ile çiçekleri irileşti.

Eklenti 330263

Adalet Yağcı 07-09-2012 18:43

2 Eklenti(ler)
Fotoğraflar çok bozuk görünüyorlar, oysa bendekiler çok net.
Boyutları tekrar mı küçültülüyor acaba?

Evet, yine rudbeckia :)

Tam bir aydır çiçekleri üzerinde, hâlâ taptazeler, güneşin altında da, yarı gölgede de çok mutlular.

Eklenti 330264

Bu da kınalısı :)

Eklenti 330265

Adalet Yağcı 07-09-2012 18:50

2 Eklenti(ler)
Tam sökmeye karar vermiştim ki, 12 yıl sonra ilk defa üzümlerini gösterdi :)

Eklenti 330266

Cinsini hatırlamıyorum, çok lezzetli bir üzüm.

Eklenti 330267

Adalet Yağcı 07-09-2012 18:59

2 Eklenti(ler)
Hamaratlığım tuttu bu sene salça yaptım.

29 kg. salçalık(kapya) biber aldım, güzelce yıkayıp ayıkladım, makinada çekildi, fırın tepsileri ile güneşe dizdim.
Üç günde kurudu, burada salçayı güneşte pişiriyorlar, daha güzel oluyor.

Eklenti 330272

Eklenti 330273

günebakan 07-09-2012 20:12

Ohh salçalar harika görünüyor Ablacı'ğım ellerine sağlık mavi ve mor çiçekli bitkileri bende çok seviyorum:)

gilan 07-09-2012 22:43

Sevgili tohumdan yetiştirme kraliçesi, demek lisileri bile tohumdan yetiştirebildiniz. :) Vakti zamanında okumuştum, 100 gün alıyor diye hatırlıyorum lisilerin fide haline gelebilmesi. Ayrıca sıcaklık değişimlerine de çok hassastılar yanılmıyorsam. Ellerinize sağlık. :)

Rudbeckialara ve asterlere ben de bayılıyorum. Hem rengarenk olmaları, hem çiçek açma dönemleri, hem de dona bu kadar dayanıklı olmaları harika.

Salça da pek güzel olmuş. Keşke bir parça tadına bakabilseydim. :D

Sudenur 07-09-2012 22:57

Sevgili Adalet hanım, tohumdan yetiştirme azminize öyle imreniyor ve özeniyorum ki.. el gönderebilseniz keşke oralardan buralara.. :)

Her şey çok güzel elinize sağlık... salçanızın kıvamı pek lezzetli görünüyor, afiyetle tüketiniz.. ;)

YeniGine 07-09-2012 23:14

Sevgili Adalet Hanım; çiçekler çok güzel, salça süper... Ağız tadı ile tüketin inşallah...

Adalet Yağcı 08-09-2012 09:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 1016303)
Ohh salçalar harika görünüyor Ablacı'ğım ellerine sağlık mavi ve mor çiçekli bitkileri bende çok seviyorum:)

Teşekkürler günebakan'cığım, salça bu hale gelinceye kadar epey yoruyor ama değiyor doğrusu.

Adalet Yağcı 08-09-2012 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1016351)
Sevgili tohumdan yetiştirme kraliçesi, demek lisileri bile tohumdan yetiştirebildiniz. :) Vakti zamanında okumuştum, 100 gün alıyor diye hatırlıyorum lisilerin fide haline gelebilmesi. Ayrıca sıcaklık değişimlerine de çok hassastılar yanılmıyorsam. Ellerinize sağlık. :)

Rudbeckialara ve asterlere ben de bayılıyorum. Hem rengarenk olmaları, hem çiçek açma dönemleri, hem de dona bu kadar dayanıklı olmaları harika.

Salça da pek güzel olmuş. Keşke bir parça tadına bakabilseydim. :D

Sevgili gilan;
Tohumdan yetiştirmek ayrı bir tutku, onlar benim çocuklarım gibi oluyor.
İlk çimlenme zamanından çiçeklenmeye geçinceye kadar olan dönem heyecanlı bir bekleyiş içinde geçiyor.
Bu heyecan da beni ayakta tutuyor :)

Rudbeckiaları da tohumdan yetiştirdim, sayın Zeki Yağlı beyin hediyesiydi.
Bana tek yıllık olduklarını söyledi, üzüldüm tabii ama bolca tohum alıp seneye yine bahçemi süslemelerini istiyorum.
Vazgeçemeyeceğim mevsimliklilerden biri oldu.

Salça harika oldu, keşke size ulaştırabilmenin bir yolu olsa.
Oralara gelecek birileri varsa hiç çekinmeden yazın bana, gönderebilirsem çok mutlu olurum.

Adalet Yağcı 08-09-2012 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur (Mesaj 1016353)
Sevgili Adalet hanım, tohumdan yetiştirme azminize öyle imreniyor ve özeniyorum ki.. el gönderebilseniz keşke oralardan buralara.. :)

Her şey çok güzel elinize sağlık... salçanızın kıvamı pek lezzetli görünüyor, afiyetle tüketiniz.. ;)

Sevgili Sudenur;
Her tohumda başarılı olamıyorum ben de.
Çok yıllık hazeran(Delphinium)larını çimlendirmeyi bir türlü başaramadım mesela.
Deneye yanıla öğreniyorum.

Tohumdan yetiştirmenin püf noktası "dikkatli takip" bence.
Zamanlama, nemlendirme, ısı, şaşırtma da ayrıca önemli, köklerini iyice geliştirmiş bir fideyi şaşırtıp yaşatmak zordur.

Sevgi Durul 08-09-2012 09:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1016272)
Hamaratlığım tuttu bu sene salça yaptım.

29 kg. salçalık(kapya) biber aldım, güzelce yıkayıp ayıkladım, makinada çekildi, fırın tepsileri ile güneşe dizdim.
Üç günde kurudu, burada salçayı güneşte pişiriyorlar, daha güzel oluyor.

Eklenti 330272

Eklenti 330273

Siz zaten hamaratsınız, hamaratlığım tuttu diyerek kendinize haksızlık etmeyiniz.:)

Salça nefis görünüyor. Şu anda aynısı benim balkonda olmayı bekliyor.:) Biber salçasını çiğden yapmayı yıllar önce bir arkadaşımdan öğrenmiştim, o zamanlar et makinasından çekerdik, şimdi ise robotta. Güneşte olduğu için leziz oluyor ve bozulmadan tüketiliyor.

Rudbeckialarınız ve asterlerinize bayıldım, fotoğraflarınız da çok nefis.:)

Adalet Yağcı 08-09-2012 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1016357)
Sevgili Adalet Hanım; çiçekler çok güzel, salça süper... Ağız tadı ile tüketin inşallah...

Teşekkür ederim sevgili YeniGine, son demlerini yaşıyorlar artık.
Bundan sonra mevsimlikler yavaş yavaş veda ederler :(

Adalet Yağcı 08-09-2012 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1016468)
Siz zaten hamaratsınız, hamaratlığım tuttu diyerek kendinize haksızlık etmeyiniz.:)

Salça nefis görünüyor. Şu anda aynısı benim balkonda olmayı bekliyor.:) Biber salçasını çiğden yapmayı yıllar önce bir arkadaşımdan öğrenmiştim, o zamanlar et makinasından çekerdik, şimdi ise robotta. Güneşte olduğu için leziz oluyor ve bozulmadan tüketiliyor.

Rudbeckialarınız ve asterlerinize bayıldım, fotoğraflarınız da çok nefis.:)

Sevgili Durul;
Hayatımda ilk defa kendi başıma salça yapabildiğim için öyle yazdım :)
Daha önce de komşularımın büyük yardımları ile yapmıştım, bu tamamen benim eserim :cool:

Demek siz de güneşte pişiriyorsunuz salçayı.
Bazı yörelerde biberi çektikten sonra fırında kurutuveriyorlar, rengini, kokusunu, tadını değiştiriyor fırınlamak.
En iyisi güneş.
Siz de sağlık ve afiyetle tüketin, sizin yaptıklarınızın yanında benim hamaratlığım çerez kalır :)

Kiraz 08-09-2012 11:58

Allı, morlu :)

Mor çiçekler de al al biber salçaları da çok güzel, elinize sağlık. Hiç bu kadar güzel renkli verbena görmemiştim, ben nedense pek yaşatamıyorum. Sizde kışı atlatıyorlar mı?

Adalet Yağcı 08-09-2012 12:41

Sevgili Kiraz;
Verbenalar kışı rahat atlatıyor, İstanbul ile kıyaslandığında yaylanın kışı daha sert geçiyor.
Burada kışı atlatıyorsa İstanbul'da daha rahat atlatır.

Verbenaların renk skalası öyle geniş ki, pembesinin bile 4-5 renk tonu var benim gördüğüm.
Hastalıklara mukavim, güneşi seviyor, yayılıcı, daha ne olsun.

Tohumdan yetiştirmeye gerek yok, baharda her yer verbena :)

Müjgan Yılmaz 08-09-2012 13:28

Sevgili Kiraz,Adalet tevazu gösteriyor,verbanalar olagan üstü renkteler.Salça da ;ekmegini al gel ve ye beni diyor:)iyi mi:)))))

Adalet Yağcı 08-09-2012 14:28

Canımmm...
Hoş geldin, nihayet nefes alabilcek zamanın oldu.
Şimdi ver elini Kapadokya...

Müjgan Yılmaz 08-09-2012 16:25

Onüçün de resimleri asinca,isim bitiyor.Dogru Kapadokya:)))Adrasan,Olimpos muhtesem,kaçyildir böyle deniz e girmemistim.Ada cim deniz,kitap,Ipad hayatimda hiçböyle tembellik yapmamistim,ama ne kolay alisiliyor:))

Adalet Yağcı 08-09-2012 19:14

Güzel atlar Ülkesi...
Yanlış hatırlamıyorsam en son 7 yıl önce görmüştüm.

Müjgan'cığım, oraları seninle gezmek harika olacak, heyecanlandım şimdi.

Orhan Özbilgiç 08-09-2012 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1013104)
Son olarak;

Dört yıl önce ilk mini toplantımızda sevgili almira'nın kolonya çiçeği(ben öyle hatırlıyorum)olarak verdiği bu güzellik yeni çiçeklendi.
Kokusu yok ama görüntüsü çok hoş.

Eklenti 327926

Sevgili Adalet Hanım;
Yine yaklaşık dört yıl önce, İstanbul'daki evimize yakın sokaklardan birinde bu çalıyı görmüş ve çiçeklerini, yine yakınımızdaki bir fidanlıktaki bir Ziraat Mühendisi bayana gösterip sormuştum.
Sağolsun elindeki bir çiçek kataloğundan (Çiçeklerine bakarak!) buluvermişti.
Evet bir Kolonya çalısı. Cestrum Elegans. Her yıl çelik alıp yetiştirmek istiyorum ama hep unutuyorum.:)

Bu arada lisanthuslarınızı güle güle büyütün.
Sağlık ve mutlulukla.

günebakan 08-09-2012 20:48

Ablacığım bizim oralarda çocuklar domates salçasını ekmeğe sürer üstüne de halis zeytin yağı ile nane döker yerlerdi. Bilmem siz bilirmisiniz o lezzeti dışardan alınan hiçbir salça ev yapımı salça lezzetin de olmaz tekrar ellerine sağlık:)

Adalet Yağcı 08-09-2012 22:13

Cestrum Elegansın kokusu hiç yok Orhan bey, çiçekleri ve yaprakları gösterişli sadece.
Çelik alma mevsimini biliyor musunuz, bitkiyi biraz toparlamak istiyorum, biraz çelik çıkacak, muhtemelen yerini de değiştireceğim.
IBA ile bir kaç çelik yapacağım, tutarsa size gönderirim.

Adalet Yağcı 08-09-2012 22:16

Bu saatte böyle önerilerde bulunma sevgili günebakan :)

Benim salçam biberden, domates salçası hiç yapmadım, belki onu da denerim.
Biber salçasını burada yeşil zeytinle karıştırıyorlar, kahvaltıda değişik bir lezzet.

almira 08-09-2012 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1016702)
Cestrum Elegansın kokusu hiç yok Orhan bey, çiçekleri ve yaprakları gösterişli sadece.
Çelik alma mevsimini biliyor musunuz, bitkiyi biraz toparlamak istiyorum, biraz çelik çıkacak, muhtemelen yerini de değiştireceğim.
IBA ile bir kaç çelik yapacağım, tutarsa size gönderirim.

Çelikleri Şubat ayında alın. Köklendirici istemez. Toprağı nemli tutun yeter.

Orhan Özbilgiç 08-09-2012 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1016702)
Cestrum Elegansın kokusu hiç yok Orhan bey, çiçekleri ve yaprakları gösterişli sadece.
Çelik alma mevsimini biliyor musunuz, bitkiyi biraz toparlamak istiyorum, biraz çelik çıkacak, muhtemelen yerini de değiştireceğim.
IBA ile bir kaç çelik yapacağım, tutarsa size gönderirim.

Evet kokusu yok! Çiçekleride kokulu melisa kadar yoğun değil. Biraz daha seyrek. Ama dediğiniz gibi merak uyandıracak kadar gösterişli.
Çelik alma zamanını bilimiyorum. Ama ekim-kasım ve mart-nisan ayları en mantıklısı. Zira çoğu yaz ve sonbahar çiçeklenmesi yapan çalılarda bu aylar çelikleme için ideal oluyor.

YeniGine 08-09-2012 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1016511)
Sevgili Kiraz;
Verbenalar kışı rahat atlatıyor, İstanbul ile kıyaslandığında yaylanın kışı daha sert geçiyor.
Burada kışı atlatıyorsa İstanbul'da daha rahat atlatır.

Verbenaların renk skalası öyle geniş ki, pembesinin bile 4-5 renk tonu var benim gördüğüm.
Hastalıklara mukavim, güneşi seviyor, yayılıcı, daha ne olsun.

Tohumdan yetiştirmeye gerek yok, baharda her yer verbena :)

Adalet Hanım; peki verbanalara özel bir bakım uyguluyor musunuz? Gübre, budama gibi...

Adalet Yağcı 09-09-2012 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 1016710)
Çelikleri Şubat ayında alın. Köklendirici istemez. Toprağı nemli tutun yeter.

Bilgi için teşekkürler almira'cığım.
Bu bitkiyi çelikten sen yetiştirmiştin.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1016719)
Evet kokusu yok! Çiçekleride kokulu melisa kadar yoğun değil. Biraz daha seyrek. Ama dediğiniz gibi merak uyandıracak kadar gösterişli.
Çelik alma zamanını bilimiyorum. Ama ekim-kasım ve mart-nisan ayları en mantıklısı. Zira çoğu yaz ve sonbahar çiçeklenmesi yapan çalılarda bu aylar çelikleme için ideal oluyor.

Orhan bey, Ekim sonunda ve Mart başında çelikler alırım.
Çelik konusunda almira kadar başarılı değilim, inşallah köklendirebilirim.
Bir dünya clematis fidelemiştim ama içlerinden sadece bir tanesi köklenmiş :(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025