agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Güler / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/7121.htm)

bynpol 02-10-2018 11:41

Guler hanim bahcenize bayildim. Elinize emeginize saglik. Benimde kucuk bir bahcem var. Simdi topragi belledim ve yeni bir duzenleme yapiyorum. Ortancalarin gullerin yerini degistirip biraz da çim dikmek istiyorum. Tabi işten kalan vakitlerde. Sizden balon ciceklerinizin tohumlarindan ve meshur osmanli çilegi fidelerinden rica etsem zahmet olmazsa gonderebilirmisiniz

bynpol 02-10-2018 11:55

Bir sorum daha olacak size. Manyas da kislarin sert gectigini soylemissiniz.Masallah yasemininiz ne kadar guzel olmus. Acaba Ankarada da yetisir mi ki. Buranin soguna dayanmaz dedi bana peyzajci. Acaba sizce sansim olur mu denemelimiyim

Güler 05-10-2018 07:43

Sevgili bynpol, teşekkür ederim.

Balon çiçeklerinden tohum gerekmedikçe almıyorum, tohumları açılıp dökülüyor seneye yerlerinde çoğalarak çıkıyor. Hala tohum varsa sizin için toplarım. Osmanlı çilekleri ne alemde hiç bilmiyorum Oğuz'a (eşime) sorarım.

Her daim yeşil yapraklı ki yaprakları daha kalın ve ve sert olan yasemin türü büyük bir ihtimalle yetişir. Yaprakları ince ve balık sırtı gibi olanlarda belki muvaffak olamayabilirsiniz.

Genelde çelik ve tohum taleplerimizi özel mesaj, başlıklar altında ve üye bahçelerinde yapmıyor buradan talep ediyoruz. Yeni üye olduğunuz için hatırlatma gereğini duydum.

mmanager 10-10-2018 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1545303)
İki gündür çok boğucu bir sıcak var, bahçede çalışmak mümkün değil. Fırsat bu fırsat diyerek yıkanacak halıları oflaya puflaya balkona çıkardım.
Oğuz da diş tedavinsine başlayınca gün bana kaldı. O doktora ben balkona.

Balkon kocaman olunca suyla oynamak da güzel oluyor.
Önce büyük iki halıyı bol suyla beyaz kalıp sabunla bir güzel yıkadım. Geçen sene pek başarılı olamadığım elma sirkelerim de son durulama suyunda bayağı faydalı oldu. :D

Daha sonra küçük halılara geldi sıra çıplak ayak, hortum elimde hem sabunladım hem iyice bir yıkadım. Daha sonra rulo yaparask biraz süzülmelerini bekledim. Islanınca öyle ağır oluyorlar ki tek başıma bahçeye taşıyıp da asmam mümkün değil mecburen Oğuz'u bekleyeceğim.
Geldiğinde biraz söyleşecek " çok yoruyorsun kendini, hem halıların nesi vardı, tertemizdi" diyecek ama ben yıkanması gerektiğini biliyorum, geçen sene yıkayamamıştım.
Bu erkeklere göre halılar da hep temiz, perdeler de, onlara göre biz hanımlar kendimize iş arıyormuşuz.:D
Neyse ben işimi bitirdim, söyleşse de bir şey değişmez.:D

İki büyük 3 küçük halıyı yıkadım 3 kalıp beyaz sabun bitti.


Ooo Güler Hanım halılarınız da çok güzelmiş Yağcıbedir halısı deseninden tanıdım.Bende de bu halıdan 3 tane var ama eşim kullanmayı pek sevmiyor evin kalabalık odasında bekliyor.Yıkanınca renkleri birbirine karışmamış güzel doğrusu.Sizin sayfanıza pek giremiyorum çünkü kalp sağlığıma iyi gelmiyor.O güllerin renkleri ,sarmaşıklar ,lilyumlar diğer zambaklar,bahçedeki o dökülen gazeller bile kalp çarpıntısı yapıyor.Tek kelimeyle muhteşemler.Ellerinize sağlık .Bir bahçe ancak bu kadar güzel olabilirdi.Selamlar...

Styric 12-10-2018 10:45

Abla merhaba, ortancalar ile ilgili bilgi rica edecektim. 60 civarında ortancam var bahçede. Budamayı nasıl yapayım daha 3 yaşındalar. Satan kişi kökünden bir karış bırakıp kes dedi ama içime sinmedi. Uzun dallarını kısaltıp kısa dallarınıda ucundan alıp düzelteyim dibinede pomza taşı dökeyim malçlama amaçlı diyorum. Fikir ve düşüncelerini paylaşırsan çok sevinirim.

Güler 13-10-2018 12:53

2 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim sevgili mmanager.

Yazın balkonda halıları yıkamak çok kolay ve hoş oluyor. Bayılıyorum su içinde oynamaya. Kurutmak da çok kolay, at bahçeye kurusunlar mis gibi.

Yaş ilerledikçe bahçe işleri yorucu gelmeye başlıyor, iki kişi zor yetiyoruz. Allah razı olsun Oğuz çok yardımcı oluyor. Yaptıklarına ben bile inanamıyorum. Çok işi üzerimden aldığı gibi mutfak işlerinde de yardımcı olmaya başladı.
Reçel mi yapılacak, meyveleri toplayan o, vişne çekirdeklerini çıkaran o, ayvaları rendelemede yardım da ediyor... yani adamcağız emekli olduktan sonra kılıbık mı oldu ne... dermişim.

Bu sene sebzelerimiz pek verimli olmadı. Domateslerde büyük hüsran yaşadık. Kabak ve salatalıklar iyiydi, biberlerden de epeyce topladık ama domatesler bizde de komşularımızda da verimli değildi. O zaman da Oğuz'un canı çok sıkılıyor, ben yine çiçeklerimle avunuyorum ama Oğuz bayağı üzülüyor " ömrüm olursa seneye ekmeyeceğim" dese de pek inanmıyorum.

Sonbaharda bahçe görüntüsü bir başka güzel. Ağaçların yaprakları iyiden iyiye sararmaya başladı.
Güller bu havaları daha çok seviyor, yeniden canlandılar. Çiçek ebatları daha küçük ama çok çiçekliler. Ben de onlarla, asterlerle, sardunyalarla idare ediyorum.

İmece usulü erişte kestik, tarhana yaptık, salça yaptık. Komşular şimdi turşu faslına başladılar ama ben turşu kurmuyorum, çok tüketilmiyor bizde.

İşte bizde havadisler böyle, inşallah siz de hayırlısı ile emekli olun da gönlünüze göre yaşam kurun.

Kapı girişindeki asterler

Güler 13-10-2018 12:56

5 Eklenti(ler)
Güllerden...


Güler 13-10-2018 13:07

Sevgili Styric, ben bahçemdeki ortancaları ya çiçeklenme sonunda ya da kasım ayında buduyorum.

Eğer ortancaların boyları çok uzamışsa ve uzun sevmiyorsam tepelerinden de alırım.
Genelde çok kısa yapmam, diz boyu tercihimdir.
Sert budama yapmam, kuruyan dallarını dipten alırım, dipten patlamalar on dal ise, altı dalı bırakırım dört dalı alırım. Bu altı dal içinde eski dallardan da olur yeni sürgünlerden de. Çünkü ortancaların bir kısmı eski dallar üzerinden sürgün verir, bunları da keserseniz seneye çiçeksiz kalmanız mümkündür.
Sağlıklı eski dallar ve yeni sürgünlerden bırakarak budama yapmanız yerinde olacaktır.
Yörenizde kış çok soğuk geçiyorsa bence budamayı erken ilkbaharda yapmabnız daha iyi olabilir.

Styric 15-10-2018 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1549733)
Sevgili Styric, ben bahçemdeki ortancaları ya çiçeklenme sonunda ya da kasım ayında buduyorum.

Eğer ortancaların boyları çok uzamışsa ve uzun sevmiyorsam tepelerinden de alırım.
Genelde çok kısa yapmam, diz boyu tercihimdir.
Sert budama yapmam, kuruyan dallarını dipten alırım, dipten patlamalar on dal ise, altı dalı bırakırım dört dalı alırım. Bu altı dal içinde eski dallardan da olur yeni sürgünlerden de. Çünkü ortancaların bir kısmı eski dallar üzerinden sürgün verir, bunları da keserseniz seneye çiçeksiz kalmanız mümkündür.
Sağlıklı eski dallar ve yeni sürgünlerden bırakarak budama yapmanız yerinde olacaktır.
Yörenizde kış çok soğuk geçiyorsa bence budamayı erken ilkbaharda yapmabnız daha iyi olabilir.

Değerli güler ablacım, verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Daha ufaklar zaten, 60-70 cm civarındalar. En güzeli kasımda ufak ufak kısaltmak ve ölen dalları temizlemek. -5 -10 gibi bir iklim olacaktır kışın. Umarım etkilenmeden atlatırız.

Güler 21-10-2018 14:19

2 Eklenti(ler)
Kaynana topuzu hiç durmadan açıp duruyor, bu kaktüs hep mi açar, bilenler yazsın bana.

Sanırım bu sene dördüncü veya beşinci kez açıyor. Kaktüsler hakkında pekbilgim olmadığı için soruyorum.

Bir ay evvel tam yedi tane açmıştı ama ben fotoğrafını çekememiştim.


Güler 21-10-2018 14:23

1 Eklenti(ler)
Hot lips'in yerini değiştirmiştim, sanırım burasını çok sevdi, yayıldıkça yayıldı. Biraz hizaya almam gerekiyor.


Güler 21-10-2018 14:26

5 Eklenti(ler)
Güllerime diyecek yok, beni mutlu ediyorlar.......


Güler 21-10-2018 14:31

5 Eklenti(ler)
Eklenti 682367

Eklenti 682368

Eklenti 682369

Eklenti 682370

Eklenti 682371

Güler 22-10-2018 19:35

3 Eklenti(ler)
Geçen sene narlarımızda çok çatlama olmuştu. Uzun uzun düşündük ne yapabiliriz diye, pek de çare bulamadık.
Bu sene hemen hemen hiç çatlama olmadı, nedenini de anlayamadık ama mutlu olduk.

Bu sabah Oğuz biraz toplayayım bakalım olmuşlar mı dedi.
Önce çekirdeksiz narlardan 3 tanesini soydu bir kaseye koydu, onlar benim.
Diğerlerini sıkıp şişeye doldurdu, onlar da onun ve misafirlere.

Hemen bir bardağa koyup ona ikram ettim.
Şimdi de kasemi elime alıp TV karşısına geçtim, hem çukur dizisini izleyeceğim hem de narlarımı kaşıklayacağım.
Öyle sulu ve tatlılar ki, bayılıyorum bu çekirdeksiz narlara. Diğerleri gibi kıpkırmızı değil ama çok sulu, iri dişli ve çekirdekleri minnacık.


Güler 22-10-2018 19:37

3 Eklenti(ler)

Mahmut Tebir 27-10-2018 11:13

Güler abla güllerini ne zaman budayacaksın acaba. Çeliklerine talibim unutma.Tabii başka çeliklerde gönderirsen yok demem. :)

Güler 23-11-2018 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Tebir (Mesaj 1550950)
Güler abla güllerini ne zaman budayacaksın acaba. Çeliklerine talibim unutma.Tabii başka çeliklerde gönderirsen yok demem. :)

Niyetim şubat başı ama havalar iyi giderse daha da erkenbudama yapabilirim.

Güler 23-11-2018 18:43

2 Eklenti(ler)
Bir kısım arkadaşlar aloevera fidesi talebinde bulunmuşlar. İstekleri yerine getirmek için kolları sıvadım, pek de kolay bir şey olmadığını sizlere de göstemek istedim.

Aşırı büyük saksılardaki anaç aloeveraları topraktan çıkarabilmek tek başıma yapabileceğim bir iş değildi. Hem Oğuz hem de apartman görevlisi bana yardımcı oldular. Bitkiler o kadar büyüktü ki ancak üç kişi saksıyı devirebildik.

Önce kökleri topraktan arındırıldı, böylece yavrular daha rahat ayrılıyor.
Anacın bozuk yaprakları ve en dıştaki aşırı iri yaprakları jelleri için bitkiden ayrıldı.
Anaçların temizliği yapıldıktan sonra temiz yeni toprak doldurulmuş saksılara yeniden dikildi, can suyu verilip kendisini toparlanması için limonluğa kaldırıldı. Şimdi bir iki sene dinlendireceğim. Umarım kısa zamanda kendilerini toplarlar.
İki anaç şimdi oldu üç tane. İki büyüğü daha büyük saksıya diktim, bir tanesini de bahçenin üst terasındaki nisbeten korunaklı bir yerine diktim. Kışı sarıp sarmaladıktan sonra dışarıda geçirip geçiremeyeceğini merak ediyorum. Denemekte fayda var.

Saksılarından zar zor çıkartılan iki anaç aloeveram


Güler 23-11-2018 18:47

3 Eklenti(ler)
Anaçlardan ayrılan yavrular


Güler 23-11-2018 18:48

1 Eklenti(ler)
Dağıtılacak yavru fideler....

[ATTACH]
684152
[/ATTACH]

Güler 23-11-2018 18:50

1 Eklenti(ler)
jel için kesilen yapraklar... (isteyen arkadaşlara gönderebilirim)

[ATTACH]
684153
[/ATTACH]

Güler 23-11-2018 18:53

3 Eklenti(ler)
Temizlenen bitkiler bakımları yapılıp yeniden toprakla buluşturuldu.


Güler 23-11-2018 18:55

1 Eklenti(ler)
Bir tanesini bahçeye kuytu bir yere diktim, kışı geçirip geçiremeyeceğini denemek istiyorum.


Güler 23-11-2018 18:57

1 Eklenti(ler)
Diğerleri kendilerini toparlamaları için limonluğa kaldırıldı.


Güler 23-11-2018 19:00

2 Eklenti(ler)
Ben aloeveralar ile uğraşırken limonluğa kaldırdığım atlasların bazıları yeniden çiçek açmaya başlamışlar...


Güler 23-11-2018 19:05

2 Eklenti(ler)
Kokulu brugmansia larım hâlâ çiçek açıyorlar....


Güler 23-11-2018 19:07

1 Eklenti(ler)
Amerikan sarmaşıklarının en güzel zamanı


Güler 23-11-2018 19:12

1 Eklenti(ler)
Hurmalar korogaki yapıldı ama bir kısmı benim dalından koparıp yemem için hâlâ ağaçta.
Bahçede dolaşırken bir iki tane koparıp yemek çok hoşuma gidiyor. Ben öyle çok olgun olmuş halini pek sevmem, hafifçe yumuşak olacak, dilimlediğinizde dilinizden dondurma gibi hafifçe kayacak....of ki of, ne keyiftir.


Güler 23-11-2018 19:32

5 Eklenti(ler)
Dün hafif hafif yağmur başladı, düne kadar havalar gündüzleri erken saatlerde sisli ama sonraları bayağı güneşli ve güzeldi.
Hafta içinde güller hep çiçek açtılar, bazıları beneklenmişti, çiçek ebatları küçük de olsa çok güzeller.


Güler 23-11-2018 19:38

3 Eklenti(ler)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025