![]() |
Siz kesin biliyorsunuzdur. Acem borusu oldukça azgın bir tür. Annemlerin bahçesinde var ve her sene başka yerlerden çıkmaya başladı. Belki düşünürsünüz o tellere sardırmayı.
Erikler de pek lezzetliymiş. Ellerinize sağlık:)) |
Bilmez olur muyum acem borusunu. Silivrideki yazlığımızda bana illallah dedirtmişti.
Sırf orada kalmaz ki kökleri her yerden fışkırır o da başka bir dert. Bilsem ki karşı tarafın bahçesinde çıkacak sadece... ama benim tarafımı da sarar. Afiyet olsun. :D |
Annemler de baş edemeyip kestiler zaten. Ama halen çıkaya devam ediyor.
Hedera helix de aynı onun gibi. Tek güzelliği her dem yeşil. Yaprak döküntüsü olmaz. Bir de Amerikan sarmaşığıydı galiba. Yaprağı üzüm yaprağı gibi morumsu meyveli. Sonbaharda yaprakları çok güzel kızıl oluyor. Ama onun da yaprakları çok dökülüyor. |
3 Eklenti(ler)
Sevgili B e t ü l, bahsettiğin türleri çok iyi tanıyorum, hepsi bahçemde mevcut.
Acem borusu ile mücadele etmek bizi çok yordu. Silivri'deki yazlığımızın bahçesinde vardı. Evden 50-60 m uzaklıktaki bahçenin bir köşesinde salkım söğüde sardırılmıştı. Evi satın aldığımızda eski sahipleri kırmızı kırmızı çiçeklerinin görselliğine kapılmış öyle uygun görmüşler. Koskaca söğüt ağacı küüüt diye devrilince acem borusunun ağaçta yaptığı tahribatı gözledik. Koca ağacı yiyip bitirmiş un gibi yapmış. Daha sonra bahçenin değişik yerlerinden kök patlattı. Bahçeye gömülü iki tonluk su deposunun altına giren kökünün fiber depoyu çatlattığını fark edene kadar birkaç gün susuz kalmıştık. Hele bir kış dönüşü Silivri'ye gelip de kapıyı açtığımızda salonu kaplayan 40x40 karolarının kabartıp arasından 30 cm kadar büyümüş bir fidesini görünce gözlerimize inanamamıştık. Salonun ortasından bile çıkmıştı. Çok uğraştık ama baş edebildik. Şimdi Manyas'da yıkılan duvarın bir kısmı beton oldu, o kısım gözüme çok çirkin görünüyor. Güllerin arkasında da kalsa ben biliyorum ya... o çirkinlik beni rahatsız ediyor. Bazen saat çiçeği sardırayım kadın onun çiçekleri ile avunsun diyorum, bazen de bambu dikeyim diyorum. Hem hızla sarar ve uzar, ben de onun meymenetsiz suratını görmem diye düşünüyorum ama o bitkinin de zaptı raptı zor. Dikildiği yerde kalmıyor ki her tarafa yayılıyor. Yoksa yasemin mi eksem?. Her daim yemyeşil, hele bu zamanlardaki güzelliği anlatılmaz. Bahçede müştemilat duvarının dibine dikmiştim. Hızla bütün duvarı sardı, hızını alamadı çatıya atladığı gibi, yan duvara da dönerek sarmaya devam ediyor. Bahçeye bu zamanlarda uğrayanların büyük hayranlıkla seyrettikleri bir alan oldu. Güzel değil mi? |
Merhabalar.
Biraz çiçek ihtiyacım oldu. Bahçenizden toplayıverdim. Bağışlayın, önceden izin alsam iyiydi. Ellerinize sağlık. Teşekkürler. |
Sayın hocam, izin almak ne kelime, bahçem bahçenizdir. Her zaman bekleriz.
|
Alıntı:
|
Koklamak ne kelime sevgili samur, metrelerce uzağa kadar geliyor kokusu.
|
3 Eklenti(ler)
Gün batımını bahçeden seyretmek hep hoşuma gider. İlerleyen saatlerde sanki gri bir tül perde kaplar etrafı, gittikçe koyulaşır. Salıncağa uzanıp seyretmek, kuş seslerini dinlemek çok dinlendirici gelir.
|
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
4 Eklenti(ler)
Bahçedeki fırça çalısı çok büyümüştü. Zorlu geçen bu kıştan o da nasibini aldı. Koskoca ağaç sanki balta ile yarmışcasına ortadan ikiye bölünmüştü. Kalan yarısını sararak-bağlayarak ayakta tutmaya çalıştık.
Şimdi çiçeklendi. Çiçekleri aynen, şişelerin içini temizlediğimiz helezon şeklindeki fırçalara benziyor. Kırmızı kırmızı uzantılarının uçlarındaki altın toplar güneş vurdukça o kadar güzel parlıyor ki, üzerinde o kadar çok arı olmamış olsa hiç durmaz avuçlarımın içine alırdım. |
2 Eklenti(ler)
Güllere sık sık ilaçlama yaptığımız halde böceklerden, yeşil çekirgelerden kurtaramıyoruz. Havaların yağmurlu gitmesinin büyük payı var. Yakında karaleke ve pas, külleme de başlar.
|
1 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
Yağmurdan bir kurtulsa güllerim güzel güzel açacaklar. Yağmur yüzünden bütün dallar yere doğru eğiliyor, güller boyunlarını büküyor.
|
5 Eklenti(ler)
|
Ablacığım gülleri ne kadar da çok seviyorsunuz isminiz gibi güller le dolu bir bahce (Allahım nereye bağladım :o ) yazın gelmesi yağmurların biraz azalmasına sebeb olucaktır heralde artık hazirandayız geçen sene aklıma geliyor bu sene çok iyiyiz maşaAllah.
İnşaAllah bahcenize yağmurların bereketi gelir . Yağmurlar gittiğinde yağmurun bereketi birden ortaya yayılınca yaprakların eğilmesini böceklerin gelmesini unutursunuz ;) böcekler için benim çılgınca yöntem çakmak :o ama çok insalcıl olmuyor odun dumanı ya da sigara dumanı denedinizmi ben bağzı böcekleri boğduğunu kaçırdığını gördüm deneyin bence inşaAllah küllenme olmaz bu güzelliklere çok üzülürüm .. Bahcede muhteşem bir emek ve emeğin karşılığı bariz ortada oturup çay kahve içmenin keyfi sizin için bambaşkadır her hal .. |
5 Eklenti(ler)
Hemerocallisler de açmaya başladı. Koyu renk kenarları pili pili kıvrımlı olanların görünüşleri çok güzel. ebay'ın açık arttırımına katılıp da almak için selenn'le bayağı uğraşmıştık.
|
1 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
|
Güler hanım merhaba.
Güllerdeki bitlerden bende çekiyordum. Ama şu içinde insektisit mi ne olan bir ilacı kullanmak zorunda kalıyorum. Başka organiklerle yetersiz oluyor. Bölge olarak fazla nem olması en büyük tetikçi. Gün güzellerine bayıldım gerçekten. Ben de 5 çeşit yaptım ama sizinki kadar gösterişli olanlardan değil. Daha doğrusu ucuzlardan :D Zamanla çoğalacak ama şimdilik idare eder diyorum. Pervane yasemini ben de ilk defa bu sene 40 cm lik fidesini bahçeme diktim. Kışın korudum serada. Daha yeni öğrendim -20 lere dayandığını. Bu da beni çok mutlu etti. Şimdi bahçemde çoğaltma yoluna gideceğim. Kolay gelsin, iyi günler |
Merhaba Güler Hanım,bahçenizi sessizce izlemek dahi huzur veriyor.O bahçede yaşamanın tüm zorluklarına rağmen nasıl bir doyum olduğunu tahmin edebiliyorum.Nice yıllar sağlık ve huzurla bahçenizde sevdiklerinizle beraber olmanızı,bize de fotoğraflarla huzur dağıtmanızı diliyorum :)
|
Teşekkür ederim arkadaşlar. İnşallah fırsat bulur da ziyaretimize gelebilirseniz beraberce çayımızı içer güzel sohbetler yaparız, bu bizi mutlu eder.
Sevgili KAPTANzst, hemerocallislerin çiçeklekte kalmaları uzun süreli değim ama gösterişli çiçeklerini ben de seviyorum. Onlara bir köşe yapmıştım ama bir yanlışlık yapıp aralarına bir kaç tane de portakal renkli uzun saplılardan ekince olanlar oldu. Hızla büyüyen bu portakal rengi yayılarak diğerlerinin alanlarına saldırdı, şimdi işaretleyerek ender türleri muhafaza etmek istiyorum. Başarılı olabilirsem zevkle sizinle paylaşırım soğanları. |
4 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Hızla yayılan zambaklar.... bahçenin beş altı bölümünde mevcut.
(çiçeklenme nihayetinde sanırım bol bol dağıtımını yapacağım) |
1 Eklenti(ler)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025