agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   halcur / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/44722.htm)

halcur 22-07-2022 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616833)
Geçmiş olsun, bahçenizdeki sorunlar en kısa zamanda sona erer umarım.

Kabak-hıyar hariç verim sorunum yok aslında. Yukarıda da belirttim, eşe dosta, komşuya ikram ediyorum. Geçen sene en çok fasulyede sorun yaşadık. Bu sene şimdilik fasulye de iyi gidiyor.

Bitkilerde kuruma ya da güdük kalma problemi yaşamadım.

Tür konusunda size katılıyorum. Bölgeye uygun ya da dayanıklı türler seçilmeli. Domateslerin bir türünde çatlama ve mantar hastalığı yoğunken diğer birkaç tür çok iyi gidiyor. Bu sene iyi verim aldığım, hastalığa dayanıklı türlerden tohum alacağım. Seneye onlardan ekerim. Şimdilik oturak türlerden vaz geçtim.
Fasulyede de aynı. Annemden aldığım kırmızı çizgili barbunyanın hem yeşil yemesi hem de kurutması hem de verimi çok iyi. Ayrıca Tozaklı Yağlı Fasulyeyi, diğer fasulye kadar verimli olmasa da, de beğendim. Oturak fasulyeden vaz geçtim. Seneye bu ikisiyle yola devam.
Patlıcan konusunda da karar verdim. Adana Patlıcan bence en lezzetlisi, verimli de.
Kabak ve hıyarda da netleştim. Kara kabak ve dolmalık top kabak iyi. Herhangi bir balkabağı da ek olarak olur.
Dikenli salatalık ve Beith Alpha şimdilik hıyar olarak beni doyurur.
Etiketleme ve hafıza sorunum olduğu için birçok bitkinin adını unuttum. Mesela kavun. Ektiğim türün adını hatırlamıyorum. Etiketini de bulamadım. Yeşil ve olmamış görüntülü. Kestim, sulanmamış, taş gibi, elma yer gibi ye ama çok lezzetli. Seneye ekilecek.
Karpuzlara yakında karar vereceğim. Bamyaya da... Aslında kırmızı bamya ve Yalova idi galiba..Verim ve lezzet olarak iyi.

Nem ölçen cihazı TCM de tavsiye etti, aklımda.
Burası Adana, ne kadar sularsan sula azdır. Dediğim gibi, "Türkiye'de cehenneme en yakın yer.":D Ama yine de yarım saat civarında sulayarak düzen kurmaya çalışıyorum.

Bu mesaja ek:

- Kabaklar muhtemelen pazar günü cenaze töreni düzenleyeceğiz. Dost ve ahbaplar davetlidir.

- Fasulyeler için babam, "Tohuma bırakırsan ürün vermez artık." demişti, fasulyeler yine de tohuma bırakmıştım, onlar da son günlerini yaşıyor gibi, atağa geçer, hayata döner mi bilmem.

-Biberlerde şimdilik verim güzel ama özellikle Karasalı salçalık biberlerde dip çürüklüğü var. Yumurta kabuğu sıvısı verdim 2 gün önce, bugün de kül suyu, fazla olduysa bilmem.

-Domatesler, özellikle Hafize ve Bulgar çok güzel. Bu arada domatesleri iğfal eden alçağı yakaladım. Kokulu böcek! Etkili ama zararsız ya da az zararlı bir uzaklaştırma yöntem bilen varsa, desteğinizi bekliyorum.

-Kırmızı bamya çok verimli. Listeme girdi.

-Patlıcanlar gümbür gümbür. Bir kaç aile beraber yiyoruz/Herkese ikram ediyoruz. Devam eder inşallah.

-Yeşil yeşil görünmesine bakmadan kavunlardan birini apardım. Birazdan yerim.

-Bradford karpuzumda bir meyve vardı. Nedendir bilmem ulmuş. Yediğim karpuzun çekirdeğinden ektiğim karpuzun tadına baktım, güzel. Üç adet eve getirdim. Bugün-yarın lezzet testine girecek. Salbaş karpuzu da yakında sahneye çıkar.

-Mümkün olursa fotoğraflar gelecek.

halcur 22-07-2022 21:31

4 Eklenti(ler)
Eklenti 726012

Eklenti 726013


Bu yetmemiş görüntülü kavun. Sert ama lezzetli.
Eklenti 726014


Bu da yediğimiz karpuzlardan beğenip ektiğimiz.
Eklenti 726015

halcur 23-07-2022 09:09

5 Eklenti(ler)
Pazardan alıp yediğimiz karpuzun çekirdek/tohumundan ürettiğimiz karpuz. Bol sulu, az ve küçük çekirdekli, lezzetli orta büyüklükte bir karpuz. Seneye devam...

Eklenti 726016


Bu da kavun açılımı. Türüne bakacağım, kimden aldığıma da... Dışı badanalı gibi yeşil beyaz karışımı, içi balkabağı görünümünde, gevrek, çıtır çıtır, şekerli (tatlı demiyorum, sanki birsi şeker dökmüş gibi) bir kavun. Muhtemelen olgunlaşmadan kopardık, ben beğendim ama diğerler çok beğenmedi. Kalanları koparmadan bekliyorum, olgunlaşsın.
Eklenti 726017

Eklenti 726018

Eklenti 726019

Eklenti 726020

halcur 27-07-2022 22:30

4 Eklenti(ler)
Eklenti 726047
Domatessss... Fotoğraftakiler Bulgar domates. Çok lezzetliler. En öndeki 700 gr geçer de fazlası da olabilir. Tartamıyorum. Tartımız Bunlar tohumluk. İnşallah erken koparmamışımdır.


Eklenti 726048
Kapya ve Karaisalı biberler yanyana. Öndekiler kapya üsttekiler Karaisalı biber. Kapyalar tam büyümeden kopardık çünkü bitki kaldıramıyordu, dallar yerdeydi.

Eklenti 726049
Karasalı biberin alameti farikası biberin uç kısmının üç burun şeklinde olmasıymış. Bir de biraz acı olurmuş. Bu arada Karaisalılar çok güzel oldu. Bitkinin fotoğrafını çekemedim ama çok bereketli/verimli ve gösterişli.

Eklenti 726050
Geçen sene Sn TCM'den gelen Buena Mulata biberlerinin yanında şüpheli biberler vardı. İri biber yazılmıştı ismi ama bana bu çıktı. Sivri biber şeklinde, uzun(20 cm civarı) etli, koyu yeşil, tatlı. Beğendim. Seneye birkaç kök ekilecekler listesinde ama izolasyon önlemi alınmadığından paylaşıma koymayacağım.

NOT: Kaolin kili oldukça yoğun bir şekilde kapladı bitkileri. Hatta aralarında gezerken beyaz tozlar uçuşuyor. Normal mi bilmem.

halcur 31-07-2022 12:56

3 Eklenti(ler)
Eklenti 726086
Kurutmalar. Güneşte kurutmayın, deniyor ama gölgede çürüyor. Biraz gölge biraz güneş, karışık kurutuyoruz.

Bu arada kabaklardan sonra fasulye de sizlere ömür. Kabaklarda umut kalmayınca söküp fasulye ektim. O yüzden fasulye kurutması yok.
NOT: Hıyar ve acur da sanki yaşayacak gibi.


Eklenti 726087
Domatesler fena değil. Mantar ya da böcek kaynaklı çürümeler var ama geçen seneki gibi değil. Şimdilik bolca domates var ama dallanma ve çiçeklenme durumunu iyi yönetemedim, yakında ürün sıkıntısı yaşarız gibi.

Tohum alıp 1-2 gün fermente ediyorum. Sonra kurutacağım.

Eklenti 726088
Üst soldaki ve alt sağdaki karpuz yerli. Salbaş karpuzu sanırım. Komşudan almıştım tohumunu. Çekirdekleri küçük, çok sulu ve lezzetli. Bu karpuzun en iyi tarafı küçük olduğu için sık meyve veriyor. Karpuzsuz kalmıyorsun. Ayrıca küçük olduğu için bitrme/yeme sorunu da yok. Bir oturuşta bitiyor.

Üstte sağdaki kavun. Önceki yazılarda bahsettim, yiyenler tarafından balkabağı denen. Kütür kütür, aşırı şekerli, olgunlaşmadan tatlanan kavun. Oldukça bereketli. Sararıyor, olgunlaşıyor, lezzetinin yanı sıra tadı da kavuna benziyor ama yeterince büyüyemeden yarılıyor.

Alt soldaki de Bradford olmalı. Bakalım nasılmış.

NOT: Geçen sene çok az yaşadığımız bu sene sıklıkla karşılaştığımız sorun: Karpuz ve kavunlar çatlıyor, yarılıyor. Sonra da börtü böcek orayı yuva yapıyor, çürütüyor.

TCM 31-07-2022 13:31

Bradford a şekil olarak benzese de renk olarak benzemiyor.

halcur 31-07-2022 15:40

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1616929)
Bradford a şekil olarak benzese de renk olarak benzemiyor.

Evet onu ben de fark ettim. Kesince fotoğraflarım inşallah.

Bu arada bana gelen Bradford karpuz tohumlarının biri krem renkte diğeri de kahverengiydi. Biri sizden diğeri de Ömer Bey'den (İlgili paylaşım ) geldi. Dağıtılan tohumlar da ilginç. İlgisi var mı bilmem.
İreniwaki desem tam ona da benzemiyor. (İreniwaki'nin tohumu farklı zaten, kırmızı.) Diğer karpuz türleri ile iç içe tozlaşmış olabilir mi acaba?

İkisinden de birer ocak ektim. Yetişirse kıyaslama yaparız.
Eklenti 726094

TCM 02-08-2022 10:03

Alttakiler bradford tohumuna benziyor. Üsttekiler kesin değil. Ben neredeyse üç yıldır sadece braford ekiyorum ama hala yıllar önce ekilen karpuzlara benzeyen tek tük karpuz da çıkıyor. Geçen seneden kalan tohumlar çimlenmiş misal, biri alacalı. Geçen sene hala ay-yıldız karpuz olduğunu gördüm.

halcur 11-08-2022 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1616929)
Bradford a şekil olarak benzese de renk olarak benzemiyor.

Haklısınız. İri, küçük çekirdekli, çok lezzetli bir karpuz ama Bradford ile alakası yok.

halcur 20-08-2022 13:36

5 Eklenti(ler)
Aşağıdaki böceklerin ne olduğunu bilen var mı? Acurları ele geçirmiş durumda. Çözümü nedir?
(Ben Brown Citrus Aphid'e benzettim ama uzmanları dinlemeyi tercih ederim)
Eklenti 726277



Biberlerle ilgili de sorunlar görüldüğü gibi. Bitkinin uçları kuruyor.
Biberler şekil ve renk bakımından garip hallere giriyor.
Biber sapından başlayan kurumalar var.
Eklenti 726274

Eklenti 726275

Eklenti 726276

devrann 20-08-2022 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1617213)
Aşağıdaki böceklerin ne olduğunu bilen var mı? Acurları ele geçirmiş durumda. Çözümü nedir?
(Ben Brown Citrus Aphid'e benzettim ama uzmanları dinlemeyi tercih ederim)
Eklenti 726277



Biberlerle ilgili de sorunlar görüldüğü gibi. Bitkinin uçları kuruyor.
Biberler şekil ve renk bakımından garip hallere giriyor.
Biber sapından başlayan kurumalar var.
Eklenti 726274

Eklenti 726275

Eklenti 726276

Patates y virüsü veya bir başka domates virüsü domates lekeli solgunluk virüsü gibi ancak büyük ihtimal patates y virüsü.Bulaşık olan biberleri söküp imha etseniz iyi olur.

Portakal Rengi 21-08-2022 00:34

Sevgili Halcur
İklimlerimizin benzer olması nedeniyle dikkatle izliyorum yaptıklarınızı.
Gözlemimi paylaşmadan edemiyeceğim. İzninizle.
O kadar çok şeyi bir arada denemek sorunları çağırıp, durumu karmaşıklaştırmayı getirir.
Doğa konusunda öğrendiklerimizin büyük çoğunluğu sınama yanılma yöntemini gerektiriyor. Laboratuar koşullarında elde ettiğimiz her türlü bilgi uygulamada yine-yeni-yeniden değişiklikler ile sınırlanmış sonuçlar oluşturuyor. Üstelik bu sonuçlar, değişen koşullar nedeniyle, bölgesel olarak da özel durumlar yaratabiliyor.
Merakınızı bir an önce giderebilmek için bir çok uygulamayı aynı zamanda yaparsanız etkenlerin sayısını arttırırsınız.
Herhangi bir sorununuz; topraktan, sudan, sulama sıklığından, tohumdan, iklimden, çevrede bulunan canlılardan (bitki, hayvan) vb vb etkilenmiş olabilir. Bunları kontrol edebildiğimiz ölçüde sonuçlara ulaşabiliriz.
Örneğin, bir kaç kaynaktan tohum sağladık. Tohum ile yayılan hastalıkları bahçemize aktarmış oluruz. Hayvan gübresi kullanmak da benzer. Bu arada çevremizdeki hastalık ve zararlıları da gözardı etmemiz gerekli. Böcekler döllenmeyi sağladıkları kadar hastalık taşıyıcısıdırlar.
Kaynaklarımız önemli. Bu nedenle kaynaklarımızın içerdiği koşullar da önemli. (Uyguladığımız tüm yöntemleri kaynaklarımız olarak nitelendirebiliriz.)
Girdileri kontrol edebileceğimiz düzeyde tutabilirsek, çıktıları yorumlayabiliriz.
Bir dönümlük bahçede domateslere bunu uyguladım, biberlere de böyle bir farklı yöntem denedim diyemiyoruz. Etkileşirler. Yan bahçedeki bitkiler ile de etkileşirler. Siz aynı dönemde,farklı bitkilere farklı uygulamaları deniyorsunuz. Nasıl kontrol edebiliriz ki ?
Bu guruba bu uygulamayı yaptım, yeterince uzaktaki guruba farklı uygulamayı yaptım. Sonuç şu oldu diyemiyoruz. Hepsi içiçe.
Sabırlı, daha kontrollü, asla merakı kaybetmeden. Yaşadıkça öğreneceğiz. Ömrümüz uzun olsun :)

halcur 21-08-2022 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1617228)
Sevgili Halcur
İklimlerimizin benzer olması nedeniyle dikkatle izliyorum yaptıklarınızı.
Gözlemimi paylaşmadan edemiyeceğim. İzninizle.
O kadar çok şeyi bir arada denemek sorunları çağırıp, durumu karmaşıklaştırmayı getirir.
Doğa konusunda öğrendiklerimizin büyük çoğunluğu sınama yanılma yöntemini gerektiriyor. Laboratuar koşullarında elde ettiğimiz her türlü bilgi uygulamada yine-yeni-yeniden değişiklikler ile sınırlanmış sonuçlar oluşturuyor. Üstelik bu sonuçlar, değişen koşullar nedeniyle, bölgesel olarak da özel durumlar yaratabiliyor.
Merakınızı bir an önce giderebilmek için bir çok uygulamayı aynı zamanda yaparsanız etkenlerin sayısını arttırırsınız.
Herhangi bir sorununuz; topraktan, sudan, sulama sıklığından, tohumdan, iklimden, çevrede bulunan canlılardan (bitki, hayvan) vb vb etkilenmiş olabilir. Bunları kontrol edebildiğimiz ölçüde sonuçlara ulaşabiliriz.
Örneğin, bir kaç kaynaktan tohum sağladık. Tohum ile yayılan hastalıkları bahçemize aktarmış oluruz. Hayvan gübresi kullanmak da benzer. Bu arada çevremizdeki hastalık ve zararlıları da gözardı etmemiz gerekli. Böcekler döllenmeyi sağladıkları kadar hastalık taşıyıcısıdırlar.
Kaynaklarımız önemli. Bu nedenle kaynaklarımızın içerdiği koşullar da önemli. (Uyguladığımız tüm yöntemleri kaynaklarımız olarak nitelendirebiliriz.)
Girdileri kontrol edebileceğimiz düzeyde tutabilirsek, çıktıları yorumlayabiliriz.
Bir dönümlük bahçede domateslere bunu uyguladım, biberlere de böyle bir farklı yöntem denedim diyemiyoruz. Etkileşirler. Yan bahçedeki bitkiler ile de etkileşirler. Siz aynı dönemde, farklı bitkilere farklı uygulamaları deniyorsunuz. Nasıl kontrol edebiliriz ki ?
Bu guruba bu uygulamayı yaptım, yeterince uzaktaki guruba farklı uygulamayı yaptım. Sonuç şu oldu diyemiyoruz. Hepsi içiçe.
Sabırlı, daha kontrollü, asla merakı kaybetmeden. Yaşadıkça öğreneceğiz. Ömrümüz uzun olsun :)

İlginiz ve bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Her tür için ya da bazı tür bitkiler için farklı uygulamalar yaptığımı ifade ettiğimi hatırlamıyorum. Yanlış anlaşıldım herhalde.
Bu yıl bostan için yaptıklarım genel olarak şunlar:
-Ekim-dikim-fideleşme sürecinde bordo bulamacı.
-Ekim-dikim sürecinde solucan gübresi, yumurta kabuğu tozu,
-Sulama
-Sulamayla beraber 20.20.20 sıvı gübre
-Daha önce bahsettiğim mantar-mildiyö için ilaç/zehir
-LAB ya da Em.A
-Gülleci bulamacı
-1-2 kere kül suyu
-1 defa da süt + oksijenli su
Gerçi bunlar da oldukça fazla görünüyor ama yaptığım bu işlemlerin tamamını tüm bostana aynı anda uyguladım.

Portakal Rengi 22-08-2022 01:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1617231)
İlginiz ve bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Her tür için ya da bazı tür bitkiler için farklı uygulamalar yaptığımı ifade ettiğimi hatırlamıyorum. Yanlış anlaşıldım herhalde.
Bu yıl bostan için yaptıklarım genel olarak şunlar:
-Ekim-dikim-fideleşme sürecinde bordo bulamacı.
-Ekim-dikim sürecinde solucan gübresi, yumurta kabuğu tozu,
-Sulama
-Sulamayla beraber 20.20.20 sıvı gübre
-Daha önce bahsettiğim mantar-mildiyö için ilaç/zehir
-LAB ya da Em.A
-Gülleci bulamacı
-1-2 kere kül suyu
-1 defa da süt + oksijenli su
Gerçi bunlar da oldukça fazla görünüyor ama yaptığım bu işlemlerin tamamını tüm bostana aynı anda uyguladım.

Bunu anlatmaya çalışıyordum.
Sıvı gübreyi ve bakteriyi(Em.A) birlikte vermek : Oranlar ne olmalı? Sıralama, aradaki süre ne olmalı ? Bu uygulamalar sırasında sulama programı ne olmalı ? vb. Her bitki türü için farklı da olabilir.
Hangi uygulama diğerini nasıl etkiliyor, hangi bitkide ne tür etkilere yol açtı ? Hangi etkenin, ne ölçüde değerli olduğu konusunda birikim oluşturmak, bu koşullarda olanaksız. En azından bunların uygulanmadığı kontrol gurupları oluşturmadığınız için, toplu uygulamanın, her bitki türüne etkisini de göremiyor olabilirsiniz.
Süt, oksijenli su, gülleci bulamacı, bordo bulamacı. Hangisi ne ölçüde etkili oldu, birbirini etkiledi mi ? Eksik ya da fazla uygulama olabilir mi ?
Öyle bir durum ki, her şeyi denedim ama hiç bir şey olmadı diyebilirsiniz.
Biri diğerlerini ters etkilemiş olabilir. Neyin neden olduğunu kavramak için kontrol edebilmemiz gerek. Her yöntemin artıları olduğu kadar eksileri vardır. Çünkü doğal döngüye dışarıdan etken olarak giriyoruz. Zararlılar da dışarıdan etken olarak giriyor ama/fakat bizim uygulamalarımız da.
Uygulamanın içine kimya giriyor ise kesinlikle kontrol gurubu oluşturmamız gerek. Onlar, içeride nelere yol açtığını bilmeden sonuçlarını değerlendirmeye çalıştığımız olgular. Olabildiğince sınırlı etkileşimler tasarlamalıyız ki akıl yürütebilelim.
Bir çok iyi geleni bir araya getirince atom bombası oluşturuyor da olabiliriz.

halcur 02-09-2022 19:16

Bradford..?
 
3 Eklenti(ler)
Bu da mı Bradford değil?
(Çekirdeklerinin bazısı krem rengi bazısı da az daha kahverengi)

Eklenti 726370

Eklenti 726371

Eklenti 726372

halcur 02-09-2022 19:19

3 Eklenti(ler)
Bu limon hastalıktan kurtulamadı. Bu püseren dedikleri herhalde, değil mi? Kullandım bir ilaç ama çok faydası olmadı. Etkili bir ilaç/zehir biliyorsanız beklerim.
Eklenti 726373


Bu yapraklarda küllemenin ilerlemiş hali galiba.
Eklenti 726374

Eklenti 726375

halcur 24-09-2022 18:34

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1617383)
Bu limon hastalıktan kurtulamadı. Bu püseren dedikleri herhalde, değil mi? Kullandım bir ilaç ama çok faydası olmadı. Etkili bir ilaç/zehir biliyorsanız beklerim.
Eklenti 726373


Bu yapraklarda küllemenin ilerlemiş hali galiba.
Eklenti 726374

Eklenti 726375

Bu mesajdaki kararmış yapraklar için yorum yapılmadı. Ek fotoğraflar da var aşağıda. Patlıcan yapraklarını a simsiyah oldu. Verim çok düştü .

Eklenti 726555

Eklenti 726556

Eklenti 726557

Dallar bile siyahlaştı.

Eklenti 726558


Bu kavun 3-4 hafta önce ekildi. Onun da yaprakları siyahlaştı
Eklenti 726559


?

halcur 24-09-2022 18:37

4 Eklenti(ler)
Ayvalarda da küçük delikler var. Çözümü nedir ? Bilen var mı?


Eklenti 726560

Eklenti 726561

Eklenti 726562

Eklenti 726563



Burada, 21.sayfada bir şeyler buldum. Fikrinizi almak istiyorum .
https://www.sorhocam.com/uploads/doc...ilar-99487.pdf

uzunkum 26-09-2022 15:27

Sn. Halcur patlıcan yapraklarındaki siyahlasma beyaz sinek zararına benziyor. Bizim köydeki patlıcanlarda da vardı, önce beyaz sinek geldiğinde mücadele edilmezse, sayıları hızla artıp adeta istila yapıyorlar. Beslenme sırasında tatlı bir madde salgılıyor ve yapraklar üzerinde siyah bir tabaka oluşturuyor.lar.Bitki ölmüyor ama verim epey düşüyor. Mücadelesi zor bir zararlı. Bahçeye ilk geldiğinde hemen mücadeleye başlayıp, çoğalmasın önüne geçmeye çalışmak gerekiyor.

halcur 15-11-2022 11:37

2 Eklenti(ler)
Eklenti 727095


Eklenti 727094

bilenyum 18-11-2022 18:08

Merhaba, bilenyum domatesler hakkında bir dönüt alabilir miyim sizden?
Akıbeti ne oldu, görselliği bozulmadan korundu mu merak ediyorum. Birde sulu tadı elbette...

halcur 22-11-2022 15:43

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilenyum (Mesaj 1618592)
Merhaba, bilenyum domatesler hakkında bir dönüt alabilir miyim sizden?
Akıbeti ne oldu, görselliği bozulmadan korundu mu merak ediyorum. Birde sulu tadı elbette...

Sayın Bilenyum, kusura bakmayın, mesajı görmemişim.
İşin doğrusu bu dönütü siz hatırlatmadan yapsam daha iyi olurdu. Kusura bakmayın.

Tespitlerim/gözlemlerim şu şekilde:

-Öncelikle sayfanızdaki(Burası) fotoğraflara uygun ürünler aldım. Şekli rengi aynı diyebilirim.

-Küçük, koyulaşan bir rengi var. Ekşimsi, salataya süper yakışan bir tadı var. Bizimkiler sulu ve ekşimsi domates sever. Çok beğendiler tadını.

-Sizin fotoğraflarda göründüğü gibi çatlamalar, bende, bolca oldu. Toplamayı geciktirme durumunda ya da bir süre beklediğinde bu çizgi-yarıklardan çürüme başlıyor.

-Verimli bir tür. Ben sürgün-çiçek-meyve dengesini kuramadım, düzenli bakamadım ama buna rağmen hiç eksik olmadı. Şu vakitte bile domates aldığım iki türden biri. Yukarıda 230 numaralı mesajda görülenler olgun ve ham Bilenyum domatesler. Belki yanılıyorum ama diğerleri kadar hastalık bulaşmadı gibi geliyor bana. Diğerlerindeki ulma-çürümeleri bu türde pek az gördüm gibi.

Hasılı velkelam ben memnun kaldım. Tekrar ekmeyi de planlıyorum ama tohum almadım. Sizden gelen tohumdan bir miktar kaldı onları kullanmayı düşünüyorum ama şimdi yanlış mı yaptım acaba diye düşünmeye başladım. Çünkü kendi bahçemden tohum alsaydım bölgeye uyum sağlama aşamasındaki bir tohumum olacaktı. Neyse kısmet.

Tohumlar için tekrar teşekkürler.

Eklenti 727280

Eklenti 727281

Eklenti 727282

halcur 22-11-2022 15:52

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Ders Notları


Yenilebilir Otlar

Zeytin Mektebi

Narenciye Eğitim Günleri

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Bitki Hastalık ve Zararlıları ile Biyolojik Mücadele

ve diğerleri

VİDEOLAR
---------->>>>>>

bilenyum 22-11-2022 18:35

Çok teşekkür ederim zaman ayırıp cevap verdiğiniz için. Bu yıl bende epey dikmeme rağmen aksilik yüzünden domatesini alamadım. Sağda köşede 3-5 tohum bulabilirsem mutlu olacağım :D

Beğenmenize sevindim.

halcur 25-11-2022 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilenyum (Mesaj 1618663)
Çok teşekkür ederim zaman ayırıp cevap verdiğiniz için. Bu yıl bende epey dikmeme rağmen aksilik yüzünden domatesini alamadım. Sağda köşede 3-5 tohum bulabilirsem mutlu olacağım :D

Beğenmenize sevindim.

İlginçtir bende de sanki hiç tohum kalmamış. :( Tamamını ekmediğime eminim ama biraz önce depoyu karıştırdım, tohum bulamadım. İşin garip tarafı ekilecekler listemde yerini almıştı. Hafta sonu tüm tohumları tek tek elden geçirmek farz oldu. :o

halcur 26-11-2022 19:46

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu bir tür fasulye. Bu bitki tek kök. Gördüğünüz gibi evin damına kadar çıkmış; genişlemiş, yayılmış. Ev sahibi gelen giden topluyor, çok verimli, diyor. Özellikle kavurup sarımsaklı yoğurtla yeniyormuş. Normal yeşil fasulyesi pek beğenilmemiş galiba. Meze olarak da beğeniliyormuş, özellikle isteyenler varmış.

Tür ismini bilmiyorum, bilen varsa yardım ederse sevinirim.(Sayın Mahon67'nin satışını yaptığı Lablab Sümbül Fasulyenin birebir aynısı gibi) Ev sahibi eskiden beri ekilen bir tür olduğunu söylüyor. Normalde bu sene tohum paylaşım etkinliğine katılmayacaktım ama az da olsa bu tohum gelince 4'er 5'er tane göndermeyi düşünüyorum. (Önce çimlenme testi yapacağım)

Eklenti 727329


Fasulyelerin şekli ve büyüklüğü bu şekilde.

Eklenti 727330

Eklenti 727331

Bu vakit hala yoğun çiçek var.(26 Kasım 2022) Tohumu getiren akraba bir yemeklik de toplamış, uygun zaman tadım testi yapacağız.

Eklenti 727332

Bu da tohumları. Kenarda beyaz bir kuşak var, göbek bağına benzettim ben.

Eklenti 727333

nazlı06 26-11-2022 19:55

Lab lab fasulyenin yeşili gibi değişikmis

halcur 28-11-2022 21:37

5 Eklenti(ler)
Arbequina zeytin
6 fidan diktim, ikisi kurudu. Ağaçlardan biri üzüm salkımı gibi sık ve çok verdi. Diğeri az verdi, son ikisi vermedi. Bu seneki hasılat 1 bidon zeytin yaptı. Yeşil zeytin olarak sevmedim, belki siyahı iyidir.

Eklenti 727371

Eklenti 727372

Ayvalar çok irileşti ve tadı da çok güzel ama küçük delikler oluştu, buralarda kurt oluşup ayvanın içini kararttı/çürüttü. Bir de dış yüzeyinde siyahlaşma oldu. Sebebini bilmiyorum, artık seneye devam.

Eklenti 727373

Patlıcanlar hala veriyor. Sineğe karşı neem yağı kullanmıştım. Etkili oldu, kararmalar bitti, çiçeklenme tekrar başladı. Patlıcanların altında yarım kova kadar biber var. Biberlerden özellikle dolmalık olanda biberler hala var. Gelecek sene de dolmalık ekerim.

Eklenti 727374

Domatesler de ürün vermeye devam ediyor. Özellikle Bilenyum domates ve B.Zebra'da ürün çok. Gerçi hava soğudu, güneş daha az görünüyor, domatesler de kızarmıyor ama olsun. Bu arada Bilenyumlarda çatlama ve buna bağlı hastalanma olmasa güzel domates. 1 kg civarı attım, hep yarılmış ve hastalanmıştı. (Sineklenme ve kurtlanmada yağmurun da etkisi olabilir.) B.Zebra'da ise omuzlarda biraz deformasyon ve yarılma var ama kurtlanmaya dönüşmüyor pek, ürün vermeye devam ediyor.

Eklenti 727375

halcur 30-11-2022 20:13

1 Eklenti(ler)
Bahçeden getirdiğim yeşil domatesleri pencere kenarına koymuştum. Yavaştan kızarıyor artık.


Altta da yeni aldığım tohumlar görünüyor. Bilenyum, B.Zebra ve çeri...
Bilenyum domates tohumlarımı bulamayınca bahçeden getirdiğim domateslerden tohum almaya karar verdim. Domateslerde yarılma ve böceklenme olduğu için kendi suyuyla bir-iki gün bekletip/mayalandırıp dezenfekte olsun istedim fakat çok bekletmişim, daha doğrusu unutmuşum. 2 gün yerine 3 gün bekledi. Üzerinde beyaz bir tabaka oluştu fakat yine de çalkalayıp kurumaya bıraktım. Kuruyunca 3-5 tohumla çimlenme testi yapacağım. Sonuca göre de kullanıp kullanmamaya karar vereceğim.

Eklenti 727404

TCM 30-11-2022 20:29

Beyaz tabaka sorun değil, zaten olması gereken o, ben bazen bi bakıyorum su kalmamış :D o derece yani, sıkıntı olmaz merak etmeyin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025