![]() |
Hasılat
1 Eklenti(ler)
Son hasılatın bir kısmı
Eklenti 725935 Küllemenin etkisi çok ciddi görülüyor. Hıyar ve kabaklarda verim çok düştü ama inatla sökmüyorum. EFDAL AZİBUT (200 g/L Azoxystrobin + 125 g/L Difenoconazole) uygulaması yapıyorum. Bakalım faydası olacak mı? Acurlar da etkilendi ama verim de pek düşüş yok. |
4 Eklenti(ler)
Bu sene ilk defa domates yiyoruz ama bu çatlamaların sebebini çözemedim.
Eklenti 725936 Bu biberlerdeki kalsiyum eksikliği midir axaba? Eklenti 725937 Fasulyelerdeki bu kahverengi lekeler nedir acaba ? Eklenti 725938 Kabaklarda da pütür pütür küçük çıkıntılar var... Eklenti 725939 |
Alıntı:
Biberlerde kalsiyum eksikliği var gibi, bu durumda domateslerde de olabilir diye düşünüyorum. Benim kimi domateslerde de son iki senedir olmuştu. Bu yıl yapraktan kalsiyum kullandım, meyveye duran kimi kökler için geç başladım biraz ama bakalım nasıl olacak. |
Alıntı:
Domateslerdeki yarıklar mantardan değilse bile yarıklardan itibaren, zamanla, çürüyüp suyu akıyor. Biberler de muhtemelen kalsiyum eksikliği var, doğrudur ama ben bu arkadaşlara iki defa sirkede beklemiş yumurta kabuğu suyu verdim. Evet, yapraktan verilmesi gerekiyordu ama şe yarar diye sulama suyuna katmıştım. İşe yaramamış demek ki. Fasulye ve kabak konusunda da tecrübeli arkadaşlardan destek bekliyorum. |
Domates, fasulye ve kabak fidelerinin resimlerini alalım.
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1616465-post169.htm Meyvesinin fotoğrafları da burada http://www.agaclar.net/forum/1616736-post182.htm Fasulye meyvesi de ikinci linkte. Fasulye bitkisinin fotoğrafını şimdilik çekemiyorum ama yapraklarında bol bol galeriler açılmış durumda. Bahçeye ilk gidişte fotoğraflar çekilecek. |
Yumurta kabuğu ve sirke
|
Biberler net yeterli kalsiyum alamamış. Bu durum toprakta kalsiyumun az olduğu anlamına gelmez. Pek çok sebebi olabilir. Diğer katyonların (potasyum ve magnezyum) çok olması, sulamanın düzensiz olması vs. buna sebep olabilir.
Domatesteki çatlamalar da sulama düzensizliğine delalet. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olmuşlar. Fasulyelerdeki lezyonların iki sebebi olabilir. Biri, pis kokulu yeşil böcekler. Varsa dikkatli bakın görürsünüz.Yaklaşınca meyvenin yaprağın arkasına geçerek saklanırlar. Bu böcekler fasulyeyi çok sever (domatesi de severler). Emgi yaptıkları noktalara toksik bir madde salgılarlar ve bu gibi çürüntülere sebep olurlar. Diğer sebep de muhtelif mantar hastalıkları. En çok rastlanılanı fasulye antakrozu (Colletotrichum spp.). Tohumdan geçiyor. Lekelerin sayısına ve çaplarına bakarsak anktakroz olması daha büyük olasılık. |
Aşağıdaki alet pek güzel, köküne batırıp nem miktarını ölçebilirsiniz.
https://www.hepsiburada.com/optana-t...HBCV00000R623A |
Alıntı:
-Aslında çok da düzensiz değil. Haftada iki kere sulanıyor. Çoğunlukla da araya 3 gün koyuyorum. Örnek: Pazar-çarşamba(bazen de perşembe) şeklinde. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olanlar da evde kendi kendine uldu(çürüdü). -Fasulyelerle ilgili de, fasulyedeki bu lekeler hariç, antraknoz belirtileri hatırlamıyorum. Yaprakta ya da sapta renk değişimleri görmedim. Belki de dikkat etmedim. Gidince bakarım. Kültürel mücadele tohum alma aşamasında ve toprak hazırlığı aşamasında yapılıyor galiba. Konuyla ilgili bulduğum en masum ilaç da (%70 Propineb) bu: https://www.mentatarim.com/urunler.p...id=3&urunid=26 Kokulu böcek (bizde o.uruk böceği denir) dikkatimi çekmedi bakarım. Bilgilendirme için teşekkürler. |
Alıntı:
Alet güzel görünüyor. Teşekkürler. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu yarıklarla ilgili bir yerlerde kalsiyum eksikliğinin de sebep olabileceğini okumuştum. |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 725965
Hıyar, acur ve kabaklar perişan oldular. Hepsinin verimi çok düşük. Yaşatmaya çalışıyorum, suluyor ve ilaçlıyorum ama bu arada biraz uzak bir noktaya 5 ocak hıyar ektim. Yetişirse eksikliği giderir. Eklenti 725966 Fasulyelerin yaprakları da bu şekilde. Yukarıdaki mesajda meyvesini de göstermiştim, kahverengi lekeler vardı. Antraknoz ya da kokulu böcek demişti Sn Meyveltepe. O kokulu böcekten bol miktarda olduğunu gördüm bahçede. Sulama ile ilgili de ciddi bir sorun varmış. Memelerin çoğu tıkanmış. Ya çok az damlatıyor ya da hiç damlatmıyordu. Bir kısmını düzelttim ama bir sonraki mesaide hepsini tekrar kontrol edeceğim. |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 725967
Eklenti 725968 Eklenti 725969 Eklenti 725970 Domatesler iyi kötü iş görüyor, hatta iki konserve bile yaptık. |
5 Eklenti(ler)
AMA
Domates yapraklarında kahverengileşme ve kuruma var. Eklenti 725976 Ayrıca alttaki domates fotoğrafında görüldüğü gibi domatesin altında domatesin normal renginden daha koyu bir bölge var. Buradan hareketle domates bozuluyor. Mildiyö sanırım. Çoğunlukla da Bilenyumlarda var. Sanırım Adana bölgesine bağışıklığı yok. Eklenti 725977 Altta soldaki domates muhtemelen kalsiyum eksikliği, sağdaki de kokulu böcekten muzdarip. Quadris Max eşdeğer Azimut ile 18 gl Abamectin kullanıyorum. Buna rağmen sinek, kelebek gırla gidiyor. Ya faydası yok ya da 3.dozu bekliyor. Eklenti 725978 Bu fotoğraftaki domateslerde sorun yok. Bunlar büyük ihtimal Bulgar-Hafize Balç domatesler. Eklenti 725979 Bu da sanırım zebra domates. Hiçbir hastalık izi yok. Oldukça da sulu bir domates. Eklenti 725980 |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 725981
Biberlerin de maşallahı var. Fakat üstte solda görüldüğü üzere üç burun biberler oldukça küçük.180-200 m2civarında bostan yeri. Bu alana her hafta ortalama 500 gr 3x20 gübre verdim. Az mı verdim acaba, üç burunlar oldukça küçük. (Damlama memeleri tıkalı olduğundan yeterince su alamadığı için de olabilir.) Eklenti 725984 Bu fotoğrafta da yapraklarda sarı-kahverengi lekeler var. |
Alıntı:
Yukarıda domates yarılmalarını paylaşmışsınız arkadaşların dediği gibi sulama düzensizliği yahut fazla sulamadan kaynaklı olması muhtemel geçen sene benimde bir domates cinsimde aynı durumla karşılaşmıştım. Biber ve birkaç domatesimde de sizinkine benzer çürüklükler vardı onbeş gün arayla kalsiyum uygulaması sonrası düzelmişlerdi. |
Alıntı:
Biber fotoğrafları tepeden çekildiği için öyle görünüyor yoksa iki kere budandı, üç ya da dört dal bırakıldı. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Benim bahçemde hıyarlar acurlar ve fasulyeler aynı durumdalardı. Bende gerekeni yaptım, söktüm.
|
Alıntı:
Patlıcanlarda büyüme durdu, çiçeklense de meyveye dönmüyor. |
domateslerinizde burun çürüklüğü de görünüyor. domateslerinizdeki yarıklar sulama düzensiliğinden ve domatesin kendi su dayanıklılığından kaynaklı gibi görünüyor. ayrıca domateslerinizde oldukça yoğun mantar hastalıkları belirmeye başlamış. hastalıklı olan doamtesleri sökün ve bir dahaki sene aynı yere domates dikmeyin. sulama düzenini toğru kontrol edin ayıca bazı domatesler sıcaktan yanıyor sanırım üzerlerine gölgelik yapmanız faydanıza olacaktır.
|
Alıntı:
-Patlıcanları verecek yer arıyorum, o kadar çok.(maşallah) -Biberler de çok iyi, 3 garık. Aşağı yukarı 1-1,5 garık topluyorum, 1 boya kovası doluyor. Ger kalanını (Karaisalı salçalık biberi) kızarmaya bıraktım. -Sorun kabak, hıyar ve acurlarda verim düştü. Kabaklar ve hıyarlar çok az veriyor. Acur şekilsiz meyveler veriyor, büyümüyor. Su ile ilgili sorun varmış, yeni fark ettim. Birçok meme tıkanmış. Memeler akara hale geldi. Bundan sonra tekrar bir gözlem sürecine giriyorum. |
Alıntı:
-Sulama ile ilgili durumu bir önceki mesajda açıkladım. Takipteyim. (Bu arada bu yarıklar her domateste yok. Mesela H.Baliç-Bulgar domateste gözlemlemedim.) -Burun çürüklüğü için Meyvelitepe'nin bloğunda anlattığı yumurta kabuğundan kalsiyum elde etme yöntemiyle elde ettiğim sıvıyı evvelsi gün sıktım. Sonuçları göreceğiz. -Mantar hastalıklarıyla ilgili Tarkim Efdal Azimut kullanıyorum. Şimdilik sökmeden mücadele etmeyi tercih ettim. Sonuçta söküm aşamasına da gelebiliriz ama bugünlerde bolca yediğim (Karakılçık buğdayından) pilavın yanında soğan-domatesten ibaret salata beni benden aldı, keyfimi olabildiğince devam ettirmek istiyorum. -Domatesteki yanma benim hatam. Yaprak bırakmadım garibanlarda. |
Alıntı:
Yinede güneşte kalanlar kurudu. (Bir komşumda toprak kili. onun domatesleri iyi durumda ama verim tatsız.) Kuruyan türleri seneye ekmeyeceğim. İklime uyum gösterecek, lezzetli tür arıyorum. (Henüz bulamasam da.) Salatalıklarım büyüyemedi bile. (Dikenli köy salatalığı) İzmir topan acuru fide boyunda. Patlıcanlar 50-60 cm boyunda. Tek tük veriyor o kadar. Biberler döküp duruyor. Ama bu sorunlar bana özgü değil. Bölgemiz benzer durumda. Bu kış kar gördük. İlkbahar hem geç geldi hemde dengesiz sıcaklık değişimleri oldu. Bitkilerin bahar gelişimleri iyi olmadı, sıcaklar bastırınca da gelişemiyorlar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kabak-hıyar hariç verim sorunum yok aslında. Yukarıda da belirttim, eşe dosta, komşuya ikram ediyorum. Geçen sene en çok fasulyede sorun yaşadık. Bu sene şimdilik fasulye de iyi gidiyor. Bitkilerde kuruma ya da güdük kalma problemi yaşamadım. Tür konusunda size katılıyorum. Bölgeye uygun ya da dayanıklı türler seçilmeli. Domateslerin bir türünde çatlama ve mantar hastalığı yoğunken diğer birkaç tür çok iyi gidiyor. Bu sene iyi verim aldığım, hastalığa dayanıklı türlerden tohum alacağım. Seneye onlardan ekerim. Şimdilik oturak türlerden vaz geçtim. Fasulyede de aynı. Annemden aldığım kırmızı çizgili barbunyanın hem yeşil yemesi hem de kurutması hem de verimi çok iyi. Ayrıca Tozaklı Yağlı Fasulyeyi, diğer fasulye kadar verimli olmasa da, de beğendim. Oturak fasulyeden vaz geçtim. Seneye bu ikisiyle yola devam. Patlıcan konusunda da karar verdim. Adana Patlıcan bence en lezzetlisi, verimli de. Kabak ve hıyarda da netleştim. Kara kabak ve dolmalık top kabak iyi. Herhangi bir balkabağı da ek olarak olur. Dikenli salatalık ve Beith Alpha şimdilik hıyar olarak beni doyurur. Etiketleme ve hafıza sorunum olduğu için birçok bitkinin adını unuttum. Mesela kavun. Ektiğim türün adını hatırlamıyorum. Etiketini de bulamadım. Yeşil ve olmamış görüntülü. Kestim, sulanmamış, taş gibi, elma yer gibi ye ama çok lezzetli. Seneye ekilecek. Karpuzlara yakında karar vereceğim. Bamyaya da... Aslında kırmızı bamya ve Yalova idi galiba..Verim ve lezzet olarak iyi. Nem ölçen cihazı TCM de tavsiye etti, aklımda. Burası Adana, ne kadar sularsan sula azdır. Dediğim gibi, "Türkiye'de cehenneme en yakın yer.":D Ama yine de yarım saat civarında sulayarak düzen kurmaya çalışıyorum. |
Alıntı:
Doğrusu kabak zaten çok ilgimi çekmiyor. En son 2 sene önce yedim o da çocuklar motive olsun diye. Fakat balkabağı fırın tatlısı dikkatimi çekti, beğendim. Balkabağı için ek kontenjan açabilirim. Acurlardan güzel turşu oluyor. Tohum paylaşımından geldi. Gayet verimli. Tazeyken çok lezzetli, olgunlaşınca bile baya lezzetli. Gözüme girdi. Seneye yne beraberiz ama bu sene yenilemeyeceğim. Hıyarlarda dediğinizi yaptım. 5 ocak ektim. Önümüzdeki hafta da bir kaç ocak daha ekeceğim. Ek olarak kavun ve karpuz da düşünüyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025