agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   halcur / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/44722.htm)

fdemir 08-06-2022 10:50

Sayın Halcur bizim bahçemiz de yaklaşık aynı mesafede. Geçen sene sürekli git gel yapıyorduk sizin gibi. Baktık zor oluyor 2 göz bir ev yaptırıp bahçeye taşındık ancak işlerimden dolayı sık sık merkeze gidip gelmek durumundayım. Değişen bir şey olmadı yani :)
Sayın Cemilsisik söylediklerinize katılmamak elde değil.

halcur 09-06-2022 16:34

Sayın cemilsisik,
Allah hepimize yardım etsin, özellikle de hayatı/geçimi petrol ve türevlerine bağlı olanlara.
Benim ağaçlar aşağı-yukarı 3 yaşında ama yine de yiyecek bir şeyler çıkıyor.

Sayın fdemir, aynı durumdayız. Gözüm arkada kalıyor adeta. Ben de 1 oda yaptırmayı düşünüyorum çünkü sabahtan işe başlamazsan bitmiyor ama ustalardan gözüm korkuyor.

halcur 09-06-2022 16:36

Sevgili forum ahalisi, üstteki mesajlardan birisinde de yazmıştım, sırık domateslerden hızlıca oturak domatese kayıyorum ben. Bilginiz ve tecrübeniz dahilinde bir sorum var.
1-Doğru mu yapıyorum?
2-Eğer oturağa dönüşte sorun yoksa, grupta dağıtılan domateslerden oturağa uygun olan var mı?

devrann 09-06-2022 19:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616202)
Sevgili forum ahalisi, üstteki mesajlardan birisinde de yazmıştım, sırık domateslerden hızlıca oturak domatese kayıyorum ben. Bilginiz ve tecrübeniz dahilinde bir sorum var.
1-Doğru mu yapıyorum?
2-Eğer oturağa dönüşte sorun yoksa, grupta dağıtılan domateslerden oturağa uygun olan var mı?

1-Çeşit oturaksa bir sorun yok çeşitin özelliği kapsamında nasıl sırık domateslerde meyve tutumu farklı oluyor veya başka özellikleri , oturakta da aynı.Buradaki sıkıntı benim yaptığım gibi oturak olmayan çeşiti oturak götürmeye çalışıldığında başlıyor.Bitki düzgün meyve tutmuyor, bitki büyük bir alana yayılıyor bitki gücü zandedersem bütün bu dalı budağı besleyemiyor özetle düzgün meyve tutmuyor. Kesin olarak oturak olduğunu bildiğim çeşit bu şekilde yayılmıyor belli bir büyüme aşamasından sonra meyve tutmaya yöneliyor.
Bunun dışında bitki oturak olduğu için destekle uğraşmıyorsunuz.
2-Şenköy domatesler oturak domates ve meyve tutumları iyi seviyede.

halcur 09-06-2022 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1616204)
1-Çeşit oturaksa bir sorun yok çeşitin özelliği kapsamında nasıl sırık domateslerde meyve tutumu farklı oluyor veya başka özellikleri , oturakta da aynı.Buradaki sıkıntı benim yaptığım gibi oturak olmayan çeşiti oturak götürmeye çalışıldığında başlıyor.Bitki düzgün meyve tutmuyor, bitki büyük bir alana yayılıyor bitki gücü zandedersem bütün bu dalı budağı besleyemiyor özetle düzgün meyve tutmuyor. Kesin olarak oturak olduğunu bildiğim çeşit bu şekilde yayılmıyor belli bir büyüme aşamasından sonra meyve tutmaya yöneliyor.
Bunun dışında bitki oturak olduğu için destekle uğraşmıyorsunuz.
2-Şenköy domatesler oturak domates ve meyve tutumları iyi seviyede.

Sayın devran, teşekkürler. Deney yapmaya karar verdim. GAntep Sof Yaylası, Artvin Yusufeli, Adana, UrlaÇakır, Deşti, Ayaş 1996,Geyikli, Gazidere adları ile üyelerimizin paylaştığı domateslerden 1-2 fide üretip bahçeye dikmeye karar verdim. Yerli domateslerde genel olarak oturaklığa yatkınlık olduğunu düşünüyorum. Bu düşüncemi test etmiş olacağım.

TCM 10-06-2022 08:04

Ben de önceki sene itibarı ile tamamen sırığa geçtim. Oturak çeşitte mantarla ve bitkinin kendisiyle mücadele daha zor oluyor. Oturak çeşit ararsanız sezon sonu hatırlatın geçmiş senenin tohumlarından az da olsa gönderebilirim.

halcur 10-06-2022 11:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1616214)
Ben de önceki sene itibarı ile tamamen sırığa geçtim. Oturak çeşitte mantarla ve bitkinin kendisiyle mücadele daha zor oluyor. Oturak çeşit ararsanız sezon sonu hatırlatın geçmiş senenin tohumlarından az da olsa gönderebilirim.

Geçmişle bugün bir değil? 10-15 sene önce tuta yoktu. Eskisine nazaran hastalık sayısı ve çeşidi arttı ama yine de büyükbabamın domatesler için toz kükürt hariç hiçbir şey kullanmadığını hatırlıyorum. O da fazla değil. Ha bir de "Göğdaş" (Bordo bulamacı). O günleri özlüyorum. O kadar sade bir çiftçilik sadece hayal artık.

Sayın TCM,
Toprağa ve suya temas hastalık ihtimalini artırır, bize de ek iş, zahmet ve masraf açar, doğru ama 8-10 bitkilik bir deneme yapıp aradaki farkı gözümle görmek istiyorum. Aklımda kalmasın.

halcur 10-06-2022 17:03

Okuyan ve bilgi/tecrübesi olanlara bir sorum daha var. Mümkünse, cevap alabilirsem sevinirim.
Yarın bahçeye gidip bostanı sulamayı düşünüyorum. Sulama borusuna bidon monte ettim.(İlk fırsatta fotoğrafını çekerim.) Bu bidona eriyebilir damlama gübresi(20.20.20) veriyorum arada. Şimdi de EM.A vermek istiyorum. Yarım litre kadar var. Sorularım şunlar:
1-EM.A'yı çoğaltabilir miyim? Nasıl?
2-EM.A ile gübreyi(20.20.20) karıştırabilir miyim? Karıştıramazsam aynı gün aynı sulamada ara vererek kullanabilir miyim?
3-Bu ikisini Lactobasil serum ile karıştırabilir miyim?
4-Mümkün değilse Lactobasil serum ile EM.A'yı karıştırabilir miyim?
5-Gülleci bulamacı ile EM.A ya da Lactobasil serumu karıştırabilir miyim?
6-Kaolin ile EM.A ya da Lactobasil serumu karıştırabilir miyim?
7-Gülleci ile kaolin kilini karıştırabili miyim?
8-Delfin kaolin kili, gülleci bulamacı ile karışır mı?

Teşekkürler

halcur 11-06-2022 12:49

Sayın Meyvelitepe sorularımı Etkin Mikroorganizma sayfasında cevap verdi. Teşekkürler.
Cevaptan sayfamı okuyanlar da faydalansın, benim de elimin altında olsun diye buraya da ekliyorum.
Alıntı:

1. EMA neticede bir bakteri karışımı olduğu için çoğaltabilirsiniz ama çoğalmış hali bakteri türlerini orijinaliyle aynı oranda içermeyecektir. LAB'lar fazla çoğalırken fototrofik bakteriler ya hiç ya da çok az çoğalacaktır.

2. Kompoze gübre ile EMA'yı karıştırabilirsiniz. Önemli olan karıştırdığınız meteryalde anti bakteriyel bir içerik olmamasıdır.

3. Evet, karştırabilirsiniz

5. Gülleci bulamacı (kalsiyum polisülfat) her ne kadar fungusit özellikleri taşısa da mikrobiyal içerikle karıştırmamanız önerilir.

6. Evet (kaolinin saf kaolinit olması gerekir - piyasada kaolin diye satılan bazı ham karışık malzemelerin etkisi bilinmiyor)

7. Evet

8. Delfin ile saf olmak şartıyla kaolini karıştırabilirsiniz. Gülleci bulamacı ile delfin'i yan yana getirmemekte fayda var.

halcur 11-06-2022 19:35

Aynı soruları, cevap almayı çok da ummayarak, emturkey.com.tr'ye de sormuştum:
Alıntı:

Sayın Yetkili,
Ben ürünlerinizden EM.A'yı kullanıyorum ama bazı konularda broşürlerinizde bilgi bulamadım. Bu nedenle yardıma ihtiyacım var.
EM.A biyolojik bir madde olduğu için karışabilirlik durumu beni endişelendiriyor.. Sorularımı şöyle sorayım.
Ben sıklıkla gülleci bulamacı ve 3x20 gübre kullanıyorum.
Soru 1- EM.A'yı yaprak tan vermek istersem
a)Gülleci Bulamacı ile karıştırabilir miyim?
b)Kaolin kili ile karıştırabilir miyim?
c)Delfin WG ile karıştırabilir miyim?
Soru 2- EM.A'yı sulama suyuyla damlamadan verirken,
a)20.20.20 gübreyle karıştırabilir miyim? Karıştıramazsam aynı gün aynı sulamada ara vererek kullanabilir miyim?
b)Ev yapımı lactobasil serum ile karıştırılabilir mi?
Cevap verdiler.Alper Akman Bey'e teşekkür ediyorum:
Alıntı:

-Gülleci Bulamacı ile kullanmayın.
-Kaolin Kili ile kullanabilirsiniz
-Delfin WG ile kullanabilirsiniz
-3×20 ile karışabilir
-Ev yapımı lactobasil serum ile karıştırmayınız.(Kontaminasyon vardır, ne ürediği belli değil)
Ekki disya da broşurumuz mevcut.
Selamlar
Alper AKMAN

halcur 11-06-2022 23:30

12.06.2022 Bahçeden görüntüler

5 Eklenti(ler)
Eklenti 725508

Eklenti 725507

Eklenti 725509

Eklenti 725510Eklenti 725511

feyzi_48 13-06-2022 07:22

Paylaşım için teşekkürler, emeğinize sağlık. Kabağınız sırık kabağa benzettim, doğru mudur. Mor biberiniz de buena mulata cinsi biber midir?

halcur 13-06-2022 07:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1616254)
Paylaşım için teşekkürler, emeğinize sağlık. Kabağınız sırık kabağa benzettim, doğru mudur. Mor biberiniz de buena mulata cinsi biber midir?

Teşekkürler. Kara kabak yazıyordu etiketinde. Urk atmadan, dizini kırıp oturduğu yerde kalıyormuş. Pazarda satılan koyu/açık yeşil, dolmalık bir biber bildiğim kadarıyla.

Bence de Buena Mulata. Sayın TCM'den gelmişti.

halcur 18-06-2022 14:05

1 Eklenti(ler)
Eklenti 725601

Bu da benim gübreleme varilim. Sağdaki borudan su giriyor, sol üstteki borudan çıkıyor. Kapağı açıp eritilmiş gübreyi(bazen buna EM bazen de kükürt/magnezyum ekliyorum)varile koyup kapağı kapatıyorum. İşlem tamam. Tüm bostana gübre akıyor. Tabii önce 15 dk suluyorum, ondan sonra gübreliyorum.

halcur 18-06-2022 14:11

1 Eklenti(ler)
Eklenti 725602
Nektarin, kayısı ve şeftaliler soframızı şenlendiriyor artık. Reçel de yaparız bu gidişle.

halcur 18-06-2022 14:14

1 Eklenti(ler)
Eklenti 725603
Biber, kabak ve hıyarlar da ürün vermeye başladı.��

Sayın feyzi_48, yukarıdaki mesajda sorduğunuz kabak budur.

feyzi_48 20-06-2022 07:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616353)
Eklenti 725601

Bu da benim gübreleme varilim. Sağdaki borudan su giriyor, sol üstteki borudan çıkıyor. Kapağı açıp eritilmiş gübreyi(bazen buna EM bazen de kükürt/magnezyum ekliyorum)varile koyup kapağı kapatıyorum. İşlem tamam. Tüm bostana gübre akıyor. Tabii önce 15 dk suluyorum, ondan sonra gübreliyorum.

Bu varil sistemini bende kullanıyorum. Bahçem için yeterli olup gübre şerbeti vb her türlü gübreleme için ideal. Sizin bahçeniz için toplam sulama süreniz ne kadar olup kaç günde bir suluyorsunuz ?

halcur 22-06-2022 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1616385)
Bu varil sistemini bende kullanıyorum. Bahçem için yeterli olup gübre şerbeti vb her türlü gübreleme için ideal. Sizin bahçeniz için toplam sulama süreniz ne kadar olup kaç günde bir suluyorsunuz ?

Sayın feyzi_48,
Sulama süresi değişiyor. Normal şartlarda bostanı haftada 2 gün yarımşar saat. Eğer 2 defa gelemeyeceksem haftada bir 1 saat suluyorum. Ağaçları bir kere yarım saat suluyorum. Bu sene, hala, toprak derinlemesine kurumuyor. O sebepten sulama konusunda çok disiplinli değilim.
.

halcur 24-06-2022 08:45

Hastalıklar başlıyor.

4 Eklenti(ler)
Hıyarlarda ve kabaklarda sorun var. Bu hastalık mı, birşey eksikliği mi? Ne yapmam gerekir?

Eklenti 725696

Eklenti 725697

Eklenti 725698

Eklenti 725699

its_just_a_ride 24-06-2022 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616465)
Hıyarlarda ve kabaklarda sorun var. Bu hastalık mı, birşey eksikliği mi? Ne yapmam gerekir?

Eklenti 725696

Eklenti 725697

Eklenti 725698

Eklenti 725699

Bildiğimiz külleme hastalığı bu. Bu sene ülkenin dört bir yanında sorun olacak, çiftçilerin ilaca yüklenmesine sebep olacak gibi görünüyor. Tabii ilaç alacak para bulurlarsa :).

Kontrole gelecek olursak, ileri derece enfekte olmuş yaprakları toplayıp alandan uzaklaştırın. Onların artık fotosentezle işi kalmadığı gibi hastalığı yaymaya devam ederler. Kontrol amaçlı dilerseniz zirai ilaçları veya su ve süt karışımlarını araştırın. Geçmiş olsun.

halcur 24-06-2022 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1616477)
Bildiğimiz külleme hastalığı bu. Bu sene ülkenin dört bir yanında sorun olacak, çiftçilerin ilaca yüklenmesine sebep olacak gibi görünüyor. Tabii ilaç alacak para bulurlarsa :).

Kontrole gelecek olursak, ileri derece enfekte olmuş yaprakları toplayıp alandan uzaklaştırın. Onların artık fotosentezle işi kalmadığı gibi hastalığı yaymaya devam ederler. Kontrol amaçlı dilerseniz zirai ilaçları veya su ve süt karışımlarını araştırın. Geçmiş olsun.

Teşekkürler Sayın its_just_a_ride,
Aşağıda kısayolunu verdiğim sitede Gülleci Bulamacının küllemeye iyi geldiği yazıyor.

https://huglero.com/gulleci-bulamaci...arsi_etkilidir

Alıntı:

Gülleci bulamacı hangi zararlı ve hastalıklara karşı etkilidir?
Zeytinde pamuklu bit (dozaja dikkat %1 veya %1,5 oranını geçmemekte fayda var),
Domateste külleme,
Asmada külleme,
Domates ve ayvada bakteriyel yanıklık,
Domateste kurşuni küf ve yaprak küfü,
Tüm kabuklu bitler,
Tüm pamuk zararlıları,
Domateste bakteriyel yanıklık,
Bağda mildiyo ( pronoz hastalığı),
Elmada kara leke,
Bağ uyuzu,
Asmada ölü kol hastalığı.
Listeyi uzatabiliriz ama yukarıda yazılan hastalıklarda olumlu yönde etkisi denenerek görülmüştür.

Gövdeye sürülen tortunun, salyangoz ve sümüklü böcek gibi zararlılarda etkili olduğu görüşmüştür.

Külleme hastalığında da etkisi yabancı ülkelerde bilinmektedir.

1988’de %4,6’dan %0,1’e ve 1989’da %41,4’ten %27,2’ye, küllemeye karşı oldukça hassas olan Vitis interspesifik hibrit çeşit Rozeti’ne kireç kükürtünün tek bir eradikant muamelesi ile azaltılmıştır. Aynı kireç kükürt oranı, daha dirençli Tilki üzümü (Vitis labruscana) ‘Concord’ çeşidinde 1988’de külleme şiddetini % 30.8’den% 0.3’e düşürdü.

Kalsiyum polisülfür | CaS5 – PubChem (nih.gov)

feyzi_48 27-06-2022 07:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1616477)

Aynısı benim acurlarda oldu, öncelikle hasta yaprakların tamamını topladım. Akabinde kabartama tozu bir paketi bir litre su ile hazırlayıp fısfısladım. Bir haftada üç kez uyguladım sonrasında toz kükürt ile mücadeleye devam ettim. Hastalığı durdurdum fakat bitkilerimin güçleri düşüş yaşadı ve atağa geçemedi. İllaki hastalık sonrasında kimyasal gübreleme gerekebilir. Ben acurları söküp tekrar dikeceğim...

halcur 30-06-2022 12:03

Yapılanlar / Yapılacaklar

26.06.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= 18 G/L ABAMECTİN
AMELİYE = Ot yolma ve çapalama
30.06.2022
GÜBRELEME = 3x20 gübre + Kül suyu + sıvı kükürt ile sulama/ya da LAB
İLAÇ = Süt + oksijenli su / İçimde kalmasın, deneyeyim istedim
03.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= 18 G/L ABAMECTİN + 200 g/l Azoxystrobin + Kaolin kili

07-08.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= Gülleci bulamacı
AMELİYE = -

15.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= 18 G/L ABAMECTİN + Azimuth
AMELİYE = Sudan kalsiyum

Salı - 19.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= Yapraktan kükürt + kalsiyum+ kaolin
AMELİYE = Beyaz dut aşısı yapıldı.
Perşembe- 22.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= Yapraktan kükürt + kalsiyum+ kaolin
AMELİYE = Ağaç diplerine bir kaç kök hıyar ekildi.

Pazar - 24.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= Eksik bitkilere Kaolin kili
AMELİYE = Dut ağacına Ekşi dut/Urum dutu aşısı yapıldı.
Çarşamba - 27.07.2022
GÜBRELEME= 3x20 (%500 gr)
İLAÇ=
AMELİYE = Kabaklar söküldü. Toprağı kazıldı. Kül ve kükürt serpilip tekrar karıldı. Eksik memeler takılıp hazırlanan toprağa fasulye ekildi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
NOT=Bu sayfa bahçede yaptığım her ilaçlama / gübrelemede güncellenecektir.
Kırmızı olanlar yapılamayanlar.

fdemir 01-07-2022 14:59

Biz de külleme olmasın diye salatalıkların alt yapraklarını budayıp elenmiş odun külü serptik. Hatta domates ve lahanalara da kül uygulaması yaptık. Salatalıkların gelişimi çok iyi, lahanalar da kül serptikten sonra toparlanmaya başladılar. Erken dönemde uyguladığımız için hastalık oluşmadan önlemiş olduk diye düşünüyorum.

halcur 02-07-2022 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fdemir (Mesaj 1616569)
Biz de külleme olmasın diye salatalıkların alt yapraklarını budayıp elenmiş odun külü serptik. Hatta domates ve lahanalara da kül uygulaması yaptık. Salatalıkların gelişimi çok iyi, lahanalar da kül serptikten sonra toparlanmaya başladılar. Erken dönemde uyguladığımız için hastalık oluşmadan önlemiş olduk diye düşünüyorum.

Benim yıllık mutad hatam budur. Ekmeye/dikmeye geç kalırım, sonra sırık dikmeye geç kalırım, otunu yolmaya/çapalamaya geç kalırım...vs
Dediğinizi zamanında yapsaydım bunlar olmayacaktı.

Neyse, her şey bir tecrübe.

Bahçeyle ilgili en önemli eksiklik, ev, çardak...vb dinlenecek, temizlenecek, yemek yiyecek mekan. Böyle bir yer olmayınca 3-4 saatten daha uzun kalamıyorum. O sebepten de işleri yetiştiremiyorum.
Ama bu yaz bir çardak yaptırmaya karar verdim.
Hadi hayırlısı.

halcur 03-07-2022 19:41

Su pompalama

Derdimize deva bir çalışma. Çözebilen varsa bize de açıklasın.

Olay çözülmüştür. Sifon sistemi.
Bu videoyu seyredince bir dizide kullanılan replik geldi aklıma "Şerreffsizim benim aklıma gelmişti." :)

halcur 04-07-2022 09:53

Hasılat

2 Eklenti(ler)
04.07.2022 Hasılatı

Eklenti 725809

Eklenti 725810

halcur 04-07-2022 09:55

Fasulyeler

4 Eklenti(ler)
Dört (en az) tür fasulye var. Müsait bir zamanda türlerini tespit edebilirsem yazarım.

Eklenti 725811
Yağlı Tozaklı Fasulye- bahcedenn

Eklenti 725812
Sırık zannettim, arığa ektim ama oturak çıktı. Adını unuttum ama Sarıkız (bahcedenn) olabilir.

Eklenti 725813
Annemden aldığım, yeşil fasulye olarak yemelik...

Eklenti 725814
Adını/adlarını unuttum.

Bu arada sırık fasulye(Sn incirci idi galiba) adıyla aldığım bir fasulye gerçekten sırık gibi büyüdü gitti ama hanüz fasulye yok.

Bir tür fasulye daha var, o da heüz vermedi.

fdemir 04-07-2022 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616586)
Benim yıllık mutad hatam budur. Ekmeye/dikmeye geç kalırım, sonra sırık dikmeye geç kalırım, otunu yolmaya/çapalamaya geç kalırım...vs
Dediğinizi zamanında yapsaydım bunlar olmayacaktı.

Neyse, her şey bir tecrübe.

Bahçeyle ilgili en önemli eksiklik, ev, çardak...vb dinlenecek, temizlenecek, yemek yiyecek mekan. Böyle bir yer olmayınca 3-4 saatten daha uzun kalamıyorum. O sebepten de işleri yetiştiremiyorum.
Ama bu yaz bir çardak yaptırmaya karar verdim.
Hadi hayırlısı.

Bahçeyle uğraşanlar için en önemli şeylerden biri dediğiniz gibi bir mekan. Aynı eksikliği geçen yıl biz de yaşıyorduk. 2 odalı bir ev yaptırdık.Hafta sonları kalırız dediğimiz yerde şimdi yerleşik hayata geçtik gibi :) Umarım gönlünüze göre bir yer yaparsınız. Kolay gelsin şimdiden.

feyzi_48 04-07-2022 12:40

Maşallah üretmenin değeri hiç bir sözle anlatılamaz. Sadece emek verip üretenler bilebilirler. Ürünleriniz bereketli olsun.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025