agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   halcur / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/44722.htm)

TCM 12-07-2021 07:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609068)
Bu da Kellogs Breakfast domates. Bir tanecik. Doğranmadan çekmeyi unutmuşum...

;)

Ömürler görün e mi... Patlıcan közlemesi de koymamışsınız zaten içine. Biraz kıl acı biber, az daha soğan, bir tutam nane, zeytinyağı da güzelse... Mmmmm...Deneyin, mükemmel bir karışım...

halcur 14-07-2021 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1609069)
;)



Ömürler görün e mi... Patlıcan közlemesi de koymamışsınız zaten içine. Biraz kıl acı biber, az daha soğan, bir tutam nane, zeytinyağı da güzelse... Mmmmm...Deneyin, mükemmel bir karışım...

Gavur aşı derler bizde ona. Çok sevilir. Özellikle bulgur kaynatılırken yapılan iki şeyden biridir. Acı konusu bizde sorunlu. Ben acı yiyebilirim ama acı eşiğim çok yüksek değil. Ama ev ahalisinin geri kalanı, Kozan ağzıyla, püsü(kedi)ağızlı. Acı yemezler.

Bunlar da salatası yapılan sarışının kankaları.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a84397c781.jpg


Bu arada aynı böyle çok güzel görünen bir domatesi elime aldım, bir anda sadece sapı kaldı elimde. İçi (Kozan ağzıyla) ulmuş. Nasıl bir hastalıksa sapı hariç tamamı sıvılaşmış.

halcur 14-07-2021 09:07

Bunlar da Çukurova Devlet Hastanesi yolundaki çalılar. Kapari sanırım. Bilen varsa aydınlatırsa sevinirim.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f569be7c2c.jpg


https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...45c7230e82.jpg

halcur 14-07-2021 09:19

Benim ortak ziraatçiye sık gider, her seferinde bir ilaç alır. Bazen de aldığı ilaçlarla pişti olur.
Dikotan m45 adlı bir mantar ilacı var. Mancozeb içerikli.

Mildiyö için kullanıldığında ilacın kullanılması ile hasat arasında 14 gün olmalıymış.(Bu belirtilen tarihten önce hasat yapılırsa insana zararlı demek anladığım kadarıyla.)

İlginç nokta şu ki aynı ilaç aynı oranda Erken YaprakYanıklığı için kullanılırsa hasat süresi 28 güne çıkıyor.

Ben bunu anlamadım. Aynı ilaç, aynı miktarda kullanılıyor ama hasat süresi uzuyor ya da kısalıyor. Bunu garibanların anlayacağı bir şekilde izah edecek biri varsa memnun olurum.

NOT: Bayram sonuna kadar yaylada olacağım. Telefon ve internet çekmiyor. Herkese şimdiden iyi bayramlar.

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

akçabardak 15-07-2021 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609110)
Bunlar da Çukurova Devlet Hastanesi yolundaki çalılar. Kapari sanırım. Bilen varsa aydınlatırsa sevinirim.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f569be7c2c.jpg


https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...45c7230e82.jpg


Evet bunlar kaparidir.

akçabardak 15-07-2021 09:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609111)
Benim ortak ziraatçiye sık gider, her seferinde bir ilaç alır. Bazen de aldığı ilaçlarla pişti olur.
Dikotan m45 adlı bir mantar ilacı var. Mancozeb içerikli.

Mildiyö için kullanıldığında ilacın kullanılması ile hasat arasında 14 gün olmalıymış.(Bu belirtilen tarihten önce hasat yapılırsa insana zararlı demek anladığım kadarıyla.)

İlginç nokta şu ki aynı ilaç aynı oranda Erken YaprakYanıklığı için kullanılırsa hasat süresi 28 güne çıkıyor.

Ben bunu anlamadım. Aynı ilaç, aynı miktarda kullanılıyor ama hasat süresi uzuyor ya da kısalıyor. Bunu garibanların anlayacağı bir şekilde izah edecek biri varsa memnun olurum.

NOT: Bayram sonuna kadar yaylada olacağım. Telefon ve internet çekmiyor. Herkese şimdiden iyi bayramlar.

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Bu ilaçlama olayı benim hiç hoşuma gitmiyor doğrusu, bu ilaçlar yüzünden insanlar allerji oluyorlar, bu benim görüşüm.

Portakal Rengi 17-07-2021 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609109)
Gavur aşı derler bizde ona. Çok sevilir. Özellikle bulgur kaynatılırken yapılan iki şeyden biridir. Acı konusu bizde sorunlu. Ben acı yiyebilirim ama acı eşiğim çok yüksek değil. Ama ev ahalisinin geri kalanı, Kozan ağzıyla, püsü(kedi)ağızlı. Acı yemezler.

Bunlar da salatası yapılan sarışının kankaları.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a84397c781.jpg


Bu arada aynı böyle çok güzel görünen bir domatesi elime aldım, bir anda sadece sapı kaldı elimde. İçi (Kozan ağzıyla) ulmuş. Nasıl bir hastalıksa sapı hariç tamamı sıvılaşmış.

Hepsi değil ama bazılarında ben de gözlemliyorum. Hava durumundan kaynaklandığını düşünüyorum.

halcur 30-07-2021 13:01

5 Eklenti(ler)
Salatalıklar böyle. Bahçeden topladığımda yeşildiler. Buzdolabında sarardı. Nedendir bilmem. Lezzet fena değil.
Eklenti 720773


Günebakanlar oluyor artık. Frik. Tam taze yemelik.
Eklenti 720774


Geleneksel balkabağı. Bir tane var nedense. 3 günde bir suluyoruz ama yetmiyor.
Eklenti 720775


Bunlar da kızımın patlıcanları.
Eklenti 720776


İreniwaki karpuz. Tadını çok beğendik. Yeterince büyürse çekirdekleri karpuzun tamamına yayıldığı için az çekirdekli hale dönüşüyor. Şekli enteresan olduğu için doğrama aşaması da eğlenceli geçiyor.
Eklenti 720777

halcur 30-07-2021 13:02

2 Eklenti(ler)
Cin biberlerini kurutarak acı toz/pul biber yapıyorum. Kendi ürünüm olduğu için içim rahat oluyor.

Yeşil görünenler daha önce bahsettiğim dürümcüden gelen biberler. Benim haddim değil bu biber, çok acı ama bereketli. Pul biber yapımında kullanıyorum. Renk kırmızıya dönmüyor ama sorun değil.
Eklenti 720778


Esnaf ahlakı konusunda sıkıntı çok. Daha önce de benzer şeyler yazdığım için uzatmadan yazayım.
Aşağıda görünen kıl biberler özellikle ve ısrarlı sorularımın sonucunda tatlı oldukları belirtilerek satıldı bana. Zehir gibi acı. Yemekte kullanamıyoruz, kahvaltıda yiyemiyoruz, salataya doğrayamıyoruz...çünkü zehir gibi. Aylarca verilen emek boşa gitti. Biraz turşu, birazı da pul/toz biber yaparız. O kadar.
Eklenti 720779

feyzi_48 30-07-2021 15:41

Sayın halcur; Esnaf konusunda sizi kendi yaşadıklarımla o kadar iyi anlıyorum ki, ne isterseniz veriyorlar fakat verdikleri satış amaçlı oluyor fayda amaçlı olmuyor.

chntskn06 09-08-2021 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1609375)
Sayın halcur; Esnaf konusunda sizi kendi yaşadıklarımla o kadar iyi anlıyorum ki, ne isterseniz veriyorlar fakat verdikleri satış amaçlı oluyor fayda amaçlı olmuyor.

Kesinlikle, hele bir de ankarada ulus esnafı var yok bilmezler ne sorsan vardır muhakkak. Ben de üçburun köy biberi aldım güya alakası yok.
Sn. Halcur domatesleriniz için üzüldüm açıkçası hastalık ve net tedavisini bulursanız paylaşmanızı ümit ediyorum.
Ne hikmetse nazlı olduğundan mıdır yoksa geç yetiştiğinden midir nedir bahçenin şahı padişahı domates izlenimi var bende. Domateslerin hastalanması diğer zerzevattan daha çok koyuyor insana :)

halcur 17-08-2021 09:54

4 Eklenti(ler)
Komşunun karpuzları. Tadı, rengi güzel. Çekirdekleri iri ve bol ama temizlemesi kolay.
Eklenti 720968


Günebakanlar yavaş yavaş olgunlaşıyor.
(Yanlış fotoğrafı paylaşmışım. Bu bir önceki hali ama sorun olmaz. Çoğu buna benzer durumda. :)
Eklenti 720969


Bu sıra en çok göze batan kabaklar. Eş dost bıktı artık, "Patlıcan, kabak, karpuz ister misin?" teklifinden. En çok da kabaktan... Balkon demirlerinde güneşleniyorlar. Bir süre güneş alırsa daha iyi oluyormuş.
Eklenti 720970

Eklenti 720971

halcur 17-08-2021 10:05

2 Eklenti(ler)
Bu fotoğrafta 4-5 tür mısır var. Beyaz, mor/siyah, yerli. Beyaz ve morun hem patlak mısır hem de yemelik çeşidi var. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen tüm tohumlar hastalandı. Yerli çeşitler küçük olsa da bir miktar yedik.

Yanlışım varsa düzeltin ama tohum paylaşım etkinliğinden gelenlerin hepsinin hastalanmasını 'bu bölgeye yabancı olmasından kaynaklanıyor' diye düşündüm. Yani adaptasyon sorunu.

Eklenti 720977

Bu da bahçede bolca bulunan bir bitki. Altın çileğe çok benziyor. Sök sök bitmiyor, o kadar çok. Bitkiyi iyi tanıyanlar fikir verirse sevinirim. O mudur?

Eklenti 720976

akçabardak 17-08-2021 11:30

Ellerinize emeklerinize sağlık, son fotoğrafta ki altın çileğe çok benziyor, şekeri olana çok iyi geliyor, aşağıdaki linki bir inceleyin, kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/balkon-...gi/24084-2.htm

Portakal Rengi 17-08-2021 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609649)
Komşunun karpuzları. Tadı, rengi güzel. Çekirdekleri iri ve bol ama temizlemesi kolay.
Eklenti 720968


Günebakanlar yavaş yavaş olgunlaşıyor.
(Yanlış fotoğrafı paylaşmışım. Bu bir önceki hali ama sorun olmaz. Çoğu buna benzer durumda. :)
Eklenti 720969


Bu sıra en çok göze batan kabaklar. Eş dost bıktı artık, "Patlıcan, kabak, karpuz ister misin?" teklifinden. En çok da kabaktan... Balkon demirlerinde güneşleniyorlar. Bir süre güneş alırsa daha iyi oluyormuş.
Eklenti 720970

Eklenti 720971

Büyük olmayan bal kabaklarını içine peynir, et vb doldurulan yemeği yapmakta kullanabilirsiniz. Fırında nefis oluyor. Forumdaki yemek sayfasında görmüştüm. Ben tulumcuyum. :)

halcur 17-08-2021 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1609661)
Büyük olmayan bal kabaklarını içine peynir, et vb doldurulan yemeği yapmakta kullanabilirsiniz. Fırında nefis oluyor. Forumdaki yemek sayfasında görmüştüm. Ben tulumcuyum. :)

O yemeğin bir adı var mı? :confused:

TCM 17-08-2021 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1609661)
Büyük olmayan bal kabaklarını içine peynir, et vb doldurulan yemeği yapmakta kullanabilirsiniz. Fırında nefis oluyor. Forumdaki yemek sayfasında görmüştüm. Ben tulumcuyum. :)

Biraz tarif alalım mı..Kabaca, kısaca... Hanım pek böyle değişik şeylerden hoşlaşmaz ama güzel olacak gibi.

Portakal Rengi 18-08-2021 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1609676)
Biraz tarif alalım mı..Kabaca, kısaca... Hanım pek böyle değişik şeylerden hoşlaşmaz ama güzel olacak gibi.

http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/11489.htm
burada var. :)

halcur 22-08-2021 08:37

halcur / Bahçe
 
Yeşil domates ve süs biberi turşusuhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...57c739b0ee.jpg

halcur 25-08-2021 22:12

TCM'den
 
Sayın TCM'nin sayfasını baştan sona okumayı bitirdim. Özetle TCM'den ve biraz da başka kaynaklardan edindiğim bilgi aşağıda. (Kusurumuz varsa affola.)

Alıntı:

Sebze dikilecek/ekilecek alan sürülmeden önce kükürt, kül ve yumurta kabuğu dökün, sonra sürün.

Damlama yapılacaksa arık açmaya gerek yok.

Fide yalaklarına magnezyum, yumurta kabuğu koyup üzerine az toprak koyup solucan gübresi de ekleyip fideyi dik.

Fidelerin sıra arasını 60-100 cm aralıkla olursa aralar çapa makinesi ile sürülebilir.

Domateslerde ve patlıcanlarda ara fide arası 50-60 cm (Domates sırıksa 40 cm)

Kabakları, karpuz ve kavunları sebzelerden ayrı bir yere dik.

Mısırları önce ek 15 gün sonra da fasulyeleri ek.

Günebakanı yan ve arkalara dik.

Hıyarların yerini çok geniş bırak ya da askıya al/sırık dik.(Yerde olursa yaprak altlarına bakmak zor.)

Öncelikle patlıcan tohumlarını 1-1,5 gün suda beklet, bir hafta sonra biber ve biberden bir hafta sonra da domates tohumlarını suda beklet. En geç patlıcan çimleniyor. Biber tohumunu ve mısırı bir gün domatesi yarım gün suda bekletmek yeterli.

Kükürt, çiçeklenme artıncaya kadar bakır ve oksijenli su düzenli aralıklarla fide dikiminden hemen sonra uygulanmaya başlanmalı ki ortam şartlarının mantar etkenleri için ideal olmasının önüne geçilebilsin.

Koruma amaçlı, sıcaklar artınca, domatese sistemik mantar ilacı verilebilir.

1- Fideler dikildikten hemen sonra bordo bulamacı kullan
* 2 kere daha 1 hafta aralıkla tekrarla hatta gerekirse çok çiçekleninceye kadar devam et.

2- Bitkileri ektikten sonra 10 günde bir kükürt/kül karışımı dökün
*Ayrıca her yağmur yağdığında da (özellikle domatese) ilk fırsatta kükürt-kül dökün

3- Kükürt uygulamasına domateste ilk zamanlar 5-7 günde bir (artı yağmurdan sonra) daha sonraki günlerde 10-15 gün aralıklarla (artı yağmur sonrası) devam et.

4- Kükürte ilave sistematik olarak arada oksijenli su kullan (Sulandırma oranı 1/100 )

5- Araya bordo bulamacı sıkıştır.

6-Mantar görülürse sistemik mantar ilacı kullana
Mancozeb

7-Kaolin %2.5 -5 kaolin kili sık (%5-6 derece soğuk-sıcaktan koruyor)

mildiyö ( domates geç yanıklığı - p. infestans ) için sistemik ilaç ile (syngenta - quadris)



TCM 26-08-2021 11:11

Ben de diyorum bütün gece bahçede tıkırtılar kesilmedi, kim bu dolaşan gece gece...

Derlediklerinizi şöyle bir okuyunca, kızdım kendime, hiç dedim bitkileri kendi haline bırakmamışım, tık demişler kükürt, gık demişler kül, yağmuru bile yağacağına pişman etmişim.

Şuna inanıyorum hep; milyarca yıldır doğa-yaradan bir yoluna koymuş işleri ve tıkır tıkır işlemiş her şey. Ama insanoğlu elinin değdiği, gözünün gördüğü, sesinin gittiği canlı-cansız her şeyi katletmiş doğduğundan beri. Ve bu aç gözlülüğü de artarak devam ederek dünyanın sonunu getirecek gibi duruyor. Bu sebeple insanoğlu ne olursa olsun işleyen süreçlere müdahil olmamalı. Bahçede de durum aynı; en güzeli hiç bir müdahaleye yer olmadan sadece kompost ile yapılmalı her şey. Duruma göre mümkün olduğunca doğal mücadele edilmeli. Tabi bunu derken kimi sanal alemde yapıldığı gibi; hiç gübre atmayın, hiç ilaç vermeyin, bunların ismini bile söylemeyin, söyleyenleri de çarmıha gerin denmemeli.

'Koruma amaçlı, sıcaklar artınca, domatese sistemik mantar ilacı verilebilir' e cevap yazayım dedim amma uzattım konuyu. Herkes kendi bahçesinin dinamiklerine göre davranmalı sonuçta...

@ halcur, bahçemi ziyaretinizden dolayı teşekkür ederim. İmkan olmalı bahçelerimizde çay-kahve eşliğinde sohbetlere devam etmeli di mi...

halcur 28-08-2021 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1609806)
Ben de diyorum bütün gece bahçede tıkırtılar kesilmedi, kim bu dolaşan gece gece...

Derlediklerinizi şöyle bir okuyunca, kızdım kendime, hiç dedim bitkileri kendi haline bırakmamışım, tık demişler kükürt, gık demişler kül, yağmuru bile yağacağına pişman etmişim.

Şuna inanıyorum hep; milyarca yıldır doğa-yaradan bir yoluna koymuş işleri ve tıkır tıkır işlemiş her şey. Ama insanoğlu elinin değdiği, gözünün gördüğü, sesinin gittiği canlı-cansız her şeyi katletmiş doğduğundan beri. Ve bu aç gözlülüğü de artarak devam ederek dünyanın sonunu getirecek gibi duruyor. Bu sebeple insanoğlu ne olursa olsun işleyen süreçlere müdahil olmamalı. Bahçede de durum aynı; en güzeli hiç bir müdahaleye yer olmadan sadece kompost ile yapılmalı her şey. Duruma göre mümkün olduğunca doğal mücadele edilmeli. Tabi bunu derken kimi sanal alemde yapıldığı gibi; hiç gübre atmayın, hiç ilaç vermeyin, bunların ismini bile söylemeyin, söyleyenleri de çarmıha gerin denmemeli.

'Koruma amaçlı, sıcaklar artınca, domatese sistemik mantar ilacı verilebilir' e cevap yazayım dedim amma uzattım konuyu. Herkes kendi bahçesinin dinamiklerine göre davranmalı sonuçta...

@ halcur, bahçemi ziyaretinizden dolayı teşekkür ederim. İmkan olmalı bahçelerimizde çay-kahve eşliğinde sohbetlere devam etmeli di mi...

Sayın TCM, teşekkür ederim. Renkli üslubunuzla yazdıklarınızı yine zevkle okudum. Şekeri bıraktığımdan beri çay zevk vermiyor ama kahve güzel olurdu. Adana'ya yolunuz düşerse ellerimle ikram etmekten mutlu olurum.

halcur 30-08-2021 13:54

5 Eklenti(ler)
Sirke yapmaya başladık yine. Her yıl yapılan standart hazırlıkların bir parçası.
Eklenti 721109


Gül biber ve patlıcan turşusu
Eklenti 721110


Bamya kurutma çalışması
Eklenti 721111


Diğer bamya halkası, biber kurutması ve salça...
Eklenti 721112

Eklenti 721113

TCM 30-08-2021 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609826)
...Şekeri bıraktığımdan beri çay zevk vermiyor ama kahve güzel olurdu. Adana'ya yolunuz düşerse ellerimle ikram etmekten mutlu olurum.

- Şeker en büyük düşmanlarımızdan. Çok doğru karar vermişsiniz. Ancak 'şekeri bırakınca çaydan zevk alamamak' pek rastlanılan bi şey değil, muhtemelen daha yeni bıraktığınız için öyle diyorsunuz. Tamam damak tadı bu tartışılmaz ama şu ana kadar hiç duymadım herhalde; esas çayın tadına şimdi varmanız gerek.

- İlk görev yerim 1993 sonu Gaziantep - İslahiye, birlikte çalıştığımız Adana lı arkadaşımız vardı, sayesinde gezdik biraz. Çağırıyor hep, nasip...

halcur 03-09-2021 17:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1609862)
- Şeker en büyük düşmanlarımızdan. Çok doğru karar vermişsiniz. Ancak 'şekeri bırakınca çaydan zevk alamamak' pek rastlanılan bi şey değil, muhtemelen daha yeni bıraktığınız için öyle diyorsunuz. Tamam damak tadı bu tartışılmaz ama şu ana kadar hiç duymadım herhalde; esas çayın tadına şimdi varmanız gerek.

- İlk görev yerim 1993 sonu Gaziantep - İslahiye, birlikte çalıştığımız Adana lı arkadaşımız vardı, sayesinde gezdik biraz. Çağırıyor hep, nasip...

Biraz geç oldu ama Sayın TCM herkes aynı şeyi söylüyor. "Çayın asıl tadını şimdi alman lazım" ya da "Biraz zaman geçsin, görecekmişsin çay değil şerbet içiyormuşsun." ;)
Şekeri bırakalı 1(bir) yıl oldu. Çayı da bırakmak üzereyim(Zevk almadığım için). Sigaradan sonra hayattaki en büyük ikinci zevkimi de kaybettim. :D

Portakal Rengi 04-09-2021 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609928)
Biraz geç oldu ama Sayın TCM herkes aynı şeyi söylüyor. "Çayın asıl tadını şimdi alman lazım" ya da "Biraz zaman geçsin, görecekmişsin çay değil şerbet içiyormuşsun." ;)
Şekeri bırakalı 1(bir) yıl oldu. Çayı da bırakmak üzereyim(Zevk almadığım için). Sigaradan sonra hayattaki en büyük ikinci zevkimi de kaybettim. :D

Çayı da şekeri de bırakmıyorum. Bırakmayacağım işte ! Başlarım şeker düşmanlığına.
Yok efendim sağlıklı yaşamak için şunları bunları yapmalıymışım. İyi, hoş da uzun yaşamak için yaşamak istemiyorum ki. Zevk aldığım şeyleri de yapmak istiyorum. Bu vücut denen nesnenin hiç mi toleransı yok ? Benimki toleranslı. 17 yaşından bugüne (63) şekerli çay içerim. (Hafif tatlı) Su gereksinimimi de çayla karşılarım. Rakı içmiyorsam su içtiğim pek görülmez. (yemek sofrasında su bulundurmam. O derece) Çay su sayılmadığı için susuzluktan öldüm mü ben ?
Haftada 4-5 gün bisiklet sürerim üstelik. 25-30 km bisiklet üstüne çay gibi keyifli bir içecek bilmiyorum. Yolda da susuzluğumu termostaki çayla gideririm. Önlemler bir yere kadar. Bu tür önleyici önlemlere gelince kulak asmam.
Avcı toplayıcı topluluklar nereden enerji sağlayabilirdi ?
Karbonhidrat kaynağı olarak buğdayı bile bilmiyorlardı. Topladıkları meyvelerdeki şeker olmazsa ölürler. Yani bedenimiz o günlerden beri şeker yakmayı bilir. Benim çocukluğum pilav ve hoşaf yiyerek geçti. Karbonhidrat üstü şeker demek. Hala ölmedik ama. Arkadaşlarım da yaşıyor.
Sorun gıda endüstrisini desteklemeye çalışan "endüstriyel bilim" anlayışı. Her hazır gıdaya şeker veya türevi, tuz, tatlandırıcı vb eklentilerle dengeli beslenme bozuluyor. Aradan bir şeyi çekip suçlu bu deyince de sistem sürüyor. Yeni ürünler ortaya çıkıyor.
Şekeri kanserli hücreye verirsen hücredeki kanser coşuyor. (Çalışmanın bilimselliğine karşı çıkmıyorum.) Kanserli hasta kötüleşince hastaya serumu niye veriyorlar ? (Serumdaki şeker ne olacak ? ) Beden karmaşık işlemlerle ayakta kalıyor. Hücreye bakıp beden hakkında karar verilemiyor.
Uzatmayayım. Önlem iyidir. Önleyici önlemlere gelince aynı fikirde değilim.
V A Z G E Ç M E M .

TCM 05-09-2021 00:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1609992)
...Bu vücut denen nesnenin hiç mi toleransı yok ?...

Mutlaka olur; hastalara olayı anlatırken aşağıdaki örneği veririm hep, en anlaşılır şekilde böyle anlatılır diye düşünüyorum.

- Hastalıkların insan vücuduna etkisinde pek çok önemli şey var. En fazla görülen - bilinen ve önlem alınabilecek hastalıklar şeker (diyabet) ve yüksek tansiyon. Bunlar da vücutta genelde damarları etkileyerek hasar verir. Vücuttaki damarları bahçe hortumuna benzetelim. Diyabet güneş, tansiyon da basınç olsun. Bahçeyi sularken hortumun ucunu ne kadar sıkarsanız (tansiyon) suyun hortumun çeperine yaptığı basınç artacak ve dolayısıyla ömrü kısalacaktır. İşiniz bitince hortumu katlar depoya kaldırırsanız ömrü uzar, ancak bahçede kendi halinde güneşin altında (diyabet) bırakırsanız da ömrü kısalacaktır. Peki hortumun hiç mi etkisi yok olaya; tabi ki çok önemli ve ona da kalıtım diyelim. Elimizde metresini 10 liraya aldığımız esnek mi esnek pırıl pırıl bir hortum var ise mutlaka ömrü daha uzun olacaktır. Ancak hurda plastikten yapılma eğilip bükülmesi bile zor metresi 2 liralık hortumu ne kadar korursanız koruyun ömrünü bir yere kadar uzatabilirsiniz. Ailesinde 80 yaşından önce ölüm görülmeyen birinin 40 yaşında kalp krizinden ölme ihtimali çok düşüktür.

Gelelim şekerin, karbonhidratın vs. nin etkisine. Sabah kahvaltıda; tereyağın içine iki yumurta kırın, üzerine çökelek-kaşar peyniri vs. peynir ekleyin, yanında zeytin, domates, şekersiz çay... Diğer kahvaltı seçeneği; gevrek veya ekmek, üzerine bal - reçel - çikolata vs. - meyve suyu (taze sıkılmış hazır çok önemli değil) - şekerli çay veya kahve... Bu iki çeşit kahvaltı sonrası bedeninizde fark göremiyorsanız istediğiniz kahvaltıyla devam edin. Aynı şeyi öğle ve akşam yemeğinde de tekrarlayabilirsiniz. Yani pirinç - tatlı - un aldığınız öğün ile almadığınız öğünlerde fark yok ise kafanızı yormayın, canınızın istediğini yiyin gitsin. Benim çok fark ediyor mesela; uyku hali, daha çabuk acıkma, nabzın yükselmesi vs...

Bir de şu var; belki de en önemli olan yaptığınızdan zevk alabilmek. Eğer bu kahvaltı, yemek ile oluyorsa abartmadan hayatın tadını çıkartmakta fayda var.Örnekleri çoğaltacam ancak özendirme gibi anlaşılabileceği için burada keseyim. :) Kişi değişimleri, kendine, yaşamına uyarlayarak uygulayabiliyorsa ne mutlu, ama olmuyorsa hayatı eziyete dönüştürmenin anlamı yok.

NOT: @halcur ve @Portakal Rengi ile bir bahçede oturup sohbet etmek eminim çok zevkli olurdu. Zevklerimiz pek uyuyor zira.;)

halcur 14-09-2021 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1609992)
Çayı da şekeri de bırakmıyorum. Bırakmayacağım işte ! Başlarım şeker düşmanlığına.
Yok efendim sağlıklı yaşamak için şunları bunları yapmalıymışım. İyi, hoş da uzun yaşamak için yaşamak istemiyorum ki. Zevk aldığım şeyleri de yapmak istiyorum. Bu vücut denen nesnenin hiç mi toleransı yok ? Benimki toleranslı. 17 yaşından bugüne (63) şekerli çay içerim. (Hafif tatlı) Su gereksinimimi de çayla karşılarım. Rakı içmiyorsam su içtiğim pek görülmez. (yemek sofrasında su bulundurmam. O derece) Çay su sayılmadığı için susuzluktan öldüm mü ben ?
Haftada 4-5 gün bisiklet sürerim üstelik. 25-30 km bisiklet üstüne çay gibi keyifli bir içecek bilmiyorum. Yolda da susuzluğumu termostaki çayla gideririm. Önlemler bir yere kadar. Bu tür önleyici önlemlere gelince kulak asmam.
Avcı toplayıcı topluluklar nereden enerji sağlayabilirdi ?
Karbonhidrat kaynağı olarak buğdayı bile bilmiyorlardı. Topladıkları meyvelerdeki şeker olmazsa ölürler. Yani bedenimiz o günlerden beri şeker yakmayı bilir. Benim çocukluğum pilav ve hoşaf yiyerek geçti. Karbonhidrat üstü şeker demek. Hala ölmedik ama. Arkadaşlarım da yaşıyor.
Sorun gıda endüstrisini desteklemeye çalışan "endüstriyel bilim" anlayışı. Her hazır gıdaya şeker veya türevi, tuz, tatlandırıcı vb eklentilerle dengeli beslenme bozuluyor. Aradan bir şeyi çekip suçlu bu deyince de sistem sürüyor. Yeni ürünler ortaya çıkıyor.
Şekeri kanserli hücreye verirsen hücredeki kanser coşuyor. (Çalışmanın bilimselliğine karşı çıkmıyorum.) Kanserli hasta kötüleşince hastaya serumu niye veriyorlar ? (Serumdaki şeker ne olacak ? ) Beden karmaşık işlemlerle ayakta kalıyor. Hücreye bakıp beden hakkında karar verilemiyor.
Uzatmayayım. Önlem iyidir. Önleyici önlemlere gelince aynı fikirde değilim.
V A Z G E Ç M E M .

Sayın Portakal Rengi, böyle güzel ve coşkulu anlatıma hak ettiği şekilde mukabele edememe korkusuyla cevap yazamadım ama şimdi biraz cesaretlendim.

Ben de "Başlarım şeker düşmanlığına!" demek istiyorum hatta "Tutmayın küçük enişteyi!" moduna girip gaza geliyorum ama şeker hastası olduğumu hatırlayınca isyanım anında sönüyor.

"Hayat zevk vermiyorsa uzun yaşamanın cazibesi ne ola ki?" diyorum. Sonra aklıma geliyor. Şükür Adanalının şeker haricinde de bir sürü zevki var.:)

Bisiklet sürme meselesi bence çok önemli. Ben yürümem, spor yapmam, bisiklet sürmem...kısaca sağlıklı ve yararlı bir faaliyetim yok. Biraz bahçede enerji sarf ederim. O kadar. Emin olun spor yapsaydım şekeri ve şekerin baş rolde olduğu tatlıları sabah kahvaltısı niyetine yerdim. Ben de haykırırdım: VAZGEÇMEM, diye.

halcur 22-09-2021 12:30

3 Eklenti(ler)
Gül biberden ve dürümcüden gelen(onlar meksika dedi) acı biberden tohum almak için kurutuyorum. Gülbiberi biraz erken toplamışım. Sonrakiler iyice kızarınca toplayacağım.
Diğeri kıl biber. Ondan vaz geçtim.Çok acı.
Eklenti 721682


Uzun-orta-tombul süs biberi karışımı. Yine tohumluk. Karma bir şekilde tohum paylaşımında dağıtırım büyük ihtimal.
Eklenti 721683


Zeytinler az da olsa ürün verdi bu yıl. 1.5 lt'lik bir şişeyi doldurduk. Diktiğimzamandan bu güne üç yıla yaklaştı.
Eklenti 721684

TCM 22-09-2021 14:00

Biberleri güneşte değil gölgede kurutalım, bıçakla ortadan bir kesi atalım ki çürümesin, hava alsın.

İLAVE: Güneşi nereden gördüysem artık..

halcur 22-09-2021 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1610286)
Biberleri güneşte değil gölgede kurutalım, bıçakla ortadan bir kesi atalım ki çürümesin, hava alsın.

İLAVE: Güneşi nereden gördüysem artık..

Genel olarak gölgede kurutuluyormuş. Biz güneşte kuruttuk. Bundan sonrakileri gölgede kuruturuz artık.

halcur 22-09-2021 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609651)
Bu fotoğrafta 4-5 tür mısır var. Beyaz, mor/siyah, yerli. Beyaz ve morun hem patlak mısır hem de yemelik çeşidi var. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen tüm tohumlar hastalandı. Yerli çeşitler küçük olsa da bir miktar yedik.

Yanlışım varsa düzeltin ama tohum paylaşım etkinliğinden gelenlerin hepsinin hastalanmasını 'bu bölgeye yabancı olmasından kaynaklanıyor' diye düşündüm. Yani adaptasyon sorunu.

Eklenti 720977

Daha önce paylaştığım bu fotoğraftaki mısırlar şu an sütlü çorbamızı ve yoğurtlu çorbamızı süslüyor. Valla, çok da güzel oluyor.

halcur 13-10-2021 18:18

2 Eklenti(ler)
Geçenlerde bir akrabamın tavsiyesi ile bu bitkiyi çelikten diktim. Gayet de güzel oldu. Bana bu bitkiyi veren Şeker Otu dedi, ismine. Stevia değil tabii ki. Şeker hastalığına iyi geliyormuş. Yiyenler memnunmuş...vs. Bu bitkinin gerçek ismini bilip beni aydınlatacak olan var mı?

NOT: Yedim, yaşıyorum.
Eklenti 722203

Eklenti 722204

köpük_bahçesi 13-10-2021 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1610939)
Geçenlerde bir akrabamın tavsiyesi ile bu bitkiyi çelikten diktim. Gayet de güzel oldu. Bana bu bitkiyi veren Şeker Otu dedi, ismine. Stevia değil tabii ki. Şeker hastalığına iyi geliyormuş. Yiyenler memnunmuş...vs. Bu bitkinin gerçek ismini bilip beni aydınlatacak olan var mı?



NOT: Yedim, yaşıyorum.

Eklenti 722203



Eklenti 722204

Tadı ıspanağa mı benziyor?

halcur 16-11-2021 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi köpük_bahçesi (Mesaj 1610941)
Tadı ıspanağa mı benziyor?

Özür dilerim, geç cevapladım. Hafızam "nisyan ile malul"

Tadını ıspanağa benzeyip benzemediğini bilmiyorum. Ispanağı hiç çiğ yemedim.

köpük_bahçesi 16-11-2021 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1611858)
Özür dilerim, geç cevapladım. Hafızam "nisyan ile malul"



Tadını ıspanağa benzeyip benzemediğini bilmiyorum. Ispanağı hiç çiğ yemedim.

Estağfurullah şeker hastalığına iyi geldiğini görünce dikkatimi çekti birkaç makale buldum orada ıspanak çeşidi olduğundan bahsediyordu linki tekrar bulursam paylaşayım.

ALP-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Longevity spinach
https://www.frontiersin.org/articles...016.00052/full

bardacık 11-12-2021 19:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi köpük_bahçesi (Mesaj 1611864)
Estağfurullah şeker hastalığına iyi geldiğini görünce dikkatimi çekti birkaç makale buldum orada ıspanak çeşidi olduğundan bahsediyordu linki tekrar bulursam paylaşayım.

ALP-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Longevity spinach
https://www.frontiersin.org/articles...016.00052/full

Konu ile alakasız olacak ama araya bir not olarak şeker seviyelerini düşürmek ve düşük tutmak için ketojenik diyete ( Günlük alınan karbonhidratı çok düşük seviyelerde tutacak şekilde beslenmek ) bakabilirsiniz.
Çok geçmiş olsun.

halcur 28-01-2022 13:15

1 Eklenti(ler)
2022


Yeni Sezon



GİRİZGÂH

Eklenti 723551

halcur 28-01-2022 13:26

2 Eklenti(ler)
Bu tarz çimlendirmeyi ilk defa deniyorum. Bakalım nasıl olacak? (15 Ocak)
Eklenti 723553


Bu da standart menü. Şeffaf kapaklı saklama kabı içinde kağıt havlu ile yapılan çimlendirme.(İlk çalışmadan bir hafta sonra)
Eklenti 723554

its_just_a_ride 28-01-2022 13:38

Alıntı:

Bu tarz çimlendirmeyi ilk defa deniyorum. Bakalım nasıl olacak? (15 Ocak)
Yeterli havalandırma sağlanmazsa direkt küflenip çöküyor bu fideler. Bilginiz olsun.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025