agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   halcur / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/44722.htm)

halcur 11-06-2022 23:30

12.06.2022 Bahçeden görüntüler

5 Eklenti(ler)
Eklenti 725508

Eklenti 725507

Eklenti 725509

Eklenti 725510Eklenti 725511

feyzi_48 13-06-2022 07:22

Paylaşım için teşekkürler, emeğinize sağlık. Kabağınız sırık kabağa benzettim, doğru mudur. Mor biberiniz de buena mulata cinsi biber midir?

halcur 13-06-2022 07:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1616254)
Paylaşım için teşekkürler, emeğinize sağlık. Kabağınız sırık kabağa benzettim, doğru mudur. Mor biberiniz de buena mulata cinsi biber midir?

Teşekkürler. Kara kabak yazıyordu etiketinde. Urk atmadan, dizini kırıp oturduğu yerde kalıyormuş. Pazarda satılan koyu/açık yeşil, dolmalık bir biber bildiğim kadarıyla.

Bence de Buena Mulata. Sayın TCM'den gelmişti.

halcur 18-06-2022 14:05

1 Eklenti(ler)
Eklenti 725601

Bu da benim gübreleme varilim. Sağdaki borudan su giriyor, sol üstteki borudan çıkıyor. Kapağı açıp eritilmiş gübreyi(bazen buna EM bazen de kükürt/magnezyum ekliyorum)varile koyup kapağı kapatıyorum. İşlem tamam. Tüm bostana gübre akıyor. Tabii önce 15 dk suluyorum, ondan sonra gübreliyorum.

halcur 18-06-2022 14:11

1 Eklenti(ler)
Eklenti 725602
Nektarin, kayısı ve şeftaliler soframızı şenlendiriyor artık. Reçel de yaparız bu gidişle.

halcur 18-06-2022 14:14

1 Eklenti(ler)
Eklenti 725603
Biber, kabak ve hıyarlar da ürün vermeye başladı.��

Sayın feyzi_48, yukarıdaki mesajda sorduğunuz kabak budur.

feyzi_48 20-06-2022 07:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616353)
Eklenti 725601

Bu da benim gübreleme varilim. Sağdaki borudan su giriyor, sol üstteki borudan çıkıyor. Kapağı açıp eritilmiş gübreyi(bazen buna EM bazen de kükürt/magnezyum ekliyorum)varile koyup kapağı kapatıyorum. İşlem tamam. Tüm bostana gübre akıyor. Tabii önce 15 dk suluyorum, ondan sonra gübreliyorum.

Bu varil sistemini bende kullanıyorum. Bahçem için yeterli olup gübre şerbeti vb her türlü gübreleme için ideal. Sizin bahçeniz için toplam sulama süreniz ne kadar olup kaç günde bir suluyorsunuz ?

halcur 22-06-2022 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1616385)
Bu varil sistemini bende kullanıyorum. Bahçem için yeterli olup gübre şerbeti vb her türlü gübreleme için ideal. Sizin bahçeniz için toplam sulama süreniz ne kadar olup kaç günde bir suluyorsunuz ?

Sayın feyzi_48,
Sulama süresi değişiyor. Normal şartlarda bostanı haftada 2 gün yarımşar saat. Eğer 2 defa gelemeyeceksem haftada bir 1 saat suluyorum. Ağaçları bir kere yarım saat suluyorum. Bu sene, hala, toprak derinlemesine kurumuyor. O sebepten sulama konusunda çok disiplinli değilim.
.

halcur 24-06-2022 08:45

Hastalıklar başlıyor.

4 Eklenti(ler)
Hıyarlarda ve kabaklarda sorun var. Bu hastalık mı, birşey eksikliği mi? Ne yapmam gerekir?

Eklenti 725696

Eklenti 725697

Eklenti 725698

Eklenti 725699

its_just_a_ride 24-06-2022 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616465)
Hıyarlarda ve kabaklarda sorun var. Bu hastalık mı, birşey eksikliği mi? Ne yapmam gerekir?

Eklenti 725696

Eklenti 725697

Eklenti 725698

Eklenti 725699

Bildiğimiz külleme hastalığı bu. Bu sene ülkenin dört bir yanında sorun olacak, çiftçilerin ilaca yüklenmesine sebep olacak gibi görünüyor. Tabii ilaç alacak para bulurlarsa :).

Kontrole gelecek olursak, ileri derece enfekte olmuş yaprakları toplayıp alandan uzaklaştırın. Onların artık fotosentezle işi kalmadığı gibi hastalığı yaymaya devam ederler. Kontrol amaçlı dilerseniz zirai ilaçları veya su ve süt karışımlarını araştırın. Geçmiş olsun.

halcur 24-06-2022 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1616477)
Bildiğimiz külleme hastalığı bu. Bu sene ülkenin dört bir yanında sorun olacak, çiftçilerin ilaca yüklenmesine sebep olacak gibi görünüyor. Tabii ilaç alacak para bulurlarsa :).

Kontrole gelecek olursak, ileri derece enfekte olmuş yaprakları toplayıp alandan uzaklaştırın. Onların artık fotosentezle işi kalmadığı gibi hastalığı yaymaya devam ederler. Kontrol amaçlı dilerseniz zirai ilaçları veya su ve süt karışımlarını araştırın. Geçmiş olsun.

Teşekkürler Sayın its_just_a_ride,
Aşağıda kısayolunu verdiğim sitede Gülleci Bulamacının küllemeye iyi geldiği yazıyor.

https://huglero.com/gulleci-bulamaci...arsi_etkilidir

Alıntı:

Gülleci bulamacı hangi zararlı ve hastalıklara karşı etkilidir?
Zeytinde pamuklu bit (dozaja dikkat %1 veya %1,5 oranını geçmemekte fayda var),
Domateste külleme,
Asmada külleme,
Domates ve ayvada bakteriyel yanıklık,
Domateste kurşuni küf ve yaprak küfü,
Tüm kabuklu bitler,
Tüm pamuk zararlıları,
Domateste bakteriyel yanıklık,
Bağda mildiyo ( pronoz hastalığı),
Elmada kara leke,
Bağ uyuzu,
Asmada ölü kol hastalığı.
Listeyi uzatabiliriz ama yukarıda yazılan hastalıklarda olumlu yönde etkisi denenerek görülmüştür.

Gövdeye sürülen tortunun, salyangoz ve sümüklü böcek gibi zararlılarda etkili olduğu görüşmüştür.

Külleme hastalığında da etkisi yabancı ülkelerde bilinmektedir.

1988’de %4,6’dan %0,1’e ve 1989’da %41,4’ten %27,2’ye, küllemeye karşı oldukça hassas olan Vitis interspesifik hibrit çeşit Rozeti’ne kireç kükürtünün tek bir eradikant muamelesi ile azaltılmıştır. Aynı kireç kükürt oranı, daha dirençli Tilki üzümü (Vitis labruscana) ‘Concord’ çeşidinde 1988’de külleme şiddetini % 30.8’den% 0.3’e düşürdü.

Kalsiyum polisülfür | CaS5 – PubChem (nih.gov)

feyzi_48 27-06-2022 07:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1616477)

Aynısı benim acurlarda oldu, öncelikle hasta yaprakların tamamını topladım. Akabinde kabartama tozu bir paketi bir litre su ile hazırlayıp fısfısladım. Bir haftada üç kez uyguladım sonrasında toz kükürt ile mücadeleye devam ettim. Hastalığı durdurdum fakat bitkilerimin güçleri düşüş yaşadı ve atağa geçemedi. İllaki hastalık sonrasında kimyasal gübreleme gerekebilir. Ben acurları söküp tekrar dikeceğim...

halcur 30-06-2022 12:03

Yapılanlar / Yapılacaklar

26.06.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= 18 G/L ABAMECTİN
AMELİYE = Ot yolma ve çapalama
30.06.2022
GÜBRELEME = 3x20 gübre + Kül suyu + sıvı kükürt ile sulama/ya da LAB
İLAÇ = Süt + oksijenli su / İçimde kalmasın, deneyeyim istedim
03.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= 18 G/L ABAMECTİN + 200 g/l Azoxystrobin + Kaolin kili

07-08.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= Gülleci bulamacı
AMELİYE = -

15.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= 18 G/L ABAMECTİN + Azimuth
AMELİYE = Sudan kalsiyum

Salı - 19.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= Yapraktan kükürt + kalsiyum+ kaolin
AMELİYE = Beyaz dut aşısı yapıldı.
Perşembe- 22.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= Yapraktan kükürt + kalsiyum+ kaolin
AMELİYE = Ağaç diplerine bir kaç kök hıyar ekildi.

Pazar - 24.07.2022
GÜBRELEME= -
İLAÇ= Eksik bitkilere Kaolin kili
AMELİYE = Dut ağacına Ekşi dut/Urum dutu aşısı yapıldı.
Çarşamba - 27.07.2022
GÜBRELEME= 3x20 (%500 gr)
İLAÇ=
AMELİYE = Kabaklar söküldü. Toprağı kazıldı. Kül ve kükürt serpilip tekrar karıldı. Eksik memeler takılıp hazırlanan toprağa fasulye ekildi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
NOT=Bu sayfa bahçede yaptığım her ilaçlama / gübrelemede güncellenecektir.
Kırmızı olanlar yapılamayanlar.

fdemir 01-07-2022 14:59

Biz de külleme olmasın diye salatalıkların alt yapraklarını budayıp elenmiş odun külü serptik. Hatta domates ve lahanalara da kül uygulaması yaptık. Salatalıkların gelişimi çok iyi, lahanalar da kül serptikten sonra toparlanmaya başladılar. Erken dönemde uyguladığımız için hastalık oluşmadan önlemiş olduk diye düşünüyorum.

halcur 02-07-2022 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fdemir (Mesaj 1616569)
Biz de külleme olmasın diye salatalıkların alt yapraklarını budayıp elenmiş odun külü serptik. Hatta domates ve lahanalara da kül uygulaması yaptık. Salatalıkların gelişimi çok iyi, lahanalar da kül serptikten sonra toparlanmaya başladılar. Erken dönemde uyguladığımız için hastalık oluşmadan önlemiş olduk diye düşünüyorum.

Benim yıllık mutad hatam budur. Ekmeye/dikmeye geç kalırım, sonra sırık dikmeye geç kalırım, otunu yolmaya/çapalamaya geç kalırım...vs
Dediğinizi zamanında yapsaydım bunlar olmayacaktı.

Neyse, her şey bir tecrübe.

Bahçeyle ilgili en önemli eksiklik, ev, çardak...vb dinlenecek, temizlenecek, yemek yiyecek mekan. Böyle bir yer olmayınca 3-4 saatten daha uzun kalamıyorum. O sebepten de işleri yetiştiremiyorum.
Ama bu yaz bir çardak yaptırmaya karar verdim.
Hadi hayırlısı.

halcur 03-07-2022 19:41

Su pompalama

Derdimize deva bir çalışma. Çözebilen varsa bize de açıklasın.

Olay çözülmüştür. Sifon sistemi.
Bu videoyu seyredince bir dizide kullanılan replik geldi aklıma "Şerreffsizim benim aklıma gelmişti." :)

halcur 04-07-2022 09:53

Hasılat

2 Eklenti(ler)
04.07.2022 Hasılatı

Eklenti 725809

Eklenti 725810

halcur 04-07-2022 09:55

Fasulyeler

4 Eklenti(ler)
Dört (en az) tür fasulye var. Müsait bir zamanda türlerini tespit edebilirsem yazarım.

Eklenti 725811
Yağlı Tozaklı Fasulye- bahcedenn

Eklenti 725812
Sırık zannettim, arığa ektim ama oturak çıktı. Adını unuttum ama Sarıkız (bahcedenn) olabilir.

Eklenti 725813
Annemden aldığım, yeşil fasulye olarak yemelik...

Eklenti 725814
Adını/adlarını unuttum.

Bu arada sırık fasulye(Sn incirci idi galiba) adıyla aldığım bir fasulye gerçekten sırık gibi büyüdü gitti ama hanüz fasulye yok.

Bir tür fasulye daha var, o da heüz vermedi.

fdemir 04-07-2022 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616586)
Benim yıllık mutad hatam budur. Ekmeye/dikmeye geç kalırım, sonra sırık dikmeye geç kalırım, otunu yolmaya/çapalamaya geç kalırım...vs
Dediğinizi zamanında yapsaydım bunlar olmayacaktı.

Neyse, her şey bir tecrübe.

Bahçeyle ilgili en önemli eksiklik, ev, çardak...vb dinlenecek, temizlenecek, yemek yiyecek mekan. Böyle bir yer olmayınca 3-4 saatten daha uzun kalamıyorum. O sebepten de işleri yetiştiremiyorum.
Ama bu yaz bir çardak yaptırmaya karar verdim.
Hadi hayırlısı.

Bahçeyle uğraşanlar için en önemli şeylerden biri dediğiniz gibi bir mekan. Aynı eksikliği geçen yıl biz de yaşıyorduk. 2 odalı bir ev yaptırdık.Hafta sonları kalırız dediğimiz yerde şimdi yerleşik hayata geçtik gibi :) Umarım gönlünüze göre bir yer yaparsınız. Kolay gelsin şimdiden.

feyzi_48 04-07-2022 12:40

Maşallah üretmenin değeri hiç bir sözle anlatılamaz. Sadece emek verip üretenler bilebilirler. Ürünleriniz bereketli olsun.

halcur 16-07-2022 23:18

Hasılat

1 Eklenti(ler)
Son hasılatın bir kısmı

Eklenti 725935

Küllemenin etkisi çok ciddi görülüyor. Hıyar ve kabaklarda verim çok düştü ama inatla sökmüyorum. EFDAL AZİBUT (200 g/L Azoxystrobin + 125 g/L Difenoconazole) uygulaması yapıyorum. Bakalım faydası olacak mı? Acurlar da etkilendi ama verim de pek düşüş yok.

halcur 16-07-2022 23:38

4 Eklenti(ler)
Bu sene ilk defa domates yiyoruz ama bu çatlamaların sebebini çözemedim.
Eklenti 725936

Bu biberlerdeki kalsiyum eksikliği midir axaba?
Eklenti 725937

Fasulyelerdeki bu kahverengi lekeler nedir acaba ?
Eklenti 725938

Kabaklarda da pütür pütür küçük çıkıntılar var...
Eklenti 725939

TCM 17-07-2022 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616734)
...Küllemenin etkisi çok ciddi görülüyor. Hıyar ve kabaklarda verim çok düştü ama inatla sökmüyorum. EFDAL AZİBUT (200 g/L Azoxystrobin + 125 g/L Difenoconazole) uygulaması yapıyorum. Bakalım faydası olacak mı? Acurlar da etkilendi ama verim de pek düşüş yok.

Aynı etken maddeyi içeren QUADRİS MAXX kullanıyorum domatesteki mantar için, çok etkili ancak kabakgillerin küllemesinde bilemiyorum. Sırf domates için almıştım, hastalık görüldüğü anda, dallarında siyahlaşma, yapraklarda kuruma vs. 12-13 günde bir iki veya üç kez kullanıyorum, çok etkili. Sizin domatesi görünce aklıma geldi, meyvesine bakınca, gövdelerini kontrol edin bakalım var mı bi şeyler. Bu arada çatlama genelde su fazla gelirse olur, ona da bakın bakalım. Damlama diplerine gübre dökmüştüm, suyu çok tutacağı aklıma gelmedi, kimi türlerde çatlama olmuştu.

Biberlerde kalsiyum eksikliği var gibi, bu durumda domateslerde de olabilir diye düşünüyorum. Benim kimi domateslerde de son iki senedir olmuştu. Bu yıl yapraktan kalsiyum kullandım, meyveye duran kimi kökler için geç başladım biraz ama bakalım nasıl olacak.

halcur 17-07-2022 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1616737)
Aynı etken maddeyi içeren QUADRİS MAXX kullanıyorum domatesteki mantar için, çok etkili ancak kabakgillerin küllemesinde bilemiyorum. Sırf domates için almıştım, hastalık görüldüğü anda, dallarında siyahlaşma, yapraklarda kuruma vs. 12-13 günde bir iki veya üç kez kullanıyorum, çok etkili. Sizin domatesi görünce aklıma geldi, meyvesine bakınca, gövdelerini kontrol edin bakalım var mı bi şeyler. Bu arada çatlama genelde su fazla gelirse olur, ona da bakın bakalım. Damlama diplerine gübre dökmüştüm, suyu çok tutacağı aklıma gelmedi, kimi türlerde çatlama olmuştu.

Biberlerde kalsiyum eksikliği var gibi, bu durumda domateslerde de olabilir diye düşünüyorum. Benim kimi domateslerde de son iki senedir olmuştu. Bu yıl yapraktan kalsiyum kullandım, meyveye duran kimi kökler için geç başladım biraz ama bakalım nasıl olacak.

Domateslerdeki yarıklar çok sudan değildir, haftada iki kez yarım saat kırk beş dakika akıtıyorum. Az bile sayılır bence.
Domateslerdeki yarıklar mantardan değilse bile yarıklardan itibaren, zamanla, çürüyüp suyu akıyor.

Biberler de muhtemelen kalsiyum eksikliği var, doğrudur ama ben bu arkadaşlara iki defa sirkede beklemiş yumurta kabuğu suyu verdim. Evet, yapraktan verilmesi gerekiyordu ama şe yarar diye sulama suyuna katmıştım. İşe yaramamış demek ki.

Fasulye ve kabak konusunda da tecrübeli arkadaşlardan destek bekliyorum.

TCM 18-07-2022 13:59

Domates, fasulye ve kabak fidelerinin resimlerini alalım.

halcur 18-07-2022 15:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1616747)
Domates, fasulye ve kabak fidelerinin resimlerini alalım.

Kabak-hıyar bitkilerinin fotoları burada
http://www.agaclar.net/forum/1616465-post169.htm
Meyvesinin fotoğrafları da burada
http://www.agaclar.net/forum/1616736-post182.htm

Fasulye meyvesi de ikinci linkte. Fasulye bitkisinin fotoğrafını şimdilik çekemiyorum ama yapraklarında bol bol galeriler açılmış durumda.

Bahçeye ilk gidişte fotoğraflar çekilecek.

halcur 18-07-2022 17:22

Yumurta kabuğu ve sirke

MeyveliTepe 18-07-2022 18:29

Biberler net yeterli kalsiyum alamamış. Bu durum toprakta kalsiyumun az olduğu anlamına gelmez. Pek çok sebebi olabilir. Diğer katyonların (potasyum ve magnezyum) çok olması, sulamanın düzensiz olması vs. buna sebep olabilir.

Domatesteki çatlamalar da sulama düzensizliğine delalet. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olmuşlar.

Fasulyelerdeki lezyonların iki sebebi olabilir. Biri, pis kokulu yeşil böcekler. Varsa dikkatli bakın görürsünüz.Yaklaşınca meyvenin yaprağın arkasına geçerek saklanırlar. Bu böcekler fasulyeyi çok sever (domatesi de severler). Emgi yaptıkları noktalara toksik bir madde salgılarlar ve bu gibi çürüntülere sebep olurlar. Diğer sebep de muhtelif mantar hastalıkları. En çok rastlanılanı fasulye antakrozu (Colletotrichum spp.). Tohumdan geçiyor. Lekelerin sayısına ve çaplarına bakarsak anktakroz olması daha büyük olasılık.

TCM 18-07-2022 21:05

Aşağıdaki alet pek güzel, köküne batırıp nem miktarını ölçebilirsiniz.

https://www.hepsiburada.com/optana-t...HBCV00000R623A

halcur 19-07-2022 13:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1616751)
Biberler net yeterli kalsiyum alamamış. Bu durum toprakta kalsiyumun az olduğu anlamına gelmez. Pek çok sebebi olabilir. Diğer katyonların (potasyum ve magnezyum) çok olması, sulamanın düzensiz olması vs. buna sebep olabilir.

Domatesteki çatlamalar da sulama düzensizliğine delalet. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olmuşlar.

Fasulyelerdeki lezyonların iki sebebi olabilir. Biri, pis kokulu yeşil böcekler. Varsa dikkatli bakın görürsünüz.Yaklaşınca meyvenin yaprağın arkasına geçerek saklanırlar. Bu böcekler fasulyeyi çok sever (domatesi de severler). Emgi yaptıkları noktalara toksik bir madde salgılarlar ve bu gibi çürüntülere sebep olurlar. Diğer sebep de muhtelif mantar hastalıkları. En çok rastlanılanı fasulye antakrozu (Colletotrichum spp.). Tohumdan geçiyor. Lekelerin sayısına ve çaplarına bakarsak anktakroz olması daha büyük olasılık.

-Biber konusunda, sizlerden edindiğim bilgilere göre, ben de aynı görüşteyim. Belki de potasyumu fazla kaçırmış olabilirim. Sirke ile hazırladığım yumurta kabuğu 4 gündür erimeye çalışıyor. Yapraktan verirsem, öğrendiklerimden hatırladıklarıma göre, magnezyum-potasyum-su dengesizliğinden etkilenmeden kalsiyum ihtiyacı karşılanır.

-Aslında çok da düzensiz değil. Haftada iki kere sulanıyor. Çoğunlukla da araya 3 gün koyuyorum. Örnek: Pazar-çarşamba(bazen de perşembe) şeklinde. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olanlar da evde kendi kendine uldu(çürüdü).

-Fasulyelerle ilgili de, fasulyedeki bu lekeler hariç, antraknoz belirtileri hatırlamıyorum. Yaprakta ya da sapta renk değişimleri görmedim. Belki de dikkat etmedim. Gidince bakarım. Kültürel mücadele tohum alma aşamasında ve toprak hazırlığı aşamasında yapılıyor galiba.
Konuyla ilgili bulduğum en masum ilaç da (%70 Propineb) bu:
https://www.mentatarim.com/urunler.p...id=3&urunid=26
Kokulu böcek (bizde o.uruk böceği denir) dikkatimi çekmedi bakarım.

Bilgilendirme için teşekkürler.

halcur 19-07-2022 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1616752)
Aşağıdaki alet pek güzel, köküne batırıp nem miktarını ölçebilirsiniz.

https://www.hepsiburada.com/optana-t...HBCV00000R623A

Güneşin tepede olduğu zaman bile bal kabağı hariç yaprakları solmuş bitki görmedim. Toprağın da çok derinlemesine kuruduğuna şahit olmadım.
Alet güzel görünüyor.
Teşekkürler.

MeyveliTepe 19-07-2022 15:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616761)
..
-Aslında çok da düzensiz değil. Haftada iki kere sulanıyor. Çoğunlukla da araya 3 gün koyuyorum. Örnek: Pazar-çarşamba(bazen de perşembe) şeklinde. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olanlar da evde kendi kendine uldu(çürüdü).
...

Szin koşullarınızda sulama aralıkları olması gerekenden fazladır belki. Kök bölgesi iyice kuruyup ondan sonra birden bol su buna sebep olabilir. Çoğu zaman kızarmaya yüz tutmuş, kabuğu artık meyve ile birlikte büyüme esnekliğini kaybetmiş durumda olan domateslerin üzerine bol su bırakan yağmur yağdığında böyle çatlamalar olur.

halcur 19-07-2022 15:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1616765)
Szin koşullarınızda sulama aralıkları olması gerekenden fazladır belki. Kök bölgesi iyice kuruyup ondan sonra birden bol su buna sebep olabilir. Çoğu zaman kızırmaya yüz tutmuş, kabuğu artık meyve ile birlikte büyüme esnekliğini kaybetmiş durumda olan domateslerin üzerine bol su bırakan yağmur yağdığında böyle çatlamalar olur.

Doğrudur. Bitki diplerini kontrol ederim.

Bu yarıklarla ilgili bir yerlerde kalsiyum eksikliğinin de sebep olabileceğini okumuştum.

halcur 20-07-2022 08:42

2 Eklenti(ler)
Eklenti 725965

Hıyar, acur ve kabaklar perişan oldular. Hepsinin verimi çok düşük. Yaşatmaya çalışıyorum, suluyor ve ilaçlıyorum ama bu arada biraz uzak bir noktaya 5 ocak hıyar ektim. Yetişirse eksikliği giderir.

Eklenti 725966
Fasulyelerin yaprakları da bu şekilde. Yukarıdaki mesajda meyvesini de göstermiştim, kahverengi lekeler vardı. Antraknoz ya da kokulu böcek demişti Sn Meyveltepe. O kokulu böcekten bol miktarda olduğunu gördüm bahçede.

Sulama ile ilgili de ciddi bir sorun varmış. Memelerin çoğu tıkanmış. Ya çok az damlatıyor ya da hiç damlatmıyordu. Bir kısmını düzelttim ama bir sonraki mesaide hepsini tekrar kontrol edeceğim.

halcur 20-07-2022 08:50

4 Eklenti(ler)
Eklenti 725967

Eklenti 725968

Eklenti 725969 Eklenti 725970

Domatesler iyi kötü iş görüyor, hatta iki konserve bile yaptık.

halcur 20-07-2022 09:26

5 Eklenti(ler)
AMA

Domates yapraklarında kahverengileşme ve kuruma var.
Eklenti 725976

Ayrıca alttaki domates fotoğrafında görüldüğü gibi domatesin altında domatesin normal renginden daha koyu bir bölge var. Buradan hareketle domates bozuluyor. Mildiyö sanırım. Çoğunlukla da Bilenyumlarda var. Sanırım Adana bölgesine bağışıklığı yok.
Eklenti 725977

Altta soldaki domates muhtemelen kalsiyum eksikliği, sağdaki de kokulu böcekten muzdarip. Quadris Max eşdeğer Azimut ile 18 gl Abamectin kullanıyorum. Buna rağmen sinek, kelebek gırla gidiyor. Ya faydası yok ya da 3.dozu bekliyor.
Eklenti 725978

Bu fotoğraftaki domateslerde sorun yok. Bunlar büyük ihtimal Bulgar-Hafize Balç domatesler.
Eklenti 725979

Bu da sanırım zebra domates. Hiçbir hastalık izi yok. Oldukça da sulu bir domates.
Eklenti 725980

halcur 20-07-2022 09:36

2 Eklenti(ler)
Eklenti 725981
Biberlerin de maşallahı var. Fakat üstte solda görüldüğü üzere üç burun biberler oldukça küçük.180-200 m2civarında bostan yeri. Bu alana her hafta ortalama 500 gr 3x20 gübre verdim. Az mı verdim acaba, üç burunlar oldukça küçük.
(Damlama memeleri tıkalı olduğundan yeterince su alamadığı için de olabilir.)

Eklenti 725984
Bu fotoğrafta da yapraklarda sarı-kahverengi lekeler var.

chntskn06 20-07-2022 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616779)
Eklenti 725981
Biberlerin de maşallahı var. Fakat üstte solda görüldüğü üzere üç burun biberler oldukça küçük.180-200 m2civarında bostan yeri. Bu alana her hafta ortalama 500 gr 3x20 gübre verdim. Az mı verdim acaba, üç burunlar oldukça küçük.

Eklenti 725984

Biberlerde budama yapmamışsınız görüldüğü kadarıyla. Biberlerin üç dört dala dallandığı yerin altında kalan sürgünleri alsaydınız daha iri ve gösterişli olurdu.
Yukarıda domates yarılmalarını paylaşmışsınız arkadaşların dediği gibi sulama düzensizliği yahut fazla sulamadan kaynaklı olması muhtemel geçen sene benimde bir domates cinsimde aynı durumla karşılaşmıştım. Biber ve birkaç domatesimde de sizinkine benzer çürüklükler vardı onbeş gün arayla kalsiyum uygulaması sonrası düzelmişlerdi.

halcur 20-07-2022 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chntskn06 (Mesaj 1616783)
Biberlerde budama yapmamışsınız görüldüğü kadarıyla. Biberlerin üç dört dala dallandığı yerin altında kalan sürgünleri alsaydınız daha iri ve gösterişli olurdu.
Yukarıda domates yarılmalarını paylaşmışsınız arkadaşların dediği gibi sulama düzensizliği yahut fazla sulamadan kaynaklı olması muhtemel geçen sene benimde bir domates cinsimde aynı durumla karşılaşmıştım. Biber ve birkaç domatesimde de sizinkine benzer çürüklükler vardı on beş gün arayla kalsiyum uygulaması sonrası düzelmişlerdi.

İlginiz için teşekkürler.
Biber fotoğrafları tepeden çekildiği için öyle görünüyor yoksa iki kere budandı, üç ya da dört dal bırakıldı.

devrann 20-07-2022 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616779)
Eklenti 725981

Eklenti 725984

Soldaki biberler 3 burunsa yukarıya bakmalarının sebebi çeşitinden mi kaynaklı,yoksa bir hibritlenme mi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025