agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   halcur / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/44722.htm)

halcur 24-05-2021 21:29

5 Eklenti(ler)
Küçük kardeşimin ektikleri/diktikleri burada. Bu onun ilk ekim/dikim çalışması. Allah bereket versin.

Eklenti 719310

Eklenti 719314


Bu da benim fasulye tünelim. Elde olan çıtalarla yaptım. Yaptığım gün şiddetli rüzgar vardı. Testi geçti. Fasulyeler büyüyüp ağırlık binince üstüne ne olacak, göreceğiz.

Eklenti 719311

Bu da kardeşimle benim sıva çalışmamız. Her gittiğimizde bir duvarı yaparsak yavaş da olsa zamanla bitiririz.

Eklenti 719312

Bunlar da havuz mühendisleri. Yakında olimpik havuz çalışmaları sona erecek.:p

Eklenti 719313

halcur 12-06-2021 16:44

5 Eklenti(ler)
Bostanda son durumla ilgili birkaç fotoğraf. Bu fotoğrafları çektikten sonra biraz daha büyüdüler.

Etiketleri genel olarak koruyamadım. CD kalemi ile yazmama rağmen silindi. Tekrar yazdım ama arayı biraz uzun tuttuğum bir seferde aşağı yukarı hepsi silindi gitti. Seneye pürüzsüz plastik zemine değil kartona yazıp üzerini bantlamayı düşünüyorum. (Plastik etiketleri de koli bandıyla sardım ama faydası olmadı yine de silindi yazılar.)

Tüm bostanın alt dallarını ve yapraklarını kopardım, toprakla bağlantısını kestim. Otunu temizledim, dibin kazdım, iki kere Bordo Bulamacı kullandım, bir kere Gülleci Bulamacı sıktım hatta bir kere de kül serpiştirdim. Şimdilik hastalık görünmüyor.

Sırada toz kükürt ya da sıvı kükürt uygulaması var ama Gülleci Bulamacı kullandığım için herhalde kükürte gerek olmaz.

EM A var 1 lt. Nasıl kullanıldığı konusunda bilgim olmadığı için şu ana kadar kullanmadım ama bu sırlara kullanasım var. Bostanı suladıktan sonra pulverizatör ile nemli toprağa ve bitki yapraklarına sıkmayı düşünüyorum. 16 litrelik depoya 100ml EM A kullanacağım. Yanlış değildir inşaAllah.

Yine bu yakınlarda litreye üç kaşık arap sabunu ile bostanı yapraktan sulamayı düşünüyorum. EM A ile sorun olur mu diye endişeliyim belki de sonraya bırakırım.

Yine bu günlerde sulama sisteminden hümik asit vermeyi düşünüyorum ki bu konuda da geç kaldığımın farkındayım ama zararın neresinden dönersen kardır diye düşünüyorum.

Patlıcanların ismini hatırlamıyorum ama hepsi güçlü büyüyor. Üç tür var yanlış hatırlamıyorsam: Halep, Little Fingers, Kırmızı Patlıcan...

Eklenti 719856


Deneme amaçlı Günebakan'larımız.
Eklenti 719852

Red Tongue Deer'leri çok sevdim. Çok kolay yetişiyor ve çok hızlı yaprak büyütüyor. Haftada bir toplanması gerekiyor. O kadar hızlılar.:D
Bu arada Russian Kale'yi de ihmal etmeyelim. Çok iyi büyüdü gerçekten de. Su vermesem de capcanlı. Çok iri yaprakları var ve koparılan yaprakların yerine yenisi çok hızlı çıkıyor. (Geçenlerde birkaç kale yaprağını soğanla doğrayıp salça, yağ ve tuz ekleyip börek iç malzemesi olarak kullandım. Ispanaktan çok hoşuma gitti.:D)

Eklenti 719854

Yerli darı (mısır). Annemden aldıklarımdan. Oldukça güzeller. Yakında darılarından (mısır) yeriz. Her darı kaç tane verse iyidir bilmiyorum ama 2 tane iyi gibi.
Eklenti 719855

Annemden yeşil fasulye niyetine aldıklarım. Galiba barbunya imiş bunlar ama benim için fark etmiyor. Ben yeşilini yiyeceğim. Tabii çok olursa ikiye üçe bölüp kurutup Göğlemez de yaparım.
Eklenti 719853

halcur 12-06-2021 16:47

2 Eklenti(ler)
Aşağıdaki fideleri internet sitelerinden birinden getirttim. Üstteki Kuşburnu(Bizde İtburnu da denir), diğeri alıç. Şimdilik saksıda bekliyor. İyice kök atınca bahçeye dikeceğim.
Eklenti 719857

Eklenti 719858

halcur 12-06-2021 16:54

1 Eklenti(ler)
Sıvanın son durumu. Kulübenin duvar örme ve çatı işini ben yapmıştım. İçeriye de bir yüklük ve bir de sedir yaptım. İyi kötü işimizi görüyor ama duvarda bazı kusurlar var tabii. Bu kusurlar yüzünden sıva çok iyi olmadı ama ben amacıma ulaştım. Böceklerin yuva yapamayacağı temiz bir duvar.:) Aslında ince sıva kullandığımızdan yeterli kalınlık olmadı sıvada. Bir sebep de bu. Tabii ikinci katı uygulasak aslında kusurların çoğu düzelecek ama bu kadar çalışma bile benim limitlerimin oldukça üstünde.:D Şimdilik bu kadar yeter.

Sırada buraya bir tezgah yapma işi var. Tezgahı yaptıktan sonra sıvı gübre tankı yapıp buraya yerleştireceğim. Böylece gübreleme işini kolaylaştıracağım.
Eklenti 719859

halcur 13-06-2021 21:08

İlk ürün toplandı. 912 Gr.
Bismillah dedik. Devamı da hayırlısıyla gelir inşaAllah.

Bu arada ilginç. Şu ana kadar hem ağaçlarda hem bostanda hastalık alameti görmedim. Kışın 3 kere Gülleci Bulamacı, baharda 2 kere Bordo Bulamacı, 1 kere Gülleci Bulamacı yaptım. Heralde sebep budur.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...17ae5e75b8.jpg

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

halcur 21-06-2021 07:36

3 Eklenti(ler)
Fasulyelerin bir hafta sonraki durumu. Büyükbaş gübresi, magnezyum ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik.

Eklenti 719988


Bir kova neredeyse doldu diğer kova yarım... Tamamını da toplayamamışız, sağda solda saklananlar kalmış.

Mısırlardan da birkaç ürün aldık.

Eklenti 719989

Eklenti 719990
Şeftaliler çok lezzetli ama az sayıda ürün var. Bunları yedikten sonra pazardan şeftali alasım gelmiyor.

Biraz kayısı da vardı. En son gittiğimde sadece iki tane kalmış.

halcur 21-06-2021 07:41

3 Eklenti(ler)
Patlıcanlar oldukça iyi. Kısa bir süre sonra patlıcana doyarız diye düşünüyorum. Büyükbaş gübresi ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik.

Eklenti 719993


Bunlar da ilk ürünlerden iki görsel.

Eklenti 719992


Eklenti 719991

halcur 21-06-2021 07:49

4 Eklenti(ler)
Bu bölümdekileri geç ektik.
Burada günebakan, kabak ve mısır var. Şimdilik iyi görünüyorlar.
Eklenti 719994

Bunlar da ağcabek/börülceler. Bir kısmı oturak bir kısmı sırık. Bundan sonraki ekimlerimde oturak olanlara öncelik vermek istiyorum.
Eklenti 719995


Karpuzlar.
Eklenti 719996

Annemden aldığım salatalıklar. Oturak dendiği için aldım: Hem de "Bereketli, hiç salatalıksız kalmazsın." dedi, annem.
Eklenti 719997

Bunlara da büyükbaş gübresi ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik

halcur 21-06-2021 08:13

5 Eklenti(ler)
Domatesler görüldüğü üzere oldukça iyi. İlk üretimin çoğu öldü, diğerlerinin de etiketleri kayboldu ama yine de kalanlar iyi gibi görünüyor. Mikrop, virüs, mantarlara kaptırmazsak bize biraz ağız tadı olur gibi.

Eklenti 719998

Eklenti 719999

Eklenti 720000

Bu fotoğraflarda görülen yaprak kıvrıklığı devam ediyor. Sulamayı artırdım. Her bir domatese de birer kaşıktan fazla magnezyum verdim. Yapraktan da solucan gübresi şerbeti verdim. Bundan sonrasına bakacağız artık.

İlginçtir yerli domates türü olan, bizim buralarda gıcık domates ya da gillik domates denen çeri türü domateslerde hiç böyle bir kıvrıklık yok. Hastalık da yok. Üstelik hiç koltuk almadım, yaprak budaması yapmadım, yere yayılmış durumda/askıya almadım. Capcanlı ve çalı gibi yayılmış durumda. İlk domateslerini de yedik.

Bu arada yapraktan organik/biyolojik gübre(EM.A ya da solucan gübresi çayı/şerbeti) verdikten sonra kükürt, Gülleci Bulamacı, kül verilebilir mi? Ya da ne kadar süre sonra verilir.

Eklenti 720001



Bunlar da domateslerde gördüğüm sorunlar. Birkaç domates böyle delik deşik olmuştu. Sebebini bilenlerden yardım alabilirsem sevinirim.

Bir de domates dibinde kararma var. Bu dip çürüklüğü sanırım. Kalsiyum uygulaması gerekiyor zannedersem. Yumurta kabuğunu sirkede çözündürüp yapraktan sıkmayı düşünüyorum.(Sayın Meyvelitepe'nin bir tarifi vardı konuyla ilgili.)
Eklenti 720002

Ek: Araştırmalarıma göre Tuta Absoluta gibi görünüyor. Tuzaklama ile mücadele yapılıyor gibi. Araştırmaya devam.

Ek2: Delphin ile ilgili de bazı araştırmalar yaptım fakat üretimi satışı bitmiş gibi. Hiçbir yerde yok. Onun yerine şu ilaca ulaştım:
https://www.hektas.com.tr/productdet...insecticide-wp

feyzi_48 21-06-2021 09:12

Annemden aldığım salatalıklar. Oturak dendiği için aldım: Hem de "Bereketli, hiç salatalıksız kalmazsın." dedi, annem.
Eklenti 719997

Bunlara da büyükbaş gübresi ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik[/QUOTE]

Öncelikle maşallah diyelim. Emeğinize sağlık. Eğer Salatalıklarınız atalık tohum ise ve veriminden memnun kalırsanız. Tohum takas etkinliğinde talip olabilirim :)

feyzi_48 21-06-2021 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1608245)
İlk ürün toplandı. 912 Gr.
Bismillah dedik. Devamı da hayırlısıyla gelir inşaAllah.

Bu arada ilginç. Şu ana kadar hem ağaçlarda hem bostanda hastalık alameti görmedim. Kışın 3 kere Gülleci Bulamacı, baharda 2 kere Bordo Bulamacı, 1 kere Gülleci Bulamacı yaptım. Heralde sebep budur.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...17ae5e75b8.jpg

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Afiyet olsun. Fasülyenin cinsi nedir. İç olarak mı yoksa kabuklu mu tüketilmektedir. Ayrıca lezzeti ve kılçık oranı nasıldır.

halcur 21-06-2021 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1608431)
Afiyet olsun. Fasülyenin cinsi nedir. İç olarak mı yoksa kabuklu mu tüketilmektedir. Ayrıca lezzeti ve kılçık oranı nasıldır.

Cinsini bilmiyorum. Annemden aldım. Ben de merak ettim sordum ama onlar da tam ismini bilmiyor. Yıllardır bizim oralarda ekilir. Kaynağını bilmiyoruz çünkü herkes birbirinden alır eker. Yanlışlıkla tohum almayı unuttuysa ya da kaybettiyse komşuya gidilir ve yeşil fasulye tohumu istenir. Kimse gelmişini geçmişini sormaz.

Biz yeşil tüketiyoruz. Taze toplayıp yemeğini yapıyoruz ya da ikiye üçe bölüp kurutuyoruz. Kurutmasına Gö(ğ)lemez deniyor bizde. Sonra kışın suda ıslayıp yemeğini yapıyoruz ya da soğan/salça ile kavurup çevirme içi(sıkma) olarak kullanıyoruz. Aynı harçla arada böreğini de yapıyoruz.

İçi dalgalı kahverengi renkli. Bu nedenle olacak bir forum üyesi barbunya olduğunu söyledi.

Kılçığı ne kadar sorun bilmiyorum çünkü biz hep taze tükettik. Tazeyken de kılçık görmedim.

feyzi_48 21-06-2021 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1608432)
Cinsini bilmiyorum. Annemden aldım. Ben de merak ettim sordum ama onlar da tam ismini bilmiyor. Yıllardır bizim oralarda ekilir. Kaynağını bilmiyoruz çünkü herkes birbirinden alır eker. Yanlışlıkla tohum almayı unuttuysa ya da kaybettiyse komşuya gidilir ve yeşil fasulye tohumu istenir. Kimse gelmişini geçmişini sormaz.

Biz yeşil tüketiyoruz. Taze toplayıp yemeğini yapıyoruz ya da ikiye üçe bölüp kurutuyoruz. Kurutmasına Gö(ğ)lemez deniyor bizde. Sonra kışın suda ıslayıp yemeğini yapıyoruz ya da soğan/salça ile kavurup çevirme içi(sıkma) olarak kullanıyoruz. Aynı harçla arada böreğini de yapıyoruz.

İçi dalgalı kahverengi renkli. Bu nedenle olacak bir forum üyesi barbunya olduğunu söyledi.

Kılçığı ne kadar sorun bilmiyorum çünkü biz hep taze tükettik. Tazeyken de kılçık görmedim.

Cevaplarınız için teşekkürler, umarım tohum paylaşım etkinliğinde tohumlarımızdan paylaşmak nasip olur.

its_just_a_ride 21-06-2021 15:18

Alıntı:

Ek: Araştırmalarıma göre Tuta Absoluta gibi görünüyor. Tuzaklama ile mücadele yapılıyor gibi. Araştırmaya devam.

Ek2elphin ile ilgili de bazı araştırmalar yaptım fakat üretimi satışı bitmiş gibi. Hiçbir yerde yok. Onun yerine şu ilaca ulaştım:
https://www.hektas.com.tr/productdet...insecticide-wp
Rebound falan uğraşmayın Neemazal iş görür tuta'da.

halcur 21-06-2021 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1608458)
Rebound falan uğraşmayın Neemazal iş görür tuta'da.

Teşekkürler cevap için.
Tuta değil de yeşil kurt olma ihtimali de var. Bu işleri yeni öğreniyorum. Yaprakta sorun gördüğümü hatırlamıyorum. Tuta yapraklara saldırıyor ilk önce. Bir iki güne netleşir. Umarım NeemAzal yeşil kurda da iyi gelir.

Bu arada kükürt ve kaolin kilinin de zararı azaltabileceğini okudum.(Sayın Devran'dı galiba)

halcur 21-06-2021 19:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1608430)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1608426)
Annemden aldığım salatalıklar. Oturak dendiği için aldım: Hem de "Bereketli, hiç salatalıksız kalmazsın." dedi, annem.
Eklenti 719997

Bunlara da büyükbaş gübresi ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik

Öncelikle maşallah diyelim. Emeğinize sağlık. Eğer Salatalıklarınız atalık tohum ise ve veriminden memnun kalırsanız. Tohum takas etkinliğinde talip olabilirim :)

Bu mesajı sonradan fark ettim. Teşekkür ederim. Atalık tohum olup olmadığını bilmiyorum. Dediğim gibi bizim köylerde herkes birbirinden tohum alır ve iki ölçütü vardır.
1-Lezzet
2-Verim

Anneme "Tohumlar atalık mı?" diye sorsam muhtemelen, "Konu komşudan aldık, atalık mı bilmem." der.

Bana kalırsa ticari tohum da olabilir.

Önümüzdeki zaman diliminde verimine ve lezzetine bakarım. Türün kaynağına da inmeye çalışırım. Gerekirse/talep olursa/tohum alabilirsem paylaşıma açarım. İki senedir katılıyorum ve oldukça keyifli bir süreç olduğunu düşünüyorum. Sırf adrenalin için bile tohum etkinliğine katılınır bence.:D

halcur 23-06-2021 07:44

Dün bahçede özellikle kabak yapraklarında galeriler açılmış, oyulmuş olarak gördüm. Yeni dikilmiş ve dikilmeyi bekleyen domates fidelerinde de aynı galerilerden bolca gördüm. Durum vahim.

halcur 26-06-2021 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1608468)
Bu mesajı sonradan fark ettim. Teşekkür ederim. Atalık tohum olup olmadığını bilmiyorum. Dediğim gibi bizim köylerde herkes birbirinden tohum alır ve iki ölçütü vardır.
1-Lezzet
2-Verim

Anneme "Tohumlar atalık mı?" diye sorsam muhtemelen, "Konu komşudan aldık, atalık mı bilmem." der.

Bana kalırsa ticari tohum da olabilir.

Önümüzdeki zaman diliminde verimine ve lezzetine bakarım. Türün kaynağına da inmeye çalışırım. Gerekirse/talep olursa/tohum alabilirsem paylaşıma açarım. İki senedir katılıyorum ve oldukça keyifli bir süreç olduğunu düşünüyorum. Sırf adrenalin için bile tohum etkinliğine katılınır bence.:D

Lezzet konusunda tam puan aldı. Ben henüz tadına bakamadım ama toplam beş aileye ilk üründen ikram etmiştim. İki aile afiyetlenmiş. Tadının güzel olduğunu, beğendiklerini söyledi. Bizim evde de ben yokken pişirmişler. :( Misafir de çok beğenmiş tadını.

NOT: Sonunda tadına baktım. Bence de tadı güzel.

halcur 29-06-2021 19:19

5 Eklenti(ler)
Yanlış hatırlamıyorsam bunlar Halep Karası patlıcan. Sayın Hediyeunlu'dan. Güzel görünüyorlar. Şimdilik tadına bakamadık.
Eklenti 720246


Bu da annemden gelen hıyarlar. Dikenli ve sulu. Bu kadar iri olmasına rağmen hala taze fakat bildiğimiz ata-dede hıyarlarının tadı yok. Bitki daha tam canlanmadı ama az kaldı. Bereketli gibi görünüyor.
Eklenti 720247


Kızaran ilk domatesler. Yakında hepsi birden kızaracak gibi ama yeni çiçek az gibi. Tabii birde yeşil kurt(ya da tuta) sorunu var. Hayırlısı.
Eklenti 720248


İlk kabak. Bu sene forumdan iki sene önce temin ettiğim balkabaklarının cinsi cibilliyeti bozulmuş gibi geldi. Dayımın kabakları ile sarmaş dolaş olunca tür değişmiş. Bakalım belki bu yeni tür hoşumuza gider. Beğenmezsek orijinale döneriz. Zannedersem birkaç tohum kalmıştı.
Eklenti 720249


Bu da sıcaklara direnen marulum. Diğerleri tohuma döndü.
Eklenti 720250

halcur 29-06-2021 19:22

1 Eklenti(ler)
Bunu da buraya eklemezsem olmazdı.:( Yüzeysel bir toplama ile bile bu kadar çok taş topladık. O kadar taşlı yani. Yapacak bir şey yok. Her sene bostan ekmeden önce toprağı sürünce taş temizliği yapılacak. Yavaş yavaş taşını azaltacağız.
Eklenti 720251

TCM 30-06-2021 08:24

Patlıcanlar pek güzel, resimden toplayıp içini oyup dolma yapasım, içini kavurasım, dibindeki otları da asılıp koparasım geldi.

Tarlayı taşlı kızı kardaşlı yerden alcakmışsın ama sizin taşlar biraz fazla olmuş. Bizim bahçeyi de zamanında sel basarmış arada; güccükken, sular çokken...Her çapalamada, çapa makinesiyle-traktörle geçtiğimizde daha önce oraları elden geçirmemişiz gibi taşlar çıkıyor. Sanki bahçede taş ekiyoruz da her yıl bir yerlerden yenileri yetişiyor gibi..

Kabakgiller (kabak-kavun-karpuz) çabuk tozlaşıyor sanki (kesin bilgi değil benim gördüğüm) İki yıl önce ektiğimiz karpuzun yaprak yapısı ile geçen yıl ektiğimiz karpuzun çekirdek yapısı ve önceki yılki karpuzun tadı bir bakıyorsun tek karpuzda birleşmiş. Geçen yıl tek cins kabak ektiğimiz halde iki tane külkedisinin kabağına benzer iki tane iki kucağı dolduracak büyüklükte kabağımız olmuştu.

halcur 30-06-2021 10:43

Evet, otlarla ilgili bir sorunumuz var. Defalarca otları temizlesek de tekrar tekrar çıkıyor.

Kabaklarda da bahtımıza ne çıkarsa...

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

its_just_a_ride 30-06-2021 11:17

Killi topraktaki kireç taşları sizin taşları döver :). Şaka bir yana hepsini bertaraf etmeden bir kısmını tutup fidan dikiminde kullanabilirsiniz. Bitki izolasyonları konusunda da forumda Sn. Birnefestoprak'ın hazırlamış olduğu oldukça güzel dökümanlar var. Minimum çabayla tohum saflığını korumak mümkün.

O tatsız tuzsuz salatalıklar genellikle çapraz tozlaşmış oluyor. Hiç uğraşmaya değmez.

fdemir 01-07-2021 10:48

Bu taşları peyzaj için kullanabilirsiniz. Belki bir taş yol ya da bir taş bahçesi için. Bizim bahçe de taşlı ama böyle güzel taşlar yok :)

halcur 03-07-2021 07:12

4 Eklenti(ler)
Güzel haberler ve güzel görüntülerle başlayalım. (Kötü haberler daha sonra)

Bir tür kabak ektiğimi zannediyordum ama durum bu. Çeşit çeşit kabağım oldu. Zararı yok ama hala geleneksel balkabağımı göremedim.
Eklenti 720308


Patlıcanlar salkım salkım veriyor. Üç tür var.
Little Fingers Sayın Karaçayır
Halep Karası Patlıcan SayınHediyeunlu
Listada de gandia çizgili patlıcan Sayın istcallst
Eklenti 720312

Salatalıklar lezzetsiz diye düşünmüştüm ama öyle çıkmadı. Oldukça lezzetli.
Eklenti 720313


Yerli mısır. Annemden. Eski lezzet. Özlemişim. Haşlamasını bolca yedik. Şimdi közde deneyeceğim.
Eklenti 720314

halcur 03-07-2021 07:13

5 Eklenti(ler)
Patlıcanları topladık. Kızartma yaptık ve afiyetlendik.
Eklenti 720315

Fazlalıkları da güneşte kurutuyoruz.
Eklenti 720316

Bu arada domatesler yine hasta. Yeşilinden bazılarını toplayıp turşusunu kurdum.
Eklenti 720317


BİM'den aldım bu Adaçayı'nı. Biraz daha bekletip bahçeye dikeceğim.
Eklenti 720318


Bu da alıç. Yaz vakti saksısız kök halinde bu fidanı aldım. Nerdeyse kuruyordu. Şükür kurtuldu. Adana ağzıyla "ışgın" verdi, yaşayacak.
(Bununla beraber aldığım Kuşburnu ve Dağ çileği de yaşıyor.)
Eklenti 720319

halcur 03-07-2021 07:47

5 Eklenti(ler)
Yukarıda iyi haber demiştik. Burada ise kötü haberlerimiz var.

Domateslerin bir kısmı böyle. Adana ağzıyla "ulmuş". Vıcık vıcık olup çürüyor. O kadar yumuşak ki kaldırdığınızda uluk kısım dökülüyor.
Eklenti 720320

Burada daha belirgin.
Eklenti 720321

Burada daha da belirgin.
Eklenti 720322


Bir de böyle delik deşik olanlar var. Bolca hem de.
Eklenti 720323

Bu domatesler de enteresan. Dış görünüş iyi gibi ama dokunduğunuzda bazı bölgeler yumuşak. Kestiğinizde sanki çarpmış sürtmüş gibi bazı bölgeler yumuşacık. Hayvanlardaki sinire benzer beyaz damarlar var. Tohum da siyaha yavın bir renkte. Ayrıca domates azıcık zorlasanız bazı yerlerden yarılıveriyor.
Eklenti 720324

NOT:
-Tüm bostana, diktiğimden beri, 2 kere Bordo Bulamacı, bir kere Gülleci Bulamacı, bir kere toz kül, bir kere de sıvı kül kullandım.
-Ayrıca domates, patlıcan ve salatalıklara iki kere NeemAzal kullandım.

NOT 2: İlginçolan bunların hiçbiri daha önce ismni verdiğim "Gillik/Gıcık domates"de yok.

Bazı domateslerde mildiyö alameti de var. acaba bunlar mildiyö mü diye düşünüyorum.

@alpha 05-07-2021 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1608827)
Yukarıda iyi haber demiştik. Burada ise kötü haberlerimiz var.

Domateslerin bir kısmı böyle. Adana ağzıyla "ulmuş". Vıcık vıcık olup çürüyor. O kadar yumuşak ki kaldırdığınızda uluk kısım dökülüyor.
Eklenti 720320

Burada daha belirgin.
Eklenti 720321

Burada daha da belirgin.
Eklenti 720322


Bir de böyle delik deşik olanlar var. Bolca hem de.
Eklenti 720323

Bu domatesler de enteresan. Dış görünüş iyi gibi ama dokunduğunuzda bazı bölgeler yumuşak. Kestiğinizde sanki çarpmış sürtmüş gibi bazı bölgeler yumuşacık. Hayvanlardaki sinire benzer beyaz damarlar var. Tohum da siyaha yavın bir renkte. Ayrıca domates azıcık zorlasanız bazı yerlerden yarılıveriyor.
Eklenti 720324

NOT:
-Tüm bostana, diktiğimden beri, 2 kere Bordo Bulamacı, bir kere Gülleci Bulamacı, bir kere toz kül, bir kere de sıvı kül kullandım.
-Ayrıca domates, patlıcan ve salatalıklara iki kere NeemAzal kullandım.

NOT 2: İlginçolan bunların hiçbiri daha önce ismni verdiğim "Gillik/Gıcık domates"de yok.

Bazı domateslerde mildiyö alameti de var. acaba bunlar mildiyö mü diye düşünüyorum.

Dometeslerin bu şekilde çürümeleri ve delik olamaları kurtlanma belirtisi gibi geldi bana

http://www.fidebirlik.org.tr/bilgile...knik-talimati/

halcur 05-07-2021 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi @alpha (Mesaj 1608883)
Dometeslerin bu şekilde çürümeleri ve delik olamaları kurtlanma belirtisi gibi geldi bana

http://www.fidebirlik.org.tr/bilgile...knik-talimati/

Teşekkürler, ben de öyle tahmin ettim. 2 defa NeemAzal kullandım. Bu haftasonu 3.kez kullanıp sonuca bakacağım.

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

halcur 05-07-2021 10:59

1 Eklenti(ler)
Bu da közde mısır. Tarla mahsulü...
Eklenti 720374

TCM 05-07-2021 14:36

Afiyet olsun @ halcur ; yıllardır közlemelik mısır arıyoruz. Tatlı haşlamalık olanlar dişe yapışıyor, yöreseller küçücük oluyor. Sizin bu kriterlere uyan mısırınız var mı acep..

halcur 05-07-2021 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1608898)
Afiyet olsun @ halcur ; yıllardır közlemelik mısır arıyoruz. Tatlı haşlamalık olanlar dişe yapışıyor, yöreseller küçücük oluyor. Sizin bu kriterlere uyan mısırınız var mı acep..

Teşekkürler.
Benim de öyle bir arayışım var. Maalesef bizimkiler de küçük oluyor. Arada görülen uzunca iki mısır marketten alınıp dış güçler(birader) tarafından oraya yerleştirilmiş.
Küçük de olsa yerli mısırlar "dişe geliyor". Bence tadı güzel. Hatta kabuklarını soyup da nenemin dişleri gibi mısır tanelerinin biri orada biri burada görünce "Hah" dedim, "Bu bizim mısır işte." Sevindim valla. Eşime de dedim, "Uzun zamandır yememiştim, özlemişim."

Agaclar.net tohum paylaşımından aldığım beyaz mısır, mois morado gibi bir kaç tür daha ekmiştim. Onları deneyemedim daha. Kabakların arasına ekmiştim ama kabaklar öyle bir coştu ki fasulyelerin büyümesine fırsat vermeden çullandı üstlerine, mısırların da yakında icabına bakar. Şimdi tercih zamanı mısır mı kabak mı? O da soru mu, tabii ki "mısır". Kabağı eşe dosta ikram için ekiyorum. Çok nadir yerim. Tarlanın diğer yerlerine ektiğim öteki kabaklar yeter de artar bile. Bu hafta kabakları cennete gönderip mısır ve fasulyelere özgürlüklerini vereceğim. (Kabak katliamı biraz da zararlılarla mücadele kapsamında. Neredeyse tüm kabak yapraklarında galeriler var. Kelebek üretim üssü gibi. Domatesten onlara bulaşmış galiba.)

Gerçi siz bu saydığım mısırları muhtemelen denemişsinizdir ama yine de uygun bir mısır bulursam size de bilgi veririm.

halcur 10-07-2021 12:47

Böyle güzel domatesleri söküp söküp attım.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3fbfac0a05.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...676a2cc134.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b4dbc2ade7.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b0f0adb79a.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b2ec47acc9.jpg

Dutlubahçe 10-07-2021 14:08

Domateslere üzüldüm. Patlıcan, kabak ve karpuzlar çok güzel maşallah.

TCM 10-07-2021 16:52

Domateslerin meyvelerinde sorun olmayanları yeşil ama daha kızarmamışlar ise, gölgede beklettiğinizde hemen kızarırlar, tabi dalındaki gibi olmaz ama güzel olur.

halcur 10-07-2021 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1609040)
Domateslerin meyvelerinde sorun olmayanları yeşil ama daha kızarmamışlar ise, gölgede beklettiğinizde hemen kızarırlar, tabi dalındaki gibi olmaz ama güzel olur.

Bir kısmını turşu yaptım, diğer kısmını da turşu yapmak isteyen bir akrabaya verdim. İsraf olmadı 😇

Bir miktar da yeni dikim yapmıştım. Yetişirse malum büyüğümüz gibi, "Nerede galmıştık."der yola devam ederiz.

Sorun şu ki birden fazla hastalık sardı domatesleri ve ben de hepsiyle birden baş edecek altyapıya sahip değilim. Yine de yılmak yok mücadeleye devam.

TCM 10-07-2021 23:46

Sanırım biraz daha geç dikmeniz gerekti domatesleri, sıcağa kalacaklar, meyve tutumu zor olur. Buralarda güz domatesi derler, gerçi sırf domates değil bakliyat biber vs. için daha geç ekip kış gelmeden ürün alırlar.

halcur 11-07-2021 06:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1609048)
Sanırım biraz daha geç dikmeniz gerekti domatesleri, sıcağa kalacaklar, meyve tutumu zor olur. Buralarda güz domatesi derler, gerçi sırf domates değil bakliyat biber vs. için daha geç ekip kış gelmeden ürün alırlar.

Yanlış ifade ettim belki. Yeni dikmedim. Birkaç hafta oldu.

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

TCM 11-07-2021 21:15

Tohumdan yeni ektiyseniz sanırım zamanı ama fide olarak diktiyseniz daha erken.

halcur 12-07-2021 07:29

Bu da Kellogs Breakfast domates. Bir tanecik. Doğranmadan çekmeyi unutmuşum.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...375b3eeff6.jpg


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025