agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   obabilgesi / Bahçe (Balıkesir-Gönen) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/41910.htm)

Portakal Rengi 27-07-2019 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi (Mesaj 1572644)
Pişme konusunda çok haklısınız sevgili Portakal Rengi :)
Bu minikler nasıl yumuşak ve lezzetliydi anlatamam... Ama gözüme pek bir bebek geldikleri için, sanki birkaç gün fazladan kalıp toparlansalar, daha iyi olacaklardı...
Bahsetiğiniz patlıcan türlerinin verim ve lezzeti nasıldı?

Adana Patlıcanını etkinlikte h_doğan'dan edinmiştim. Lezzetli patlıcan. Yeni çıkanları dolma olarak deneyeceğiz. Karnıyarık, imambayıldı ve türlü olarak sevdik. Verim alamamak gibi bir derdim var. Organik madde oranı sıfıra yakın bir toprakta yetiştiriyorum. Yinede patlıcan satın almadık. (6 kök yetişti.)
Yerel patlıcanın özel bir yanını göremedim.
Önümüzdeki yıl Adana ve Aydın deneyeceğim. Sonbaharda toprağı daha ekilebilir duruma getirmeye çalışacağım. Ondan sonra verimi düşünebilirim.

obabilgesi 27-07-2019 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1572667)
Adana Patlıcanını etkinlikte h_doğan'dan edinmiştim. Lezzetli patlıcan. Yeni çıkanları dolma olarak deneyeceğiz. Karnıyarık, imambayıldı ve türlü olarak sevdik. Verim alamamak gibi bir derdim var. Organik madde oranı sıfıra yakın bir toprakta yetiştiriyorum. Yinede patlıcan satın almadık. (6 kök yetişti.)
Yerel patlıcanın özel bir yanını göremedim.
Önümüzdeki yıl Adana ve Aydın deneyeceğim. Sonbaharda toprağı daha ekilebilir duruma getirmeye çalışacağım. Ondan sonra verimi düşünebilirim.

Cevabınız için çok teşekkürler :)
Toprağımın kalitesi ve organik maddesi gayet yerinde, ve on bostan - on kemer olmak üzere toplamda yirmi kök ektiğime göre sanırım bir yıllık ihtiyacımı karşılayabilirim:)
Biraz közde, biraz dolapda, azıcık da kurusu olursa tamamdır bu iş :)

obabilgesi 30-07-2019 00:49

1 Eklenti(ler)
“-Geç kaldım, hangi ara çiçeklenecek de meyvesini büyütecek” derken, bakın geçen hafta ne buldum😄
Çok iddialı bu, karpuz olacakmış...

TCM 30-07-2019 07:21

Resimde yakışıklı çıksın diye karpuzu yıkadınız mı, etrafına kuru yapraklardan 'eskitme' de yapmışsınız. Bu kadar özen gösterirseniz her bi şey olur ondan.

obabilgesi 31-07-2019 04:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1572800)
Resimde yakışıklı çıksın diye karpuzu yıkadınız mı, etrafına kuru yapraklardan 'eskitme' de yapmışsınız. Bu kadar özen gösterirseniz her bi şey olur ondan.

Yorumunuza bu sefer sesli güldüm :)
Fotoğraf çekeceğim gün hafif bir yağmur yağmıştı. Kuru yaprakları ise, inanın siz dikkat çekince farkettim (sahi ne yaprağı onlar, şimdi bende merak ettim). Bu arada dönem dönem okb atakları geçirdiğim doğrudur lakin kendime sarar boyuttayım henüz, Allah bahçeye sardırmasın :D

obabilgesi 03-08-2019 23:54

Sugar Pie Pumpkin
 
1 Eklenti(ler)
Bitkilerin de laf anladığına artık eminim!
Bu çocuk habire erkek çiçekler açıyor diye benden sağlam bir veto yemişti ki, haftasında dişi çiçekler göründü:) Şimdi de 5-6 tane kabak büyütmekle meşgul. Cinsi gereği çok büyük olmadıkları için hepsini büyütmesine müsaade edeceğim.
Nedendir bilmiyorum ama ben bu kabak yetiştirme işinde pek hevesliyim, umarım fotoğraflarda gördüğüm gibi turuncu kabaklarım olur...

obabilgesi 06-08-2019 03:16

Erzincan Dermason Fasulye
 
1 Eklenti(ler)
Yerel tohum satan birisinden edinmiştim bu türü ve oturak kuru fasülyelik bir tür olduğu için sırık kullanmadan ekimini yapmıştım. Lâkin fideler gün geçtikçe kollar atıp sağa sola yayılmaya başlayınca sırık dikmek şart olmuştu. Bugün ise iyi ki bu sırıkları dikmişim diyorum, aksi halde mümkün değil baş edemezdim.
Günlük toplayamayacağım için amaç kurufasulyelik yetiştirmekti, ama şuan ne yetiştirdiğimi bilmediğim için muallâktayım. Hâl böyle olunca mecbur şöyle bir karar aldım, “körpeyken yakaladıklarımı tazeye, kaçırdıklarımı ise kuruya ayıracağım”....

TCM 06-08-2019 08:13

Kuru fasulyeyi tazeyken zor yersiniz kılçıklarından dolayı. (diye düşünüyor ve sonucu bekliyorum)

obabilgesi 06-08-2019 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1573100)
Kuru fasulyeyi tazeyken zor yersiniz kılçıklarından dolayı. (diye düşünüyor ve sonucu bekliyorum)

Evet, evet bunu daha önce de duymuştum! Lakin henüz ne yetiştirdiğimi bilmiyorum sevgili TCM, daha doğrusu emin değilim😊 Sonucu hepberaber göreceğiz, benim gönlüm kurudan yana...

obabilgesi 15-08-2019 07:32

Musquee De Provence Pumpkin
 
2 Eklenti(ler)
Hani derler ya “tepeden tırnağa güzel!’’
Resimde gördüğünüz kabak bu iltifatı sonuna kadar hakenlerden!
Yani;
yaprağını mı öveyim, kolay yetişmesinden mi dem vurayım, bereketini mi anlatayım, yoksa bir rivayete göre enfes meyvesini mi dillendireyim? Şuan için lezzeti hariç tüm saydıklarıma kefilim. Keşke her daim bahçede durabilseydim de, çapraz tozlaşmasını engelleyip saf tohumlar elde edebilseydim...
Neyse ki geçen sezondan kalma 2-3 adet yedek tohumum var, önümüzdeki sezon ciddi bir titizlikle çalışıp, tüm isteyenler için saf tohumlar elde edeceğimi umuyorum...

obabilgesi 17-08-2019 07:41

Sugar Pie Pumpkin
 
1 Eklenti(ler)
Masaldan fırlamış gibi, tam da istediğimden! Tek pişirimlik (tabi kıyabilirsem) turuncu mu turuncu tatlı kabaklarım ��
(şöyle bir camekân içerisinde sehpanın üzerine koyup, cüzi bir miktar karşılığında ziyarete açacak kadar şımarmış durumdayım)

TCM 17-08-2019 10:42

Aynen 'masaldan fırlamış' gibi.. Pek güzeller..

obabilgesi 19-08-2019 01:10

Black From Tula
 
1 Eklenti(ler)
Siyah domates varyeteleri arasında, lezzet birincisi olduğunu duymuş ve derhal tohumundan edinmiştim. Şimdi ise sabırla kararmalarını beklemekteyim...
Sahi, bu türü yetiştirenlerden yorum alabilir miyim? Sizin lezzet sıralamanızda bu tür kaçıncı sırada?

TCM 19-08-2019 09:32

Garibanları niye yerlerde süründürüyorsunuz?

Siyah domatesleri sevmedi çevremizdeki bayanlar. Yemeğin suyunu bozuyormuş rengi :) İnce kabuklu, sulu, hafif ekşimsi tadıyla sevdim ben ama iki yıldır ekmiyoruz. Pespembe-kıpkırmızı ağızda şeker gibi eriyen domateslerimiz varken (bulgar domatesi ilk aklıma gelen örnek) birinciliği kim vermiş buna.

Asoo 19-08-2019 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1573583)
Garibanları niye yerlerde süründürüyorsunuz?

Siyah domatesleri sevmedi çevremizdeki bayanlar. Yemeğin suyunu bozuyormuş rengi :) İnce kabuklu, sulu, hafif ekşimsi tadıyla sevdim ben ama iki yıldır ekmiyoruz. Pespembe-kıpkırmızı ağızda şeker gibi eriyen domateslerimiz varken (bulgar domatesi ilk aklıma gelen örnek) birinciliği kim vermiş buna.

İkinci lig şampiyonuymuş. (Siyahlar arasında yani.) Sanat, spor falan olsa konu, birinci ligi de kasar kavururdu ama...

Domates işte.

obabilgesi 19-08-2019 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1573583)
Garibanları niye yerlerde süründürüyorsunuz?

Siyah domatesleri sevmedi çevremizdeki bayanlar. Yemeğin suyunu bozuyormuş rengi :) İnce kabuklu, sulu, hafif ekşimsi tadıyla sevdim ben ama iki yıldır ekmiyoruz. Pespembe-kıpkırmızı ağızda şeker gibi eriyen domateslerimiz varken (bulgar domatesi ilk aklıma gelen örnek) birinciliği kim vermiş buna.



Hay Allah domateste de ekşi tadı hiç sevmem, neden bu ekşi tanımı önceden gözüme çarpmamış? Yemeklerden ziyade, salatalarda veya söğüş olarak tüketmeyi planladığım için renkten çok lezzet önemli benim için, ama o ekşi tadı alırsam bu türü direkt elerim.
Bu arada amacım süründürmek değil inanın, dalları kırılacak diye düzeltmeye korkuyorum:) Hayırlısıyla bir kere tadına baksam sonrasında daha cesur olabileceğim...
Unutmadan, Bulgar domatesine bu kadar methiye varsa seneye bahçede baştacı yaparım sevgili TCM :)

obabilgesi 21-08-2019 11:10

1 Eklenti(ler)
Hasat devam ederken, şöyle toplu bir poz da verelim :)

obabilgesi 24-08-2019 18:40

1 Eklenti(ler)
Farklı farklı kişilerden biber tohumları edinmiştim. Acemilik bu ya, ne bir etiket, ne de ayırt edici bir nişan...
Fotoğrafını paylaştığım sivri biberin bereketini anlatmaya imkân yok. Lakin tohum alamayacağım, bahçede 6-7 çeşit biber türü mevcut ve çapraz tozlaşmaması mümkün değil.
Keşke kimden edindiğimi öğrenebilsem de bu türü izole bir ortamda tekrar yetiştirebilsem...

obabilgesi 27-08-2019 21:25

Merlot (p1103 amerikan anaç aşı)
 
1 Eklenti(ler)
Kükürt serperken dalların arasında buldum bu yaramazı:)
Güneş görmediğinden olsa gerek pek sık ve ufak taneli. Ama nasıl güzel bir aroması var, anlatmaya kelimeler yetmez...

selim_50 28-08-2019 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi (Mesaj 1573568)
Siyah domates varyeteleri arasında, lezzet birincisi olduğunu duymuş ve derhal tohumundan edinmiştim. Şimdi ise sabırla kararmalarını beklemekteyim...
Sahi, bu türü yetiştirenlerden yorum alabilir miyim? Sizin lezzet sıralamanızda bu tür kaçıncı sırada?

Ülkemizde yetişen domates çeşitleri arasınada lezzet sıralamasında birinci sırada olmasa dahi ilk 10'a girebilir, ama raf ömrü ve yola dayanımında en sonlarda yer alır.

obabilgesi 31-08-2019 01:39

Dermason Fasulye
 
1 Eklenti(ler)
Hani şu dermason etiketiyle ekip, sırık istemesi sebebiyle cinsinden şüpheye düştüğümüz fasulyelerim...
Verimi gayet güzel! Kuru fasulyelik olarak değerlendireceğimiz için baklaları doldurup, hafiften kurumasını beklemekteyiz :)

eozen81 01-09-2019 22:07

Sayın obabilgesi, bahçeniz ve paylaşımlarınız çok değerli. Keyifle okudum, takibe aldım. Hasatınız bol olsun.

obabilgesi 02-09-2019 17:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eozen81 (Mesaj 1574100)
Sayın obabilgesi, bahçeniz ve paylaşımlarınız çok değerli. Keyifle okudum, takibe aldım. Hasatınız bol olsun.

Çok teşekkür ederim, paylaşımlarım sizlerin ilgisiyle değer kazanıyor ve evet ben bişeyler yapabiliyorum diye kendime güvenim artıyor. Eksik olmayın :)

obabilgesi 03-09-2019 00:24

Sugar Pie pumpkin & Musquee De Provence Pumpkin
 
1 Eklenti(ler)
Balkabağı tatlısını ve çorbasını çok severim, ukâlalık gibi olmasın ama pek de güzel yaparım. Kabak yetiştirmeye karar verdiğimde, biri çorbalık diğeri ise tatlı olmaya uygun iki farklı varyete arayışına girmiştim. Yetiştirici önerileri, gurme yorumları vs. derken soldaki varyeteyi (sugar pie pumpkin) tatlı için, sağdaki varyeteyi ise (musquee de provence pumpkin) çorbalık olarak tercih ettim...
Tatlı kabağımızı denedik ve ailece tam not verdik, bakalım çorba kabağımızda sonuç ne olacak?
(kabaktan yana maşallah bereketli bir sezon geçirdik. Hâl böyle olunca hasat sonrası “-bunları nasıl saklamalı?” diye düşünürken, köylü bir amcamızın tavsiyesiyle müştemilatta samana gömerek muhafaza etmeye karar verdik.)

Portakal Rengi 03-09-2019 10:22

Deneyim
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi (Mesaj 1574172)
Balkabağı tatlısını ve çorbasını çok severim, ukâlalık gibi olmasın ama pek de güzel yaparım. Kabak yetiştirmeye karar verdiğimde, biri çorbalık diğeri ise tatlı olmaya uygun iki farklı varyete arayışına girmiştim. Yetiştirici önerileri, gurme yorumları vs. derken soldaki varyeteyi (sugar pie pumpkin) tatlı için, sağdaki varyeteyi ise (musquee de provence pumpkin) çorbalık olarak tercih ettim...
Tatlı kabağımızı denedik ve ailece tam not verdik, bakalım çorba kabağımızda sonuç ne olacak?
(kabaktan yana maşallah bereketli bir sezon geçirdik. Hâl böyle olunca hasat sonrası “-bunları nasıl saklamalı?” diye düşünürken, köylü bir amcamızın tavsiyesiyle müştemilatta samana gömerek muhafaza etmeye karar verdik.)

Geçen yıl yetiştirdiğim bal kabaklarını saklamaya karar verdim. Birisini saman içinde, diğerini ahşap dolapta. (Ev yıl boyunca 20° C civarında sıcaklıkta idi.) İkisini de buradaki köylülerden duydum. Tohumlarım atalık.
10 ay sonra kestiğimde ikisi de acımıştı. Görünüşte hiç sorun yoktu. Yalnız tat acımsı. Bundan sonra soyup, paketleyip derin dondurucuda saklayacağım.

obabilgesi 03-09-2019 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1574177)
Geçen yıl yetiştirdiğim bal kabaklarını saklamaya karar verdim. Birisini saman içinde, diğerini ahşap dolapta. (Ev yıl boyunca 20° C civarında sıcaklıkta idi.) İkisini de buradaki köylülerden duydum. Tohumlarım atalık.
10 ay sonra kestiğimde ikisi de acımıştı. Görünüşte hiç sorun yoktu. Yalnız tat acımsı. Bundan sonra soyup, paketleyip derin dondurucuda saklayacağım.

Merhaba;
Hımmm, bunu öğrendiğim iyi oldu! Lakin köylülerimiz yıllardır kabaklarını bu şekilde stok yaparlarmış. Pratik olması sebebiyle bende bu yöntemi pek sevmiştim, tekrar bir araştırayım bakayım. Üzüldüm açıkçası :(

obabilgesi 05-09-2019 15:23

Dermason
 
2 Eklenti(ler)
Nihayet kurufasulye hasatımızın büyük bir kısmını bitirdik. Lakin baklalar yeterince iç doldurmadığı için fasulye adına bereketli bir sezon geçirdiğimizi söyleyemeyeceğim.
Önümüzdeki sezon için hem taze, hem de kuru olarak değerlendirebileceğimiz bereketli bir varyete arayışına girdim....
Bilgilerini paylaşacak tüm dostlara şimdiden teşekkürler :)

TCM 07-09-2019 12:57

Barbunya ile kuru fasulyeyi aynı anda pişirmeyeceğinizi umuyorum. Pişme süreleri, lezzetleri farklı olduğu için uygun olacağını ve memnun kalacağınızı düşünmüyorum. Yok biz baştan hepsini aynı yere temizledik, sonra ayıracağız derseniz kolay gelsin :)

obabilgesi 07-09-2019 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1574365)
Barbunya ile kuru fasulyeyi aynı anda pişirmeyeceğinizi umuyorum. Pişme süreleri, lezzetleri farklı olduğu için uygun olacağını ve memnun kalacağınızı düşünmüyorum. Yok biz baştan hepsini aynı yere temizledik, sonra ayıracağız derseniz kolay gelsin :)

Olay şöyle gelişti sevgili TCM;
Baktım iç az çıkacak, şimdi bir de bunları ayrı ayrı toplarsam psikolojim iyice bozulacak. İyisi mi beraber toplayayım hem gözüm doysun, hem de psikolojimi hazırlayayım. Sonra nasıl olsa ayırırım diye düşündüm.
Yani aynen dediğiniz gibi ilk önce bu şekilde karışık iç çıkardık, sonra tane ayıklaması yaparken, fasulye ile barbunyayı ayırdık.
Biraz deli işi oldu, lakin çok akıllı olduğum da söylenemez :)

TCM 07-09-2019 18:33

Ömürler görün o zaman da nick inizi hatırlatır mütevaziliğinize şapka çıkarırım. Üstelik çok da az görünmüyor toplananlar, beş altı yemek çıkar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025