![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Umarım hibritlenmemişlerdir, çünkü avuçla sugar pie tohumum var, ve paylaşımımda talep edenlerin bu lezzetini değişime uğramamış haliyle tatmasını çok arzu ederim. Henüz Musquee De Provence Kabağını kesmedim, kezâ ondan edineceğim tohumları da “açıklamanızı kopyalayarak” paylaşıma sunacağım. Sağolun... |
Sugar Pie Pumpkin
1 Eklenti(ler)
Bu kadar bahsi geçmişken bu varyetenin iç görselini de paylaşalım değil mi? Et rengi ve dokusu o kadar kavuna benziyor ki, doğrandığı zaman çok az kişi kavundan ayırabilir.
Lezzetini ise, sanırım anlatmaya gerek yok... |
Kış Hazırlıkları (3)
1 Eklenti(ler)
Kokulu köy mısırlarım...
Aslında planımız koçanıyla deepfreeze atıp, canımız çektikçe haşlayıp tüketmekti. Acemilik işte hasat zamanını geçirmişiz :) Belki olur diye haşlayıp denedik ama o kadar sertleşmişti ki hem çok zor pişti, hem de lezzetsiz oldu. Nihayetinde çorbalık olarak muhafaza etmeye karar verdik. Önce tüm mısırları taneledik, sonra yaklaşık iki saat kadar düdüklü tencerede haşladık ve birer pişirimlik olarak buzdolabı poşetlerine koyup deepfreeze kaldırdık. İki koçanı ise iyice kurutup, önümüzdeki sezon tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmak üzere ayırdık... |
Hicaz-Katırbaş-Keben
1 Eklenti(ler)
Ahırın bahçe kısmını sebze-meyve bahçesinden ayırdıktan sonra, bahçe bitiminde 15 mt’ye 5 mt gibi şahane bir koridor oluştu. Bu koridora boydan boya toplamda üç farklı türden yedi adet nar diktik. Sıralama; (Hicaz+Katırbaş+Keben+Hicaz+Keben+Katırbaş+Hicaz)
Hafiften OKB olduğumdan bahsetmiştim sanırım, sıralama önemli :) Bu şekilde farklı türlerin birbirlerinin verimlerini olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Kezâ bu yıl birkaç kilo nar hasat edeceğim gibi... |
Topan Patlıcanı
1 Eklenti(ler)
Bakmayın minik minik olduklarına, farklı bir varyete felan değil. Bildiğimiz topan patlıcanını bilhassa minik minik toplayarak, içini oymak suretiyle dolmalık olarak kullanacağız.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Granny Smith Elma
1 Eklenti(ler)
“Küresel ısınma nedir, veya alâmetlerine örnek gösterebilir misiniz?” diye soran olursa bu fotoğrafı iletirsiniz.
Tarih 1 Ekim, elma fidanım çiçek açtı... |
Kış Hazırlıkları (4)
1 Eklenti(ler)
Artık bahçeyi bozduk diyebiliriz...
Ne yalan söyliyeyim içimde tarifsiz bir burukluk var. Oyuncağı elinden alınmış bir çocuk gibi hissediyorum kendimi. Şuan sadece önümüzdeki sezon yapacağım işleri ve yetiştireceğim yeni türleri düşünerek kendimi oyalıyorum. Bir de bahçeden çıkanlarla kış hazırlıkları işte... Yeşil domatesleri toplayıp turşu yaptık, bu 1 lt kavanozlarda olanlar eşe dosta dağıtılmak üzere yapıldı. Tadımlık yani :) |
1 Eklenti(ler)
Dağlardan gelen suyla demlenen çayın tadına doyum olmaz, lâkin önce sıranı beklemelisin...
|
Pampas Otu
1 Eklenti(ler)
Bahçeyi çevirdikten sonra alt yamaçta, çitlerin dışında atıl bir bölüm oluştu. Bişeyler ekeyim desen iyi bir toprağı yok, velev ki ektin koyun-keçi bol miktarda mevcut sağlam kalmaları mümkün değil, peki öylece bırakayım desem ise gönlüm hiç razı değil...
Hâl böyleyken bir sitede inanılmaz uygun fiyata pampas otu fideleri buldum. Yaklaşık 30 adet alıp, çit boyunca muntazam bir şekilde dikerek hem o atıl alanı kapattım, hem de ilerisi için şahane bir peyzaj yatırımı yaptım. Şöyle ki; Pampasotu gerçekten su, gübre vs hiç bakım istemeyen, hastalık nedir bilmeyen, hayvanların asla zarar vermediği ve çok hızlı büyüyen inanılmaz estetik bir bitki. Daha ilk senesinde ufak da olsa çiçeklerini gösterdiler. Hem de hiç su-gübre görmeden. Birkaç sene sonra o atıl bölgenin alacağı şekli hayâl bile edemiyorum... |
1 Eklenti(ler)
Soğan her mutfağın demirbaş sebzelerinden olsa gerek. Bizde kışlık baş soğan kıskalarımızı aldık, kasım ortalarında toprakla buluşturmayı planlıyoruz. Tabi bakla, turp ve roka eşliğinde😉
|
Şu çirkin in resmini kaldırırsanız sevinirim, sigarayı bırakalı 13 gün oldu, asabiyim zaten (biri çıkıp ta; "biz de bıraktık yakın zamanda, bıdı bıdı yapıp durmayın" diyene kadar yazmaya devam edecem) kanatlarını teeek tek yolmayayım şimdi.
Arkadaşın dükkanında da vardı, 'çirkin' den; parmağımı yaklaştırdım kafese, 'bi şey yapmaz' deyince az daha, az daha derken kuş hareketlendi parmağıma doğru, ucunu gagasının içine aldı hafiften basınç uygulamaya başladı. Arkadaş 'bi şey yapmaz' dedi ya, ben de kıpraşmadım...Bizimki iyice bastırdı, yetmiyormuş gibi geviş getirmeye başlamaz mı, zor çıkardım parmağımı ağzından namıssızın.. Bir ay geçmedi parmağımdaki delik... Bir de bizim dakotalar biraz büyük gelmez mi bu çirkine, sayfaya yeni resimlerini koydum.. Çirkin mirkin ama sevimli şeyler, pilavını yemiyek sonra.. |
Çok güldüm yahu :)
Eğer ki velisi değilseniz bir jakoya asla güvenilmez:) Ucuz atlattığınızı düşünüyorum ve anılarınız canlanmasın diye fotoğrafı derhal kaldırıyorum :) Tam olarak aradığımız çekirdek budur sevgili TCM, torpilli paket isteriz:) (o pis şeyi 22 senenin ardından bırakalı 2 sene oldu, zoru atlatmışsınız. Ara ara vuracak ama her geçen gün şiddeti azalacaktır. Tebrik ederim!) |
Talep zamanı hatırlatın da araya gitmesin :D
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Çok güzel bir fikir gerçekten. Bu sitenin adresini paylaşmanız mümkün mü? Bu pampas otlarının pembe renkli olanlarından da alıp karışık şekilde dikilirse çok daha güzel olabilir. Ben de almak isterim. |
Eksi bilmem kaçtan sonra dayanmıyor pampaslar ona göre alın, yoksa yaylaya da düşünmüştü önceki senelerde.
|
Hayırlı ve Bereketli bir Sezon Temennisiyle...
1 Eklenti(ler)
Bahar yaklaşırken sezonun ilk bahçesel hareketimi, hayırlı ve bereketli bir sezon temennisi ile paylaşayım :)
Çok arayıp da bulamadığım, lakin hiç ummadığım bir yerde karşıma çıkan enginar fidelerini önce torfda bardakta köklendirerek işimi garantiye almaya çalıştım. Mayıs gibi ise asıl yerlerine geçecekler... Enginarın çok yıllık bir sebze olduğunu yeni öğrendim. Bu türün ise (Bayrampaşa) nispeten soğuğa daha dayanıklı olması benim için ekstra bonus oldu. Malûm Gönen’de 500 rakımlı bir köyde yetişecekler. Henüz dört adet fidem var, ama çok hızlı yeni fideler verdiği için seneye on köke tamamlayıp, fazla fideleri ise talep edenlerle paylaşmayı düşünüyorum. |
Alıntı:
|
Karayemiş (Taflan)
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, acil olarak bilgilerinize ihtiyacım var:)
İki sene evvel karayemiş fidanı almıştım. Sonra ise “o kadar fidanın ardından bu ne açgözlülük, zira iklim uygun değil” diyerek aldığıma pişman olmuş, zaten kuruyacaktır düşüncesiyle bahçenin toprağı taşlı, çukurunu bile zorla açtığımız en kötü noktasına dikmiştim. Şuan Gönen’de olmadığım için bahçeyle ilgilenen abimizden birkaç fotoğraf istedim. Gönderdiği fotoğraflardan ilk gözüme çarpan bu karayemiş oldu. Biz meyvesinden vazgeçtik, madem yaşıyor yeşilliği yeter diye düşünürken üzerindeki oluşumlar bana çiçek tomurcukları gibi geldi. Karayemiş meyvesini alabilmek için yıllarca bekleyenleri duyunca da, bu kadar kötü toprakda ve iklimi uyumsuz bir bölgede fotoğrafdaki oluşumlar beni çok heyecanlandırdı. Ama teyide ihtiyacım var, çünkü daha önce hiç karayemiş çiçeği görmedim. Ne dersiniz bu oluşumlar tomurcuk mu? Eğer tomurcuksa kendini döller ve meyveye dönerler mi? |
Alıntı:
Ayrıca İstanbul'un, Avrupa yakasının güney sahillerinde (Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece, Avcılar), Marmara'nın hemen karşı kıyısında Gönen'e yakın çevre ilçeler olan Çanakkale/Biga, Çan ve Yenice'de meyve veren pek çok karayemiş ağacı var. Belki fidanken biraz bakım yapmanız, sulamanız gerekebilir ancak yetişme ve meyve verme konusunda sorun olacağını hiç sanmıyorum. Alıntı:
|
Merhaba Syn CornusMas :)
Mesajım tamamen yanlış anlaşılmış :) Şöyle ki, “kötü toprak” dedim, çünkü bahçenin fidan çukurunu bile zor açtığımız çitlere yakın kumlu-taşlı bir noktasına dikmiştik. Normalde bahçe toprağımız bildiğiniz humus ve komposttan oluşan inanılmaz verimli bir toprak. “İklimi uyumsuz derken de, Gönen karadeniz iklimine nazaran çok daha kuru ve güneşli bir bölge. Tüm bunları düşününce mümkün değil yetişmez diye düşünmüştüm. Şimdi, “peki neden diktiniz? diye soracaksınız. Tamamen gözün doymaması :) Fidan alışverişi sırasında 50 civarı karışık meyve fidanı olmıştım. O da, bu da olsun derken iki tane de karayemiş fidanı almıştım. Fidanları diken abimiz “bunlar burada olmaz abi” diyerek, diğer fidanlardan kalan bir yere dikti. Dikildiği sene 1 tanesi kuruyunca ümidim iyice tükenmişti, ama şimdi kalanı bu halde görünce tabi hem çok sevindim, hem çok şaşırdım. Hele ki yıllarca çiçeğini görmeyi bekleyenleri duyunca da, şaşkınlığım katlanarak arttı. Verdiğinizi bilgiler için ayrıca çok teşekkür ederim, yeşilliği kalsa yeter diye bakımını yaparken üçüncü senesinde meyvesini yiyebileceğiz desenize. Çok sağolun:) |
1 Eklenti(ler)
Yapacağımız eti lezzetlendirmek için getirmişler, bahçedekilerden habersiz...
Kokusu biraz farklı gelince birazına el koyup çelikler hazırladım, birkaç dal kekik-biberiye eksik yesinler:) |
Salvia Officinalis (english sage)
1 Eklenti(ler)
Tohumdan adaçayı denememiz :)
Bu sene ciddi bir alanı aromatik ve şifalı bitkilere ayırmayı düşünüyorum. Kekik, adaçayı türleri, nane, tarhun, çıbrıska, fesleğen, sarımsak otu, frenk soğanı, melisa, alman papatyası, sarı kantoron bunlardan ilk aklıma gelenler... Birçoğunun tohumunu temin ettim ve çimlendirme çalışmalarına başladım. Bahçenin bu kısmını plastik lambiri ile çerçeveleyip bölümlere ayırarak, 20 cm’lik yükseltilmiş yatak şeklinde organize edeceğim. Böylelikle hem bakım kolaylığını, hem de olası bir istilânın önüne geçmeyi hedefliyorum . Bakalım zaman ne gösterecek... |
1 Eklenti(ler)
Bahar gelince tohum kutularının açılma vaktide geldi. Bazılarını sizlerden, bazılarını ise çeşitli kişi veya kuruluşlardan tedarik ettiğim yerli-yabancı atalık tohumlar ve benim için her biri servet değerinde...
|
1 Eklenti(ler)
Baharat tarhım için hazırladığım fideler (zahter, kekik türleri, adaçayı türleri, nane türleri, mercan köşk, biberiye ve tohumdan yetişen birkaç şifalı ot daha). Şehirlerarası seyahat yasağının kalkmasıyla bahçedeki tarhımda yer alacaklar.
Bu endişeli günlerimiz de geçecek evelallah, ben o güzel günleri hayal ederek teselli oluyorum. |
1 Eklenti(ler)
Bu sene ilk karşılaşmamız! Hissediyorum, uğurlu bir sezon olacak :)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:59. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025