![]() |
Alıntı:
Yerel patlıcanın özel bir yanını göremedim. Önümüzdeki yıl Adana ve Aydın deneyeceğim. Sonbaharda toprağı daha ekilebilir duruma getirmeye çalışacağım. Ondan sonra verimi düşünebilirim. |
Alıntı:
Toprağımın kalitesi ve organik maddesi gayet yerinde, ve on bostan - on kemer olmak üzere toplamda yirmi kök ektiğime göre sanırım bir yıllık ihtiyacımı karşılayabilirim:) Biraz közde, biraz dolapda, azıcık da kurusu olursa tamamdır bu iş :) |
1 Eklenti(ler)
“-Geç kaldım, hangi ara çiçeklenecek de meyvesini büyütecek” derken, bakın geçen hafta ne buldum😄
Çok iddialı bu, karpuz olacakmış... |
Resimde yakışıklı çıksın diye karpuzu yıkadınız mı, etrafına kuru yapraklardan 'eskitme' de yapmışsınız. Bu kadar özen gösterirseniz her bi şey olur ondan.
|
Alıntı:
Fotoğraf çekeceğim gün hafif bir yağmur yağmıştı. Kuru yaprakları ise, inanın siz dikkat çekince farkettim (sahi ne yaprağı onlar, şimdi bende merak ettim). Bu arada dönem dönem okb atakları geçirdiğim doğrudur lakin kendime sarar boyuttayım henüz, Allah bahçeye sardırmasın :D |
Sugar Pie Pumpkin
1 Eklenti(ler)
Bitkilerin de laf anladığına artık eminim!
Bu çocuk habire erkek çiçekler açıyor diye benden sağlam bir veto yemişti ki, haftasında dişi çiçekler göründü:) Şimdi de 5-6 tane kabak büyütmekle meşgul. Cinsi gereği çok büyük olmadıkları için hepsini büyütmesine müsaade edeceğim. Nedendir bilmiyorum ama ben bu kabak yetiştirme işinde pek hevesliyim, umarım fotoğraflarda gördüğüm gibi turuncu kabaklarım olur... |
Erzincan Dermason Fasulye
1 Eklenti(ler)
Yerel tohum satan birisinden edinmiştim bu türü ve oturak kuru fasülyelik bir tür olduğu için sırık kullanmadan ekimini yapmıştım. Lâkin fideler gün geçtikçe kollar atıp sağa sola yayılmaya başlayınca sırık dikmek şart olmuştu. Bugün ise iyi ki bu sırıkları dikmişim diyorum, aksi halde mümkün değil baş edemezdim.
Günlük toplayamayacağım için amaç kurufasulyelik yetiştirmekti, ama şuan ne yetiştirdiğimi bilmediğim için muallâktayım. Hâl böyle olunca mecbur şöyle bir karar aldım, “körpeyken yakaladıklarımı tazeye, kaçırdıklarımı ise kuruya ayıracağım”.... |
Kuru fasulyeyi tazeyken zor yersiniz kılçıklarından dolayı. (diye düşünüyor ve sonucu bekliyorum)
|
Alıntı:
|
Musquee De Provence Pumpkin
2 Eklenti(ler)
Hani derler ya “tepeden tırnağa güzel!’’
Resimde gördüğünüz kabak bu iltifatı sonuna kadar hakenlerden! Yani; yaprağını mı öveyim, kolay yetişmesinden mi dem vurayım, bereketini mi anlatayım, yoksa bir rivayete göre enfes meyvesini mi dillendireyim? Şuan için lezzeti hariç tüm saydıklarıma kefilim. Keşke her daim bahçede durabilseydim de, çapraz tozlaşmasını engelleyip saf tohumlar elde edebilseydim... Neyse ki geçen sezondan kalma 2-3 adet yedek tohumum var, önümüzdeki sezon ciddi bir titizlikle çalışıp, tüm isteyenler için saf tohumlar elde edeceğimi umuyorum... |
Sugar Pie Pumpkin
1 Eklenti(ler)
Masaldan fırlamış gibi, tam da istediğimden! Tek pişirimlik (tabi kıyabilirsem) turuncu mu turuncu tatlı kabaklarım ��
(şöyle bir camekân içerisinde sehpanın üzerine koyup, cüzi bir miktar karşılığında ziyarete açacak kadar şımarmış durumdayım) |
Aynen 'masaldan fırlamış' gibi.. Pek güzeller..
|
Black From Tula
1 Eklenti(ler)
Siyah domates varyeteleri arasında, lezzet birincisi olduğunu duymuş ve derhal tohumundan edinmiştim. Şimdi ise sabırla kararmalarını beklemekteyim...
Sahi, bu türü yetiştirenlerden yorum alabilir miyim? Sizin lezzet sıralamanızda bu tür kaçıncı sırada? |
Garibanları niye yerlerde süründürüyorsunuz?
Siyah domatesleri sevmedi çevremizdeki bayanlar. Yemeğin suyunu bozuyormuş rengi :) İnce kabuklu, sulu, hafif ekşimsi tadıyla sevdim ben ama iki yıldır ekmiyoruz. Pespembe-kıpkırmızı ağızda şeker gibi eriyen domateslerimiz varken (bulgar domatesi ilk aklıma gelen örnek) birinciliği kim vermiş buna. |
Alıntı:
Domates işte. |
Alıntı:
Hay Allah domateste de ekşi tadı hiç sevmem, neden bu ekşi tanımı önceden gözüme çarpmamış? Yemeklerden ziyade, salatalarda veya söğüş olarak tüketmeyi planladığım için renkten çok lezzet önemli benim için, ama o ekşi tadı alırsam bu türü direkt elerim. Bu arada amacım süründürmek değil inanın, dalları kırılacak diye düzeltmeye korkuyorum:) Hayırlısıyla bir kere tadına baksam sonrasında daha cesur olabileceğim... Unutmadan, Bulgar domatesine bu kadar methiye varsa seneye bahçede baştacı yaparım sevgili TCM :) |
1 Eklenti(ler)
Hasat devam ederken, şöyle toplu bir poz da verelim :)
|
1 Eklenti(ler)
Farklı farklı kişilerden biber tohumları edinmiştim. Acemilik bu ya, ne bir etiket, ne de ayırt edici bir nişan...
Fotoğrafını paylaştığım sivri biberin bereketini anlatmaya imkân yok. Lakin tohum alamayacağım, bahçede 6-7 çeşit biber türü mevcut ve çapraz tozlaşmaması mümkün değil. Keşke kimden edindiğimi öğrenebilsem de bu türü izole bir ortamda tekrar yetiştirebilsem... |
Merlot (p1103 amerikan anaç aşı)
1 Eklenti(ler)
Kükürt serperken dalların arasında buldum bu yaramazı:)
Güneş görmediğinden olsa gerek pek sık ve ufak taneli. Ama nasıl güzel bir aroması var, anlatmaya kelimeler yetmez... |
Alıntı:
|
Dermason Fasulye
1 Eklenti(ler)
Hani şu dermason etiketiyle ekip, sırık istemesi sebebiyle cinsinden şüpheye düştüğümüz fasulyelerim...
Verimi gayet güzel! Kuru fasulyelik olarak değerlendireceğimiz için baklaları doldurup, hafiften kurumasını beklemekteyiz :) |
Sayın obabilgesi, bahçeniz ve paylaşımlarınız çok değerli. Keyifle okudum, takibe aldım. Hasatınız bol olsun.
|
Alıntı:
|
Sugar Pie pumpkin & Musquee De Provence Pumpkin
1 Eklenti(ler)
Balkabağı tatlısını ve çorbasını çok severim, ukâlalık gibi olmasın ama pek de güzel yaparım. Kabak yetiştirmeye karar verdiğimde, biri çorbalık diğeri ise tatlı olmaya uygun iki farklı varyete arayışına girmiştim. Yetiştirici önerileri, gurme yorumları vs. derken soldaki varyeteyi (sugar pie pumpkin) tatlı için, sağdaki varyeteyi ise (musquee de provence pumpkin) çorbalık olarak tercih ettim...
Tatlı kabağımızı denedik ve ailece tam not verdik, bakalım çorba kabağımızda sonuç ne olacak? (kabaktan yana maşallah bereketli bir sezon geçirdik. Hâl böyle olunca hasat sonrası “-bunları nasıl saklamalı?” diye düşünürken, köylü bir amcamızın tavsiyesiyle müştemilatta samana gömerek muhafaza etmeye karar verdik.) |
Deneyim
Alıntı:
10 ay sonra kestiğimde ikisi de acımıştı. Görünüşte hiç sorun yoktu. Yalnız tat acımsı. Bundan sonra soyup, paketleyip derin dondurucuda saklayacağım. |
Alıntı:
Hımmm, bunu öğrendiğim iyi oldu! Lakin köylülerimiz yıllardır kabaklarını bu şekilde stok yaparlarmış. Pratik olması sebebiyle bende bu yöntemi pek sevmiştim, tekrar bir araştırayım bakayım. Üzüldüm açıkçası :( |
Dermason
2 Eklenti(ler)
Nihayet kurufasulye hasatımızın büyük bir kısmını bitirdik. Lakin baklalar yeterince iç doldurmadığı için fasulye adına bereketli bir sezon geçirdiğimizi söyleyemeyeceğim.
Önümüzdeki sezon için hem taze, hem de kuru olarak değerlendirebileceğimiz bereketli bir varyete arayışına girdim.... Bilgilerini paylaşacak tüm dostlara şimdiden teşekkürler :) |
Barbunya ile kuru fasulyeyi aynı anda pişirmeyeceğinizi umuyorum. Pişme süreleri, lezzetleri farklı olduğu için uygun olacağını ve memnun kalacağınızı düşünmüyorum. Yok biz baştan hepsini aynı yere temizledik, sonra ayıracağız derseniz kolay gelsin :)
|
Alıntı:
Baktım iç az çıkacak, şimdi bir de bunları ayrı ayrı toplarsam psikolojim iyice bozulacak. İyisi mi beraber toplayayım hem gözüm doysun, hem de psikolojimi hazırlayayım. Sonra nasıl olsa ayırırım diye düşündüm. Yani aynen dediğiniz gibi ilk önce bu şekilde karışık iç çıkardık, sonra tane ayıklaması yaparken, fasulye ile barbunyayı ayırdık. Biraz deli işi oldu, lakin çok akıllı olduğum da söylenemez :) |
Ömürler görün o zaman da nick inizi hatırlatır mütevaziliğinize şapka çıkarırım. Üstelik çok da az görünmüyor toplananlar, beş altı yemek çıkar.
|
Alıntı:
Valide hn dört tencere garanti dedi, ama biraz da bahçede kurumayı bekleyen var. Kabaca alt-yedi pişirimlik diyelim, şimdi yazınca kulağa da fena gelmiyor hani:) Eğer tüm fasulyeler içini doldurmuş olsaydı en az iki katı hasat edebilirdim, ama yarısı kabuk gibi hiç iç yapmamıştı. Direkt çöp oldu maalesef :( |
Alıntı:
|
Alıntı:
Elimde bu kadar organik metaryel varken ayıp bu yaptığım! |
Kış Hazırlıkarı (1)
1 Eklenti(ler)
Hadi artık kış hazırlıklarına başlayalım, değil mi?
Önceliği domatese veriyoruz. Bir kısmını derindondurucuda, diğer kısmını da sos ve konserve olarak değerlendireceğiz... |
Black from Tula
1 Eklenti(ler)
Bu sene bahçemdeki hayal kırıklığım...
Sebebini bilmiyorum, sanırım okuduklarımın etkisinde kaldım ki bu türün lezzetinden ve kokusundan inanılmaz ümitliydim. Lakin tam bir fiyasko oldu benim için. İlk ısırdım, “-ağzımın tadı yok sanırım” dedim, bir daha ısırdım, sonra birhaha... Domates bitti, ben halâ lezzetten boyut değiştirmeyi bekliyorum :) Birdaha mı mümkün değil ekmem bu türü! Önümüzdeki sezon “Black Kırım” ve sağlam cins bir pembe domatese (sanırım Tekin bey’de mevcut) bel bağlamayı düşünüyorum... Hadi hayırlısı... |
Kış Hazırlıkları (2)
1 Eklenti(ler)
Patlıcanın sulu yemeğinden ziyade, mısır unuyla kızartmasını, közleme salatasını ve karnıyarık olarak yemeğini çok severim...
Bu hafta toplanan patlıcanların bir kısmını haşlayarak mısır ununda kızartılmak üzere, bir kısmını da közleyerek salata olmak üzere deepfreeze kaldırdık. Önümüzdeki hafta toplanacakları da karnıyarıklık olarak hazırlayacağız... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ama şöyle bir durum var, İstanbul’a geleceğim için birçoğunu tam olgunlaşmadan toplamak zorunda kalmış, İstanbul’da güneş altında olgunlaşmaya bırakmıştım. Bu fotoğraftaki onlardan biri olabilir, hatırlayamadım. Lakin arada ciddi olgunlaşanlar da vardı. Onları da tattım, ı ıhh... Ya ben çok anlam yükleyip beklentimi bulamadım, ya da gerçekten alelâde bir varyete. Meselâ Gönen pembesi yetiştirdim, yok böyle bir lezzet! Yanlış tohum ihtimalini düşündüm, ciddi irdeledim. Görüntü bire bir uyuşuyor, ama bunu çözmenin bilmediğim başka bir detayı varsa, işte o konuda yetersiz kaldım. |
obabilgesi söylediklerinize şöyle katılıyorum. 1.si gönen pembe domatesiyle kesinlikle kıyaslamayın çünkü black from tula soğuk iklim domatesi, tat olarak kekremsi bir tat olması belki ağız tadınıza uymamış olabilir. ya da başka ne olmuş olabilir bilmiyorum. ancak zaten olayda bu; farklı tatlar tadabiliyorsunuz. pazardaki domateslerin hepsi aynı tatta olunca fark edemediğimiz lezzetleri onlardan(pazardakilerden) kurtulunca anlayabiliyoruz. black from tulayı pazardakilerle yan yana koysanız eminim farkedersiniz. ancak gönen pembesiyle yan yana koyarsanız siz çok anlam yüklemiş olursunuz :) :)
kendi yetişrdiğin domatesler salatalıklar her halukarda güzeldir. |
Kesinlikle haklısınız, pazardan aldığımız domatesle mukayese kabul etmez. Yaptığımız bahçecilikle bu lezzetleri tadabilen şanslı insanlarız. Ama dediğiniz gibi, mevzu benim yüklediğim anlamdan kaynaklansa gerek.
Alıntı:
Önümüzdeki sezon birkaç farklı türle umduğum lezzeti aramaya devam, bu sefer çeşidi artırmayı düşünüyorum. Araştırırken gözme çarpan, özellikle denemek istediğim birkaç tür var... (tabi o sıra herkesin deneyimlerinden faydalanmak adına anket çalışması bile yapmak istiyorum:) ) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025