![]() |
2 Eklenti(ler)
Merhaba dünya☺
Çocuklar uyanmaya başladı, şimdi dört gözle uyanacakları bekliyorum. Bu sene çok haraketli, ve umarım bereketli geçecek... Hepimize hayırlı sezonlar olsun☺ |
Alıntı:
|
Alıntı:
Hele ki içine girip sessizlik eşliğinde detayları seyrederken, bir yandan da yaşanmışlıkların enerjisiyle orada 10 dakika geçirmek insanda inanılmaz etkiler bırakıyor... Umarım ne yıkılır, ne de restorasyon adı altında katledilir... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Hani kimi insanlar için “yol” ayrılık demektir, gitmek, terketmek, küçülerek ufukta yok olmak. O yüzden ürkütücü gelir bazen kulağa...
Oysa ben hep tersini düşünürüm. Köyüme varıştır “yol” benim için, doğaya dönüştür... (köyümden kareler) |
Sayfanız hayırlı, ekeceğiniz şeylerde bol bereketli olsun sayın obabilgesi.. Hakikaten çektiğiniz fotoğraflarda, yazdığınız yazılarda bir oba bilgesine yakışır tarzda olmuş. Nikinizle müsemma olmuş. Fotolara bayıldım, çok net, çok güzel sanki kartpostal gibi.
Bende severim öyle eski evleri, bir hüzün kaplar nedense içimi.. Kim bilir kimler yaşadı, ne mutluluklar ne acılar yaşandı... Ne umutlar güneş gibi doğdu, kim bilir ne umutlar söndü... Kim bilir ne yitip giden sevdalar oldu... Hayat kimlerle, kimbilir nasıl oynadı.. Bereketli, sağlıklı, mutlu bir yılınız olsun.. |
Başarılar dilerim sayın obabilgesi. Sulama zamanlayıcısı olarak aşağıdaki ürünü kullanıyorum. Mükemmel bir ürün. İki hattı var, hatlar ayrı ayrı programlanabiliyor. Su basıncının yeterli olmaması riskine karşı hatları farklı zamanlara programlıyorum. Mutlaka inceleyin. Geçen yıl 2-3 haftada bir hafta sonları köye gitmeme rağmen konu komşuya bile yetecek kadar sebze yetiştirdim.
https://www.hepsiburada.com/gardena-...-HRGARDENA1874 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu şekilde verim almış olmanız beni çok yüreklendi, inanın çok mutlu oldum. Ben 10 günlük periyotlarla sebze bahçemin başında olacağım. Ürün olarak ise rainbird edinmiştim. https://www.hepsiburada.com/rainbird...-HBV000000GFJ6 Peki size bir sorum olacak, haftada 2 defa 2lt/saat damlalık ile 2 saat sulama düzeni nasıldır sizce? Siz bu zamanlayıcıyı nasıl bir düzende ayarlamıştınız? |
Alıntı:
Kendi cevabınızı deneme yanılmayla bulmanız en iyisi olacaktır. Ben şöyle yaomıştım: Bahçe toprağım killi. Bahçe bol güneş alıyor (günde en az 6-8 saat), meyve fidanlarını sebze yetiştireceğim alanın dışına ekmeye çalıştım. Sulamayı gece geç saatlerde yaptım. Domates, biber, salatalık ve patlıcan için aşağı yukarı sizin belirttiğiniz kadar sulama yaptım diyebilirim. Temmuz-Ağustos aylarında hava iyice ısındığında bu miktarı biraz daha artırdım. Göz kararıyla. Öyle ölçerek biçerek değil. Sulama süresini bir miktar artırdım o kadar. Kavun, karpuz, mısır, fasülye ve bamya içinse daha az sulama yaptım. Aynı periyotta, haftada iki kez ancak sulama süresini %30-40 düşük tuttum. Kavun ekiyorsanız, bizim oralara ekilen kavunlar pek sulanmaz bilginiz olsun. Çok sularsanız büyük, çok sulu ama tatsız kavunlarınız olur :) Bahçenizi izleyin. İki ziyaretiniz arasında suyun yeterli gelmediğine dair işaretler görürseniz süreyi artırın. |
Alıntı:
Sulama işinde birçok etkenin rol oynadığını biliyorum ve ilerleyen dönemlerde de sulama rejiminde mutlaka değişiklikler olacağının farkındayım. Ama, hani başlangıçta baz alınması gereken ölçü vardır ya, işte onu bir türlü oturtamamıştım. Bu ölçü ile start verip, deneme yanılma ile ilerleyeceğim... Çok teşekkür ediyorum, eksik olmayın sevgili CornusMas ☺ |
sayın; obabilgesi şu fotoğraf çekme ve filtre işini nasıl öğrenebilirim, kendimi övmek gibi olsun elimden her iş gelir ama bir türlü fotoğraf çekme işini beceremedim.
|
Alıntı:
Açık söylemek gerekirse benimde çok bişey bildiğim söylenemez☺ Çektiğim fotoğrafları instagrama yüklüyorum ve orada resimlerle oynuyorum. Eğer telefonunuzda mümkün ise instagramı indirin, ekran sizi yönlendirecektir. Programla oynaya oynaya çok güzel efektler yakalayacaksınız. Ben böyle yapıyorum... |
2 Eklenti(ler)
Hani şu şairin dediği gibi;
“Sevgiden caydığım yerde darıl bana...” |
5 Eklenti(ler)
Hiç grim yok benim;
Aşkın da, zirvenin de, dibe vuruşun da en alâsını yaşamalı insan... İşte bu mantık çerçevesinde yaşayınca, yüzlerce fide ve tohumla başbaşa kaldım. Eh be serseri dedim kendime, ilk bahçen olacak! Neyine gerek bu kadar çeşit domates, biber... Ki daha neler, neler... Salatalık, kornişon, iki çeşit kabak, kavun, pancar, kereviz, patlıcan, zahterler, fesleğenler, kadifeler ve unuttuğum birçok şey... İlk tecrübemde kendimi biraz yorucam sanırım, ama umarım değecek. Bereketli sezonlarımız olsun :) |
Alıntı:
Bahçe işleri, bedenen yorucu ama ruhen dinlendirici. Tadını çıkarın. |
Alıntı:
Bana iyi geldiği kesin ama hayırlısıyla kalıcı yerlerine aktarıp, damlamasını da döşersek şahane olacak. İş, işe başlayana kadar gözde büyürmüş ya, şuan o durumdayım :) |
4 Eklenti(ler)
Kimi şaşırtılmayı bekler, kimi ise ait olduğu toprağı...
|
1 Eklenti(ler)
Bugün domateslerin bir kısmını şaşırttım, hatta öyle bir şaşırttım ki sanırım bir süre kendilerine gelemezler😄 Hazırladığım karışım %40 kadar kaliteli torf, % 50 kompost ve %10 gibi solucan gübresi... Can sularına ise hümas takviyesi yaptım. Yarın diğer domatesler ve sırasıyla biberler vs şaşırtılacak. Bahar yoğunluğu başladı galiba, hadi hayırlısı😊
|
1 Eklenti(ler)
Satureja hortensis (summer savory) Halk arasında çıbrıka, çibriska, çubriza, çubritsa, geyikotu, zater, sater isimleriyle bilinen bir baharat türü...
Zahter adını gördüğümde hemen ilandaki tohumu sipariş geçmiştim. Lakin aldığım tohumların, o klasik salamurasını kurduğumuz yabani zahter değil de, daha çok Bulgar göçmeni kardeşlerimizin kurutarak kullandığı sater de denilen çibriska, nam-ı diğer summer savory olduğunu öğrendim. Bu sene ilk defa deneyeceğim, eğer ki damak tadımıza hitap ederse tohumlarını alıp devam edeceğim... |
4 Eklenti(ler)
Çocuklar aldı başını gitti, sanırım solucan gübresi ve hümik asitin etkisi olsa gerek... Hatta belki çıkmayanlar olur diye fazladan tohumlar ekmiştim maşallah hepsi çıktı, arkadan da onlar geliyor...
Ama sorarsanız “-hazırlığın nedir?” diye daha ne bahçe sürüldü, ne otlar temizlendi Vaktimiz var diye kendimi avutup güzel yalanlar söylüyorum kendime... |
1 Eklenti(ler)
Dağ meskenim
ve sen zahter çiçeğim... Yanakların sende kalsın, gözlerin menengiç kahvemde... Rengi öyle kalsın sevgili, kokun var zahterimde... Ne güzeldir adına türküler yakılan, şiirler okunan bu güzelim yaban otu. Yıllardır zahter zamanı geldiğinde dağlardan toplanır ve salamura olmak üzere evime gelip baş köşeyi alır. Hatay’lı olmamama rağmen, bilhassa Hatay mutfağına özel ilgi duyar, dahası tüm kış hazırlıklarımızı bir Hatay’lı edâsıyla yaparız. Zahter salamurası da bu hazırlıklardan biridir. Hele ki sürkle bir yakışırlar ki, bu lezzeti bilmeyen çok şey kaçırmış demektir... |
Sürke alışamamıştım ama Hatay mutfağı gerçekten bir harika.
|
Alıntı:
Hatay mutfağı ise gerçekten efsanedir☺ |
1 Eklenti(ler)
Salamuralık zahterin içerisinden çelik olabilecek kalitedeki parçaları torfda köklenmeye aldım. Eğer köklenirlerse bahçede güzel bir tarh hazırlamayı düşünüyorum.
Kültüre alındığında aynı lezzet ve kokuyu alabilir miyim acaba, ne dersiniz? |
2 Eklenti(ler)
Zahterler salamura edildi, hemşehrisi sürk peyniri ise özenle hazırlandı ve şekli verilip kurumaya alındı. Yeteri kadar kuruduktan sonra bir kısmı saman kağıda alınıp küflendirilecek, kalan kısmı ise zeytinyağında muhafaza edilecek.
Biz ailece küflenmişini akşamüstü ufak bir simit ve bir parça zahter eşliğinde yeriz, zeytinyağındaki ise kahvaltıda şahane olur... Eklenti 692122 Eklenti 692123 |
Alıntı:
|
Zevkle sevgili Dutlubahçe :)
SÜRK Malzemeler : 2 kilo tuzsuz taze çökelek (ev yapımı) 1 çay bardağı çörek otu 1 çay bardağı susam 1 yemek kaşığı karabiber 1 çay bardağından 2 parmak eksik çekilmiş kişniş 1/2 çay bardağı çekilmiş rezene 4 yemek kaşığı kuru kekik 2 yemek kaşığı dolusu kimyon 5 adet dövülmüş sarımsak 4-5 yemek kaşığı az tuzlu biber salçası(tuzu fazlaysa çökeleğe tuz koymayın) 1,5-2 yemek kaşığı tuz 1/2 çay bardağı zeytinyağı Hazırlanışı : Çökeleği derince bir kaba alıp, kalan tüm malzemeyi de katarak minimum yarım saat yoğurup macun kıvamında bir karışım elde ederiz. 1 gece dolapta karışımın özdeşleşmesini bekler, ertesi gün ellerimizi hafif yağlayarak pinpon topu büyüklüğünde parçalar alıp poğaça gibi yuvarlak şekil veririz (burada bir püf noktası var, yaptığımız topların üzerinde çatlaklar olmamalı!). Sonra bu peynir toplarını boyasız saman kağıdı üzerine dizer (hergün kağıtlarını değiştirerek) kurumaya bırakırız. Ortalama beş gün sonra kuruyan peynir toplarını, isterseniz deep freezede saklayabilir, isterseniz de bir kavanoza doldurup üzerini zeytinyağı ile doldurarak muhafaza edebilirsiniz. Hatay’lılar genel olarak bu peynir toplarını kuruttuktan sonra tek tek saman kağıda sarar, bir kavanoza yerleştirip kapağını kapatır ve küflenmeye (olgunlaşmaya) bırakır. Bu da ayrı bir lezzettir, çok severim. Yalnız çok keskin kokar, yoğun aromalı olur bilginize... Gelelim zahter salamurası tarifine... ZAHTER SALAMURASI Malzemeler : 2 kg taze zahter 2 yemek kaşığı salamura tuzu 1 yemek kaşığı limon tuzu 1 su bardağı zeytinyağı Hazırlanışı : Ayıklanıp temizlenmiş zahter derince bir kabın içine alınır ve tuzu, yağı eklenip beş dakika yoğurulur. Karışım kavanozlara doldurulup, üstünü örtecek kadar zeytinyağı eklenerek, gölge biryere kaldırılır. Zahterler altın sarısı renk aldığında artık olmuş demektir (ortalama onbeş gün). Afiyet olsun ☺ |
Zahmet edip ayrıntılı bir şekilde yazdığınız için çok teşekkür ederim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Şu aralar tam zamanı olduğu için muhakkak taze satışını yapan birileri vardır, belki biraz araştırmak gerek... |
[QUOTE=obabilgesi;1566926]Zevkle sevgili Dutlubahçe :)
SÜRK Malzemeler : 2 kilo tuzsuz taze çökelek (ev yapımı) 1 çay bardağı çörek otu 1 çay bardağı susam 1 yemek kaşığı karabiber 1 çay bardağından 2 parmak eksik çekilmiş kişniş 1/2 çay bardağı çekilmiş rezene 4 yemek kaşığı kuru kekik 2 yemek kaşığı dolusu kimyon 5 adet dövülmüş sarımsak 4-5 yemek kaşığı az tuzlu biber salçası(tuzu fazlaysa çökeleğe tuz koymayın) 1,5-2 yemek kaşığı tuz 1/2 çay bardağı zeytinyağı Hazırlanışı : Çökeleği derince bir kaba alıp, kalan tüm malzemeyi de katarak minimum yarım saat yoğurup macun kıvamında bir karışım elde ederiz. 1 gece dolapta karışımın özdeşleşmesini bekler, ertesi gün ellerimizi hafif yağlayarak pinpon topu büyüklüğünde parçalar alıp poğaça gibi yuvarlak şekil veririz (burada bir püf noktası var, yaptığımız topların üzerinde çatlaklar olmamalı!). Sonra bu peynir toplarını boyasız saman kağıdı üzerine dizer (hergün kağıtlarını değiştirerek) kurumaya bırakırız. Ortalama beş gün sonra kuruyan peynir toplarını, isterseniz deep freezede saklayabilir, isterseniz de bir kavanoza doldurup üzerini zeytinyağı ile doldurarak muhafaza edebilirsiniz. Hatay’lılar genel olarak bu peynir toplarını kuruttuktan sonra tek tek saman kağıda sarar, bir kavanoza yerleştirip kapağını kapatır ve küflenmeye (olgunlaşmaya) bırakır. Bu da ayrı bir lezzettir, çok severim. Yalnız çok keskin kokar, yoğun aromalı olur bilginize... Benzer tarif (baharatlar daha az ve farklı) Mersin'de yapılır. Topların çapı daha büyük olur. Avuç içi kadar. Kurutma uzatılırsa küflenme olur. Kış için yapılanlar, küflendirilir. Sonra küfler kazınarak, kekik ile kaplanır. Bu halde kavanozlara yerleştirilerek saklanır. Çatlamasın diye düşük oranda süzme yoğurt karıştırılan tarifler de var. Kış sabahı kahvaltılarının gözdesi olan salatası yapılarak tüketilir. (Isırılmayacak kadar sert olur.) |
1 Eklenti(ler)
Mısır için şaşırtmaya gerek yok dediğinizi duyar gibiyim, haklısınız...
Ama riski en aza indirmek için, bahçeye ele avuca gelen fideler nakletmek istiyorum... |
Sevgili Portakal Rengi;
Vermiş olduğum tarif Hatay Samandağ’lı bir teyzeden fi tarihte annem tarafından alınmış. Tabi tarif el ayarı, göz kararıyken annemin takibiyle kaşık-bardak ölçüsüne dönüşmüş. Annem bu ölçülerle o gün yediği sürkün tadını devam ettirdiğini söyler... ve ben kendimi bildim bileli bu ölçülerle hazırlanmış sürk yerim☺ |
3 Eklenti(ler)
Kâfi boyuta gelenleri 15 Mayıs gibi toprağa nakil edeceğim.
Domates, salatalık ve kabaklar çıldırmış durumda, ama her ne hikmetse biberler yavaş, patlıcanlar ise çok yavaş ilerliyorlar. Sanırım havanın sıcaklığından memnun değiller... |
1 Eklenti(ler)
Hayatım boyunca vazoda çiçek sevmedim, sevemedim... Dalındayken bir viraneyi bile doyum olmaz bir görsel kılarken, kırpıp cam bir kaba sokuşturmak ne haddime...
Gel gör ki köyde bütün güller aynı renk, herkes birbirinden alıp çoğaltmış... Çok da iyi yapmış😊 |
1 Eklenti(ler)
Bereket, bolluk ile şifayı simgeleyen, Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kez gerçekleştiğine inanılan buluşmasıdır “HIDIRELLEZ”, bahar müjdecisidir...
Bu buluşmanın bir gül ağacı altında olacağına inanılır ve bu sebeple tüm darda olanlara yardım etmesiyle bilinen Hızır (as)’a dileklerin yazıldığı kağıtlar hazırlanarak, geceden bir gül ağacının dibine konulur veya dalına asılır. Sabah ise bu kağıtlar toplanarak ya denize, ya da akarsuya atılır. Tabi ritüel sadece bundan ibaret değil, mesela ateş yakıp üstünden atlamak, o gün toplanan çiçekleri kaynatıp şifa niyetine içmek, çimlerde yuvarlanmak gibi onlarca ritüel daha var... Hıdırellez günü uzun zamandır arayıp da bulamadığım, dolu dolu iki avuç büyüklüğünde, koyu kadife bordo renkte, kocaman goncalara sahip bir gül ağacı gördüm. İş bu ya, hemen bir kaç çelik kesip köklenmeye aldım. Belli mi olur? Belki tutar da büyürler ve bir hıdırellez günü Hızır ve İlyas peygamber benim gül ağacımın altında buluşup dileklerimi gerçekleştirirler... |
3 Eklenti(ler)
O küçücük saksılara sıkışıp kalınca fideler, sanki özgürlüklerine el koymuş gibi hissediyorum kendimi.
Mesela gökyüzü kuşlar için, deniz balıklar için nasıl özgürlükse, toprak da bitkiler için özgürlük değil mi? Düşünsenize alabildiğince, engelsiz bir şekilde köklerini yayabilmeleri, ihtiyacı olan besinlere ulaşabilmeleri aslında ne büyük özgürlük onlar için... Yarın büyük gün! Üç koli ve birkaç torba içerisinde çocuklar toprakla buluşacaklar. Yani özgürlüğe “-merhaba” diyecekler.... |
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025