agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/38781.htm)

gilan 10-08-2016 19:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1475666)
Hangi birini söylesem ki, maşallah herşey harika görünüyor sevgili gilan. Aranjmanın, domateslerin, mısırların, karpuzların maşallah maşallah!..
Emeklerine sağlık, daim olsun inşallah!..

Çok sağ ol sevgili YeniGine. Bu aralar bahçeden besleniyoruz gerçekten de. Öyle güzel ki. ;)


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 1475682)
Salça İç Anadoluda kaynatılıyor ama Akdenizde 'günletilir'. Ve bir kez yapın hem inanılmaz lezzetlidir.Kevgir ya da süzgeçten geçirdikten sonra genişçe bir leğene serin arada bir karıştırın zaten o sıcakta çabucak olacaktır. Biraz tuz biraz zeytinyağı koyup kavanoza doldurun, ben annemin öğrenciyken verdiği salçayı 3 yıl kullandım ne bozuldu ne porlandı

Bilgiler için teşekkürler. Bu kadar tavsiye üzerine denememek olmaz. ;)

Sevgi Durul 10-08-2016 19:47

Tabii ki süzeceksiniz, bizim domateslerde öyle. Ben doğradığım domatesleri kevgirden geçirmeden önce iyice süzüyorum.:)

Ama kayınvalidem süzmezdi, bu süzülen suyun salçayı daha lezzetli yaptığına inanırdı.:rolleyes:

Bahçede güneşletseydim sincaplar bizde de sek sek mi oynarlar, yoksa ip mi atlarlardı bilemiyorum. Gündüz sorun olmaz da geceleri üzerlerini örterseniz sorun çözülmüş olur.

Tek kalan kalibroşha, hani şu yaşasam mı ölsem mi modunda olan, çürütmekten korkarak üç dört günde bir suladığım, hemen şimdi çıkıp sulayayım.:)

alperfect 17-08-2016 15:13

İki kez yazdığımı zannediyorum ama mesajımı göremedim o yüzden tekrar olduysa kusura bakmayın.
1)Datura zehirlidir sevgili gilan, özellikle tohumu ama yaprakları kökleri v.s. bitkinin her yeri zehirlidir, özellikle bebekten uzak tutun.
2)Yüksükotu 'Digital' bugün bile kalp üzerine kullanılan temel ilaçlardandır siz kendiniz de dikkat edin ama özellikle bebek için aman diyorum. Öğrenciyken ilk yıllarda bir hocamız ilaçlar için azı ilaç çoğu zehir anlamına gelen latince bir söz söylemişti ama bazı maddeler için (bitki, ilaç, kimyasal) azı çoğu farketmez özellikle çocuklardan uzak tutun önlemek tedavi etmekten hep daha kolaydır.
3)Bundan emin değilim sanırım ağaçlar Net'ten öğrenmiştim Solanium'un tohumları zehirli olabilir.

gilan 17-08-2016 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 1476478)
İki kez yazdığımı zannediyorum ama mesajımı göremedim o yüzden tekrar olduysa kusura bakmayın.
1)Datura zehirlidir sevgili gilan, özellikle tohumu ama yaprakları kökleri v.s. bitkinin her yeri zehirlidir, özellikle bebekten uzak tutun.
2)Yüksükotu 'Digital' bugün bile kalp üzerine kullanılan temel ilaçlardandır siz kendiniz de dikkat edin ama özellikle bebek için aman diyorum. Öğrenciyken ilk yıllarda bir hocamız ilaçlar için azı ilaç çoğu zehir anlamına gelen latince bir söz söylemişti ama bazı maddeler için (bitki, ilaç, kimyasal) azı çoğu farketmez özellikle çocuklardan uzak tutun önlemek tedavi etmekten hep daha kolaydır.
3)Bundan emin değilim sanırım ağaçlar Net'ten öğrenmiştim Solanium'un tohumları zehirli olabilir.

Uyarılarınız için çok teşekkürler. Dikkat edeceğim.
Sözde Brunfelsia'yı çok sevdiğim halde zehirli diye dikmiyordum ama gelin görün ki bahçemizde zaten bir sürü zehirli bitki varmış. :o

gilan 17-08-2016 19:28

3 Eklenti(ler)
Haftasonu 3 sepet daha domates toplayınca hadi dedim salça deneyelim.
Aynen söylediğiniz gibi yıkayıp 4'e bölüp bir kovaya doldurduk. Aralara ve de üstüne de bolca tuz ekledik. Evde kaya tuzu yoktu. İyotsuz normal tuz vardı. Onu kullandık, umarım sorun olmaz.

Şimdiden bolca sulandı. Süzgeçten geçirmeden önce süzeceğim.
Üstüne kızartma yaparken kullanılan tel ızgara kapaktan kapattık. Hem hava alır, hem de hayvanat uzak durur sanırım.

Bir yanlışım varsa lütfen söyleyin, bu konuda hiç deneyimim yok. :)

Kova dışarda güneş alan bir yerde duruyor. Acaba bu aşamada güneş alması iyi mi kötü mü? Gölgeye alsak mı? Ekşimsi ama kötü olmayan bir koku oluşmaya başlamış gibi. Umarım salça için normaldir.


Eklenti 625402

Eklenti 625403

Eklenti 625401

Sevgi Durul 17-08-2016 21:07

Doğru yoldasınız Sevgili gilan. Güneşte duracak. Bidona doğrayınca, üçüncü gününde kevgirden geçirilecek kıvama geliyor. Kovada biraz daha uzun sürebilir. Kolay gelsin...

gilan 17-08-2016 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1476503)
Doğru yoldasınız Sevgili gilan. Güneşte duracak. Bidona doğrayınca, üçüncü gününde kevgirden geçirilecek kıvama geliyor. Kovada biraz daha uzun sürebilir. Kolay gelsin...

Çok teşekkürler sevgili SDurul, içimi rahatlattınız. :)

En küçük detaya kadar uyarılarınızı esirgemeyin lütfen. Öğrenmek gibisi yok. ;)

Sevgi Durul 17-08-2016 23:11

2 Eklenti(ler)
Bugün süzülürlerken iki fotoğraf çekmişim. Domatesler bekletildikleri kapta iyice yumuşayacak. (Fotoğraftaki gibi.) Yoksa geçirmesi zor olur.

Eklenti 625422

Eklenti 625423

Bir de ben, bidonun kapağını üzerine koyup iyice kapatmıyorum. Açık kaldığı takdirde sineklenme oluyor.

Daha sonra bu mesajı ve fotoğrafları silerim.:)

YeniGine 17-08-2016 23:24

Sevgili gilan, kolay ve rastgelsin inşallah!.. Maşallah!.. Salça bitsin inşallah sırada turşu var...

gilan 19-08-2016 06:05

2 Eklenti(ler)
Turşu da yapmak lazım sevgili YeniGine, iyi söyledin. Hepsini öğrenmek lazım. Zaten yıllardır Güler Abla'nın zeytinyağlı sivri biber turşusunu denemek istiyorum. :)
http://www.agaclar.net/forum/kiler/22357.htm

Sevgili SDurul, silmeyin lütfen, öğreniyoruz ne güzel. :) Eğer yöneticilerimiz gerekli görürlerse Salça başlığına taşırlar.


Benim salçada böyle beyazımsı bir görüntü oluştu. Normal mi?


Eklenti 625501

Eklenti 625502

Sevgi Durul 19-08-2016 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1476631)
Benim salçada böyle beyazımsı bir görüntü oluştu. Normal mi?

Bu normal, küf değil. Bazen turşuda da oluşan beyazlıktan. Sakın dökmeyin.:)

Sevgili gilan, domatesler geçirilecek kıvama gelmiş, hemen geçirin. Beyazlıklar güneşletilince kendiliğinden yok olacaklar.

Küçük bir not: Domatesler süzüldüğünde tuz miktarında azalma olacağından, geçirilip güneşe konulduğunda tekrar tuz ilavesi yapılacak.

gilan 24-08-2016 02:14

5 Eklenti(ler)
Sevgili SDurul,

Sizin uyarınızdan sonra salçayı hemen süzgeçten geçiremedim, haftasonunu beklemek gerekti. Öyle olunca da beyazlıklar çok arttı, küfe benzemeye başladı. İçim rahat etmedi, üst tabakayı sıyırdım.

Eklenti 625844

Eklenti 625845


Süzüldü, süzgeçten geçirildi, tuz eklendi. Cumartesiden beri güneşte bekliyor. Bakalım ne zaman kıvama gelecek... :rolleyes:

Eklenti 625846

Eklenti 625847

Eklenti 625848

gilan 24-08-2016 02:15

2 Eklenti(ler)
Haftasonu hasadı :)

Eklenti 625849


7 çeşit domates :cool:

Eklenti 625850

gilan 24-08-2016 02:17

2 Eklenti(ler)
Pembe/mor gül 3. tur açıyor. ;)

Eklenti 625851


Ortanca da hiç durmadan yeni çiçekler açıyor. İlk çiçekleri önce soldu, sonra çok güzel kızardı. Artık kesip vazoya konmaya hazırlar aslında.

Eklenti 625852

Sevgi Durul 24-08-2016 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1477064)
Sevgili SDurul,
Süzüldü, süzgeçten geçirildi, tuz eklendi. Cumartesiden beri güneşte bekliyor. Bakalım ne zaman kıvama gelecek... :rolleyes


Sevgili gilan, hiç bir şey demiyorum, sadece al-kış-lı-yo-rum.:);)

İyi bir güneşte 3-4 günde kıvama geliyor. Derin kapta değil, sığ bir kapta (tepsi gibi) daha çabuk olacaktır.

Küçük bir not daha: Kavanoza aldıktan sonra, üzerine bir parmak kadar zeytinyağı eklenecek.:)

Adalet Yağcı 28-08-2016 19:29

Benden de kocaman bir "ALKIŞŞŞŞ" süper bir salça olacak, kaç kişinin emeği var :)

birnefestoprak 04-09-2016 15:42

İlk deneme için salçanın son hali çok güzel gözüküyor. Bitmiş halini de görebilecek miyiz? Bir de hangi domatesi kullandınız?

alperfect 27-09-2016 12:54

Ben salçayı bir örtünün üzerine serdiğimizi hatırlıyorum, acaba naylon gibi bir şey miydi bilmiyorum çünkü düşününce geçirgen bir şey olamaz. Ama geniş yayvan bir şekilde serilirdi bizim görevimiz sinek v.s.'yi uzak tutmaktı, salça arada bir karıştırılır yeniden düzeltilirdi.

MÜRSEL18 27-09-2016 18:37

alperfect dediğinizs salça değilde tarhana olabilir mi? Zira tarhana kuruma aşamasında sürekli karıştırılır veya değiştirilir.Sineklerden ve tozdan korumak için üstüne tül örtülebilir. Naylon değilde geçirgen sert bezlere dökülür.
Güneş salçası renginden ve yapmasının kolay olmasından dolayı tercih ediliyor.

alperfect 01-11-2016 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MÜRSEL18 (Mesaj 1480586)
alperfect dediğinizs salça değilde tarhana olabilir mi? Zira tarhana kuruma aşamasında sürekli karıştırılır veya değiştirilir.Sineklerden ve tozdan korumak için üstüne tül örtülebilir. Naylon değilde geçirgen sert bezlere dökülür.
Güneş salçası renginden ve yapmasının kolay olmasından dolayı tercih ediliyor.

Kesinlikle salçaydı net hatırlıyorum arada bir karıştırılırdı sık sık değil . Annem zaten tarhana yapmazdı (çevreden de yapan olduğunu hatırlamıyorum. :confused: )

Adalet Yağcı 05-11-2016 21:21

Dilerim her şey yolundadır gilan'cığım..

saleri 09-01-2017 19:29

agaclar.net e çok faydalı bilgiler kazandıran sn gilan, 3 aydır foruma uğramadı. Kendisinden haber alabilen varsa bizlere yazabilir mi?

gilan 18-01-2017 05:31

Sizleri merakta bıraktığım için çok üzgünüm. Her şey yolunda. Sadece yoğun bir zamandan geçtim. :o

Ufaklık insanın elini ayağını bağlıyor. 1.5 yaşında, hem çok hareketli, hem de tehlike bilinci yok. Bir an yalnız bırakmaya gelmiyor. Ama bu yaz bahçede bana yardımcı olacağını, birlikte çalışabileceğimizi düşünüyorum. Şimdiden evde bir sürü iş yapıyor. :)

İş yerinde de yoğun bir döneme denk gelince siteye de fazla giremedim. Ama inanın aklım hep burada. Girip de yazayım diye her an aklımda ama işte haftalar haftaları kovalıyor. Bu hafta kendi kendime dedim artık "yeni sezon başlayacak neredeyse, bir girip de geçen seneyi toparlamam lazım".

Bir süredir bahçeyle de çok ilgilenemedim. Ama neyse ki emin ellerde. :) Amcamlar bu kış da bizimleler. Amcamın ellerine sağlık bahçe tertemiz ve düzenli. Ama artık benim el atmam gerekiyor. Geçen sene diktiğim meyve ağaçlarının budanacak dalları var. Şubat'ta da sebze tohumları ekilecek, onların saksısını torfunu hazırlamam, neyi ne kadar ekeceğimi planlamam lazım. Geçen sene 15 Şubat'ta ekmiştim. İlk domates hasadını 9 Temmuz'da yapmışım. (Bahçe işleri günlüğünde kayıt ediyorum.) Bu sene 1 Şubat'ta ekmeyi planlıyorum. Böylece sıcaklıklar yeterse ilk hasat Haziran'a gelebilir belki.

Şimdi yavaş yavaş hem elimde kalan geçen senenin fotoğraflarını ekleyeceğim, hem de forumda kaçırdığım başlıklara göz atacağım. :rolleyes:

gilan 18-01-2017 05:42

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1478388)
İlk deneme için salçanın son hali çok güzel gözüküyor. Bitmiş halini de görebilecek miyiz? Bir de hangi domatesi kullandınız?

Bahçede geçen sene en çok olan 2 çeşidi kullandım. Biri Brandywine (pembe domates diye bildiğimiz de bu mu acaba?), biri de pazardan aldığımız domatesin tohumlarından ürettiğim, isimsiz ama en lezzetli olan, pinpon topundan biraz iri meyveleri olan bir tür. Bu türün en güzel çıkanlarından tohum aldım, bu sene de ekeceğim. 3. nesil olacak.

Salçaların son halinin fotoğrafları: Kullandığımız türler de fotoğrafta çıkmış. ;)


Eklenti 637399

Eklenti 637400

YeniGine 18-01-2017 22:32

Sevgili gilan, arayı fazla uzatma lütfen. Salçalarına maşallah, afiyetle tüketesiniz, seneye de nasip olsun inşallah!..

gilan 11-02-2017 06:33

1 Eklenti(ler)
Eklenti 638622


2016 yazında 12 çeşit domates yetiştirdim. :cool: Tekrar yetiştirmeye değer bulduklarım:

- Pazar domatesi adını verdiğim pazardan aldığım domatesin tohumlarından ürettiğim, pinpon topu boyundaki isimsiz domates (hafif asitli, muhteşem bir lezzet)
- Mortgage lifter (Lezzeti pazar domatesiyle denk olan tek tür. Daha az asitli, aynı derece lezzetli.)
- Cherry domates çeşitleri (Super Sweet Hundred, Sungold, Black cherry, ivory pear)
- Brandywine (Türkiye'de pembe domates denilen ile aynı)
- Blue chocolate (Hem siyah rengi ilginç, hem de lezzeti diğer domateslerden çok farklı, hafif isli gibi. Fazla değil ama 1-2 kök bulundurmaya değecek değişik bir tür.)

Pink Berkeley Tie Dye, Dona, German Giant ve Paul Robeson'ı ise yavan buldum. Hepsinden tohum aldım ama üretmeyi düşünmüyorum.

Hibrit olan Super Sweet Hundred ve Sungold'u baharda fide olarak alacağım. Diğerlerinin tohumlarını 7 Şubat'ta ektim.

Yanılmıyorsam sn birnefestoprak'ın işlettiği, Amerika'da Türk tohumları satan twoseedsinapod.com'dan da tatlı kıl biber, kemer patlıcan ve çengelköy salatalık tohumları aldım. Bir de topak patlıcan tohumu hediye yollamışlar. Biberler ve patlıcanlar da ekildi. Salatalıkları şubat sonunda ekeceğim. ;)

Şimdi şöyle bir sorun var. :rolleyes: Geçen sene tohum konusunda hayatımda ilk defa başarılı olmuştum. Çünkü güneye bakan cumba tohumlar için hem ılık, hem de bol ışıklı, çok uygun bir ortam olmuştu. Ama bu sene minik kızım oraların altından girip üstünden çıkıyor. Bakalım nasıl olacak, nasıl bir köşe kapmaca oynayağız. Umarım kaşla göz arasında ele geçirip darma duman etmez herşeyi... :rolleyes:

gilan 17-02-2017 04:41

2 Eklenti(ler)
Geçen yazı toparlamaya devam edelim...

4 aşılı elma ağacının meyveleri. ;)
Biraz dallanması için geçen hafta dallarını sert budadım. Önümüzdeki yaz meyve alamayabiliriz. Bu yaz olmazsa bile önümüzdeki yaz meyve verdiğinde hepsini bir arada fotoğraflamaya çalışacağım.


Eklenti 638978

Eklenti 638979

gilan 17-02-2017 04:43

3 Eklenti(ler)
Çizgili incir minicik boyuyla çok güzel meyve verdi ama sincaplar bize bırakmadı. 2 tanesini yiyebildik. :o


Eklenti 638980

Eklenti 638981

Eklenti 638982

gilan 17-02-2017 04:44

2 Eklenti(ler)
Minik, renkli karpuzcuklar...

Eklenti 638983

Eklenti 638984

gilan 17-02-2017 04:45

1 Eklenti(ler)
Renkli havuçlar...

Eklenti 638985


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025