agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/38781.htm)

yardimcierhan 19-07-2019 01:56

İlgiyle takip ettiğim sayfalardan biri : ' )
Umarım yakın gelecekte yeniden paylaşımlarınızı görürüz.
Sevgiler.

gilan 10-04-2021 01:18

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1562862)
Ben hala bekliyorum gilan ın yazmasını. Çok ara verdi bu kez.

Gerçekten çok ara vermişim bu sefer sevgili abk. :o 4 sene olmuş...

30'lu yaşlar hayatın en yoğun yılları derler ya, cidden de öyleymiş. Bu geçen yıllarda aramıza yeni bir ufaklık katıldı. Yaz başında kızım 6 olacak, oğlum da 3 olacak. Bu ufaklığın gece uykularıyla arası çok iyi olmayınca ilk yıllar biraz yorgun geçti. :) Bir de iş yerinde de müdür olunca her şey yoğunlaştı. Eskiden foruma genelde iş yerinde girerdim. Toplatı sayıları artınca boşluk bulmak daha zor oluyor. Evde de minikler tepemde zıplarken fırsat kollamak zor. Akşamları da onları yatırdığım an ben de serilince yeni bir düzen oturtamadım. Ha diyeceksiniz hiç mi vaktin olmadı.
Oldu tabii ama bir de hani bazen bir iş biriktikçe daha da zorlaşır ya yapması... İki satır yazmak diye düşünsem bir araya sığdırırım ama güzelce anlatayım, fotoğraf ekleyeyim, gelişmeleri aktarayım diye düşününce zaman geçtikçe geçiyor. Affınızı diliyorum, ve bu sezon buraya biraz hareket vermeyi umuyorum. :o Tam da şimdi bahar, yaz başı, bahçenin en güzel zamanı...

Geçen seneki fotoğraflardan melek borusu. Hani şu balkondan saksıdan gelen ;)

Eklenti 717958

Eklenti 717959

Eklenti 717960

Eklenti 717961

gilan 10-04-2021 01:29

1 Eklenti(ler)
Kendi bahçe başlığımı baştan sona okudum, hem nostalji oldu, hem de unuttuğum şeyleri fark ettim. Calibrachoa’nın (milyon çanlar çiçeği) çok bol su sevdiğini mesela...

Bu fotoğraf da geçen yazdan.
Mor salkımlı çardağın arka tarafındaki yıldız yaseminlerden biri kurudu maalesef. O yüzden arka fondaki yeşil görüntüyü kaybettik. Eski fotoğraflarda burayı yemyeşil görünce hüzünlendim. Niye kurudu bunca yıldan sonra bilemiyorum. Ama tam çitin arkasında komşunun çamlarından da biri kurumuş. Toprak altında bir şeyler olabilir.

Cam güzelleri burada kışı atlatıyor sayılır. Çok yıpranıyorlar ama sıkı bir budama ve eksilen yerlere yeni köklerle takviye yapınca bütün yaz renk veriyorlar. Budadığım dalları da burada ilan verip dağıttım, çok talep gördü.

Eklenti 717962

gilan 10-04-2021 02:06

2 Eklenti(ler)
Bu eski bir hikaye ama eklememişim. 4 sene yazmazsam böyle olur :o

Sebze bahçemizi hatırlarsınız. Tahta işlerinde müthiş yetenekli olan eşimin amcasından da bir iki kere bahsetmiştim.

Yıl 2017 bahar ayları. Amcamla yapı market gezerken bir tane pergola çok hoşuma gitti. Sebze bahçesinin girişine ileride böyle bir şey istediğimden bahsettim. Bir gün işten geldim, amcamla yengem “bir bahçeye çık bak bakalım “ diyorlar. Hani bir yandan merak ediyorum, bir yandan da gerginim çünkü kafamda her şeyin planı var ya, ya plana ters bir şey görürsem diye de geriliyorum. Bir baktım amcam tamamen kendi tasarımıyla bir pergola yapmış bizim sebze bahçesine. Bayıldım... Bir tek o kadar uğraşıp da hava koşullarına dayanıklı kereste kullanmamasına kızdım ama neyse ki aradan geçen 4 yılda da pek bir şey olmadı. Sebze yatakları çürümeye dayanıklı redwood ağacından, pergola çam tahtası. Hani emeğine yazık olacaktı yoksa.
Bir tek beklendiği üzere rengi grileşti sadece. Güzel oldu, antika oldu :p Güncel fotoğraflarını da ekleyeceğim.

Eklenti 717965

Eklenti 717966

gilan 10-04-2021 02:22

4 Eklenti(ler)
Latin çiçeklerini 3-4 yıl önce fide olarak dikmiştim. O zamandan beri her sene dökülen tohumlarından kendisi çıkıyor. Geçen sene görüntülerini çok sevdiğim için pek sökmeden domateslere yer açmaya çalıştım ama sebzeleri çok boğdular. Bu sene çıkanların çoğunu içim giderek söktüm, ama her yatakta 3-4 kök bıraktım yine de. :rolleyes:

Fotoğraflar geçen sene Mayıs ayından.

Eklenti 717967

Eklenti 717968

Eklenti 717969

Eklenti 717970

gilan 10-04-2021 02:36

1 Eklenti(ler)
Sebze bahçesinin zeminine ilk önce taşları aralıklı döşememiştik, aralarına da ağaç kabukları koymuştuk. Ama sincaplar devamlı araları kazdı, kabukları dağıttı, rahat bırakmadı. Yabani otların önüne geçmek de zor oldu. O yüzden taşları birleştirdik. Birleştirdik derken amcam yaptı tabii ki :D Daha çok marifetlerini ekleyeceğim yavaş yavaş... Sol tarafta hafiften görünüyor hatta bazıları. ;)

Ayrıca sebze yatağının sınırındaki çimi biçmek de çok zor oluyordu çünkü makine yaklaşamayınca el makası gerekiyor. İdeal durumda çimin tüm sınırı hemzemin olacak ki çim biçme makinesi ile rahatça üstünden geçebileceksin. Ben de bir yaz kardeşlerim geldiklerinde ona yatakların kenarını kazdırdım, tuğla döşettim. Gördüğünüz gibi tüm ailenin emeği var bahçede. :p

Geçen sene Mayıs ayından yine.
Balkondan geniş açı çekince olduğundan büyük görünüyor. Arka bahçe L şeklinde ve tamamı 250 m2 kadar.

Eklenti 717971

gilan 10-04-2021 03:17

3 Eklenti(ler)
Birazcık günümüze gelelim, sonra eskilere devam ederiz.

Ön bahçede verandanın önündeki pembe çiçekli çalıyı başta çok sevmemiştim. Güzel olmasına güzel de, hani sıfırdan diksem onun yerine mesela Osmanthus fragrans dikerim, buram buram kokar her yer.

Ama gel gör ki tam bir doğal hayata destek bitkisiymiş. Kuraklığa dayanıklı, çiçeklerine arılar, meyvelerine ise sincaplar bayılıyor. Fotoğraf geçen haftadan. Tam şu an çiçekte.
Rhaphiolepis indica

Eklenti 717972

Eklenti 717973

Eklenti 717974

gilan 10-04-2021 03:24

2 Eklenti(ler)
Kendiliğinden çıkan Kaliforniya gelincikleri açtı. Yabani otun böylesi! :cool:

Eklenti 717975

Geçen hafta sebze fideleri almak için çiçekçiye gittim ama neyle döndüm. ;)
Heucheralar... Hee sene yeni yeni renkleri çıkıyor. Bu moru da, kırmızının bu tonunu da yeni gördüm. Onları almışken de onların rengini vurgulamak için yeşil ve siyah olanlar gerekti. :D

Eklenti 717976

Muda 10-04-2021 06:19

Yeniden sizi aramızda gördüğümüz için sevindim. Aramızda olamamanızın sebeplerinin hayırlı haberler olması da ayrıca çok iyi. Oğlunuzun doğumu, müdür olmanız çok iyi haberler. Başarılarınızın devamını diliyorum. Allah çocuklarınız en iyi şekilde analı babalı büyütmenizi nasip etmesini dilerim.

Sevgi Durul 10-04-2021 09:41

Sabah sabah çok iyi geldi, çok sevindim.

Sevgili gilan, hayat böyle birşey işte. Gerçekten otuzlu yaşlar çok yoğun dolu dolu geçmişti benim için de. Şimdi vaktimiz çok ama enerjiler tükeniyor. Hem de pandemi, hastalıklar, psikolojiler alt üst.

Ne güzel aileniz genişlemiş, kutlarım. Oğlumuza hayırlı ömürler diler, sağlıkla huzurla bu güzel bahçede uzun yıllar güzellikleri bizimle de paylaşmanızı isterim.

Hızlıca okudum. Sindire sindire tekrar incelerim.❤️

akçabardak 10-04-2021 12:59

Sevgili gilan sizi tekrar aramızda gördüğüm için ve o güzel bahçenizdeki güzellikleri bizimle paylaştığınız için çok sevindim ve tabi ki güzel haberleriniz için de.
Kızınızdan sonra birde oğlunuz olmuş ne mutlu. Sağlıklı, hayırlı, mutlu uzun ömürleri olsun inşallah.
Size de iş yerinizde başarılarınızın devamını, nice güzel mevkiilere gelmenizi diliyorum, sevgiler

E.Kahraman 10-04-2021 18:35

Tekrardan hoşgeldiniz sn. Gilan. Sizin bahçenize de baştan başlayarak sonuna kadar okuyacağım. Şimdilik brugmansia ve ışıklandırılmış alana aşık oldum.:rolleyes: Eminim daha bir çok güzellikle karşılaşacağım bahçenizde.

gilan 15-04-2021 08:28

Çok teşekkürler sn. E.Kahraman :) Hoş geldiniz... Bahçede güzel köşeler var ama genelde hala pek çok yer düzenlenmeyi bekliyor. Bu sene planda büyük projeler var bakalım.

Çok sağ olun sevgili Muda, akçabardak :) Eski tanıdık yüzleri tekrar görmek ne güzel ;)
Çocuklar dün mısır ve fasülye tohumları ektiler. Bayağı seviyorlar. Çekirdekten yetiştirmeye çalışıyorum. :p

gilan 15-04-2021 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevgi Durul (Mesaj 1605552)
Sabah sabah çok iyi geldi, çok sevindim.

Sevgili gilan, hayat böyle birşey işte. Gerçekten otuzlu yaşlar çok yoğun dolu dolu geçmişti benim için de. Şimdi vaktimiz çok ama enerjiler tükeniyor.

Çok sağ ol sevgili Sevgi Durul ablacığım.
Gerçekten de hayat bir ilginç :rolleyes:
Önce gençlikte paran olmuyor, tam çalışmaya başlayıp birikim yapmaya başlıyorsun ki yaş gereği çoluk çocuk derken vaktin olmuyor. Emekli olup zaman bulunca da fiziksel güç azalıyor... Bize de her durumda elimizden geleni yapmak kalıyor. :o (ya da şöyle yakın gelecekte emekli olsam diyeceğim ama ev kredisinin sadece 25 seneciği kaldı ödenecek :D)

gilan 15-04-2021 08:40

2 Eklenti(ler)
Dört aşılı elma ağacı çiçekte. Elma çiçeği ne de güzel kokuyor.

Eklenti 718106

Nasıl da polen toplamış, bacakları dolmuş. ;)

Eklenti 718107

gilan 15-04-2021 08:44

2 Eklenti(ler)
Minik bir ağaç ama bir kaç ay boyunca elma tüketimimizi karşılıyor. Yaz budamasıyla bodur tutacaktım ama çok da hızlı uzamıyor zaten. 4 dalına 4 cins elma aşılı. Bu fotoğraflar Eylül ayından.

Eklenti 718108

Eklenti 718109

gilan 15-04-2021 08:53

3 Eklenti(ler)
Meyve salatası ağacında kayısı ve erikte bu sene çiçek yok. :o Demek ki o da bir sene verip bir sene vermeyecek. Bunun önüne geçmenin bir yolu var mı acaba diye araştıracağım. Belki meyve seyreltmesi işe yarayabilir.

Tazecik bahar yaprakları çok güzel.

Eklenti 718110

Portakal ağaçlarımız da bir sene verip bir sene atlıyor ama geçen sene dallardan biri sırasını şaşırdı, böyle bir görüntü ortaya çıktı. :p

Eklenti 718113

Portakal çiçekleri de açmaya başlıyor.

Eklenti 718112

gilan 15-04-2021 08:58

2 Eklenti(ler)
Tam fotoğraf çektiğim anda bir sinek kuşu kareye girdi. Uğraşsam böyle yakalayamam. ;)

Eklenti 718116

Eklenti 718114

Arkası yarın. Uzun fırsatlar kollamak yerine ufak boşluklarda azar azar eklemeyi deneyeceğim.

Sudenur 15-04-2021 09:12

Ayağımın tozuyla ilk buraya geldim gilancım. :)) Hayat telaşına ben de kapıldım, iş hayatına tekrar dönüş, yoğun koşuşturma haliydi derken gün günü, yıl yılı kovaladı uzun süre yoktum buralarda (halen de geri dönmüş sayılmam aslında..) Bahçeni ilgiyle takip etiğimi hatırlıyor, eş dost ziyareti yapıyorum şimdilik... :))

E.Kahraman 15-04-2021 11:59

Tam biz bitki çılgınlarına uygun iklim ve bahçe... 25 yıla değmez mi? :)
Bu sene ilk defa aşı denemesi yaptım. Başarılı olursam tüm ağaçları meyve salatasına çevirme potansiyelim var. :) Özellikle sırayla meyve veren elma ve sürekli taze dalından yeme fikri aklımın köşesine yer etti. Mühim olan uygun aşıyı bulabilmek.

saleri 15-04-2021 13:38

Sevgili gilan. Sayfanı aktif forum başlıklarında görünce yine gilanı merak edenler mesaj yazmışdır diye düşündüm ama bir umut linki tıkladım.
Uzunca aradan sonra tekrar hoşgeldin. Foruma dönmenize çok sevindim. Umarım arayı bu kadar açmazsınız

Charlaux 17-04-2021 20:29

Sevgili gilan çok mutlu oldum hikayenize devam etmenizden.Gittiğinizde ne kadar üzüldüğümü hatırlıyorum ama benim de ağaçlar.net'e giremediiim dönemlerim olduğunu varsayarsam anlayabiliyorum. Heucheralarınız ne hoş duruyor rengarenk. Paylaşımlarınızın devam etmesi dileğiyle.

nazlı06 18-04-2021 19:09

Hoşgeldin arkadasim. Uzun zaman oldu buralara ugramayali hayat gailesi hepimizi biraz olsun yoruyor ama bir avuç toprak mutluluk veriyor. Bahceni özlemiştik iyi geldi. Hosgeldin

gilan 23-04-2021 07:29

Hoşbulduk sevgili nazlı06 ;)

Sevgili Charlaux, gerçekten çok üzgünüm. Gerçekten arayı çok açmışım ve yıllar yılları kovalamış fark etmeden. Sen de yeni maceralara atılmışsın! Hepsini öğrenmem lazım!

Sevgili saleri, bu mesajları gördükçe hem mutlu oluyorum hem de bu kadar kişiyi beklemede bıraktığım için üzülüyorum. Arayı kapatmam lazım. :o

gilan 23-04-2021 07:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur (Mesaj 1605737)
Ayağımın tozuyla ilk buraya geldim gilancım. :)) Hayat telaşına ben de kapıldım, iş hayatına tekrar dönüş, yoğun koşuşturma haliydi derken gün günü, yıl yılı kovaladı uzun süre yoktum buralarda (halen de geri dönmüş sayılmam aslında..) Bahçeni ilgiyle takip etiğimi hatırlıyor, eş dost ziyareti yapıyorum şimdilik... :))

Hep gel tabii ki! :)
Taa ne zaman önce “işe tekrar başlıyorum, bahçeye vaktim kalmayacak “ dediğini hatırlıyorum. O zamanlar tabii bende çoluk çocuk yoktu, çocukların da ne kadar zaman aldıklarını bilmiyordum. :p

Ufaklık nasıl? (Şimdi boyumu geçmiştir tabii :p) Bahçen nasıl? Bahçe aksesuarları hatırlıyorum çeşit çeşit...

gilan 23-04-2021 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E.Kahraman (Mesaj 1605754)
Tam biz bitki çılgınlarına uygun iklim ve bahçe... 25 yıla değmez mi? :)
Bu sene ilk defa aşı denemesi yaptım. Başarılı olursam tüm ağaçları meyve salatasına çevirme potansiyelim var. :) Özellikle sırayla meyve veren elma ve sürekli taze dalından yeme fikri aklımın köşesine yer etti. Mühim olan uygun aşıyı bulabilmek.

Ne kadar güzel! Ben de aşı denemeyi çok istiyorum ama bir türlü sıra gelmedi. Yalnız çok aşılı ağaçların bir sorunu var, türlerden bir ya da ikisi baskın çıkıyor. Kayısı mesela çok arsız. O nedenle kayısı dalını kuzeye getirmek gerekiyor, yoksa hepsinin güneşini keser. Bizim meyve salatası da 5 aşılıydı ama sarı şeftali dalı çok zayıf kaldı, kurudu. Nektarin dalı da riskli duruyor. Kayısı ve erik coşmuş durumda. Beyaz şeftali de fena değil. :rolleyes:

Bugün çiçekçide bir de çok aşılı domates gördüm. :eek: Domatesi aşıyla üretmelerine bile alışamadım daha, bir de çok aşılısı çıkmış!

gilan 23-04-2021 08:23

2 Eklenti(ler)
Ön bahçeden çok bahsetmemişim. Evi ilk aldığımızda garaj girişinin yan tarafı da betondu. Her evin 3-4 arabası olduğu için park yerini arttırmak için yapıyorlar. Biz bu yan tarafta kalan betonu kırdırdık. Ama buranın toprağı zaten çok killi olduğu için sıkışabiliyor, bir de betonun altından çıkınca toprak tam taş gibiydi. Yıllardır adam etmeye çalışıyoruz. Burada 3’lü grup olarak dikilmiş kirazlar ve incirler var ama gelişmeleri bayağı yavaş. Geçen sene bir de hünnap ekledik. Geçen seneye kadar bu tarafın otomatik sulaması da yoktu. Aklımıza estikçe suluyorduk. Sanırım sert toprak ve düzensiz sulama bir araya gelince ağaçlar coşamadı.

Geçen baharda otomatik sulama sistemine yeni bir çıkış eklettim. Sonra da amcam buraya sulama borularını döşedi. Şimdilik suyu garajın bir tarafından diğer tarafına kalıcı takılı duran bir hortumla aktarıyoruz. Hortumun ucu sulama sistemine takılı. İleride bir zaman garaj girişindeki betonu da kırıp taş döşetme planımız var. Artık 3 yıla mı 5 yıla mı olur bilinmez ama o zaman bu boruyu da yer altına alırız. Aslında ilginç olarak kazı çalışmaları esnasında betonun altından karşıya giden bir boruya da rastladık. Çok eskilerden, taa bu söktüğümüz beton atılmadan öncesinden kalmış olsa gerek. Sağını solunu her yerini kazıp girişini çıkışını bulduk ama su basıncı çok düşük geldi. Tıkanıklık varsa diye aparatlar aldık denedik... Büyük ihtimalle altta kaçak var. O yüzden hortumla aktarmaya geçtik.

2015:
Eklenti 718393

2021:
Eklenti 718394

gilan 23-04-2021 08:35

3 Eklenti(ler)
Geçen yaz sulama gelince bu tarafa sebzeler diktim. Domates, kabak ve mısır. O kadar çok ilgi gördü ki! Sokakta yürüyüş yapan herkes durup inceledi. Fotoğraf çekenler... “Sizin bahçeyi görmek için bu sokaktan dolaşıyorum” diyenler... Göstermek için eşini dostunu getirenler... Bol güneşten olsa gerek, çok da güzel verim aldık. En azından ağaçlar büyüyene kadar bu bölge de yarı sebze bahçesi oldu. :p

Bu sene çeşitler artıyor. Domatesleri, kabakları, biberleri, patlıcanları diktim. Hepsi birkaç kök. Mısır ve fasulye tohumları ekildi. Kenarda kuşkonmazlar var. Bir de bu sene ay çiçeği ve havuç deneyeceğim. Aralara fesleğenler ve kadifeler dikilecek.

Eklenti 718397

Kaliforniya gelincikleri çok güzel. ;)

Eklenti 718398

Eklenti 718399

gilan 23-04-2021 08:45

2 Eklenti(ler)
Bu fotoğraflar geçen yazdan. Kabakları farelerden ve sincaplardan korumak için bulduğumuz çözüm, çamaşır sepetleri! :D “Bir milyoncu” mağazalar gibi buranın bir dolarcısında bulduk. Tabanı da delikli olunca ışığı çok kesmemiş oluyor. ;)

Eklenti 718402

Geçen sene mısırlarımız büyürken, çocuklar tutturdular “korkuluk lazım yoksa kargalar yer” diye. :p Kitaplardan görüyorlar tabii. Mecbur bir de korkuluk yaptık. :cool:

Eklenti 718403

E.Kahraman 23-04-2021 09:02

Sebze bahçesine turistik yer muamelesi yapılmasına hem şaşırmadım hem de çok güldüm. :') Bilmiyorlar ki ellerindeki toprak nimetini değerlendirmeyi...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025