![]() |
5 Eklenti(ler)
Bağda son durumlar... Havaların soğuk ve kapalı gitmesi ürünlerin kalitesinde bozulma ve gelişiminde yavaşlama söz konusu... Baş oluşturması için ekilen arpacık soğanlar yeşermeye başlamış kar yedikten sonra daha güzel geliştiler sanki.. Eklenti 637678 Eklenti 637679 Bezelyeler çıkmaya başlamış. Eklenti 637680 Baklalar da bezelyeleri takip ediyor. Eklenti 637681 Üçüncü posta ekilen karnabaharlar baş oluşturmaya başlamışlar. Eklenti 637682 |
5 Eklenti(ler)
Hasat Zamanı Yedikule Marul Eklenti 637690 Roka Eklenti 637686 Çin Turpu (Laçin Turpu); Dışı beyaz içi bu şekilde mor halkalar oluşturuyor, bizim turplara göre biraz daha aromalı. Eklenti 637687 Turplar; beyaz ve kırmızı turplar Eklenti 637689 Bazıları görüldüğü gibi kök kısımlarından çatlamalar yapıyor. Eklenti 637688 |
2 Eklenti(ler)
Bir kısım tohumların çimlendirilme işlemleri başlamış bulunmakta :cool: Bu yılın bu zamanları içimi bir heyecan kaplar sonuç erkenden tohumları çimlendirmek olur... Çeşit çeşit biberler, domatesler sıcak pamuk aralarına yerleştirildiler :rolleyes: Eklenti 637825 Bu sene yetiştirmeyi düşündüğüm domates ve biber çeşitleri, şuan elimde olanları çimlendirmeye başlamış bulunmaktayım :D Eklenti 637826 |
Bereketli olsun. Bu sene dikkatli olmak gerekli, havalar hiç dengeli gitmiyor. Dün kapalı hava varken, bugün yazdan kalma güneşli hava vardı.
|
Alıntı:
|
Bu senede bereketiniz bol olsun. Allah zararlı börtü böcekleri bahçenizden uzak tutsun. Bol bol resimli paylaşım bekliyoruz
|
Şimdiden kolay gelsin, sağlıklı bereketi bol bir sezon olsun.
|
Alıntı:
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Günlük Hasılat Biraz brüksel lahanası Eklenti 637988 Bir baş beyaz lahana ve brokoli Eklenti 637989 Beyaz lahanalar sıkı baş yapısına sahip ve 1 kilogram civarı geliyor. Eklenti 637991 İkinci posta ektiğim beyaz lahanalar yetişiyor bunları aslında böylede toplayıp kara lahana yemeği şeklinde yemeğini yapıyoruz çok daha lezzetli oluyor... Eklenti 637990 |
Sayın dongyul, bunlar bahçede mi yoksa serada mı?
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sayın Dutlubahçe; Bugün paylaştıklarımın tümü dışarıda yetiştiler hemen hemen iki haftadadır üstlerini örttüm toprağın kuruması için... amacım topraktan suyu uzaklaştırarak ilk bahar ekimlerini öne çekmek ^^ Bugün topladıklarımın içinde bulunduğu tünel sera... En alttaki beyaz lahanada aşağıdaki fotoğraftaki soldaki beyaz lahanalardan bir tanesi; Eklenti 638004 |
Bereket ve mutluluk içinde bir sezon geçirmenizi diliyorum.
Bu örtü sera naylonundan çok sanki brandaya benziyor. Yoksa yanılıyor muyum? |
Alıntı:
Sayın Dutlubahçe; Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için mutlu oldum ^^ Branda değil branda olsa ışık geçirimi olmaz... Normal naylon (Sera naylonu değil) ama ışığı geçiriyor... |
Şu karnabahar nedense marmara bölgesinde tam kendini kapatmıyor. Oysa Bursa taraflarında çok güzel kapanma sağlıyor. Bu sene değişik cinslerle deneme yapacağım. Yerli çeşit tohumda aldım. Bakalım sonuç ne olacak.
Arzuman tohum için biber, domates, lahana, karnabar, kereviz, marul, mor havuç vb tohumlar var. Paket alma ben ayarların burdan. |
Alıntı:
Çok teşekkür ederim ^^ |
Alıntı:
Çalışmalarınızı imrenerek takip ediyorum. Kolaylıklar dilerim. |
Alıntı:
Bu arada daha bu bahçeye bir kaç çeşit fasulye, börülce, salatalık çeşitleri ekilecek ^^ |
2 Eklenti(ler)
2017'in ilkleri Bu sene maceraya erken başladım... İlk olarak domatesler çimlendi ve dünyaya merhaba dediler... Ancak bu sene çok üzüldüğüm nokta yeni çıkan biber çeşitlerimi fare yedi :( Bildiğiniz çekirdek çitler gibi çitlemiş... Tekrar çimlendirilmeye başladım... Bazı arkadaşlara erken gelebilir ancak artık iklim değişiyor ve sera ortamına ekeceğim için hiçte erken değil... Etkinlikten gelecek olan tohumları iple çekiyorum... Eklenti 638292 Eklenti 638293 |
Maşallah maşallah sevgili Dongyul, harika görünüyorlar; rastgelsin inşallah!..
|
Alıntı:
|
Sn dongyul, bahçeniz harika görünüyor, kolaylıklar dilerim, veriminiz ve agız tadınız bol olsun..
|
Sn. Dongyul umarım emekleriniz zayii olmaz. Tekirdağ'da son 4 yıldır 0 altı derece gün sayılıydı. Bu yıl kışın %90 ı eksilerde. Kocaeli bizden daha sert iklime sahip. Umarım siz haklı çıkarsınız. Bereketli bir sezon geçirmenizi temenni ederim.
|
Alıntı:
Alıntı:
Sayın Querqus; Çok teşekkür ederim her şeyin hayırlısı olması dileğiyle ^^ |
5 Eklenti(ler)
Sağlıklı Fideler Sağlıklı fideler yetişme konusunda bende bir kaç yıl önce acı tecrübeler edinerek öğrendim... Halende öğrenmeye devam ediyorum. Benim sağlıklı fideler elde etme konusunda izlediğim yolu sizlerle paylaşmak istedim.. İlk basamak; tohumları ıslak pamukların içinde çimlendirerek başlıyorum... Burada en önemli husus ısının korunması ve sabit olması bu sayede erken çimlendirme sağlayabiliriz. Örneğin ben peteklerin üstünde çimlendiriyorum. Eklenti 638677 İkinci basamak; çimlenen tohumları zarar görmeden pens yardımıyla hepsini aynı saksıya aktarıyorum. Bu saksılarda tohumlar dünyaya merhaba diyorlar... Bu saksılarda 1.5 - 2 haftalık bir gelişme gösteriyorlar ve kök yapıları gelişiyor... En önemli husus sera ortamında sıcaklığın sabit olmalı... Eklenti 638678 Üçüncü basamak; Saksılarda toplu halde gelişen fideler ayrı ayrı tek tek küçük viyollere aktarılıyor... Buradaki amaç şaşırtma yaparak kök yapısının daha fazla gelişimini sağlamak... 1.5 - 2 hafta süre zarfında fideler diğer basamağa geçiyor. En önemli husus sera ortamında sıcaklığın sabit olmalı... Işık ayarı tüm gün olmalı eğer ışık yeterli olmazsa fidelerin güçsüz, cılız ve sağlıksız olmasına neden olur.. Eklenti 638679 Dördüncü basamak; Küçük viyoller de kök yapısı gelişen fideleri daha büyük viyollere aktararak hem kök yapısını hemde toprak üstü yapılarının çok hızlı gelişimini sağlamak... En önemli husus sera ortamında sıcaklığın sabit olmalı... Işık ayarı tüm gün olmalı eğer ışık yeterli olmazsa fidelerin güçsüz, cılız ve sağlıksız olmasına neden olur.. Eklenti 638680 Beşinci basamak; Artık son basamak elde ettiğimiz sağlıklı güçlü fideleri asıl yerlerine aktarabiliriz... Bu şekilde o kadar iyi gelişim gösteren fideler oluyor ki bazıları çiçek bile açmış olabiliyor... Kök yapıları mükemmel gelişiyor ve gövde yapısı iri yapıda olabiliyor. Ayrıca bu şaşırtma sayesinde güçlü bireyler elde ediyorum... Eklenti 638681 Not: Fideler hiç bir zaman direk rüzgara maruz kalmamalı ve eğer çok fazla çeşit ekimi yapılıyorsa etiketleme işine önem verilmeli... |
İkinci basamaktan üçüncüye geçişte iç içe geçmiş minik fide köklerini ayırma, yeniden dikme sonucu fidecikler strese maruz kalıyorlar.
İkinci basamağı atlayıp, 1'den direk 3'e geçmenin dezavantajı nedir? |
Alıntı:
Sayın anarius; İkinci basamakta amaç fideleri küçük formdayken ayırıp viyollere alarak fidelerin mantar hastalığını engellemek.. Eğer fideler 2. basamakta uzun süre kalırsa iç içe olması nedeniyle havasızlık sonucu mantari hastalıklara neden olur... Üçüncü basamakta fideler direk kök oluşumunu sağlıyoruz evet stres yaşadıkları doğru ama şu bir gerçek öldürmeyen her şey güçlendirir stres yaşasalar bile göreceksiniz fideler daha dayanıklı olacak ve kök, gövde gelişimi daha iyi oluyor... Ayrıca biraz bende düzen konusunda hasasasım.. birinci basamakta tohumlar çimleniyor ve direk çimlenen tohumları viyollere ekersem bazı tohumlar çimlense bile topraktan çıkım olmuyor bazen çürüyor bazen çıkım meydana gelmiyor sonuç olarak viyollerin bazıları boş kalıyor ve boş çıkmayan viyoller benim gözüme hiç hoş gelmiyor... Bu şekilde viyoller dolu dolu güzel görünüyor... Benim bu tarz bir yaklaşımım var.. |
Sevgili Dongyul, maşallah, ellerine sağlık. 2. ve 3.'cü basamaklarda toprak yapın nasıl oluyor?
|
2. basamaktan 3. basamağa geçerken fidelerin kökünü koparmadan taşımayı nasıl yapıyorsunuz? Saksıdaki tüm toprağı dağıtarak mı?
|
Katkı yapmak, tebrik etmek ve bilgi almak amacıyla yazmaya başlıyayım.
Düzen, aşk müthiş.. Benim uygulamam.. Devamı sonra, işler yoğun. Sabahtan beri üst tarafı anca yazdım :) |
Alıntı:
Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim... Geçen yıl 2. ve 3. aşamada torf kullandım ancak bu yıl 2. ve 3. aşamada torf ve cocopeat karışımı kullandım... 4. aşamada ise Bahçe toprağı 3 ölçek Dere kumu 1 ölçek Koyun ve keçi gübresi karışımı 2 ölçek Solucan gübresi 1/2 ölçek (kendi yaptığım) Torf 1 ölçek Bu şekilde karışım yapıyorum... Alıntı:
Alıntı:
İkinci sorun şeffaf bardaklar çok fazla büyük ve toprak çok fazla kullanılması gerekiyor, eğer sizin yaptığınız gibi üçte ikisine kadar toprak doldurulduğunda bitkiler o bardağın izasını geçme eğiliminde oluyorlar direk ışığa ulaşmak amacıyla sonuç olarak da fark etmeden bitkiler boya gidiyor.... Bu da kaliteli bireylerin oluşmasını engelliyor.. |
1 Eklenti(ler)
Günlük Hasılat Tünel seraların faydalarından biride kar kış kıyamet demeden her zaman tüketime hazır sebzeniz oluyor... Tünel seraları açıyorsunuz istediğiniz kadar sebzeyi toplayıp kapatıyorsunuz... Brüksel lahanaları salata oldu bile gördüğüm en lezzetli salataydı... Eklenti 638793 |
5 Eklenti(ler)
Sıralı Ekim Geçen seneler yaptığım en büyük hataların başında ürünleri aynı anda ekmem ve sonuç olarak da ürünlerin aynı anda olması sonucunda bir anda bolluk yaşamamıza... bu da ürünü yeterince tüketemeden bir anda elden çıkartmamıza neden oluyordu . Bu yüzden sıralı 15-20 gün arayla ekerek bu olayı ortadan kaldırdım.... Bu sene 3 posta karnabahar ve brokoli dikimi yaptım... İlk postayı tükettik... İkinci postalar tüketime hazırlar.. Eklenti 638872 Eklenti 638873 Üçüncü posta diktiklerim de kafa oluşturmaya başlamışlar.... Eklenti 638874 Eklenti 638875 Son posta diktiğim brokoliler de tüketime hazırlanıyorlar... Eklenti 638876 |
(Günlük Hasılat
Tünel seraların faydalarından biride kar kış kıyamet demeden her zaman tüketime hazır sebzeniz oluyor... Tünel seraları açıyorsunuz istediğiniz kadar sebzeyi toplayıp kapatıyorsunuz... ) Sayın dongyul, tünel seraları pratik olarak nasıl açıp kapatıyorsunuz? Resimli olarak paylaşabilir misiniz? |
4 Eklenti(ler)
Sayın Dutlubahçe; kendimce bir çözüm buldum dersem yalan olur aslında Japon çiftçilerden gördüm bize uyarladım...
İlk olarak serayı kurunca sera naylonunu örtme işlemini yapıyorum ve sera naylonu uçmaması için seranın iskeletini oluşturan ayaklarına seranın naylonunu sıkıca tutması için iple seranın üst kasnağı boyunca 2 şerit halinde bağlıyorum... Bu sayede hem rüzgarda naylon uçmuyor gergin oluyor ayrıca naylonu yanlardan yukarı doğru sıyırarak açma kapatma işlemini yapıyorum... Çok pratik bir işlem oldu... Şimdi fotoğraflı olarak anlatmak gerekirse... İlk olarak küçük tünel seraları göstereyim... Fotoğrafta işaretli kısımlarda iki taraflı ip çekili... Eklenti 638907 İp sayesinde bu şekilde yukarı doğru sıyırarak açabiliyorsunuz... Eklenti 638908 Diğer tünel serada da iskeleti oluşturan kasnak kısımlarda işaretlediğim yerlerde gördüğünüz gibi ipler mevcut ve yukarı sıyırarak açıp kapatıyorum... Eklenti 638909 Burada da işaretlediğim yerlerden gördüğünüz gibi yukarı katlayıp açabiliyorum... Havalandırmada böyle sağlayabiliyorsunuz... Eklenti 638910 Umarım açık anlatabilmişimdir ^^ |
3 Eklenti(ler)
Diğer büyük seramı da size ve diğer üye arkadaşlara örnek olması için açıp kapatma işlemini nasıl yaptığımı anlatayım.
İlk olarak büyük tünel serada kışın kullanmak için bir giriş kapısı mevcut ancak yazın daha kullanılabilir ve havalandırma yapmak için yanları açıyorum... Bunu şu şekilde sağladım... Tünel seranın iskeletini oluşturan demir ayakları bir arada tutması için pvc boru monte ettim ayrıca seranın çatısını pvc borulardan yaptığım kasnaklarla yaptım. Eklenti 638913 İlk olarak bu sera naylonunu iki parçadan oluşturdum ilk kısmı çatıyı örten kısım bu naylon gerçek sera naylonu ve 3 yıllık yani güneş yanmalarına karşı dayanıklı ama çok pahalı.... Ancak seranın yanları daha ucuz olan normal naylon ile yaptım çünkü yanlar yazın çoğu zamanı açık olduğu için güneşe maruz kalmıyor ve daha ucuz olması... ayrıca yan kısımlarda naylon yırtılması filan çok olduğu için yanları normal ucuz naylon kullandım... Üst naylon ile alt kısımdaki naylonu pvc boru ve tutturucu sayesinde birleştirdim... Kışa girerken kapatıyorum... Eklenti 638911 Yazın açıyorum... Eklenti 638912 |
Sayın dongyul, emek ve zaman harcayarak verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. Sağolun.
|
Tebrikler. Sisteminiz harika doğrusu. Emeğiniz takdire şayan.
|
Alıntı:
Plastik bardak sisteminin güzel tarafı; sizin ilk iki aşamayı birleştirmiş oluyoruz. Üçte ikisine toprak koymaya gerek yok, yükseklik olarak yarısına kadar koyunca hacim olarak bardağın yarıdan azını doldurmuş oluyoruz. İşlem evin içerisinde gerçekleştiği ve bardakların üzerine cam koyduğum için ısı farkı, nem eksikliği gibi sorunlar olmuyor, etraf fazla kirlenmiyor. Ayrıca çimleneni camın altından aldığımız için viyollerdeki gibi çimlenmenin olmadığı viyol gözlerindeki eksik görüntü olmuyor. Viyolün üzerini örttüğünüzde cam vb. ile erken çimlenenlerden dolayı bir müddet sonra örtüyü almanız gerekiyor, bu durumda da nem kaybından dolayı çıkmayanların çimlenmesinde sorun oluyor. Örtüyü kaldırmazsan çıkanların boyu örtüye çarpılıyor veya mantara çabuk yakalanıyorlar. Yani çimlenmeyi viyolde başlatmak için sera lazım.. Sizin dediklerinize gelecek olursam; Köklerin ışıktan zarar göreceği hiç aklıma gelmemişti ancak oldukça mantıklı, bulabilirsem şeffaf plastik yerine beyaz plastik bardak kullanmak gerekecek. Çimlenen tohumların bardağın boyunu geçme isteğini ise aklıma yatmadı, bardak nasılsa şeffaf, ışığı nasıl engelleyecek, beyaz plastik olsa gelen ışıkları odaklayacağı için faydası bile olabilir. Geçen sene plastik bardaklardaki biber domates vs. fideleri yaylaya götürmüştüm dikim öncesi hazırlık için, yağmur vs. derken dikim yer yer sekteye uğradı ve cam ile çevirdiğimiz balkonda bir ka hafta bekletmek zorunda kaldım. Ortam sera etkisi yapınca aşağıda haftalardır gelişmeyen özellikle biber fideleri birden atağa kalkmıştı. Sonuç; sera ortamı çok önemli. Ben bu yıl apartmanda balkon yerine fide büyütme işini çatıda yapmak istiyorum, in çık zor olsa da ortalığı kirletmediğim için hanımın çenesinden kurtulacağımı düşünüyorum :) Niyetim çatıda seramsı bir ortam hazırlamak. Çok büyük olmasına gerek yok, bunu pratik hazırlamak için önerileriniz olursa memnun olurum. Bir kaç şey daha kaldı onları da sonra yazayım hepsi silinecek yoksa.. |
Alıntı:
Sayın Dutlubahçe; her zaman elimden geldiğince yardım etmek isterim yeter ki güzel şeyler olsun.... Alıntı:
Sayın TCM; vallahi benim gözlemlerim bunlar ve bu yüzden ben plastik bardak tercih etmiyorum... Sizin görüşünüze de saygım var.... |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025