![]() |
Alıntı:
|
Selam dongyul. Bahçe tek kelimeyle muhteşem!
kerkenez'e yazdığım konuyu sizinle de paylaşmak istiyorum. Düşünürseniz bana ulaşın lütfen. |
Sayın Anarius, çok teşekkür ederim, özelden yazacağım ^^
|
4 Eklenti(ler)
İşlerin biri bitiyor biri başlıyor... - Çin lahanaları; çok güzel sulu sulu yaprakları olduğu için sümüklü böcek ve tırtıllar rahat bırakmadı... Bu sene daha fazla zarar verdiler... - Geçen senelere ait Çin lahanalarım çok güzel yetişiyorlardı bu sene anlam veremediğim bir durum var tohumumu değiştirmiştim ancak göbek yapmıyorlar... Bir sıkıntı mevcut... - İki gündür tüm enerjimi yoğun bir şekilde bağda ot temizliğine verdim...Yer açıyorum, açılan yerleri kazıyorum kuru baş yaptırmak için kırmızı, sarı ve beyaz soğan ve sarımsak ekmeği düşünüyorum, sizce erken mi? |
Alıntı:
Soğan için tam olarak bilemem ama, sarımsak için bana kalırsa tam zamanı diyorum, yine de bu işlerle uğraşan arkadaşlar daha iyi bilir. Annemler soğan ve sarımsakları bu dönemde ekerlerdi. Kolay gelsin. |
Ben sarımsakları Kasım sonu gibi dikiyorum. Böylelikle kış dönemi boyunca kök sistemlerini geliştirip, Şubat sonu gibi filizlenmeye başlıyorlar ve yeşil aksam gelişimleri daha sağlıklı oluyor.
Sizin iklim daha mutedil olduğundan, havaların iyice soğuduğu zaman aralığını gözetip dikerseniz, erken filizlenip sonrasında stres yaşamazlar. Benim tecrübem böyle.. |
Üç yıldır sarımsak ekiyorum, bir türlü 'yumruk gibi' sarımsaklarım olmadı. Keçi-tavuk-koyun gübreleri, fenni gübre, leonardit vs. kullanıldı olmadı, ilk sene sık ekmişim, aralarını açtım olmadı. Geçen sene iyice açtım uçak değil ama helikopter indirsen olacak, çapası gübresi derken yine olmadı. Sanırım geçirgen yumuşak toprak olmalı gelişmesi için. Bizimki de fena değil ama anlamadım, ben de ekmeyecem artık.
|
Sh. TCM ;
Sarımsakların büyük olabilmesi için ilk şart diktiğiniz sarımsakların büyük olması gerekiyor. Gübreli yumuşak toprakta daha iyi gelişiyorlar. Arada çapalayıp toprağın hem hava almasını hem de gevşemesi sağlanıyor. Siz bir deneme daha yapın isterseniz. |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Sayın TCM; geçen sene benimde sarımsaklarımın başları ufak kaldı bende sinir oldum ancak Sayın Muda'ın dediği gibi geçirgen ve büyük iri dişlerin ekilmesi gerekiyormuş ^^ |
Geçen sene ektiğim sarımsakların iriliğini görmeniz lazımdı. Yok yok benden bu kadar.
|
Bu arada, Garden Pearl (orijinali Almanca Gartenperle) cinsi domates yetiştirdiniz mi hiç? Ben balkon korkuluğu saksısında yetiştirmiştim geçen yaz. Lezzet ve özellikle verim olarak beğeneceğinizden eminim.
|
Alıntı:
Çok teşekkür ederim ^^ |
Alıntı:
Fazla verimli, güçlü topraklarda sarımsaklar yeşil aksama ağırlık veriyor. Killi topraklarda ise özellikle yağmurların bittiği dönemden hasada kadar geçen sürede başlar taşlaşan toprakta gelişemiyor. Yağmur zamanında da havasız, ağır yapı olumsuz etkiliyor. Sarımsakta çapa da bir dert, kökler çok yüzlek. Velhasıl, toprağın süzek yapıda olması, gübrelemenin az olması veya birkaç ay önceden uygulanmış olması, seçilen baş ve dişlerin uygun büyüklükte olması (ne çok iri, ne de küçük) başarıyı arttırıyor. Ben önümüzdeki hafta sarımsak dişlerini toprakla buluşturacağım. Toprak çok güçlü ve zengin olduğu için gübreleme yapmayacağım. |
Alıntı:
Sayın Taşlıbahçe; Çok teşekkür ederim çok güzel bilgiler bende yabancı sitelerden araştırdım okudum ve genelde sizin dediğiniz gibi bilgiler edindim ayrıca dayanamadım özelden mesaj yazarak irtibata geçtim ve şunu söyledi.... "sarımsak ekimi yaptıktan sonra üzerinden silindirle ve ya basılarak biraz derine sokulması gerektiğini yoksa yağmurlarla birlikte sarımsakların yüzeyde kalacağını ve yüzey kök sistemi oluşturacağını" söyledi... Sizin dediğiniz gibi toprak hazırlığını çok önce yapılması gerektiği ve sarımsağın ihtiyaç duyduğu besin maddesinin toprağın alt katmanlarında bulunması gerektiğini ve bunun için besin materyallerini çok önceden ortamda bulunmasından da bahsetmiş... |
5 Eklenti(ler)
Brokoli ve Karnabaharlar Büyük seradaki brokoliler kafa yapmaya tam gaz devam ediyorlar... Eklenti 633321 Eklenti 633322 Eklenti 633323 Domates ektiğim kovalara öylesine ektiğim brokolilerde kafa oluşturdu... Eklenti 633324 Karnabaharlar görünmeye başladılar... İki çeşit karnabaharım var birincisi erkenci olan ikincisi geç ve posta posta ekmenin faydası geçen seneki gibi bir anda olmaması için bu şekilde ekim yaptım şuanlık iyi gidiyorlar... Erkenci olanlar boyut olarak daha küçük oluyor ancak lezzetli geç olanlar daha büyük yapıda ve erkencilere göre kat kat daha fazla lezzetli oluyor... Ancak geç olanların handikapı kar yağdığında kırılıyor ve zarar görüyorlar... O yüzden geç çeşitleri iki gruba ayırdım bir kısmını büyük seraya diktim bir kısmını dışarı diktim, seradakiler kardan zarar görmeyecekler ^^ Erkenci çeşitler; Eklenti 633325 |
2 Eklenti(ler)
Kışlık Ürünlerde Hasat ve Ekim işlemleri... - Yoğun bir şekilde bağda çalışmalara devam ediyorum... Bugün bakla, araka (Bezelye), sarımsak ve soğan (beyaz, sarı, kırmızı) yerlerine ekildi... Mesele ekmek değil bu havalarda her yer nemli ve ıslak olduğu için bol bol her yer otlanıyor. Otu temizlemek kazmak en zor iş :( 150 ocak kadar bakla, 250-300 ocak araka (Bezelye) ekildi... - Bağdaki ürünler de hasat edilmeye başlandı.. |
Maşallahınız var sayın:dongyul. Bütün sayfanızı baştan dolaştım. Domatesler, marullar, biberler salatalar... hepsi birbirinden harika :)
Bu arada 10.000. beğeni benden :D |
Alıntı:
Galip sayfamda seni gördüğüme mutlu oldum, sabah uyandığımda ilk işim agaclar.net'e bakmaktır beğeni sayısını 238 görünce şok oldum ^^ Çok teşekkür ederim :D |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yuvacık, Serindere'in üst taraflarından topluyoruz... |
Alıntı:
|
Sn Dongyul, sizi takip etmek bir zevk, devamını diler, takipte olduğumu bilmenizi isterim.
|
Alıntı:
Sayın TCM; 10.000 o anlamda demedi, 10.000 'inci beğeniyi ben yaptım anlamında dedi... Alıntı:
|
10.000 inci de değil, takipteyim @ Galip Kuzucu dan önce ben beğenecem :)
|
1 Eklenti(ler)
Bana diyorlar; "kaç yıldır bahçe ile uğraşıyorsun." bende söylüyorum "kendimi bildim bileli.." İşte kanıtım... Evet ben çok küçük yaştan beri toprak ile uğraşıyorum kimse öğretmedi tamamen deneme yanılma şeklinde öğrenmiştim... Tohumları hep oradan buradan toplama vasıtasıyla edinirdim... Ekim zamanını tamamen iç güdülerimle belirlerdim... O çok güzel günleri geride bırakmışım :( |
2 Eklenti(ler)
|
Bu güzellik içinde kumkuatsız olmaz tabi :)
Yalnız demir ve/veya mangan eksikliği var sanki. Ne ile besliyorsunuz ağacı acaba? |
Alıntı:
Sayın anarius; çok teşekkür ederim... Hiç bir şey kullanmadım açıkçası bende düşünüyorum bir şeyler ters gidiyor eksiklik var bu eksiklik azot olabilir.... |
2 Eklenti(ler)
Bu Mevsimde Frambuaz - İklimler değişiyor mevsimler farklılaşıyor... Kışlar kuru soğuk ve az yağışlı, ilk bahar ve yazlar yağışlı geçiyor iklimimiz sanırım tropikleşiyor... Yakında buğday yerine pirinç ekersek şaşırmayın... Bu değişim rüzgarına uyum sağlayan toplumlar sanırım hayatta kalacaklar... - Mevsim kış aylardan kasım sonu ancak yağış yok gündüzleri güneşli akşamları kuru soğuk, haberler yağmurlar gelmeden karın geleceğini söylüyor... |
5 Eklenti(ler)
Kışlık ürünlere devam.. Kıvırcıklar hasat ediliyor, yerlerine hemen yenileri dikiliyor. Eklenti 634285 Eklenti 634286 Parçalı yapraklı kıvırcık (İsmini bilmiyorum.) Eklenti 634287 Dere otu Eklenti 634288 Iceberg Eklenti 634292 |
Merhaba Sn Dongyul,
Büyük merak ve zevkle iki gün içinde tüm bahçe yazılarınızı ve tüm yorumları okudum.Bir çok not aldım,baharın gelmesini şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum,benim gibi bir şeyler yapmak isteyen neyi nasıl yapacağını bilmeyenlere yol göstermeniz, zaman ayırmanız değerli bilgi ve tecrübelerinzi paylaşmanız beni çok mutlu etti.doktoraya hazırlandığınızı yazmıştınız sizin gibi akedemisyenlere memleketin çok ihtiyacı var. Allah yardımcınız olsun. |
Alıntı:
Sayın brs_murat; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim çok mutlu oldum... Bizde sizin bahçenizi tecrübelerinizi görmek çok isteriz ^^ |
2 Eklenti(ler)
Sabah sakinliği Sabahın ilk saatleri, sessizlik eşliğinde huzur, hava buz gibi de olsa ilk iş sıcak yataktan çıkarak evlatlarıma gitmek... O hayat kargaşasının gürültüsünden uzakta, bu saatlerde bahçede olmaktan o kadar mutlu oluyorum ki... Sebzelerin o büyürken çıkarttıkları sesi bile duyabiliyorsunuz.... Beklenen bereket başlamış bahçe neşelenmiş hepsi mutluluktan uçuyor... Eklenti 634497 Brokoliler tam gaz devam ediyor bu sene rekor denemesi amaçlıyorum kocaman bir brokoli elde etmek istiyorum o yüzden sonuna kadar bekleyeceğim... Fotoğraf da belli değil ancak büyük bir baş oluşturdu tahmini 2 - 2.5 kiloyu geçecektir diye düşünüyorum..Tohumdan yetiştiriyorum ancak tohumu kendim elde edemiyorum hibrit tohum kullanıyorum... Kendi tohumumu elde edip ektiğimde yeni bireyler her seferinde gevşek değersiz bireyler oluyorlar... Yani demek istediğim hibretleniyorlar... Bu tohum işi canımı sıkıyor nasıl hibritlendirmeden tohum elde edebilirim fikri olan? Eklenti 634498 Karalahanaların üzerindeki yağmur damlaları o kadar mutlu görünüyorlar ki... Karadenizlilerin bahçesinde karalahana eksik olmazmış çok tuhaf bir sebze ilginçtir, taze yaprakları dolma, küçük parçalanmış alt yapraklarından mısır unlu çorbası, kart yapraklarından barbunyalı yemeği, düz sert yaprakları ekmeğin altında yapışmasın diye kullanılıyor, çiçek açtığında soğanla kavurması yapılıyor, yaprak sapları ile aynı şekilde diplesi yapılıyor... Daha ne olsun diceksiniz, kökü ve gövdesi de kompost oluyor... Eminim daha neler neler yapılıyordur... Bu 5. kırım yapılıyor yani 5. kez topluyorum... Her topladığımda 20'li yapraklı bağlar yapıyorum, en az 5-6 bağ çıkıyor... Bağın tanesi 2.5 - 3 lira... Aşırı emek istemez sıcak günlerde belki tırtıl zarar verir ancak kendini tekrar toparlar... Sayın Meyveli Tepe'nin verdiği ilaçla bir ilaçlama yaptım yetti de arttı bile.. Yaprakları görebiliyorsunuzdur çıtır çıtır ve deliksiz... Tam anlamıyla dolmalık kaliteli ürün ^^ |
Öyle güzel anlatmışsın ki sevgili Dongyul, benim bile içimi huzur kapladı...
|
Alıntı:
Şimdi bu gevşek ve değersiz özellikler satın aldığımız tohumun içinde kodlu olarak gelmiş, değil mi?. Biz (dünya insanları) bu şekilsizliği kabul etmedikçe, içinde ne kadar yamuk kod barındırsa da, dışarıdan düzgün görünsün dersek, uğraşıp duracağız işte hibritlerle. Lakin 'Şekilsiz Domates-Biberdeki artan değer' değer kaybetmez ve diğer canlılar için örnek olursa birgün "Şekilsiz ve Değerli" brokolilerimizle mutlu mesut yaşarız:) |
Alıntı:
Alıntı:
Hibrit konusuna gelirsek eğer hibrit tohumdan yeni nesil bireyler elde edebiliriz şaşırıcaksınız belki ama hibrit tohumlardan elde ettiğim yetiştirdiğim ürünler ilk hibretten bile bazen daha güzel tatlı ve verimli bireyler elde ettim..... Lahanagillerde yani brokoli, karnabahar, beyaz lahanadan tohum elde etmek çok zor aslında nedeni çicek açım zamanında tozlaşma nedeni ile hibritlenme meydana geliyor yani başka ürünlerden etkileniyor ve elde ettiğiniz tohum o etkilendiği bitkiden genler taşıyor sonuç olarak da gelecek yıllarda iyi bireyler gelmeyebiliyor... Sizin demek istediğiniz elimizde var olan yamuk yumuk ürünlerden mutlu olabilmeliyiz demek ise... ben buna katılmıyorum bir ürünün en iyisi düzgünü kalitelisi verimlisi varken neden daha düşük kalitedeki verimsiz bir bireyi yetiştireyim ki... Yerim az olduğu için yüksek verim elde etmek istemem çok doğal... Birazcık dolaylı da olsa anlatmaya çalıştım... |
Alıntı:
(Belirtmek isterim, ben çözüm sunmuyorum. Sadece fikir yürütüyorum...) |
Okuduğum kadarıyla lahanagiller tozlaşma konusunda oldukça problematik hepsi birbirini çapraz tozluyabiliyor. Dolayısıyla çok iyi izole etmek gerekiyormuş.
|
Alıntı:
Sayın Kerkenez; dediğiniz gibi problemliler ancak bunun tohumunu elde edenler kesinlikle bir yolunu biliyorlardır.. Detaylı bir araştırma yaptım. Karnabahar, lahana, yaprak lahana, Brüksel lahanası, alabaş gibi bitkiler kendileri içinde tozlaşma yapabiliyormuş... Benim bahçem ufak olduğu için ve bu sebzeler aynı dönemde çiçeklenme yaptıkları için olasılığı çapraz tozlaşma olasılığı artıyormuş... Bir yazıda bir birinden çok uzak bölgelerde tohuma bırakılmalıymış.... |
Alıntı:
Sayfanızı ilgiyle takip ediyorum. Kolay gelsin... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:38. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025