agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Dongyul / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/36544.htm)

dongyul 11-11-2016 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aytekin045 (Mesaj 1485657)
Maşallah ben öğretmen oldum ama kafamın bir köşesinde hep bu tarz hayvan bitki ile ilgili bölümler vardı nasip kısmet..Sevdiğiniz işlerle alakalı okumanız kendinizi geliştirmeniz çok güzel.Zaten işin püf noktası bu herkes sevdiği işi yaparsa hem kendine hem topluma yararlı olur.Umarım ileride ülkemize çok güzel şeyler kazandırırsınız..

Sayın Aytekin045; güzel sözleriniz için teşekkür ederim mutlu oldum umarım hepimizin hayatı güzel ve istediklerimiz olur ^^

anarius 12-11-2016 07:14

Selam dongyul. Bahçe tek kelimeyle muhteşem!

kerkenez'e yazdığım konuyu sizinle de paylaşmak istiyorum.

Düşünürseniz bana ulaşın lütfen.

dongyul 12-11-2016 09:20

Sayın Anarius, çok teşekkür ederim, özelden yazacağım ^^

dongyul 13-11-2016 21:07

4 Eklenti(ler)
İşlerin biri bitiyor biri başlıyor...


- Çin lahanaları; çok güzel sulu sulu yaprakları olduğu için sümüklü böcek ve tırtıllar rahat bırakmadı... Bu sene daha fazla zarar verdiler...


- Geçen senelere ait Çin lahanalarım çok güzel yetişiyorlardı bu sene anlam veremediğim bir durum var tohumumu değiştirmiştim ancak göbek yapmıyorlar... Bir sıkıntı mevcut...



- İki gündür tüm enerjimi yoğun bir şekilde bağda ot temizliğine verdim...Yer açıyorum, açılan yerleri kazıyorum kuru baş yaptırmak için kırmızı, sarı ve beyaz soğan ve sarımsak ekmeği düşünüyorum, sizce erken mi?

akçabardak 13-11-2016 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1485928)
[CENTER][B][COLOR="Red"]

- İki gündür tüm enerjimi yoğun bir şekilde bağda ot temizliğine verdim...Yer açıyorum, açılan yerleri kazıyorum kuru baş yaptırmak için kırmızı, sarı ve beyaz soğan ve sarımsak ekmeği düşünüyorum, sizce erken mi?



Soğan için tam olarak bilemem ama, sarımsak için bana kalırsa tam zamanı diyorum, yine de bu işlerle uğraşan arkadaşlar daha iyi bilir. Annemler soğan ve sarımsakları bu dönemde ekerlerdi. Kolay gelsin.

heyyamola 13-11-2016 22:34

Ben sarımsakları Kasım sonu gibi dikiyorum. Böylelikle kış dönemi boyunca kök sistemlerini geliştirip, Şubat sonu gibi filizlenmeye başlıyorlar ve yeşil aksam gelişimleri daha sağlıklı oluyor.

Sizin iklim daha mutedil olduğundan, havaların iyice soğuduğu zaman aralığını gözetip dikerseniz, erken filizlenip sonrasında stres yaşamazlar. Benim tecrübem böyle..

TCM 14-11-2016 09:06

Üç yıldır sarımsak ekiyorum, bir türlü 'yumruk gibi' sarımsaklarım olmadı. Keçi-tavuk-koyun gübreleri, fenni gübre, leonardit vs. kullanıldı olmadı, ilk sene sık ekmişim, aralarını açtım olmadı. Geçen sene iyice açtım uçak değil ama helikopter indirsen olacak, çapası gübresi derken yine olmadı. Sanırım geçirgen yumuşak toprak olmalı gelişmesi için. Bizimki de fena değil ama anlamadım, ben de ekmeyecem artık.

Muda 14-11-2016 12:12

Sh. TCM ;

Sarımsakların büyük olabilmesi için ilk şart diktiğiniz sarımsakların büyük olması gerekiyor. Gübreli yumuşak toprakta daha iyi gelişiyorlar. Arada çapalayıp toprağın hem hava almasını hem de gevşemesi sağlanıyor. Siz bir deneme daha yapın isterseniz.

dongyul 14-11-2016 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1485944)
Soğan için tam olarak bilemem ama, sarımsak için bana kalırsa tam zamanı diyorum, yine de bu işlerle uğraşan arkadaşlar daha iyi bilir. Annemler soğan ve sarımsakları bu dönemde ekerlerdi. Kolay gelsin.



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1485946)
Ben sarımsakları Kasım sonu gibi dikiyorum. Böylelikle kış dönemi boyunca kök sistemlerini geliştirip, Şubat sonu gibi filizlenmeye başlıyorlar ve yeşil aksam gelişimleri daha sağlıklı oluyor.

Sizin iklim daha mutedil olduğundan, havaların iyice soğuduğu zaman aralığını gözetip dikerseniz, erken filizlenip sonrasında stres yaşamazlar. Benim tecrübem böyle..

Sayın akçabardak ve heyyamola; çok teşekkür ederim, sarımsak için tam zamanıymış ancak soğan için biraz beklemem gerektiğini söylediler... Yağış çok alırsa soğan çürüyebiliyormuş..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1486001)
Üç yıldır sarımsak ekiyorum, bir türlü 'yumruk gibi' sarımsaklarım olmadı. Keçi-tavuk-koyun gübreleri, fenni gübre, leonardit vs. kullanıldı olmadı, ilk sene sık ekmişim, aralarını açtım olmadı. Geçen sene iyice açtım uçak değil ama helikopter indirsen olacak, çapası gübresi derken yine olmadı. Sanırım geçirgen yumuşak toprak olmalı gelişmesi için. Bizimki de fena değil ama anlamadım, ben de ekmeyecem artık.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1486025)
Sh. TCM ;

Sarımsakların büyük olabilmesi için ilk şart diktiğiniz sarımsakların büyük olması gerekiyor. Gübreli yumuşak toprakta daha iyi gelişiyorlar. Arada çapalayıp toprağın hem hava almasını hem de gevşemesi sağlanıyor. Siz bir deneme daha yapın isterseniz.


Sayın TCM; geçen sene benimde sarımsaklarımın başları ufak kaldı bende sinir oldum ancak Sayın Muda'ın dediği gibi geçirgen ve büyük iri dişlerin ekilmesi gerekiyormuş ^^

TCM 14-11-2016 14:35

Geçen sene ektiğim sarımsakların iriliğini görmeniz lazımdı. Yok yok benden bu kadar.

anarius 15-11-2016 09:11

Bu arada, Garden Pearl (orijinali Almanca Gartenperle) cinsi domates yetiştirdiniz mi hiç? Ben balkon korkuluğu saksısında yetiştirmiştim geçen yaz. Lezzet ve özellikle verim olarak beğeneceğinizden eminim.

dongyul 15-11-2016 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1486135)
Bu arada, Garden Pearl (orijinali Almanca Gartenperle) cinsi domates yetiştirdiniz mi hiç? Ben balkon korkuluğu saksısında yetiştirmiştim geçen yaz. Lezzet ve özellikle verim olarak beğeneceğinizden eminim.

Sayın anarius; Garden Pearl cinsini yetiştirmedim ancak bunun benzerlerini yetiştirdim aslında cherry domatesi yerine bu yıl beaf, san marzano ve alakır etlisine yoğunlaşmak istiyorum....

Çok teşekkür ederim ^^

Taşlıbahçe 15-11-2016 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1486027)
Sayın akçabardak ve heyyamola; çok teşekkür ederim, sarımsak için tam zamanıymış ancak soğan için biraz beklemem gerektiğini söylediler... Yağış çok alırsa soğan çürüyebiliyormuş..






Sayın TCM; geçen sene benimde sarımsaklarımın başları ufak kaldı bende sinir oldum ancak Sayın Muda'ın dediği gibi geçirgen ve büyük iri dişlerin ekilmesi gerekiyormuş ^^


Fazla verimli, güçlü topraklarda sarımsaklar yeşil aksama ağırlık veriyor. Killi topraklarda ise özellikle yağmurların bittiği dönemden hasada kadar geçen sürede başlar taşlaşan toprakta gelişemiyor. Yağmur zamanında da havasız, ağır yapı olumsuz etkiliyor. Sarımsakta çapa da bir dert, kökler çok yüzlek.

Velhasıl, toprağın süzek yapıda olması, gübrelemenin az olması veya birkaç ay önceden uygulanmış olması, seçilen baş ve dişlerin uygun büyüklükte olması (ne çok iri, ne de küçük) başarıyı arttırıyor. Ben önümüzdeki hafta sarımsak dişlerini toprakla buluşturacağım. Toprak çok güçlü ve zengin olduğu için gübreleme yapmayacağım.

dongyul 15-11-2016 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1486201)
Fazla verimli, güçlü topraklarda sarımsaklar yeşil aksama ağırlık veriyor. Killi topraklarda ise özellikle yağmurların bittiği dönemden hasada kadar geçen sürede başlar taşlaşan toprakta gelişemiyor. Yağmur zamanında da havasız, ağır yapı olumsuz etkiliyor. Sarımsakta çapa da bir dert, kökler çok yüzlek.

Velhasıl, toprağın süzek yapıda olması, gübrelemenin az olması veya birkaç ay önceden uygulanmış olması, seçilen baş ve dişlerin uygun büyüklükte olması (ne çok iri, ne de küçük) başarıyı arttırıyor. Ben önümüzdeki hafta sarımsak dişlerini toprakla buluşturacağım. Toprak çok güçlü ve zengin olduğu için gübreleme yapmayacağım.


Sayın Taşlıbahçe; Çok teşekkür ederim çok güzel bilgiler bende yabancı sitelerden araştırdım okudum ve genelde sizin dediğiniz gibi bilgiler edindim ayrıca dayanamadım özelden mesaj yazarak irtibata geçtim ve şunu söyledi.... "sarımsak ekimi yaptıktan sonra üzerinden silindirle ve ya basılarak biraz derine sokulması gerektiğini yoksa yağmurlarla birlikte sarımsakların yüzeyde kalacağını ve yüzey kök sistemi oluşturacağını" söyledi...

Sizin dediğiniz gibi toprak hazırlığını çok önce yapılması gerektiği ve sarımsağın ihtiyaç duyduğu besin maddesinin toprağın alt katmanlarında bulunması gerektiğini ve bunun için besin materyallerini çok önceden ortamda bulunmasından da bahsetmiş...

dongyul 15-11-2016 16:32

5 Eklenti(ler)


Brokoli ve Karnabaharlar



Büyük seradaki brokoliler kafa yapmaya tam gaz devam ediyorlar...

Eklenti 633321

Eklenti 633322

Eklenti 633323


Domates ektiğim kovalara öylesine ektiğim brokolilerde kafa oluşturdu...


Eklenti 633324

Karnabaharlar görünmeye başladılar... İki çeşit karnabaharım var birincisi erkenci olan ikincisi geç ve posta posta ekmenin faydası geçen seneki gibi bir anda olmaması için bu şekilde ekim yaptım şuanlık iyi gidiyorlar...


Erkenci olanlar boyut olarak daha küçük oluyor ancak lezzetli geç olanlar daha büyük yapıda ve erkencilere göre kat kat daha fazla lezzetli oluyor... Ancak geç olanların handikapı kar yağdığında kırılıyor ve zarar görüyorlar... O yüzden geç çeşitleri iki gruba ayırdım bir kısmını büyük seraya diktim bir kısmını dışarı diktim, seradakiler kardan zarar görmeyecekler ^^

Erkenci çeşitler;

Eklenti 633325

dongyul 18-11-2016 20:31

2 Eklenti(ler)



Kışlık Ürünlerde Hasat ve Ekim işlemleri...



- Yoğun bir şekilde bağda çalışmalara devam ediyorum... Bugün bakla, araka (Bezelye), sarımsak ve soğan (beyaz, sarı, kırmızı) yerlerine ekildi... Mesele ekmek değil bu havalarda her yer nemli ve ıslak olduğu için bol bol her yer otlanıyor. Otu temizlemek kazmak en zor iş :(


150 ocak kadar bakla, 250-300 ocak araka (Bezelye) ekildi...

- Bağdaki ürünler de hasat edilmeye başlandı..


Galip Kuzucu 19-11-2016 02:17

Maşallahınız var sayın:dongyul. Bütün sayfanızı baştan dolaştım. Domatesler, marullar, biberler salatalar... hepsi birbirinden harika :)

Bu arada 10.000. beğeni benden :D

dongyul 19-11-2016 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Galip Kuzucu (Mesaj 1486674)
Maşallahınız var sayın:dongyul. Bütün sayfanızı baştan dolaştım. Domatesler, marullar, biberler salatalar... hepsi birbirinden harika :)

Bu arada 10.000. beğeni benden :D


Galip sayfamda seni gördüğüme mutlu oldum, sabah uyandığımda ilk işim agaclar.net'e bakmaktır beğeni sayısını 238 görünce şok oldum ^^

Çok teşekkür ederim :D

anarius 19-11-2016 12:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1481056)


Kestane Kebab



- Kestaneler olmaya başladı, ormanda pıtır pıtır diplerine düşüyorlar... Toplaması yorucu ancak eğlenceli :D sabahın ilk saatlerinde ormana gidip toplamak çok önemli yoksa el elde baş başta ormandan geri dönersiniz :cool:


- Bu sene erken davranıp ilk seferde 50 küsür kilo topladık...



- Kestane toplanması zor olsa da topladıktan sonra kendi çapında derdi var... En önemli husus kestanenin kurtlanmasını engellemek...

- Kestaneler toplandıktan sonra büyük küçük, kurtlu kurtsuz ayrımı yapılır sonra su dolu kovalarda bekletilir kurtlu içleri kötü olanlar suyun yüzeyinde kalır ve bu sayede kötüleri ayırmış olursunuz...


- Elde edilen temiz kestanelerin irileri satılabilirse satılır, buzluğa atılır saklanır, ilk sırada ufakların tüketimi yapılır...

- Kestane kebabımız :cool: eminim kokusunu hissettiniz ^^


Dipnot: Kestane ormanına gidip de kestane orman altı toprağından almadan gelmek olmaz... simsiyah miss kokulu orman altı toprağı ^^

Merhaba dongyul. Kestaneleri hangi ormandan topluyorsunuz?

dongyul 19-11-2016 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1486740)
Merhaba dongyul. Kestaneleri hangi ormandan topluyorsunuz?

Kartepe (Eski ismi kel tepe....) bu dağ yamacındaki tüm bölgede kestane ormanları mevcut...

Yuvacık, Serindere'in üst taraflarından topluyoruz...

TCM 19-11-2016 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1486721)
Galip sayfamda seni gördüğüme mutlu oldum, sabah uyandığımda ilk işim agaclar.net'e bakmaktır beğeni sayısını 238 görünce şok oldum ^^

Çok teşekkür ederim :D

238 mi? Bi de 10.000 beğeni yaptım demiş di mi? İşte yalancının mumu..

ihsaniye 19-11-2016 18:49

Sn Dongyul, sizi takip etmek bir zevk, devamını diler, takipte olduğumu bilmenizi isterim.

dongyul 19-11-2016 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1486772)
238 mi? Bi de 10.000 beğeni yaptım demiş di mi? İşte yalancının mumu..


Sayın TCM; 10.000 o anlamda demedi, 10.000 'inci beğeniyi ben yaptım anlamında dedi...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ihsaniye (Mesaj 1486787)
Sn Dongyul, sizi takip etmek bir zevk, devamını diler, takipte olduğumu bilmenizi isterim.

Sayın ihsaniye; Çok teşekkür ederim mutlu oldum ^^

TCM 20-11-2016 01:17

10.000 inci de değil, takipteyim @ Galip Kuzucu dan önce ben beğenecem :)

dongyul 22-11-2016 18:36

1 Eklenti(ler)



Nostalji zamanı


Bugün şans eseri fotoğrafların içinde buldum... Çok mutlu oldum :D

Eklenti 633969

Bana diyorlar; "kaç yıldır bahçe ile uğraşıyorsun."

bende söylüyorum "kendimi bildim bileli.." İşte kanıtım...

Evet ben çok küçük yaştan beri toprak ile uğraşıyorum kimse öğretmedi tamamen deneme yanılma şeklinde öğrenmiştim...

Tohumları hep oradan buradan toplama vasıtasıyla edinirdim... Ekim zamanını tamamen iç güdülerimle belirlerdim... O çok güzel günleri geride bırakmışım :(

dongyul 24-11-2016 15:11

2 Eklenti(ler)



Kumkuat





anarius 24-11-2016 15:28

Bu güzellik içinde kumkuatsız olmaz tabi :)

Yalnız demir ve/veya mangan eksikliği var sanki. Ne ile besliyorsunuz ağacı acaba?

dongyul 24-11-2016 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1487378)
Bu güzellik içinde kumkuatsız olmaz tabi :)

Yalnız demir ve/veya mangan eksikliği var sanki. Ne ile besliyorsunuz ağacı acaba?


Sayın anarius; çok teşekkür ederim... Hiç bir şey kullanmadım açıkçası bende düşünüyorum bir şeyler ters gidiyor eksiklik var bu eksiklik azot olabilir....

dongyul 26-11-2016 16:29

2 Eklenti(ler)



Bu Mevsimde Frambuaz



- İklimler değişiyor mevsimler farklılaşıyor... Kışlar kuru soğuk ve az yağışlı, ilk bahar ve yazlar yağışlı geçiyor iklimimiz sanırım tropikleşiyor... Yakında buğday yerine pirinç ekersek şaşırmayın... Bu değişim rüzgarına uyum sağlayan toplumlar sanırım hayatta kalacaklar...

- Mevsim kış aylardan kasım sonu ancak yağış yok gündüzleri güneşli akşamları kuru soğuk, haberler yağmurlar gelmeden karın geleceğini söylüyor...


dongyul 26-11-2016 16:47

5 Eklenti(ler)



Kışlık ürünlere devam..



Kıvırcıklar hasat ediliyor, yerlerine hemen yenileri dikiliyor.

Eklenti 634285

Eklenti 634286

Parçalı yapraklı kıvırcık (İsmini bilmiyorum.)

Eklenti 634287

Dere otu

Eklenti 634288


Iceberg

Eklenti 634292


brs_murat 27-11-2016 19:41

Merhaba Sn Dongyul,
Büyük merak ve zevkle iki gün içinde tüm bahçe yazılarınızı ve tüm yorumları okudum.Bir çok not aldım,baharın gelmesini şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum,benim gibi bir şeyler yapmak isteyen neyi nasıl yapacağını bilmeyenlere yol göstermeniz, zaman ayırmanız değerli bilgi ve tecrübelerinzi paylaşmanız beni çok mutlu etti.doktoraya hazırlandığınızı yazmıştınız sizin gibi akedemisyenlere memleketin çok ihtiyacı var.
Allah yardımcınız olsun.

dongyul 27-11-2016 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi brs_murat (Mesaj 1487744)
Merhaba Sn Dongyul,
Büyük merak ve zevkle iki gün içinde tüm bahçe yazılarınızı ve tüm yorumları okudum.Bir çok not aldım,baharın gelmesini şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum,benim gibi bir şeyler yapmak isteyen neyi nasıl yapacağını bilmeyenlere yol göstermeniz, zaman ayırmanız değerli bilgi ve tecrübelerinzi paylaşmanız beni çok mutlu etti.doktoraya hazırlandığınızı yazmıştınız sizin gibi akedemisyenlere memleketin çok ihtiyacı var.
Allah yardımcınız olsun.


Sayın brs_murat; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim çok mutlu oldum...

Bizde sizin bahçenizi tecrübelerinizi görmek çok isteriz ^^

dongyul 28-11-2016 22:09

2 Eklenti(ler)



Sabah sakinliği

Sabahın ilk saatleri, sessizlik eşliğinde huzur, hava buz gibi de olsa ilk iş sıcak yataktan çıkarak evlatlarıma gitmek...

O hayat kargaşasının gürültüsünden uzakta, bu saatlerde bahçede olmaktan o kadar mutlu oluyorum ki... Sebzelerin o büyürken çıkarttıkları sesi bile duyabiliyorsunuz....

Beklenen bereket başlamış bahçe neşelenmiş hepsi mutluluktan uçuyor...

Eklenti 634497

Brokoliler tam gaz devam ediyor bu sene rekor denemesi amaçlıyorum kocaman bir brokoli elde etmek istiyorum o yüzden sonuna kadar bekleyeceğim... Fotoğraf da belli değil ancak büyük bir baş oluşturdu tahmini 2 - 2.5 kiloyu geçecektir diye düşünüyorum..Tohumdan yetiştiriyorum ancak tohumu kendim elde edemiyorum hibrit tohum kullanıyorum... Kendi tohumumu elde edip ektiğimde yeni bireyler her seferinde gevşek değersiz bireyler oluyorlar... Yani demek istediğim hibretleniyorlar... Bu tohum işi canımı sıkıyor nasıl hibritlendirmeden tohum elde edebilirim fikri olan?

Eklenti 634498


Karalahanaların üzerindeki yağmur damlaları o kadar mutlu görünüyorlar ki...

Karadenizlilerin bahçesinde karalahana eksik olmazmış çok tuhaf bir sebze ilginçtir, taze yaprakları dolma, küçük parçalanmış alt yapraklarından mısır unlu çorbası, kart yapraklarından barbunyalı yemeği, düz sert yaprakları ekmeğin altında yapışmasın diye kullanılıyor, çiçek açtığında soğanla kavurması yapılıyor, yaprak sapları ile aynı şekilde diplesi yapılıyor... Daha ne olsun diceksiniz, kökü ve gövdesi de kompost oluyor... Eminim daha neler neler yapılıyordur...

Bu 5. kırım yapılıyor yani 5. kez topluyorum... Her topladığımda 20'li yapraklı bağlar yapıyorum, en az 5-6 bağ çıkıyor... Bağın tanesi 2.5 - 3 lira...

Aşırı emek istemez sıcak günlerde belki tırtıl zarar verir ancak kendini tekrar toparlar... Sayın Meyveli Tepe'nin verdiği ilaçla bir ilaçlama yaptım yetti de arttı bile.. Yaprakları görebiliyorsunuzdur çıtır çıtır ve deliksiz... Tam anlamıyla dolmalık kaliteli ürün ^^


YeniGine 28-11-2016 22:14

Öyle güzel anlatmışsın ki sevgili Dongyul, benim bile içimi huzur kapladı...

Mücevher Çalısı 29-11-2016 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1487922)
...Tohumdan yetiştiriyorum ancak tohumu kendim elde edemiyorum hibrit tohum kullanıyorum... Kendi tohumumu elde edip ektiğimde yeni bireyler her seferinde gevşek değersiz bireyler oluyorlar... Yani demek istediğim hibretleniyorlar... Bu tohum işi canımı sıkıyor nasıl hibritlendirmeden tohum elde edebilirim fikri olan?...

Benim bi fikrim var:p

Şimdi bu gevşek ve değersiz özellikler satın aldığımız tohumun içinde kodlu olarak gelmiş, değil mi?. Biz (dünya insanları) bu şekilsizliği kabul etmedikçe, içinde ne kadar yamuk kod barındırsa da, dışarıdan düzgün görünsün dersek, uğraşıp duracağız işte hibritlerle. Lakin 'Şekilsiz Domates-Biberdeki artan değer' değer kaybetmez ve diğer canlılar için örnek olursa birgün "Şekilsiz ve Değerli" brokolilerimizle mutlu mesut yaşarız:)

dongyul 29-11-2016 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1487926)
Öyle güzel anlatmışsın ki sevgili Dongyul, benim bile içimi huzur kapladı...

Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim ^^

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1487960)
Benim bi fikrim var:p

Şimdi bu gevşek ve değersiz özellikler satın aldığımız tohumun içinde kodlu olarak gelmiş, değil mi?. Biz (dünya insanları) bu şekilsizliği kabul etmedikçe, içinde ne kadar yamuk kod barındırsa da, dışarıdan düzgün görünsün dersek, uğraşıp duracağız işte hibritlerle. Lakin 'Şekilsiz Domates-Biberdeki artan değer' değer kaybetmez ve diğer canlılar için örnek olursa birgün "Şekilsiz ve Değerli" brokolilerimizle mutlu mesut yaşarız:)

Sayın Mücevher Çalısı; ne demek istediğinizi anladım aslında durum biraz farklı bir brokolinin başı 1 kilo gelebilir ve rahat rahat satışını yapabilirsiniz buna talep vardır ancak standart tohumdan elde ettiğiniz baş 100 gr civarında olabilir... Bir kök brokoliden 100 gr ürün alacağınıza hibrit ekip daha fazla ürün alınabilir brokoli baş yapması için en az 3 4 ay geçmesi gerekir yani bu uzun süre sonunda elde ettiğiniz 100 grlık ürün beni asla mutlu etmez ve gelecek seneler asla ekmem...

Hibrit konusuna gelirsek eğer hibrit tohumdan yeni nesil bireyler elde edebiliriz şaşırıcaksınız belki ama hibrit tohumlardan elde ettiğim yetiştirdiğim ürünler ilk hibretten bile bazen daha güzel tatlı ve verimli bireyler elde ettim.....

Lahanagillerde yani brokoli, karnabahar, beyaz lahanadan tohum elde etmek çok zor aslında nedeni çicek açım zamanında tozlaşma nedeni ile hibritlenme meydana geliyor yani başka ürünlerden etkileniyor ve elde ettiğiniz tohum o etkilendiği bitkiden genler taşıyor sonuç olarak da gelecek yıllarda iyi bireyler gelmeyebiliyor...

Sizin demek istediğiniz elimizde var olan yamuk yumuk ürünlerden mutlu olabilmeliyiz demek ise... ben buna katılmıyorum bir ürünün en iyisi düzgünü kalitelisi verimlisi varken neden daha düşük kalitedeki verimsiz bir bireyi yetiştireyim ki... Yerim az olduğu için yüksek verim elde etmek istemem çok doğal...

Birazcık dolaylı da olsa anlatmaya çalıştım...

Mücevher Çalısı 29-11-2016 10:19

Alıntı:

bir ürünün en iyisi düzgünü kalitelisi verimlisi varken neden daha düşük kalitedeki verimsiz bir bireyi yetiştireyim ki
Dünya da bunu istiyor, hep yüksek verim, derli toplu sebzeler olsun istiyor ve örnek; pazardaki domateslerimiz. Lakin biz mutlu muyuz?

(Belirtmek isterim, ben çözüm sunmuyorum. Sadece fikir yürütüyorum...)

kerkenez 29-11-2016 10:56

Okuduğum kadarıyla lahanagiller tozlaşma konusunda oldukça problematik hepsi birbirini çapraz tozluyabiliyor. Dolayısıyla çok iyi izole etmek gerekiyormuş.

dongyul 29-11-2016 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1487970)
Okuduğum kadarıyla lahanagiller tozlaşma konusunda oldukça problematik hepsi birbirini çapraz tozluyabiliyor. Dolayısıyla çok iyi izole etmek gerekiyormuş.


Sayın Kerkenez; dediğiniz gibi problemliler ancak bunun tohumunu elde edenler kesinlikle bir yolunu biliyorlardır..

Detaylı bir araştırma yaptım. Karnabahar, lahana, yaprak lahana, Brüksel lahanası, alabaş gibi bitkiler kendileri içinde tozlaşma yapabiliyormuş... Benim bahçem ufak olduğu için ve bu sebzeler aynı dönemde çiçeklenme yaptıkları için olasılığı çapraz tozlaşma olasılığı artıyormuş... Bir yazıda bir birinden çok uzak bölgelerde tohuma bırakılmalıymış....

Mücevher Çalısı 29-11-2016 17:41

Alıntı:

Karnabahar, lahana, yaprak lahana, Brüksel lahanası, alabaş gibi bitkiler kendileri içinde tozlaşma yapabiliyormuş.
Hıımmm, benim gözümden kaçan bi durum, bu Lahanagillerin hepsinin kardeş olmasıymış yaaa:o (Brassica oleracea var. da var.:p) Dediğiniz gibi tabii birbirleri ile yakın ekilirse kendi içlerinde tozlaşacaklar, haklarıdır:D Siz ve Sayın kerkenez açıklayınca farkettim, bana da bugünün vurgusu bu oldu, güzel;)

Sayfanızı ilgiyle takip ediyorum. Kolay gelsin...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025