agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   asmalıtepe / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34602.htm)

asmalıtepe 31-12-2014 03:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 1343980)
Sayn Asmalıtepe,
Küçük çuhalarınızı ben de çok sevdim. Harika görünüşleri var.

Sayın münevver48 de siz çok güzel motive ediyor, yol gösteriyor. Sayfanızdan bir teşekkürde Sayın münevver48'e.

Sağolun Sayın cumhur Tonba; Evet çuhalar bu kış gününde küçücük boylarıyla

öyle güçlü duruşları benim de hoşuma gitti de aldım.

Ama sayfalarımda çuhalara gelene dek beğenecek çok güzellikler de vardı.

Münevver48'in motivasyonumda elbette çok payı var ve daha onun gibi bazı bir çok arkadaşların. Allah onlardan razı olsun. Demek ki aramızda bir sinerji var.

Ne olacak bu dünyada ne kalmış ; Önyargılı, hoşgörüsüz, Kategorize eden,

İstihzalı ve iğneleyici iletişim yollarını seçmediğimiz sürece, Gruplaşarak birbiri

mizi tutup diğerlerini dışlamadığımız sürece, İnsana insan diye baktığımız ve

nezaket dilini esgeçmediğimiz sürece ; Böyle güzel bir sevgiyi, doğa ve ağaç,

çiçek böcek sevgisini paylaşmak çok güzel...

Sayfamı açtığım ilk günden beri ''Hoşgeldiniz,, diyen, demeyen beğenen beğenmeyen herkesin canı sağolsun. Herkese çok teşekkür ederim.

Uzman bahçelerin yanında;

Bizim bahçenin sözü mü olur ama bizim hayatımızda çok yeri var:

Karınca misali bu yolda ölürüz ya o da yeter.

Cumhur Tonba 31-12-2014 09:19

Sayın Asmalı tepe,
Asmalı tepenin hem çevresi, hem de kendisi çıplakken bu hale getirmeniz takdire şayan bir durum. Fotoğraflarınıza bakıyordum. Bir yaşlı amcamız telefon etti. Zaten tansiyon, şeker ne ararsan var. Balkonna serdi,yseniz tarhana gelince bakacağım. Kar yağışı da devam ediyor. Bakalım gidebilecekmiyiz uzunköprü'ye.

asmalıtepe 31-12-2014 13:11

4 Eklenti(ler)
Bu kadar çokla başlarsan ya cennet bahçesi olur dörtbir yanın,

Ya sükutu hayal olur hülyaların..

asmalıtepe 31-12-2014 13:14

2 Eklenti(ler)
Saksılar yeterse..

asmalıtepe 31-12-2014 13:20

1 Eklenti(ler)
Bunlar da Zengarden'den gelenler:

Acer kırmızı ağaç tohumu, katlı begonyalar, Engiar , Sarkan camgüzeli, Haseki küpelisi v.b

asmalıtepe 31-12-2014 13:43

Bu gün soğanların derdinden uyuyamadım gecikiyorlar diye. Sabahın erkeninden şu saata kadar onları topraklarıyla buluşturdum. Bir ara toprak yetmeyince peyzajcıya gittim, derken hepsini diktim de rahatladımm diyemeyeceğim. Çünki okuduklarımdan anladım ki asıl tasa şimdi başlıyor... üşüdüler mi, dondular mı, yandılar mı.. Çıkacaklar mı, çıktılar çiçeklenecekler mi mi mi mi....

Ama işte biz de bunu sevmiyor muyuz. Bir filizin dünyaya selam verişini..

2014' ün bu son gününde; Herkese ve yurdumuza ve dünyaya Hayırlı, huzurlu bir 2015

diliyorum.

Muda 31-12-2014 13:59

Sayın asmalıtepe;

Sizin aldığınız soğanlardan dayanamayıp ben de almıştım. Ben de ancak pazar günü bahçeye diktim. Vakti biraz fazla geçti. Kış geldi. Ancak toprakta daha iyi oluyorlar. Daha önce diktiklerim köklenmiş ve az da olsa yapraklandıkları için ilkbaharla birlikte çok daha güzel olacaklar. Saksıda toprak azlığından ve soğuklama ihtiyacından dolayı verim alma şansı biraz daha az. En azından soğanlarınız ölmez. Biraz büyüdükleri zaman yavaş yavaş soğuk yere alarak onların soğuklanma ihtiyaçlarının giderilmesini sağlarsınız.

Tohumlara gelince ben şu anda onları dikmedim. Bazı tohumlar soğuk ortamda bir süre bekletilerek soğuk katlama yapılması gerektiği için bir kısmı buzdolabında bekliyorlar. Kalanlardan da onların yanına koyacağım. Baharla birlikte ekmek en güzeli.

Umarım hepimiz uğraşılarımızın karşılığını görebiliriz.
Başarılar dilerim.

asmalıtepe 31-12-2014 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1344167)
Sayın asmalıtepe;

Sizin aldığınız soğanlardan dayanamayıp ben de almıştım. Ben de ancak pazar günü bahçeye diktim. Vakti biraz fazla geçti. Kış geldi. Ancak toprakta daha iyi oluyorlar. Daha önce diktiklerim köklenmiş ve az da olsa yapraklandıkları için ilkbaharla birlikte çok daha güzel olacaklar. Saksıda toprak azlığından ve soğuklama ihtiyacından dolayı verim alma şansı biraz daha az. En azından soğanlarınız ölmez. Biraz büyüdükleri zaman yavaş yavaş soğuk yere alarak onların soğuklanma ihtiyaçlarının giderilmesini sağlarsınız.

Tohumlara gelince ben şu anda onları dikmedim. Bazı tohumlar soğuk ortamda bir süre bekletilerek soğuk katlama yapılması gerektiği için bir kısmı buzdolabında bekliyorlar. Kalanlardan da onların yanına koyacağım. Baharla birlikte ekmek en güzeli.

Umarım hepimiz uğraşılarımızın karşılığını görebiliriz.
Başarılar dilerim.

Hoşgeldiniz sayfama Sn.muda. İlk gelmiyorsunuz, beğenilerinizle hep vardınız ya. Teşekkür ederim.

Evet biraz geç kaldım soğanlara. Aslında botanikten dikilmişini almıştım epeyce. Bunları da uygun bulunca dikim zevki için aldım.

Ben balkonda tutuyorum hepsini de. Tek korkum donma ihtimali. Onun için de ilgili bölümleri kendime okul edindim okuyup duruyorm. Siyah poşetlerden örtü yapacağım. İnşaallah başarabiliriz. Yetiştirmemek başka yetiştirememek başka birşey. Şu an onların vebali benim boynumda. Kurutup çürütürsem çok üzülürüm. Hayırlı akşamlar..

akçabardak 31-12-2014 16:24

Sevgili asmalıtepe hepsi de çok güzeller, açtıklarında tam bir renk cümbüşü olacaklar inşallah, güle güle sağlıkla büyütüp çiçeklenmelerini görmek nasip olsun dilerim.

Yeni gelenler de hahırlı olsun, almış olduğunuz siteden ben de çok tohum, fide getirttim ektiklerimin 1-2 si hariç hemen hemen hapsi de çimlenme gerçekleşmişti. Bence kendinizi bitkilere kaptırıp fazla yıpratmayın olduğu kadarıyla.
Size bol çiçekli günler dilerim. Kolay gelsin.

asmalıtepe 31-12-2014 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1344200)
Sevgili asmalıtepe hepsi de çok güzeller, açtıklarında tam bir renk cümbüşü olacaklar inşallah, güle güle sağlıkla büyütüp çiçeklenmelerini görmek nasip olsun dilerim.

Yeni gelenler de hahırlı olsun, almış olduğunuz siteden ben de çok tohum, fide getirttim ektiklerimin 1-2 si hariç hemen hemen hapsi de çimlenme gerçekleşmişti. Bence kendinizi bitkilere kaptırıp fazla yıpratmayın olduğu kadarıyla.
Size bol çiçekli günler dilerim. Kolay gelsin.

Hoşgeldiniz sevgili akçabardak. Güzel temennileriniz ve dilekleriniz içi şükranlarımı sunarım.

Sizin bahçeniz de çok gezdiğim ve çok beğendiğim bahçelerden. Biz de karınca kaderince

zevkle uğraşıyoruz. Evet ben biraz fazla kaptırıyorum kendimi. Haklısınız. Acemi heyecanı deyin artık.

Benim tek handikapım bu sevgiyle bağ bahçemden uzak kalışım kış günleri. Hep içinde olmak isterdim.

Sizler de bunun tadını çıkarın güle güle sağlık ve sıhhatle yaşayın. Yeni yılınız hayırlar getirsin..sevgilerle...

akçabardak 31-12-2014 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1344211)
Hoşgeldiniz sevgili akçabardak. Güzel temennileriniz ve dilekleriniz içi şükranlarımı sunarım.

Sizin bahçeniz de çok gezdiğim ve çok beğendiğim bahçelerden. Biz de karınca kaderince

zevkle uğraşıyoruz. Evet ben biraz fazla kaptırıyorum kendimi. Haklısınız. Acemi heyecanı deyin artık.

Benim tek handikapım bu sevgiyle bağ bahçemden uzak kalışım kış günleri. Hep içinde olmak isterdim.

Sizler de bunun tadını çıkarın güle güle sağlık ve sıhhatle yaşayın. Yeni yılınız hayırlar getirsin..sevgilerle...

Teşekkür ederim sevgili asmalıtepe, Yeni yıl hepimize, Türkiyemize hayırlar getirmesini dilerim. Sağlıkla kalın iyi yıllar.

münevver48 01-01-2015 11:27

:)sevgili asmalıtepe,günaydın. eviniz soğan tarlası olmuş.hepsi çok güzel.yeni yıla yeni heyecan ve umutla başlamak,çok güzel hele çiçeklerinin açtığını düşün resimlerindeki gibi;)insanın sabırlarını ne kadar da zorluyor bu güzellikler,hatta sabırlı olmayı öğreniyoruz,tohumların, soğanların, çeliklerin filizlenmesini beklerken:)yeni yılın umut dolu sağlıklı huzurlu mutlu olsun.sevgiler:)

asmalıtepe 02-01-2015 09:10

2 Eklenti(ler)
umut saksılarım yerini aldı.. Hepsi de soğanlılar, ekim yok şimdilik.

asmalıtepe 02-01-2015 15:34

Kandillerimiz yeryüzünün nur yağmurlarıdır. Bu yağmurlardan hepimize ıslanmak nasibolsun.

Kandilimiz kutlu olsun, Dualarımız kabul olsun.

münevver48 08-01-2015 08:27

sevgili asmalıtepe,dün kargoyu aldım.teşekkür ederim.soğanlar toprakla buluştu.inşallah çiçeklerini hep birlikte görürüz. bakalım iklim farkı önce hangimizin lalelerini çiçeklendirecek.iki gecedir don oluyor bakalım artık kayıplar olur mu?sizin bitkileriniz de inşallah zarar görmez.soğanlardan uzak olduğunuzu öğrendim sevgili yenigine'nin bahçesinden, inşallah her şey yolundadır.sevgilerimle selamlar.....

asmalıtepe 08-01-2015 13:26

Sevgili münevver48 güle güle çiçeklerini görün. Sizin oralar da donabiliyorsa benim soğanlar Allah'a emanet.

geçen hafta sonundan beri Maraş'tayım. Maraş'a girdiğimiz an doğruca Asmalıtepe'ye çıkmıştım.Orada dışarıda kalan çiçekler çok iyilerdi sevinmiştim.Ama bu gecenin sonuçlarını bilmiyorum. Hem oranın hemElbistan'daki soğanların akibetinden habersizim.

Yapacak birşey yok gibi. Birkaç güne Elbistan'a dönünce korumaya çalışırım artık.
Sevgiyle kalın.

Aysel Yavuz 08-01-2015 13:35

Merhaba, sayfanızı nerdeyse baştan sona gezdim. Asmalıtepe'ye bayıldım. Ellerinize sağlık..

münevver48 08-01-2015 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1345990)
Sevgili münevver48 güle güle çiçeklerini görün. Sizin oralar da donabiliyorsa benim soğanlar Allah'a emanet.

geçen hafta sonundan beri Maraş'tayım. Maraş'a girdiğimiz an doğruca Asmalıtepe'ye çıkmıştım.Orada dışarıda kalan çiçekler çok iyilerdi sevinmiştim.Ama bu gecenin sonuçlarını bilmiyorum. Hem oranın hemElbistan'daki soğanların akibetinden habersizim.

Yapacak birşey yok gibi. Birkaç güne Elbistan'a dönünce korumaya çalışırım artık.
Sevgiyle kalın.

sevgili asmalıtepe, soğanların çok soğuktan etkileneceğini düşünmüyorum.daha topraktan bile çıkmadılar.Hollanda'nın parklarında lale çiçek açıyorsa, bizim ülkemizin dört bir köşesinde de çiçek açacaklarına inanıyorum. biraz önce İnternet de gezdim -40 dereceye kadar dayanma gücü varmış.sevgiler:)

asmalıtepe 11-01-2015 06:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aysel Yavuz (Mesaj 1345996)
Merhaba, sayfanızı nerdeyse baştan sona gezdim. Asmalıtepe'ye bayıldım. Ellerinize sağlık..

Hoşgeldiniz sayın Aysel Yavuz. Daha güzel bahçeler bağlar sizin de olsun.

Beğenileriniz sevindiriyor,çok teşekkürler...

aleydi 11-01-2015 12:12

O kadar çok gezdim ki Asmalıtepeyi .tekrar tekrar gezdiğim çok olmuştur .Her defasında size yazdığımı düşünüyordum . Öğrenme heyecanıma verin aynı zamanda pekçok sayfayı takip edip bilgi edinmek istiyorum . Bahçe sayfanız hayırlı olsun .

Benimde tohum takastan edindiğim onlarca tohum yetmedi sanki .Yurtdışında bir siteden onlarca tohum daha aldım .Sebze tohumlarında hiç sıkıntı yaşamıyorum .Ama çok küçük çiçek tohumları biraz zorluyor. Birkaç tane haseki küpelisi ve menekşe diktim onlar çimlendi .Evde saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum onları . Umarım hep birlikte çiçeklendiklerini görürüz tohumlarımızın .

Soğanlı çiçekleriniz beni bile heyecanlandırdı .Çiçekli hallerini sabırsızla bekliycem.

asmalıtepe 11-01-2015 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1346742)
O kadar çok gezdim ki Asmalıtepeyi .tekrar tekrar gezdiğim çok olmuştur .Her defasında size yazdığımı düşünüyordum . Öğrenme heyecanıma verin aynı zamanda pekçok sayfayı takip edip bilgi edinmek istiyorum . Bahçe sayfanız hayırlı olsun .

Benimde tohum takastan edindiğim onlarca tohum yetmedi sanki .Yurtdışında bir siteden onlarca tohum daha aldım .Sebze tohumlarında hiç sıkıntı yaşamıyorum .Ama çok küçük çiçek tohumları biraz zorluyor. Birkaç tane haseki küpelisi ve menekşe diktim onlar çimlendi .Evde saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum onları . Umarım hep birlikte çiçeklendiklerini görürüz tohumlarımızın .

Soğanlı çiçekleriniz beni bile heyecanlandırdı .Çiçekli hallerini sabırsızla bekliycem.

Teşekkür ederim sevgili aleydi. Aynen ben de hayran olduğum defalarca gezdiğim bazı bahçelerden şaşkınlıktan olsa gerek beğeni butonuna bile basmayı unuttup çıktığım oluyor. Hepimizde birbirimizin çabalarını tabii ki çok beğeniyoruz çünki ortak temamız onlar, bizleri buluşturan onlar zaten.

Şu an itibarıyla sizin bahçeyi gezeceğim veya balkonu terası. Muhakkak çok güzeldir eminim. Size dönerim. sevgiler..

aleydi 11-01-2015 18:57

Bende teşekkür ederim sevgili asmalıtepe .Ben üye bahçemi bir süreliğine askıya aldım . Gerek forum kuralları , gerekse bitkiler konusunda öğrenmem gereken çok şey olduğunu gördüm . Umarım eksiklerimi tamamladığımda site yönetimi uygun görürse dönerim .sevgiler ..
.

malina 12-01-2015 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1346801)
Bende teşekkür ederim sevgili asmalıtepe .Ben üye bahçemi bir süreliğine askıya aldım . Gerek forum kuralları, gerekse bitkiler konusunda öğrenmem gereken çok şey olduğunu gördüm. Umarım eksiklerimi tamamladığımda site yönetimi uygun görürse dönerim .sevgiler ...

Bahçe sayfanız yönetimin uygun görmesine değil, sizin tavrınıza ve isteklerinize bağlı...

aleydi / Bahçe

asmalıtepe 12-01-2015 11:57

Eveet..karlı dağları, buzlu yolları aşarak ogüzelim kar manzaralarını, büyük sedir çam ormanlarında karın duruşuna hayran kalarak geçici ikametgahıma ulaştım daha doğrusu
balkonda bıraktığım yeni dikim soğanlarıma.

Belli ki benim soğanlarım da dondan nasibini almışlar. yüzey toprakları gevşek(gündüzleri aldıkları güneştendir) ama 1-2 cm aşağısı kaskatı. Bu donduklarına işarettir sanıyorum.

Neyse olana çare yok bundan sonrasına bakalım diyerek üstülerini çok kat gazetelerle, daha üstten de naylon örtüyle örttüm. Sbahları naylonu açmayı, geceleri kapamaya devam etmeyi düşünüyorum.

Uygulamamda bir yanlış olabilir mi diye soğanlar sayfalarına sormak istedimse de bahçe sayfasında herkes aynı dertten muzdarip diye burada paylaşmakta mahzur görmedim.

Ben soğan dikiminde biraz geç kalmışlığımı biliyordum da, diker dikmez verdiğim cansuyu kurumadan donma olacağını, Benim de uzaklarda olacağımı hesabetmemiştim. Koruma altına alma şansım olmadı. Bundan sonraki korumam geri dönderebilir se ne mutlu bana.Allah'tan umut kesilmez.

münevver48 12-01-2015 19:19

sevgili asmalıtepe. karlı dağları buzlu yolları aşıp, sağ salim ulaşmanıza sevindim.dondurucu soğuk hepimizin ortak sorunu oldu.dilerim Allah'tan en az zararla kurtuluruz.benim yaşadığım bölge bile nasibini almış durumda.artık umutla yeşermesini beklemekten başka çaremiz yok.Biliyormusunuz kendimi zor tutuyorum toprağı eşeleyip soğanların durumuna bakmamak için.sonra kendimi teselli ediyorum. bir şey olmaz bu çiçekler doğal yaşamlarında mutlaka yaşam savaşı veriyorlar ve yeşerecek çiçek açacaklar bizleri mutlu edecekler diye.bunun tersini düşünmek bile istemiyorum.sevgilerimle selamlar...

münevver48 13-01-2015 18:19

sevgili asmlıtepe,tohumlarınla ilgili fikrimi sizin sayfanızda yazmak istedim.şimdi ne kadar sabırsızlandığını anlayabiliyorum.kendi tecrübelerimden yola çıkacak olursak sakın acele etmeyin en azından (eskilerin deyimiyle cemre toprağa düşsün.)toprak ısısın.mart 15, 20 olsun birde ablacım paketleri ikiye bölebilirsiniz.on gün arayla ekebilirsiniz.en azından tohumlarınızı iki ayrı tarih de ekerseniz hangisi daha başarılı olup olmadığını tecrübe etmiş olursunuz. sevgiler....

asmalıtepe 13-01-2015 19:55

Zen' den gelen tohumlar:

Selluka,Begonya, Yeşil Enginar, Sedum, Haseki Küpesi, Cam Güzeli, Acer Rubrum(kırmızı Akçaağaç), Mavi bdur Peygamber çiçeği, Karışık Hercai Menekşe, Ballıca, Mor Rutabaga, Roka, Tere, Maydonoz, Kiraz domates.

Aralarından bir ikisini(ilk deneme için kolay çimleneni seçmeliyim) ekmeyi düşünüyorum diğerlerini Asmalıtepe'ye gittiğimizde ekeceğim.

Dilerim meçhule gitmezler soğanlar gibi.

münevver48 14-01-2015 08:34

sevgili asmalıtepe,aldığın tohumlar hepsi çok güzel. hayırlı olsun.inşalla başarıyla çimlendirir,güle güle büyütürsün.tabi el birliği ile büyütürüz.ben de sizin kadar meraklanıyorum.birde şu aldığınız güzellerin fotoğraflarını paylaşsan ne iyi olacak.sevgiler...

Muda 14-01-2015 11:26

Sayın asmalıtepe;

Siz soğanları saksıya diktiniz. Ben de aşağı yukarı aynı zamanda bahçeye diktim. Uzun yıllar sonra ikinci defa çok güzel kar yağdı. Biraz önce arkadaşın söylediğine göre - 26 derece olmuş en düşük sıcaklık. Muhtemelen benim orası en az 2 derece daha düşüktür. Çoğunun çıkacağını düşünüyorum. Bu kadar geç ekmeseydim çok daha fazla şansları olacaktı. Lale, çiğdem, nergis gibi soğanlar belirli bir soğukluk olmadan çiçek açamıyorlar. Bu yıl yaşarlar ise gelecek yıl çiçek açarlar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1346936)
Eveet..karlı dağları, buzlu yolları aşarak ogüzelim kar manzaralarını, büyük sedir çam ormanlarında karın duruşuna hayran kalarak geçici ikametgahıma ulaştım daha doğrusu
balkonda bıraktığım yeni dikim soğanlarıma.

Belli ki benim soğanlarım da dondan nasibini almışlar. yüzey toprakları gevşek(gündüzleri aldıkları güneştendir) ama 1-2 cm aşağısı kaskatı. Bu donduklarına işarettir sanıyorum.

Neyse olana çare yok bundan sonrasına bakalım diyerek üstülerini çok kat gazetelerle, daha üstten de naylon örtüyle örttüm. Sbahları naylonu açmayı, geceleri kapamaya devam etmeyi düşünüyorum.

Benim soğanlar tamamen kar altında. Bir defa girebildim. O da hava biraz düzeldiğinde. Çiçek açarlarsa hangi uygulama daha doğru öğrenmiş oluruz.

Muda 14-01-2015 12:11

QUOTE=münevver48;1347387]sevgili asmlıtepe,tohumlarınla ilgili fikrimi sizin sayfanızda yazmak istedim.şimdi ne kadar sabırsızlandığını anlayabiliyorum.kendi tecrübelerimden yola çıkacak olursak sakın acele etmeyin en azından (eskilerin deyimiyle cemre toprağa düşsün.)toprak ısısın.mart 15, 20 olsun birde ablacım paketleri ikiye bölebilirsiniz.on gün arayla ekebilirsiniz.en azından tohumlarınızı iki ayrı tarih de ekerseniz hangisi daha başarılı olup olmadığını tecrübe etmiş olursunuz. sevgiler....[/QUOTE]

Benim ilk uygulamam da tohumların hepsini aynı anda dikmek olmuştu. Herhangibir şey olduğu zaman yeniden tohum almam gerekiyordu. O da pek mümkün olmuyor. Tohumları ikiye ayırıp farklı zamanlarda dikmek daha güzel. Bu şekilde risk azalıyor. Çiçek tohumlarında çiçek açma zamanları uzuyor. Sebzelerde de ürün alma dönemi biraz daha fazla oluyor.

Bendeki tohumların çoğunu ben buzdolabına koydum. Normal 4 civarı olan bölümüne. Bazı tohumlar soğuk katlama gerektiği için bu uygulamayı yapıyorum. Bu şekilde tohumların daha taze kalmasını da sağlıyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025