![]() |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bahçemizin dahliyaları arasında açanlar... Rekor bu arkadaşta, kafa çapı 26 cm. 'Kelvin Floodlight' Eklenti 654981 'Mom's Special' türlerinden olmalı... Eklenti 654980 Eklenti 654982 Eklenti 654983 Eklenti 654984 |
5 Eklenti(ler)
Dahliyalara devam. Önceki senelerdekinin aksine bu kez dahliya aralarını 50 cm. civarına çıkardık ve yumruları ayırıp azaltarak ektik. Görüntü böyle daha güzel oldu ve hastalıklara (özellikle mantar) karşı havalanma da güzel olacağı için daha dirençli olacağını düşünüyorum...
Eklenti 654985 Eklenti 654986 Eklenti 654987 Eklenti 654988 Eklenti 654989 |
5 Eklenti(ler)
Bu sene diğer değişiklik sayıdan ziyade dahliya çeşit sayısını arttırmak. Bu sene sekiz tane yeni çeşit aldık ancak üçünü kendi hatamızdan dolayı çürüttük. Elimizde biriken aynı renk soğanları ise geçen sene yaklaşık 30 arkadaşımıza dağıtmıştık.
Eklenti 654990 Eklenti 654991 Eklenti 654992 Eklenti 654993 Eklenti 654994 |
5 Eklenti(ler)
Şu ana kadar açan son iki dahliya, halen açmamış olanlar daha sonra...
Dahliya 'hapet blue eyes' Eklenti 654995 Ve 'encore' Eklenti 654996 Bahçeden ilk yediğimiz ürünler biberler oldu... Etkinlikten gelen çarliston biber, tatlı kıl biber ve bu yıl ilk kez denediğimiz değişik rengi-duruşu ile karizmatik biber 'buena mulata' Eklenti 654997 Yine ilk deneyim, aslında bu tohumu ekme niyetimiz yoktu, sanırım ya gönderen arkadaş ya da ben tohumları karıştırdım. Ancak memnunuz, japon salatalığı...Salatalık ile acur arası bir tat. Eklenti 654998 Phylox lar bulunduğu zeminin toprağının az olması sebebiyle geç gelişip geç açıyorlar... Hanım sağa sola devrilmelerini engellemek için bu kez işi sıkı tutmuş...Belinden bağlı çalı süpürgeleri gibi olmuş her biri... Eklenti 654999 |
Sayın TCM; geçen etkinlikte ben paylaşmıştım japon salatalığını başka birinin paylaştığını görmedim.. Ayrıca benden talepte bulunmuşsunuz...
Eğer ekme niyetiniz yoktu neden talep ettiniz... diye sorar insan şimdi? Ayrıca rica ederim. Afiyet olsun... Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Japon salatalığını komşu ilk gördüğünde 'bu ne böyle ejderha gibi' demişti. :) Bahçede ilk tadına baktığımız bu oldu, dediğim gibi tat, şekil açısından acur ile salatalık arasında. Her yıl olduğu gibi bu sene de mantar başladı salatalıklarda, az önce olanları topladım ve 'topas' ile ilaçladım, geçen hafta attığım kükürt işe yaramamış. Bir tane meyveyi tohumluk olarak bekletiyoruz. Topladıklarımızı tavsiyenizle turşu yapmayı düşünüyoruz. Paylaşım için teşekkürler... Eklenti 655048 @ Dutlubahçe pancarlarımız / nız (@İsmail Kuzucu & bahcedenn ve sizinkiler) burada...Kırmızı pancar ve boğa kırmızı pancarlar..Pancarların hasada geldiğini nasıl anlayalım, sanırım daha erken.. Eklenti 655050 Eklenti 655051 Bunlarda pazardan hazır fide olarak aldıklarımız.. Eklenti 655049 Bu da kışın evde bozulduğu için dışarı attığımız bal kabağı tohumlarından çıkıp komşu bahçeye iltica talep etmeye niyetlenen arkadaş.. Eklenti 655052 |
5 Eklenti(ler)
Bahçenin bir kaç hafta önce yukarıdan görünümü,
Eklenti 655053 Biber, salatalıkların olduğu yan taraf, Eklenti 655054 Bahçenin uç köşesine bu yıl depo yaptırdık, 25 m.kare civarı, kazma-kürek-çapa-tırpan-ıvır/zıvır ne bulursak koyduk. Daha küçük yaptıracaktık ancak ustamız betonu fazla dökmüş :p İnşaat ustaları ilginç oluyor hep, kalıpları görünce 'biraz büyük mü olmuş sanki' dedim, 'olur mu hiç dediğin ölçüye göre yaptık ya' dedi. Betonu döktükten sonra arıyor 'az büyük olmuş' diye :D Eklenti 655055 İki yıldır ekinezyayı tohumdan yetiştirmeyi başaramayınca geçen sene bir arkadaştan hazır fide almıştım. Bu sene büyüyünce daha güzel açtı. Eklenti 655056 Sedum reflexumlar. Resim önceki haftalardan. Artık çiçeklenmeleri bitmek üzere. Alanın geniş olması, aralarında çıkan ayrıklar, bizim bakımlarını aksatmamız sebebiyle görüntüleri zevk vermez oldu. Önümüzdeki sene bu alana dahliya ekmeyi düşünüyoruz. Reflexumlar emekli edilecek. Bu tarafa yolu düşen olursa arkadaşları erken emekli edebiliriz.. Eklenti 655057 |
Alıntı:
Daha önce ve bu yıl kırmızı pancar ekmedim. Biz toprağı hafif eşeledik, pancarın büyüklüğüne bakarak hasat etmeye karar verdik.:) |
Sayın TCM, bahçenize eşimle hayran kaldık. Gölcük'te resmen bir cennet bahçesi kurmuşsunuz. Emeğiniz bahçenin her köşesinde yeşermiş. Bize ilham verdi bahçede yaptığınız çalışmalar. Tabiri caizse gaza geldik, kendi bahçemizde yapmayı planladıklarımız konusunda :)
Misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyorum tekrardan. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 655485 |
4 Eklenti(ler)
Bu arkadaş eski soğanlardan ancak bu şekilde rengimiz yoktu..Türk Malı..
Eklenti 655489 Yeni açanlardan biri daha.. Eklenti 655488 Rekor bu arkadaşa geçti geçen hafta, 33 cm. çiçek çapı, önceki rekor 26 cm. miydi.. Eklenti 655486 Kıyas için toplu çekim.. Önceki rekortmen soldaki sarı olan.. Eklenti 655487 |
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 655490 İki resimle günü bitirelim. Ayçiçeği, arısı üzerinde.. Eklenti 655491 Zinnialar, yine arısı üzerinde..(Aynı arı mı o :) ) Eklenti 655492 |
3 Eklenti(ler)
Bu sezon da bitti... Çocuklarınız ergenliğe ulaşmadan beraberliğinizin kıymetini bilip iyi değerlendirin. Sonra size takılmıyorlar, kimi sağa çekiyor kimi sola çekiyor ve sonuç karikatürdeki gibi bu yıl da geçen yıl gibi iyi 'evde kaldık' :D
Önceki sene dikmiştik böğürtlenleri, geçen sene yiyemedik, bu sezon başında yan komşu çam fidelerinin kenarındaki yabani otlara 'ot ilacı' atarken bizim böğürtlene de dokundurmuşlar hafiften, toparladı, beş kilo kadar meyvesini aldık. Reçel yaptık, bir kısmını da buzluğa depoladık.. Eklenti 657763 Yusufçuk... Güzel poz vermişti aslında, ama cepteki teknik imkanlarla güzelliğini bu kadar ortaya çıkarabildik... Eklenti 657764 Bu yıl hepsiburadanın indirimlerinde denk geldi ve 'alaçam' firmasının bahçe masasını aldık. Sırt dayamalı görünüş olarak güzel ancak budakları fazla olduğu için mi ne çatlamaya başladı. Dayandığı kadar artık. Bahçe için kullanışlı güzel tavsiye ederim. Resimlememdeki esas amaç sabah çiyinin ne kadar fazla olduğunu gösterebilmekti, sanki hortumla sulamışız. Eklenti 657765 |
5 Eklenti(ler)
Sürekli aynı bahçenin resimlerini eklerken faydası olacak bilgileri özellikle tekrar paylaşmak isterim. Bu yıl domateslere uyguladığımız destek sistemi mükemmel işe yaradı. O kadar rüzgar, fırtına, yağmur gördü ama hiç sorun olmadı. Yine mesajda paylaştığım gibi kimi fasulye ve barbunyalara da benzer taktik uyguladım ve güzel oldu. Daha önce bilinen yöntem ile fasulye ocaklarının kenarına kargıları dikip iki ocaktaki dört beş kök fasulye-barbunyayı bunlara sardırıyorduk. Bu yöntemde kötü taraf toprak sertleştiğinde kargıyı saplamak zor oluyor. Ancak onu da şöyle çözdük; bir buçuk metrelik demiri toprağa çaktık eşimle, demirii sağa sola sallayarak kenarında açılan boşluğa bir miktar su dökerek toprağın oluşan boşluğa girmesini engelledik. Daha sonra demiri iyice toprağa çakarak deliği derinleştirdik ve demiri çıkardığımızda oluşan boşluğa kargıyı rahatlıkla yerleştirdik. Bundaki sorun zamanla toprağın sulanması ve oluşan şiddetli rüzgarların sayesinde kargıların meyvelerin yükü de binince yan yatmasıydı. Bunun önüne de tüm kargıları üstlerinden iple birbirine bağlayarak geçebildik. Dördüncü yılımızın sonunda ideal yöntemlere ulaşabildik :)
22.07.2017 tarihli domateslerimizden... Hafize önden... Eklenti 657767 Hafize arkadan...Hafizeler pek güzel, pespembe, düzgün hatları, diğer domateslere göre biraz daha sert yapısıyla tadı bir tık geride olmasına rağmen darbelere daha dayanıklı. Eklenti 657768 Mükemmel italian heirloom domates...Söbe, yumurtamsı yapısı, omuzları sarımsı, dümdüz, girinti-çıkıntı olmayan yapısı, sulu, incecik kabuğu, bol sulu gerçekten mükemmel tadı ile bu yıl da domatesler içinde gözdemiz oldu. Hiç mi kusuru yok bu arkadaşın derseniz; dal-yaprak yapısı çok narin, çok fazla meyve dökümü olmadı, genelde kök başına beş altı meyve, tane başı ağırlık 250 - 400 gr. desek iki üç kilo meyve ancak topladık. Bunu hesaplamak için özel çaba sarfetmediğim için hesabımda hata olabilir. Bir diğer ayrıntı bu yıl 90 kök civarı domates diktik ve içlerinden beş kök kadar mantari hastalık sebebiyle dalları siyahlaşarak fire verdik, bunların ikisi italian domatesti. Ancak özellikle bu yıl ilk yediğim domatesin ağzımda eriyip giden tadı hala aklımda. Eklenti 657769 Domateslerin fiziksel olarak en güzeli 'blue beauty' ve bu yıl ilk kez denediğimiz 'russian cossack' ... Mavi güzellerimiz geçen senenin aksine bu yıl daha iri, lezzetli ve verimliydi. Bunda sıranın sonuna dikilmesinin ve dolayısıyla kökünün daha ıslak kalmasının sebebi olabilir. Eklenti 657770 Eklenti 657771 |
5 Eklenti(ler)
Black vernissage domates; aslında kalın kabuğu ile pek diklesi değil, ancak bahçedeki görüntüsü ile apayrı bir karizması var. Bence mutlaka bir kök dahi olsa her bahçede bulunmalı. İri domateslerden daha erkenci olduğu için diğerleri gelene kadar işinizi de görecektir. Bol çekirdekli, oldukça etli yapısı, çok daküçük olmaması sebebiyle biraz uğraştırsa da yemeklerde dahi kullanılabilir.
Eklenti 657772 Bunlarda geçen haftanın (16.09.2017) toplu domates gösterisi... Sağ öncen başlarsak; blue beauty - russian cossack ve hafize...Sağ arkadan devam edersek bulgar domatesi - Ödemiş in oturak domatesi ve muhtemelen tula domates... Eklenti 657773 Eklenti 657774 Eklenti 657775 Ve bu senenin yeni keşfi, @ hcorak ın 'bulgar domatesi' ... Yumurtamsı italian heirloom un düz top gibi hali bulgar domatesi. Verim daha az, lezzet bir tık daha geride ancak oldukça iri domatesler verdi. Rekor elimdeki 980 gr. gelen domates oldu. Eklenti 657776 |
Böyle domates resimleri görünce kendimden geçiyorum. Sizce normal mi doktor bey:D:D
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Benekli Bolu barbunyası - Önceki sene @ hcorak tan almıştım tohumunu, geçen sene az ektim, ekilenler de randımanlı olmayınca pek bir şey anlayamadık. Bu yıl 20 ocak kadar ektim, buradan iki buçuk yemeklik topladık. Birini komşulara verdik pek sevmişler. Birini biz yedik, sevdik. Notlara bakarken kuru olarak ta yeneceği yazılmış, tohumlukları ayırdığımızda bir yemeklik daha çıkarsa öyle de deneyelim.Bu arada resimlerden de görüleceği üzere tadı madını bırakın da sadece şirin görüntüsü için dahi ekilebilir bu 'panda barbunya' lar :) İlk dağıtım sanırım @ Kaknus dan Bolu fasulyesi diye çıkmış ancak netten aradığımda uyumlu veri bulamadım. Ben de benekli Bolu barbunyası dedim.
Eklenti 657882 Eklenti 657883 Eklenti 657884 |
Bolu fasulyesinin tohumlarını fasulyede su durumunu ayarlayamadığım için arkadaşa vermiştim. Tohumluk için yetiştirmesine rağmen bize oldukça verimli geldi. Ben hala fasulyede başarı sağlayamadım. Bu yıl da çok az ekti. Ancak tohumluk olarak değerlendirdi sanırım. Tırmanabileceği biraz uzun bir yer gerekiyor. Tabi ki de sulama ve gübreye dikkat etmek başarı için şart.
|
@ Muda, bölgemizde fasulye - barbunya eken çok; ova tarafı yazın çok sıcak olduğu için ve bakliyatın da arası sıcakla iyi olmadığından yaz başında ürün alacak şekilde ekerler, yaylacılar da mayıs ayı ile birlikte tohumları toprağa atmaya başlarlar ancak esas ekim mayıs sonunda olur. Ancak özellikle barbunyada yayla ürününün verim, görüntü ve lezzetini hiçbir yer veremez.
Sezon başlamadan yayladan muayeneye gelenlerden biri 'ben size oturak barbunya tohumu vereyim' dedi. Olur dedim ama bekle bekle gelen giden yok. Baktım hanımı geldi, 'seninki oturak barbunya tohumu getirecekti n'oldu' deyince güldü, 'n'apcan oturak tohumu sen, oturak olan erken olur ama tadı sırık gibi olmaz, boşver oturağı moturağı bizim kısa barbunyada ek sen yine' dedi. O zaman öğrendim ben de, cinsine göre değişse de sırık daha tercih edilirmiş :) Sulamaya gelince; ben ekstra bir şey yapmıyorum, toprak kuruyunca suluyorum o da altı günde bire denk geliyor aşağı yukarı, hava çok sıcak olursa bir gün önce işimiz çok olur da denk gelmezse bir gün sonraya kalıyor... |
2 Eklenti(ler)
Dün iş çıkışı geç vakit yayladaydık. Hava çok güzeldi yine, gereksiz kalabalık yoktu.
Dahliyalar tam formunda... Bu iki arkadaş kafa kafaya vermişler bizi çekiştiriyorlar... Eklenti 657983 Kimmiş bunlar bakayım, gösterin kimliklerinizi... Eklenti 657984 Neyse, bizim 'delikız' mış biri, delidir ne yapsa yeridir... Bu yıl sarı etiketleri aldım. İki yıldır işyerinde kullandığımız tahta dil basacaklarına fidelerin isimlerini yazıyorum ancak sonrasında çapalarken, sularken, otlarını yolarken bir şekilde kayboluyor tahtalar, sonra ara bakalım bu biber pul biberlik maraş mıydı yoksa emcelli biber miydi.. |
4 Eklenti(ler)
Evin girişi;
Milletin ortancaları geçti bitti bizimkilerin bir kısmı yeni çiçekleniyor. Geçen yıl çiçeklenme neredeyse hiç olmamıştı, bunu yanlış budamaya bağlamıştım. Bu yıl da çok çiçeklendi sayılmaz, sebep bulamadım bu kez.. :( Solda neredeyse eve çıkacak olan ve resmin sağındaki sarı kırmızı gül ve patımsıyı taciz eden arkadaş kendiliğinden çıkan black vernissage domates. Hiç ellemedik, kendi haline takılıyor, bir tane domatesini yiyemedik daha... Eklenti 657989 Sezon başında bolca açıp biz taşınınca güllerini bitirip istirahate çekilen, biz aşağıya göçünce yine güllerini gösteren utangaç bir cimbomlu.. Eklenti 657990 Ortancalar...Ön taraftakiler kendi yetiştirdiklerimiz...Denk gelirse söylüyorum ayçiçeklerinden mutlaka edinin, çok güzeller. Biz bu yıl ekmedik hiç, resimdekiler kendiliğinden bahçede çıkanlar. Bunlar hanımın büyümesine izin verdikleri, yoksa tonlarcası boy gösterecek... Eklenti 657991 Sarı çiçekleri dökülünce kuşlar halini hatırını sorup çekirdeklerini ellerinden alıyor gariplerin, başlarını tamamen eğebilenler kurtuluyor... Eklenti 657992 |
Diğer Hafize Baliç meyveleri de böyle düzgün şekilli ve iri oldular mı? Bunun saflığıyla ilgili (burda dağıtılan tohumlarda da olmak üzere) sorunlar var. Sizin tohumunuz Sn üzüm'den mi gelmişti?
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Bu ayçiçeği de tek başına çıkıp eğilip bükülmeden dimdik ayakta kalanlardan. Ama Bülent Ersoy misali köprünün altından çok sular geçmiş, çiçekleri geçmiş, tohumları yenmiş, iş hemen hemen bitmiş...
Eklenti 657995 Ama ayçiçeğinin dibinde bir renklilik var sanki... Bu da geçen senenin dökülen tohumlarından kendiliğinden çıkan aster. Geç kalmış biraz ama... Eklenti 657996 Bunlarda bu sene 'kalıcı olduğu' söylendiği için ilk kez ekip-diktiğimiz ancak hala çiçeklenmeyen coreopsis - kız gözü çiçekleri. Önünde kendiliğinden kuru fasulye çıktı fasulyelerini topladık, yanında kendiliğinden 'cosmos' çıktı, çiçekleri oldu bitti bizimkinde daha tık yok. Acaba ilk yıl çiçeklenmiyorlar mı? Eklenti 657998 Bahçeye giriş yolunun sağ tarafı, dahliyalarla çevrildi. İlk dahliyanın boyuna bakar mısınız, neredeyse üç metre... Eklenti 657997 Bu da yolun diğer tarafı, katmerli, zahmetsiz, hoş kokulu, güzel görünüşlü, dayanıklı kadifeler... Eklenti 657999 Bu yolu seneye fırsat bulmalı da çim yapmalı aslında... |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
@ birnefestoprak, 'Hafize Baliç' ile ilgili ilk paylaştığım yıl bilgisi burada. Paylaşanlar arasında @ üzüm ve @ heyyamola var. @ üzüm 2013 yılında paylaşmış, o zaman ben buralarda değildim :) muhtemelen @ heyyamola dan gelmiş bana tohum. O zamanki ürün bilgisinde boyut için çoğunluğu iri olan orta - iri büyüklükte yazmışım.
Ancak kendi paylaştığım tohumların açıklamalarında da belirttiğim bir durum var; siz de sık sık vurgulayıp karşı çıkıyorsunuz gerçi, amacım farklı tür domatesleri deneyerek istediğim türleri bulmak ve çeşitliliği minimuma indirerek aynı çeşitlerle yola devam etmek. Tabi bunu yaparken tohumlar arası çaprazlaşma olabilir ancak şu ana kadar ben bir sorun görmedim/göremedim. Aşağıdaki resim geçen haftalarda çekildi, soldaki gözüken tek kök hafize, diğerleri favorimiz italian.. Resim size fikir verdi mi bilmiyorum ancak isterseniz önümüzdeki günlerde gittiğimizde ayrıntılı resimlerini çekebilirim. Bu yılki hafizeler pembe, ince kabuklu genelde yumruk büyüklüğünde ve heybetli-italian-maniyeye oranlar daha sert-dayanıklı. Misal 10 tane italianı yayladan aşağıya indirince bakıyoruz kimi ezilmiş, kimi yarılmış ancak hafizeler 'blue beauty' ler kadar olmasa da sertimsi yapıları sebebiyle etkilenmemişler olaydan. Eklenti 658031 |
5 Eklenti(ler)
Bir de bahçeye gelenlere, bilgisi olanlara bir sorum olacak; bu yıl bahçeye toplamda 750 kg. civarı keçi gübresi ve 50 kg. granül leonardit attım. Bahçede sebze ekilen yer yaklaşık 600 m.kare kadar olmalı. Bu gübre ve leonarditin büyük çoğunluğunu elimle ve kürekle serptim toprağın üzerine. Fideleri toprağa dikerken de açtığım çukurlara ikişer avuç keçi gübresi ve birer avuç leonarditi attım. Seneye toprağa serpmeden sırf bu sistemi kullanayım diyorum. Leonardit kullandığım ikinci yıl oldu.
Bu yıl sebzeler daha bir güzel, iri, lezzetli ve dayanıklı oldu. İlk kez domatesler tamamen hastalıksız yıl geçirdi diyebilirim. Yaklaşık 90 kök domateste mantar sebebiyle dalları kanserleşmiş gibi siyahlaşan üç kök domatesi söktüm sadece. Salatalık dahi (mantar ilacı iki kez attım salatalıklara) yiyebildik. Domates ve bakliyatlara üç kez sadece sulandırılan kükürt atarken patlıcan ve salatalıklara üç kez mantar, mısır ve brokoli grubuna ise bir kez böcek ilacı attım. Misal ilk kez ektiğimiz bulgar domatesinin bir tanesi 980 gr. geldi. Yaylada patlıcan olmaz derler daha önce de oluyordu ancak bu yıl sizlerden gelen üç cins patlıcanı epey yedik. Biberlere hiç bir şey atılmadı, kuru fasulyeye üstünkörü kükürt attım. Geçen yıl kükürt ile birlikte attığım bakırı doğaya verebileceği zararı göz önüne alarak bu yıl atmadım. Kimyasal gübre hiç atılmadı. Dolayısıyla bu yıl bahçemizden memnun kaldık diyebilirim. Bunda keçi gübresi, leonardit, şans, nasip hangisi öncelikli etmen bilmiyorum. Sorum şu; üst resimdeki domatesler ile alttaki resimlerdeki çoğu domatesin omuz bölgelerindeki sararma (kızarmama) resmin orta bölgesindeki yapraklardaki sararma (pek az domateste oldu) topraktaki iz element eksikliğinin göstergesi olabilir mi? Bir ziraat mühendisi arkadaş domatesin içinde beyaz damarlanma olur deyince iricenin birini kesip resimledim, çok damarlanma yok gibi. Ayrıca omuz bölgesindeki kızarmama olayı her çeşitte yok, bu özellik domatesin cinsine bağlı olabilir mi? Misal italian heirloomlar geçen sene de aynı üstteki resimdeki gibi omuzları belirgin sarıydı. Tohumlarını verdiğim ve yetiştirip bana getiren iki arkadaşın italianları da bu şekildeydi. Altta ortası çatlak çatlak olan 'dester' domateslerde de omuzlar yeşil yeşil... Eklenti 658055 Eklenti 658056 Eklenti 658057 Alttaki iki resim aynı domatese ait (muhtemelen italian) Eklenti 658058 Eklenti 658059 |
Kıyas açısından @ Telato nun domateslerine de bir göz atın. Sanırım kendisi resim çekeceği domateslere ayrı bir işlem uygulayarak cilalayıp, süslemiş. Misal italian ve dester domatesler benimkilerden daha küçük olsa da (belki resimlenenler öyle) omuzlarındaki renk değişiklikleri daha az ve daha kırmızı görünüyorlar.
Neyse domateslerde 'iz element eksikliği' mi var, yoksa 'göz' mü var, yoksa bunlar olası şeyler mi fikirlerinizi beklerim. Toprağın gücü konusunda; benim etkinlikte de sürekli dağıttığım lezzet konusunda mükemmel denebilecek kısa barbunyaları bu yıl toplarken tanelerin çok iri olduğunu söyleyince ben de bizim yaylacı çiftçilere sordum sebebini, üç kişiye sordum üçü de aynı şeyi söyledi "yer güçlü gelmiştir"... Bir de yeri gelmişken bu sene sulamanın önemini keşfettiğimi söylemeliyim. Arıkların sonu başına göre hafif aşağıda kalıyor ve su dipte daha fazla gölleniyor. Ben de arıkların başına bakıyorum, toprak iyice kurumuşsa veriyorum suyu, en erken beş en geç te haftada bir sulanıyor bahçe. Kuru fasulyelere baktım toplarken sıranın ortasındakiler misal 20 ürün verirken suyu gören yerdekiler 25 ürün vermiş. Geçen sene sıranın başında olan 'blue beauty domatesler' limon kadarken bu sene sıranın sonunda olan kardeşleri avuç dolduruyor. Demek ki neymiş, arıkların arasındaki engelleri uydur kaydır yapmayacak, sular içerisinde yeteri kadar duracak şekilde yapacakmışız. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025