agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   mandalinci / İzmir'deki bahçemiz (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/26071.htm)

mandalinci 12-02-2012 14:23

5 Eklenti(ler)
Arka bahçede aşı yapılıyormuş, hemen gidip resimledim.

Elma ağacına elma aşıladılar.

mandalinci 12-02-2012 14:30

4 Eklenti(ler)
Limon ağacına mandalin ve portakal aşıladılar.

Komşum aşı makasını gösterdi, acilen almam lazım. Bizim bahçede hiç meyve vermeyen ve meyvesi gerçek mürdüme benzemeyen 2 erik ağacı var.

Sitede dolaşıp, güzel bir mürdüm eriği olan bahçe var mı, araştırmam gerekiyor.

fatma sunay 12-02-2012 16:25

Aşı makası bende almayı düşünüyorum ama başarılı olurmuyum diye tereddütteyim. Resimler çok güzel aşı çok net görünüyor umarım yapılan aşıar fire vermeden tutar. Yapanın eline sağlık..

mandalinci 12-02-2012 16:39

Sevgili Fatma hanım,

Makası alayım ben de denemek istiyorum ama, önce bir bilene eriklerimi aşılatayım, ne olur ne olmaz, ağaçtan olmayayım sonra.

Makasın güzelliği net olarak kesmesi, sonra da hava almayacak şekilde sıkıca bağlamak gerekiyor. Söylerken kolay da nasıl yapacağız bilmem!

mandalinci 12-02-2012 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 910867)
Merhaba efendim,

Sağlıklı günler, iyi gezmeler olsun inşallah.

Siz geldiniz kar yağdı. Sayenizde bence. Öyleki;
Görmemişin kar ı olmuş 5.nci kattan 2 cm. lik kar a balıklama dalmış:))), iyiki geldiniz efendim.

Limon dalındaki 15-20 çelikten ya tutanlar olursa...?
Cinsi güzele benziyor veya çöğür olarak kullanılmak üzere.

Saygılarımla lütfen.

Sayın mrduran,

Ne üşüdük bu kış, üstüne de kar tam oldu. Arada çok güzel havalar oluyor moral tazeliyor Allahtan.

Arada Ankara'ya gittik de kar nasıl olurmuş, -18 de nasıl üşünürmüş hatırladık. Gelirken de kar, soğuk ne lazımsa getirdik şükür.

Aşıya gelince şimdilik izledik, kısmetse biz de deneyeceğiz.

Saygılar bizden size.

Uzaylı 13-02-2012 18:36

Sayın mandalinci; Brokoliler bu ara ağır gelişiyorlar. Biz 4-5 kez topladık ama sizden önce ekmiştik diye hatırlıyorum. Seneye de yetiştirmek için tohum almayı da düşünün derim. 100 adet kadar tohum ektim. Sadece 16 adeti çimlendi. Ama çıkanlar da çok sağlıklı büyüdü. Bizimkinin bir tanesini tırtıllar sarmış. hemen o kısmı kesip uzaklaştırdık, sonra bir daha görmedik şükür...
Soğanlarınızı da afiyetle yiyin, bizimkiler daha küçücük.
Fındık marulları şaşırtılmayı sevmiyor anlaşılan. Fındık turbu tohumunuz var ise tekrar ekebilirsiniz. Yoksa bir şekilde size ulaştırabilirim. Yaz ayları haricinde her zaman ekebilirsiniz. 45 gün sonra yeme olgunluğuna geliyorlar. Arada daha geç gelişen az da oluyor tabi...

Aşı makasına eşim de çok meraklı. Sanırım bu bahçe alet-edavat ve makinelerinin sonu yok. Mesela yıllar önce bana yaba kullanıp, otları el arabasına dolduracaksın dese biri sağlığından şüphe ederdim. Ama bahçe olunca her şey oluyormuş.:p:p

Kolay gelsin, sağlıcakla kalın...

Yücel Canpolat 13-02-2012 19:10

Mandalinci kardeş yakında İzmire acil olarak gelmem şart neden derseniz malumunuz bayrak yarışı yaklaştıkça şahsıma karşı bir amazonlar ordusu oluşturuldu ve (yanlarına da takviye Cumhur abimi kapalı kapılar arkasında ki pazarlıklar sonucu almak istiyorlar)psikolojik yıpratma harekatına başladılar bunu biliyorsunuz, işte geliyorum elimde incir ağacı ve ilk incir ağacını uzaylı kardeşimin bahçesine dikeceğim,Sizin bahçeye incir ağacı dikilmeyecek zira amazonlar ordusuna destek çıkmadınız bu güne kadar:)selamlar ..

mandalinci 13-02-2012 19:16

Sevgili uzaylı,

Brokolileri, pırasaları ve marulları fide olarak ve oldukça geç dikmiştim, latife ettim geç olması normal.

Fındık turpları saksıda iyi oldu, toprağa diktiğim yerde yabani otlar çok, yağmurlu diye çapalayamadım, ondan gelişemediler diye düşünüyorum.

Sanırım daha turp tohumum var, sağ olun.Büyük saksıya tekrar dikeyim.

Bugün aşı makasını Urla'dan 30 liraya aldık, bir tane de komşuya hediye aldık. benim hiç açmayan ve meyve vermeyen eriğime şeftali aşılayacak.

Diğer eriğe, güzel bir mürdüm çeliği bulursam aşılatacağım (meyve veriyor ama formu mürdüme benzemiyor, tadı benzemiyor)

Bu bahçe işlerini seven çok seviyor, sevmeyene sevdirmek mümkün değil. Hepimiz bir çeşit çılgınız işte.

Sevgiyle kalın:)

mandalinci 13-02-2012 19:25

Sayın Yücel Bey,

Eşime okudum yazınızı çok güldü, ben aslında sıkı feministim ama bükemediğim eli öperim.

Onlar genç ben kendi çapımda eğleniyorum, maksat muhabbet olsun:)

İzmir'e gelirseniz de ağırlamaktan zevk duyarız sizi.

Yücel Canpolat 13-02-2012 19:37

estağfurullah efendim el öpmek ne kelime ben bitki isimlerini dahi zor ezberleyen birisiyim yaptığım çok çalışmalarımın sonucu:)
İzmire gecenin karanlığında gelip işimi bitirmem lazım ve hava aydınlanmadan toz olmam lazım,neme lazım mazallah uzaylı kardeşime yakalanırsam beni diktiğim incir ağacına fidan kazığı gibi bağlar:DBeyefendiye çok selamlarımı iletin şimdilik ben kaçayım:)

Şaka bir yana bu yazın kısmet olursa izmire geleceğim amcamın kızı benim manevi ablam suna ablam karşıyakada ve kardeşi eski foçada onları ziyaretimde inşallah Sizlerle de tanışmak nasip olur:)

Uzaylı 13-02-2012 21:24

Oooo güzel haber! Hep birlikte mini bir toplantı yapabiliriz. Valla Yücel Bey bahçeye gece gelmenizi hiç tavsiye etmem. Avcılar gece tavşan avına çıkıyor, bir de koruma parası verdik bekçiler gözetleyecekti. Gümbürtüye gitmeyin sakın..!:p::p

mandalinci 25-02-2012 08:34

4 Eklenti(ler)
Makas aldık ama benim aşı yaptıracağım ağaçda körpe filizler olmadığı için, farklı aşı yapıldı.

Komşumuz Murat Bey, bu işi profesyonel olarak yaptığı için onun yaptığı aşıları sadece seyrettik. Bir daha ki sefere inşallah biz yapacağız.

mandalinci 25-02-2012 08:38

1 Eklenti(ler)
Saksıdaki turplar coştu, topraktakiler çok cansız.

mandalinci 25-02-2012 08:44

1 Eklenti(ler)
Marullarımı yemek için sabırsızlanıyorum.

Yücel Canpolat 25-02-2012 09:39

Ablacığım aşı yapma konusunda hiç bilgim yok paylaştığınız resimler çok güzel olmuş her aşaması gayet güzel fikir verdi teşekkür ediyorum:)
Marulları yemek için biraz daha bekleyiniz,seyri daha bir keyifli oluyor ben koparmaya kıyamıyorum,bu sene kış sebzelerini dikemedim:)

mandalinci 25-02-2012 14:12

Resimleri beğendiğinize sevindim, Murat Bey'in dediğine göre kalemin ve anacın kabuklarının birbirine değmesi, denk getirilmesi önemli imiş.

Ama sanki geç kaldık gibi, inşallah tutarlar. Tutarlarsa çok sevineceğim.

Sizin, herhalde kış sebzelerini sera benzeri bir yerde dikmeniz gerekiyor. İstanbul ve sizin bulunduğunuz bölge çok karlı ve soğuk. Benimkiler açıkdaydı, zaten bildiğimden değil, cahil cesareti dikmiştim.

Marulları yakında yeriz de, pırasalar ve brokoliler sayemde yaz sebzesi olacaklar, dikmeye geç kalınca daha çok küçükler.

mandalinci 25-02-2012 15:38

1 Eklenti(ler)
Bu arada herşey günlük güneşlik değil. Urla yarımadasına içme suyu şebekesi yapılıyor, bütün kış yolların tozu, çamuru yetmemiş gibi, şebeke suyu veridikten sonra bir sürü aksilik da oldu.

Evin girişine basınç düşürücü taktığımız halde, sıcak su borusu patlamış eziyetli bir iş oldu ama neyse patlak bahçedeymiş, evde kırım döküm olmadı çok sevindim.

Başka evlerde de çok boru patlakları oldu, o aralar hava da çok soğuktu, suya mı sevinelim, patlaklara mı üzülelim bilemedik.

Doğayla Barış 26-02-2012 08:44

Aaaa şimdi de aklıma aşı makasını koydum;)
Önceki gün bir dolu alışveriş yaptım, poşet saksılar, tohum çimlendirmek için bir dolu şeffaf kapaklı kutu, keşke bahçeye önce dalsaydım.
Daldım dalmasına da gözüm mandalinlerdeydi, onları halledeceğim derken kaçırmışım :p
Bu arada sebzeler, brokoli, turp ve marullar ne de güzel olmuş, afiyetle yiyiniz.

Uzaylı 26-02-2012 11:31

Sayın mandalinci; Ohh oh maşallah... Sebzelerde bayağı bir yol almışsınız. Şu aşı işini de hepimizin öğrenmesi lazım.

Kuş kafesine gelince dünden beri ne fikirler geldi aklıma neler... Beyaza boyanmış bir kafes hayal ettim. Lamba direği gibi bir direğe asılı ya da küçük bir sütun üzerinde... Hepsi bembeyaz, sadece çiçekler renkli... İçinde arajman dikilmiş yanlardan sarkan çiçekler... Off bu fikre bayıldım. Kuşumuz öldüğünden beri evde kafes görmeye tahammül edemiyorum. kötü oluyorum. Ama bu bana terapi gibi gelecek sanırım... Sizdeki parlak fikirleri bekliyorum. Kolay gelsin.;)

berrinb 26-02-2012 11:41

Sevgili mandalinci ,,bahçenizin karlı manzaralarına, sebzelerinizin doğallığına , aşı resimlerinize, bayıldım.....hele o pazar fotoğraflarındaki enginarları alıp hemen pişiresim geldi....:)))

Laleleriniz kırılmış...Benim soğanlı bitkilerimi de ördek ve kediler hiç rahat vermiyorlar..:(

Aşılarınız *** iyi sonuçlar vererek sizi sevindirirler....Harika bahçenizde mutlu ve sağlıklı günler dilerim..Annenize ve size kucak dolusu selam ve sevgiler canım....:))

mandalinci 26-02-2012 12:24

Sevgili Doğayla Barış,

Zannedersem aşı zamanı geldi geçiyor, bölgelere göre farklılık gösteriyor, takip etmek lazım.

Bakalım meyve değil çiçek bile vermeyen eriğe aşı tutacak mı?

Diğer ağaçtaki eriklerimin tadı mürdüm, rengi mürdüm ama şekli benzemiyordu, güzel mürdüm çeliği bulununca, hemen atladım tabii. Bakalım göreceğiz.

İyi dilekleriniz için teşekkürler, sevgiyle kalın:)

mandalinci 26-02-2012 12:37

1 Eklenti(ler)
Sevgili uzaylı,

Kafesin resmini ekleyeyim dedim, altı yok, dediklerinize yakın şeyler ben de düşündüm, bakalım kısmet ne zamana olur.

Fikirler için teşekkür ederim.

mandalinci 26-02-2012 18:27

2 Eklenti(ler)
Bahçe kapısının yanındaki gül, kışın ara ara açarak beni mutlu etti,şimdi de açmaya hazırlanıyor.

Sabahları köpeğimi gezdirirken, yanımda fotoğraf makinası taşımaya başladım, bazen çok güzel görüntüler yakalanabiliyor.

mandalinci 26-02-2012 18:37

4 Eklenti(ler)
Pazartesi günü nihayet bahçeye gidebildik.

Yaşasın 11 dönümlük ısırgan otu bahçem var, büyüsünler diye uğraşsam kesinlikle bu kadar olamazlar. Bazı yerlerde kesinlikle diz boyunu geçiyorlar.

Aksine ebegümeciler az, neyse ikisinden de çokça topladım ve nefis otlu börek yaptım. Ankara'daki gibi kışın sadece ıspanak yok burada, ot görünce kendimi kaybediyorum.

Kalabak pazarı bize yakın sayılır, küçük bir pazar ve pazarcılar çoğunlukla kendi sebzelerini satıyorlar, kışın Pazartesi günleri sık sık gittim.

Bu hafta artık bahçe sürülecek, damlamalar elden geçecek, ilaçlama yapılacak, sezon yavaş yavaş açılıyor..

Son resimdeki ot yenebilir mi acaba, çok güzel parlak yeşil yaprakları var?

mandalinci 26-02-2012 18:45

3 Eklenti(ler)
Bahçe işlerinde bize ara ara yardımcı olan Necdet Bey'in evine uğradık, kuzular çok şekerdi, diğer hayvanlarda öyle.

hk50 28-02-2012 14:19

Sn mandalinci.Memleketin yazı çok olan yerlerde olunca bu güzellikler erkenden çıkıyor.
Siz aşıya başlamışsınız.Biz kardan kışdan bahçeye gidemiyoruz.Bizim için vakit çok erken.
Birde 11 dönüm ıssırgan ebeğümeçi.Bunlarla nasıl başa çıkıyorsunuz.
Karşı köyden bir vatandaş,bizim köylü elmacı Necibe sormuş?
=Kaç hacınız var diye ?
Elmacı Necipde "Bir tane" demiş.Ya sizin köyde kaç tane deyinçe?
O vatandaşda" on bir tane" demiş
Köyündeki hacı emmiden rahatsız olan Elmacı Necip.
Ula Demiş.Biz bir tane P.Hacı ile geçinemiyoruz da,Siz on bir tane D. hacı emmilerle nasıl geçiniyorsunuz?
Yani Sn mandalinçi Biz iki dönüm yerin ebegümeçi,ıssırganını temizlemek için neler çekiyoruzda,Siz ne yapıyorsunuz?

cemo 28-02-2012 14:55

Sevgili mandalinci, size bahar mı geldi. Aşılar başlamış, ısırganlar diz boyu olmuş. Süt kuzular nasılda sevimliler. Köpeğin yanında oturan kediciğe bayıldım. Bizim paşa olsaydı, zavallı kediciğe uçmuştu çoktannnnn.

Marullar, turplar yemelik olmuş. Biz kar altından cıkamadık ki yeşillik görelim. Bolca foto. ekleyin ki, gözümüz bayram etsin.
Sevgilerimle, kolay gele.

çisem 28-02-2012 16:49

Sayın Mandalinci,
"Son resimdeki ot yenebilir mi acaba, çok güzel parlak yeşil yaprakları var?"
demişsiniz. Biz buralarda ona hardal deriz ve mükemmel haşlanıp yağ-limon ve tuz ile salatası olur. Şimdi tam zamanıdır. Tüylü ve tüysüzü vardır. Ben ayırt etmeden ikisini de toplar ve yerim. Bu ota bazı yerlerde yabani turp otu da demekte.
Afiyet olsun.

Uzaylı 28-02-2012 17:05

Sayın mandalinci; O otun adı hardalotu. Bizim bahçede o kadar çok ki... Haşlayıp sarmısaklı, limonlu, zeytinyağlı salatasını yapıyoruz; nefis oluyor. Ben genelde turpotu ile karışık yapıyorum. Hatta bu hafta bahçeden toplayıp getirdim.

mandalinci 28-02-2012 17:19

Sn. hk50,

Ne desem bilmem ki, geçen kış burada yoktuk, bu sene de sürülecek, kaz ayağı çekilecek, bakacağız bir çaresine.

Geçen sene sel gelmişti ve bir çok ağacımızı kaybetmiştik otlar bahçeyi sarmıştı,karaballık olmuştu sürdürüp, ilaçlamakta geç kaldığımız için verim az olmuştu.

Önümüzde ki hafta, hava güzelleşince (umuyorum) tüm bu işler yapılacak inşallah.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025