agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   hk50 / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/25802.htm)

hüzün 19-12-2013 10:14

nasıl yapıyıorsunuz anlatabilir misiniz

hk50 20-12-2013 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüzün (Mesaj 1231112)
nasıl yapıyıorsunuz anlatabilir misiniz

Sn hüzün,
Yapılması çok kolay.Şöyleki,Bahçeden biçilmiş veya yolunmuş otlar bir yerde toplanıp içinde ağaç dalları taş v.s. varsa ayıklanıp büyük poşede dolduruluyor.Doldurulan poşet bir kenarda bekletiliyor.Bu bekleme zamanı içinde otlar çürüyüp dibe çöküyor.Poşetde boşalan kısma tekrar ot dolduruluyor.Böyle devam edilerek bir tane poşet ançak bir sezonda doldulabiliyor.
Yerinden kaldıralamaz hale gelinçe ağzı bağlanıp öyleçe bırakılıyor.Zamanla değişik kokular oluyor.Olgunlaşınça tıpkı yanmış bir çiftlik güpresi kokusu verdiği anda poşetten döküp güneşe bırakıyorsunuz.Kuruyan yeşil güprede otlardan yapraklardan eser kalmıyor.Avuçunuz içinde ezillip dağılan güpreleri toprağa serpiyorsunuz.

hk50 20-12-2013 13:34

1 Eklenti(ler)
Netiçe yeşil güprenin son hali.

hk50 20-12-2013 14:38

1 Eklenti(ler)
Yazın donduruçuya konan vişneler hala taze ve yeni.İster meyve suyu yap iç.İster hoşafa kat.İster tane tane ye.Her ne kadar vişne isede kiraz tadında.

Derya Hanim 20-12-2013 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1231397)
Sn hüzün,
Yapılması çok kolay.Şöyleki,Bahçeden biçilmiş veya yolunmuş otlar bir yerde toplanıp içinde ağaç dalları taş v.s. varsa ayıklanıp büyük poşede dolduruluyor.Doldurulan poşet bir kenarda bekletiliyor.Bu bekleme zamanı içinde otlar çürüyüp dibe çöküyor.Poşetde boşalan kısma tekrar ot dolduruluyor.Böyle devam edilerek bir tane poşet ançak bir sezonda doldulabiliyor.
Yerinden kaldıralamaz hale gelinçe ağzı bağlanıp öyleçe bırakılıyor.Zamanla değişik kokular oluyor.Olgunlaşınça tıpkı yanmış bir çiftlik güpresi kokusu verdiği anda poşetten döküp güneşe bırakıyorsunuz.Kuruyan yeşil güprede otlardan yapraklardan eser kalmıyor.Avuçunuz içinde ezillip dağılan güpreleri toprağa serpiyorsunuz.

Peki bu gubredeyi yaparken torbalara delik aciyormusunuz cunku otlar cururken bayagi su birakiyorlar yoksa bu suylami curumesi gerekiyor. Hem kolay hemde pratik bir yonteme benziyor. En azindan marketlerden agir gubre torbalarini tasimaktan kurtuluruz.

sonkez 20-12-2013 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1231413)
Yazın donduruçuya konan vişneler hala taze ve yeni.İster meyve suyu yap iç.İster hoşafa kat.İster tane tane ye.Her ne kadar vişne isede kiraz tadında.

Afiyet olsun, Rabbim ağız tadıyla yemek nasip etsin...

hk50 20-12-2013 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Derya Hanim (Mesaj 1231418)
Peki bu gubredeyi yaparken torbalara delik aciyormusunuz cunku otlar cururken bayagi su birakiyorlar yoksa bu suylami curumesi gerekiyor. Hem kolay hemde pratik bir yonteme benziyor. En azindan marketlerden agir gubre torbalarini tasimaktan kurtuluruz.

Sn Derya Hanım.
Hayır delik açmıyorsun.Açtığınız an hava alaçak ve çürümede gerçekleşmiyeçek.Besin değeride çıkan sıvıda.Zamanla Sıvı ile katı otlar yeni bir bileşik meydan getirip katı hale dönüşüyorlar.İlk anda meydana gelen sıvı zamanla yok oluyor.
Pratik ve basit.
Ben piyasadaki kimyasal organik sıvı v.s. v.s. Güprelerden daha faydalı ve yararlı buldum.

hk50 20-12-2013 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonkez (Mesaj 1231443)
Afiyet olsun, Rabbim ağız tadıyla yemek nasip etsin...

Amin.Teşekkür ederim Sn sonkez.

yağmur 21-12-2013 16:58

Sayın hk50,

Bahçenizin sessiz takipçisiyim. Çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz. Üstte paylaştığınız vişnelerle ilgili bir şey dikkatimi çekti: Dondurucuya kavanozla ağzı açık şekilde mi koyuyorsunuz? Çok canlı ve taze görünüyorlar.

hk50 21-12-2013 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1231672)
Sayın hk50,

Bahçenizin sessiz takipçisiyim. Çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz. Üstte paylaştığınız vişnelerle ilgili bir şey dikkatimi çekti: Dondurucuya kavanozla ağzı açık şekilde mi koyuyorsunuz? Çok canlı ve taze görünüyorlar.

Sn yağmur.
Bir çay kaşığı şeker ile ağzına kadar su ile doldurulup ağzı kapak ile kapatılıyorsun.Sonra kavanozlar su dolu tencere içinde 30 dakika kaynatıyorsun.Tencereden çıkardığın kavanozları bir bez üzerine ters (Kapak üstüne) çevirip koyuyorsun.Üzerlerini örtüp sogumaya bırakıyorsun.Soguduktan sonra serin bir yere diziyorsun.Uzun zaman kalaçaksa (Örneğin 2-3 yıl) Buzdolabında derin donduruçuda muhafaza ediyorsunuz.

Derya Hanim 22-12-2013 09:52

Tesekkur ederim HK50 sizin bu gubre yontemini bende deneyecegim. Bir arkadasim kestigi otlari bir yerde yigin yapiyor sonrada bunu toprak niyetine kullaniyor. Fakat goruntu cok cirkin ve benim kucuk bir kizim, kedim ve kopegim var. Hastalik kapmasinlar diye ben yapmamistim o yontemi. Plastik torbayla gubre yapimi hem Pratik hemde bahcelerdeki atiklari degerlendiriyor. Haftaya cimenleri kesince atiklari torbalar koyarim bir kenara.

hk50 22-12-2013 17:50

1 Eklenti(ler)
Soguk kış günlerinde bu ayvalardanmı tatlı yapılır ?

Bu ayvalar bahçemizin üçüncü cins ayvası.Soguk hava deposunda dır.

habiş 22-12-2013 19:50

Sayın hk50 çok güzel ve leziz görünüyorlar Maşallah cinsi nedir acaba

akçabardak 22-12-2013 23:29

Sayın hk50, ayvalar çok güzel görünüyorlar ama benim kafam karıştı,
bu iki meyve sanki değişik bir meyve, şeftali görünüşlü, elma duruşu
ama ayva demişsiniz, afiyetle tüketin inşallah.

hk50 23-12-2013 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1231931)
Sayın hk50 çok güzel ve leziz görünüyorlar Maşallah cinsi nedir acaba

Sn habiş,
Bu ayva cinsi internette yaptığım araştırmada kırmızı ayva diye geçiyor.Fidanlarıda yeni yeni fidançılarda görülmüye başladı.

hk50 23-12-2013 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1231974)
Sayın hk50, ayvalar çok güzel görünüyorlar ama benim kafam karıştı,
bu iki meyve sanki değişik bir meyve, şeftali görünüşlü, elma duruşu
ama ayva demişsiniz, afiyetle tüketin inşallah.

Sn akçabardak,
Bizde ayvanın bu şekil bir ayva olduğunu meyve verdikten sonra öğrendik.Yemesi pek hoş değil ama tatlının her türlüsü bir birinden lezzetli oluyor.
Meyveçilikde bilimsel bir isim bulamadım.Sadeçe kırmızı ayva diye geçiyor.Şimdiye kadar Türkiyede iki yerde yetişdiğini internette okudum.Şu andada üçünçü bizde ama,biz özelliğini bilmediğimiz için kimselere haber vermedik.İlk defa Ağaçlar net te yayınlıyorum.Beğeninize.

hk50 23-12-2013 11:38

1 Eklenti(ler)
Bilinen ayva.

habiş 23-12-2013 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1232071)
Sn habiş,
Bu ayva cinsi internette yaptığım araştırmada kırmızı ayva diye geçiyor.Fidanlarıda yeni yeni fidançılarda görülmüye başladı.

daha neler göreceğiz kim bilir güle güle büyütüp afiyetle yiyesiniz inşallah Selamlar.

hk50 24-12-2013 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1232081)
daha neler göreceğiz kim bilir güle güle büyütüp afiyetle yiyesiniz inşallah Selamlar.

Sn habiş,
Bana bir ziraat fakültesi öğretim üyesi Profosör,demişdiki,
"Bitkinin sınırı yok.Hafif kafayı yemek istiyorsan bitki ile uğraş"
Şu anda bende ne olduğunu henüz bilemediğim,ismini bulamadığım dört çeşit bitki daha varki,ilerde paylaşaçağım.

habiş 24-12-2013 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1232308)
Sn habiş,
Bana bir ziraat fakültesi öğretim üyesi Profosör,demişdiki,
"Bitkinin sınırı yok.Hafif kafayı yemek istiyorsan bitki ile uğraş"
Şu anda bende ne olduğunu henüz bilemediğim,ismini bulamadığım dört çeşit bitki daha varki,ilerde paylaşaçağım.

zaten sürekli takip ediyorum sayfayı faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz yaptığınız kompostlar doğal gübreler .. bunların hepsi bilimsel bir gerçek dahası bitkilere faydalı şeyler bir geri dönüşüm.. bende kendi çapımda mutfak atıklarını biriktirmeye başladım yakında daire içinde görenler kafayı yemiş diyecekler..
Charles Darwini duymuşsunuzdur çocukluğundan itibaren bitkilere ve hayvanlara ilgi duymuş bununla ilgili büyük bir geziyede çıkmışdır. Beagle yolculuğu. Bununla ilgili okuduğum kitabı hatırlayamadım okumanızı tavsiye edecektim en yakın zamanda bulup size söyleyeceğim Darwinin söylenilen karalamaların aksine farklı bir yüzünü tanıyacaksınız..
merakla diğer bitkilerinizi de görmeyi bekliyoruz.. Selamlar.

hk50 25-12-2013 09:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1232348)
zaten sürekli takip ediyorum sayfayı faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz yaptığınız kompostlar doğal gübreler .. bunların hepsi bilimsel bir gerçek dahası bitkilere faydalı şeyler bir geri dönüşüm.. bende kendi çapımda mutfak atıklarını biriktirmeye başladım yakında daire içinde görenler kafayı yemiş diyecekler..
Charles Darwini duymuşsunuzdur çocukluğundan itibaren bitkilere ve hayvanlara ilgi duymuş bununla ilgili büyük bir geziyede çıkmışdır. Beagle yolculuğu. Bununla ilgili okuduğum kitabı hatırlayamadım okumanızı tavsiye edecektim en yakın zamanda bulup size söyleyeceğim Darwinin söylenilen karalamaların aksine farklı bir yüzünü tanıyacaksınız..
merakla diğer bitkilerinizi de görmeyi bekliyoruz.. Selamlar.

Sn habiş,
Biliyorsunuzki bilği tecrübe paylaşmak için. Bende bunu yapmıya çalışırken öğrenmeyede ihtiyaçım var.Öğretki öğrenesin .

hk50 25-12-2013 09:31

1 Eklenti(ler)
Zamanları geliyor.

olcim 25-12-2013 15:44

Biberlerin yanındakiler nedir ?

hk50 25-12-2013 17:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olcim (Mesaj 1232639)
Biberlerin yanındakiler nedir ?

Sn olcim,
Biberlerin yanındakiler domates tohumudur.

hk50 27-12-2013 09:34

1 Eklenti(ler)
Diğer bir özelliğide soguk vurmuyor.Soguktan etkilenmiyor.Bu Alabaş -20 lere dayanabiliyor.Hala bahçede sökülmedi.Ara ara birer adet sökülüyor.

yağmur 27-12-2013 21:59

Bu nasıl tüketiliyor? Yaprakları mı kökü mü yeniyor?

hk50 29-12-2013 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1235489)
Bu nasıl tüketiliyor? Yaprakları mı kökü mü yeniyor?

Sn yağmur;
Alabaşın önce kabuğunu normal bir mutfak pıçağı ile soyup turp gibi doğruyorsunuz.İsterseniz rendeliyorsunuz.Yeşil salatanın içindede çok güzel oluyor.Yapraklarından sarma yaptığınız gibi musakkada pişirebiliyorsunuz.
Kısaça diğer yeşil sebzelerin girdiği yemek çeşitlerine buda giriyor.

hk50 29-12-2013 11:17

1 Eklenti(ler)
Kışın sürekli gelişiyor.

akçabardak 29-12-2013 11:56

Sayın hk50 merhaba, alabaş için kışın sürekli gelişiyor demişsiniz, peki tohumunu hangi ayda ekip, fide haline gelince toprağa hangi ayda dikiyorsunuz biraz açıklarmısınız.
Ben tohumlarımı şubat ayında ekmiştim, Nisan gibi de bahçeye fideleri diktim fakat
bütün yaz boyunca hiç gelişmediler ve şu an hala baş yapmadılar ama gayet te sağlıklılar
acaba bundan sonra mı gelişecekler bilemedim, sökmeye de kıyamadım öylece bırakıp
Ankara'ya döndük.

hk50 30-12-2013 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1235743)
Sayın hk50 merhaba, alabaş için kışın sürekli gelişiyor demişsiniz, peki tohumunu hangi ayda ekip, fide haline gelince toprağa hangi ayda dikiyorsunuz biraz açıklarmısınız.
Ben tohumlarımı şubat ayında ekmiştim, Nisan gibi de bahçeye fideleri diktim fakat
bütün yaz boyunca hiç gelişmediler ve şu an hala baş yapmadılar ama gayet te sağlıklılar
acaba bundan sonra mı gelişecekler bilemedim, sökmeye de kıyamadım öylece bırakıp
Ankara'ya döndük.

Sn akçabardak;
Ben şubat ayında viyole normal killi toprakla ekiyorum ,kapalı bir yerde tutuyorum.Normal şartlarda mart sonuna doğru çıkıyorlar.Aşırı olmamak kasydı ile su veriyorum.Fısfıslada oluyor.Sıçaklar başlayınca yavaş yavaş açık havaya çıkarıyorum.Bu çıkarıışlar günlük bir saatden başlıyor zamanla yirmi dört saat dışarda kalıyor.Gelişimini tamamlıyanları alıp esas yerleri ile buluşturuyorum.Aşırı olmamak kaydı ile çiftlik veya organik güpre atıyorum.İkinci çapada bogazlarını dolduruyorum.Sonrada bol bol su veriyorum.Eylülle doğruda bogazdan yumru yapmıya başlıyorlar.
Netiçe bahçede bıraktıklarınız Alabaşların gelişimi durmaz Nisan ayı gibide baş tutmuya başlarlar.Baş tutmuyanlarda çiçek açıp tohum veriri.

akçabardak 30-12-2013 10:46

Sayın hk50 verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, ben de merakla gelişmelerini
izleyeceğim, böylelikle tecrübe kazanmış olurum, çok sağ olun sağlıkla kalın.

hk50 30-12-2013 10:50

1 Eklenti(ler)
Bu sene bahçeye henüz kar yağmadı.Aralık ayı içinde bir miktar yağdı.Karın yağdığında hala her taraf yemyeşildi.

hk50 01-01-2014 20:48

1 Eklenti(ler)
Her yıl bu mevsimde bahçede 40-50 cm kar olurken bu yıl maalesef soguklar ve sogukların etkisi ile meydana gelen kırağı.

hk50 01-01-2014 20:58

1 Eklenti(ler)
Hala dallarında duruyorlar.

hk50 05-01-2014 10:56

1 Eklenti(ler)
Gerçi bu fotoğraf hasat zamanı bahçede çekilmişdi ama yinede patetes patetesdir. Tv ler Gazeteler feryadı figan ediyor.Patates dört milyon Tl diye.Doğrudur ama bilmenizi isterimki bir tek üretiçi bu fiyat yükselmesinden faydalanamadı.
Demem odurki patetesi olan arkadaşlar iyi sahip olsun.Nisan ayındaki tazesi çıkaçak patetese kadar.Nesli tükenmekde olan bitkiler arasına gireçek.Yalnızça fotoğraflarda seyredileçek.

akçabardak 05-01-2014 11:43

Çok haklısınız sayın hk50, size katılıyorum ne yazık ki durum böyle, onun için
o elinizde ki patateslerin kıymetini bilin, buradan çok güzel görünüyorlar
ağız tadıyla iyi günlerde tüketmenize nasip etsin rabbim.

habiş 05-01-2014 11:56

evet mesela ben bu sene çuvalla patates alamamıştım iş güç bir türlü denk gelmedi şimdi evde patates bitti markette önce 2 liraydı sonra 2,5 sonra 3 lira oldu
düşünsenize evde herşeye kullanıyoruz elimizin altında büyük bir nimet çuvalla almadığıma nasıl pişman oldum ama bu sene çuvalda denemesini yapacağım bakalım başarılı olabilcekmiyim.

Sn hk50 Maşallah bereketiniz daim olsun.

hk50 06-01-2014 14:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1238557)
Çok haklısınız sayın hk50, size katılıyorum ne yazık ki durum böyle, onun için
o elinizde ki patateslerin kıymetini bilin, buradan çok güzel görünüyorlar
ağız tadıyla iyi günlerde tüketmenize nasip etsin rabbim.

Sn akçabardak;
Önce bizim eğitimsiz köylümüze bol miktarda kimyasal güpre kullanmasını öğretip ekim sahalarını kullanılmaz hale getirdiler. ,sonra getirdikleri hastalık ve böçeklere karşı kimyasal ilaç kullandırıp kansorojen madde taşıdığını söyleyip,Ortadada devlet politikası olmayınca Birden zengin olmak istiyen köylümüzü tuşa getirdiler.
Şimdi patetes ekilmedi deniyor.Ekeçek sahamı varda üretiçi ekmiyor.Hepsi yalan,üretiçinin ekim yapaçağı temiz toprak kalmadı.İşin aslı bu.

olcim 06-01-2014 14:52

Bu gece - 30 dereceyi yaşadık, sabah oğlumu okula götüremedim, yakıt donmuş araba çalışmadı , taksi çağırdım . Ben şimdi bunu bahçeye ekebilir miyim ?

hk50 06-01-2014 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1238560)
evet mesela ben bu sene çuvalla patates alamamıştım iş güç bir türlü denk gelmedi şimdi evde patates bitti markette önce 2 liraydı sonra 2,5 sonra 3 lira oldu
düşünsenize evde herşeye kullanıyoruz elimizin altında büyük bir nimet çuvalla almadığıma nasıl pişman oldum ama bu sene çuvalda denemesini yapacağım bakalım başarılı olabilcekmiyim.

Sn hk50 Maşallah bereketiniz daim olsun.

Sn habiş;
Mutfattada yemeklerimizin etkin maddesi patetes.Dolgu maddelerimiz her ne kadar çok çeşitli isede,Etkin madde deyinçe Patetes Fasulye Nohut Domates biber gelir.Bunlar yoksa gerisi teferruat.
Nasip olursa önümüzdeki yıl bol miktarda alırsınız.Bu sıkıntı bu yıla ait değil.Daha çok devam eder.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025