agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Adil / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/24527.htm)

deniztpk 14-01-2013 17:42

Abilerim, Ablalarım size birşey danişmak istiyorum. Elimde yaklaşık 20-25 tane kudret narı tojumu bulunmakta bunları ne zaman ekicem ve tohumluk saklamak için ne yapmam lazım ?

Adil 14-01-2013 17:42

Orman

5 Eklenti(ler)
Orman ın güzellikleri-2

Adil 14-01-2013 17:45

Yabani kuşburnu.

4 Eklenti(ler)
Kuşburnu.

Adil 14-01-2013 17:50

Zimilanga meyvesi.

5 Eklenti(ler)
Zimilenga bölgemize de adıyla anılıyor.Bu meyveler yeniyor.İçinde 2 adet çividi var ve meyvenin büyük bir bölümü çivitten oluşuyor.

Adil 14-01-2013 17:52

Ormanın örtüsü.

5 Eklenti(ler)
yapraklar ve yosunlar.

Adil 14-01-2013 17:55

Ağaçlar yosunlar.

5 Eklenti(ler)
Ormanın kadife örtüsü.

Adil 14-01-2013 17:57

Ormanın örtüsü.

5 Eklenti(ler)
Ağacın içinden çıkan sarmaşık.

Adil 14-01-2013 18:00

Orman yosunları.

5 Eklenti(ler)
Orman ın kadife örtüsü yosunlar kayaları da sarmışlar.

Adil 14-01-2013 18:02

Yosunlar.

5 Eklenti(ler)
yosunların güzelliği.

Adil 14-01-2013 18:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deniztpk (Mesaj 1085763)
Abilerim, Ablalarım size birşey danişmak istiyorum. Elimde yaklaşık 20-25 tane kudret narı tojumu bulunmakta bunları ne zaman ekicem ve tohumluk saklamak için ne yapmam lazım ?

1) Kudret narı, nasıl bir bitkidir? Nerelerde yetişir?

- Tek yıllık, tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan kudret narı (momordica chantia), Amazon havzasında, Doğu Afrika'da, Asya, Karayip Adaları'nda doğal olarak yetişir, Güney Amerika ve Uzakdoğu'da ise gıda ve ilaç için yetiştiriliyor.

2) Bitkinin toprak isteği nedir? Türkiye'de yetiştirilebilir mi? Kumlu tınlı, hafif killi topraklarda düzenli yaz sulamalarıyla yetişir. Tek yıllık olduğu için iyi bir bakımla Türkiye'nin her yerinde yetiştirilebilir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde örtü altı yetiştiriciliği daha uygun.

3) Bitkinin ısı ve nem isteği nedir? - Kudret narı nemli iklim bölgelerine daha iyi adaptasyon sağladığından hava sıcaklığı yükseldikçe çiçeklenme miktarı azalır. Hava sıcaklığının 20-25 derece olduğu yörelerde daha iyi verim alınabilir.

4) Kudret narı yetiştiriciliği nasıl yapılır? Dikim için uygun zaman nedir?
- Kudret narı, tohumla ya da tohumdan elde edilen fidelerle yetiştirilir. Nisan-mayıs aylarında toprak sıcaklığının 8-10 dereceye çıkmasıyla çimlendirme kaplarına ya da direkt araziye ekim yapılır. Tohumlar yüzde 100 çimlenme özelliğine sahip olmadığı için fide olarak dikilmesi tavsiye ediliyor. Fideler, haziran ayı başında da dikilebilir.

çiftçi5234 14-01-2013 19:29

Bir girebi vursaydınız sarmaşığa.Sinir oluyorum, benim bahçemde de var, çapı 2 cmlik bir sürü kök - ana dal vs. kestim hala canlı.İncirimi çürüttü.

Adil 15-01-2013 18:47

Sayın Çiftçi5234 Orman ve duvar sarmaşığı Faydalı olduğu kadar zararlı olduğu durumlar oluyor.Sarıldığı bitkileri ağaçları güneşini engelleyerek Gövdelerini ve yapraklarını boğarak öldürebiliyor.Meyvelere Zarar verenleri orak veya kerendi ile kesip temizliyoruz.
Sizde Grebi ,bizde orak, kerendi deniyor.Tamamen yöresel.Aslında Grebi diyen komşularımızda var.:)
Saygılar selamlar.

çiftçi5234 15-01-2013 19:06

Girebi, orak, kerendi

4 Eklenti(ler)
Girebi orak ve kerendi üçü aynı şeye söylenmesi çok zor ama :D Üçüde farklı.Ama orağın girebiye benzetilmiş çeşitleri var, orağında çeşitleri var bayağı denklem gibi oldu :D

Selamlar

(1. resim girebinin 3. resimdeki orakla olan kırması,
2. resim kerendi,
3.resim mısır **** diğer işler için orak
4.resim daha çok ot için kullanılan orak)

Adil 16-01-2013 09:14

Grebi odun orağının biraz daha uzun saplı olanı.3 üncü fotoğraftaki odun orağının uzun saplısına kerendi diyoruz(grebi).Diken temizlemek için kullanılır.
3Fotoğraftaki odun orağı odun çalı kesmeye,Çayır biçmeye,Fındık ocağı seyreklemeye,Fasulye sırığı kesmeye ve sivrilemeye,İneklere yal doğramaya vs.Çok amaçlı kullanımı olan bir tarım aletidir.
4 fotoğraftaki çayır orağı.Elle ot biçmeye yarar.
2Fotoğraftaki Tırpan.Ayakta ağzı yere paralel savrularak sağa sola hareketlerle Ot biçmek ve arazi temizlemek için kullanılır.
Fotoğraflar için çok teşekkürler kardeşim.
Bilgilendirme açısından iyi oldu.
Aslında ''tarım aletleri'' diye bir sayfamı açsak diye düşündüm.:)Hiç fena olmaz.
Saygılar selamlar.

berrinb 16-01-2013 12:00

Sevgili Adil kardeşim, geç uyandığım için sabah sabah diyeceğim; şu orman görüntülerinin içinde çayımı içtim...Vallahi elleriniz nur olsun diyeceğim...:))
Öyle canlı renkli ve güzel pozisyonlarda çekilmiş resmler ki..O yosunları tek tek yolasım geldi...:)Sevgili Adil bana boşbir zamanınızda o yosunlardan gönderirseniz çook sevinirim...

Ben onları bazı tasarım objelerde ve bazı çiçek saksılarında çok kullanıyorum...bana bu kardeşliği yaparsanız, çiçek....soğan..dile benden ne dilerseniz...:))))
Vallahi ayıp oluyor ama ne yapayım..Siz de bu yosunları sabah sabah gözükme sokmasaydınız...:)) Selam ve sevgiler....:)

h_dogan 16-01-2013 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adil (Mesaj 1085782)
yosunların güzelliği.

Yosunlar doğanın yeşilsiz kalmasını istememiş dökülen yapraklarla görsel şölen oluşturmuş. Fotoğraflarınız için teşekkürler.

Bahar 16-01-2013 14:09

Adil bey merhaba yine yakalamışsınız eşsiz manzaraları tebrikler.
Yeşil olan her yer benim için yaşamaya değer.

çiftçi5234 16-01-2013 14:49

Haa, biz 2. resimdekine kerendi, diken temizleyene girinti diyoruz aslında gene aynı kök :D İyi olurdu sayfa evet

Adil 16-01-2013 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berrinb (Mesaj 1086605)
Sevgili Adil kardeşim, geç uyandığım için sabah sabah diyeceğim; şu orman görüntülerinin içinde çayımı içtim...Vallahi elleriniz nur olsun diyeceğim...:))
Öyle canlı renkli ve güzel pozisyonlarda çekilmiş resmler ki..O yosunları tek tek yolasım geldi...:)Sevgili Adil bana boşbir zamanınızda o yosunlardan gönderirseniz çook sevinirim...

Ben onları bazı tasarım objelerde ve bazı çiçek saksılarında çok kullanıyorum...bana bu kardeşliği yaparsanız, çiçek....soğan..dile benden ne dilerseniz...:))))
Vallahi ayıp oluyor ama ne yapayım..Siz de bu yosunları sabah sabah gözükme sokmasaydınız...:)) Selam ve sevgiler....:)

Afiyet olsun çok teşekkür ederim Berrin abla.
Yosunlardan süs tasarımı yapanları biliyorum.Kuru çiçeklerle otlarla kombinasyon hazırlanıyor.
Sen kardeşinden istersinde kardeşin göndermezmi.?
Suç tamamen bende. Şimdi kardeşini üzmek olmaz.:D
Ablacığım bizden de Selamlar Sevgiler.

Adil 16-01-2013 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1086611)
Yosunlar doğanın yeşilsiz kalmasını istememiş dökülen yapraklarla görsel şölen oluşturmuş. Fotoğraflarınız için teşekkürler.

Çok doğru h_doğan kardeşim.Fotoğraflarımı beğendiğiniz için ben teşekkür ederim.
Saygılar selamlar.

Adil 16-01-2013 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bahar (Mesaj 1086658)
Adil bey merhaba yine yakalamışsınız eşsiz manzaraları tebrikler.
Yeşil olan her yer benim için yaşamaya değer.

Çok Teşekkürler Bahar Hanım.
Yeşil cennetin rengidir :) Sevmemek olmaz.
Toprak,Su,Hava,tohum,Güneş=Yeşil yaşanılır bir dünya.

Adil 16-01-2013 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 (Mesaj 1086677)
Haa, biz 2. resimdekine kerendi, diken temizleyene girinti diyoruz aslında gene aynı kök :D İyi olurdu sayfa evet

Aslında hepsi Karadeniz köy kültürünün en işlevsel gereçleri.Çok ufak değişiklikler olsada birbirlerine çok yakın söylemler.:)
Sayfa konusuna fotoğraf arşivlemek lazım.Buda bir ön çalışma gerektiriyor.

wellness 16-01-2013 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adil (Mesaj 1085768)
Zimilenga bölgemize de adıyla anılıyor.Bu meyveler yeniyor.İçinde 2 adet çividi var ve meyvenin büyük bir bölümü çivitten oluşuyor.

Eğer yanlış algılamadıysam, bunlara biz gıcır diyoruz. Bitkisine de gıcır dikeni deriz.Çünkü gövdesi dikenli olur. Sonra bunların ilkbaharda verdiği uç sürgünlerini de (henüz sertleşmemiş olan kısmı) dileyen yemeğini yapar dileyen çiğ olarakta yiyebilir.

aliok1 16-01-2013 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adil (Mesaj 1010926)
2012 nin ilk incirlerini bugün topladım.Bütün meyveleri severim de bu incir çok farklı.Allah böyle güzel bir meyveyi kullarına verdiği için ona sonsuz şükürler olsun.

Çok güzel incirler.

Adil 17-01-2013 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wellness (Mesaj 1086759)
Eğer yanlış algılamadıysam, bunlara biz gıcır diyoruz. Bitkisine de gıcır dikeni deriz.Çünkü gövdesi dikenli olur. Sonra bunların ilkbaharda verdiği uç sürgünlerini de (henüz sertleşmemiş olan kısmı) dileyen yemeğini yapar dileyen çiğ olarakta yiyebilir.

Sayın Wellness zimilenga bölgemizde söylenen adı.Çocukluğumuzdan beri böyle biliyoruz böyle söylüyoruz.Tamamen yöresel.Farklı bölgelerde farklı adı olabilir.
Zimilenga bir diken, köküyle koparamazsınız çok güçlü bir kök yapısı vardır.5-10 yıllık olanlarda kökte yumru oluşur.Bu yumrular patates kıvamındadır.kesilerek iç kısmı romatizmalı veya ağrıyan bölgeye sürülür.
Gövde yapısı dikenli yeşil sert odunsu olup 10-15 m kadar ağaçlara tırmanabilir.Yağrakları taze iken yenebiliyor ve hafif ekşimsidir.Taze filizleri kırmızı renkte daha kalın bir haldedir.Bu filizler toplanıp yeniyor yemeği ,tavası da yapılıyor.Çiğ yenen filizler hafif sulu ve çok yumuşaktır.Ağızda jel kıvamına geliyor.Çok farklı bir lezzeti var.Meyveleri önce yeşil ,sonra kırmızılaşıyor.Meyvelerini yemek tam bir işkence Ben iğdenin yenmesine benzetiyorum.:)
Gıcır ismide çok güzelmiş.:)İlk kez sizden duymuş oldum.

Adil 17-01-2013 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliok1 (Mesaj 1086871)
Çok güzel incirler.

8 yaşında bir fidan .Eski evimizin yerinde Patlıcan inciri vardı, dalından alıp dikmiştim ve tutmuştu.

hanndan 18-01-2013 20:08

........ormanın kadife dokusunda kaybolmak muhteşem bişey olmalı ...........

wellness 18-01-2013 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adil (Mesaj 1087163)
Sayın Wellness zimilenga bölgemizde söylenen adı.Çocukluğumuzdan beri böyle biliyoruz böyle söylüyoruz.Tamamen yöresel.Farklı bölgelerde farklı adı olabilir.
Zimilenga bir diken, köküyle koparamazsınız çok güçlü bir kök yapısı vardır.5-10 yıllık olanlarda kökte yumru oluşur.Bu yumrular patates kıvamındadır.kesilerek iç kısmı romatizmalı veya ağrıyan bölgeye sürülür.
Gövde yapısı dikenli yeşil sert odunsu olup 10-15 m kadar ağaçlara tırmanabilir.Yağrakları taze iken yenebiliyor ve hafif ekşimsidir.Taze filizleri kırmızı renkte daha kalın bir haldedir.Bu filizler toplanıp yeniyor yemeği ,tavası da yapılıyor.Çiğ yenen filizler hafif sulu ve çok yumuşaktır.Ağızda jel kıvamına geliyor.Çok farklı bir lezzeti var.Meyveleri önce yeşil ,sonra kırmızılaşıyor.Meyvelerini yemek tam bir işkence Ben iğdenin yenmesine benzetiyorum.:)
Gıcır ismide çok güzelmiş.:)İlk kez sizden duymuş oldum.

Adil ağabeyim isim olarak değişmesi konusunda size katılıyorum. Çünkü birçok bitki ismi bölgesel olarak değişik isimlerde anılabiliyor. Bu bitkinin kök yapısını bilmem ama toprak üstü aksamı tıpatıp sizin yaptığınız açıklamalarla aynı.

Adil 19-01-2013 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hanndan (Mesaj 1087603)
........ormanın kadife dokusunda kaybolmak muhteşem bişey olmalı ...........

Handan hanım .
Böyle doğanın güzelliklerine yakından bakmak.İncelemek ve dokunmak gerçekten anlatılmaz bir duygu.Yaşamanın lezzetinin farkına böyle varıyorsunuz.
Doğada gezerken öyle boş boş bakmak yerine görerek,düşünerek ve inceleyerek dolaşmak çok daha anlamlı oluyor.
İnsana gençlik iksiri gibi geliyor.:D
Herkes imkanları dahilinde böyle yapmalı diye düşünüyorum.
Saygılar selamlar.

Adil 19-01-2013 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wellness (Mesaj 1087705)
Adil ağabeyim isim olarak değişmesi konusunda size katılıyorum. Çünkü birçok bitki ismi bölgesel olarak değişik isimlerde anılabiliyor. Bu bitkinin kök yapısını bilmem ama toprak üstü aksamı tıpatıp sizin yaptığınız açıklamalarla aynı.

Herkesin kendi düşüncelerini ve bilgilerini paylaşması çok güzel.
Bizde bu güzelliği yaşıyoruz.
Saygılar selamlar kardeşim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025