![]() |
1 Eklenti(ler)
çuhadan halı
|
2 Eklenti(ler)
ikinci resimdekiler sakarca. Biz bunları toplayıp msır unu ve soğanla birlikte tavaya dizip kızartıyoruz çok güzel oluyor birgün yaptığımızda resmini çekip koyarım.
|
Burada kar yağıyor
1 Eklenti(ler)
bu yıl bahar ya geç gelecek ya da direk yaz gelecek.:(
|
Sevgili Sibel ellerine saglık bahçen çok güzel...
|
Sağolun buurak bey birşeyler yapmaya çabalıyorum
|
5 Eklenti(ler)
Dün hava biraz güzel olunca birkaç resim çekip sizlerle paylaşmaya karar verdim.Malum bu aralar sürekli yağış ve soğuk var. Bahçemden görüntüler.
Çoğunu geçen yıl diktiğimiz bazı meyve fidanlarım 1. acem halısı canlanıyor tutmayacak diye kormuştum 2. ayva 3. erik 4. kayısı 5. şeftali |
Çiçekten halı görünümleri harika! İkinci resimdeki sakarca dediğinizi, mısır ununla tavada kızartmanızı pek bir merak ettim doğrusu. Ne yapayım mutfağa ilgi tarafım ağır basıyor.:p
|
5 Eklenti(ler)
1. Teyzemden aldığım frenk zümü. çoğu bitkinin ismini bilmiyordum. ağaçlar nete üye olduktan sonra yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Onlardan biride budur.
2. romantik'den aldığım kocayemiş. Ocak ayında almıştım birsüre evde tuttum.Bahçeye dikeli yaklaşık 3 hafta olucak. 3. Yabani çilek. Bizim buralarda fındık bahçelerinde kendiliğinden yetişir. Bende fındık bahçesinden söküp saksılara ve be bahçemin bazı yerlerine dikmiştim. Saksılardakiler geçen yıl malesef pek neşeli olmadılar. çok su istiyorlar. 4. Anneme komşunun verdiği ve çoğalttığımız çiçek. Adını bilmiyorum tahminen kardelen olduğunu düşünüyorum. Gerçi kardelen daha kısa boylu oluyor bu biraz uzun 30-40 cm . 5. beyaz çerçeveli alana maydonoz ektim bir de geçen yıldan diktiğim nane var. Yan tarafınada soğan diktim acemiliğimden soğanlar biraz toprağın dışında kalmış. Şu anlık hallerinden memnunlar ileride bakalım ne olacaklar. |
2 Eklenti(ler)
sevgili uzaylı, senin otlarla yapılan yemeklere merakını biliyorum bu yüzden merakını gidermek için resim koyuyorum.
1. Bu aslında kaldirik kızartması. Sakarca kızartmasıda aşağı yukarı böyle oluyor. 2. Hazır sayfayı açmışken bunuda koyayım dedim. Buda kara lahana (biz pancar dolması deriz). |
Peki bu sarma, karadeniz lahanasından mı? Yoksa şeker pancarı yaprağından mı? Ben de ikisinden de var da, bahçede büyüyünce denemek isterim. Bulgaristan göçmenlerinden pazı içinde mısır unu kavurması ile sarma denemiştim. Sizinkinin içinde ne var?
Ben gurme edasıyla çok değişik tatlar, otlar da dahil çok lezzet denedim. Ama kendim yapmaya yeni yeni başladım. Bazı malzeler de daha önce pek elimin altında olmadığından belki. Her şeyi çok taze istiyorum çünkü. Benim tarzım modernize edilmiş mutfakken, birden doğaya ve doğala döndüm yüzümü; katkı maddelerinin çokluğunu farkettikçe. Şu bahçe bir düzene girse, otlar ve doğal yetişenler ve baharatlar üzerine iyi bir araştırma yapacağım. Şimdilik yetişemiyorum. Paylaşım için çok teşekkürler... |
Dolma karadeniz lahanasından hani yeşil kocaman yaprakları olan.Taze yaprakları toplayıp kaynar suda hafif haşlanıyor( fazla tutmayın erir). İçi de bildiğimiz dolma içi. Dolmaları tencereye dizerken tencerenin en altına ve ortalarına dilimlenmiş soğan koyarsanız daha güzel olur.
İnsan marketten ve pazardan birşey almaya korkuyor içlerinde ya katkı maddesi ya da üretim aşamalarında kullanılan ilaçlamalar mevcut. Artık bizlerde burada yazdan hazırlığımızı yapmaya çalışıyoruz. kendi yetiştirdiklerimizden konserve, turşu ve dondurucuya koyarak birnevze doğal yemeye çalışıyoruz. Ayrıca pazara gittiğimde bakıyorumki halk artık köylülerden alışveriş yapıyor. Teyzem gecen yıl pazarda bir müdded satış yaptı. İnsanlar meyvelerin yamuk yumuk ve de kurtlu olanlarını tercih ediyor, çünkü bunlar daha doğal. |
Sevgili sibel774; Karadeniz lahanasını tat olarak hiç bilmiyoruz. Belki bir yerde ne olduğunu tam bilmeden yemişimdir. Ama meraktan tohumunu aldım. Çok methettiler. Bahçede olacak inşallah. Şeker pancarı gibi, benim merak ettiğim herşeyi, görümcem memleketleri Çanakkale'den temin ediyorlar. Amacım tüm geleneksel zenginlerimizin tadını çıkarıp çocuklarıma da benimsetmek. Dediğiniz dolmayı mutlaka deneyeceğim. Belki çok beğenirsek favorilerimizden biri olur. Püf noktası için de ayrıca teşekkür ederim.
İçinde bulunduğum çevre geleneksellikten biraz kopmuş durumda. Annem de bunların hiç birini bilmez ve ilgi de duymaz. Hoş ben de yakın zamana kadar farksızdım. Marketlerde soğan granülü, sarımsak tozu, yok çin usulü yemekler için soya sosu, balsamik derken, açıkçası biz moderniz derken birden nerede başladı hatırlamıyorum dank etti kafama. Hastalıklar çoğaldı, obezite başladı çevrede. Çocukları koruma içgüdüsü ile doğala döndük ve öğrendikçe bu çok hoşuma gitti. Köylerden, ninelerden, geleneksel şeyleri bilen kim ne varsa eteğine yapışıp öğrenir oldum. Treni kaçırmadan. Ne yazık ki onlar da göçtümü yapan kalmayacakmış gibi. Bizim gibiler yaşatmalıyız kültürümüzü, zenginliğimizi. Meraktan baklava da yaptım, mantı da. Nasip olursa kendi bahçemizden tarhana, konserve ve turşular yapıp, köyden süt alıp ta bir de peyniri yoğurdu da yaptım mı, hele de karafırın ekmeği ile ekmeklik yufka da öğrendim mi deymeyin keyfime. Köydekiler bunun kıymetini bilmiyorlar. Onlar da modern olacağım peşinde. Ne varsa eskilerde var. Yemek yapmayı ve pek çok şeyi anneannem öğretmişti. Ama ben kızıma öğreteceğim inşallah... Bu yazdıklarımı annem duymasın.:D Ama gerçek... |
merhaba sibel774 sizde bilirmisiniz bilmiyorum ama bu kaldirik yapraklarından annem çok güzel bir dolma yapar. Mısır onu ve bulgurla hazırlanır içi. Piştikden sonra üstüne yoğurt dökülerek yenir. Gerçekten harika olur tavsiye ederim. Kara lahaba dolmasına rakip :)
|
Bende istanbul'da doğup yetişmiş yakın zamanda köyde yaşamaya başlamış biri olarak bazı yemek türlerini yeni yeni keşfediyorum. Malesefki üzülerek şunu söylemeliyim; annem ve annanemlerin yaptığı bazı yemekleri belki de alışık olmadığımdan yiyemiyorum. Yıllarca büyük şehirlerde abur cubur denen şeylerle beslenince asıl doğal şeylere alışmak zor oluyor. Bazen annemle bu konuda anlaşamıyoruz aslında o haklı ama damak meselesi. Bende bazı yemekleri biraz daha farklı yaparak kendimce tatlandırıyorum. Kara lahana sarmasını sana göndermek isterdim fakat yola dayanmaz. Üzüm yaprağı sarması gibi konserveside olmuyor(konserve yapılması denendi, nedeni bilinmemekle beraber konserve kapakları tutmuyor birçok kişi aynı sorunla karşılaştı) bizlerde dolmayı sarıp dondurucuya koyuyoruz. Hazır yemek çıkar dolaptan koy tencereye 20 dk sonra hazır. kısmet olurda yolunuz bu taraflara düşerse beklerim. Adresini özelime yollarsan Böreklik yufka, kızartmalık makarna gönderebilirim annemle önceki gün yaptık bir kısmını bugün istanbul'daki kardeşlerime gönerdik. Laf aramızda bende yufka açmasını öğrendim, önceden hevesleniyordum ama açamıyordum, artık nerdeyse ustalar kadar açabiliyorum :)
eee yavaş yavaş herşeyi öğreniyorum |
Sağ ol canım göndermiş kadar oldun. Güzel yüreğine gerçekten çok teşekkür ederim. En iyisi sen bana balık gönderme de, balık tutmayı öğret ki devamını getirebileyim.;) Benim için bu çok daha değerli... Geleneksel hemen her şeyi öğrenmeye devam... Memnun oldum.
Sevgiler... |
Yemek sayfası gibi olmuş senin bahçe :)) Tam da bu saatte işyerinde epey acıkmışken, mesajlarınızı iştahla ve dikkatle okudum :))
Bahçede gelişmeler var bu arada..Kolay gelsin.. |
uzaylı arkadaşım dediğin gibi olsun öğrenmek istediklerini söyle seve seve cevap veririm bilmiyorsamda öğrenirim sesnin gibi azimli biri istedimi mutlaka herşeyi başarır.
nurguldk, valla dediğin gibi biraz yemek sayfası gibi oldu ama arada böyele aparatifler gerekmiyormu :) Havalar müsade ettikçe birşeyler yapmaya çalışıyorum, yapılacak çok iş var. |
Şeytan diyor, yolunu bu bahçeye düşür:))
|
cemo ablacığım normalde şeytana uy demem ama bu sefer uy şeytanada gel. Aslında yakınız da, sizin buralara mutlaka yolunuz düşüyordur, herzaman beklerim sizden öğrenecek çok şey var. Eh gelmişken allah ne verdiyse birşeyler de yeriz :) bekliyorum. Gelmek isteyen herkeze kapım sonuna kadar açık.
|
Bahçe
Merhaba;
Bahçende güzel görüntüler var. Emeklerine sağlık Bu arada kamelyaların son durumlarını merak ediyorum. |
SN kamelya vadisi, benim kamelyalar bahçeye diktiğim gibi duruyorlar gelişme de gerileme de yok. Teyzemlere aldıklarımın bazıları yapraklarını döktü nedenini bilmiyoruz. 2 tanesi içeride 3 tanesi dışarıdaydı. İçeride olanlarda dışarıda olanlarda yapraklarını döktü. Diğer teyzemdeki kamelyalarda da aynı sorun oldu. çok şükür ki bende henüz birşey yok.
|
kamelya
Alıntı:
Fideler bu aydan başlamak üzere yeni sürgünlerini gösterecekler. Umarım güzel bir gelişim gösterirler. |
kamelyalarımın büyüyüp çiçekler açmasını bende sabırsızlıkla bekliyorum.
|
5 Eklenti(ler)
1. evdeki tüm çiçekleri (orkide ve menekşeler hariç) balkona koydum. havalar ısınmadı ama balkon rüzgar almıyor. yaklaşık 3 haftadır balkondalar şu an sorun yok.
2. laleler havalardan dolayı neşeli değiller. 3. annemin fındık evinde büyüttüğü 2 adet leylağı bahçeye diktik. 4- arabayla bir akrabımızın evinin önüden geçerken gördüğüm nerdeyse aşık olduğum ve yazdan başlayarak kış sonuna kadar sürekli anneme fidesinden alması için hatırlattığım, 5 adet soğanına kavuşup şu an büyümekte olan zambaklarım. 5. ilk önce 2 adet aldığım ve çok beğenip 3 adet daha aldığım şakayıklar. Yerlerini sevdiler ve bol bol açıyorlar. |
1 Eklenti(ler)
Bizde kapı önü muhabbetler çok olur, bende odun taşırken aklıma geldi çam kütüklerinden boy boy oturakyaptım. En büyük parçayı ormanda bulmuştuk onun altına 3 küçük kütükten bacak yaptım, diğerlerini olduğu gibi kullandım. biraz alçak oldu daha sonra biraz yükselticem.
|
Sevgili sibel çok güzel gelişmeler yemeklerde harika kapı önü sohbetlerine doyum olmaz hiç balkonun görüntüsüne bayıldım....
|
Teşekkürler burak bey. Havalar kötü olunca bizlerde evde uğraşılar buluyoruz. Mesela dün annem ve teyzemle gece 12'ye kadar kuru yufka ve katlama açtık. İstanbul'dan sipariş geldi. Daha önce yaptıklarımızı çok beğenmişler. Ağaçlar net sayesinde yeni yeni şeyler de öğreniyorum. Mesela buradaki http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22786 gazoz kapağı kapatma aleti ve bu sistemi çok sevdim. Kışlık yiyecek hazırlamak için çok pratik. Havalar ısındığında yapılacak çok işimiz olacak. Perşembe günü kısmetse güneş bize yücünü gösterecek.
|
Sayın Sibel 774 bahçenizi ziyaret ettim.Evinizi ve bahçe konumunuzu çok beğendim,evinizin ve bahçe taşlarınızın rengi benim yazlık evimin renkleri.Çok iyi bir seçim yapmışsınız,bence; kir götürüyor ve yeşillikle kontras yapıyor,görüntüsü çok şirin oluyor.Bahçenizin zamanla hatta bu sene bile daha da güzelleşeceğinden eminim.Muhitiniz harika bir yer tam doğayla başbaşasınız,ne güzel bir şey.Güle güle oturun.Renkli baharlar dilerim,efendim,görüşmek üzere.
|
Şeytan gıdıklıyor ama diyorum ki, dur şeytanım hava açsın biraz.:))
Bulduğun sukulent ve sedum türlerini dik bahcene korkmadan. Bu yıl test etmiş olursun. Elimdekilerden bir demet getiririm sana. Ne de olsa test edildiler:) |
berrinb hoş geldiniz bahçeme. Aynı renk tonlarını kullandığımıza göre zevklerimiz uyumlu. Sizin gibi sanatçı bir insandan bunları duymak çok hoş. Bahçemin sizinkiler gibi olması için daha çok zaman gerekecek. Her bulduğumu dikiyorum artık dikmeye pek yer kalmadı hatta balkonlar bile dolu. Bu gün ablam ve yeğenim gelecek, balkondaki çiçeklerin çoğunu yukarıdaki balkona taşımam gerekecek yoksa çiçekler yeğenler tarafından istilaya uğrayabilir.
Burası köy olduğu için hertarafımız yeşil ormanlarla kaplı çok güzel fakat eskiden daha güzeldi. Köyün içinden hem oto yol hemde D-100 karayolu geçiyor, birde köyde fabrikalar çoğaldı böyle olunca havada toprakda kirlendi. Kısacası burası artık eski günlerdeki gibi değil. ****** yinede çok şükür ben bunada razıyım, İstanbul'un o stres dolu yıllarından sonra burası benim için cennet. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:38. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025