![]() |
4 Eklenti(ler)
Ve benim klasiğim olarak küçük çiçekli hercai menekşeler. Daha önce de bahsetmiştim, yaklaşık 8 ay çiçekleriyle bahçeye renk kattığı için benim için mevsimlik çiçekten öte. Yine her yere diktim: :D
Geniş saksıya: (Saksıdakilerin arasında en güzel gelişen hep bu oluyor. Buradan menekşe derin saksıyı daha çok sever sonucunu çıkarabiliriz belki.) Eklenti 204407 Uzun saksılara: Eklenti 204408 Kare saksılara: Eklenti 204409 Askılı sepetlere: (Asılmayı bekliyorlar) Eklenti 204410 |
4 Eklenti(ler)
Taş çiçekliğe:
(Aradaki yeşiller çok yıllık aslan ağzı. Geçen sene tek köktü, kırıp kırıp dikmiştik, hepsi de tuttu. Baştaki sümbül ise konumu itibariyle her sabah evden çıkarken ve her akşam eve girerken itinayla koklanır :)) Eklenti 204411 Falez çiçekliklere: Eklenti 204412 Küpün içine: Eklenti 204413 Hatta heykele: Eklenti 204414 Evet, ben bir menekşe delisiyim! :D |
5 Eklenti(ler)
Bu mevsimde doğanın hızına yetişmek imkansız...
İlk resmi Mart’ın 29’unda çekmişim, ikincisini de dün (20 gün). Bu geçen sene Bauhaus’tan aldığım yediveren sarı-kırmızı geçişli gül. Dibindeki sedum ve bir kök iri çiçekli menekşe ise üstte görülen saksılardan (yan komşunun) atlamış, hoş gelmiş. :) Geçen sene bahçedeki saksı çeşitliliğinin önüne geçmek için çoğunu sprey boyayla koyu kahveye boyamıştım. Ama kışın da dışarıda kalanların boyası dayanmadı. Yağlı boya denemek lazım sanırım. Eklenti 204415 Eklenti 204416 Bu da geçen sene Mutlu Bey’den aldığım bordo-pembe sarmaşık gül: Eklenti 204417 Eklenti 204418 Ben saksıların dibinde boş toprak görüntüsünü pek sevmiyorum. O yüzden genelde buralara ya yüzeysel bitkiler dikerim, ya da bir şeyler doldururum. Beyaz taşlar ya da kozalaklar çok dekoratif oluyor. Kozalaklı saksı örneği de var, bir ara eklerim. Saksı bir de böyle geniş olunca ben de dış kenarına alisyum diktim. Gülün köküne zarar vermemek için de merkez kısmına taşlar koydum. Geçen sene görüntüsü şöyleydi: Eklenti 204419 Üstteki resimlerden gördüğümüz üzere saksının dış tarafındaki alisyumlar ölmüş, sanırım dış taraftan soğuk aldıkları için. Ama merkeze yakın alisyumlar kışı atlatmış durumda. Bu da demektir ki alisyum eğer yerde olursa büyük ihtimalle Ankara’da kışı geçirecek. İlginç bir deneyim oldu, bilmiyordum. :) |
1 Eklenti(ler)
Madem merdivenlerden gidiyoruz, bunlar da merdivenin diğer tarafına dizili çilek kasalarım:
El emeği, göz nuru. :D İçlerinde yediveren, geçen sene Güler Abla’mın yolladığı Osmanlı çilekleri, ve de normal çilek var. Normal çileklerin nüfusunu giderek azaltıp diğerlerini yayacağım. Eklenti 204425 |
sevgili gilan gözlerim kamaştı ellerinize sağlık. Taş ayrı bi hava katmış bahçenize .
|
2 Eklenti(ler)
Çuhalar:
Bunları 2 sene önce Fatsa’da fındık bahçesinden getirmiştim. Orada bayram çiçeği diyorlar. Satın alıp yere diktiklerim de olmuştu ama onlardan kalan olmadı. Bunlar ise gayet sağlamlar. Eklenti 204431 Hatta yayılmacı bir politika izliyorlar. :D Eklenti 204432 |
3 Eklenti(ler)
5 Mart:
Eklenti 204440 18 Nisan: Eklenti 204441 Doğa ne güzel uyanıyor değil mi? :) Aynı yerin değişik tarihlerde fotoğrafını çekmeyi seviyorum. Çimler bile ne fenaymış. Solda pembe-mor-beyaz tonlarında karışık laleler, köşede leylak ve defne, sağda da 3 çeşit adaçayı var. Adaçaylarının yaprakları çok hoşuma gidiyor. Biraz daha keyiflenince yakın çekim almak lazım. Tahta çite sarılı olan da amerikan sarmaşığı. O daha kış uykusundan uyanamadı. :) Bu arkadaş da bu sene sayın Romantik’ten aldığım filbahri: Bu sene muhteşem kokulu çiçeklerini görebilecek miyiz çok merak ediyorum. :) Eklenti 204442 |
1 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Berry bahçesi çapalandı, gübrelendi. Her sene verimi artıyor.
Eklenti 204444 Ama kötü yanı her sene çimi daha çok istila ediyor. Toprak altından yürüyen kökleri sayesinde sınırın bir metre ötesinde bile çıkan yeni sürgünler var. Bir gün kendi evimin bahçesini yaparken frambuazlara ayırdığım alanın önüne toprağın altında bir metre derinliğinde beton set yapacağım. Aşağıdaki resimde çimin içinden fırlamış 3 yaramazı bulunuz: :D Eklenti 204445 Kasımpatılar da frambuaz saldırısı altında: :) Eklenti 204446 |
1 Eklenti(ler)
Heucheralar:
Bu mevsimde çok paspal duruyorlar ama siz onları bir de yazın görün. :) Arkadaki geçen sene Bauhaus’tan alınan yanılmıyorsam Micarantha Purple. Öndekini de sonbaharda Almanya’dan almıştım. Burada dağda taşta arayıp da bulamadığım Heuchera, hem de 1 euroya. :) Aldığım yerde pek çok başka türü de vardı ama hep aranjman halinde kocaman saksılardaydı. Tek başına satılan bir tek bunu bulabilmiştim. Türünü bilmiyorum ama şu an Crimson Curls ya da Purple Petticoats olabilir gibi duruyor. Biraz şenlenince araştıracağım. Eklenti 204447 |
3 Eklenti(ler)
Hostalar da başlarını çıkardı:
Buraya sevgili nurcanaybay’ın fikriyle yabani menekşelerden dikeceğim. Hostalar uykudayken onlar toprağı kapatır, çiçeklenir; hostalar uyanınca da menekşelerin keyfi kaçmış oluyor zaten. Eklenti 204448 Geçen sene ilk aldığımda henüz bahçedeki yerleri hazır olmadığı için saksıya dikmiştim: http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=38 Yaprakları çok güzel ama sanırım saksıda oldukları için geçen sene çok gelişemediler. Ancak sonbaharda bahçeye geçebildiler. Sözde kış için malçlama yapacaktım ama unutmuşum. :D Çok da gerek yokmuş ama anlaşılan. :) Yaprak bitkisi ama çiçeği de göz alıcı değil mi? :) Eklenti 204449 Eklenti 204450 |
1 Eklenti(ler)
Gelecek yağmurları görüp hafta sonunda bir koşu çimi biçip, gübreledim.
Üstüne 3 gündür yağmuru da yiyince keyifler yerinde. Yandan da mis kokulu nergisimiz bakıyor çimin arasından. :) Eklenti 204451 |
Alıntı:
Falezlerden bahsediyorsanız, geçen sene irili ufaklı bayağı bir taşıdım bahçeye. :) |
evet efendim gayet güzel ve hoş bir hava katmış bahçenize :)
|
Sevgili Gilan, hoşgeldin yine. En sevdiğim pencenin fotoğrafını koymuşsun, mutfak penceren. Minik çiçekli hercai menekşeleri geçen sene bahçende görüp çok beğenmiştim, burada o türe pek rastlamıyorum, geçen sene bir çiçekçide arta kalan tek tük olanları bulunca hemen almıştım. Çiçeklenme süresi uzun ve saksıda çok güzel oluyor, çok memnun kaldım. Bu sene de çok miktarda bulunca ehemen aldım.
Alisyum benim bahçemde hiç akalmadı, saksında sağ kalanlar, çakıl taşları sayesindedir. Önceki kış sene bütün lobelyalarım ölmüştü ama mıcırların arasındakiler sağ kalmıştı. Çilek kasaların çok güzel olmuş. Ben de senin gibi, doğadaki hıza her sene şaşıp kalıyorum. Bahçen yine çok güzel, güzel bir sene geçirmeni dilerim. |
Saksı dibi görüntüleri çok güzel, Alyssumlara bayıldım. Ben de bir sürü bahçeye ektim bu sene, bir de tohumdan gelişenler var.
Berry Bahçesi benim en çok ilgimi çeken köşe :) Yaramazlıklarına bu yönde devam edebilirsin :) Çünkü bu sene olmasa bile en geç seneye, bu konuda senden feyz alacağım :) Menekşelerin çok güzel. Nedense ben menekşe konusunda hiç hevesli olmadım. Ankarada heryerde olduğu için belki de :) Ben kaya bahçesine bir sürü çeşit sukulent diktim. Alırken çok aldığımı düşünüyordum. Ekince toprakta bit gibi kaldılar :)) Yayılacakları zamana kadar nasıl sabredeceğim bilmem. Şeytan diyor ki..git 2-3 kasa daha al doldur gitsin :)) Ama şeytanı çok fazla dinliyorum bu ara, sonra cepte para kalmıyor :)) |
Cok güzel sevgili Gilan, hizli bir giris yaptiniz yine. Biz mevsimlik cicekleri henüz Mayis basinda alacagimiz icin ciceklenmis bahceleri gezmek cok keyifli oluyor. Bu yil hic hercai menekse dikmedim. Cesitli bahceleri gezerken ekmedigim bitkilerin pismanligini yasiyorum simdi. Menekse, erengül...
|
merhaba gilan. Çilek kasaları çok hoşuma gitti, hatta bende yapmak istiyorum. Şu an kasalar karşımda duruyor, nasıl yaparım, nereye koyarım diye düşünüyorum. Bahçendeki gelişmeleri de çok güzel aktarmışsın. Kolay gelsin herşey gönlünce olsun.
|
Sevgili Kiraz,
Menekşe reklamlarımın işe yaramasına sevindim. :) Ne kadar uğraştırsalar da etraf renk renk çiçek olsun isteyince mevsimliklerden vazgeçemiyoruz. Özellikle de kışın don olan bölgelerde. Taşların alisyumları sıcak tuttuğunu mu düşünüyorsun yoksa benim bilmediğim başka bir yararı mı var? Sevgili nurguldk, Berry bahçesini de şiddetle tavsiye ederim. :) Ben o zaman meyveler olgunlaştıkça da bol bol resim ekleyeyim de bahçende yerlerini şimdiden ayırtsınlar. :D Ben frambuazları bir tanıdığımızın bahçesinden almıştım ama şimdiki aklım olsa yediveren alırdım. Eğer "yediveren olması önemli değil" dersen geçen sene birilerine vermek için saksıya aldığım ama sonra bende kalan 4-5 kök var istersen. Bir de dediğim gibi, frambuaz dikeceğin yerde dipten yürüyen sürgünleri mutlaka hesaba kat. Cepte para kalmaması durumunu çok iyi bilirim. :) Geçen sene bunun önüne geçmek için yaptığım her bahçe harcamasını kalem kalem not ettim ama korkumdan hala toplamadım bile. :D |
Sevgili çiçeksever,
Hercailer hala satılmıyor mu? Ben daha geçen hafta arada kötü olanları yenilemek için bir kaç tane aldım. Biraz geç olmuş olsa da sonuçta menekşelerin en keyifli zamanları yeni başlıyor. Gerçi bir iki haftaya seraları renk renk yazlık çiçekler doldurur. Belki de parayı onlara harcamak daha mantıklı. :) Sevgili sibel774, Beğenileriniz için teşekkür ederim. :) Çilek kasalarını ilk yaptığımda yalnızca bir sene dayandı. Bunlar ikinci nesil. Dikkat etmek gereken bir kaç nokta var. İlk olarak kenar tahtaları nispeten daha kalın olan kasaları seçin. (Az peşinde koşturmadım bakkalların, marketlerin. :)) Ben bazı kasaları parçalayıp onların tahtalarını kullanarak diğerlerinin yanlarını yükselttim. Daha sonra yağmurla, suyla çürümemesi için tahta koruyucu pinotex sürdüm. En son kat da kırmızı yağlı boya. Daha sonra sera naylonlarıyla içlerini kapladım, naylonu da kenarlara raptiyelerle sabitledim. Ama raptiyeler biraz paslandı artık. Ve tabii ki naylonun altına da drenaj için bolca delik açtım. |
Sevgili gilan yeni fotoğraflar görmek çok güzel.Bu aralar her yerde sarı çiçekli bitkiyi görüyor adını merak ediyordum.Forsitya olduğunu sayende öğrendim teşekkür ederim :)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Tavsiyelerini dikkate alarak, bu iş için, benim barbekülü bahçenin duvarının üst kısmını düşündüm. Orada istediği yere kök atabilir :) Bu arada yediveren daha mı çok meyve veriyor? |
Normal frambuaz Haziran civarında meyve veriyor. Yediveren olanın meyve zamanı sonbahara kadar uzuyor yanlış bilmiyorsam. Aynı yediveren güller gibi...
O zaman ben bunları rezerve ettim. :) |
Sevgili gilan bahçenizi zevkle gezdim ellerine saglık....
|
Ben de sizin gibi menekşeyi çok severim.Bura da eylül sonu ekim başı gibi dikilir ,haziran
ortalaına kadar çiçeklenme devam eder. Diğerlerinin yanın da boyanmış çilek kasaları da çok hoş görünüyor :) Elinize emeğinize sağlık. |
Sayın gilan; Frambuaz'ın istilacılığını izlemeye devam..
Adaçayı'nı da yakında görmek üzere. |
Fiyuuuwww... Herşey çok güzel ve çok zevkli sevgili Gilan. Bahçendeki bitkileri çok yayılımcı gördüm maşallah :D Sen o frambuazlardan yaş pastada yapıyorsundur dimi :confused:
Alisyumları bende çok seviyorum. Bu sene balkonumdaki sardunyaların arasına dikeceğim bakalım. Menekşelerin küçükleri çok bereketli açıyor ve çok güzel. Adalet ablanın bende ki lakabı Clematis abla, sanada hercai menekşe desem olur heralde. :o |
Maşallah ne güzel görüntüler,bahçenize renk gelmiş.keyifle tadını çıkartın.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025