agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   gilan / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/19696.htm)

gilan 31-03-2010 14:56

Sevgili günebakan, k_donmez, defnilaume, Güngör Salman, lir, Hhatice,

Güzel dilekleriniz için hepinize çok teşekkür ederim. Git gide daha çiçekli günler bizi bekliyor. ;)

Sebahattin Sargın 31-03-2010 15:02

Gözüm renklendi resmen :)

Bu seneki bitkim yabani siklamenlerdi sizin yabani siklamenlerinizde çok şirin gözüküyor. Bahçedeki çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum ve çalışmalarınızın devamını diliyorum...

Sevgiler ;)

sabah 02-04-2010 11:29

Menekşelerle karşıladığınız için teşekkürler. Ben de arada bir bahçenize girip menekşe saksılarınıza bakıyorum.:rolleyes:

Bahçenizden çok güzel görüntüler çıkmış, kayısı ağacınızın fotoğrafı gibi.

Semizotu sevenler için saksıda semizotu da fena fikir değilmiş.:rolleyes:

gilan 02-04-2010 13:37

Teşekkürler Sebahattin. :)

Sevgili sabah, sözleriniz çok hoşuma gitti. Menekşeler içinizi açtıysa ne mutlu bana. :)

Semizotu bahçede neredeyse her saksıda kendiliğinden çıkıyor, nereden geliyor bu kadar tohum anlamıyorum. :) O saksıdaki bitkiye göre bazı saksıdakileri söküyorum, bazılarını da yemek için bırakıyorum.

Kiraz 02-04-2010 14:48

Sevgili Gilan, ben de sık sık mutfak camınızdan bakıyorum, çok güzel.

gilan 01-05-2010 00:58

3 Eklenti(ler)
Uzun süredir bahçede bahar bakımlarıyla uğraştığım için pek fotoğraf ekleyememiştim. Çapaydı, gübreydi derken sonunda sıra daha görsel işlere geldi. :)

Arka bahçenin yan tarafına bu sene bir düzenleme yapmaya karar verdim. Burası tüm gün güneş alan bir alan. Halihazırda aralarda yaban gülü, amerikan sarmaşığı ve kasımpatı var. İki tarafa falez taşlarıyla birer çiçeklik yaptım; birine linaria, diğerine zinnia tohumları ektim. Ortaya da sıra sıra 7 değişik renk süsen diktim. Değişik süsenlerin bir arada görüntüsü çok hoşuma gitmişti. Çiçek ömrünün çok çok kısa olması iyi değil ama sırf yaprakları bile çok güzel neyse ki. Arada bir kök de sarı-kırmızı dahlia var. Dahliayı dikerken drenaj için toprağına bol bol kum karıştırdım. Kışın malç da uygulayıp toprakta bırakacağım. Kemik tozu da dahlia için öneriliyordu, onu da kullandım. Aralara sedef ve sabah sefası tohumları serpiştirdim.

Eklenti 140518

Çiçekliklerden birine ufak bir cep yapıp 2009 Nisan ayından beri dikilmeyi bekleyen mavi sedumu diktim. :)
(Fotoğraf çekmeden toprak kalıntılarını da bir yıkasaymışım bari. :D)
Kediler hazır yumuşak toprağı bulunca rahat bırakmıyorlar, umarım tohumlar yerlerindedir. Etrafına biraz sirke damlattım, belki kokusundan rahatsız olup gelmezler.

Eklenti 140519

Ön bahçeye geçen sene diktiğim glayölleri toprakta bırakmıştım. Çıkardığımda çok iyi olduklarını ve yavrulamaktan öte ikizlendiklerini gördüm. :) Arka bahçeye nergislerin arka sırasına taşındılar. Yanlarına bir kök de vişne çürüğü gün güzeli diktim. Davesgarden verilerine göre gün güzeli dona oldukça dayanıklıymış, bakalım deneyeceğiz. Böylece bu bölge yaz-kış soğanlı bitki köşesi oldu, etrafına falezlerden sınır yaptım.

Eklenti 140520

gilan 01-05-2010 01:00

2 Eklenti(ler)
Sonunda aradığım çitleri Koçtaş’da buldum. Biraz pahalıya geldi ama tam aradığım gibi: sınırı belirleyecek, dekoratif, ve arkasına erişimi kısıtlamayacak kadar kısa boylu. Çitlerin arkasındaki bölge “Berry bahçesi”. :) Kırmızı ve sarı frambuaz, kırmızı ve siyah frenk üzümü, kırmızı ve beyaz bektaşi üzümü ve böğürtlen var. Çitler hem sınır teşkil edecek, hem de toplamayı zorlaştırmayacak.

Eklenti 140521

2 senelik bekleyişin ardından kırmızı frenk üzümü sonunda bir meyve verdi ki pir verdi. :)

Eklenti 140522

gilan 01-05-2010 01:03

5 Eklenti(ler)
Kışın ağır hasar alan kırmızı zakkum saksıya geçirildi. Yerine Karşıyaka’dan 5TL’ye alınan leylak dikildi.

Eklenti 140523

Yine Karşıyaka’dan bir kasa obrizya:

Eklenti 140524

Şu an çok paspal durumdalar ama gelecek bahar burada mor bir deniz olacak. :)

Eklenti 140525

5 çeşit yaprak güzeli. Hepsini bir arada dikmek istiyorum, oldukça genis bir saksıya ihtiyacım var. :)

Eklenti 140526

Çin karanfilleri kışı bahçede geçirdiler, şu an tomurcuktalar. Yanlarına bir kök de katmerli çin karanfili geldi. Bunu ilk defa bu sene gördüm.

Eklenti 140527

gilan 01-05-2010 01:05

2 Eklenti(ler)
Lavanta bahar havasının tadını çıkarıyor. :) Yukarıda durması için altına bir taş koydum. Soldan biberiye akını var. Sağda da arkada 3 yıllık aslan ağızları, önde saxifraga, arada da bir kök yemlik. :)

Eklenti 140528

Saxifraga az açtı ama çıtı pıtı çok tatlı çiçekleri var. Geçen seneden beri yaklaşık iki katı alana yayılmış.

Eklenti 140529

gilan 01-05-2010 01:08

2 Eklenti(ler)
Kekik köşesi çiçeklenmiş. Arkada da Adalet Hanım’ın tohumunu gönderdiği hazeran fidecikleri var (parantez arası teşekkürlerimi ileteyim :)) ama geç ektiğim için henüz küçücükler. Gelecek yıl Ekim’de ekeceğim.

Eklenti 140530

Bu sene ilk defa bellis aldım. Beyazını da istiyordum ama onu bulamadım. Şuradakiler çok hoşuma gitmişti. Sanırım bu papatyalar kalıcı oluyor, dondan da etkilenmiyor.

Eklenti 140531

gilan 01-05-2010 01:09

1 Eklenti(ler)
İlk süsenler açtılar. :) Bu bir kök diğerlerine göre erkenci. Hemen yanındakilerle aynı renk ama 2 hafta önden gidiyor. Aslında karışık dikilseler çok daha uzun süre çiçekli bir süsen grubu elde edilebilir.

Eklenti 140532

gilan 01-05-2010 01:11

2 Eklenti(ler)
Bu sene bahçeye iki yeni gül geldi. Sayın Mutlu Kutlu’dan alınan bordo pembe kırçıllı sarmaşık gül merdiven kenarına sarması için çok geniş bir saksıya dikildi. Diplerine alisyum diksem acaba nasıl olur?

Eklenti 140533

Bu da Bauhaus’tan aldığım sarı-kırmızı gül. Keyfi yerinde görünüyor. :)

Eklenti 140534

gilan 01-05-2010 01:11

1 Eklenti(ler)
Lisianthuslar yerlerine dikildi. Mor, pembe, beyaz ve tonlarında bir grup. Ön tarafa genelde bu 3 tonda çiçekler dikiyorum. Toprağa cocopeat ve yanmış hayvan göbresi karıştırdım. Bakalım nasıl büyüyecekler? :)

Eklenti 140535

Çimler uzamış mı ne? Bir güneş, bir yağmur derken bir haftada biçilecek hale geliyorlar. :)

gilan 01-05-2010 01:15

2 Eklenti(ler)
Bauhaus bu Heuchera’yı ilk getirdiğinde beğenmeyip almamıştım. Geçen gün sevgili Limon’un coşmuş Heuchera’sını görünce gidip bunlar ne olmuş diye bir bakayım dedim ki çirkin ördek yavrusu kuğuya dönüşmüş. :) Potansiyeli fark etmeyip de göze güzel görünmeye başlayınca aldığım için biraz utandım ama sadece gelişmişliği değil resmen yaprak yapısı değişmiş bitkinin. Sevgili sabah ilk halinin resmini eklemişti. O zamanlar ebegümeci gibi yaprakları vardı, şimdi çınar gibi olmuş. :D

Eklenti 140536

1.5 liraya bir kök de Osmanlı çimi aldım Bauhaus’tan. Ne yapacağımı henüz bilmiyorum. :)

Eklenti 140537

Adalet Yağcı 01-05-2010 09:53

Sevgili Gilan, bu güzel görsel şölen için teşekkürler.
Obrizyalarla ben de bu sene tanıştım, çok yıllık olması ve soğuklara karşı direnci çok iyi, ben değişik renklerden ekmiştim, ama daha hiç biri açmadı, henüz bir kaç santimler.

Yaprak güzelleri, bellisler, süsenler her şey çok güzel, bahçeniz neşenmeye başlamış.

Kış boyunca Bahar bir gelse dedik, şimdi de hava iyice bir ısınsa da çiçekler coşsa diye dua ediyoruz.

Mersin üç gündür yağmurlu, bu gün 15 °C sanki kış geri döndü :(

nurcanaybay 01-05-2010 11:13

Çektiğiniz her kare'yi zevkle inceledim.Taşlar çok yakışmış .Bir önerim olacak izninizle,
soğanlı çiçekleri topladığız bölüme 10-15 cm uzayıp toprağı örten çiçekli bir bitkinin tohumunu atsanız (ismini hatırlıyamadım ,küçük koyu mavi veya beyaz çiçek açıyor)
oranın görselliği artar diye düşünüyorum.
Obrizya tanıdığım bir çiçek değil ama rengi çok hoşuma gitti ,hemen bilgi edinmeye çalışacağım.Elinize sağlık.

limon 01-05-2010 11:48

Gilan, Ankara bu yıl İstanbul'dan sıcak gidiyormuş demişlerdi haberlerde. Senin bitkilerinle gördüm ki gerçekten öyle gidiyor. :) Frenk Üzümüm bırak meyve vermeyi daha yeni yaprak sürüyor. Gerçi gölge seviyor diye ağaç altı bir yere dikmiştim onun etkisi de olabilir.

O çitlerin birazcık yükseğinden bir türlü gidip alamadım. Lisileri diktiğim yeri ve Hazeranların olduğu bölümü sınırlamak istiyorum. Bazen kediyle köpek koştururlarken dalabiliyorlar.

Mor çiçekleri çok seviyorum, Obrizyalar ne kadar güzelmiş. Geçen yıl değişik sarkanları aldığım fidanlıklara gittim ama feci rüzgar vardı. Onlar da soğuktan şikayetçiler, bu yıl henüz hiçbirine gelmemiş güzel çiçekler. Bu hafta bir daha gidip kolaçan edeceğim Obrizya onlarda kesin olur.

Heucheramız aynı, güneş vurunca çok güzel parıldıyor yeni çıkan yaprakları.

Her şey çok düzenli rengarenk. 2-3 hafta sonra kimbilir nasıl coşacaklar. Eline sağlık. :)

Adalet Yağcı 01-05-2010 13:57

Sevgili Limon, Obrizya(aubrerata)lar çok kolay çimleniyorlar, zengardende her rengi vardı.

hüsnüyusuf 01-05-2010 15:07

Hayranlıkla takip ettiğim bahçelerden biri de sizin bahçeniz. Çok düzenli bir o kadar da neşeli.
Üzümsü meyveler için yaptığınız bölüm de çok güzel olmuş. Hasatınız bol olur umarım.
Gün güzeli yetiştirilmesi zor bir bitki değil, dona dayanıklıdır gerçekten. Her sene de çoğalma potansiyeline sahip. Renk çeşidi çok fakat genellikle turuncu renkleri var buralarda. Bahçeniz bu yaz eminim çok renkli olacak. Kolaylıklar dilerim.

günebakan 01-05-2010 18:06

Sevgili Gilan harika görünüyor hepsi de ama Yaprak güzelleri başka güzel bir arada hoş dururlar bence:)

k_donmez 01-05-2010 19:14

Sayın Gilan
Ellerinize sağlık. Görüntüler harika.

Kiraz 01-05-2010 21:28

Sevgili Gilan, bahçen çok güzel olmuş. Bitkilerin kadar, bahçenin havası, düzeni de çok güzel. Geçen gün sokağımda, sepette satılan bir çiçeği sordum adını bilemediler, bahçendekileri görünce obrizya olabileceği aklıma geldi, sabah hemen bakacağım. Mor çiçeklere dayanamıyorum hele uzun ömürlü olunca...

Bellislerden geçen baharda 50 adete yakın çimlendirip bahçeye dikmiştim. Salyangozlar bayıldılar, tek bir tane kaldı o da şimdi açtı.

gilan 03-05-2010 23:46

Sevgili Adalet Hanım, umarım sizin obrizyalar da yakında çiçeklenir de değişik renklerini de görmüş oluruz. Ben tohum işini profesyonellere bırakıp hazıra kondum. :) Ankara'da da sadece tek bir peyzajda satılıyor sanırım. O da bana çok uzakta. Bir gidebilsem 10 kök daha almak istiyorum. Bu arada 15 derece kış değil bahar havası bizim için. :D

Sevgili nurcanaybay, obrizyayı öneririm. Ben yer örtücü olarak kullandım ama duvardan sarkıtarak da kullanılıyor. Soğanlı çiçek bölümünde yeri bit çiçekle örtersem toprağa müdahale zor olmaz mı? Yoksa oldukça dekoratif duracağına eminim. Bir düşüneyim. :)

Sevgili limon, frenk üzümünü yeni mi dikmiştin? Ben bunu ta 2008 yazında Bauhaus'tan almıştım. O zaman bile meyve verme ergenliğinde olmasına rağmen bu sene ilk defa meyve verecek. Aynı şekilde geçen sene diktiğim siyah frenk üzümü de ne geçen sene verdi, ne bu sene verecek. Frenk üzümleri beni 2 senede sevmeye başlıyorlar sanırım. :) Umarım sende öyle olmaz.
Obrizyanın çiçekli zamanı geçti denilebilir. Sadece baharda bir ay çiçekli kalıyor. Umarım fidanlıklarda bulursun. Yoksa da ben gönderirim artık. :)

Dudi 03-05-2010 23:49

Benim bordo pembe sarmaşık tomurcukta sevgili gilan :) Açınca fotoğraflayacağım. Görmek istersin sanırım :D

gilan 03-05-2010 23:52

Sevgili hüsnüyusuf, günebakan, k_donmez, çok teşekkür ederim. :)

Sevgili Kiraz, obrizya sadece baharda çiçekli olduğu için sepetlerde satılacağını pek sanmıyorum. Bacopa falan olabilir mi acaba? Bu arada ben de mor çiçekleri çok severim. :)
Bu sene bahçeye düzen getirmeye adadım biraz da kendimi. Örnek bahçe resimlerinde dikkatimi çeken bir şey hep net sınırların olmasıydı. O yüzden ben de bu sene her şeye sınır belirlemeye çalışıyorum. Taş diziyorum, çit çekiyorum, sınır teşkil edecek bitkiler dikiyorum...

gilan 03-05-2010 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dudi (Mesaj 631216)
Benim bordo pembe sarmaşık tomurcukta sevgili gilan :) Açınca fotoğraflayacağım. Görmek istersin sanırım :D

Kesinlikle isterim. :)

Benimki henüz tomurcuktan çoook çok uzakta. Çok geç yerine dikebildim. Yaklaşık bir ay poşetinde bekledi. Üstüne bir de yeni yerine alışma süreci eklenince daha geçen hafta sürgün vermeye başladı. :)

Dudi 03-05-2010 23:57

Ben geçen sene diktim. Geçen sene 2-3 gül verdi. Bu sene iyice coştu :) Açacak yakında fotoğraflarım, rengini de canlı canlı görmüş olursunuz. Güller genelde ekildiğinin ertesi senesi güzel güller veriyor.

gilan 04-05-2010 00:05

3 Eklenti(ler)
Bir clematisin büyüme hızı: :)
İlk resim 5 Mart, ikincisi 26 Nisan tarihli. Aralarında 2 ay bile yok. Aslında şu an üzerinden 1 hafta daha geçti ve sanırım 30cm daha uzadı.

Eklenti 141314 Eklenti 141315

Bu ufaklık da baharda önce yeşeren, sonra bir ara kurumaya karar veren, şimdi de dipten tekrar süren bir yaramaz. :) Sözde yanındaki mor ile birbirlerine sarılarak gideceklerdi. Aslında çok hızlı bir uzama atağında ama fark çok açıldı. Bakalım ne kadar yetişebilecek? :)
(Türlerini karıştırmamak için etiketlerini üzerlerinde bırakıyorum. Çok göze batmıyorlar zaten. "Bu da ne?" diye soranlara göstermek için de iyi oluyor. :))

Eklenti 141313

gilan 04-05-2010 00:11

1 Eklenti(ler)
Bu da clematisimin üzerindeki on yüz bin milyon bebek örümcek. :)

Ben bulduğumda 2 yumak halindelerdi. Resimde bir yumak duruyor, diğeri fazla yaklaştığımdan olsa gerek dağıldı ama sonra 5 dk içinde yine birbirlerini bulup kümeleniyorlar. Çok ilginç ve çok sevimliler. :)

Eklenti 141316

Özden 04-05-2010 09:26

Etiketleme sisteminizi çok pratik buldum Sn. Gilan :)) Ben de uygulayacağım. Bahçeye her bulduğumu dikip sonra da unutuyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025