agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   SDurul / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17576.htm)

musculus 17-08-2012 22:46

Abla cevizlerde son durum nasıl? Meyveli resimlerini çekip ekleyebilirmisin?

Sevgi Durul 21-08-2012 21:59

4 Eklenti(ler)
Sayın musculus, taze yenecek cevizleri yarın toplamaya başlayacağız. Diğerleri olgunlaşmayı bekliyor. Bahçeye gittiğimizde fotoğraf çekerim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1007833)
Hangi ağaçtan alınmış bilemediğim, fasulye sırığı yeşermiş.:)

Eklenti 324660

Fasulye sırıklarının ikincisi de yapraklandı. Bunların iğde ağacından alındığını öğrendim. Eğer kurumazlarsa seneye iğde ağaçlarımız çoğalacak.:p

Eklenti 326544

Eklenti 326541

Eklenti 326542

Fasulyelerimiz türlü yapmaya ancak yetecek.:)

Eklenti 326543

Sevgi Durul 21-08-2012 22:17

4 Eklenti(ler)
Domateslerimiz bayağı iyi ürün veriyor, biberler de öyle. Salça, turşu uğraşıp duruyoruz.

Eklenti 326560

Eklenti 326561

Tohum takas etkinliği domatesi.

Eklenti 326563

Salçamızı hiç kaynatmadan güneşte yapıyoruz.

Eklenti 326562

Sevgi Durul 21-08-2012 22:23

4 Eklenti(ler)
Acı süs biberlerimiz sarı çiçekler gibi.:rolleyes: Toplaması zaman alıyor. Çareyi sapsız toplamada bulduk.

Eklenti 326569

Eklenti 326570

Eklenti 326571

Mısırlar olmaya başladı.

Eklenti 326572

Sevgi Durul 21-08-2012 22:40

5 Eklenti(ler)
Eklediğim görüntüler bayramdan önce çekilmiş görüntülerdir. Bazılarının üzerindeki tarihlerden de belli.:rolleyes:

Geç şeftalimiz. Oldukça iri, bir kısmını hemen konserve yaptık.

Eklenti 326578

Eklenti 326579

Eklenti 326580

Eklenti 326581

Eklenti 326582

günebakan 21-08-2012 22:52

Öncelikle bayramınızı kutlarım Allah daha nice bayramlara çıkarsın İnşallah. Mahsul harika görünüyor özellikle biberler müthişler ellerinize sağlık Sevgili Sdurul:)

Sevgi Durul 21-08-2012 23:05

5 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz günlerde cevizlere üçüncü tur aşı yapıldı. Gözleri İnegöl'den, ceviz soyma makinasını aldığımız kişi gönderdi.

Eklenti 326583

Eklenti 326584

Tutan kalem aşılardan.

Eklenti 326585

Antep fıstıkları.

Eklenti 326586

Hünnaplar çok irileşmiş.

Eklenti 326587

loveforlife 21-08-2012 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1010773)
Domateslerimiz bayağı iyi ürün veriyor, biberler de öyle. Salça, turşu uğraşıp duruyoruz.

Eklenti 326560

Eklenti 326561

Tohum takas etkinliği domatesi.

Eklenti 326563

Salçamızı hiç kaynatmadan güneşte yapıyoruz.

Eklenti 326562

Sevgi Ablacığım,

Yaramaz çocuklar misali parmaklarımı daldırarak yiyesim geldi salçadan... Yer bereketi denir ya, bereketi bol maşallah. Ellerine sağlık!

Sevgi Durul 21-08-2012 23:18

5 Eklenti(ler)
Sevgili Neslihan, inanın bayramın birinci günü bizim yaramaz ufaklık dediğin şeyi yaptı. Ben şimdi tattırmaz mıyım sana o salçadan? Teşekkür ederim. Sevgiler...

Biraz görüntü daha ekleyelim. Asmalar,

Eklenti 326588

Eklenti 326589

Bahçede fazla vakit geçirmeye başlayınca yeni şeyler öğreniyorum. Geçenlerde zeytinlere ilaç hazırlarken suyun PH değerini ayarlayan bir ilaç kullanıldı. Ve su alması gereken rengi aldı.

Eklenti 326590

Eklenti 326591

Eklenti 326592

Sevgi Durul 21-08-2012 23:24

4 Eklenti(ler)
Bu sene tohumlarda başarılı olamadım. Çimlendiler çimlenmesine ama şaşırttıktan sonra yaşamadı bir çoğu.

Az çiçeklerimden bir kaç görüntü.

Eklenti 326593

Eklenti 326594

Taş duvarda kendiliğinden çimlenen şebboy.

Eklenti 326595

Eklenti 326596

Sevgi Durul 21-08-2012 23:31

4 Eklenti(ler)
O gün onca işin arasında, önceden hazırladığım gübre şerbetine düşmüş bir kelebek gördüm. Canlıydı ve ben onu oradan çıkardım. Zinniaların yanına götürdüm, fotoğraf için.:rolleyes: Kaçtı, kuru yapraklara kondu. Sonra gözden kayboldu.

Eklenti 326597

Eklenti 326598

Eklenti 326599

Eklenti 326600

loveforlife 22-08-2012 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1010792)
Sevgili Neslihan, inanın bayramın birinci günü bizim yaramaz ufaklık dediğin şeyi yaptı. Ben şimdi tattırmaz mıyım sana o salçadan? Teşekkür ederim. Sevgiler...

Ablacığım, çok teşekkür ederim ama inan ki hiç gerek yok. Sitede adım yüzsüze çıkacak ama:dilli: Yemiş kadar oldum, inan ki...

Sevgilerimle...

Nevzat 22-08-2012 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1010773)
Domateslerimiz bayağı iyi ürün veriyor, biberler de öyle. Salça, turşu uğraşıp duruyoruz.

Eklenti 326560

Eklenti 326561

Tohum takas etkinliği domatesi.

Eklenti 326563

Salçamızı hiç kaynatmadan güneşte yapıyoruz.

Eklenti 326562



Salça çok güzel görünüyo...

aheste 22-08-2012 10:54

Her şey çok güzel, ellerinize sağlık. Sevgiler.

Adalet Yağcı 22-08-2012 20:34

Sevgili Durul, başlığın ismini değiştirip, "Bereket bahçesi" koydum.
Tek kelime ile mükemmel bir bahçe, ağaçların ve bitkilerin görünüşünden ne kadar özenli bakıldığı belli, eşinizin ve sizin, varsa yardımcılarınızın ellerine sağlık.

Salça nefis görünüyor, kaynatmadığınız için rengi, kokusu tadı hiç bozulmadan tüketeceksiniz.
Yalnız merak ettim, zamanla bozulmaz mı?

Bu arada, kelebeğin çok hoşmuş :)

Sevgi Durul 27-08-2012 11:58

Sevgili Adalet hanım, elimde olmayan sebeplerle geciken cevabım için özür diliyorum öncelikle.

Bahçemizde, her şeyi güzel gören gözlerinize, yüreğinize sağlık.:)

Bereket Bahçesi adını çok sevdim. Gerçekten de öyle ama. Meyvelerin birini toplamadan öteki atağa geçiyor. Önümüzdeki günler bizim için çok yoğun geçecek. Bademler kabuk çatlatmaya başladı. Taze yenecek cevizler bir yandan toplanıyor. Diğerleri sırasıyla geliyor. Ve bütün bunları yaparken yükün büyüğü eşimin omuzlarında. Bazen yetişemediği durumlarda yevmiyeci tutabiliyoruz.

Salça, iki sene bile dayanabiliyor. Tuzu biraz baskın, yemeklere tuz koyarken bunu hesap edip az koymaya dikkat ediyorum. Ayrıca kavanozun üzerine bir parmak zeytinyağı ekliyoruz. Hava almayınca sorun olmuyor.:)

Bizim usûl salça tarifi burada.:)

jineop 27-08-2012 12:10

Bereket bahçesi gerçekten çok yakışmış. Uzun zamandır yoktum. Şimdi keyifle bu senenin bereketlerine dalacağım:p

Sevgi Durul 27-08-2012 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 1010903)
Sayın öğretmenim,

Bu konuyu biraz daha açıp izah edebilirmisiniz?

Saygı ve sevgilerimle. Her şey gönlünüzce olsun.


Sayın OSMAN45, aslında suyun PH değerinin ayarlanmasının önemini eşime sorup yazacaktım. Ama daha derli toplu anlatıldığı için, buradan kopyaladım. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Saygılar...

"İLAÇLAMA SUYU pH" ININ ÖNEMİ


Tarım İl Müdürlüğümüz; bitki hastalık ve zararlıları ile kimyasal mücadelede gözden kaçırılan ancak etkinliği ve ekonomik boyutu yönüyle önem arzeden, ilçe ve köylerimizde ilaçlamada kullanılan su kaynaklarının pH değerlerinin tespitine yönelik çalışma başlattı.

İl Müdürü Sn. Necati POYRAZ’ın 2010 yılı hedeflerine yönelik yapılan hazırlıklarla ilgili olarak Bitki Koruma Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar anlatıldı.

Bitki Koruma Şube Müdürü H.Ali DİNÇER sunumlarında aşağıdaki noktalara dikkat çekti:

“Bir zararlıyı veya hastalığı kontrol etmek için ilaçladığımızda beklediğimiz oranda başarı sağlayamamızı, ilacın dozundan, kullanılan aletlerdeki problemlerden, zararlı böceğin veya hastalığın direnç kazandığından, yanlış teşhis edildiğinden, hatta tarım ilacından kaynaklandığını düşünürüz. İlacı karıştırdığımız suyun pH’nı kontrol etmek aklımıza gelmez. Hâlbuki ilaçlama tankına koyduğumuz suyun pH’ı tarım ilaçlarının ve gübrelerinin etkili veya etkisiz olmasını doğrudan belirlemektedir.. Suyun pH’ının yüksek olması tarım ilaçlarının çoğunun etkinliğini düşürürken bitkiye verdiğimiz bitki besin elementlerinin alınabilirliğini olumsuz etkiler. Bu yüzden üreticilerin ilaçlama ve gübreleme yapmadan önce kullanacakları suların pH değerlerini bilmeleri ve ayarlamaları gerekir.
İlaçların büyük kısmı 7 ve üzerindeki pH değerlerinde etkilerini çok kısa bir sürede kaybederken bunun altındaki değerlerde etki süreleri önemli oranda artmaktadır. Örneğin; etken maddesi “malathion” olan bir ilacın pH değeri 10 olan bir su ile verilmesi halinde etkisinin %50 sini 17 saatte kaybetmesine karşın pH’ı 6 olan bir su ile verilmesi halinde etkinliğinin %50 si ancak 55 gün sonra kaybolmaktadır.
Suyun pH sını düşürmek için piyasada birçok ürün satılmaktadır.Ancak sitrik asit (limon tuzu),fosforik asit, nitrit asit, sülfirik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır.Bunların seçiminde ise;kullanımının kolay,ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir.Sitrik asit hariç diğer asitler aynı zamanda bitki besini(fosfor,azot ve kükürt) sağlarlar.Sitrik asit hem ucuz olması hemde güvenli olması nedeniyle bunların içinde en iyisidir.Ayrıca MAP gübresi hem pH düşürücü hemde yaprak gübresi olarak ta iyi bir seçimdir.

Çiftçimizin ilaçlama suyunda pH düşürücü kullanması;

- Kullanılacak ilaçların etkisinin tam ve uzun süreli olmasını sağlar.
- İlaç uygulama sayısı azalır.
- Daha az ilaç ve daha az emek sarf ettiğinden parası cebinde kalır.
- İşçilikten tasarruf sağlar.
- İlaç uygulama sayısı azalacağından çevreye daha az zarar verir.

Sonuç olarak ilaçlama suyunun pH’ını 5,5– 6,5 Aralığına ayarlamak tarım ilaçlarından en iyi sonucu alabilmenin en ekonomik ve kolay yoludur.

Sudenur 27-08-2012 15:57

Sevgili Durul, kış konservelerinizi sağlıkla tüketmenizi temenni ediyorum. İştah açıcı bir bahçeniz var, o domates salçasına ne güzel de ekmek banılır. ;) Afiyet bal şeker olsun, sevgiler.. ;)

Sevgi Durul 27-08-2012 17:47

5 Eklenti(ler)
Teşekkürler, sevgili Sudenur. Sevgiler...

Dün çektiğim bazı görüntüler...

Geçen sene altın çilekler olgunlaşmadan hava soğumuştu. Bu sene domateslerin yanında bol güneş alarak oldular galiba. Ne zaman toplanacağı hakkında hiç bir fikrim yok.

Eklenti 327551

Eklenti 327552

Ayva üzüm komşuluğu.

Eklenti 327553

Hünnaplar kızarmaya başlamış.

Eklenti 327554

Sevgili jineop'un gönderdiği hüsnüyusuf tohumlarının arasında çimlenen bu bitki açtı. Bunun çin karanfili olduğunu düşünüyorum ya da :confused:

Eklenti 327555

Sevgi Durul 27-08-2012 17:55

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musculus (Mesaj 1010091)
Abla cevizlerde son durum nasıl? Meyveli resimlerini çekip ekleyebilirmisin?

Cevizlerde son durum.

Eklenti 327556

Önümüzdeki hafta bademler toplanır.

Eklenti 327557

Üzümler pekmez olacaklar.

Eklenti 327558

Eklenti 327559

Eklenti 327560

Sevgi Durul 27-08-2012 18:02

4 Eklenti(ler)
Ağustos kır çiçeği.

Eklenti 327562

Horoz ibiği çiçeğini büyütüyor.

Eklenti 327561

Oya ağacım tomurcuklanmış. Bu sene açacağını sanmıyordum, sürpriz oldu.

Eklenti 327563

Sayın tturt'un gönderdiği tohumlardan açan sabah sefasının değişik bir rengi.

Eklenti 327564

Sevgi Durul 27-08-2012 18:17

4 Eklenti(ler)
İncirimiz bu sene çok döktü yine de ağırlıktan dalı kırılmış. Meyveleri de bozuk olmuş, nazarlık olsun diyelim.

Eklenti 327565

Eklenti 327566

Kirazların aşıları büyümüş.

Eklenti 327567

Son görüntümüz, bulutsuz bir havada gün batımı. Herkese... Huzurla... Sağlıkla...

Eklenti 327568

Sakaki 27-08-2012 20:09

Sn SDurul

Bahçenizi gezerken acıktım, iyi mi :)
Elinize sağlık.

Adalet Yağcı 27-08-2012 21:30

Yani haksızmıyım, tam bir Bereket bahçesi, maşallah.
Pekmez bile var bu bahçede :)

PH konusunda yazdıkların çok önemli, ben PH konusunun bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum.
En kısa zamanda suyumuzun PH derecesini öğrenmeye çalışacağım.
Ellerine sağlık canım.

Yer kirazına gelince, dış kabukları iyice sararıp kuruduğunda içi de olgunlaşmış demektir, ne yazık ki, hepsi birden olgunlaşmıyor, toplayıp kapsüllerin içinde muhafaza edebilirsin.
Eylül ve Ekim en verimli zamanı, onun da reçelini yapabilirsin, çok güzel reçeli oluyormuş.

Keşke yakın olsaydık Durul'cuğum, pekmez kaynatmaya bayılırım, pişerken taze pekmez kokusu çok hoşuma gider.
Bereketli bahçende kolaylıklar diliyorum.

mrduran 27-08-2012 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1012345)

..........Üzümler pekmez olacaklar.

Eklenti 327558

Eklenti 327559

Eklenti 327560


Merhaba efendim,

Pekmez yaparken bastık/pestil de deneseniz lütfen.

Cüretimi mazur görün, bir çok şeyi bilfiil yapan biri olarak algıladığımdan dolayı size öneriyorum.

Dün(26.08.2012), TRT2 ' de ''Anadoluda Zaman'' programında ''Eğil pestilinin'' yapımı vardı.

Oğlum, şu anda kendi bilgisayarının ağırlaştığını söylediğinden dolayı araştırıp linkini veremiyorum(müşterek kullanımdan dolayı).

Diyarbakır sayfası elimin altında, izniniz ile ekliyorum.

Sağlıkla kalın inşallah, eşinize selâmlar.

Saygılarımla lütfen.

İpe dizili cevizler ile de sucuk yapımı....,Şıraya bir çok kez daldırılıp çıkarılarak.

Adalet Yağcı 28-08-2012 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 1012448)
(Suyun pH sını düşürmek için piyasada birçok ürün satılmaktadır.Ancak sitrik asit (limon tuzu),fosforik asit, nitrit asit, sülfirik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır.Bunların seçiminde ise;kullanımının kolay,ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir.Sitrik asit hariç diğer asitler aynı zamanda bitki besini(fosfor,azot ve kükürt) sağlarlar.Sitrik asit hem ucuz olması hemde güvenli olması nedeniyle bunların içinde en iyisidir.

Detaylı açıklamanız için teşekkürler Osman bey.

Mesajınızın koyulaştırdığım bölümünü şöyle anladım;

pH düşürmek için kullanılan ürünlerden, "fosforik asit, nitrik asit, sülfirik asit, fosfor, azot ve kükürt sağlarlar" diyorsunuz.
"Ucuz ve güvenli olması nedeni ile" Sitrik asiti tavsiye ediyorsunuz.

Sitrik asit dışındaki ürünleri kullanmak, toprağa sağlayacağı fayda göz önüne alındığında daha iyi gibi anladım, yanılıyor muyum?

Sanırım bu konuda açılmış bir başlık yok, ya da ben bulamadım.
Konuya hakim olan üyelerimiz(siz de) böyle bir başlık açabilirlerse, çok faydalı olur kanaatindeyim.
Sevgiler, selamlar.

Fatoş 31-08-2012 13:52

Sevgili arkadaşım, uzun süre bahçeleri dolaşamamıştım. Bahçemden ,çiçeklerimden de uzak kalmıştım. Bahçeni dolaşmak bana çok iyi geldi. Kış hazırlığını da bitirmek üzeresin, bahçen her zaman çok güzel . Meyvalar, sebzelerden yaptığın konserveler hoşaflar salçalar çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Selam ve sevgilerimle.

serkanhoca 31-08-2012 20:58

Merhabalar,

Bilgilerinizden faydalanmak adına gene size başvuruyorum, özelinize yazamadığım için sayfanıza yazmak zorunda kaldım.

Antep Fıstığı ağaçlarına bir defa ilaçlama yaptık ve yeterli oldu gibi. Bu zamana kadar

meyve alamayışımızın nedeni ilaçlama yapılmamasıymış. Meyveleri toplarken olgun olanları

artık ayırabiliyoruz. Ancak;

* Meyvelerin hep olmuşlarını tek tek mi toplayacağız? Zeytin gibi hepsi bir anda

olgunlaşmıyor mu?

*Meyvelerin bazıları kabukları çatlamış olarak çıkarken, çoğu çatlamamış oluyor. Bu

topladığımız meyveleri hangi işlemlerden geçirmeliyiz?

Şimdiden çok teşekkürler.

Sevgi Durul 01-09-2012 16:00

2 Eklenti(ler)
Sayın serkanhoca, sorunuz tam da Antep fıstıklarının olgunlaşmışlarını topladığımız güne denk geldi.:) Olgunlaşanları dün eşim toplamış, hemen kabuklarından ayırdık. Toplandıktan sonra kabuklu halde beklememesi gerekiyor.

Tereddüte düştüğünüz bir konu olursa yine sorabilirsiniz.

Eklenti 328860

Eklenti 328861

Herkesin faydalanabilmesi için burada cevapladım. Umarım açıklayıcı olmuştur.


Cuma günü pekmezimiz oldu, hikâyesini ve arkadaşların mesajlarını zamanım olduğunda cevaplayacağım. Antep fıstığı ile ilgili sorunun aciliyeti olduğu için hemen yazdım. Olgunlaşanlar kabuğunda uzun süre kalırsa, bozuluyor çünkü.

sakdag 04-09-2012 09:39

Pekmez yapmak en sevdiğim işlerden biridir, bir ritüel gibi; ;) önce beyaz toprak buluruz, sonra bağa gider üzümleri toplar, sonra da yapım aşamaları başlar. Herşey çok güzel de üşüşen arılar rahat vermiyor insana. ;) Bizde 10 gün sonra yapacağız inşallah. Resimlerinizi bekliyoruz Sdurul Abla. Özellikle kullandığınız toprağı, ilave şeker kullanıp kullanmadığınızı merak ediyorum. Pekmezin kıvamının olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?

sibelim 04-09-2012 12:15

sevgili sdurul bahçe maşallah güzel ve bereketli . allah ağız tadı, sağlık, huzur versin inşallah. bu güzelim hasadı toplamak yorar insanı. karın tokluğuna çalışmaya gelirim herşey öyle nefis görünüyor ki :)

tturt 04-09-2012 16:38

Sayın Sdurul,

Buradan yazmak durumunda kaldım kusuruma bakmayın. Size mesaj göndermeye çalıştım gönderemedim. Size nasıl ulaşabilirim özelden yazarmısınız.

nazlı hilal 05-09-2012 04:04

Antep fıstığı konya ikliminde yetişirmi fidesini nereden bulurum bilgilendirirmisiniz :)

Sevgi Durul 06-09-2012 09:52

Sevgili nazlı hilal, Konya ikliminde menengiç yetişiyorsa Antep fıstığı da yetişir. Menengice aşılanıyor çünkü.:)

Fidanını satan yerle ilgili link vermek istedim, öyle çok satan yer var ki yanlış yönlendirmek istemedim. Googledan araştırırsanız, size en uygun gelecek satıcıyı bulabilirsiniz.:)

Sevgi Durul 06-09-2012 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sibelim (Mesaj 1015002)
sevgili sdurul bahçe maşallah güzel ve bereketli . allah ağız tadı, sağlık, huzur versin inşallah. bu güzelim hasadı toplamak yorar insanı. karın tokluğuna çalışmaya gelirim herşey öyle nefis görünüyor ki :)

Sevgili sibelim, teşekkürler... Yorucu kısmını hiç sormayın, bizi sonuçları dinlendiriyor.:)

Hiç karın tokluğuna çalıştırır mıyız sizi, buyrun meyveleri dalından yemeye gelin.:)

Sevgi Durul 06-09-2012 11:02

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1012414)
Yani haksızmıyım, tam bir Bereket bahçesi, maşallah.
Pekmez bile var bu bahçede :)

Yer kirazına gelince, dış kabukları iyice sararıp kuruduğunda içi de olgunlaşmış demektir, ne yazık ki, hepsi birden olgunlaşmıyor, toplayıp kapsüllerin içinde muhafaza edebilirsin.
Eylül ve Ekim en verimli zamanı, onun da reçelini yapabilirsin, çok güzel reçeli oluyormuş.

Keşke yakın olsaydık Durul'cuğum, pekmez kaynatmaya bayılırım, pişerken taze pekmez kokusu çok hoşuma gider.
Bereketli bahçende kolaylıklar diliyorum.

O gün pekmez kaynarken mis gibi kokusunu aldıkça, hep aklımdan geçtiniz Adalet hanım. Keşke yakın olsaydık.

Bu sene pekmezi kendimiz yapmaya karar vermiştik, kesin olarak kendimiz yapacaktık.:rolleyes:

Çarşamba günü kara üzümleri toplayarak, suyunun sıkılması için dünürlere götürdük. Onların üzüm suyunu sıkacak mengeneli bir aletleri var. Perşembe günü üzüm suyunu almaya gittiğimiz dünürlerin bahçesinde bizim pekmez ocağa yerleşmiş, neredeyse kaynamaya başlamıştı. Size zahmet oluyor desek de, ne kadarcık şey zahmet olmaz dediler. Anlayacağınız biz yine hazıra konmuş olduk.:rolleyes: Yapılış aşamalarını pek görüntüleyemesem de bir kaç görüntü aldım.

Ama daha üzüm çok, yapımını öğrendik, bir posta da kendimiz yapıp pekiştireceğiz inşallah.

Eklenti 330048

Eklenti 330049

Eklenti 330050

Altın çileklerin bir tanesi dalından düşmüş ve biz onu ikiye bölerek tadına baktık. Değişik ve hoş bir tadı vardı.

Eklenti 330052

Eklenti 330051


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1014929)
Özellikle kullandığınız toprağı, ilave şeker kullanıp kullanmadığınızı merak ediyorum. Pekmezin kıvamının olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?

Sevgilisakdag, pekmez toprağı buralardan bir yerden kazılıp getiriliyor. Yukarda anlattığım gibi o aşamalarını ben de görmediğim için ekleyemiyorum.

Şeker ilâve edilmiyor, sadece üzüm suyu ve pekmez toprağı. Kıvamı ise bir tabağa çok az pekmez dökülüyor, ortasına parmakla bir çizik atılıyor. Oluşan çizgi pekmezle birleşmezse olmuş demek oluyor.

Bir de kaynarken oluşan sarı köpüklerin renk değiştirerek biraz kızarması gerekiyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 1012447)
Pekmez yaparken bastık/pestil de deneseniz lütfen.

İpe dizili cevizler ile de sucuk yapımı....,Şıraya bir çok kez daldırılıp çıkarılarak.

Pekmezi bir alnımızın akıyla halledelim, sırada onlar da var.

İpe dizili cevizli sucuk tarifini arkadaşımdan almıştım, ipe dizmek zor gelirse tepside de olabiliyormuş. Zaman bulup denemek lâzım.

Hatırlatma için teşekkürler, sayın mrduran.

attar 06-09-2012 11:04

birkaç gün önce zamansız bir ani ziyaretle bahçenize baskın gerçekleştirdik, bahçenizi eşiniz gezdirdi,çok memnun olduk, çoluk çocuk hep beraber gezdik yedik, eşinizden teknik bilgiler aldık, bir de bahçenizde hazır tuttuğunuz poşetlere meyve sebzelerimizi doldurduk döndük istanbula, üzümleri hala yiyoruz, acı biberler çok fazla geldi gerisini turşu yaptık, çok teşekkür ederiz

Sevgi Durul 07-09-2012 10:15

Sayın attar, elimde olmayan sebeplerle bu ziyaretinizde bulunamadım. Yine de bahçemizi ziyaretinizden memnun oldum. Eşim ve ben bir sonraki gelişinizde, ailenizle birlikte sizi ağırlamak isteriz.

Üzüm ve biberler için teşekküre değmez, afiyet olsun. Eşim, konservelerden vermek aklına gelmediği için üzüldü. Biz de, bıraktığınız ballı bitkisel karışım için teşekkür eder, yine bekleriz.

Eşinize selâmlar...

Sevgi Durul 07-09-2012 10:44

5 Eklenti(ler)
Açan sabah sefalarım,

Eklenti 330200

Eklenti 330201

Eklenti 330202

Eklenti 330203

Eklenti 330204


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025