![]() |
Abla cevizlerde son durum nasıl? Meyveli resimlerini çekip ekleyebilirmisin?
|
4 Eklenti(ler)
Sayın musculus, taze yenecek cevizleri yarın toplamaya başlayacağız. Diğerleri olgunlaşmayı bekliyor. Bahçeye gittiğimizde fotoğraf çekerim.
Alıntı:
Eklenti 326544 Eklenti 326541 Eklenti 326542 Fasulyelerimiz türlü yapmaya ancak yetecek.:) Eklenti 326543 |
4 Eklenti(ler)
Domateslerimiz bayağı iyi ürün veriyor, biberler de öyle. Salça, turşu uğraşıp duruyoruz.
Eklenti 326560 Eklenti 326561 Tohum takas etkinliği domatesi. Eklenti 326563 Salçamızı hiç kaynatmadan güneşte yapıyoruz. Eklenti 326562 |
4 Eklenti(ler)
Acı süs biberlerimiz sarı çiçekler gibi.:rolleyes: Toplaması zaman alıyor. Çareyi sapsız toplamada bulduk.
Eklenti 326569 Eklenti 326570 Eklenti 326571 Mısırlar olmaya başladı. Eklenti 326572 |
5 Eklenti(ler)
Eklediğim görüntüler bayramdan önce çekilmiş görüntülerdir. Bazılarının üzerindeki tarihlerden de belli.:rolleyes:
Geç şeftalimiz. Oldukça iri, bir kısmını hemen konserve yaptık. Eklenti 326578 Eklenti 326579 Eklenti 326580 Eklenti 326581 Eklenti 326582 |
Öncelikle bayramınızı kutlarım Allah daha nice bayramlara çıkarsın İnşallah. Mahsul harika görünüyor özellikle biberler müthişler ellerinize sağlık Sevgili Sdurul:)
|
5 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz günlerde cevizlere üçüncü tur aşı yapıldı. Gözleri İnegöl'den, ceviz soyma makinasını aldığımız kişi gönderdi.
Eklenti 326583 Eklenti 326584 Tutan kalem aşılardan. Eklenti 326585 Antep fıstıkları. Eklenti 326586 Hünnaplar çok irileşmiş. Eklenti 326587 |
Alıntı:
Yaramaz çocuklar misali parmaklarımı daldırarak yiyesim geldi salçadan... Yer bereketi denir ya, bereketi bol maşallah. Ellerine sağlık! |
5 Eklenti(ler)
Sevgili Neslihan, inanın bayramın birinci günü bizim yaramaz ufaklık dediğin şeyi yaptı. Ben şimdi tattırmaz mıyım sana o salçadan? Teşekkür ederim. Sevgiler...
Biraz görüntü daha ekleyelim. Asmalar, Eklenti 326588 Eklenti 326589 Bahçede fazla vakit geçirmeye başlayınca yeni şeyler öğreniyorum. Geçenlerde zeytinlere ilaç hazırlarken suyun PH değerini ayarlayan bir ilaç kullanıldı. Ve su alması gereken rengi aldı. Eklenti 326590 Eklenti 326591 Eklenti 326592 |
4 Eklenti(ler)
Bu sene tohumlarda başarılı olamadım. Çimlendiler çimlenmesine ama şaşırttıktan sonra yaşamadı bir çoğu.
Az çiçeklerimden bir kaç görüntü. Eklenti 326593 Eklenti 326594 Taş duvarda kendiliğinden çimlenen şebboy. Eklenti 326595 Eklenti 326596 |
4 Eklenti(ler)
O gün onca işin arasında, önceden hazırladığım gübre şerbetine düşmüş bir kelebek gördüm. Canlıydı ve ben onu oradan çıkardım. Zinniaların yanına götürdüm, fotoğraf için.:rolleyes: Kaçtı, kuru yapraklara kondu. Sonra gözden kayboldu.
Eklenti 326597 Eklenti 326598 Eklenti 326599 Eklenti 326600 |
Alıntı:
Sevgilerimle... |
Alıntı:
Salça çok güzel görünüyo... |
Her şey çok güzel, ellerinize sağlık. Sevgiler.
|
Sevgili Durul, başlığın ismini değiştirip, "Bereket bahçesi" koydum.
Tek kelime ile mükemmel bir bahçe, ağaçların ve bitkilerin görünüşünden ne kadar özenli bakıldığı belli, eşinizin ve sizin, varsa yardımcılarınızın ellerine sağlık. Salça nefis görünüyor, kaynatmadığınız için rengi, kokusu tadı hiç bozulmadan tüketeceksiniz. Yalnız merak ettim, zamanla bozulmaz mı? Bu arada, kelebeğin çok hoşmuş :) |
Sevgili Adalet hanım, elimde olmayan sebeplerle geciken cevabım için özür diliyorum öncelikle.
Bahçemizde, her şeyi güzel gören gözlerinize, yüreğinize sağlık.:) Bereket Bahçesi adını çok sevdim. Gerçekten de öyle ama. Meyvelerin birini toplamadan öteki atağa geçiyor. Önümüzdeki günler bizim için çok yoğun geçecek. Bademler kabuk çatlatmaya başladı. Taze yenecek cevizler bir yandan toplanıyor. Diğerleri sırasıyla geliyor. Ve bütün bunları yaparken yükün büyüğü eşimin omuzlarında. Bazen yetişemediği durumlarda yevmiyeci tutabiliyoruz. Salça, iki sene bile dayanabiliyor. Tuzu biraz baskın, yemeklere tuz koyarken bunu hesap edip az koymaya dikkat ediyorum. Ayrıca kavanozun üzerine bir parmak zeytinyağı ekliyoruz. Hava almayınca sorun olmuyor.:) Bizim usûl salça tarifi burada.:) |
Bereket bahçesi gerçekten çok yakışmış. Uzun zamandır yoktum. Şimdi keyifle bu senenin bereketlerine dalacağım:p
|
Alıntı:
Sayın OSMAN45, aslında suyun PH değerinin ayarlanmasının önemini eşime sorup yazacaktım. Ama daha derli toplu anlatıldığı için, buradan kopyaladım. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Saygılar... "İLAÇLAMA SUYU pH" ININ ÖNEMİ Tarım İl Müdürlüğümüz; bitki hastalık ve zararlıları ile kimyasal mücadelede gözden kaçırılan ancak etkinliği ve ekonomik boyutu yönüyle önem arzeden, ilçe ve köylerimizde ilaçlamada kullanılan su kaynaklarının pH değerlerinin tespitine yönelik çalışma başlattı. İl Müdürü Sn. Necati POYRAZ’ın 2010 yılı hedeflerine yönelik yapılan hazırlıklarla ilgili olarak Bitki Koruma Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar anlatıldı. Bitki Koruma Şube Müdürü H.Ali DİNÇER sunumlarında aşağıdaki noktalara dikkat çekti: “Bir zararlıyı veya hastalığı kontrol etmek için ilaçladığımızda beklediğimiz oranda başarı sağlayamamızı, ilacın dozundan, kullanılan aletlerdeki problemlerden, zararlı böceğin veya hastalığın direnç kazandığından, yanlış teşhis edildiğinden, hatta tarım ilacından kaynaklandığını düşünürüz. İlacı karıştırdığımız suyun pH’nı kontrol etmek aklımıza gelmez. Hâlbuki ilaçlama tankına koyduğumuz suyun pH’ı tarım ilaçlarının ve gübrelerinin etkili veya etkisiz olmasını doğrudan belirlemektedir.. Suyun pH’ının yüksek olması tarım ilaçlarının çoğunun etkinliğini düşürürken bitkiye verdiğimiz bitki besin elementlerinin alınabilirliğini olumsuz etkiler. Bu yüzden üreticilerin ilaçlama ve gübreleme yapmadan önce kullanacakları suların pH değerlerini bilmeleri ve ayarlamaları gerekir. İlaçların büyük kısmı 7 ve üzerindeki pH değerlerinde etkilerini çok kısa bir sürede kaybederken bunun altındaki değerlerde etki süreleri önemli oranda artmaktadır. Örneğin; etken maddesi “malathion” olan bir ilacın pH değeri 10 olan bir su ile verilmesi halinde etkisinin %50 sini 17 saatte kaybetmesine karşın pH’ı 6 olan bir su ile verilmesi halinde etkinliğinin %50 si ancak 55 gün sonra kaybolmaktadır. Suyun pH sını düşürmek için piyasada birçok ürün satılmaktadır.Ancak sitrik asit (limon tuzu),fosforik asit, nitrit asit, sülfirik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır.Bunların seçiminde ise;kullanımının kolay,ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir.Sitrik asit hariç diğer asitler aynı zamanda bitki besini(fosfor,azot ve kükürt) sağlarlar.Sitrik asit hem ucuz olması hemde güvenli olması nedeniyle bunların içinde en iyisidir.Ayrıca MAP gübresi hem pH düşürücü hemde yaprak gübresi olarak ta iyi bir seçimdir. Çiftçimizin ilaçlama suyunda pH düşürücü kullanması; - Kullanılacak ilaçların etkisinin tam ve uzun süreli olmasını sağlar. - İlaç uygulama sayısı azalır. - Daha az ilaç ve daha az emek sarf ettiğinden parası cebinde kalır. - İşçilikten tasarruf sağlar. - İlaç uygulama sayısı azalacağından çevreye daha az zarar verir. Sonuç olarak ilaçlama suyunun pH’ını 5,5– 6,5 Aralığına ayarlamak tarım ilaçlarından en iyi sonucu alabilmenin en ekonomik ve kolay yoludur. |
Sevgili Durul, kış konservelerinizi sağlıkla tüketmenizi temenni ediyorum. İştah açıcı bir bahçeniz var, o domates salçasına ne güzel de ekmek banılır. ;) Afiyet bal şeker olsun, sevgiler.. ;)
|
5 Eklenti(ler)
Teşekkürler, sevgili Sudenur. Sevgiler...
Dün çektiğim bazı görüntüler... Geçen sene altın çilekler olgunlaşmadan hava soğumuştu. Bu sene domateslerin yanında bol güneş alarak oldular galiba. Ne zaman toplanacağı hakkında hiç bir fikrim yok. Eklenti 327551 Eklenti 327552 Ayva üzüm komşuluğu. Eklenti 327553 Hünnaplar kızarmaya başlamış. Eklenti 327554 Sevgili jineop'un gönderdiği hüsnüyusuf tohumlarının arasında çimlenen bu bitki açtı. Bunun çin karanfili olduğunu düşünüyorum ya da :confused: Eklenti 327555 |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 327556 Önümüzdeki hafta bademler toplanır. Eklenti 327557 Üzümler pekmez olacaklar. Eklenti 327558 Eklenti 327559 Eklenti 327560 |
4 Eklenti(ler)
Ağustos kır çiçeği.
Eklenti 327562 Horoz ibiği çiçeğini büyütüyor. Eklenti 327561 Oya ağacım tomurcuklanmış. Bu sene açacağını sanmıyordum, sürpriz oldu. Eklenti 327563 Sayın tturt'un gönderdiği tohumlardan açan sabah sefasının değişik bir rengi. Eklenti 327564 |
4 Eklenti(ler)
İncirimiz bu sene çok döktü yine de ağırlıktan dalı kırılmış. Meyveleri de bozuk olmuş, nazarlık olsun diyelim.
Eklenti 327565 Eklenti 327566 Kirazların aşıları büyümüş. Eklenti 327567 Son görüntümüz, bulutsuz bir havada gün batımı. Herkese... Huzurla... Sağlıkla... Eklenti 327568 |
Sn SDurul
Bahçenizi gezerken acıktım, iyi mi :) Elinize sağlık. |
Yani haksızmıyım, tam bir Bereket bahçesi, maşallah.
Pekmez bile var bu bahçede :) PH konusunda yazdıkların çok önemli, ben PH konusunun bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. En kısa zamanda suyumuzun PH derecesini öğrenmeye çalışacağım. Ellerine sağlık canım. Yer kirazına gelince, dış kabukları iyice sararıp kuruduğunda içi de olgunlaşmış demektir, ne yazık ki, hepsi birden olgunlaşmıyor, toplayıp kapsüllerin içinde muhafaza edebilirsin. Eylül ve Ekim en verimli zamanı, onun da reçelini yapabilirsin, çok güzel reçeli oluyormuş. Keşke yakın olsaydık Durul'cuğum, pekmez kaynatmaya bayılırım, pişerken taze pekmez kokusu çok hoşuma gider. Bereketli bahçende kolaylıklar diliyorum. |
Alıntı:
Merhaba efendim, Pekmez yaparken bastık/pestil de deneseniz lütfen. Cüretimi mazur görün, bir çok şeyi bilfiil yapan biri olarak algıladığımdan dolayı size öneriyorum. Dün(26.08.2012), TRT2 ' de ''Anadoluda Zaman'' programında ''Eğil pestilinin'' yapımı vardı. Oğlum, şu anda kendi bilgisayarının ağırlaştığını söylediğinden dolayı araştırıp linkini veremiyorum(müşterek kullanımdan dolayı). Diyarbakır sayfası elimin altında, izniniz ile ekliyorum. Sağlıkla kalın inşallah, eşinize selâmlar. Saygılarımla lütfen. İpe dizili cevizler ile de sucuk yapımı....,Şıraya bir çok kez daldırılıp çıkarılarak. |
Alıntı:
Mesajınızın koyulaştırdığım bölümünü şöyle anladım; pH düşürmek için kullanılan ürünlerden, "fosforik asit, nitrik asit, sülfirik asit, fosfor, azot ve kükürt sağlarlar" diyorsunuz. "Ucuz ve güvenli olması nedeni ile" Sitrik asiti tavsiye ediyorsunuz. Sitrik asit dışındaki ürünleri kullanmak, toprağa sağlayacağı fayda göz önüne alındığında daha iyi gibi anladım, yanılıyor muyum? Sanırım bu konuda açılmış bir başlık yok, ya da ben bulamadım. Konuya hakim olan üyelerimiz(siz de) böyle bir başlık açabilirlerse, çok faydalı olur kanaatindeyim. Sevgiler, selamlar. |
Sevgili arkadaşım, uzun süre bahçeleri dolaşamamıştım. Bahçemden ,çiçeklerimden de uzak kalmıştım. Bahçeni dolaşmak bana çok iyi geldi. Kış hazırlığını da bitirmek üzeresin, bahçen her zaman çok güzel . Meyvalar, sebzelerden yaptığın konserveler hoşaflar salçalar çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Selam ve sevgilerimle.
|
Merhabalar,
Bilgilerinizden faydalanmak adına gene size başvuruyorum, özelinize yazamadığım için sayfanıza yazmak zorunda kaldım. Antep Fıstığı ağaçlarına bir defa ilaçlama yaptık ve yeterli oldu gibi. Bu zamana kadar meyve alamayışımızın nedeni ilaçlama yapılmamasıymış. Meyveleri toplarken olgun olanları artık ayırabiliyoruz. Ancak; * Meyvelerin hep olmuşlarını tek tek mi toplayacağız? Zeytin gibi hepsi bir anda olgunlaşmıyor mu? *Meyvelerin bazıları kabukları çatlamış olarak çıkarken, çoğu çatlamamış oluyor. Bu topladığımız meyveleri hangi işlemlerden geçirmeliyiz? Şimdiden çok teşekkürler. |
2 Eklenti(ler)
Sayın serkanhoca, sorunuz tam da Antep fıstıklarının olgunlaşmışlarını topladığımız güne denk geldi.:) Olgunlaşanları dün eşim toplamış, hemen kabuklarından ayırdık. Toplandıktan sonra kabuklu halde beklememesi gerekiyor.
Tereddüte düştüğünüz bir konu olursa yine sorabilirsiniz. Eklenti 328860 Eklenti 328861 Herkesin faydalanabilmesi için burada cevapladım. Umarım açıklayıcı olmuştur. Cuma günü pekmezimiz oldu, hikâyesini ve arkadaşların mesajlarını zamanım olduğunda cevaplayacağım. Antep fıstığı ile ilgili sorunun aciliyeti olduğu için hemen yazdım. Olgunlaşanlar kabuğunda uzun süre kalırsa, bozuluyor çünkü. |
Pekmez yapmak en sevdiğim işlerden biridir, bir ritüel gibi; ;) önce beyaz toprak buluruz, sonra bağa gider üzümleri toplar, sonra da yapım aşamaları başlar. Herşey çok güzel de üşüşen arılar rahat vermiyor insana. ;) Bizde 10 gün sonra yapacağız inşallah. Resimlerinizi bekliyoruz Sdurul Abla. Özellikle kullandığınız toprağı, ilave şeker kullanıp kullanmadığınızı merak ediyorum. Pekmezin kıvamının olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?
|
sevgili sdurul bahçe maşallah güzel ve bereketli . allah ağız tadı, sağlık, huzur versin inşallah. bu güzelim hasadı toplamak yorar insanı. karın tokluğuna çalışmaya gelirim herşey öyle nefis görünüyor ki :)
|
Sayın Sdurul,
Buradan yazmak durumunda kaldım kusuruma bakmayın. Size mesaj göndermeye çalıştım gönderemedim. Size nasıl ulaşabilirim özelden yazarmısınız. |
Antep fıstığı konya ikliminde yetişirmi fidesini nereden bulurum bilgilendirirmisiniz :)
|
Sevgili nazlı hilal, Konya ikliminde menengiç yetişiyorsa Antep fıstığı da yetişir. Menengice aşılanıyor çünkü.:)
Fidanını satan yerle ilgili link vermek istedim, öyle çok satan yer var ki yanlış yönlendirmek istemedim. Googledan araştırırsanız, size en uygun gelecek satıcıyı bulabilirsiniz.:) |
Alıntı:
Hiç karın tokluğuna çalıştırır mıyız sizi, buyrun meyveleri dalından yemeye gelin.:) |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu sene pekmezi kendimiz yapmaya karar vermiştik, kesin olarak kendimiz yapacaktık.:rolleyes: Çarşamba günü kara üzümleri toplayarak, suyunun sıkılması için dünürlere götürdük. Onların üzüm suyunu sıkacak mengeneli bir aletleri var. Perşembe günü üzüm suyunu almaya gittiğimiz dünürlerin bahçesinde bizim pekmez ocağa yerleşmiş, neredeyse kaynamaya başlamıştı. Size zahmet oluyor desek de, ne kadarcık şey zahmet olmaz dediler. Anlayacağınız biz yine hazıra konmuş olduk.:rolleyes: Yapılış aşamalarını pek görüntüleyemesem de bir kaç görüntü aldım. Ama daha üzüm çok, yapımını öğrendik, bir posta da kendimiz yapıp pekiştireceğiz inşallah. Eklenti 330048 Eklenti 330049 Eklenti 330050 Altın çileklerin bir tanesi dalından düşmüş ve biz onu ikiye bölerek tadına baktık. Değişik ve hoş bir tadı vardı. Eklenti 330052 Eklenti 330051 Alıntı:
Şeker ilâve edilmiyor, sadece üzüm suyu ve pekmez toprağı. Kıvamı ise bir tabağa çok az pekmez dökülüyor, ortasına parmakla bir çizik atılıyor. Oluşan çizgi pekmezle birleşmezse olmuş demek oluyor. Bir de kaynarken oluşan sarı köpüklerin renk değiştirerek biraz kızarması gerekiyor. Alıntı:
İpe dizili cevizli sucuk tarifini arkadaşımdan almıştım, ipe dizmek zor gelirse tepside de olabiliyormuş. Zaman bulup denemek lâzım. Hatırlatma için teşekkürler, sayın mrduran. |
birkaç gün önce zamansız bir ani ziyaretle bahçenize baskın gerçekleştirdik, bahçenizi eşiniz gezdirdi,çok memnun olduk, çoluk çocuk hep beraber gezdik yedik, eşinizden teknik bilgiler aldık, bir de bahçenizde hazır tuttuğunuz poşetlere meyve sebzelerimizi doldurduk döndük istanbula, üzümleri hala yiyoruz, acı biberler çok fazla geldi gerisini turşu yaptık, çok teşekkür ederiz
|
Sayın attar, elimde olmayan sebeplerle bu ziyaretinizde bulunamadım. Yine de bahçemizi ziyaretinizden memnun oldum. Eşim ve ben bir sonraki gelişinizde, ailenizle birlikte sizi ağırlamak isteriz.
Üzüm ve biberler için teşekküre değmez, afiyet olsun. Eşim, konservelerden vermek aklına gelmediği için üzüldü. Biz de, bıraktığınız ballı bitkisel karışım için teşekkür eder, yine bekleriz. Eşinize selâmlar... |
5 Eklenti(ler)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025