agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Birol / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/15192.htm)

Birol 15-02-2010 22:42

Çok haklısınız Sevgili Orhan Özbilgiç
Benim kulladığım oran bizim bölgeye uygun, sizin oransa sizin bölgeye uygun oran. Bizim buralarda ilk bahardan son bahara kadar çiğ çok nadir oluşur. onun için fazla atıldığında ağaçları sıkabiliyor. Karadenizin o muhteşem yeşilinin sırrı bu çiğ olsa gerek.:) Sevgiyle kalın.

Orhan Özbilgiç 15-02-2010 23:34

[QUOTE=Birol;579551]bence şöyle hesaplayın. 400 lt suya 12 kg göztaşı 10 kg sönmemiş kireç karıştırıyoruz.

Yaa..Birol Bey!
Kafama takıldı. Galiba sizin oran %3..Yani daha yüksek bir oran. Sanki hata yaptık gibi, değil mi?
Şimdi, benim neme dayandırdığım varsayımım da havada kaldı.:D

Birol 16-02-2010 10:19

[QUOTE=Orhan Özbilgiç;579859]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Birol (Mesaj 579551)
bence şöyle hesaplayın. 400 lt suya 12 kg göztaşı 10 kg sönmemiş kireç karıştırıyoruz.

Yaa..Birol Bey!
Kafama takıldı. Galiba sizin oran %3..Yani daha yüksek bir oran. Sanki hata yaptık gibi, değil mi?
Şimdi, benim neme dayandırdığım varsayımım da havada kaldı.:D

Değerli dostum
Yanlışlık yok bence, ben hiç yüzdelik kısmına bakmıyorum siz 100 lt su için 4 kg göztaşı kullanıyorsunuz ben ise 100 lt ye 3 kg göztaşı kullanıyorum.
Siz benim oran % 2 diyorsunuz ama bence oranınız % 4 yanlışmı hesaplıyorum.
25 lt suya 1 kg göztaşı dememişmiydiniz? benmi yanlış anladım acaba. :)

Birol 16-02-2010 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 579741)
Sevgili Birol,
Sardunya, Selluka ve Ceylanlar' ın için üzüldüm. Ben bahçemdeki hasarı ancak mart başında gittiğimde anlayabileceğim. Sağlık olsun!
Bu arada ben, bordo bulamacı hazırlarken(% 2 lik) 25 litre suya 1 kg göztaşı, ayrı bir kaptaki 25 litrelik suya da, yine 1 kg sönmüş kireç! katıp karıştırıyor ve göztaşılı eriyiği, kireçli suya yavaş yavaş boşaltarak, 50 litre bordo bulamacı elde ediyorum.
İsteyen ihtiyacına göre oranları küçültebilir tabii.
Sevgili Birol, şeftalilere, Samsun' da mart ayının 10' una kadar atılabiliyor. Orada 15 marttan sonra çiçekleniyorlar çünkü.
Sevgiyle kalın.

Sevgili Orhan Özbilgiç
Kusura bakmayın dostum, ben yanlış anlamışım özür dilerim.:( Sizin hazırlayış yönteminiz farklı olduğundan yanlış anlaşılma oldu. Siz iki tane ayrı ayrı 25 lt su ile hazırlıyorsunuz, biz ise tek su ile önce kireci sonra göztaşını aynı suda karıştırarak yapıyoruz. Dediğiniz gibi oranınız benimkine göre düşük. Sorun yaşıyormusunuz peki yaprak hastalığı oluyormu hiç, olmuyorsa bence aynı oranlarda devam edin. Sizin oraların çiği sanıyorum yaprakları koruyor buralar çiğsiz ve aşırı sıcak olduğundan yapraklar düzgün atılmaz ve oran düşük olursa hastalık kaçınılmaz oluyor. Fazzla atarsanızda bu sefer daha öncede dediğim gibi ağacı sıkıyor çiçeklenmeyi çok geciktiriyor. En güzeli tecrübelerle deneyerek elde edilen ve bölgelere göre değişen oranlar.Sağlıcakla kalın.

Orhan Özbilgiç 16-02-2010 10:49

[QUOTE=Birol;579988]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 579859)

Değerli dostum
Yanlışlık yok bence, ben hiç yüzdelik kısmına bakmıyorum siz 100 lt su için 4 kg göztaşı kullanıyorsunuz ben ise 100 lt ye 3 kg göztaşı kullanıyorum.
Siz benim oran % 2 diyorsunuz ama bence oranınız % 4 yanlışmı hesaplıyorum.
25 lt suya 1 kg göztaşı dememişmiydiniz? benmi yanlış anladım acaba. :)

Sevgili Birol;
25 litreye 1 kg göztaşı. Yani 50 litreye 2 kg. Tamaaam bittiiii!
Diğer bir kapta 50 litreye 2 kg sönmüş kireç. O da bitti!
Şimdi 50 şer litrelik iki farklı solüsyon otaya çıktı mı? Çıktı.

İki farklı solüsyon birbirine karıştırılırsa Bordo Bulamacı olmayacak mı? Evet..
Yani toplam 100 litrelik bir karışım ortaya çıkacak.
Bu yüz litrelik karışımda, 2 kg göztaşı, 2 kg kireç var.
Bir başka ifadeyle % 2 oranında Bordo Bulamacı var.:) Bir başka deyişle, bu orandaki karışıma % 2 lik deniyor.

Orhan Özbilgiç 16-02-2010 11:00

Birbirimizden habersiz, ikimizde konuya ilişkin mesajlaşma ile uğraşmışız.:D Siz benden daha hızlı klavye kullandığınız için bir zamanlama karmaşıklığı ortaya çıktı.
Sevgili Birol,
Geçen yıl sadece bitlenme sorunu yaşadım.
Sevgiler.

Adalet Yağcı 16-02-2010 11:20

Birol bey, verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Hepimize kolay gelsin.

Birol 16-02-2010 13:33

Sevgili Orhan Özbilgiç
Sonunda anlaştık.:D Benim bir yanlış anlamam bol bol yazışmamıza neden oldu.:D:D Ben sizinle yazışmaktan ve konuyu yorumlamaktan hiç sıkılmadım umarım sizde sıkılmamışsınızdır.:) Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

Sevgili Adalet hanım
Size yardımcı olabildeysem ne mutlu bana. Bende dileğinize aynen katılıyorum size ve tüm ağaçlara kolaylıklar diliyorum. Sağlıcakla kalın.

bahtiyar02 16-02-2010 14:45

Sevgili Birol dostum Bitkiler gibi bizlerde sabırsızlıkla ilk baharın gelmesini bekliyoruz.Bitkiler gibi sabırlı olursak tabi.
Saygılar sevgiler

Birol 16-02-2010 15:27

Hoşgeldiniz sevgili bahtiyar02 arkadaşım.
Dostum, sen yine çalışıyorsun meşgalen var biz evlerde resmen baharı bekleyen kumrular gibiyiz.:D:D
Aklıma gelmişken sorayım karpuzları çimlendirmeye başlıyalımmı acaba ne dersiniz yoksa daha erkenmi. Sağlıcakla kalın.

adavci 19-02-2010 20:54

Bordo bulamacı konusunda katkı yapmak istedim.Göztaşı, kireç ve suyun birbirleriyle karıştırılmasından Bordo bulamacı elde edilir.Bordo bulamacı hazırlanırken, ayrı kaplar, su ,karıştırıcı ve karışım gibi hem uğraştırıcı ve zaman alıcı gibi işlem gerekiyor.Bunun yerine hazır bordo bulamacı satılıyor.Onu kullanırsanız daha pratik olur düşüncesindeyim.Kocaeli nde üretim yapan firmanın telefonları 0-262-342 23 39 (Firma ile kesinlikle ne tanışıklığım nede ticari bağlantım söz konusu değil.Sadece kataloğlarındaki tel.Numaralarını verdim.)
GSM:542 423 12 69 (İsmail Bey)

adavci 19-02-2010 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Satı Uğurtan (Mesaj 579801)
Sevgili Birol bey, çok teşekkür ederim, bordo bulamacını hafta sonu atarız artık, sevgiler.

Satı Uğurtan Hanım,
Bordo bulamacı ile ilgili notumu okursanız size katkısı olur.Fabrika Sefa Sirmenb bulvarının karşı tarafındaymış.Bilginize.

Birol 19-02-2010 22:33

Teşekkür ederim sayın adavci
Hazır bordo bulamaclarının satıldığını biliyorum daha önceki yıllarda kullandım. Ziraii ilaç satan yerlerdede var fakat ben yinede eski kafalı olarak bildiğim şeylerden kolay kolay vazgecemiyorum.:D:D İlginiz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.

jineop 21-02-2010 12:06

Sevgili Birol
Ne güzel şeftalileriniz varmış. Ellerinize sağlık. Taşfırınızı çok beğendim. Yapım aşamaları nasıl oldu?

Birol 21-02-2010 19:33

Teşekkür ederim sevgili lir, öncelikle hoşgeldiniz.
Taş fırınımı usta 3 günde tamamladı yapım aşamasını bilahare resimli olarak anlatırım. Hoşcakalın.

Birol 01-03-2010 20:03

4 Eklenti(ler)
Sayın lir in isteği ve ilgilenen arkadaşlar için taş fırının yapım aşamasını arkadaşlarla paylaşmak istedim.

Öncelikle fırının yapılacağı yeri belirledik usta ile sonra ne büyüklükte yapılacağını.
Belirlediğimiz büyüklüğe göre yan duvarlarını fırının altı yüksekliğinde ördük. İçini kaba kumla en üstteki tuğlanın yarısına kadar doldurduk ( ilk önce tuğlanın en üstüne kadar doldurmuştuk kumu, sonra ateş tuğlasını örerken bir karış falan almak zorunda kaldık onun için yarısına kadar diyorum arkadaşların aynı hataya düşmemesi için, sonra kalan yarısını daha sonra demir talaşı cam kırığı ve mille dolduruyoruz )

Birol 01-03-2010 20:25

4 Eklenti(ler)
Daha sonra eskiden ev yapımındada kullanılan dolu tuğlalardan bulduk köylerdeki eski yıkılmış evlerden ( yaklaşık altıyüz tane falan gitti ) usta sağlam olmasına gerek yok kırıklı bütünlü olursa daha iyi olur dedi. Tuğlalardan sonra onları örmek ve sıvamak için büyük bir uğraş sonrası kırmızı toprak bulduk ( Altı çuval kadar gitti ) ince bir elekle onu güzelce eledik bir teknede de güzelce suyla karıştırıp harç yaptık. Daha sonra usta fırının iç büyüklüğünü kumun üzerinde işaretleyip örmeye başladı.

Birol 01-03-2010 20:36

5 Eklenti(ler)
Örülmeye başlanan fırının ön tarafını belirledik olması gereken yüksekliğe gelince ateşten etkilenmemesi için uzunlamasına dört adet kalın profil koyduk, örmeye devam ettik.

Birol 01-03-2010 20:44

3 Eklenti(ler)
Kubbeyi yaptıktan sonra usta kırmızı çamurla her tarafını güzelce dıştan sıvadı.

idris şenol 01-03-2010 20:51

birol,,,,, bende şenol = sonuç bence gooool

şaka bir tarafa

imkanlarınız dar olmasına karşın olağan üstü çabanızdan dolayı sizi kutlarım

size bir sorum olacak

damla sulama kuyudan direk kullanıyorsunuz

bir filtre gözüme çarptı

nasıl bu filtre işinizi görüyormu

Birol 01-03-2010 20:58

2 Eklenti(ler)
Fırının kubbesini ördükten sonra dıştan her tarafını güzelce kırmızı çamurla sıvadık. Sıvadığımız fırının üstünü çatısına kadar ince mille örttük ( dışarı hava sızmasını önlemek için ) Bu arada yan tarafından hava deliği bırakmıştık onu daha önceki yazımda söylemeyi unuttum, kubbeyi örerken yanından bir eski dolu tuğla büyüklüğünde delik bıraktık fırını yakma aşamasında açıyoruz fırın yanıp ısınınca deliği tuğla ile kapatıyoruz. Mili örttükten sonra yanlarını ve önünü tuğla ile ördük.

Birol 01-03-2010 21:13

3 Eklenti(ler)
Ön tarafını yükseltip baca yeri yaptık üzerinide milin bir tuğla üzerinden saçla yağmur gecirmemesi için örttük. Fırının iç tarafına yani ateş yanacak ve pişirilecek yere ateş tuğlası diye verdikleri kalın dolu tuğla ile döşedik ama randıman alamadım istediğim gibi olmadı, fırın çok gec ısınıyordu onları söktüm alttaki toprağı biraz boşalttım üzerine bir teneke ince demir talaşı serdim biraz cam kırığı koydum üzerinede tekrar ince milden koyarak sarı ateş tuğlalarından ( üç cm kalınlığı olanlarından ) döşedim. Fırın hem daha cabuk ısındı hem daha fazla ısıyla daha çabuk pişirdi.

Birol 01-03-2010 21:25

3 Eklenti(ler)
Ön sağ tarafına ateş yandıktan sonra közü çekipte ızgara yapılabilecek yer, sol tarafınada saç ayağını ve şişleri koymak için yer yaptık. Ön tarafına doğal taşlardan aldık ama henüz onları döşeyemedik baharı bekliyoruz.

Birol 01-03-2010 21:31

2 Eklenti(ler)
Eeeeee bu kadar uğraş sonrası bir şeyler yapmasak ayıp olurdu ustaya bizde yapabildiğimiz kadarı ile acemi işi lavaşlar pideler falan yaptık oğlum buğrada ızgarada bir şeyler pişirdi bizede afiyetle yemek düştü.:):)

Birol 01-03-2010 21:35

Sevgili idris şenol çok şakacısınız.:)
Evet direk alıyorum damlama suyunu, gördüğünüzde filtre ve işimi görüyor gecen sene hiç tıkanma yaşamadım. İmkanım olsa suyu direk değilde dinlendirip versem elbette çok dha iyi ama şimdilik o imkanım yok.

Birol 01-03-2010 21:37

İnşallah fırın düşüncesi olan arkadaşlara yardımcı olabilmişimdir.

bahtiyar02 01-03-2010 22:42

Sevgili dostum tarlada yapmayı düşündüğüm evin yanına ne güzel olur.O zaman senin yardımlarını isteyebilirim.Güle güle sağlıkla kullanmanız dileğiyle.Saygılar

Birol 02-03-2010 11:03

Gercekten yakışır sizin tarlaya sevgili bahtiyar02
Her zaman bilgim dahilinde yardıma hazırım. Hoşçakalın.

epsody 02-03-2010 18:33

Bordo bulamacı hakkında malumat.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Birol (Mesaj 588585)
Gercekten yakışır sizin tarlaya sevgili bahtiyar02
Her zaman bilgim dahilinde yardıma hazırım. Hoşçakalın.

Sayın Birol, senin bilgin dahilinde olan, hazır bordo bulamacı uyguladım, 20 litre suya 0.5kg bordo bulamacı kullanmıştım, hava rüzgarsızdı fakat bir saat kadar sonra yağmur başladı.

Yaptığım bu uygulamadan ben bir fayda görecekmiyim yoksa tekrar yapmam gerekirmi, bu işler senin tecrübelerinle sabit olduğundan, en emin bilginin sizden sağlanacağı umuduyla sizden gereken cevabı için teşekkürlerimi sunarım.

Fırın yapımına başlamişsın, kulaylıklar diliyerek kısa zamanda bitirmeni diliyerek iyi günler de kullanasın,sevgiyle kal.

fatih_ibo 02-03-2010 19:04

sevgili birol fırınınız çok güzel olmuş . sebze bahçeniz için pepino ve yerkirazı ;kudret narı da deneye bilirsiniz. saygılar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025