![]() |
Merhaba sevgili limon; taktım ya şimdi güzeller güzeli armandii ye, araştırma yaparken şu bilgiye ulaştım ve sizinle de paylaşmak istedim. Benim armandii daha çok küçük ama yinede deniycem.:o (Clematis Armandii nasıl çoğaltılır?
1- Haziran ayında, iyice olgunlaşmış ama bu baharda oluşmuş genç bir dal seçilir. En üstteki en yeni yapraklı kısmı kesilip atılır. 8 cm kadar bir dal parçasında sadece iki yaprak bırakılmalı. En alt kısım dala eğik olarak, çaprazlama gibi kesilmeli. Sonra tepe çeliği yazımda anlattığım gibi dikilir ve bakımı ona göre yapılır. Veya Atatürk çiçeği üretilmesi hakkındaki yazımda olduğu gibi. 2- Nisan sonundan yaz ortasına kadar havai daldırma yöntemlerinden şu şekilde çoğaltabilirsiniz: Uzun bir dalını toprağa yaklaştırın, dalın orta yerinden bir kısmını hafifçe toprağa gömün, çıkmasın diye üstüne ağır bir tuğla gibi büyük bir taş koyun. Bir ay sonra köklenmiş olur. Bunu keserek başka yere dikin.) ne dersiniz denemeye değer mi? Sevgiyle kalın.... Sonradan aklıma geldi;:D diğer Klematis cinslerinden birinin 2 uç dalını sardırırken kırdım ve her zaman yaptığım gibi dibinde toprağa diktim. İlk önce boynu bükük toprak üstünda yatarlarken şimdi dimdik duruyorlar.:p Hani bir ihtimal diyorum ama....:rolleyes: gelşmelerini takipteyim. Selamlar.... alıntı: bitkivecicek.com |
Sevgili Limon, Armandii çok güzel açmış, uzaktan yasemini andırıyor gerçekten.
İlk defa sevgili Müjgan(Yılmaz)ın bahçesinde canlı Armandii gördüm bu sene, ben kokusunu pek alamadım ama. Çiçekleri çok yoğun, keşke bütün yaz açsalar, uzak bahçelerde erkenden açan clematisleri yeterince seyredemiyoruz yazık. |
Sayın Limon ,bir bahçedeki yazınızdaki fotoğrafınız bana şimdiye kadar aklıma gelmeyen bir fikir,verdi.Şu anda sizi yere göğe sığdıramıyorum,sağolun.Bu sevincimi sizinle paylaşmak istedim arkadaşım.Clematisleri asılan saksılarda görünce,çıldırdım, Ben bu gece adı malum bir markete gidipte kör karanlıkta Clematis almaz mıyım.Bendekiler hepsi yerde ,Ama böyle de harika duruyorlar.Harikasınız.Teşekkürler.Görüşmek üzere....
|
Berrin Hanım, saksıdaki türler bodur 2 tür. Geçen yıl gelmişti yapı marketlere, bende yok ama arkadaşlarımızdan alanlar olmuştu. Yani o saksı uygulamaları internetten alıntıdır, yanlışlık olmasın. Ama ben de bu sene bulursam bodur türleri kaçırmayacağım.
Adalet hanım, çiçekleri ilk açtıklarında yani tazeyken kokmuyor, bir kaç gün sonra kokmaya başlıyor. Melisa nasıl sadece geceleri kokuyorsa bu da sanırım tam tersi geceleri ve sabah erken saatlerde kokmuyor, öğlen saatlerinde kokusu yoğunlaşıyor. Hele hava güneşliyse kokusu tüm bahçeyi kaplıyor. |
3 Eklenti(ler)
Sevgili Hozat, hediye ettiğiniz Heuchera fidesine güzel bakmış mıyım? Boyuna bakmadan bir tane de tomurcuk vermiş.
Eklenti 203899 Sevgili Güler Hanım'ın hediyesi 2 tane minicik Maviş Çiçeği fidesinden birisi bu, yerini sevdi, baharın gelmesiyle hızla büyümeye başladı. Eklenti 203900 Sevgili KGursan'ın hediyesi Erguvan Ağacı, doğrusu bu kadar yoğun tomurcuklanacağını beklemiyordum. Boyuna bakmadan her dalından yüzlerce tomurcuk vermiş. Eklenti 203901 Sevgili arkadaşlarım, hepinize çok çok teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Keyif almak için sık sık resimlerine baktığım bir bahçe sizinki sevgili Limon. Ben de sizi kıskandım ilk işim bir yasemin alıp balkonuma koymak oldu, bu delilik ben de devam ederse ne yaparım bilmem.
|
Almanın sonu yok Emine Hanım. Diyorum ama ben de görünce dayanamıyorum. :)
|
Sevgili Limon, Clematis armandii'nizi çok severek izliyorum. Siz bu bitkiyi nereden almıştınız?
|
Sevgili Limon bugün sevgili esim bana sürpriz yapip cok istedigimi bildigi armandii getirdi. Seninki saksida degil bahcede ekili degil mi? Burada armandii`ler daha acmadi Mayis diyor cok heyecanliyim, hazine bulmus gibi de mutluyum. Henüz yerine karar veremedim ama cardagimizin dibine ekmeyi düsünüyorum oradaki cicekler köklerine gölge yapar, ve cok günes alan bir bölüm. Bu Clematis gercekten bulasici bir hastalik gibi. Marketten de bir tane yeni yaptigimiz bahce kapisinin dibine ektim ama henüz cinsi ne nasil cicek acacak bilemiyorum. Sevgiler.
|
3 Eklenti(ler)
Eser Hanım, 2 yıl önce Snowman'den almıştım. Tekrar olmasın ve bıktırmayayım diye yeni fotoğrafını yüklemiyorum ama şu anda çiçeklerden yaprakları görünmüyor.
Sevgili Çiçeksever, geçen yıl Mayısta çiçeklenmişti ama bu yıl Mart sonu çiçek tomurcuklarını oluşturdu, Nisanın ilk haftası açmaya başladı, halen de devam ediyor. Şayet Mayısta açacaksa şu anda üzerinde yaprakların gövdeyle birleştiği yerlerden çiçek sürgünleri veriyor olması gerek. Yalnız defalarca yazdığım gibi çiçekler ilk açtığında hiç kokmuyor(hayal kırıklığı yaşamayın), 2-3 gün sonra kokmaya başlıyor. Hele güneş vuruyorsa kokusu daha da yoğunlaşıyor. Ben alır almaz bahçeye dikmiştim. 1,5 metre boyunda tek gövdeden oluşuyordu. 2 yılda çok güzel gelişti. Adalet Hanım, kokmadığını yazınca kendimden şüpheye düştüm. Bonsai toplantısına giderken Zenfree'ye 2 adet çiçekli dal götürdüm. daha odaya girer girmez herkes güzel kokunun nerden geldiğini sordu. :) Zenfree'de aynen benim gibi çocukluğuna gitti. :) Dilerim siz de çok beğenirsiniz. Gerçi kokmasa bile çiçek yoğunluğu, erken çiçeklenmesi ve yaprak dökmemesiyle yine de bir çok artısı olan bir sarmaşık. 2009'da aldığımda böyleydi, Eklenti 204712 Eklenti 204716 2011 baharında ise boyu pergolayı aştı ve bolca dallanıp budaklandı. Yaseminlerimin 5.yılı olduğuna göre bu sarmaşık ta 5 yılda onlara yetişecek gibi görünüyor. Yani Yasemine alternatif olarak ta düşünülebilir. Çiçekleri daha iri olması artısı... Eklenti 204711 |
Limon'um yaseminlerin ve clematıslerin tartışmasız bu sayfaların sarmaşıklarının ilk sıralarında. Her zaman bıkmadan izleriz merak etme.
Yalnız bir şeyler okudum, senden bahçenin bir köşesinde güzel bir kaya bahçesi bekliyorum. Eminim görünce limon yaparsa böyle olur diyeceğim. |
Sevgili Limon bahçenizde gece turuna çıktım ben de:) Armandii'nin gelişimi hakikaten çok etkileyici. Geçen sene bende de Clematis merakı başladığında bana armandii'nin kokusundan sözettiğinizi hatırladım. Burada Clematis çeşitleri bol bulunmasına rağmen ben atlamışım nedense. Mesajlarınızda bu akşam okuyunca hemen not aldım.
Bir de bahçede dolaşırken bir kaya bahçesi fısıltısı duydum sanki:) Şöyle güzel sukulentlerin ve kaya bahçesi bitkilerinin yer aldığı harika bir köşe canlandı gözümde... Bakın hayalini bile kurdum ben:) |
Sevgili Limon heuchera nekadar tatlı maşallah çiçeklerinide görürüz inşallah..
|
Burak Bey, Heuchera bir kaç güne açacak gibi görünüyor.
Sevgili Selenn, Vildan hanım, ben hazırlanmış kaya bahçelerini pek beğenmiyorum. Doğada kayaların arasından çıkan bitkilere bayılıyorum ama ev bahçelerindeki düzenlemeler pek bana göre değil. Kaya bahçesi olarak değil de Ünal Kaktüste gördüğüm gibi kışın üzerini kapatabileceğim ve kaktüs-sukulent türlerini toprağa geçirebileceğim bir yer hazırlamayı düşünmüştüm. Ama henüz tam karar vermedim, belki de önce büyük saksılara geçirip, istediğim büyümeyi sağlayabilirim. Özetle, gaza gelmeyeceğim. :) |
Hay allah kandıramadık ;);)
Ama sade, doğal görünümlü...........??????????? |
Bahçemi baştan sona tekrar gezdim. Ne yalan söyleyeyim her yıl yetiştirdiğim değişik bitkileri görünce ve bahçemdeki çok yıllık bitkilerin gelişmelerini görünce ne hamarat kadınmışım dedim kendime. :)
Bahçem en keyifli baharını ve yazını 2009'da yaşamış. Lisianthusların açması güzelliğine güzellik katmış. İlk Çan Sarmaşığı çiçeğiyle tanışmamdaki heyecanım ise okurken çok güldürdü beni. :) 2010 yazı çok nemli, sıcak ve bahçeler açısından hastalıklı geçen bir sezon olmuştu. Hemen hiç sebze-meyve alamamıştım, bitkilerim için de keyifsiz geçmişti. Geldik 2011 yazına... Benden yeni fotoğraflar bekliyorsunuz. Sürprizim var demiştim, paylaşmadım diye belki de alındınız. Bir şarkı var ya... "Sil baştan başlamak gerek bazen, Hayatı sıfırlamak... " diyor. Evimizi 3-4 ay önce sattık, satar satmaz yeni bir yer aldık ve 3 aydır yeni(adı yeni kendi eski) evimizin tadilatlarıyla uğraşıyoruz. Ancak önümüzdeki hafta bahçesine sıra gelebiliyor. Ağaçlar.nete 2007'de üye olmuşum, 4 yıldır eğitim görüyorum denilebilir. :) Öğrendiklerim sayesinde, daha bilinçli, daha seçici, daha düzenli ve daha renkli bitkilerin olduğu bir bahçe hazırlamak amacındayım. Yeni bahçem bu bahçenin yarısı kadar olacak ama yapacağım düzenlemelerle görsel açıdan çok daha keyifli olacağına inanıyorum. İlk başta, "Bu sefer çim kullanmayacağım, bu sefer fazla düzenli bahçe hazırlamayacağım" desem de bunun beni mutlu etmeyeceğini anladım. Yine çim kullanacağım, yine düzeni sağlayacağım ama bunun yanında tüm yıl dönüşümlü çiçeklenecek bitki seçimine özen göstereceğim. Bu sefer sebze bahçem, meyve ağaçlarım olamayacak ama ben yine de bir iki domates-biber yetiştirecek bir yer ayarlarım diye düşünüyorum. Şimdiye kadar bahçemi-bitkilerimi takip edip, beğeni dolu, destekleyici ve övgü dolu yazılarınızla beni daha da heveslendirip mutlu ettiniz, çeşit çeşit bitkiler, tohumlar hediye ettiniz, hayatıma keyif kattınız. Tek tek hepinize çok teşekkür ederim. Pek yakında :) "Limon'un Bahçesi" açılacak yeni bir beyaz sayfayla devam edecek. Umarım sayfalarını renklendirmeyi başarırım. ;) |
Bu arada, "Yaseminler ne olacak?" "Clematisler ne olacak?" diye merak edeceğinizi bildiğimden yazmak istedim. Clematislerimi tabii ki bırakmayacağım. Onlar benim kolleksiyonum. :) Yaseminleri götüremem ama bir tanesini tepeden epeyce budayıp ağaç formuna getirip, götürecek duruma getirdik. 1 tane yeterli gelecektir zaten.
Sevgili Kiraz, büyükannenden hatıra Afrika Zambağını hiç bırakır mıyım? Güler Hanım'ın güzel gülünü, havlu püskülünü... Geçen yıl aldığım Filbahriyi, Sarı Salkımı... KGursan Bey'in hediyesi Erguvan Ağacını... Ferda Hanım'ın zambağını... Zeki Yağlı Bey'in geçen toplantıda hediye ettiği tüm bitkileri... Zafer İnandıklı Bey'in yetiştirdiği ve çekilişte çıkan Melisayı... Ve şimdi aklıma gelmeyen bazı bitkilerimi... Tabii ki götüreceğim. :) |
Enginarlarımı da mı götürsem? ;)
|
Yeni evin de bahçen de hayırlı olsun Limon'cuğum umarım herşey istediğin gibi olur. Bitkiler dersen bence götürebildiğin kadarını götür derim:)
|
Hayirli olsun sevgili Limon. Eminim ince zevkinle yeni bahceni de bir cennete cevirirsin. Ben bu evden tasinsam geride birakmam gerekecek bitkileri düsününce biraz icim acidi ama olumlu düsünmek lazim. Sifirdan baslayinca belki insan önceden yaptigi hatalari tekrarlamayacagi icin daha bir istedigi gibi olur sonuc. Yeni resimleri sabirsizlikla bekliyorum. Umarim olusum asamasini da bizlerle paylasirsin.
|
Alıntı:
Sevgili limon, mesajını ilk okumaya başladığımda çok hüzünlendim. Forumdaki en sevdiğim bahçelerden birisiydi burası. Daha geçen gün ilk sayfalarını tekrar okumuştum, tekrar yaseminin, ortancaların görüntüleriyle mest olmuştum. Sanki ben kendi bahçemden taşınıyormuşum gibi hissettim. Ama sonra zaman zaman kendimin de bir sonraki bahçemde neler yaparım diye düşündüğüm, planlarım aklıma geldi. Geçen zamanda hepimiz çok şey öğrendik, denemeler yaptık, dersler aldık. Hala da bir çok yanlışımız vardır ama acemiliğimizi bir parça attık. Bütün bu bilgilerle sıfırdan düzenleyebileceğin bir bahçenin olması aslında çok güzel bir şey. Her şeyin gönlünce olmasını dilerim ve sıfırdan başlayan bu sürece bizi de dahil etmeni temenni ederim. :) Yeni evinizde ve yeni bahçemizde mutluluklar. ;) |
Sevgili limon öncelikle yeni evinizde saglık mutluluk eksik olmasın kapınızdan evet bu güzel bahçeyi bırakacagınızı okuyunca bende çok üzüldüm ama daha güzel bir bahçeye tekrar imzanızı atacagınıza inanıyorum yorulacaksınız biraz ama keyifli olacagını düşünüyorum. Mersinden sevgiler....
|
Tam bir sürpriz oldu ,çok şaşırdım.İlk mesajı okurken ,senin de yazdığın gibi yaseminler'i
ve clematisleri düşündüm :)) Hüzünlenmeden gitmek mümkün değil .Götürebileceğin ne varsa götürmelisin bence de , Bitkinin istediğimiz formu alması en az 3 yıl sürüyor . Yeni bahçen de yetişmiş ağaç ya da bitkiler var mı ? Bu yeni başlangıçta mutluluklar diliyorum. |
Şok oldum, sanki ben bırakıp gidiyorum o yaseminleri, öylesine içim buruldu.
Ya sebze bahcesi, nasıl bırakılır dedim birden.:( Acaba evi alanlar, iyi bakar mı yaseminlere. Umarım cok iyi bakarlar. Senin yaseminlere özenip, yaseminler almıştım ben:( Biliyorum ki, cok daha güzellerini yaparsın. Herşey gönlünce olsun. Yeni evinde mutlulukla yaşayasın, en kısa zamanda fotoğraf isteriz:) |
Hayirli olsun sevgili Limon,
Yeni evinde bahçende sağlık mutluluk ve huzur olsun. Selamlar.Sevgiler.. |
Sevgili Limon, benim içinde büyük bir sürpriz oldu. Bahçende büyük değişiklikler yapacağını düşünmüştüm ama bahçenin değişeceğini hiç düşünmemiştim. :)
Sevdiklerinle beraber yeni evinde ve bahçende mutluluklar dilerim. |
sayfaları renklendireceğinize eminim. hayatınızda rengarenk olsun........
sevgiler. |
Öncelikle yeni bahçeniz hayırlı olsun. Bence yeni bahçeye küçük demeyin ben küçücük terasıma neler sığdırıyorum. Götürebildiğiniz kadar bitkinizi alın. Bitkilerim benim çocuklarım gibidir. Bundan 11 yıl kadar önce bahçeli evdeydik kiracıydım bir çok bitki yetiştirdim orda hepsinide aldım.Bırakabilirdim ev sahibim dünya iyisidir lakin bitkilerden anlamaz. öksüz birakmadım. Tek bıraktığım ayva ağacım onunda canına okumuşlar.
Bahçeyse viran olmuş . Uzun lafın kısası alabildiklerinizi alın herkes bizler gibi bitkilerle ilgilenmeyebilir. tekrar hayırlı olsun yeni bahçeniz. Saygılarımla |
2 gndür yoktum, sürprize bakın. Limoncum, yeni evinde sağlık ve mutluluk diliyorum.
Benim aklima da ilk gelen başta yaseminler olmak üzere sarmaşıkların oldu. Ve evini alanlar, ne kadar şanslı olduklarının farkındadır inşallah. Sen ne hissettin merak ediyorum, bahçeni ilk gördükleri anda verdikleri tepkiden yeni sahiplerinin ona iyi bakacaklarını düşündün mü ? Sen nasıl olsa yine çok güzel bir bahçe yaratacaksin. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:46. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025