agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Limon'un Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/10356.htm)

Sevgi Durul 28-04-2010 14:10

Gözünüz aydın sevgili limon. Güle güle büyüsünler. Fotoğraflarınızı bekliyoruz.

cigdemozkan 28-04-2010 14:26

Teşekkürler, sabırsızlıkla yeni resimler bekliyoruz. Kolay gelsin

gilan 28-04-2010 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 626980)
Aşamaları fotoğraflayayım mı? ;)

Evet, tabii ki, hatta lütfen! :D

limon 28-04-2010 19:35

3 Eklenti(ler)
Çok çalıştım, çok yoruldum ama değdi tabi. :)

Lisianthuslar hiç zarar görmeden geldiler. KGürsan Bey'in emeğine sağlık, sayesinde bu güzel çiçeği bahçelerimizde görebildik.
Eklenti 139682

En zor iş çim alanı kaldırıp sertleşmiş toprağı bellemek. Eskiden olsa avuçlarım su toplardı ama artık alıştılar. :) Yeri hazırladım, toprağı belledim. Toprak üzerinde daha önceden ağaç kabuğu vardı, bir çuval da torf ekledim, yumuşak olup fideler rahat kök salsınlar istedim.
Eklenti 139683

Fideler yerlerine yerleştiler. 100 fideden 5 tanesini ayırıp hepsini bir araya diktim. İlk başta aralarını biraz yakın tutuyordum ama baktım ki yetmeyecekler sonlara doğru aralarını açmaya başladım. :) Ben bu yıl 3 renk aldım. Mavi-beyaz katmerli, koyu mor ve beyaz. Beyaz renktekiler tam ortaya çift sıra diktim, merdiven tarafına mavi-beyazları, diğer tarafa da koyu morları. Gelişmelerini fotoğraflarım. Bakalım hepsi birden açınca nasıl olacaklar.
Eklenti 139684

limon 28-04-2010 19:43

5 Eklenti(ler)
Sevgili Farezyadan gelenler;

En sevdiğim ve istediğim Şebboy türü,
Eklenti 139685

Ceylanın güzelliğine bakar mısınız, daha dün almaya niyetlenip vazgeçmiştim, sevgili farezya içimi okumuş. :)
Eklenti 139686

Bu kendisinin Sardunyalarından, rengi çok güzel.
Eklenti 139687

Sadece Ezan Çiçekleri biraz sarsılmışlardı. BAhçeye değil de daha rahat bakıma alırım diye saksıya diktim fideleri. Biraz toparlanıp keyiflendiklerinde belki geçiririm bahçeye. Sevgili Özbey'in bahçesindekilerin güzelliğine kimbilir kaç yılda ulaşırlar. :)
Eklenti 139688

Bu Sukulenti daha önce görmüştüm ama hep yaprakları ufacıktı. Bunun yaprakları çok gelişmiş.
Eklenti 139689

limon 28-04-2010 19:45

1 Eklenti(ler)
2 tane de bu fidelerden göndermiş sevgili Farezya, çok tanıdık ama çıkaramadım ne olduğunu.
Eklenti 139690

limon 28-04-2010 19:50

2 Eklenti(ler)
Güler Hanım'ın geçen yıl hediye ettiği Havlu Püskülü 2-3 gündür çiçek açıyor. Daha boyu çok küçük ama üzeri çiçek dolu. Çok zarif çiçekleri var.
Eklenti 139693

Eklenti 139694

günebakan 28-04-2010 19:55

Gerçekten de çok yorulmuşsun sevgili Limon ama değmiş harika şeyler çıkmış ortaya. Bütün çiçeklerini güle güle büyüt:)

Sevgi Durul 28-04-2010 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 627183)
2 tane de bu fidelerden göndermiş sevgili Farezya, çok tanıdık ama çıkaramadım ne olduğunu.
Eklenti 139690

Küpe çiçeği gibi geldi, bana.

Vildan Sönmez 28-04-2010 20:34

Sevgili Limon, o güzelim katmerli mor şebboyun yanına mutlaka yalınkat bir şebboy ek. Benim bildiğim katmerli şebboy tohum yapmıyor, yanındaki yalınkattan alacağın tohumlardan katmerli tohum çıkacak. Ne de güzel kokar o şimdi.

Şebboyların altındaki sukulent Graptopetalum benim kaktüslerimde 4 nolu mesajda var. Büyüyüp saksısında yayılınca çok güzel oluyor. Her yıl çok sade zarif çiçekler açıyor.Güle güle büyüsünler, takipteyiz :D

Hülya 28-04-2010 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 627183)
Eklenti 139690

Merhaba
Küpe fidesi.Rengini bende bilmiyorum ,sürpriz .:)
Selamlar.Bol keyifli günler.

Hülya 28-04-2010 23:03

Sadece Ezan Çiçekleri biraz sarsılmışlardı. BAhçeye değil de daha rahat bakıma alırım diye saksıya diktim fideleri. Biraz toparlanıp keyiflendiklerinde belki geçiririm bahçeye. Sevgili Özbey'in bahçesindekilerin güzelliğine kimbilir kaç yılda ulaşırlar. :)
Eklenti 139688

Sevgili Limon
(Pembe gelin) İzmirde bu isimle biliyoruz bu çiçeği. Bahçeye dikerseniz daha çabuk kendine gelir. Çok da özen gerktiren bir bitki değil.Kendi ,kendine toprakta çoğalıp yayılıyor. Fide olarak çok bekledikleri için büyümelerini sürdürememiş fidanlar. Bol su ve nemden hoşlanıyorlar.
Çok kısa bir zamanda büyüyüp,yayılacaklar.
Keyifli günler dilerim.:)

Hülya 28-04-2010 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vildan Sönmez (Mesaj 627222)
Sevgili Limon, o güzelim katmerli mor şebboyun yanına mutlaka yalınkat bir şebboy ek. Benim bildiğim katmerli şebboy tohum yapmıyor, yanındaki yalınkattan alacağın tohumlardan katmerli tohum çıkacak. Ne de güzel kokar o şimdi.

Şebboyların altındaki sukulent Graptopetalum benim kaktüslerimde 4 nolu mesajda var. Büyüyüp saksısında yayılınca çok güzel oluyor. Her yıl çok sade zarif çiçekler açıyor.Güle güle büyüsünler, takipteyiz :D

Vildan hanım,merhaba
Katmerlinin yanında,tohum yapması için yalınkat da vardı.:)
Bizim hastalığımız ,bitkilerimizden tohum almak isteriz hep, diye bende düşünmüştüm.:)
Selamlar.

selenn 29-04-2010 00:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 626722)
Selennciğim Clematis bitmeyecek bir tutkuya dönüşüyor haberin olsun. O kadar çok çeşidi var ki hep kendinde olmayanda gözü kalıyor insanın. Seneye bir tane de erken baharda çiçeklenen türünden dikersen, diğerlerini beklerken göz ziyafeti çekersin. :) Armandii bulursan muhakkak almanı tavsiye ederim. Çiçekleri ufak ama salkımlar halinde öyle bol çiçekleniyor ki anlatamam. Hele güneş vurunca etrafa yayılan parfüm kokusu anlatılmaz. Bulursan şimdiden alıp dik, seneye bahar başında çiçeklerinin keyfini sürersin.

Sevgili Limon C.armandii var benimkilerin arasında ama kokuna dikkat etmemiştim. 5 tane Clematis diktim bir süre evvel ama çiçeklenme sürelerine ne yalan söyleyeyim dikkat etmek aklıma gelmedi. Galiba Clematislerin içinde kendimi kaybettim:)

Dün akşam Clematis başlığını baştan sona okurken sizin bahar başından yaz sonuna doğru açan türleri bir araya diktiğinizi okuyunca internette daha evvel gördüğüm bir fotoğraf canlandı gözümde. Hem dalları çok sıktı hem de rengarenk çiçekliydiler. Tek tek dikilmelerindense bir arada sürekli çiçek görecek şekilde planlamak daha iyi olurmuş. Sardırmaya müsait bir yer bulabilirsem farklı türlerle bunu da denemek istiyorum.

Almanya'da kaktüsleri mutlu etmek pek mümkün değil, onların keyifsiz hallerini gördükçe bunalıyorum. Clematisler bol yağışlı iklimlerde son derece keyifliler. Bu durumda bu tutkuya seve seve sahip olmak bana iyi gelecek. Sevgiler.

limon 29-04-2010 07:33

1 Eklenti(ler)
Sevgili Farezya her şeyi düşünmüş, bana sadece dikmek kalmış. Vildan Hanım, aynı sizin yazdığınızı o da bana yazmıştı. Bu yüzden yalınkatlılarla beraber göndermiş katmerlileri. Yanyana diktim hepsini.

Ezanları Lisianthusların kenarına geçireyim bugün.

Dün Limon Ağacı artık kurtaramayacak veya kurtarsa da pek eciş bücüş oldu diye sebze bahçesi tarafına geçirmek istedim. Hiç kökün zedelemeden çıkardım ki ne göreyim, hiç dikkatli bakmamışım dallarına. Her tarafından yeni yapraklar fışkırıyor, nasıl fartketmemişim. Hazır çıkarmışken yerini değiştirim güneşi en yoğun göre yere geçirdim. Erguvanı da O'nu çıkardığım yere aldım.

2 Gün önce sebze bahçemi düzenledim. Diktiğim tohumlar daha yeşerirken salyangoz istilasına uğrayınca burada çok güvendiğim bir fideci arkadaştan hazır fidelerden aldım. 10 Patlıcan, 20 Domates, 10 Çengelköy Hıyarı, 20 Kıl Biber. 2 kasa da Kadife Çiçeği alıp tüm sebze bahçesinin etrafına diktim. Daha önce de pazarda raslayıp aldığım yarısını salyangozların yediği 10 adet Hıyar fidesi dikmiştim. Rokalar bile tam yeşerirken salyangoza ziyafet çekiyorlar. Bir gün tohumları yeşermiş görüyorum ertesi gün kara toprak. :) Sadece bir gölüme de Fasulye tohumları ektim. Tohumları ekmeden bambuları Kızılderili Çadırı gibi yerleştirdim. Tam bambu dallarına denk gelen yerlere tohumları ektim. Dün hahfifçe eşeledim baktım yeşermeye başlamışlar bile. Fasulyenin tohumu çok ilginç, dalmaçyalı desenli. Pazardaki abla çok methetti bu türü, bakalım göreceğiz. :)

Bambu sırıkları fideleri diker dikmez sağlamca yerlerine sabitledim. Bugün 2.sabahları fidelerin, salyangoz ve danaburnu saldırılarından korkumdan sabah ilk iş fidelerimi kontrol ediyorum. Şimdilik zarar yok. Bir de bizim meşhur Martha Steward'ın programında anlattığı yöntemi de uyguladım 30 fideye. 30 fideye çünkü o kadar karton bardak almışım. :) Karton bardakların dibini kesiyoruz, çember şekline gelmiş bardakları diktiğimiz ufak fidelerin etrafına yerleştiriyoruz. Hafifçe toprağa itiyoruz ki rüzgarda uçmasınlar. Böylece Salyangozlar fideye ulaşamıyorlarmış. Karşıdan bakınca ulaşırlar diye düşündüm ama iki gündür durum iyi gidiyor. Ya Kadifeler diker dikmez işe yaradılar, ya bardaklar. Ya da hayvanlar "Bu engelleri nasıl aşarız" incelemesindeler. ;)

Nasıl bardaklar? :) Soldaki telin kenarlarına da dıştan 10 adet Ahududuyu diktim. Orada 2 adet te Frenk Üzümü var. Daha önceden diktiğim aşılı böğürtleni çoğaltmayı da başarmışım olmuşlar 3 kök. Bir kök te içerde Frambuaz var. Benim uygulayı en memnun kaldığım yöntem fideleri önce düz zemine dikmek. Biraz boylandıklarında kök boğazlarını doldurmak ta gerektiğinde olukları açmak. Olukları açarkan çıkan toprakla kök boğazlarını doldurmuş oluyorum. Geçen yıl olukları enine açmıştım bu yıl boyuna açacağım. Fideleri güneşin geldiği yöne doğru boy sırasına göre diktim. En ön sıraya Maydanoz Dereotu tohumlarını ektim. Arka sıraya Biberleri, onların arkasına Patlıcanları, onların arkasına Domatesleri ve en arkaya da Salatalıkları. Kardeş olmayanlar da bir aradalar farkındayım ama çok ürün almak gibi bir derdim olmadığından olduğu kadar diyorum. Ön sıradan toplamaya başlayıp arka sıraya geçince Salata hazır olacak. ;) Biraz Maydanoz, biraz biber, bir kaç Domates, bir iki Hıyar...
Eklenti 139789

fikreteren 29-04-2010 07:47

Sayın Limon danaburnuna karşı daha öncede bahsetmiştim beyaz banyo sabununu suda eritip fideye can suyu olarak verirseniz danaburnu esmez.Ben on senedir aynı yönetim kullanıyorum.

tturt 29-04-2010 07:55

Bu hafta sonu ben de kısmet olursa sebze fidelerin dikeceğim. Sayın Fikreteren'in yöntemini deneyeyim. Benim pazarda güvendiğim fidecim geçen hafta kendi yapımı ilaç önerdi bu hafta getirirse içeriğini öğrenir sizle paylaşırım.

limon 29-04-2010 08:05

Fikret Bey, sabunlu suyu duydum ama can suyu olarak değil de Danaburnu deliklerine verildiğini. Ben de zaten deliklere basınçlı suyu verip hayvanın dışarı çıkmasını sağlayıp imha ediyordum ama hepsini bir anda bulabilmek mümkün olmuyor. Can suyu olarak verilmesi çok pratik. Hemen uygulayacağım, teşekkür ederim.

Adalet Yağcı 29-04-2010 08:27

Sevgili Limon, bu ne hız, maşallah bahçeyi dikip tamamladınız, darısı başıma.
Kadife çiçekleri yaprak bitlerine karşı etkili mi, öyleyse ben de bolca dikeyim sebzelerin kenarlarına.
Geçen sene fasulyelerimi kurtaramadım bitlerden, NeemAzal da fayda etmedi, üzeri fasulye doluyken söküp atmak zorunda kalmıştım.

Lisilerin yeri çok güzel olmuş, hepsi birden açtıklarında muhteşem bir manzara çıkacak ortaya, kenarlarda gece mumu, ya da pembe gelin ya da ezan çiçeği, hangisi doğruysa, süper olacak.

Sardunyalar da çok güzeller, bahçelerin balkonların olmazsa olmazı, biliyorsunuz geçen kış hepsi donmuştu bende, şimdi yavaş yavaş yerine yenileri geliyor.

Bol ürün almanız dileği ile.

hozat 29-04-2010 09:26

Sevgili limon,
Geçen yıl bahçeni ilk defa dolaştığımda, bende uyandırdığı duyguları: Sempatik, romantik, dinamik gibi kelimelerle ifade ettiğimi hatırlıyorum.

Bu yılki çalışmalarını izlerken yeni bir kelime ekliyorum. SİSTEMATİK.

uygulamaların çok sistemli ve bilinçli gidiyor. Senden öğrenecek çok şey var.
"Ben küçük sözü dinlerim"
Sevgiler...

limon 29-04-2010 09:33

Adalet Hanım, Fasulyelerde ve biberlerde ben de hep aynı sorunu yaşardım geçen yıl Kadife dikmedim ama İri Yapraklı Fesleğenlerden ekmiştim sebzelerin arasına. Bu sene de tohumlarını gelişigüzel attım aralarına. Onun çok faydasını gördüm, geçen yıl biberlerim hiç bitlenmedi.

Sevgili Hozatın yazdığı gibi şimdi sistematik yapıyorum ama Kadifeleri dikerken Dejavu yaşadım. Çocukluğa gittim ve dedemlerin köyde evlerinin arkasındaki sebze bahçelerinde sebzelerin arasında dikili rengarenk açmış süs bitkileri geldi gözümün önüne. Aslında hemen hemen tüm köylüler kendi ev sebze bahçelerine çiçek dikerlerdi. Şimdiki bilincimle o zamanı yaşasaydım neler öğrenirdim Onlardan kimbilir?

Vildan Sönmez 29-04-2010 12:03

Fotoğrafta sadece katmerliyi görünce sabredemedim ne yapayım.:o

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi farezya (Mesaj 627394)
Vildan hanım,merhaba
Katmerlinin yanında,tohum yapması için yalınkat da vardı.:)
Bizim hastalığımız ,bitkilerimizden tohum almak isteriz hep, diye bende düşünmüştüm.:)
Selamlar.

Kiraz 29-04-2010 21:34

Limon, sebze bahçen çok güzel görünüyor, bol hasatlar. Ben de bir kaç gün önce salyangozsavar(!) koydum, seninkine benzer ama büyük çapta:) Salyangoz sayfasına fotoğrafını eklerim.

Lisilerin çok güzel olacak eminim, çimleri sökmene de değecek.

Adalet Yağcı 29-04-2010 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 627574)
Adalet Hanım, Fasulyelerde ve biberlerde ben de hep aynı sorunu yaşardım geçen yıl Kadife dikmedim ama İri Yapraklı Fesleğenlerden ekmiştim sebzelerin arasına. Bu sene de tohumlarını gelişigüzel attım aralarına. Onun çok faydasını gördüm, geçen yıl biberlerim hiç bitlenmedi.

İşte yeni bir şey daha öğrendim, fesleğenler ve kadifeler çok kolay çiçekler hiç nazlanmazlar, sebze bahçeme bolca dikmem lazım, bu sene de bunu deneyelim bakalım, inşallah güzel sonuçlar alırım.
Teşekkürler sevgili Limon.

nazlı hilal 29-04-2010 22:58

Sevgili Limon bahçeniz çok güzel,ben geçen yıl çiğdem soğanı almıştım,saksıya ektim yirmi kadar soğanı birkaç tanesi çimlendi diğerleri çürümüş,hayal kırıklığına uğradım.Nerde yanlış yaptım bilmiyorum,sizinkiler harika inanamadım.Yeniden alıp doğrudan bahçeye eksem mevsim uygunmu...

hozat 30-04-2010 00:13

Sevgili limon,

Ben semt pazarlarına gidince, yöre satıcılarıile çok konuşur fikir sorarım.

Bodrum Ortakent pazarında bir satıcı, domates fidesi satarken yanında kadife fidesi de almamızı önerirdi. Demek bir bildikleri varmış.

Ayrıça büyük boylu horoz ibiklerini de sebze bahçesinin kenarlarına diktiğini söylemişti.
Acaba onunda bir yararı var mıdır diye düşünmeye başladım.
Gidince ilk işim bunu sormak olacak.

limon 30-04-2010 12:19

5 Eklenti(ler)
Nazlı hilal, eğer saksıda çok su birikirse, saksı altı delik değilse veya altında tabak varsa ve bu tabakta su biriktiyse veya kurtlandılarsa çürümüşlerdir. Bahçedeki saksılarımın altlarına hiç tabak koymuyorum ve hepsinin altında tekerlekli aparatlardan var. Böylece saksı altlarındaki delikler devamlı açık kalıyor, üstten yağmur vs.. çok sulanırsa alttan rahatlıkla tahliye oluyor. Saksıdaki çiğdemlerimin zannedersem 3.yılı, her yıl çoğalarak açıyorlar. Bu arada belki de suç sizde değildir aldığınız soğanlar belki de baştan bozuklardı.

Bu sabah yine ilk iş sebze bahçeme koştum. Marthanın Amerikalı Salyangozları uğraşadursunlar, bizim pratik zekalı Salyangozlarımız problemi çoktan çözmüşler. :) En çok Kabak fidelerindelerdi ve Kadifelerde. Bir Kabak fidesi tamamen yenilmiş, diğeri yarısına kadar, birine tırmanırlarken yakaladım.

Benim Salyangozlar çok besililer ve daha çok kabuksuzlar. Ben gidene kadar fidenin yarısını mideye indirmiş.
Eklenti 140133

Eklenti 140134

BU Kadife tamamen yenilmiş.
Eklenti 140135

Hayvanın ağırlığını varın siz hesaplayın :) Çiçek çökmüş." Bunun kafası neresi?" derseniz ilk gördüğümde ben de çok şaşırıp çok incelemiştim. Bunun kafası aşağıda görünmüyor fotoğrafta. Gövdeye göre çok ufak kafaları var.
Eklenti 140136

Bu Turuncu da boyuna göresini bulmuş, zirveye az kalmış. Bir çaba bir çaba, sanki ülkesinin bayrağını dikecek. :)
Eklenti 140137

limon 30-04-2010 12:24

2 Eklenti(ler)
Bir Ayva Ağacı kalmıştı tırmanmadıkları. Kabuklular da onu istila etmişler. Kireç işe yarıyor diyenlere duyrulur, ağaçlar yarısına kadar kireçle boyalı. :)
Eklenti 140138

Eklenti 140139

Kiraz 30-04-2010 12:29

Bu sene herkeste daha çok sümüklüböcek var galiba. Limon, ayvada önlem al, iki sene önce elma 13 tane meyve vermişti, on tanesini salyangozlara kaptırdım, meyveler küçücükken saldırıyorlar.

limon 30-04-2010 12:30

4 Eklenti(ler)
Bu kadar şikayetten sonra biraz da güzel şeylerden bahsedeyim. Mor Salkımım ilk kez geçen yıl açmıştı. Yanlış yere dikilmiş, tamamen gölgeye. Geçen yıl tepesinin güneşe uzanmasıyla hızla gelişmeye ve çiçeklenmeye başladı.
Eklenti 140140

Eklenti 140141

"Kaya Teresi" güzel fotoğraf veren bitkilerden. Ufak çiçekler açıyor ama yoğun açtığı için seyrine doyum olmuyor.
Eklenti 140142

Bu çiçeklerin hepsi vişne olursa 2 kasa toplarım herhalde. :)
Eklenti 140143

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025