![]() |
|
![]() |
#31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-05-2015
|
Beyaz alyssum'ları küçük çardağa diktim. Başta buradaki toprak kısmı ağaç kabuklarıyla kapatmayı düşünmüştüm, sonra gözüme çok koyu kaçacak gibi geldi, buradaki küçük tarhı oluştururken kullandığımız büyük kalası elimizdeki koyu meşeyle boyamıştık, taşların çoğu da bu renge yakın denk geldi, bir de ağaç kabuğu konsaydı... koyu-koyu-koyu. E beyaz lazım ![]() Henüz minicik buradaki her şey: Alyssum'lar mini fide. Hydrangea paniculata Wims Red, bu baharda dikip geçen hafta dikildiği ilk yerden toprağıyla birlikte taşındı, üstünde minicik tomurcuk var. Clematis 'Blue Angel' ve Clematis montana rubens'i aynı yere diktim, onların çiçeksiz kaldığı dönemde açması için de Clematis 'Red Star'ı ekledim. Bakalım nasıl bir görüntüsü olacak, tabii büyüyünce ![]() Fuchsia magellanica Riccartonii sağda, dona dayanıklı imiş, yine de kışa girerken korumaya alacağım. Orada minicik bir filiz halinde bir de müge çiçeği var ![]() Calibrachoa calita hibrit'i de bugün ekledim. İçimden hiç boşluk kalmamacasına burayı doldurmak geçmedi değil ![]() ![]() ![]() ![]() (Fotoğraflar biraz bulanık çıkmış, acemilik ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nuaymu, bahçeniz çok çok güzel olacak. ![]() Anlatımlarınızdan da büyük keyif aldım. Bir sürü şirin mini hikaye... ![]() İyi ki dediğiniz gibi başlığı şimdiden açtınız da bütün bu yolculuğa şahit olacağız. Sizdeki bu araştırmacı ruh sayesinde kim bilir neler neler öğreneceğiz. ![]() İlk mesaja planı eklediğiniz için de teşekkür etmek istedim. Benim bahçe başlıklarında ilk olarak gözüm hep ya bir plan ya da geniş açılı bir fotoğraf arıyor. Ancak o sayede her şeyi aklımda konumlandırabiliyorum. Diğer türlü gözümde canlanmıyor. Fırsat bulduğunuzda plandaki harflerle gösterdiğiniz bölümlerin geniş açılı fotoğraflarını da ekleseniz ne güzel olur. ![]() Sprekelia ne ilginç bir çiçekmiş. Rengi harika! İlk defa görüyorum... Fuchsia magellanica Riccartonii burada görünce baktım. Davesgarden -12'ye kadar dayanır demiş. Bu haliyle Eskişehir'i kurtarmaz. O nedenle çok sağlam korumaya almanızı tavsiye ederim. Takipteyim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Uyarınız için teşekkürler, kaybetmek istemediğim bir güzellik o. Fuchsia magellanica Riccartonii için, onu aldığım internet sitesinde 'bahar başında sıkı budanırsa çok kuvvetli ve güzel sürgünlerle gelecektir' cümlesini eklemişlerdi, bu da beni çok umutlandırdı ![]() Kışa girerken sımsıkı sarıp deneyeceğim, her ihtimale karşı da bir kısmını bölüp kışın kapalı balkona alayım en iyisi ![]() ![]() Ve düşündüm de, küçük çardak, o kısımdaki clematisleri aşırı rüzgardan koruyayım derken yavaş yavaş oluşmuştu; tümüyle sera naylonu kaplanıp mini seraya bile dönüştürülebilir. Yazdım bunu bir kenara ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Ağaç Dostu
|
küçük çardak
![]() B2 kısmı, çardak yapılacak kısım. Verandadan ziyade yazın sıcak günlerinde sarmaşık gölgeleri altında ve çimenlere basarak oturmayı düşündüğüm kısım. Tam oturmak denemez aslında, zira sallanmayı da düşünüyorum ![]() ![]() Görüldüğü gibi çoook iş var. Ne zaman bu kısım istediğim kıvama gelir de çardak yapımı biter, kesin belli olamadığı için, buna ilaveten rüzgar da bahçede epeyce bir sorun teşkil ettiği için kendi çapımda geçici çözümler bulmaya yöneliyorum. Fotoğrafta görülen yeşil sera örtüsü gibi ![]() Yeşil sera örtüsünü ilk olarak bir kıyıya diktiğim bazı çiçeklere gölge oluşturması amacıyla kullanmıştım. Örtüyü bahçe tellerine galvanizle diktim ![]() B2'yi çardakla kapatmayı planladığım için, çardağı saracak sarmaşıkları bir an önce yerlerine dikmek gerekiyordu. Morsalkımı daha önceden dikmiştim, ardiyenin(henüz yapılmadı ama ikinci çizimde yeri var) solunda kalan veranda-ardiye arasındaki bölüme de iki clematis dikince... yine rüzgar meselesi çıktı tabii. Ve geçici çözümler ![]() Ustaların inşaat esnasında kullanmak için yaptıkları bir merdiveni yanlamasına koyup buraya örtü gerebilirdim. İlk hali de böyle oldu zaten (o halinin fotoğrafı yok maalesef). Sonra tam örtüyü gereceğim sırada, aynı ölçülerdeki diğer merdiven aklıma geldi ![]() ![]() İki merdiven birleştirilip, yerine yerleşti. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Ağaç Dostu
|
Buraya küçük bir not eklemek istiyorum ![]() Bahçe henüz yapım-dikim aşamasında, dolayısıyla geniş açılı fotoğrafları yeri geldiğince ekleyeceğim. Bu biraz da, çekilen fotoğraflarda komşuların ev ve bahçelerinin görünmemesi gerektiğini düşünmemden kaynaklanıyor. Bir şekilde onların mahremiyetlerini ihlal etmiş olmak istemem. Diğer sebep de... en azından takıl-tukul tabir ettiğim inşaat yığınlarını az da olsa kaldırdıkça eklemek isteyişimden ![]() Doğrusu bu yıldan önceki gidişlerimizde, her seferinde hüsrana uğrayarak dönüyordum. Zira her gidişimde bahçenin her yerinde koşturuyordum, hiçbir iş bitmiyordu. Dolayısıyla bahçenin hiçbir yerinde bir güzellik, bakılacak, nefes alınacak bir köşe ortaya çıkmıyordu. Bu yıl taktik değiştirdim. Gitmeden önce 'bahçede bugün şuraya başlayacağım' diyorum, sadece o kısımla ilgileniyorum ve bahçenin diğer kısımlarının üstünden atlayıp geçiyorum. O iş o gün bitmezse, haftaya yine aynı yerden devam ediyorum. Yöntem işe yaradı, minik minik nefes köşeleri oluşmaya başladı. Küçük çardak da bunlardan biri ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
|
küçük çardak-2
Merdivenleri birleştirip yerleştirince, sonradan kaldırmak yerine, burayı mini tarh şeklinde devam ettirmek aklıma geldi. Eski bir kalasla merdiven ayaklarını çevirdik ve şöyle bir baktık: Eh, fena görünmüyordu. Çardak taslağımızı ve tarh yükseltisini oluşturacak kalası zımparaladık, boyadık. Boyama esnasında, güneş enerjisi sistemine bağlanacak olan boruları uygun şekilde aşağıya, toprağın içine aldırıp yan tarafa uzattık. Bitkiler büyüdüğünde yapılacak herhangi bir su tesisatı işlemi, ne kadar dikkatli yapılırsa yapılsın, oraya diktiğim sarmaşıklara ve diğerlerine zarar verebilirdi. Zaten bu konuda ağzım bir kere yanmıştı, tekrar riske girmek istemedim. Su boruları meselesi halledildikten sonra, tarhı toprak karışımıyla doldurdum. Bu esnada ilk dikilen clematisleri ya söküp yükseltecektim, yahut başka bir çare düşünecektim. Sökme riskine girmedim ve çevrelerine taş döşeye döşeye toprağı yükselttim. Zaten köklerinin güneşten korunması gerekiyordu. Çardağı yaparken kullandığımız keresteler clematislerin sarılması için elbette uygun değildi. Su kenarından kestiğim sazlardan yelpaze biçiminde bir sarmaşık merdiveni yaptım: ![]() Onu da küçük çardağa galvaniz telle bağlayıp clematisler tutunsun diye yardım ettim. ![]() Son hali değilse de... başlangıç hali diyebiliriz artık ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Ağaç Dostu
|
B2, büyük çardak alanı, zıt cephelerden... ![]() ![]() Zemin çimi sonbaharda. Önce fırın köşesini tamamlamak gerekiyor. Fırının önündeki alana beton döktürdük, yağmurlu havalarda çamur olmadan da fırını kullanabilmeyi istiyoruz. Buradaki çeşme kısmına bir tezgah ve evye eklenecek. Yağmur-kar-don olayları sebebiyle tezgah ve evyeyi beyaz betondan yaptırıp bazı taşlarla dekore etmeyi düşünüyorum. Önerilere açığız tabii. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2014
|
Herşey gayet profesyonelce gidiyor sayın nuaymu.kolay gelsin en kısa zamanda istediklerinizi yaparsınız da keyfini sürersiniz inşallah.Benimde en büyük hayalim böyle bir bahçeye sahip olup herşeyi kendim yapabilmek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-02-2015
|
Sevgili nuaymu; ben de yapım aşamasında olan bahçemi daha bir şeye benzemiyor diye sayfa açmayı geciktirenlerdenim. Bana cesaret verdiniz. En kısa zamanda sayfamı açıyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayfayı açmakta başta tereddüt etmiştim ama sonra ilk aşamaların da önemli olduğunu düşündüm. Benim bahçem oldukça yavaş ilerleyecek gibi, yapısal bakımdan, zira haftada bir tam gün gidebiliyoruz. Bu yıl dayanamayıp, işi asıp akşama doğru kaçmadan duramadım, o ayrı. ![]() Yapısal işler devam ederken bir yandan da kalıcı bitkileri belirleyip bir an önce yerleştirmek gerekiyormuş, bu yıl onu öğrendim. Sayfa bir nevi bahçe günlüğü oluyor. Yaparken de yeni fikirler ediniyorsunuz, ağaçlar.net üyeleri sağ olsun, insanı hem teşvik ediyor hem de "aaaa, buldum! burayı şöyle çözebilirim" dedirtecek sözler yazıyorlar. Farkında olsunlar olmasınlar, yeni çözümlere-fikirlere sebep oluyorlar ![]() Bir an önce sayfanızı açın derim, şimdiden hayırlı olsun, kolay gelsin ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Ağaç Dostu
|
Bugünkü bahçe kaçamağından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Ağaç Dostu
|
Kucuk çardak harika olmus. Gecici falan diye başlayıp kalici ve cok guzel bir cozum bulmussunuz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şakayık geçen yıldan daha fazla gelişmiş olarak çıktı ise yerini sevmiş ve yavaş yavaş koltuğa kurulur gibi oraya kuruluyor demektir, çiçeklerini de mutlaka görürsünüz ![]() Bizim şakayık önce tek kök çıkarttı, sadece yapraklar; sonra iki kökten çıkarttı, yine sadece yapraklar vardı; sonra yine iki kökten ama bu kez tek bir çiçek açmıştı; bu yıl ise üç kökten verdi ve 5-6 tomurcuğu var. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Ağaç Dostu
|
İlk açtığında Clematis 'Margaret Hunt' olduğunu düşünmüştüm ama şimdi 'Piilu' olmasından şüpheleniyorum. Olsun, güzel işte ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Ağaç Dostu
|
Bahçe peyzajında hem çevreden topladığım hem de hafriyat esnasında çıkan taşları kullanmayı planlıyordum. Gerçi 'taşlarım' şimdiye dek hayli mesele olmuştu. Hangi köşeye taşısam fazlalık muamelesi görüyordu. Birkaç kez 'ne iyi olmuş' da dendi, bazı yerlerin beton dökümü sırasında gizlice dolgu malzemesi yapılarak ![]() ![]() Elektrik direğini dikmeye gelen elektrikçiler bile direği sabitlemek için açtıkları çukurun içine hazır toplanmış taşlarımdan atmasınlar mı? Gel de anlat, bir kere o taşlar kolay toplanmıyor. Taş dediğin ağırdır bir kere, hele bir hanım için. Bir taş yığınını oluşturmak için git-gel-git-gel kaç kilometre yol yürünüyor? Neyse. Baktım anlatmakla olmuyor, ben de internetten, bahçe peyzajında taşlarla yapılmış düzenlemelerin fotoğraflarını topladım ve eşime gösterdim. Sonuç? Bahçeye giderken yolda görüp beğendiğim taş yığını toplandı ve getirildi. 5 ton ![]() ![]() Hiç biri kaldırabileceğim büyüklükte değil, heba edilen taşlarıma karşılık yenileri, üstelik de sadece 'bu şuraya, şu da şuraya' diyeceğim, eşim taşıyacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Ağaç Dostu
|
Sayın nuaymu, emin adımlarla ilerliyorsunuz, gelişmeleri gördükçe bazen siz bile inanamayacaksınız. Bitkiler kendilerine verilen ilgiyi kat be kat değerlendiriyorlar. ![]() Clematisiniz bana da piilu gibi gelmedi. Sizinkinin taç yaprakları biraz daha ince, piilunun daha tombul oluyor. Yine de yanıldıysam bu konuda uzman arkadaşlar düzeltebilir. ![]() Düzenleyen Sevgi Durul : 02-06-2016 saat 22:00 Neden: Yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
'Piilu' değil kesinlikle, tombul değil yapraklar. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 | |
Ağaç Dostu
|
Clematisi Hagley Hybrid'e benzettim. Ankara'daki bahçemde vardı, oradan tanıdık geldi. Bauhaus'tan almıştım. İnternetten fotoğrafı: http://www.bbc.co.uk/staticarchive/4...962042b4f2.jpg Alıntı:
![]() ![]() ![]() Küçük çardağa da sazlardan yaptığınız yelpazeye de bayıldım. Forumda böyle tasarıma önem veren bahçeler görmek çok hoşuma gidiyor. Bir sürü küçük fikir buluyoruz. ![]() Anlatımlarınız da çok çok keyifli. Her köşeyi baştan plandan bir bakıp, aklımda canlandırıp öyle okuyorum. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Alıntı:
![]() http://www.agaclar.net/forum/1464850-post756.htm Resimdeki kayrak taşlar ile altta ilk resimdeki otlardan fazla gözükmese de beyaz taşlar tamamen toplama ürünü... Akıllı işi değil ya bizimkisi ![]() http://www.agaclar.net/forum/1458868-post718.htm |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim de en keyif aldığım bahçeler, öğrendiğim ve fikir edindiğim bahçeler oluyor ![]() Mesela geçen gün Fuchsia magellanica Riccartonii için 'korumayı sıkı yapın' demiştiniz ve ben o çardağı kışa girerken sera naylonuyla örtmeye karar vermiştim. Lakin o kadarla kalmadı ![]() İki merdivenim daha var ![]() Bir çardak daha yapmaya karar verdim. Bu çardağı da ardiye bittiğinde, onun kuzeye bakan cephesine koyacağım, ancak orası uygun, güneş gören iki yerinden biri. İkinci çardak niye gerekli? Bir Arbutus unedo'm var, yıllar önce bir gezi esnasında Ödemiş'in pazarına denk gelmiş ve ilk defa orada taze kocayemişlerden tatmıştım, nefisti. Bahçeye niyet edince de ilk aklıma gelen kalıcılardan biri oydu tabii. Arbutus unedo'yu getirttim ve diktim. Yine ilk diktiklerimdendi. Çok sevimli bir bitki, görüntüsü de çok estetik, yaprakları etli, koyu yeşil, dalları da ayrı güzel. Tabii Eskişehir'in kışı ona ağır geldi. Ama öyle sevgiyle almışım ki, garibim ölmüyor da, tüm gücüyle dayanıyor. Her kış toprak üstü kısmı donuyor, bahara kökten yeniden sürüyor. Ve Magnolia grandiflora, hayalim. Onu da kokusu yüzünden çok seviyorum, hatırası da var. Eskişehir'de olmaz diye düşünüyordum, olabilir görünüyor. Şimdi... Planım şu: Ardiye bitince ikinci küçük çardak yapılacak, aynı şekilde tarh yükseltisi vs. ile tamamlanacak. Magnolia grandiflora, Tilia ve Arbutus unedo bu ikinci küçük çardağa dikilecek, üç metre civarında bir alan burası, tam ölçmedim. Bitkilerin aşırı büyümesine karşı 'meyve ağaçlarına uygulanan bodur tutma yöntemi' uygulanacak. (Bunun için de size teşekkür ederim). Tilia zaten olur, Magnolia çiçek verebilir ve Arbutus da ölmüyor ama artık kışın seraya çevrileceğinden (ısıtmasız sera) meyve bile bekleyebilirim ![]() Zaman alacak bu belli, bahçenin ilk öğrettiklerinden biri sabır değil mi zaten? (Niçin dona dayanıklı magnolia düşünmüyorum? Düşünüyorum, aldım bile, Magnolia soulangeana ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın TCM, kayrak taşlarını satın aldığınızı düşünmüştüm ilk başta ![]() İnsan bahçeyle uğraşınca, gözünün önündeki güzellikleri daha bir görmeye başlıyor, onları değerlendirmek istiyor. Siz de kim bilir bahçenizde daha neler yapacaksınız, kolay gelsin efendim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Ağaç Dostu
|
Sayın abk, daha güzellerini bulursunuz inşallah, amin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Alt resimdeki taşlar toplama; mümkün olduğunca gittiğim yerlerden alıp bahçeye getiriyorum hatıra niyetine. Kayrak taşları ise bahçe veya ev döşemesinde kullananlar artanları yola dökmüşler. Her geçişimde arabanın bagajı müsaitse ve etrafta kimse yoksa atıyorum arkaya. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tilia ne diye baktım, o da sanki ıhlamur gibi görünüyor. Öyleyse o da bir ağaç. Hem de çardağa ihtiyaç duymayacak kadar dona dayanıklı. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Ben bu bahçe sayfasını gözden kaçırmışım, geç te olsa sayfanız hayırlı, bereketi bol, her şey gönlünüzce olmasını diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|