agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni1470Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-10-2015, 15:43   #91
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-01-2011
bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.

sinbas beğendi.
blnturkek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2015, 19:31   #92
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur Mesajı Göster
SN. sinbas peki her bir üründen ne kadar kullanıyorsunuz oranları neler ?
Sayın @Resulgur;
Bahçemin Süs bitkileri dahil yaklaşık 60 m² si ekili, 50 m² si sebze. Asitik asitten iki çorba kaşığı, Sitrik Asitten bir çorba kaşığı, Hümik ve fulvik asitten (ikisi bir arada sıvı) bir su bardağı, Melastan 1-2 su bardağı. 15 günde bir veriyorum hemen hemen bir dolu bir boş sulama yapıyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul Mesajı Göster
Sayın Sinbas; çok güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık ama bu kadar maddeyi nereden temin ediyorsunuz ayrıca ne kadar fiyatları?
Sayın @dongyul;
Asitik asit, Sitrik asit, Hümik fulvik asitleri en yakın Zirai ilaç bayılerinden veya bulunduğunuz bölgede sıvı gübre imali yapan fabrikalardan, Melası ise Yine bulunduğunuz bölgede ki Pancardan Şeker üreten Şeker Fabrikalarından temin edebilirsiniz, Profesyonel anlamda büyük çapta çiftçilik ve seracılıkla uğraşan tanıdıklardan da bulabilirsiniz.

Asitleri alalı çok yıllar olduğu için fiyatları hakkında şu an hiç bilgim yok.
Melası Burdur Şeker fabrikası olarak TON/TL 415+KDV den çiftçilerimize ve sanayicilerimize satıyoruz. istediğimiz sadece çiftçi veya besici belgesi ve geniş ağızlı yukarıda resmini eklediğim varıl gibi bir kap olması yeterli.

Size Adapazarı Şeker Fabrikası yakın oradan melas temin edebilirsiniz.

Kullanılan miktarlar az olacağı için kimyevi veya organik diye satılan gübrelerden daha ucuza mal olacaktır.

Daha önceleri de çok yazdım 15 günde bir de bünyesinde demir, bor, mangan çinko, molibden vs barındıran iz elementleri karışımını da kullanıyorum.
Farklı zamanlarda ayrı ayrı olmak üzere Fosforik asit ve kalsiyum. Kalsiyumu hem damlama ile hemde pompa ile yapraktan veriyorum.

Odun külünün Dinlendirilmiş suyunu da sulama suyuna zaman zaman 1 su bardağı olarak veriyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi blnturkek Mesajı Göster
bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.
Teşekkür ederim Sayın @binturkek

sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2015, 20:14   #93
Ağaç Dostu

Resulgur's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinbas Mesajı Göster
Sayın @Resulgur;
Bahçemin Süs bitkileri dahil yaklaşık 60 m² si ekili, 50 m² si sebze. Asitik asitten iki çorba kaşığı, Sitrik Asitten bir çorba kaşığı, Hümik ve fulvik asitten (ikisi bir arada sıvı) bir su bardağı, Melastan 1-2 su bardağı. 15 günde bir veriyorum hemen hemen bir dolu bir boş sulama yapıyorum.

Sayın @dongyul;
Asitik asit, Sitrik asit, Hümik fulvik asitleri en yakın Zirai ilaç bayılerinden veya bulunduğunuz bölgede sıvı gübre imali yapan fabrikalardan, Melası ise Yine bulunduğunuz bölgede ki Pancardan Şeker üreten Şeker Fabrikalarından temin edebilirsiniz, Profesyonel anlamda büyük çapta çiftçilik ve seracılıkla uğraşan tanıdıklardan da bulabilirsiniz.

Asitleri alalı çok yıllar olduğu için fiyatları hakkında şu an hiç bilgim yok.
Melası Burdur Şeker fabrikası olarak TON/TL 415+KDV den çiftçilerimize ve sanayicilerimize satıyoruz. istediğimiz sadece çiftçi veya besici belgesi ve geniş ağızlı yukarıda resmini eklediğim varıl gibi bir kap olması yeterli.

Size Adapazarı Şeker Fabrikası yakın oradan melas temin edebilirsiniz.

Kullanılan miktarlar az olacağı için kimyevi veya organik diye satılan gübrelerden daha ucuza mal olacaktır.

Daha önceleri de çok yazdım 15 günde bir de bünyesinde demir, bor, mangan çinko, molibden vs barındıran iz elementleri karışımını da kullanıyorum.
Farklı zamanlarda ayrı ayrı olmak üzere Fosforik asit ve kalsiyum. Kalsiyumu hem damlama ile hemde pompa ile yapraktan veriyorum.

Odun külünün Dinlendirilmiş suyunu da sulama suyuna zaman zaman 1 su bardağı olarak veriyorum.

Teşekkür ederim Sayın @binturkek
Sn. Sinbas verdiğiniz bilgiler çok kıymetli gerçekten çok teşekkürler. Emeğinize sağlık efendim. Saygılar

sinbas ve SambaMustafa beğendi.
Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2015, 20:19   #94
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2015
Gerçekten çok güzel kıymetli bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim. Şuan elimde humik fulvik asit karışımı 1 litre sıvı var. Bunu ne oranda kullanmalıyım ve damlamayı kaldırdım karışım yapıp köklere belli ölçüdemi koysam yoksa süzgeçli sulamamı yapsam ya da yaprakdanmı uygulamalıyım karar veremedim. Şuan en tecrübeli sizi gördüm size sormak istedim.

sinbas, telato, Jakin ve 1 kişi beğendi.
dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2015, 21:26   #95
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul Mesajı Göster
Gerçekten çok güzel kıymetli bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim. Şuan elimde humik fulvik asit karışımı 1 litre sıvı var. Bunu ne oranda kullanmalıyım ve damlamayı kaldırdım karışım yapıp köklere belli ölçüdemi koysam yoksa süzgeçli sulamamı yapsam ya da yaprakdanmı uygulamalıyım karar veremedim. Şuan en tecrübeli sizi gördüm size sormak istedim.
Yukarıda damlamadan nasıl ve ne kadar verdiğimi yazmıştım ona göre bir karışım hazırlayabilirdiniz.
Ben yine de size bir ölçü vereyim.
Tedbirli olmakta yarar var. 10 litre suya bir çay bardağı katın bitkilerin köklerine dağıtın ayrıca bitkinin büyüklüğüne göre ayarlayın. Örneğin Hıyarlara biberlere bir su bardağı karışım verirken! domateslere patlıcanlara bitkinin büyüklüğüne göre 2-3 su bardağı karışım verebilirsiniz. bu ölçüleri özellikle az veriyorum ama siz bunu zamana yayarak yavaş yavaş artırarak verebilirsiniz.

Domatesin kök çapı 50-60 cm, Fasülyenin, biberin, Hıyarın, patlıcanın yaklaşık 15-25 cm yi bulur gövdelerine değmeyecek şekilde sulamanızı yapın.
Yapraktan vermenin pek faydası olmayacaktır.

Name:  maşrapa.jpg
Views: 786
Size:  17.0 KB
Önce birer maşrapa normal boş sulama yapın 15-20 dakika sonra onun üzerine bu karışımı dökün sonra 5-10 dakika sonra tekrar birer maşrapa normal boş sulama yapın ki kök mesafesine yaptığınız karışım ulaşabilsin. ne tam derine insin ne de toprak yüzeyinde kalsın. bunlar yaklaşık ölçülerdir deneme yanılma metodu gibi, zaman içerisinde ölçüleri tam tutturursunuz.

Düzenleyen sinbas : 27-10-2015 saat 18:26
Eski 26-10-2015, 21:48   #96
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-09-2014
Aman Allahım gözlerim yerinden aklım başımdan uçtu bu saatte Burdurda dolaştım sağolun bize bu güzellikleri paylaşıp mutlu ettiniz. Tek hayalim böyle bir bahçeye sahip olmak, ailenizle mutlu sağlıklı bir ömür dilerim.Selamlar.

pınar59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2015, 07:11   #97
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2015
Çok teşekkür ederim kafamda oturdu şimdi ^^ ellerinize sağlık...

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2015, 22:19   #98
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Güz gülleri inadına güzelliklerini sergiliyorlar.

Kışın geleceği hiç umurlarında değil.
Name:  gül1.jpg
Views: 645
Size:  72.1 KBName:  gül2.jpg
Views: 662
Size:  71.3 KBName:  gül3.jpg
Views: 654
Size:  71.5 KBName:  gül4.jpg
Views: 635
Size:  76.6 KB

Kozmos yaz boyu uyudu çardak boyunda büyüdü, sonbaharda açmaya başladı.
Name:  gülkosmoz5.jpg
Views: 669
Size:  71.6 KB
Yeni saat uygulaması ile bahçeye zaman kalmadı. ancak hafta sonları hava şartlarına bağlı olarak yine bir elim orada olacak.

Eski 09-11-2015, 22:47   #99
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Bahçede temizlik günü Yaz boyu biz onlara hizmet ettik onlar bize elimizi hiç boş çevirmediler şimdi de bahçeye hizmet başladı temizleyip bahara kadar nefes alsın zira önümüzdeki bahar yine biz toprağa bakacağız, toprak sebzelerimize, sebzeler de bize.

Bizim Eyüp tam gaz girişti işe makine gibi çalışıyor maşallah. Önce temizlik sonra çapa diyor.

Name:  temizlik1.jpg
Views: 641
Size:  71.2 KB

Biberlerin sonu, bol bol topladık kuruttuk dondurucuya koyduk.emeklerine sağlık.

Name:  temizlikbiber4.jpg
Views: 657
Size:  71.7 KBName:  temizlikbiber.jpg
Views: 644
Size:  70.1 KB

Patlıcanlar yine çiçek ve meyve vermiş ama kaçınılmaz, bugün son günleri.

Name:  temizlikpatlıcan2.jpg
Views: 688
Size:  73.5 KB

Domatesler sanki bizi yolmayın der gibi hala bol meyve ve yeni filizler.

Name:  temizlikdomates3.jpg
Views: 625
Size:  70.9 KB

Eski 09-11-2015, 23:08   #100
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Temizlik bitti çapalama yapıldı,
Toprak çok güzel oldu pamuk gibi, öyle ki bir battaniye al üstünde yat uyu
Name:  temizlikbitti1.jpg
Views: 766
Size:  69.7 KB

Yaz boyu bizim oturduğumuz çardak şimdi bahara kadar yanmış hayvan gübrelerini barındıracak. Yağmurdan ıslanmasın göze batıp birileri götürmesin.
Name:  temizlikbitti2.jpg
Views: 829
Size:  70.9 KB
Sarımsakları mı itina ile seçtim ve yerine ektim. yeteri kadar suladıktan sonra, Topraktaki çatlamaya,soğuktan korunmaya yardımcı ve aroması güzel olsun diye üzerilerine bolca hayvan gübresi serptim.
4 metrelik 2,5 sıra oldu kalan boşluğa da evde küçük soğanlar var idi yeşermeye durmuşlardı onları diktim.
Name:  temizlikbitti3.jpg
Views: 818
Size:  74.7 KB
Kastamonu Taşköprü'den getirtdiğim Sarımsakların dış dişlerinin irilerini seçtim yaklaşık 62 tane oldular damlama hortumunun iki tarafına gelecek şekilde 10'ar cm ara ile diktim baharda taze iken aralardan birer birer alıp yediğimizi düşünsek sıra üzeri mesafesi 20 cm e çıkacak çapalama ve ot alma işlemi için harika bir durum olacak.

Düzenleyen sinbas : 19-02-2016 saat 18:23
Eski 09-11-2015, 23:19   #101
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Maşallah maşallah sayın sinbas, emeklerinize sağlık, çok güzel, bahçe temizlenmiş, çapalanmış. Seneye tekrar ekip-dikmek nasip olsun hepimize...

Bizler ektiğimiz sarımsağı bile sayarız... Maşallah!..

sinbas, aleydi, Jakin ve 1 kişi beğendi.
YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2015, 23:29   #102
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Maşallah maşallah sayın sinbas, emeklerinize sağlık, çok güzel, bahçe temizlenmiş, çapalanmış. Seneye tekrar ekip-dikmek nasip olsun hepimize...

Bizler ektiğimiz sarımsağı bile sayarız... Maşallah!..
Teşekkürler Sayın @YeniGine.
Aminnn!!!
Özellikle saymadım, damlama sulama olunca her deliğe iki taraflı kaç sarımsak düşüyor hesabı oldu biraz.

Eski 10-11-2015, 00:19   #103
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Sayın sinbas, bahçenizden söktüğünüz biber-domates çalılarını diyeyim değerlendiriyor musunuz?

sinbas, aleydi, Jakin ve 1 kişi beğendi.
Eski 10-11-2015, 00:36   #104
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Sayın sinbas, bahçenizden söktüğünüz biber-domates çalılarını diyeyim değerlendiriyor musunuz?
Değerlendirme imkanım yok ne yazık ki çöpe gidiyorlar.

Çürütme yöntemi ile yeşil gübre olarak tekrar toprağa kazandırmaktan söz ediyorsanız onu yapmam zira üzerilerinde yeteri kadar börtü böcek ve mantar barındırıyorlar.

YeniGine, Jakin ve sevgihoca beğendi.
Eski 10-11-2015, 00:38   #105
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Anladım. Evet çürütme yöntemini sormuş idim.
Maalesef ben de yapamadım, zira ortak alan, çöp gibi dururmuş vs. vs. bir sürü sebep.

sinbas, Jakin ve sevgihoca beğendi.
Eski 13-11-2015, 19:12   #106
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Galeri: 8
Bulunduğumuz yerde toprakta organik madde oranı çok az. Olan toprakta kum oranı yüksek olduğu için ne kadar yağmur yağarsa yağsın eğimin de etkisi ile kısa zamanda süzülüyor. Bu durum için komşumun yaptığı uygulama mümkün olduğu kadar teras yapma, verimleri bittiği zaman ekmiş olduğu ürünlerin sap, yaprak vs. boylu boyunca çukurlar kazarak gömme ve bahar geldiği zaman onları belleyerek ortaya çıkardıktan sonra tırmık ile çürümeyenleri yüzeye çıkartarak bir iki gün bekleyerek kuruttuktan sonra üzerlerine basarak mümkün olduğu kadar küçük parçalara bölünmesini sağladıktan sonra yeniden belleyerek toprağa karışmasını sağlıyor. Bitkileri ektikten sonra doğal gübre de kullanınca kuruyunca taş gibi sert olan toprak yumuşamakta, bitkilerin rahat kök saldığı, daha nemli ve verimli toprak haline gelmekteler. Bu olayı her yıl yeniden yaparak toprağın organik madde miktarını bu arada toprakta yaşayan canlı mikroorganizmaları çoğaltarak verimini artırmakta.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2015, 21:51   #107
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Bulunduğumuz yerde toprakta organik madde oranı çok az. Olan toprakta kum oranı yüksek olduğu için ne kadar yağmur yağarsa yağsın eğimin de etkisi ile kısa zamanda süzülüyor. Bu durum için komşumun yaptığı uygulama mümkün olduğu kadar teras yapma, verimleri bittiği zaman ekmiş olduğu ürünlerin sap, yaprak vs. boylu boyunca çukurlar kazarak gömme ve bahar geldiği zaman onları belleyerek ortaya çıkardıktan sonra tırmık ile çürümeyenleri yüzeye çıkartarak bir iki gün bekleyerek kuruttuktan sonra üzerlerine basarak mümkün olduğu kadar küçük parçalara bölünmesini sağladıktan sonra yeniden belleyerek toprağa karışmasını sağlıyor. Bitkileri ektikten sonra doğal gübre de kullanınca kuruyunca taş gibi sert olan toprak yumuşamakta, bitkilerin rahat kök saldığı, daha nemli ve verimli toprak haline gelmekteler. Bu olayı her yıl yeniden yaparak toprağın organik madde miktarını bu arada toprakta yaşayan canlı mikroorganizmaları çoğaltarak verimini artırmakta.
Sayın @Muda çok güzel bir yöntem, mümkün olsa da yonca ekip tohuma dönüşmeden belleyip veya traktörle sürdürüp toprağa karıştırsak ve o yıl nadasa bırakmak suretiyle uygulamayı daha da etkili hale getirebilsek.

Eskiden bizim park bahçe bölümünde tüm ağaçlık bölgenin yapraklarını çalı çırpısını toplayıp çürütme çukurlarında biriktirir çürütürlerdi.

Elde ettikleri torfu sera binasında çiçeklerde kullanırlardı.

Bahçelerimizde her türlü zararlı börtü böcek ve mantar olduğu için benim böyle bir yöntemi yapmak bana ters geliyor, fayda sağlayacağım derken mevcut zararlıları daha da çoğaltmak istemiyorum.

Yalnız olsam toprağı tam steril hale getirebilmek için malçlama veya fungusit ve insektisit türü ilaçları kullanacağım fakat çevremde ki bahçelerin tamamında aynı durum söz konusu.

Benim bahçe zaten küçük, yarısına odun fırınından 4-5 poşet kül getirdim ve yaz boyu semaverden çıkan külleri bahçeye döktüm toprağın daha gevşek olmasını sağladım.

Zararlılar bir tarafa, bu yöntemlerden şu anlaşılıyor; doğa kendi kendini yenileme gücüne sahip, yeter ki biz topraktan gelene toprağa verelim, yeter ki insanlar kirletmesinler.

Muda, A_NOMAD, TCM ve 6 kişi beğendi.
Eski 09-12-2015, 21:52   #108
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Evet arkadaşlar kış geldi bahçe işleri bitmedi, şimdiden bahara hazırlık çalışmaları başladı diyebilirim.

Bahçemizi temizledik iki kez çapa yapmıştık, geçtiğimiz Pazar yine bir çapa daha yaptık zira çimlenme ihtimali olan yabancı ot tohumlarının, toprak altı zararlılarının ve mantarların yok edilebilme düşüncesi hakim oldu.

Baharın yine 2-3 kez daha çapa veya belleme devam edecek.

Jakin, sevgihoca ve NMel beğendi.
Eski 09-12-2015, 22:24   #109
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Hazırlıklar başladı dedim çünkü bugün gittim 2 adet 22 litrelik plastik şeffaf saklama kabı ve 50 adet köpük bardak aldım.
Name:  saklama kabi.jpg
Views: 770
Size:  16.4 KB
Bu saklama kabını mini sera şeklinde düşünüyorum.

Name:  sardunya çeliği.jpg
Views: 792
Size:  49.6 KB
Bahara hazırlık olarak ta bugün budadığım sakız sardunyalarından 50 adet (boyları 5-10 cm arası) çelik hazırladım.
Her çelikte 3-5 göz bulunmaktadır.
Name:  köpük bardak.jpg
Views: 574
Size:  15.1 KB
Köpük bardakların altlarını yanlardan işaretli yerlerinden deleceğim alttan delmiyorum çünkü bardaklar zemine tam oturacağı için delikler kapanacak ve görevlerini yerine getirmeyeceklerdir.

Bahçe toprağını vermikülit, kum ve birazda yanmış hayvan gübresi karıştırıp bardaklara doldurduktan sonra, iyice sulayıp bir gün dinlenmeye bırakacağım.

İkinci güne sardunya çeliklerinin kesik yerleri kurumuş olacak ve hazırladığım bardakların içine dikilecekler kapak bir miktar hava alacak şekilde kapanacak.

Fazla sulamadan nemini muhafaza edecek şekilde Güneş almayan bir köşede bekleyecekler.

Ne tutarsa kardır diyeceğiz ve gelişmeleri birlikte göreceğiz.

Düzenleyen sinbas : 09-12-2015 saat 22:56
Eski 09-12-2015, 22:30   #110
Ağaç Dostu

aleydi's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2013
Ben bahçeyi bozup , ne varsa toprak üzerinde bırakıyorum bahara kadar.3 yıldır bu şekilde devam ediyorum. Bütün yaz boyunca hiçbir zirai ilaç kullanmadım bitkilerime. Sadece ilk yıl salatalarda sararma olmuştu sadece 1 kere onlar için kullandım. Bu yıl özellikle salatalar ve domatesler çok verimliydi.

Kendim içinde, hiç ilaç kullanmamayı doğal bitkisel reçetelerle iyileşmeyi tercih ediyorum. Bahçem içinde aynı şeyi düşünüyorum. Çünkü ilaçların ve zirai ilaçlarında onarıcıı etkileri yanında zararlı etkileride olduğunu düşünüyorum nacizane.

aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2015, 22:55   #111
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aleydi Mesajı Göster
Ben bahçeyi bozup , ne varsa toprak üzerinde bırakıyorum bahara kadar.3 yıldır bu şekilde devam ediyorum. Bütün yaz boyunca hiçbir zirai ilaç kullanmadım bitkilerime. Sadece ilk yıl salatalarda sararma olmuştu sadece 1 kere onlar için kullandım. Bu yıl özellikle salatalar ve domatesler çok verimliydi.

Kendim içinde, hiç ilaç kullanmamayı doğal bitkisel reçetelerle iyileşmeyi tercih ediyorum. Bahçem içinde aynı şeyi düşünüyorum. Çünkü ilaçların ve zirai ilaçlarında onarıcıı etkileri yanında zararlı etkileride olduğunu düşünüyorum nacizane.
Çok haklısınız bende aynı fikirdeyim ancak bizim bahçelerin durumu biraz farklı. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi bizim toprak derleme toplama 10 binlerce tarladan gelen toprağın karışımından oluşuyor.

Her bahçenin kendine has her türlü zararlısı (fungisit, insektisit türleri) birlikte geldiği ve gerekli temizliğe de dikkat edilmediği için hastalıktan haşereden gözümüzü açamıyoruz.

Mecbur kalıyoruz ilaçlamaya, zararlı biliyorum ama en azından kendimiz kendi çapımızda bilinçli ilaçlama yapıyoruz, ne tür ilaçla ne zaman ilaçlandığını ne kadar beklenmesi gerektiğini biliyoruz.

Eski 10-12-2015, 09:53   #112
Ağaç Dostu

aleydi's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2013
Bilmiyorumda ben sizin yerinizde olsam bir yıl bazı sebzelerde ürün almamayı göze alırdım.Sonrasında kışın eksilerde bu zararlılar ölmüyor mu. Salatalıklıklar içinde bize 15 gün bekleyin ilaçladıktan sonra, öyle yiyebilirsiniz demişlerdi. İlaç yaptığımız halde o yıl hiç verim alamadık. Şimdiki aklım olsa hepsini söker atardım. Çünkü bu yıl neredeyse ekim ayına kadar salatalık oldu.Ne yaparsanız yapın iklim şartları çok önemli.
Mantar içinde akşam erken saatlerde sulayıp bitkilerin gece ıslak kalmaması. Kadife çiçekleri ekmek sebzelerin arasına. Hatta sökmeden toprakta bırakmak zararlıları uzaklaştırıyormuş. Fesleğen sarımsak.

Tv de bir programda görmüştüm. Kadife çiçeği dışında bir çiçek daha ekmişlerdi. Tamamen organik tarım için. Onu hatırlayamıyorum şuan. Baya çiçek açan bir türdü. Biraz araştırmam lazım.

Çiftlik gübresi kullanıyorum. Bahsettiğiniz hastalıklar ondada olabilir demi. Ben bu konularda çok bilgi sahibi değilim. Sadece gözlemlerimi aktarıyorum. Belki geçen yıl bizim için şanslı bir yıldı.

Bahçemde her cm de onlarca soluncan var. Çocukken çok sever oynardım onlarla. Onlarda şimdi beni mi ödüllendiriyor bilmiyorum.Soluncanların verimi attırdığı aşikar. Çünkü ben çiftlik gübresi dışında bahçemde hiçbir şey kullanmıyorum.İlaç seven bir milletiz. Çoğumuzun evinde kutu kutu ilaçlar. İlaçlara karşıyım . Saygılar.

aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2015, 10:26   #113
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aleydi Mesajı Göster
Bilmiyorumda ben sizin yerinizde olsam bir yıl bazı sebzelerde ürün almamayı göze alırdım.Sonrasında kışın eksilerde bu zararlılar ölmüyor mu. Salatalıklıklar içinde bize 15 gün bekleyin ilaçladıktan sonra, öyle yiyebilirsiniz demişlerdi. İlaç yaptığımız halde o yıl hiç verim alamadık. Şimdiki aklım olsa hepsini söker atardım. Çünkü bu yıl neredeyse ekim ayına kadar salatalık oldu.Ne yaparsanız yapın iklim şartları çok önemli.
Mantar içinde akşam erken saatlerde sulayıp bitkilerin gece ıslak kalmaması. Kadife çiçekleri ekmek sebzelerin arasına. Hatta sökmeden toprakta bırakmak zararlıları uzaklaştırıyormuş. Fesleğen sarımsak.

Tv de bir programda görmüştüm. Kadife çiçeği dışında bir çiçek daha ekmişlerdi. Tamamen organik tarım için. Onu hatırlayamıyorum şuan. Baya çiçek açan bir türdü. Biraz araştırmam lazım.

Çiftlik gübresi kullanıyorum. Bahsettiğiniz hastalıklar ondada olabilir demi. Ben bu konularda çok bilgi sahibi değilim. Sadece gözlemlerimi aktarıyorum. Belki geçen yıl bizim için şanslı bir yıldı.

Bahçemde her cm de onlarca soluncan var. Çocukken çok sever oynardım onlarla. Onlarda şimdi beni mi ödüllendiriyor bilmiyorum.Soluncanların verimi attırdığı aşikar. Çünkü ben çiftlik gübresi dışında bahçemde hiçbir şey kullanmıyorum.İlaç seven bir milletiz. Çoğumuzun evinde kutu kutu ilaçlar. İlaçlara karşıyım . Saygılar.
Sayın @aleydi;
Bizim bahçelerimiz 80 m² tamamı bitişik nizam ben bahçeyi 5 yıl da ekmesem yan bahçelerden yine her türlü zararlı gelecektir.

Sulamayı damlama usulu ve kısa süreli yaptığım için sorun yok.

Çiftlik gübresinde gelebilecek yabani ot tohumları ve bünyesinde mantar vb bulaşık hastalık olabilir ama o kadar incelersek tarım yapamayız. Ayrıca çiftlik gübresi ile gelecek toprak altı zararlıları olabilir bunlar Danaburnu, Bozkurt, Tel kurdu vs. onun için gübreyi tam yanmış olarak ve güvenilir bir yerden almakta fayda var.

Sebzelerin gerçek lezzetini alabilmemiz için çiftlik gübresi şart.

Saygılar.

Düzenleyen sinbas : 10-12-2015 saat 14:01
Eski 10-12-2015, 23:23   #114
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Cool Mini akılsız fide yetiştirme serası.

Sardunya çeliklerim bir gün daha beklemeye tahammülleri kalmamıştı ve ben akşamın karanlığı ve Aralık ayının tatlı soğuğunda balkonda hazırlıklara başladım.
Önce bardakların yan diplerini tek tek deldim.

Harcımız;
Bahçe toprağı torf, vermikülit, Hayvan gübresi karışımı.
Name:  sardunya hazırlık0.jpg
Views: 508
Size:  43.5 KB

Bardakların diplerine delik mesafesinin hemen üstüne gelecek şekilde 5-6 mm çapında çakıl taşları ile doldurdum.
Name:  sardunya hazırlık1.jpg
Views: 608
Size:  47.0 KB

Sonra hazırladığım harcı bardaklara doldurmaya başladım.
Bardak doldurma işi bittikten sonra dikim öncesi sulama yaptım harcın oturması için.
Name:  sardunya hazırlık2.jpg
Views: 524
Size:  61.6 KB
Su iyice toprak tarafından emildikten sonra;
22 litrelik Saklama kaplarının her birine 24 adet bardak sığdırdım. toplam 48 bardak oldu.
Name:  sardunya hazırlık3.jpg
Views: 532
Size:  43.3 KB
İki saklama kabını da kaptım ve salonun baş köşesine yemek masasının üstüne bir örtü serdim ve dikime hazır hale gelen bardaklarımıza sardunyalarımız dikilmeye başladı, tükenmez kalemin arkası ile toprağı çeliklerin gömülme derinliği kadar delikler açtım çeliği yerine bıraktıktan sonra yine kalemle sıkıştırmalar yaptım son olarak ta tekrar can suyu verdim.
Name:  sardunya hazırlık4.jpg
Views: 512
Size:  72.7 KB

hk50, YeniGine, Muda ve 11 kişi beğendi.

Düzenleyen sinbas : 11-12-2015 saat 20:20
Eski 10-12-2015, 23:28   #115
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Harika... Ellerinize sağlık, rastgelsin hepsi köklensin inşallah Sayın sinbas...

Eski 10-12-2015, 23:28   #116
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Böylece bahara hazırlık çeliklerimiz yerini aldılar ne tutarsa kardık dedik ve işi bitirdik.
Name:  sardunya hazırlık5.jpg
Views: 512
Size:  73.7 KB
Name:  sardunya hazırlık6.jpg
Views: 513
Size:  73.3 KB
Bardaklardan süzülen su buharlaşıp uçuncaya kadar (1-2 gün) salonun baş köşesinde yemek masasının üstünde misafir olarak yerlerini aldılar.
Sular çekildikten sonra, daha fazla nem kaybetmemeleri için kapakları hava alacak şekilde kapatılacak ve daha aydınlık bir yere nakledilecekler.
Name:  sardunya hazırlık7.jpg
Views: 495
Size:  64.6 KB

Eski 10-12-2015, 23:34   #117
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Sardunya çeliklerimiz şubat ayına kadar bu saklama kaplarının (Mini sera )içinde misafir kalacaklar tabii sıkış tıkış olmazlarsa.

Daha sonra minik saksılara geçerken yerlerini de Fide yetiştirilmek üzere Domates, biber vs. tohumlarına bırakacaklar.

Bu arada heyecanlı bekleyiş başladı acaba 48 çelikten kaç tanesi tutacak. Hayırlısı bakalım.

Eski 11-12-2015, 10:19   #118
Ağaç Dostu

Resulgur's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinbas Mesajı Göster
Sardunya çeliklerimiz şubat ayına kadar bu saklama kaplarının (Mini sera )içinde misafir kalacaklar tabii sıkış tıkış olmazlarsa.

Daha sonra minik saksılara geçerken yerlerini de Fide yetiştirilmek üzere Domates, biber vs. tohumlarına bırakacaklar.

Bu arada heyecanlı bekleyiş başladı acaba 48 çelikten kaç tanesi tutacak. Hayırlısı bakalım.
Tamam bekliyoruz hep beraber.

Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2015, 11:35   #119
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-07-2015
Bence sardunyaların mutlu olması için her ortamı sağlamışsınız.Toprak güzel,serası güzel,sahibi ilgili daha ne olsun.Tez zamanda yemyeşil olurlar inşallah.

sevgihoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2015, 19:43   #120
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Bizim çelikler teker teker çürümeye başladı, sanırım topraklarını sevmediler.

Dere Kumu bulamadığım için katamadım vermikülit çok tutucu oldu ayrıca tabanda ki suyu alamadım buharlaşması da 3-4 gün sürdü.

Sıcaklık 25° ila 30° idi havalar soğuk gittiği içinde yeterince havalandıramadım.

Bakalım! kim bilir? bir kaçı kurtulur.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025