![]() |
|
![]() |
#211 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
|
Alıntı:
Kumlu toprağı biberlerde denemedim açıkçası aklıma yazdım seneye deneyeceğim hayırlısı^^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
|
Yumrulu ve soğanlı bitkilerde (Patates, havuç,turp, kırmızı pancar,soğan, sarımsak vs.) kum oranını bir ölçü daha artırabilirsiniz. Ayrıca dibinde suyun fazla kalmasını sevmeyen bitkiler de (örneğin kavun,biber vs) yine kum oranını artırmakta fayda var. Kullanılacak kumun tane iriliği 1-3 mm nin altında ve üstünde olmaması daha iyi netice verecektir. Yalnız viyollere veya bardaklara tohum ekiminde kum oranı çok düşük olmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#213 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gerçekten çok faydalı oldunuz teşekkür ederim... benim bahçemin toprağı çok sıkı yani killi... ve kök yumrusu olan bitkiler yetişemiyor yetişse bile her zaman küçük boyutlarla kalıyor bunu çözmek için bahçenin toprağına kum ilave edilmeli ama bu kum inşaat kumu olabilir mi? ya da kum yerine perlit kullanmak sizce nasıl olur? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Perlit ve yıkanmış inşaat kumu olur her ikisininde olmasında fayda var ayrıca toz leonardit ilaveside daha güçlü bitkiler yetiştirmenizde yararlı olacaktır. Yalnız kum kullanırken çok otlu bölgelerden kum almayın zira aşırı miktarda ot tohumu da bahçenize gelir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Ağaç Dostu
|
Yağmur Zamanı
Yağmurun azıda çoğuda zarar... çok hızlı ve şiddetli yağması ve üstünede rüzgarın olması bahçedeki kıvırcıkların yapraklarını delik deşik etti lahanaları devirdi ama olsun iyi ki yağdı buna da şükür.. Yağmurdan nasibini almış olan kıvırcıklar ve lahanagiller ^^ ![]() Pakchoi, kırmızı kıvırcık, normal kıvırcık bu şekilde iç içe ekmemin nedeni pakchoilar çok fazla büyümeyecekler cinsleri küçük onlar sökülüp yerine boş kalmasın diye kırmızı kıvırcık ekildi.. Yani yer boş kalmadan üretime devam edilecek... pakchoiların tamamı sökülünce en kenarlarına şuan yeni ektiğim turp fideleri dikilecek. ![]() Düzenleyen dongyul : 30-09-2015 saat 19:11 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Ağaç Dostu
|
Hızlı sebze yetiştirme ^^
Bu yazım benim gibi bahçesi küçük olanlar ve her şeyi yetiştirmek isteyenlere... Tohumdan bitki yetiştirmek; çok zahmetli ve geniş bir yere ihtiyacımız oluyor... Yerimizin kısıtlı olması ve dönemsel olarak birden fazla sebze yetiştirdiğimiz için yerimiz verimli kullanmak adına bu yöntemi izliyorum... Tohumu direk olarak bahçeye ekmiyorum bunun nedeni o yerde daha önceki dönemden kalma bitkilerin olması yani üretime devam etmem ve ayrıca zararlılara karşı açık hedef olmasından dolayı... Tohumları ilk önce küçük saksılara ekiyorum. İlk yan köklerin gelişmesi ile bu süre maksimum 2 hafta sonraki aşama.. ![]() Sebzeleri daha rahat etmesi için 104 lü viyollere tek tek ekiyorum. Bu viyollerdeki yaşam süreleri hemen hemen 2-3 hafta civarı bu küçük alanlarda sebzeler 4. ve 5. yaprakları oluşuyor. ![]() Daha sonraki aşama ise yaprakları gelişen ve kökleri artık viyollere sığmayan sebzeleri viyollerden daha büyük bardak viyollere alıyorum. Bu bardak viyollerdede en az 3 hafta kalabiliyor ve gelişimlerine devam ediyorlar... ![]() Son aşama ise artık asıl yerlerine dikmek ve bu dikim sırasında sebzelerin köklerine zarar vermeden ve viyollerdeki toprakları dökmeden asıl yerlerine ekiliyor.... ![]() Bu sebze fideleri gelişim süreleri hemen hemen 1.5 ayını viyollerde geçiriyor ve bu süre zarfında asıl yerlerindeki sebzeler üretime devam ediliyor... yani kafadan 1.5 ay daha fazla ürün elde ediyorsunuz ve yeri verimli bir şekilde kullanıyorsunuz amaç az yerde çok fazla şeyi hızlı bir şekilde üretme... Bahçe için gerekli tüm fidelerini bahçede değil balkonda ya da seranın bir köşesinde yetiştiriyorum ve sayede yer ziyan olmuyor ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Ağaç Dostu
|
Walton kabağıda toplanır çekirdekleri cıkartılır akşama yemek masasındalar ^^ ![]() ![]() Düzenleyen dongyul : 06-03-2016 saat 22:38 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Ağaç Dostu
|
Rendeleyip un biraz soğanla karıp mücver gibi kızartmasını yapabilirsiniz. sonra çorbasını yapabilirsiniz en güzeli de tatlısı olur ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
|
Bir tanesi yemeklik iki tanesi de tatlı olacak o zaman .. :-) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Ağaç Dostu
|
Çiçekler açmış çok tatlılar^^ ![]() Karnabaharlar aldı başını gitti halen beklemedeyim göbeklerini oluşturmaya başladılar... kocaman yaprakları olmaya başladı ayağımdan ne kadar büyük olduğunu anlayabilirsiniz.. ilk defa karnabahar ekimi yaptım hayırlısı^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Ağaç Dostu
|
Sonunda tünel seranın üstünü kapatabildim. ![]() serayı yapmadan önce şiddetli yağmurlara maruz kaldık ve kıvırcıklar toplanacak duruma gelmişlerdi maalesef yağmur yapraklarını delik deşik etti. neyse ki üstünü kapattım da içim rahat. Seranın alt tarafını hem toplamak için hemde hava almak için açık bırakıyorum geceleri ve soğuklar başladığında hep kapalı tutacağım böylelikle içerideki sebzeleri daha kısa sürede büyümelerini sağlamış olacağım ^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Ağaç Dostu
|
Tek bir zencefil ekmiştim dayanamayıp bugün söktüm. Tazecik mis gibi bir kokusu var. Akşama çorbanın üstüne sos olucak ^_^ ![]() Kışlık sebzelerim üstünü örteli 1 hafta oldu hepsine yaramış bu örtünme kocaman olmuşlar en azından yağmurlardan kurtuldular ^^ ![]() ![]() baby pak choiler.. yakındaaa sizde yenilceksiniz^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2015
|
Çok verimli bir sayfa,teşekkür ederiz.Epeyce bilgi sahibi oldum.Emeğinizin karşılığını maddi olarak alabiliyor musunuz merak ettim.Burada birçok kişi uğraştığına değmiyor deyip elmaları,üzümleri konu komşuya dağıttıktan sonra öylece bırakıyorlar.Ben de bu kısımda tarım sanayimizin yok olmasına üzülüyorum Sizin gibi gençler değerlendirilmeli diye düşünüyorum.Şu durumda daha büyük toprağınız olsa neler yapardınız.Başarılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 | |
Ağaç Dostu
|
İnanır mısınız? bende daha büyük bahçe istiyorum, her gün neredeyse biraz daha büyük bahçem olsun diye bizimkilere baskı kuruyorum. -Babam çalış da kendin al der... ![]() -Annem gözünü toprak doyursun der... ![]() Ama çalışıp bir gün büyük bir bahçe alacağım^^ Emeğinizin karşılığını maddi olarak alabiliyor musunuz ? diye sormuştunuz. açık konuşmak gerekirse iklim çok yağışlı ya da çok kurak giderse tohumlar, ilaçlar, gübre, su ve bunun üstüne o kadar uğraşmam tabi kide değmiyor ama hava iyi kararınca yağış yaparsa o zaman değiyor ve ayrıca sera ya da bitkinin üstünü kapatırsanız evet masraflı ama kısa sürede ürün yetiştirebiliyorsunuz ve zamanından önce yetiştiriyorsunuz o zaman ürün cidden para ediyor. örneğin seraya salatalık ekiyorum 45 kök ve 45 kökten kendi tükettiğimiz ve ilk toplanan ürün komşulara dağılır bizde, sonrasında kilosunu 1.5 - 2 den sattım 45 kökten 80 küsür para kazanmışım.. ayrıca bu sene gerçekten fasulye olmadı ama geçen sene 90 ocak fasulyeden çeşidi helga ve limka ektim ama fasulyeyi poşetlere ekip serada belli bir boya getirip sonra dışarı ekiyorum bu sayede fasulye verimini öne çekmiş oluyorum ve fasulye ilk toplandığında piyasada fasulye az olduğu için kilosu 5 6 tl den satıldı sonrasında 2.5 3 tl kadar düştü 300 küsür sadece fasulyeden para kazandım.. ama bu sene olmadı tamamen şans anlayacağınız.. umarım yeterince açık olmuştur. ayrıca çiftçi para yapan ürünü ekerse bence para kazanır, örneğin seneye bamya, fasulye, salatalık ekmeyi düşünüyorum. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#226 |
Ağaç Dostu
|
Allahım yolunuzu açık etsin.Sizin yaşınızda olup saatlerini boşa geçiren gençleri düşününce Allah çalışana verir sözünün ne kadar doğru olduğunu anlıyorum.Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Ağaç Dostu
|
teşekkür ederim ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
Ağaç Dostu
|
Seradaki domatesler söküldü nedeni beyaz sinekler sardı domatesleri ve yapraklar simsiyah oldu... 30-40 cm derinlemesine kazıldı. 80 litre yanmış hayvan gübresi döküldü. 20 gr kadar toprak altı gübresi atıldı. Full serpme kükürt serpildi (nedeni toprak ısısını arttırmak önümüz uzun kış sonuçda. ) tekrar kazıldı çapalandı. 80 tane iceberg ekildi ^_^ Can suyunada çok az miktarda 18.18.18 damlama gübresi konuldu. Kılcal kök yapması için. Bu kadar uğraşmaya hayırlısı ^^ ![]() Düzenleyen dongyul : 06-03-2016 saat 22:38 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim hepimize inşallah^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sebzelerin çok lezzetli ve hasattan sonra dayanımı güçlü olması açısından, Kimyevi gübre yerine bol miktarda yanmış hayvan gübresini tercih ederim, yalnız ısı için kullandığınız sarı kükürt ise topraktaki minerallerin bitki tarafından emilimini zorlaştırır olarak biliyorum. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam okuduğum kaynaklarda toprakta 3 yılda ancak çözülebiliyormuş. Kılcal kök yapması için Toz leonardit veya hümik, fülvik asitler yeterli olacaktır. Bol miktarda hayvan gübresi kullandıktan sonra her sulama suyuna bir miktar (sulanacak alana göre değişir)Melas ve asitik asit kullanmanızı öneririm. Isıtma sorununu çözmenin bir başka yolu da yaklaşık 30-40 cm toprağı kaldırdıktan sonra yine yaklaşık 30 cm derinlik ve 50 cm genişlikte kanallar yapıp kanalları yanmamış At gübresi dolduktan sonra, yanmış hayvan gübresi ile karıştırdığınız toprağı tekrar yayıp, kanalların üzerine gelecek şekilde normal ekim dikim yapabilirsiniz. Yanmamış At gübresinin güçlü yanma özelliğinden dolayı toprakta ve dolayısıyla sera içerisine yetecek ısı sağlanacaktır, eski bir yöntemdir. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 | |
Ağaç Dostu
|
Gerçekten çok teşekkür ederim çok değerli bilgiler paylaşmışınız mutlu oldum. kükürdü neredeyse her yıl kullanıyorum bir sorunla karşılaşmadım ve açıkçası organik tarımda da kullanılıyor toprak da çözünme işi hakkında bir bilgim yok ama ben bir çok yararını gördüm. sizin dediğiniz ısıtma işi aslında çok mantıklı ama at gübresi ve hayvan gübresi bulmak çok zor ve bulduktan sonra getirip onu bahçede kullanmak kokusu ve komşuların tepkisi beni deli ediyor açıkçası o yüzden sıkıntı. sizin dediğiniz asit ve leonardit bulmak çok zorlandım ve leonardit buldum ama çok pahalı geldi ^^ Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Ağaç Dostu
|
Pakchoilar toplanır yıkanır akşama yemek masasını süslücekler ^^ ![]() Düzenleyen dongyul : 06-03-2016 saat 22:38 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Ağaç Dostu
|
Marul değil mi onlar?Maşallah harika görünüyor.Tadı biraz farklıdır gibime geliyor.Görüntü muhteşem.Sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Ağaç Dostu
|
Aslında marul değil daha çok ıspanak gibi tadı ona benziyor ve ayrıca tarif edemediğim bir kokusu var hoş ama kötü değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Ağaç Dostu
|
Çiğ mi yeniyor ?Allahım, böyle değişik şeyleri yetiştirmek nerden aklınıza geliyor.Sayfaları karıştırmadıysam,Kore tohumları kullanıyordunuz değil mi?Gerçi ben de buralarda medeniyetten uzaklaşmış olabilirim.Siz genç nesilsiniz.Tadı güzeldir muhakkak.Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Ağaç Dostu
|
Ee yani,ben de dünyadan haberim olmadığını anladım zaten.Hayırdır oralarda işiniz neydi?Pek bir uzak yerler.Neyse biz de sayenizde öğreniyoruz.Sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Ağaç Dostu
|
biraz uzun bir tatil yaptım desem yeridir ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Ağaç Dostu
|
Tünel seranın içindeki mahsuller; hiç bir şekilde kökten sökerek alınmıyor sadece yaprak toplanıyor^^ Yağlı Kırmızı kıvırcıklar ![]() Yedikule marul ![]() Endive ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
birnefestoprak, tcm, telato |
|
|