Bu yazım benim gibi bahçesi küçük olanlar ve her şeyi yetiştirmek isteyenlere...
Tohumdan bitki yetiştirmek; çok zahmetli ve geniş bir yere ihtiyacımız oluyor... Yerimizin kısıtlı olması ve dönemsel olarak birden fazla sebze yetiştirdiğimiz için yerimiz verimli kullanmak adına bu yöntemi izliyorum...
Tohumu direk olarak bahçeye ekmiyorum bunun nedeni o yerde daha önceki dönemden kalma bitkilerin olması yani üretime devam etmem ve ayrıca zararlılara karşı açık hedef olmasından dolayı...
Tohumları ilk önce küçük saksılara ekiyorum. İlk yan köklerin gelişmesi ile bu süre maksimum 2 hafta sonraki aşama..
Sebzeleri daha rahat etmesi için 104 lü viyollere tek tek ekiyorum. Bu viyollerdeki yaşam süreleri hemen hemen 2-3 hafta civarı bu küçük alanlarda sebzeler 4. ve 5. yaprakları oluşuyor.
Daha sonraki aşama ise yaprakları gelişen ve kökleri artık viyollere sığmayan sebzeleri viyollerden daha büyük bardak viyollere alıyorum. Bu bardak viyollerdede en az 3 hafta kalabiliyor ve gelişimlerine devam ediyorlar...
Son aşama ise artık asıl yerlerine dikmek ve bu dikim sırasında sebzelerin köklerine zarar vermeden ve viyollerdeki toprakları dökmeden asıl yerlerine ekiliyor....
Bu sebze fideleri gelişim süreleri hemen hemen 1.5 ayını viyollerde geçiriyor ve bu süre zarfında asıl yerlerindeki sebzeler üretime devam ediliyor... yani kafadan 1.5 ay daha fazla ürün elde ediyorsunuz ve yeri verimli bir şekilde kullanıyorsunuz amaç az yerde çok fazla şeyi hızlı bir şekilde üretme...
Bahçe için gerekli tüm fidelerini bahçede değil balkonda ya da seranın bir köşesinde yetiştiriyorum ve sayede yer ziyan olmuyor ^^