agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni3629Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-10-2012, 09:27   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
İş hayatında ve yatırım sürecinde her an maliyet ve verimlilik konusunda titiz davranmak gerekir
ceviz konusunda üretim eksikliği ile beraber serbest piyasada alım satım rakamları yazılanlar gibi degil
dün itibarıyla yalova da yalova çeşidi cevizler normalı 5 tl den iyisi 7 tl toptan satılmaktadır.
topraga verilen her emek karşığını mutlaka bulacaktır
kar amacıyla büyük beklentiye giren arkadaşların tekraren maliyet ve verimlilik hesabını gözden geçirmeleri gerektiğini söylemek istiyorum
sizlerin de söylediği gibi veriler ışığında konuşmak gerekir..
iş hayatında kendmizce her gün yapmaya çalısıyoruz
ne diyeyim....
her kese bol kazanç dileyip geçiyorum....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 13:00   #2
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Arkadaşlar bloğum da paylaştığım ceviz soyma makinası çok ilgi çekti, telefonum susmuyor kimisi bize de yaparmısın kimisi abi yapmama yardımcı olurmusun diye soruyorlar, (elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum) kimisi böyle yararlı bir blogdan dolayı kutluyor, bende daha yararlı bilgiler isterseniz http://agaclar.net/forum/ gelin diyorum.

Yararlı faydalı olabilmek bana mutluluk veriyor oda bana yeter. Kimisi paraya doymaz kimisini ise küçük mutluluklar fazlasıyla doyurur.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 14:07   #3
Ağaçsever

suivant's Avatar

Giriş Tarihi: 06-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
İş hayatında ve yatırım sürecinde her an maliyet ve verimlilik konusunda titiz davranmak gerekir
ceviz konusunda üretim eksikliği ile beraber serbest piyasada alım satım rakamları yazılanlar gibi degil
dün itibarıyla yalova da yalova çeşidi cevizler normalı 5 tl den iyisi 7 tl toptan satılmaktadır.
topraga verilen her emek karşığını mutlaka bulacaktır
kar amacıyla büyük beklentiye giren arkadaşların tekraren maliyet ve verimlilik hesabını gözden geçirmeleri gerektiğini söylemek istiyorum
sizlerin de söylediği gibi veriler ışığında konuşmak gerekir..
iş hayatında kendmizce her gün yapmaya çalısıyoruz
ne diyeyim....
her kese bol kazanç dileyip geçiyorum....
Yeni mahsül ceviz parekende 7 TL'den başladı. Bölge bölge 7-15 arası değişecektir. Sezon ilerledikçe fiyatta yükseliyor. Verimlilik - maliyet hesabı için neredeyse tüm web'de alakasız bilgiler var. Kimisi 50 dönümde milyon lira kazanıyor (ağaç başı 100 kg 8*4 dikim kilosu 10 lira), kimisi daha makul ama nedense gerçek ölçüm çalışmaları yok. Yıl yıl cins-yaş-toprak yapısı vb. göz önüne alınarak yapılmış bir çalışma bulsak bu hesapları rahatça yapar deriz ki kardeşim bu işin risk payı şudur; maksimum kazanç-minimum kazanç şudur diye.

Bu arada @Lilium makinen gerçekten güzel. Yapım ayrıntılarını paylaşmanı bekliyoruz.

suivant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 15:08   #4
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Teşekkürler sayın suivant, Yapım aşamalarını 8 ci sayfada paylaşmıştım, http://www.agaclar.net/forum/866071-post216.htm Sanırım görmediniz.

Şimdi bir tane daha yapacağım.

Eski 03-10-2012, 15:44   #5
Ağaçsever

suivant's Avatar

Giriş Tarihi: 06-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Teşekkürler sayın suivant, Yapım aşamalarını 8 ci sayfada paylaşmıştım, http://www.agaclar.net/forum/866071-post216.htm Sanırım görmediniz.

Şimdi bir tane daha yapacağım.
Kusura bakmayın kaçırmışım. Güzel bir çalışma olmuş. Videodaki makine sanki fabrikasyon gibi. Özenli çalışmışsınız. Cevizi çok olup da kavlatma eziyetine katlananlara şaşarım. Makine hem ekonomik hem de (elle soymaya göre) pratik.

suivant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 17:46   #6
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Hiç bir hata yapmamaya çalıştım ve hiç bir hata yapmadan istediğim gibi bir makina oldu.

Günlük soyma kapasitesi (10saat) 1 ton, buda demektir 40-50 dönüm bahçelere bile yetebilir.

Daha küçük bir şeylerde yapılabilir, günlük 500 kilogram gibi, fakat gerek maliyetlerde çok bir şey fark etmeyecek, gerekse zaman kaybı açısından daha uzun sürecek.

İki, üç, beş dönüm bahçesi olanların küçük bir makina rahatlıkla işlerini görür.

Eski 07-10-2012, 23:41   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-05-2010
çok güzel

rise_com Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2012, 16:07   #8
Ağaç Dostu

Cevizde ,elmada, armutta ve daha nice bahçelerde hesaplar hep değişken olacaktır
bir aile uygun araçlar ile çok rahat 20 dönüme bakabilir
kendiniz çalışabiliyor iseniz çok kalem bedavaya gelebilir
bir dostunuz var ise siz ona biçilen çayırı verir ,oda size gübresini verebilir
sulama bazı yerlerde bedavadır
çogu yerdede en büyük maliyettir
köyüm su cennetidir
yıllardır beton kanalardan su devamlı akar
muhtara sadece temizlik parası alır
bu para bile degil
yamaçtaki bahçelerde ise su yetmiyor ve motor kullnamak gerekiyor...
Işin özü hepimiz toprak sevgimizin peşinden gidiyoruz
ve tabi ki para kazanmak istiyoruz
rekabetçilik esasına dayanan ekonomik sistemde cevizde de ölçek ekonomisinin avantajı yatırımcıyı öne geçirecektir
yanı en az 50-100 dönüm yatırım olmalı
toprağı doğayı seven zaten bir gelir olan dostlarım ise ne gelirse alllah bereket versin demek zorundadır...
Tüm kriterler kar zarar ekseni; ölçek ekonomisine bağlı oluyor
ölçek büyüdükçe verimlilik artabiliyor

Eski 11-10-2012, 17:43   #9
Yeni Üye

Alkış's Avatar

Giriş Tarihi: 02-09-2012
sayın lilium adana da bahçe kurmak istiyorum fakat ceviz le limon arasında tercih yapamadım siz bu konuda tecrübelisiniz, siz ne önerirsiniz.teşekkürler..

Alkış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2012, 23:35   #10
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi univercity Mesajı Göster
sayın lilium adana da bahçe kurmak istiyorum fakat ceviz le limon arasında tercih yapamadım siz bu konuda tecrübelisiniz, siz ne önerirsiniz.teşekkürler..
Limon hakkında hiç bir bilgim yok, o onuda bir şey diyemeyeceğim.

Ceviz konusunda sayın agozceye katılıyorum.

Eski 11-10-2012, 20:31   #11
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
Sayın Lilyumun hoşgörüsüne sığınarak fikrimi söyleyeyim, Ceviz soğuk iklim ister. Adanada yapacaksanız Pikan düşünmelisiniz.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2012, 09:30   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-05-2010
Mahsul edilen Ceviz yıl içerisinde her ay satılabilirken, mahsul edilen armutun hemen satılması gerekir ki, depolama şansı yoktur. Sırf bu nedenle bile cevizi tercih ederim.

rise_com Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2012, 13:42   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rise_com Mesajı Göster
Mahsul edilen Ceviz yıl içerisinde her ay satılabilirken, mahsul edilen armutun hemen satılması gerekir ki, depolama şansı yoktur. Sırf bu nedenle bile cevizi tercih ederim.
Eskiler armudu saman arasında saklıyorlardı da bozulmuyordu gibi bir şey kalmış aklımda.

Bu konuda bilgisi olan var mı?

Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2012, 15:34   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2009
Doğru hatırlıyormuşum (galiba)

http://forum.fotografturk.com/elma-n...ir-t13870.html

Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2012, 15:36   #15
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yakup Mesajı Göster
Eskiler armudu saman arasında saklıyorlardı da bozulmuyordu gibi bir şey kalmış aklımda.

Bu konuda bilgisi olan var mı?
Doğrudur, eski usul ya da imkan meselesi, eskiden buzhane herherde yoktu elma armudunu üretici saman altına gömerek dayanıklık süresini biraz uzatabiliyordu, şimdi buzhaneler ulunca üretici ürününü buzhaneye koyarak ömrünü uzatabiliyor. Fakat bu seferde ürünün yarı fiatını da buzhaneye veriyor.

Eski 12-10-2012, 13:22   #16
Yeni Üye

Alkış's Avatar

Giriş Tarihi: 02-09-2012
yorumlarınız için teşekkür ederim agozce ve lilium..

Alkış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2012, 15:50   #17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Sayın Lilium ''cevizde gübreleme,ilaçlama takvimi'' başlığı altında bahçemin toprak analizini paylaştım fakat sanırım yanlış bir başlık seçtim ya da üye arkadaşların yorumlama fırsatı olmadı.Sizden rica etsem tecrübelerinize dayanarak tahlil sonucuma bir yorum getirebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ediyorum,iyi çalışmalar. ( Bu arada kabukları taşıma bandı fikrinizi çok beğendim,üstelik gübre değeride olursa mükemmel olur. )

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 02:40   #18
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Sayın Lilium ''cevizde gübreleme,ilaçlama takvimi'' başlığı altında bahçemin toprak analizini paylaştım
Sayın formullaone, geç çevabımdan dolayı özür, oradaki analinizi görmüştüm, kötü bir şey göremediğim için bir şey yazmamıştım, sanırım organik maddece biraz zayıftı.
Analiniz raporlarında Topraklarımız genelde organik maddece zayıf çıkıyor, bunun en kolay yolu, bulabildiğimiz iyi yanmış (Ya da bir yıl beklemiş) hayvan gübrelerini toprağa ilave ederek eksikliği giderebiliriz.

Bir yıl beklemiş dedim,

iyi femantasyonunu sağlayamamış tam bir çürüme yapmamış gübreleri kullanırken daha dikkatli olmalıyız daha az ve fazla bekletmeden toprak altı yapmalıyız.

Tam çürümemiş gübrede azot oranı daha yüksek olduğu için besin değeri de yüksektir, ben bu gübreyi kullanılmasından yanayım ama yanlış da bir şeyler söylemek ya da yanlış anlaşılmak istemiyorum, zira bu kullanımda oranı iyi tutturmak lazım, azının zararı olmaz ama fazlasının çok zararı olur, ağaçları (bitkileri) yakar kurutur.

Bazı yabancı yayınlarda görmüştüm, taze gübreyi sulandırıp taralla toprağa veriyorlar, asıl en faydalısı bu ama bunu da yapmak bizlere zor geliyor, ve ya imkan meselesi.

Eski 22-10-2012, 02:49   #19
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Sayın Lilium merhaba; valla sizin sayfanıza ne zaman baksam hep demir yığınları ile karşılaşıyorum tekerlekler, zincirler, demirler, vidalar, kayışlar daha bir sürü ismini bilmediğim aksanlar. Bu gece de geldiğimi, sayfanızı ziyaret ettiğimi belirtmek istedim.

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 14:42   #20
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Büyük ceviz bahçelerinde izlediğimiz,ağaçların gözdesini tamamen kavrayıp titreten ve sadece hasat için yapılmış özel makineler var.Videolardan izlediğim kadarıyla,bu makineler hem çok daha ağır ve oturaklı hem de sizin üzerinde düşündüğünüz titretme sistemine göre 1 saniyede belkide 2-3 misli daha fazla titreşim verme gücüne sahip.Umarım bu kolay yöntem işe yarar,ama eğer yaramazsa,( en azından 4-5 büyük bahçe sahibi bir araya gelip ) Bursa tarım fuarında tanıtılan ve fiyatı 75.000 TL olan makineden almak zorunda kalacaktır.Şu da bir gerçek ki,bu kadar parayı ödeyebilicek güce sahip ceviz üreticileri ülkemizde henüz yoktur.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 14:58   #21
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Büyük ceviz bahçelerinde izlediğimiz,ağaçların gözdesini tamamen kavrayıp titreten ve sadece hasat için yapılmış özel makineler var.Videolardan izlediğim kadarıyla,bu makineler hem çok daha ağır ve oturaklı hem de sizin üzerinde düşündüğünüz titretme sistemine göre 1 saniyede belkide 2-3 misli daha fazla titreşim verme gücüne sahip.Umarım bu kolay yöntem işe yarar,ama eğer yaramazsa,( en azından 4-5 büyük bahçe sahibi bir araya gelip ) Bursa tarım fuarında tanıtılan ve fiyatı 75.000 TL olan makineden almak zorunda kalacaktır.Şu da bir gerçek ki,bu kadar parayı ödeyebilicek güce sahip ceviz üreticileri ülkemizde henüz yoktur.
Ceviz ile ilğili gövdeden ağacı sarsan meşhur aletleri izledik
izlerken hep kafama takılıyordu
ağacı köklerden itibaren oyantan bu alet meyvaya zarar vermezmi diye
ceviz ile ilğili güzel bir program da izledimki bu yönem çok verimli arazilerde ve derin köklü bol alüvyonlu arazilerde uygun imiş
bizdeki toprağa kıt kanaat tutunan ağaçları kökten sarsmak bana mantıklı gelmıyor
onun yerine ülkemin ekol olmuş
konyalı ustalarına JCB arkasına veya traktöre takılabilen titreşim kolları mühendis desteginde ürettirilebilir

Düzenleyen Safranlı : 22-10-2012 saat 15:00 Neden: imla
Eski 23-10-2012, 12:10   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2009
Galeri: 9
Sizinle tanışmayanlar bile bulaştı

Ben de Kalp Ceviz'e taktım kafayı. Sn. Lilium bundan sizde var mıydı?
Bahsedildiği gibi kısa sürede mi meyve veriyor?
http://www.agaclar.net/forum/fide-fi...atis/26795.htm

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2012, 12:33   #23
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Malesef ki, bundan bende yok sayın selis

İklimimize uyarmı? hiç bir bilgim yok, araştıracağım.

sevgilerimle..

Eski 23-10-2012, 17:09   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-12-2009
Galeri: 4
Ceviz kurutma

Kardeşim ve hemşehrim Lilium,

Sana yapacağım bir denemeden bahsetmiş ve sonucunu paylaşacağımı söylemiştim, yazmakta biraz geciktim. Kusura bakma.

Gelelim yaptığım basit denemeye. Bizim meslekde derin soğuk ve derin vakumda kurutma diye bir işlem vardır. Oradan esinlenerek gönderdiğin ıslak cevizleri BUZDOLABINDA KURUTMAyı denedim. Ve 3 hafta içinde tamamen kuruduğunu gördüm. Bizim işlemimiz, çözünmüş bir tozu amorf toz hale getirir. Cevizde öyle bir durumun olmasına ihtiyaç yok. Neticede %5-6 civarındaki nem ceviz için istenen bir kuruluk. Zaten senin cevizlerin %8-10 civarında bir neme sahipti.O nem de çoğunlukla kalan yeşil kabuklarında ve sert kabuğunda idi.

Bu deneme ile:
1-Omega 3 ve 6 yağlarının oksitlenmesini polimerleşmesini ve bunun sonunda acımasını engelledim.

2-Sıcaklığı AFLATOKSİN üreten mantarların yaşayamayacağı bir derecede tutarak mantarlaşma(küflenme)yı önledim.

Gerçi bilimsel araştırmalarda cevizin uzun süreli muhafazasında soğuk depoların kullanımı tavsiye ediliyor ama kurutmanın soğukta yapılabileceği konusundaki araştırmaya rastlamadım. Sadece 15,5 derecede tercihen oksijenin az olduğu yerlerde yapılması tavsiye ediliyor.

Sakın ola ki "bu benim buluşum, çok önemli bir bilimsel araştırma" dediğim düşünülmesin. Çok basit bir deneme ve büyük ihtimalle birileri bunu araştırıp bulmuştur. Ama ben rastlamadım.

Denemeyi cevizin bir kısmının sert kabuğunu çatlatarak, bir kısmını ise kırmadan dolaba yerleştirdim. İkisi arasında kuruluk açısından fark göremedim.

Denemenin sonunda kırdığım ceviz içlerinin aynı başlangıçdaki beyaz lığı muhafaza ettiğini ,hiç acımanın olmadığını ailece gördük.

Mukayeseli renk denemesini yapmadım ancak fotoğrafladım. Aşağıda görebilirsin.

Selam ve sevgilerimle.

Cevizlerin bir kısmı hala dolapta. Diğerleri midemize girdi bile.

Eklenen Resimler

OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2012, 18:29   #25
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster

Bu deneme ile:
1-Omega 3 ve 6 yağlarının oksitlenmesini polimerleşmesini ve bunun sonunda acımasını engelledim.

2-Sıcaklığı AFLATOKSİN üreten mantarların yaşayamayacağı bir derecede tutarak mantarlaşma(küflenme)yı önledim.

Osman abi okuduklarımdan hala şoktayım, anlamış değilim (Anlamam için şoku atlatmam lazım ) nasıl olur da makinadan çıktığı gibi Yaş olarak gönderdiğim cevizleri buzdolabında kurutursun.
Sıcaklama söyleyebileceğim ilk şey deneyim ve tecrübe başka bir şey. Sizden bu konuda öğreneceğimiz çok şeyler var, konuyla ilgili başınızı çok ağırtacağımız için şimdiden bolca ağrı kesici almanız gerekir.

Eski 05-11-2012, 18:09   #26
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Osman abi okuduklarımdan hala şoktayım, anlamış değilim (Anlamam için şoku atlatmam lazım ) nasıl olur da makinadan çıktığı gibi Yaş olarak gönderdiğim cevizleri buzdolabında kurutursun.
Sayın osman 45 şin buz dolabında ceviz kurutmayla ilgili çok güzel bilgiler içeren mesaj silinince cevaben yazmış olduğum mesaj da muhalakta kalmış

Osman abi böylesine güzel yararlı olan bilgilerin silinmesi sizden kaynaklımı açaba? Ya da bir kusur mu işledik abi. Böyle bir şey de hatırlamıyorum ama, en küçük bir kusurumuzu dahi af etmenizi diler özürlerimi kabul etmenizi diler, yazınızın silinmesi sizden kaynaklıysa tekrar yerine koymanızı istirham ederim.

Eski 23-10-2012, 20:09   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
sn. osman45
Yaptığınız çalışmalardan dolayı elinize sağlık derim.
Cevizleri sıcak odalarda (frınlama gibi şey) kurutma işlemi nasıl yapılıyor bilginiz varmı? eğer deneme yaptıysanız iç cevizde herhangi bir değişim oluyormu? gerek tat gerek renk gibi eğer olmuyorsa maliyet yönünden fırınlamak daha ekonomik gibi geliyor bana, sebebi; bir odayı yazın ısıtmak ile +4 derecede uzun süre soğuk tutmanın farklı maliyeti vardır ayrıca yaş sebze meyveler gibi şoklamada yapılabilirmi?
saygılar,

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2012, 17:51   #28
Ağaç Dostu

sn.popeye42
Arazinize benzer bir problem ile bir yakınım karşılaştı,hevesle erik dikmişti bir kaç yıl iyi verim aldı ancak daha sonra her yıl verim giderek düştü, siz yinede toprak analizi sonucuna göre karar veriniz bilindiği gibi ceviz kazık köklü olduğu için derinlere gitmek ister ve ihtiyacı olan su ve besin alamaz ise verimi düşük olur.

Eski 10-11-2012, 11:50   #29
Ağaç Dostu

eko_'s Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2008
Lilium elektrik motorlarını metalik boya ile boyarsanız motorun ısınma problemini azaltırsınız.

eko_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 08:49   #30
Ağaç Dostu

Sn.Lilium,
Benim size önceki yorumumda hatırlatmak isteğim teknik konuları siz zaten deneyerek bulmussunuz, ben yazımda ukalalık olur diye detaya inmedim yalnızca resimde gördüklerimi yazdım ve orada dikkatimi çeken motor (tahrik) ve bıçakları döndüren kasnaklar aynı çaplardaymış ve motor gücünü bilmediğim için bana büyükmüş gibi göründü.
Tebrik ederim tüm arge ve mühendislik çalışmalarını yapmıssınız sonucunu paylaşırsanızda memnun oluruz.
başarılar dilerim.

Etiketler
bahçe, ceviz, ceviz fidanı, ceviz yetiştiriciliği, lilium

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026