![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sumak Adıyaman'da arsız bir bitkidir Deşti olarak yetişir. Yeterki yerini sevsin hemen hemen her bölgede yetişeceğine inanıyorum. Ben 6 adet kök temin ettim ancak 2 kökü tutu. Şuan da ise çevrede yeni filizler çoğaldı. Büyüklerimiz sumak dikersen bahçeyi istila eder diye uyarmışlardı dedikleride oluyor gibi. Tohumdan yetiştirmeyi hiç denemedim? Saygılar |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu.
|
Bahçede kamelya ve Piknik masası yapımı
Merhaba Dostlar; Bu yıl su sıkıntısı yine devam etmekle birlikte Bahçede eksik gördüğümüz Kamelya ve piknik masasını yapmaya başladık. 2014 Yılı pekte iyi geçmedi aşırı sıcaklar ve susuzluk. Ağustos ayı içinde yolumuz yapıldı artık rahatlıkla bahçeye gidebiliyoruz. Darısı Koçali barajının yapımı sonucunda bahçemizin damlama sulamaya ulaşmasına. Adıyamanda hangi marangoza gittiysem kimse masayı yapmaya yanaşmadı. Kimileri işimiz yoğun kimileri bilmiyoruz dedi.İş başa düştü internetten planları çıkarıp Ben,Sevgili Annem,Kız kardeşim Hanım,Gönül ablam ve K.K.T.C Tatile gelen Yiğenim sevgili Mehmet Şahin. Yardımları sayesinde masayı kendimiz yaptık. Marangozdan tahtaları kestirip temizledikten sonra yapımına başladık. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu.
|
devam
Ne kadarda zor olsa sonuç gayet güzel.****** yorumlarınızı ve eleştirilerinizi bekliyoruz. Yemek olarak Hıtap(Katmer) yapmayıda Sevgili Gönül ablam yaptı. Hamurun unu bahçemizin doğal kepekli unundan. Diğer yeğinim İsmail cem ve en küçük yiğenim Neğir ben onu Çayna diğe çağırıyorum. Kamelyenın ve Masanın verniksiz hali, Yarın yani 02,09,2014 Bağ bozumu öncesi hazırlık ve ilk kez nasipse pekmez yapımını sizlerle paylaşacağım.Saygılar |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-09-2011
|
Ispartada bu masalardan çok var ama gayet güzel yapmışsnız tebrikler |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu.
|
Pekmez yapımı
Pekmez yapımı her yöreye göre değişir. Forumda baktığımda bizimkisinden çok farklı bir yöntem uygulanmakta. Bağda üzüm toplamaya başladık. Bu yıl Adıyaman yöresinde aşırı sıcaklardan üzümlerin çoğu kurudu Ürün yarı yarıya azaldı. Bizde Eşek arılar ve sıcaklardan nasibimizi aldık. Sevgili Annem ve Ablam toplanan üzümleri ayıkladılar. Geri kalan sağlam üzümler şire için hiç yıkanmadan sıkılmaya hazır hale getirildi. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu.
|
devam
Büyük Bakır kazana sıkılan şire dolduruldu. İçerisine 3 avuç Pekmez toprağı kondu bu toprak oranı kazanların büyüklüğüne göre değişiyor. Kaynayıp kazandaki köpükler alınıyor daha sonra dinlendirilip içindeki toprağın kazanın dibine çökmesi bekleniyor. Berraklaşan şire büyük kepçe yardımıyla bakır teşte alınıyor teşteki şire kaynamadan doları azaldıkça kepçeyle takviye ediliyor.Kazandaki tüm şire alındıktan sonra dipte kalan toprak özel bir beze konup süzülür burdan elde edilen şirede yine kullanılıyor. Kaynamaya başlayan şirenin içerisine bir demet Menengüç yaprağı ve Ğeşir otu( SÜTLEĞEN) konuyor. Şire azaldıkça pekmezin kokusuda etrafa yayılmaya başlıyor Pekmezin olduğunu tespiti ise kepçeye bir miktar şire alınıp 60-70 cm mesafeden akıtılır eğer şire yağ gibi kopmadan akıyorsa tamamdı. İlk pekmezimiz ama gerçektende Sevgili Annem, Ablam, Eşim ve kız kardeşim sayesinde anlımızın akıyla üstesinden geldik. Sevgiler saygılarımla |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu.
|
Yeni türleri denemeye devam ediyoruz. Bahçenin en büyük eksikliği su sıkıntısı ve zamanımın kısıtlı olması. Haftada bir veya 2 gün gidebiliyoruz. İlk baharda Adıyaman'a yakın yerlerde çalıştığımızda mesaii saatleri dışında iki saatlik bahçeye gidebiliyoruz. Buda herzaman olmuyor. Sonuçta işim olan Petrol ve Doğalgaz arama kulesinde çalışıyorum. Bizde Her türlü ilklimde çalışma zorunluğu var bu -32 veya +45 dereceler olabilir Matkap dönmeli ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu.
|
....
2014 Kasım aynda diktiğim son Siyah narımız,Erkenci Dutumuz(Avustralya Dutu) Aşısız ve Aşılı Keçiboynuzu fidanlarımızın etrafındaki otları biçip budama yapabildik. Maşallah Gelişmeleri çok güzel ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu.
|
Otların tırpanla biçildikten sonraki hali farkını sizlerde görüyorsunuz. İnanın tırpan dahi zorlanıyor ![]() Fındık ağacımız, Muşmula, Flying dragon (uçan ejder meyvesi) ve geç yapraklanan İsviçre cevizimiz |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
Sayın Bahtiyar02 valla işiniz zor belli ki otlar büyük sorun fotoğraflarınızdan da belli oluyor her taraf ot. Rabbim kolaylık versin. Rastgelsin. Anneciğinize maşallah, büyük yardımcınız, sağolsun. Diğer yardımcınıza gelince tebrik ediyorum, gözünüz aydın, Rabbim sağlık ve sıhhatle bebeğinizi kucağınıza almayı nasip etsin inşallah. Rastgelsiin... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu.
|
Mayer limonumuz bu yıl çok az meyve tutu. Yoğun çiçekleri nedense döktü. Bahçede elimiz ayağımız misali boyuna rağmen yıllardır dereden ağaçları, Bostanı sulamak ve Damlama sulama için Su tanklarını doldurmakta kullanıyoruz. Bu yıl tek başıma kaldım. Çevreden yardımcı eleman bulamadım. Üstüne üstlük Sevgili Annemde bu yıl şehir merkezine yakın bir mahlede küçük bir arsaya Tütün dikti onunla uğraşmak zorunda. Anlıyacağınız iş başa düştü. Çocuklarım Sıcaklardan etkilendikleri için kendi aralarında sıraya koydular hergün birisi geliyor. Bellediğim yere yeni küçük karıklar oluşturup Patlıcan fidesi diktim ve acur, kabak, mısır, Rosella(sudan bamyası)tohumu ektim şimdilerde hepsi çimlendi. Belleme yaparken yumuşak toprak bazen yanıltıyor işte bu kayada süpriz oldu. Oğlum MehmetALİ ile birlikte zor çıkardık. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu.
|
Bu yılda erkenci kırmızı üzümümüzden bugün tatık. Önceki resimlerden bahsettiğim Domates türlerinin durumu. Umarım toparlanırlar.Terli türlerden Biberler, Domatesler ve Acur(Hıta) ilk ürünlerini verdi. Bostan geçen yıllarda Yanmış küşükbaş hayvan gübresi yerine dikilip ekildi. Gelişmeleri çok güzel birde köstebek olmasa Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
...Evet deştilerde boğaz doldurma çapalama esnasında yapılır ayrıca diğer sebzelerede uygulanması sulama esnasında köklerin daha sağlıklı su almasını ve çapalama yapıldıktan sonra beklediğinde toprağın nemini korur gövdeye destek olur. Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu.
|
Hobi bahçesinde Asya Armudu (Nashi) ve kestane
Merhaba dostlar; Bahçede aşırı sıcaklar tahribat yapmaya devam ediyor. Kuyumuzun suyu gün boyunca 25 dakikayı geçmiyor. Su yetersiz ama bunada şükür en azından birçok ağacımızı kademeli sulayabiliyoruz. Bahçede bulunan 4 adet Kestaneden 2 adet fidan ilk kez koza yaptı![]() Boyları yaklaşık olarak bir mt civarında. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu.
|
Asya Armudu (Nashi)
İki tür Asya Armudu (Nashi)'uz var 3 adet toplam ağaç. İlk meyveleri Çok heycanlandırdı ve sevindirdi. Koalin kilini uygulamadan önce meyveleri aşırı sıcaktan yanmış şekilde yerde gördüm.Koalin kili meyvelerinin ve yapraklarının yanmasını engellediğini gördüm. Gelecek yıl kesinlikle bahçenin hepsi koalin kili uygulaması yapacağım. Saygılar |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Sizin uygulamalariniz iklim sartlariniz bakimindan cok siradisi ornekler sunuyor. O iklimde bu basarili sonuclar az gorulur bir durum. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Bu yıl ikinci sondaj kuyusunu yaptırmak zorunda kaldım. Su yetmediği için bazı ağaçlarım kurudu. Su sıkıntısı nedeniyle bostan dahi kısıtlı dikildi. Elimdeki Tohumları yenilemek amacıyla. Kuyu yerini klasik su bulucu yöntemleriyle tespit ettirdik. Bunun dışında çalıştığım şirketten bahçeme yakın olan petrol kuyusunun formasyonu öğrendim sağolsunlar yardımlarını esirgemediler. Su tabakasının 70-150 metreler arasında olduğunu bildirdiler. Sondajı dönerli yani matkap ile kazılan türünü seçtik. Sondajcı kişi arazimin bulunduğu çevrede suyun çok az olduğunu söyledi.DSİ 20. Bölge müdürlüğünü telefonla arayıp bilgi istediğimde aynı durumu bildirdiler. Şansımızı denemek maksadıyla 8600tl'ye malolacak 130 metrelik kuyuyu kazdırdık. kuyunun maliyeti 11000tl'ye çıktı. Sonuç ilk çalıştırmamızda 1,45 dakika 1'' çıkışla sürdü su bitti. 1 saat bekledik tekrar çalıştırdığımızda 25 dakika su geldi . Çok şükür bu su bize hayli yeter. Neden derseniz 1. kuyuda 35 dakika çalışan kuyu 3 saat bekledikten sonra 7 dakika su veriyor. Şuan her iki kuyuyuda kullanıyoruz. Önümüzdeki yllarda kuyuların durumunu hepbirlikte öğreneceğiz. Bir kaçgün sonra Bağ bozumuna gideceğiz. Bu yıl ilk kez Sevgili Annem sayesinde pestil yapacağız. Siyah üzümlerden peygamber üzümü türünü kurutmalık olarak yaptık. Çok lezetli oldu. Emek verince lezzetide bir başka oluyor.Saygılarımla |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Kuyu hangi ayda açıldı bilmiyorum, sonbahara yaklaşıldıkça su seviyesi düşüyor. Yeni kuyulardan ilk 1-2 sene suyun az gelmesi de normal, zaman geçtikte su kanallar genişler ve alınan suyu daha çabuk yerine koyar. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu.
|
Büyüklerimizde aynen sizin dediklerini söylüyorlar. Umarım siz ve büyüklerim haklı çıkarsınız. Saygılar Düzenleyen bahtiyar02 : 14-10-2015 saat 22:39 |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Kisin suyu depolayabileceginiz bir yapi var mi? Cektiginiz su oldukca derinde. Ilerleyen yillardaki iklim sartlarina ve kullanim miktariniza bagli olarak, artan tabla dusumunu islah etmek zorlasabilir. Yagisin o seviyeye ulasip yeraltisuyunu yenilemesi zaman alacak bir is. Eger belli bir zaman diliminde cekim yaptiginiz miktar yeraltisuyunun yenilenme hiziyla denge icinde degilse, daha sonra sorun yasarsiniz. DSI'den belli bilgileri toparlayip yardimci olmalarini isteyebilirsiniz. Meteorolojiden de buharlasma/yagis degerlerinin uzun yillar ortalamalarini elde edip kaba bir hesap yapmalari mumkun. Sizin ihtiyacinizi karsilayacak debiyle sulanacak alana dusen ortalama su girdisinin arasinda bir iliski kurulabilir. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
|
Sayın @bahtiyar02 her şey çok güzel insan imreniyor. Bitkileriniz sağlıklı, Hasatınız bol olsun. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-01-2011
|
emeklerinize sağlık. takip. |
|