agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

didem ipek 29-05-2009 08:55

Sevgili İlkin,

Siz Adana'da olduğunuz için bizden birkaç adım önde başlıyorsunuz turunçgil yetiştirme işine... Küçüklüğümde portakal bahçemizde gezerken aldığım çiçek kokuları hala burnumda... En çok sevdiğim ağaç da verimli midir bilmem ama babamların fantezi için aşılayıp ürettikleri; bir tarafından portakal, bir tarafından limon topladığımız ağaçlardı... Kardeşim bu haftasonu annemizi ziyarete geliyor, bana Adana'daki caddelerden turunç getirmesini istedim, tohumdan üretmeye çalışacağım. Zor olacak eminim ama denemek bile çok keyifli :))

Bu arada gölgeye taşıdığım kamkat'ım rüzgarın azizliğine uğradı bu sefer de... Hergün 1-2 yaprak dökerken, dün 8-10 yaprak dökmüştü... Şimdi terasta daha uygun bir yer bulmak için denemeler yapıyorum. Çiçekler de meyveye dönmeye başlamış, umarım meyveler olgunlaşır..

Ben de Sirius50 ile aynı soruyu sormak istiyorum. Ne tür gübre kullanıyorsunuz. "Ağustos gibi de bırakıyorum." demişsiniz. Bunun bir çizelgesi var mıdır? Artık meyveler olgunlaşmaya başlayınca mı gübrelemeyi bırakıyorsunuz. Ne zaman tekrar başlıyorsunuz?

İlkin 29-05-2009 10:44

Merhabalar, inanın ben de sizler gibi pek bir acemiyim. Sadece deneyip gözlemliyorum, diğer arkadaşların ne yaptığını takip ediyorum, bir de bol bol okuyup araştırıyorum tabii. Geçen sene aldığım Mog isimli bir gübre vardı. Bu sene geçen seneye oranla daha az kullanıyorum bu gübreyi. Toprağın verimini ve kalitesini arttırıyor bu gübre. Yani okuduklarımdan öyle olduğunu düşünüyorum. Bir de zamanla sulandıkça bitki, saksının dibine gitmiyor bu gübre. Tabii başka tür gübreler de kullanabilirsiniz güvendiğiniz emin olduğunuz şekilde. Gübreleme işi sonbahar gelmeden bitmeli diye biliyorum. Bitki sonra aşırı hızlı gelişip kışa kendini hazırlayamayabilir diye... Bunun için Ağustos sonuna doğru son bir gübre yapıyorum tüm bitkilerime ama burası Adana; kış, kasım aralık gibi anca geliyor.

Benim evim doğu yönüne baktığı için mecburen sabah güneşi görüyor bitkiler ve bu zamana kadar hiç bir sorun yaşamadım. Gündüz bol ışık var, sabah da güneş. Ama tüm gün güneş gören kumkuatların sorun yaşadığını gördüm başka tanıdıklarımdan. Belki de bu sorunu da giderecek bir yöntem vardır ama bilmiyorum ben. ;) Normalde Temmuz gibi çiçeklenmeye başlıyordu kumkuatlarım bu sene bir dalında 7-8 çiçek tomurcuğu var. Bir de Ankara ikliminde bitkinin nasıl geliştiğini takip etmek gerek. Orası kuru bir iklime sahip Adana gibi nemli değil, sulamayı belki biraz daha arttırabilirsiniz. Özellikle yazın asla susuz kalmamalı bu bitki. Kışın da Ankara'nın dondurucu soğuklarını düşünüp yine korumaya almalısınız. Suyu azaltmalısınız. Umarım bir faydam dokunmuştur anlattıklarımdan.

hosseda 31-05-2009 22:27

1 Eklenti(ler)
Dün aldım ve bahçenin en serin yerine koydum. Havaya alışsın aynı yere dikeceğim.

Süha Şendoğan 02-06-2009 13:10

Yalova'dan aldığım Kamquat Antalya'dan gelenin aksine balkona uyum sağladı ayrıca balkon sadece 2 saat sabah ve öğlenleyin 1 saat güneş görüyor buda sanırım yeterli geliyor.
15 Günde bir dengeli gübre sıvı olarak veriyorum.

sirius50 09-06-2009 18:18

sayın ilkin verdiğiniz bilgiler için teşekkurler. sanırım didem ipek'in kumquat ı çiçek açmış meyveye dönmüş bizimkiler neden duruyor hala uym sorunu olabilirmi?
çü sub tropik bitkiler bölümüne de yazdım ama hala ordanda bir cevap alamadım. bu ortamada yazdım buradada sizden başka yanıt veren olmadı ilginize teşekkurler

kopshtar 09-06-2009 20:57

Anladığım kadarıyla kumkatın çiçek açması için erken olmasına rağmen bitkinin anacı veya aşı fidanı açma zamanında belirleyici olabiliyor. benim daha canlı gelişen kumkatımda henüz çiçeklenme yokken daha soluk renkli olanında çiçek tomurcukları görünnmeye başladı bile.

Süha Şendoğan 10-06-2009 14:00

Balkonda duran kamkat yandan filizler vermeğe başladı sanırım yerini çok sevdi.
Ayrıca binbir zahmetle çimlendirmeğe çalıştığım çekirdekten nihayet ancak bir tanesi filizlendi, yinede benim için başarı sayılır çünkü şu ana kadar en az 15 çekirdekten ancak bir tanesi çimlendi.

kalemkağıt 14-06-2009 17:55

sayın turco kamkat çekirdekten çimlenince kamkat mı yoksa turunç mu oluyor acaba bilginiz var mı?

Nariel 21-06-2009 08:57

1 Eklenti(ler)
Kamkatım uzun bir süre ev içinde durunca yaprakları kıvrılmaya ve dökülmeye başlamıştı, balkona çıkarır çıkarmaz kendini toparladı ve yeni sürgünler verdi.

Uzun zamandır çiçek yönünden bir hareket yoktu ama dün üzerindeki tomurcukları farkettim ;)

İnşallah yakın zamanda mis kokularını koklayacağız..

izzeterisen 21-06-2009 12:13

Bendekiler de tomurcukta. Önceki yıllarda haziran ayında çiçeklenirdi. Şimdi Haziran sonu tomurcuklandı. Sıcakta yanacak çiçekler ve meyveleri.

Zafer ALV 21-06-2009 16:51

Bizde kamkatlandık :)
Evimize narenciye cinsi salondada bakabileceğimiz bişi alalım derken satıcının bize tavsiyesi ve forumdada daha önceden rastlamış olduğumuz kamkatlardan bir tane aldık.Umarım evimizi severde karşılığını mis kokusu ve meyveleri ile verir.(ne çıkarcıyız beee..)
http://img32.imageshack.us/img32/2429/grnt002aht.th.jpg

İlkin 22-06-2009 11:00

Bu sene geçen seneye göre daha erken çiçeklendi minik kumkuat ağaçlarım. Meyvelerin bir kısmı tuttu bir kısmı ise o kadar sulamama rağmen meyve oluştu sonra karardı, döküldü. Zaten tüm çiçekler meyveye dönse dalları taşıyamaz.

lerdemir 22-06-2009 11:07

Sanırım işin sırrı da cümlenizin içinde Sn.İlkin: "...o kadar sulamama rağmen..."

"Çiçeklendiğinde suyu biraz azaltmamız gerektiği" şeklinde bilgilendirilmiştim ben bu forumda. Belki bunu uygulamadığınız için dökülüyorlardır.

Yanlış söylüyorsam, ustalar düzeltirlerse çok sevinirim.

İlkin 22-06-2009 11:21

Sulamadığım zaman da yaprakları dökülüyor ama. Hani sularken de iki sulama arasında toprağın kurumasını da bekliyorum. Bakıyorum toprak kuru gibiyse suluyorum bolca. Çiçekler çıkıyor, meyve oluşuyor bir kısmı meyve yeşile döneceği yerde kahverengi halde duruyor öyle. :o

Süha Şendoğan 23-06-2009 17:22

Sevgili İzzet bey,
Çekirdekten yetiştirme konusunda sizin ve sevgili Malbman'ın tavsiyeleri işimi kolaylaştırdı.
Her ikinizede çok teşekkürler.

Lonicera 23-06-2009 17:31

Ben de 7-8 çekirdeği çimlendirmeyi başardım. Geçenlerde kök budaması yapıp yeni derin kaplara aldım. Şimdi merak ettiğim meyve için gençlik kısırlığı süresi ne kadar olacak acaba?

16karagoz16 25-06-2009 20:51

arkadaşlar bu arada aranıza yeni katıldım.bendede 5 adet kamkat agacı var.nariel in resimindeki çiçeklenme benim kamkatlardada olustu.sulama aralıgı hakkında bilgi verecek arkadaşları bekliyorum.***.

gurbik67 26-06-2009 00:07

fikir edinmek isteyen arkadaşlar ??.bende de şu an 5 adet kamkat fidesi var.
bir fidesini kışın ortalama soğuk -8 dış ortamda kaldı ağacına hiç bir şey olmadı ancak meyvesi dondu meyve yenmeyecek bir hal aldı.
şu an 2 kamkat fidesi yarı gölgede yeni sürgün vermekte ve gayet iyi
3 adet fide ise tam gün güneş almakta ama büyüme durma noktasında iki gün aralıkla sulaması yapılıyor. yarı gölgede olanlar haftada bir sulanıyor.
tam gün güneş gören kamkat tapraklarında kıvrılmalar olmaktadır. ama dökülme yok . şu an kamkatlar dış ortamdadırlar
şu ana kadar yaprak dökülmesi dış ortamda olmadı, kışın içeride az da olsa dökülmüştü.
yaprak dökümü fazla ise saksı küçüklüğünden olabilir, benim saksılar 15 ile 20 litrelik .

kalemkağıt 27-06-2009 11:47

Sayın Lonicera, kamkat tohumdan yetiştirildiğinde aşılamaya gerek olmuyor mu?

berduray 27-06-2009 12:51

Bildiğim kadarıyla asla aşısız olmaz. Çekirdekten yetişen herşey yabanidir, çelikle üretimde aşıya gerek kalmaz diye biliyorum.

kalemkağıt 27-06-2009 13:01

Sayın Berduray ben de öyle biliyorum bu yuzden çekirdekten çimlendirmeyle ilgili mesajları okuyunca kamkat bir istisna olabilir mi acaba diye merak ettim..Bir de benim kamkatım çiçeklendi meyveler de oluştu fakat sonra hepsi kuruyup döküldü.Şimdi tekrar çiçeklenme başladı.Fidanlar gölgede duruyorlar haftada bir su veriyorum, çiçeklenme döneminde suya ihtiyacı nasıl oluyor bilen var mı acaba?

berduray 27-06-2009 13:10

Önerebileceğim, vaktinizin müsait olduğu bir zaman tüm konuya bir göz atmanız. Benzer soruları ben dahil herkes sordu.

Ancak her ilin nem, sıcaklık derecesi farklı olduğu için, sanırım bitkiye kulak vermek en doğrusu.

Antalya sıcağındaki kamkatla, Bolu'daki kamkatın su ihtiyacı aynı olmayacaktır.

kalemkağıt 27-06-2009 13:23

Konuyu okudum,haklısınız iklim çok önemli..biliyorum bu işin sihirli bir formülü yok ama deneme yanılma yaparken o meyveler gözümün önünde kuruyup gidiyor,çaresizlik işte benimkisi..

sirius50 30-06-2009 14:15

nihayet kumkuatım tomurcuklandı ve şu anda üzerinde 30-40 kadar tomurcuk var. Sizlerden gübre konusunda bilgi sormuştum. Bu arada ÇÜ subtropik bitkilerbölümüne ulaştım. onlarla yapmış olduğum görüşmede elimde mevcut olan sıvı gübrelerden NPK 7-6-6 ve fülvik asitle şellatlı iz elementler içeren gübreyi verebileceğim bilgisini aldım ancak azot yönünden amonyum sulfat la takviye yapmamı söylediler.15 haziranda bu sıvı gübreyi uyguladım.o gunden bu gune amonyum sulf. bulamadım.
forum da yaptığım araştırmada turuçgiller için NPK oranları 5-1-3 olan gübrelerin kullanılması nın önerildiğini gördüm. bu yöndeki araştırmalarım sonunda The Andersons marka NPK 25-5-15 olan iz elementler içeren kontrollü salınımlı çim besleme gübresi buldum. bu gübreyi kulanıp kulanmama konusunda bana yardımcı olmanızı bekliyorum kısa zamanda yanıt verirseniz sevinirim çünkü ilk gübre uygulamamdan itibaren 15 gun geçmiş oluyor birde yeni tomurcukllanan kumkuatımı güçsüz bırakmak istemiyorum.
ilginize şimdiden teşekkürler

Lonicera 30-06-2009 14:40

Sn kalemkağıt, bildiğim kadarıyla bazı turunçgiller çekirdeğinden ekilmesi halinde aslına uygun çıkabiliyorlar. Sn MSaygın da aşağıdaki sayfada konuyu daha detaylı açıklamış.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=105

16karagoz16 01-07-2009 19:44

arkadaşlar meraba bende 5 adet kamkat fidanı var.bunları çogaltmak istiyorum.bana yardımcı olacak arkadasların cevaplarını bekliyorum.aıyı nasıl yapabilirim.tesekkürler.

scubat 02-07-2009 20:34

Benim kumkuatımda gecen sene fark etmediğim, bu sene ise biraz abartı gibi gözüken bir durum var.

Yapraklar, dallar, hatta fotoğrafta göreceğiniz gibi gövde bile vıcık vıcık oldu..

http://img35.imageshack.us/img35/1753/p1040091v.jpg

bu ıslaklık, yapışkanlık normal midir?

kalemkağıt 02-07-2009 21:40

Sayın Lonicera çok teşekkür ederim..Çekirdekten yetiştirdiğim turunçgillerim vardı,öğrenmiş oldum..

izzeterisen 02-07-2009 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi scubat (Mesaj 455710)
Benim kumkuatımda gecen sene fark etmediğim, bu sene ise biraz abartı gibi gözüken bir durum var.

Yapraklar, dallar, hatta fotoğrafta göreceğiniz gibi gövde bile vıcık vıcık oldu..

http://img35.imageshack.us/img35/1753/p1040091v.jpg

bu ıslaklık, yapışkanlık normal midir?

Fotoğrafı büyütüp bakıyorum tam anlayamadım .Sizi bitkinizde unlu bit, torbalı koşnil sanıyorum ikisinden birisi var. Yazlık yağ ile ilaçlama yapmalısınız.

nariçi 02-07-2009 22:52

Bendeki kamkat içerde iken çiçek açar durumda iken dışarı çıkınce yeniden sürgün verirken çiçeklenme durdu. Şimdi sürgün uzaması durdu ancak çiçeklenme olmadı. Öğlenden sonra güneş görüyor, 12 den güneş batıncaya kadar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025