agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

kopshtar 03-07-2009 09:59

Sn Scubat; Her ne kadar net görülmese de, sizin de çıplak gözle farkedemediğinizi düşünerek yumuşak koşnil diyorum. Renkleri biraz şeffaf olduğu için ilk zamanlar seçilmesi çok zor oluyor.

scubat 03-07-2009 23:56

Sn izzeterisen ve kophstar

yorumlarınız için teşekkürler. yapış yapış, parlak bir sıvı kaplıyor bazı yaprakları ve dalları, fotodaki, gövdedeki koyu renk de bu ıslaklığı gösteriyor.

yazlık yağ nereden temin edebilirim, sade vatandaş olarak :)

scubat 04-07-2009 14:45

Biraz inceleme yaptım ve sanırım kabuklu bit denen yaratıklar, ağacımı bu hale getirmiş. kürdanla bir kaç tanesini topladım ama olacak gibi değil, tavsiye ettiğiniz gibi yazlık yağ almam lazım, sitede bir üye aynı benim sorunumu yaşamış limonunda ve tavsiyeler aynı yönde.. Yanlız, balkonda bitki yetiştiren biri olarak böyle bir ilacı nereden bulurum bilmiyorum. İstanbul ümraniyede oturuyor, Tuzla da çalışıyorum, çevrede bildiğiniz yerler varsa lütfen beni bilgilendirin.

brkg 04-07-2009 18:34

Benim kamkatımda çiçek açıp meyve vermeye başladı fakat çiçeklerin dökülüp meyveye döndüğü yerlerde koyu kıvamlı şeffaf bir sıvı var.Yakından bakmama rağmen herhangi bir böcek görmedim.Bu normalmidir, değilse nedeni ne olabilir acaba yardımcı olabilirmisiniz.

berduray 04-07-2009 19:27

Aynı sorun bende de var, kuruyan kamkat dallarının gövdeye bitiştiği yerde aynı şeffaf ama sert maddeden gördüm.

scubat 04-07-2009 20:31

işte bir kaç detay fotoğrafı:

http://img301.imageshack.us/img301/3223/p1040111h.jpg

http://img195.imageshack.us/img195/8896/p1040107v.jpg

http://img195.imageshack.us/img195/3639/p1040109.jpg

copur 09 05-07-2009 15:11

Sayın brkg; Benim kamkatın çiçeklerinde de aynı sıvı vardı tattım. Tatlı olduğunu gördüm. Herhalde böcekleri çekmek için salgıladığı nektar olsa gerek. Belkide böcek gelmeyince orada kalıyor.

scubat 06-07-2009 09:36

Kumkuatı aldığım botanikçiyi aradım ve sorundan bahsettim, onlarda "unlu bit ve şekerli bit sorunu" var dediler. Bir ara uğrayın ilaç verelim dediler, bu akşam gidip alacağım...

Sergüzen 06-07-2009 19:11

Yaprakların alt yüzeylerine ve saplara bakarsanız kahverengi-siyah arası dairemsi ve hafif kabarık yaratıklar görürsünüz. Önlem alınmaz ise bunlar çoğalacaklar ve bitkinin sonunu getirecekler. Mekanik olarak (el ile veya sert fırça) uzaklaştırılmaları gerekir. Sonra da uygun bir ilaç ile ilaçlanmalı. Ben 20gr/litre Neemazal hazırlayarak 3 gün ara ile ilaçladım. Mutlaka başka ilaçlarda vardır.
Kumkat güneşi ve suyu çok seven bir bitki. Fakat bitki kökleri çamur olacak derecede sulanmayı sevmez. Sulama suyundaki kireç bitkiyi rahatsız eder. Yapraklardaki sararmalar sulamanın az olmasından da kaynaklanabilir. Isırgan otu çözeltisi veya arap sabunu çözeltisi, yaprak bitleri ve örümceklere karşı kullanılabilir.

brkg 07-07-2009 12:18

Sayın copur 09; Bu sıvı, çiçekler meyveye döndükten sonra meyvelerin üzerini kaplayan bir sıvı, yaprakların üzerinde bundan görmedim. Söylediğiniz gibi böcekleri çekmek için salgıladığı bir sıvı galiba, paylaşımınız için teşekkürler;)

sirius50 07-07-2009 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sirius50 (Mesaj 454578)
nihayet kumkuatım tomurcuklandı ve şu anda üzerinde 30-40 kadar tomurcuk var. Sizlerden gübre konusunda bilgi sormuştum. Bu arada ÇÜ subtropik bitkilerbölümüne ulaştım. onlarla yapmış olduğum görüşmede elimde mevcut olan sıvı gübrelerden NPK 7-6-6 ve fülvik asitle şellatlı iz elementler içeren gübreyi verebileceğim bilgisini aldım ancak azot yönünden amonyum sulfat la takviye yapmamı söylediler.15 haziranda bu sıvı gübreyi uyguladım.o gunden bu gune amonyum sulf. bulamadım.
forum da yaptığım araştırmada turuçgiller için NPK oranları 5-1-3 olan gübrelerin kullanılması nın önerildiğini gördüm. bu yöndeki araştırmalarım sonunda The Andersons marka NPK 25-5-15 olan iz elementler içeren kontrollü salınımlı çim besleme gübresi buldum. bu gübreyi kulanıp kulanmama konusunda bana yardımcı olmanızı bekliyorum kısa zamanda yanıt verirseniz sevinirim çünkü ilk gübre uygulamamdan itibaren 15 gun geçmiş oluyor birde yeni tomurcukllanan kumkuatımı güçsüz bırakmak istemiyorum.
ilginize şimdiden teşekkürler

yukarıdaki mesajı göndereli epey oldu. hiç kimseden bir yanıt alamadım. sayın mine hanıma da özel mesaj göndermeme rağmen sağolsun ondan da yanıt alamadım sorduklarım o kadar zor mu ?:(

kopshtar 07-07-2009 23:34

Sn Sirius50; zaten sorunuzun içinde cevabı yazmışsınız. yeterince araştırdığınız belli. ancak bu kadar ince detaylarla uğraşmayın bence. kamkat gayet kolay bir bitki ve merak etmeyin gübrelemeyi kaçırdınız diye çiçeklerini dökmez. bahsettiğiniz 25-5-15 NPK'yı daha seyrek oran ve zamanda kullanmanız kafi gelecektir.

scubat 08-07-2009 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar (Mesaj 455929)
Sn Scubat; Her ne kadar net görülmese de, sizin de çıplak gözle farkedemediğinizi düşünerek yumuşak koşnil diyorum. Renkleri biraz şeffaf olduğu için ilk zamanlar seçilmesi çok zor oluyor.

sn kophshtar

size katılıyorum. Dün botanik firmasından aldığım ilacı uygularken agacı detaylıca inceleme fırsatım oldu.

Telefonda, firma yetkilisine, "vıcık vıcık, yapışkan bir sıvı kapladı ağacımı" dediğimde hemen "unlu bittir o" tanısı koydu. Internetten (malesef forumumuzda zararlılarla ilgili yeterli görsel bilgi bulamadım) hem firma yetkilisinin söylediği böceği hemde sizin tahmin ettiğiniz böceği arattım ve buldum. ayrıca ikisinin de belirtilerini öğrendim, iki zararlı da yapışkan bir salgı bırakıyor. Ağacı ilaçlarken gördüm ki 1 tane unlu bit varsa 30 tane yumuşak koşnil vardı. Firma yetkilisine "ben de yumuşak koşnilde varmış" dediğimde, verdiği ilacın onu da öldüreceğini ancak ilaçlamadan önce koşnilleri yapıştıkları yapraktan biraz olsun ayrımam gerektiğini iletti.

Yumuşak koşnil:

http://www.unimol.it/didattica-on-li...cus-pseudo.jpg

Unlu Bit:

http://www.avrasyabonsai.com/sozluk/unlubit.jpg

Nariel 08-07-2009 18:49

5 Eklenti(ler)
Merhaba kamkat severler.

Benim kamkatın çiçekleri meyveye döndü ancak ağacımda birkaç sorun başladı, yardımcı olabilirseniz sevinirim:

1)Bazı taze yapraklar buruş buruş olmuş vaziyette ve üzerlerinde yol yol kütikula tabakasının kabardığını gördüm. Bunun sebebi ne olabilir acaba? Bu izleri kazıdığım zaman pul pul ayrılıyorlar.

Eklenti 91472
Eklenti 91473

2)Aşı yerinin altından mı üstünden mi çıktığını anlayamadığım güçlü bir sürgün peyda olmuş durumda. Bu sürgünün üzerinde dikenler var ve yaprak şekli çok farklı; sanki uç uca 2 yaprak eklenmiş gibi boğumlu. Bu parça yabani midir? Yabaniyse hangi türdür?

Eklenti 91469
Eklenti 91470
Eklenti 91471

Lonicera 08-07-2009 18:55

Sn Nariel, konunun uzmanı değilim ama bendeki turunçgillerde de sıkça rastladığım bir zararlı bunu yapan. Yanılmıyorsam yaprak galeri güvesinin marifeti. Ben ilaçlama yapmıyorum, bir kaç yaprağı deforme ediyorlar sadece. El ile yaprak üstünü temizlemekle yetiniyorum.

İkinci resimde ise dikenli olan sürgün, kamkatın aşılandığı anacın sürgünü büyük ihtimalle. Ve tahminimce turunç sürgünü. Aslında fidelerimizi sıkı takip etmek gerekiyor, özellikle aşılanmış olanları. Bu kadar büyümesine izin vermeden müdahale edilirse, fidan boş yere besin tüketmemiş olur. Sürgünü dibinden keserek kurtulun derim.

Nariel 08-07-2009 19:11

Teşekkür ederim Sayın Lonicera, yarın gündüz gözüyle bir daha inceleyeyim yaprakları.

Yabani sürgünü kesmeyip, üzerindeki bir gözden kamkatla aşılasam nasıl olur acaba:D

Lonicera 08-07-2009 19:16

İsterseniz şöyle de yapabiliriz; yabani sürgün dibine havai köklendirme uygulayıp, köklendikten sonra kesip, kamkattan bir göz aşılayıp 2. kamkat fidesini elde ederiz:p. Tabii bu arada bu sürgün, kamkatımızın tüm besinlerine ortak olmaya devam edecek.

Nariel 08-07-2009 19:24

Aklıma girdi şimdi bu kamkat üretme meselesi; hemen havai köklendirme ile ilgili detayları aramaya koyulup aşılama için cesaret toplayayım ;)

Nariel 13-07-2009 21:27

Benim kamkat tek tük meyve dökmeye başladı. Suyunu da çok vermiyorum ama.. Ziyan olmasın diye o miniminnacık yarım cm'lik yeşil ve acı meyvecikleri bile yiyorum:dilli:

Bu arada bu sene buradaki kamkatlar 30 liraya yükselmiş, geçen sene 20 liraydı.

maki01 13-07-2009 21:54

Arkadaşlar,
Yeni satın aldığım kamkat 2 gün sonra gelmiş olacak. İlk sayfaları okudum, tamamını okumak için zamana ihtiyacım var. Kamkatın toprak harcı ne olmalı? Yardım lütfen...

İlkin 14-07-2009 09:54

Sevgili Nariel senin meyveler dökülüyor ise az suluyorsun demek ki. Benim deneyimlerime göre çiçek verdiği zaman çok sulanmayacak, meyveye döndükten sonra susuz da kalmayacak. Nem azalırsa bitki kendisini kurtarmak için meyveleri atıyor. Aman dikkat.

Nariel 14-07-2009 11:25

Sevgili İlkin, dibi hiç kuru kalmıyor ama vıcık vıcık çamur da olmuyor. Bitki sağlıklı olsun da, elbet birgün keyfi gelip bol meyve yapar..

jineop 14-07-2009 13:00

Sevgili Maki,
Kamkatı geçen sene aldığımda, saksısı küçüktü. Büyük toprak saksıya bir kısım toprak,bir kısım gübre,bir kısım kum ve bir kısım ormandan aldığım kuru yaprakları bir araya getirerek hazırladığım harca ektim. Yaklaşık 100 e yakın meyvasını yedik,kışın başlamasıyla korumaya aldım ama çok mutlu olmadığını görünce saksıyla içeriye aldım. Mart ayının ortalarında korunaklı ama dışarıya çıkardım ve toprağa ektim. Sonra sitede ki okuduklarımdan İstanbul kışına dayanamayacağını öğrenince mayıs ayında tekrar saksıya geçirdim .Bu sefer kum eklemeden ,saksı toprağına orman toprağı(kurumuş yaprakların altından kazmadan biriken toprağı),odun külü karışımını da toprağa ekledim.toprakta geçirdiği 2 ay boyunca gelişimi durdu . Saksıya aldıktan sonra yaprakları artmaya başladı.1ay önce humik asit verdim. 15 gün de bir de sıvı besinle suladım. Yaklaşık 1 hafta öncesine kadar üzerinde hiç çiçek yoktu ve ben bu sene artık çiçeklenmeyecek ve meyve vermeyecek diye düşünürken 3-4 gündür her yerini beyaz tomurcuklar sardı. Sevgiyle kalın.

maki01 14-07-2009 13:47

Çok teşekkürler sevgili jineop,
Bugün yola çıkmış olması gereken kamkatım 2 yaşında imiş. Balkonda saksıda yaşayacak kamkatım. Ne zaman meyve verir bilmiyorum. Sayfaların tamamını okuduğumda birçok sorumun cevabını bulacağımdan eminim.
Sevgiler...

didem erdinç 14-07-2009 19:22

merhaba arkadaşlar. benimde bir kamkatım var.benim sorunum yapraklarının aşırı büyümesi.eski yapraklarını hızla döküyor(biraz fazla ilgi gösterip fazla suladım gibi :) )yerine yeni filizler ve yapraklar veriyor.3 ay önce aldım ve yaklaşık 40 cm uzadı.hiç gübreleme yapmadım(nasıl yapıldığını da :( bilmiyorum)sabah güneşi alıyor ve sürekli bol ışık.tam meyve verirken tatile gittim eşim evi havalandırmadığı ve yeterince ilğilenmediğinden tüm meyveleri tam oluşurken döküldü.bu mevsimden sonra ne yapabilirim?tekrar çiçek açtırabilir miyim?bu konuda çok yetersizim ama çiçeklere bayılıyorum tabii en çok kamkatıma bayılıyorum!nasıl bir yöntem kullanabilirim?herkezin katkılarını bekliyorum.

nariçi 14-07-2009 19:29

Nihayet benim ki de çiçeklenmeye başladı :D Dökmeden meyve tutarsa ;) bundan sonra ki erek bu :cool:

evrimeris 17-07-2009 12:41

benim kamkatım da meyveler çıkıyor fakat bir kısmı büyüdükçe dokulmeye başlıyor. üzerinde hala daha bol miktarda meyve var fakat bu dokulme beni korkutuyor.
sebebi ne olabilir ?
deneyimli arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim. teşekkürler.
(cam kenarında evin içinde saksıda yetiştiriyorum.)

oktaysen508 19-07-2009 13:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egome (Mesaj 129992)
üç yapraklı (poncirus trifoliata) fidanım... Kamkatın aşı yerinin altından patlayan sürgünleri geçen sene kesip köklendirmiştim. Kamkatın çoğaltılmasında kullanılan bu anaca, yaz sonlarına doğru durgun göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu anacın bazı özellikleri:

-kış soğuklarına en çok dayanan anaçtır.

-kök boğazı çürüklüğüne dayanıklıdır.

-akdeniz iklim kuşağında sorunları vardır. Daha çok karadeniz ve ege kıyı şeridinde yaygındır.

-limonlarla özellikle kütdikenle uyuşması iyi değildir.

- erken verim alınmasını sağlar.

-cüceleşme hariç diğer virüs hastalıklarına dayanıklıdır.

-kireçli ve tuzlu topraklara dayanamaz, kloroz başlar. Nematod’a da duyarlıdır.

-portakal ve satsuma için uygun bir anaçtır.

-bodurlaştırma özelliği vardır

merhaba arkadaşım , benımde bı kumkuat'ım var ve aşı yerının altından sürgun gelıyor bunu kopartıp atmak ıstemıyorum senın gıbı koklendırıp daha sonra aşılamak ıstıyorum lakın nasıl yapacagımı bılmıyorum acaba havai koklandırma teknıgı var (ısmını yanlıs yazmıs olabılırım) surgunun govdeden cıkan yerının kabugunu soyuyorsun ve orayı toprakla kapatıp etrafını sarıyorsun ve surgun o topragın ıcınde koklenıyor bu teknığı uygularsam üçyaprak surgunumu koklendırebılırmıyım acaba bana bu konuda yardımcı olabılırmısın **** sen nasıl koklendırmeyı başardın bana ızahedebılırmızın , şimdiden cok tesekkurederım .

maki01 19-07-2009 19:01

2 Eklenti(ler)
Sayın Romantik'den gelen 2 yaşındaki kamkatım çiçek veriyor. Bu sene için hiç umidim yoktu. Pek miniş bir şey ama üzerinde 5-6 çiçek var şu an.
Çok ama çok sevindim. Umarım dökmez, meyvesini de görürüm.

Eklenti 93748

Eklenti 93749

Romantik 19-07-2009 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 464957)
Sayın Romantik'den gelen 2 yaşındaki kamkatım çiçek veriyor. Bu sene için hiç umidim yoktu. Pek miniş bir şey ama üzerinde 5-6 çiçek var şu an.
Çok ama çok sevindim. Umarım dökmez, meyvesini de görürüm.

Eklenti 93748

Eklenti 93749

Sayın maki01,

İnşallah yakın zamanda olgunlaşmış meyvelerini görmek ve yemek de nasip olacaktır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025