agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

karakartal0684 02-03-2015 18:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi H.SAHIN (Mesaj 1360247)
Kamkat'ın yeni mahsulleri tamam.

Meyveleri topladım, budama işlemi yapacağım.

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hp...6d&oe=5596FBAB

valla muhteşem ağacınızın formu darısı bizim başımıza

stars 03-03-2015 11:25

antalya iklimi hakım bır arazıde kamkat bahcesi kuracağim.4 bin metrekare..4 senedir 3 fidanım var. bir tanesinin verimi gayet güzel.yapraklarda sarama olabiliyor gibi..sanırım demir istior.yaprakları bitlenmiyor..içkurdu yok. proje ve düşünce lazım..şu an 17 tane daha 3 yaş almiştım 6 sını diktim..söküp hazırlık yapacağım..en az 100 adetle baslayacağım..şimdilik saksıda

blume13 03-03-2015 11:40

ben kumkat fidelerimi Ödemişten almıştım. fidanın yeridir Ödemiş. ve aldığım kişilerle hala görüşüp teknik destek alıyorum belki 3 yıl oldu peşlerini bırakmadım. sağolsunlar çok yardımcı oluyorlar eğer desteğe **** kumkat fidanına ihtiyacınız varsa telefon numarası 0542 594 03 94 Ufuk Bey. Kargo ile de gönderiyorlar fidanları.

metibra35 04-03-2015 08:21

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu nedir bilginiz varmı? hergün 3 5 yeşil yaprak döküyor bitki yaprağı. zirai ürün satan bir dükkana götürdüm mantar dedi bayerin japon yapıştırıcısına benzer bir tüpte ilacını verdi suya karıştırıp yapraklara fısfısladım.Ancak bitten de ben şüpeleniyorum üzerinde beyaz beyaz tozumsu şeyler.Sulamayada dikkat ediyorum hemen hemen aynı miktarda damacana su kullanıyorum.Tprağıda torflu toprak.pek yerde değiştirmedim 1 senedir aynı yerde ama kalorifere yakın diye belki ondan kaynaklanmıştır diye dün başka biryere aldım.

gurbik67 06-03-2015 01:05

kamkatınız hem iç mekanda hemde gördüğüm kadarıyle torfa dikili. kelaynak gibi kalmasına yol açacak iki neden.
kamkat soğuklaması gereken bir bitki,dış ortamda bulundurmaktan korkmayın.
iç mekanda daha çok korumasız kalıyor,yapraklarını mutlaka döküp yerine cılız, cansız yaprak oluşacak ve mutlaka da kuruyacaktır.
yaprak üzerindeki zararlıları nemli pamuk ile yok edebilirsiniz.

Novicegreen 06-03-2015 13:09

Evimizdeki Kamkat (Kumkuat) Zamanla Tüm Yapraklarını Döktü ve Dalları Kararıyor

Yaklaşık 1.5 yıldır kışın kalorifer-cam kenarı salonda, yazın ise kapalı balkonda baktığımız Kamkat 3 aydır istikrarlı bir biçimde tükeniyor.

Önce üzerine pamuklu bit (koşnili) canlısı musallat oldu. Bunu arap sabunu - sarımsak karışımıyla def ettik. Ancak yaprakların üzerindeki yapışkan sıvıdan kurtulamadık ve zamanla tüm yaprakları döküldü. Fotoğraflardan da görüleceği üzere son bir aydır da dallarında uçlardan başlayan kararmalar başladı.

Mevsim dönümü evresinde kamkat'ı yeniden canlandırabilmek için ne yapmalıyız?

Kamkat'ın görsellerini şu mesaja yükledim : http://www.agaclar.net/forum/evdeki-...tm#post1361191

blume13 07-03-2015 10:02

maalesef fotoları açılmıyor bitkiyi görebilseydik belki yardımcı olabilirdik.

blume13 07-03-2015 15:21

diğer başlıkta yazdığım gibi uzman arkadaşlar hastalığın adını bilirler ****** ama bende tecrübelerime dayanarak diyorumki ben olsaydım gözünün yaşına bakmam budardım hemen. çelik şeklinde bırakır yeniden patlamasını beklerdim.

blume13 07-03-2015 15:29

bu arada eşime de gösterdim fotoları onlar ailece fidancılar. dedi ki toprağını da değiştirsin şimdi tam zamanıymış. anlayacağınız toprağını değiştirip bir güzel budayın çok su vermeden aydınlık zaman zaman güneşli bir yere koyun. bir iki aya yeni dalları çıkar. kolay gelsin.

pLn 09-03-2015 13:54

1 Eklenti(ler)
Merhaba, buda benim geçen yaz aldığım kamkat. Ön balkonumuz güney ve batıyı görüyor. Sürekli güneş alıyor. Yazın çok sıcak olunca bende arka balkona geçirdim. Yeri değişince yapraklarını döktü. Birde zararlılar musallat oldu bende en sonunda budamadan anlamasamda bayağı budadım. Kışında arka balkonda kaldı. Orasıda kuzey ve batıya bakıyor. Bu kış bir ara çok soğuk oldu hatta oradaki bazı çiçeklerim dondu. Ama kamkata birşey olmadı. Yaklaşık 3 hafta önce tekrar ön balkona aldım. Şimdi yeni sürgünler vermeye başladı. Çok sert iklimleri bilmem ama Aydın gibi ılıman iklimli bölgelerde içeri alıp yer değişikliği stresi yaşatmamak gerektiğini düşünüyorum.
Aldığımda üzerinde meyveleri vardı. Bakalım bu yıl meyve verecekmi. Bu yıl ön balkondan almayıda düşünmüyorum. Şimdi yanına birde mayer limon aldım. Sıcak olacak ama inşallah dayanırlar.

blume13 10-03-2015 13:54

sürgünler çıkmaya başlamış bu sene bir kaç meyve alırsınız sanırım. :)

livingdead1978 21-03-2015 13:36

Hastalık Hakkında

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dudaeva (Mesaj 597384)
arkadaşlar bu kamkatı alalı yaklaşık iki ay oluyor.. tüplü olarak almıştım.. aldığımda bu lekeler ve bu tarz buruşuk yapraklar üzerinde vardı.. Sanırım bu bir hastalık.. Ne olduğunu ve ne kullanabileceğimi bilen varsa yardımcı olursa sevinirim..

Hastalıgın adı Galeri güvesidir benim turunçlardada oluyor nedeni sıcak güneş altında aşırı neme maruz kalması
mümkün oldugunca gündüz **** sabah sulama akşam sula ve ucuz bir ilacı var 5 - 10 tl ye satılıyor mavi toz şeklinde onu suyla karıştırıp yapraklarına sıkıyorsun o tedavi ediyor
ama sulama şekline dikkat etmen gerekiyor ve elinde bitki sayısı fazla ise çok sık yan yana durmamaları gerekiyor,

http://www.agrofarm.net/foto/Image/p...20citrella.jpg
https://www.google.com.tr/search?q=t...ec%3B500%3B375

bittersweett 22-03-2015 17:51

Iyi günler benim saksıda yetiştirdiğim bir kumkuat fidanı hakkında sorum var. Çekirdek olarak ekmiştim şu an 2. yılında gelişimi gayet iyi gidiyordu 20 cm falan oldu üzerinde de 15 yaprak falan var fakat bir ay önce en üstten çıkan bir yaprak daha büyümeden kurudu ve şimdi fidan da en üsten kurumaya başladı. Üst Kısım önce çürüyor gibi oluyor canlılığını kaybediyor sonra da kupkuru oluyor o Kısım ve gittikçe alta doğru ilerliyor. Ama bir tarafan da iki yıldır ilk defa gövdenin alt kısımlarından küçük 10 tane kadar dal filiz vermeye başladı. Acaba üst kuruyup yanlardan mı büyüyecek? Üst taraftaki kurumanın alt kısma ulaşmasını nasıl engelleyebilirim? Şimdiden teşekkürler...

wertomy35 24-03-2015 21:25

3 Eklenti(ler)
Arkadaslar merhaba. Yaklasık 1 ay once bu fıdanı aldım. 3 4 meyvesını yedım. Sızce budamaya gerek var mı, veya koparayım mı meyvelerını tam gelısmıs mı? tum gun pencere onunde. Oda saat 12 5 arası havalandırılıyor.

dostca 25-03-2015 09:03

Üst dalların 30 cm altından havai köklendirme çalışması yapın derim, eğer başarılı olursanız hem yeni fidanlarınız olmuş olur hemde budama işlemi yapmış olursunuz.

wertomy35 25-03-2015 09:28

İşaretleyebilir misiniz fotoğrafta.

dostca 26-03-2015 09:01

1 Eklenti(ler)
Gördüğüm kadarıyla işaretledim kendiniz de karar verebilirsiniz. Kolay gelsin.

wertomy35 27-03-2015 09:42

Oralardan bahçe makasıyla kesicem, sonraki sürgünlerden. Kestiğim yerlere bir şey yapmam gerekiyor mu? Bir de kestiğim dalları nasıl fidan haline getiririm suda mı bekleteyim, bekleteceksem ne kadar bekleteyim. Yoksa direkt kendi toprağına ekeyim mi? Çok başınızı ağrıttım.

Turunçgil 28-03-2015 23:29

Sürgün köklendirmek hele turunçgillerde çok zor ben köklendirememiştim.IBA 'da(Köklendirme Hormonu)bir süre bekletip toprağa dikebilirsiniz.

dostca 30-03-2015 07:46

Havai köklendirme seklinde internetten arayınız geniş uygulamalarını göreceksiniz.Kesmeden dış kabuğunu 1 cm kazıyıp torf veya yosun ile sarıp dalında kök yapmasını bekleyeceksiniz.Köklenme olması durumunda altından kesip alacaksınız. Böylece hem yeni köklenmiş çeliğiniz olacak hemde budama yapmış olacaksınız.

muratt45 01-04-2015 18:24

merhabalar;

bugün pazardan kamkat aldım. Üzerinde olgun meyveler var. Ancak yaprakları çok seyrek. Hatta eve getirirken biraz yaprağını da ben döktüm. Ağaç iyice çıplak kaldı. Kamkatı güney- güneybatıyı gören balkona yerleştirdim. Bu noktadan sonra ağacın iyice yapraklanması için ne yapabilirim ?

Fotoğrafını ekliyorum. Görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

http://i.hizliresim.com/ORP9vQ.jpg

Selçuk Boz 01-04-2015 23:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratt45 (Mesaj 1367566)
merhabalar;

bugün pazardan kamkat aldım. Üzerinde olgun meyveler var. Ancak yaprakları çok seyrek. Hatta eve getirirken biraz yaprağını da ben döktüm. Ağaç iyice çıplak kaldı. Kamkatı güney- güneybatıyı gören balkona yerleştirdim. Bu noktadan sonra ağacın iyice yapraklanması için ne yapabilirim ?

Dört yıldan beri benim de bir kamkatım var ve şu anda aşağı yukarı sizin kamkatınız gibi. Ben, geçen ay başında son ürün hasadını toplamıştım. Ama dört yıldır erken bahardaki görünümü hep böyle oluyor. Anladığım kadarıyla, kamkatların hayat döngüsü diğer narenciye çeşitlerinden değişik.

Bu noktadan sonra benim yaptığım;
  • Meyvelerini toplamak,
  • Eğer formunu bozan dallar var ise, hafif budama yapmak,
  • Gerekiyorsa saksı değişimini yapmak,
  • Toprağına çiftlik gübresi karıştırmak,
  • Sulamasını da, toprağı hafif nemli olacak şekilde azaltmak.
Yani, bu dönem dinlenmeye bırakıyorum.

Benim kamkatım Yaz başında uyanmaya başlıyor, Eylül ayı ortasına kadar da iki veya üç defa çiçekleniyor.

Kamkatınız sağlıklı görünüyor. Şu anki görünümünden dolayı moralinizi bozmayın. Biraz sabredin, kamkatınız kendi kendini toparlayacaktır.

Novicegreen 03-04-2015 10:56

Burada belirtildiği gibi kararan ve yapraklarını döken dalları budadim. Toprağını yeniledim ve icine ağaç gövdeliler için cicekciden aldığım kum biçimindeki besleyici ilaçtan attım. 20 gün sonraki durumu budur. Bir dali daha kararmaya başlamış. Ne yapmalıyım?http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...500c195418.jpg
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz (Mesaj 1367637)
Dört yıldan beri benim de bir kamkatım var ve şu anda aşağı yukarı sizin kamkatınız gibi. Ben, geçen ay başında son ürün hasadını toplamıştım. Ama dört yıldır erken bahardaki görünümü hep böyle oluyor. Anladığım kadarıyla, kamkatların hayat döngüsü diğer narenciye çeşitlerinden değişik.

• Meyvelerini toplamak,

Benim kamkatım Yaz başında uyanmaya başlıyor, Eylül ayı ortasına kadar da iki veya üç defa çiçekleniyor.

Kamkatınız sağlıklı görünüyor. Şu anki görünümünden dolayı moralinizi bozmayın. Biraz sabredin, kamkatınız kendi kendini toparlayacaktır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz (Mesaj 1367637)

• Meyvelerini toplamak,

MI 3W cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

26ömer 04-04-2015 17:11

kumkuat

1 Eklenti(ler)
Kış aylarında bütün yapraklarını döken kumkuatım baharla birlikte tekrar canlandı.geçen sene 3 adet meyve verdi.

Selçuk Boz 06-04-2015 05:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Novicegreen (Mesaj 1368012)
Burada belirtildiği gibi kararan ve yapraklarını döken dalları budadim. Toprağını yeniledim ve icine ağaç gövdeliler için cicekciden aldığım kum biçimindeki besleyici ilaçtan attım. 20 gün sonraki durumu budur. Bir dali daha kararmaya başlamış. Ne yapmalıyım?

Kamkatınızın durumu iyi görünmüyor. Kum biçimindeki besleyici ilaç, anladığım kadarıyla bir çeşit gübre... Umarım, kullanım talimatına göre vermişsinizdir, çünkü fazlası saçak kökleri yakabilir. Bir de, toprak yenilemesini (yani yeni büyük saksıya toprak ekleyerek bitkiyi yeni saksıya alırken) köklerindeki eski toprağı dökmeden ve silkelemeden yapmanız gerekiyordu, inşallah o şekilde yapmışsınızdır. Bir de kaloriferden uzak tutun.

Şu anda yapacak başkaca birşey yok. Sabırla beklemek lazım. Bu arada, bitkinizin aşıya kadar kuruyup aşının altından sürgün vermesi durumu, artık kamkat yerine başka bir narenciye cinsi bitkiniz olduğu anlamına gelir.

gizsu 28-04-2015 21:24

Bazı yerlerde güneş sevdiği bazı yerlerde güneşte bırakılmaması gerektiği söyleniyor,deneyimli arkadaşlar bakımı hakkında bilgi verebilirmi terasa koydum ve neredeyse tüm gün direk güneş alıyor ne tavsiye edersiniz..teşekkürler şimdiden

Selçuk Boz 11-05-2015 01:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gizsu (Mesaj 1374353)
Bazı yerlerde güneş sevdiği bazı yerlerde güneşte bırakılmaması gerektiği söyleniyor,deneyimli arkadaşlar bakımı hakkında bilgi verebilirmi terasa koydum ve neredeyse tüm gün direk güneş alıyor ne tavsiye edersiniz..teşekkürler şimdiden

Alanya'da; öğleye kadar güneş alması, öğleden sonra gölgede kalması uygun olur gibi geliyor bana.

cooler 25-05-2015 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gizsu (Mesaj 1374353)

Benim yetiştirdiğim kamkatlar yaklaşık 1 senedir hiç güneş almıyor. Almasını çok istiyorum ama balkon olan kısımda büyük bir ağaç var güneşi kesiyor ışık almıyor
4 Adet kamkat ve 1 adet meksika limonum var.
Şİmdiye kadar meyve alımında ve ağaçların yeşillenmnesinde hiç bir sıkıntı yaşamadım
Güney bölgelerinde uzun süre direkt güneş ışığında kalması bitkinizi uzun vade de kötü etkiler diye düşünüyorum. Benim fikrim budur.
İyi günler dilerim...

djtunc 26-05-2015 15:56

3 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar benim bu limon denen arkadaşla başım belada lütfen yardım edin :D 8 sene evel çekirdekten ekmiştim 8 senede bu kadar oldu kök kalınlığı parmak kadar. ama ne yaptımsa çiçek açtırıp meyve verdiremedim :( aşılanması gerekiyormuş. iki kere t göz aşısı denemesi yaptık 2 side tutmadı. sanırım ama son aşıdan sonra her yerinde inanılmaz çok şekilde dal ve yaprak çıktı ayrıca aşının yapıldığı yerdende yeni dal çıktı.

-acaba yapmış olduğum aşının tutmuş olma ihtimali var mı ?
-yoksa, nasıl çiçek açtırabilirim bu haylaza ?
-sıvı gübre iş görürmü ?
-ya da illa aşılama mı yapılması lazım ?

resimleride gönderiyorum bilgi amaçlı
yardımlar için şimdiden teşekkür ederim :)

djtunc 27-05-2015 17:35

nerde burdaki binlerce insan cevap verecek bi allahın kulu yokmu

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025